Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Σαπίζουν ελιές, ντομάτες και ροδάκινα!

Σε απόγνωση η αγορά από την απεργία στα φορτηγά


http://img.protothema.gr
Με ολική καταστροφή απειλείται το σύνολο σχεδόν της οικονομικής ζωής της χώρας από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσεως, οι οποίοι την ώρα που η πρωτοφανής οικονομική κρίση δοκιμάζει καθημερινώς τα όρια επιβίωσης των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και των απλών πολιτών, δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στον μοναδικό τομέα που μπορεί να φέρει ζεστό χρήμα στην αγορά, τις εξαγωγές.

Χιλιάδες τόνοι προϊόντων παραμένουν καθημερινά αδιάθετοι στις αποθήκες των εργοστασίων και των μονάδων τυποποίησης, βιομηχανίες αναστέλλουν την λειτουργία τους επ’ αόριστον, συμβόλαια εκατομμυρίων ευρώ κινδυνεύουν να ακυρωθούν, ενώ ήδη αρχίζουν να παρουσιάζονται ελλείψεις στην αγορά.

Τα μεγαλύτερα, δε, προβλήματα αντιμετωπίζουν προϊόντα όπως η ελιά, η ντομάτα και το ροδάκινο.

«Όλη τη βδομάδα που πέρασε δεν έγιναν καθόλου εξαγωγές λόγω των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσεως» δήλωσε στο protothema.gr ο κύριος Νέλος Γεωργούδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών-Τυποποιητών Επιτραπέζιων Ελιών. «Την ερχόμενη βδομάδα ξεκινά η συγκομιδή της πράσινης ελιάς. Αν χαθεί η πρώτη αυτή βδομάδα κατά την οποία μαζεύεται ο καλύτερος και μεγαλύτερος σε μέγεθος καρπός, χάνουμε μια ολόκληρη χρονιά. Κινδυνεύουμε να χάσουμε πελάτες στο εξωτερικό καθώς παρουσιαζόμαστε αναξιόπιστοι απέναντί τους»

Το πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές σε μια τέτοια δύσκολη οικονομική περίοδο είναι ανυπολόγιστο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μόνο το πάγωμα των εξαγωγών 100.000 τόνων ελιάς ζημίωσε τον κλάδο με περίπου 200.000.000 ευρώ!
«Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της εξαγωγικής περιόδου προς τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Των Ηνωμένων Πολιτειών, Ευρώπης και Ασίας και η ζημιά είναι τεράστια, με το ενδεχόμενο φυσικά να μειωθούν και παραγγελίες» περιγράφει γλαφυρά την κατάσταση ο κύριος Νίκος Αρβανίτης, Πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης. «Μια ολόκληρη εβδομάδα δεν διακινούνται προϊόντα. Πρόκειται για μερικές χιλιάδες κοντέινερ. Υπάρχει κίνδυνος άμεσης ακύρωσης των παραγγελιών από τους πελάτες του εξωτερικού»

Οι εξαγωγές που έχουν παγώσει εδώ και μια εβδομάδα είναι η μία όψη του νομίσματος, καθώς οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσεως έχουν οδηγήσει πολλές εταιρίες να αναστείλουν τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα δεκάδες εργαζόμενοι να ανησυχούν για το εργασιακό τους μέλλον. «Δεν κινείται τίποτα στην αγορά» δηλώνει στο protothema.gr ο κύριος Κωνσταντίνος Κούτσας, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Εταιρειών Εμφιαλώσεων Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού «Εμείς στηριζόμαστε κατά 99,9% για τις μεταφορές στα φορτηγά δημοσίας χρήσεως. Η ζημιά είναι μεγάλη. Δεν θέλουμε ούτε να το σκεφτόμαστε. Μόνο από την κινητοποίηση του Ιουλίου, ο σύνδεσμός μας κατέγραψε ζημιές της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Τουλάχιστον τρεις εταιρίες του συνδέσμου έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Σε μια εποχή που ψάχνουμε τα έσοδα με το τουφέκι, χάνουμε τις ελάχιστες πηγές εσόδων που έχουμε. Προσπαθούμε όλοι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Τι άλλο να κάνουμε;»


Μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, όπου η εμπορική και παραγωγική δραστηριότητα της χώρας δίνει τον ύστατο αγώνα για επιβίωση, ο Σύνδεσμος των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, με ανακοίνωσή του εκφράζει την ανησυχία του για το διαφαινόμενο κίνδυνο για τις επιπτώσεις στον εφοδιασμό και προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις καυσίμων στην αγορά, που θα περιλαμβάνει όλη την επικράτεια και όλους τους κρίσιμους τομείς της πραγματικής οικονομίας, όπως τις Εποχιακές Βιομηχανίες και τον Τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: