Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Άρχισαν οι εργασίες της "Βουλής των Εφήβων"

i-reportergr

Μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και την ομογένεια κατέθεσαν σήμερα, κατά την διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας της 15ης Συνόδου της "Βουλής των Εφήβων", τις προσωπικές τους αλήθειες για τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις ανησυχίες της γενιάς τους. Σήμερα συνεδρίασαν οι επιτροπές που αντιστοιχούν στις κοινοβουλευτικές επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων, Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι έφηβοι βουλευτές, στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων τόνισαν την ανάγκη για ανανέωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Παράλληλα, κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την ενίσχυση και την προαγωγή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ αναφέρθηκαν και στην ελλιπή μέριμνα για ψυχαγωγία των παιδιών, κάτι που οδηγεί, όπως τόνισαν, σε έφηβους εξαρτημένους από το διαδίκτυο. Αναφέρθηκαν επίσης στην έλλειψη ελεύθερου χρόνου για τους μαθητές, γεγονός που τους στερεί, όπως είπαν, την ενασχόληση με τον αθλητισμό, αλλά και με τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Μίλησαν ακόμη, για τις ευκαιρίες που αξίζει να δοθούν στους νέους προβάλλοντας τα όνειρα και τις επιδιώξεις τους και ζήτησαν διαρκή αξιολόγηση και επιμόρφωση των καθηγητών τους.

Στις δύο Επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων οι έφηβοι βουλευτές αναφέρθηκαν σε θέματα που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επισημαίνοντας τις ελλείψεις σε υποδομές και οργάνωση, ενώ έθεσαν θέματα που αφορούν στις μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και στον τρόπο παρουσίασης των κοινωνικών θεμάτων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, που παρακολούθησε τις εργασίες και των τριών Επιτροπών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή εφαρμογή των αλλαγών του προγράμματος, που δημιουργεί συνθήκες πιο ζωντανού και δημιουργικού διαλόγου.

«Στοχεύουμε στην αποτύπωση του αυθόρμητου και φρέσκου λόγου σας, των απόψεών σας για όλα τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία», επισήμανε ο κ. Πετσάλνικος. Και τους έδωσε μια συμβουλή: «Να ονειρεύεστε. Με πολλά όνειρα, σ’ αυτή την ηλικία, ξεκινάνε όλα…». Τις συνεδριάσεις των Επιτροπών παρακολούθησαν και οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και Δημήτρης Σιούφας. Ο κ. Κακλαμάνης, σε παρέμβασή του, προέτρεψε τους έφηβους βουλευτές να μιλούν ελεύθερα και να εκφράζουν με αυθορμητισμό τις απόψεις τους, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αποφεύγουν οι έφηβοι βουλευτές να μεταφέρουν στη Βουλή έναν γραπτό λόγο που έχουν διαμορφώσει άλλοι.

Στις συνεδριάσεις των Επιτροπών παρέστησαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Θανάσης Παπαϊωάννου και ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Καθηγητής Ευάγγελος Χρυσός. Στις συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής των Εφήβων προήδρευσαν οι βουλευτές: Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο αντιπρόεδρος της Βουλής Βαΐτσης Αποστολάτος, και οι βουλευτές Γιάννης Βούρος και Νάντια Γιαννακοπούλου. Στο 1ο τμήμα της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων οι βουλευτές Άννα Νταλάρα και Κώστας Καραγκούνης. Στο 2ο τμήμα της ίδιας Επιτροπής οι βουλευτές Πέμη Ζούνη και Βέρα Νικολαΐδου. Αύριο, θα συνεδριάσουν οι Επιτροπές Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Το πρόγραμμα κορυφώνεται με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής Εφήβων στις 10 το πρωί της Δευτέρας.




Read more...

Ο Γ. Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο


.i-reportergr

Στο Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου, όπου εξελίσσονται οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, παραμένει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Α. Παπανδρέου. Μετά τη συμμετοχή του στις παράλληλες συνεδριάσεις των θεματικών Εργαστηρίων, ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται με συνεργάτες του στο ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες του Εθνικού Συμβουλίου γραφείο του, στις εγκαταστάσεις του γηπέδου Τάε Κβο Ντο.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται, μεταξύ άλλων, σύσκεψη των Γραμματέων Νομαρχιακών και Περιφερειακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ με τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Σ. Ξυνίδη.

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου επισκέφτηκε και παρακολούθησε τα πέντε Εργαστήρια με τίτλο: “Παιδεία και Μεταρρυθμίσεις”, “Κοινωνικό Δίχτυ Προστασίας”, “Ποιότητα και Αποτελεσματικότητα του Συστήματος Υγείας», “Βιώσιμη Ανάπτυξη, Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα» και «Αναμόρφωση του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης».

Στο καθένα από τα Εργαστήρια μίλησαν, μεταξύ άλλων, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί, ενώ συντόνισαν οι αρμόδιοι Γραμματείς Τομέων του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, στο Εργαστήρι για την παιδεία, ομιλητές ήταν η υπουργός και οι υφυπουργοί Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Ά. Διαμαντοπούλου, Ε. Χριστοφιλοπούλου και Γ. Πανάρετος. Για το κοινωνικό κράτος στην πρόκληση της οικονομικής κρίσης μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος, η υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φ. Γεννηματά και ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας.

Για την αναμόρφωση του κράτους σε συνδυασμό με τον «Καλλικράτη», ο πρωθυπουργός παρακολούθησε την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Δικαυβέρνησης Γ. Ραγκούση.

Μεταξύ των ομιλητών για την αποτελεσματικότητα του ΕΣΥ, ήταν η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μ. Ξενογιαννακοπούλου και ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΣΤΑΜΕ Χαράλαμπος Οικονόμου.

Επιπλέον, για θέμα ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας τοποθετήθηκαν οι: Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππας, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Μπατζελή και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνος.

Αργότερα, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Σ. Ξυνίδης, ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Ηλ. Μόσιαλος, ο πρόεδρος του ΙΝΕΠ Αλέξης Κόκκος και οι συντονιστές των Εργαστηρίων θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματα από των θεματικών συνεδριάσεων.





Read more...

Μια κυρία στα κανάλια...


Kυρία αντιπροέδρου παρακαλώ. Παρότι η ίδια απορρίπτει, μετά βδελυγμίας, αυτή την προσφώνηση. "Είμαι κόρη του Χριστοφάκη (παλιού κοινοτάρχη των Καλυβίων)" λέει.

Σιγά, κυρία Χριστοφάκη που θα ασχολούνταν κανείς μαζί σας και θα κάναν ουρά τα κανάλια για να σας έχουν αν δεν ήσασταν σύζυγος Παγκάλου, αντιπροεδρίνα δηλαδή. Ποιά ή...

...ποιον αναλόγου μεγέθους υποψήφιο βγάζουν τα κανάλια; Οι "δυστυχείς" τα βλέπουν -και ιδιαίτερη τη ναυαρχίδα του Mega- με τα κυάλια.

Μη μας ζαλίζετε λοιπόν με το όνομα του σεβαστού πατρός σας. Και σταματήστε να λέτε κοινοτυπίες.

Δεν διδαχθήκατε τίποτα τόσα χρονιά κοντά στον -Αρβανίτη όπως τον λέτε- σύζυγο σας;...


Read more...

ΝΤΕΡΜΠΙ...



Αν και δεν πρόκειται για πρόθεση ψήφου, εν τούτοις, από τη δημοσκόπηση της Real News προκύπτει ότι η μάχη για το Δήμο της Αθήνας μπορεί να εξελιχθεί σε ντέρμπι. Παρόμοιο γκάλοπ που έχει στα χέρια της η Ιπποκράτους έκρινε οριστικά την... υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά για το Δήμο της Αθήνας. Εάν της είχαν δώσει περισσότερο χρόνο ίσως να προηγείτο σε όλα τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Read more...

O TYΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...



Read more...

Μειώσεις έως και 69% στο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

Οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν το 10%

protothema.gr

Μειώσεις που φτάνουν μέχρι και το 69% έδειξε ο επανέλεγχος των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στις τιμές των 7.295 φαρμάκων που περιλαμβάνονται στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων.

Η ανάρτηση των τιμών στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (www.gge.gr) ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Οι νέες τιμές αφορούν 4.676 αντίγραφα (γενόσημα) φάρμακα και 2.619 πρωτότυπα προϊόντα και μεταξύ αυτών υπάρχουν και οι τιμές για νέα φάρμακα.


Όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς, στις τιμές των προϊόντων του νέου δελτίου υπάρχουν μειώσεις που φτάνουν και στο 69% ενώ οι αυξήσεις είναι περιορισμένες και δεν ξεπερνούν το 10%.

Σημειώνεται ότι στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων στο υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για να συζητήσει τυχόν ενστάσεις και να προχωρήσει, εφόσον αυτό απαιτείται, στην έκδοση συμπληρωματικού διορθωτικού δελτίου τιμών, το οποίο θα ισχύσει από τις 27 Σεπτεμβρίου 2010.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ανατιμολόγησης ολοκληρώθηκε μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων ενώ με τη νέα Αγορανομική Διάταξη 08/2010 που εκδόθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2010 εξειδικεύτηκε η εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της ΑΔ προκύπτει πλαφόν μειώσεων μέχρι και 40% στις τιμές χονδρικής των φαρμακευτικών προϊόντων ανά κατηγορία τιμής και αυξήσεων μέχρι και 10%.

Όπως αναφέρει η αγορανομική διάταξη, μέχρι τις 31/03/2011 οι μέγιστες μεταβολές στις τιμές χονδρικής των φαρμακευτικών προϊόντων που θα προκύψουν από την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα ποσοστά ανά τιμή που ορίζονται στην ακόλουθη κλίμακα:

Συγκεκριμένα για χονδρική τιμή φαρμακευτικού προϊόντος όπως ίσχυε μέχρι την έκδοση του 01/2010 Δελτίου Τιμών Φαρμάκων έως 3 ευρώ το ανώτατο όριο μείωσης ορίζεται στο 15% έναντι της τιμής όπως ίσχυε μέχρι την έκδοση του 01/2010 Δελτίου Τιμών Φαρμάκων και το ανώτατο όριο αύξηση στο +10%.

Από 3,01 ευρώ έως 5 ευρώ το ανώτατο όριο μείωσης ορίζεται στο -20% και αύξησης στο 10%, από 5,01 ευρώ έως 10 ευρώ το ανώτατο όριο μείωση ορίζεται στο 25% και αύξησης στο 5% ενώ από 10,01 ευρώ μέχρι 15 ευρώ το ανώτατο όριο μείωση ορίζεται στο 30% και αύξησης στο 5%, από 15,01ευρώ έως 40 ευρώ το ανώτατο όριο μείωση ορίζεται στο 35% και αύξησης στο 5%, από 40,01 ευρώ έως 50 ευρώ το ανώτατο όριο μείωση ορίζεται στο 40% και αύξησης στο 5%. από 50,01 ευρώ και άνω σύμφωνα με τα οριζόμενα στα αρ. 336, 337, 338 και 342 του Αγορανομικού Κώδικα (δεν ισχύει ανώτατο όριο ποσοστού μείωσης) ενώ το ανώτατο ποσοστό αύξησης ορίζεται στο +5%.


Read more...

Γ. Παπανδρέου: Ο φόρος για αυτή την κυβέρνηση δεν είναι χαράτσι, είναι αλληλεγγύη



Δείτε την ομιλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος...





Read more...

Εξι αλλαγές ...



Με τη δέσμευσή του ότι θα προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές για την αναμόρφωση της χώρας, μαζί με την τιτάνια προσπάθεια για την οριστική αποφυγή της χρεοκοπίας, «υποδέχτηκε» χθες ο Γιώργος Παπανδρέου το κομματικό ακροατήριο στο Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου.Το «φόντο» της...
εκδήλωσης φιλικό. Εκατοντάδες στελέχη από όλη τη χώρα, με αφορμή την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη, και έτοιμα να αδράξουν δεσμεύσεις ελπίδας.

Για το πέρασμα από τα αναγκαία σκληρά μέτρα σε πρωτοβουλίες και κινήσεις, όσες και οι «χαραμάδες» - τα περιθώρια για τη σύμπλευση με την κοινωνική πολιτική.

Ο κ. Παπανδρέου επρόκειτο να μιλήσει ταυτόχρονα (και κυρίως) ως πρωθυπουργός και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να υπογραμμίσει στα στελέχη του κόμματος την πεποίθησή του ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες (και εντός του 2011) η κυβέρνηση θα καταφέρει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις σε όλους τους κρίσιμους τομείς και να απαντήσει στα πραγματικά διλήμματα και διακυβεύματα της εποχής.

Ο κορμός της ομιλίας του παρέμενε ίδιος, όλες τις προηγούμενες ώρες της συγγραφής. Ωστόσο, αρκετές φράσεις, ολόκληρες παράγραφοι διεγράφησαν από την ομιλία, άλλες προστέθηκαν την τελευταία στιγμή και πολλά σημειώματα συνεργατών του (και των «επίσημων» λογογράφων του) είτε αφομοιώθηκαν πλήρως στο κείμενο, είτε τροποποιήθηκαν, είτε... παραλείφθηκαν.

Ο πρωθυπουργός είχε εκ των προτέρων αποφασίσει να κάνει εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα. Τον απολογισμό των όσων έγιναν από τον ίδιο και τους συνεργάτες του στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κινδύνου της χρεοκοπίας - από την επομένη που ανέλαβε.

Επίσης προσανατολιζόταν στο να εξηγήσει τι σημαίνει «η κληρονομιά των αρχών και των ιδεών του ΠΑΣΟΚ στη σύγχρονη εποχή» και να αναδείξει την προτεραιότητά του για την αναμόρφωση της χώρας στην εποχή του μνημονίου.

Το σύνθημα
«Αν δεν αναμορφώσουμε τη χώρα, δεν πρόκειται να τη σώσουμε», είναι το μότο του πρωθυπουργού, που θεωρεί ότι το πρώτο μεγάλο βήμα της σύγκρουσης για τις μεγάλες αλλαγές θα είναι ο «Καλλικράτης» - «πρέπει να μετατραπεί σε ψήφο, σε «ναι ή όχι για τη νέα Ελλάδα και τις μεγάλες αλλαγές»», είναι η φράση εισαγωγής στο «διά ταύτα» της ομιλίας του.

Απευθυνόμενος στο σύνολο των πολιτών (και όχι μόνο στα κομματικά στελέχη), ο κ. Παπανδρέου θα «θίξει» με σαφή, όμως, τρόπο το ζήτημα της επιλογής προσώπων, αυτών που πρέπει να επιλεγούν για να τεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Το στοίχημα για τον πρωθυπουργό -λένε στενοί συνεργάτες του- είναι αυτό που περιγράφει στην ομιλία του:

«Αν επιλέξουμε πρόσωπα και ανθρώπους που αντιλαμβάνονται τη νέα νοοτροπία που χρειαζόμαστε για τη λειτουργία κάθε θεσμού ή αν επιλέξουμε ανθρώπους με πελατειακή λογική που νοιάζονται μόνο για την καρέκλα».

Χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών -κατά τον κ. Παπανδρέου- δεν πρόκειται να κινηθεί η διαδικασία του τολμηρού βηματισμού. Γι’ αυτό και θέλει να σκιαγραφήσει το πλέγμα των υποχρεώσεων που δημιουργεί στην κυβέρνηση, στα κόμματα, στην αυτοδιοίκηση, παντού, η υιοθέτηση αρχών για το πέρασμα από τη γραφειοκρατία και το χάος στην αξιοκρατία και τη διαφάνεια - και εντέλει την ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή του μνημονίου, ετοιμαζόταν μέσω της ομιλίας του να επιτεθεί στη ΝΔ, εγκαλώντας ηγεσία και στελέχη για καιροσκοπισμό και φόβο για το πολιτικό κόστος. «Τους έσκιαξε το πολιτικό κόστος», λέει συχνά στους συνομιλητές του, θέλοντας να δείξει ότι η ψήφιση του μνημονίου ήταν η μόνη επιλογή για τον δανεισμό της χώρας - για το μεταβατικό στάδιο, από την επιχείρηση σωτηρίας της οικονομίας στην ανάπτυξη.

Ανάπτυξη
Παρουσίαση του σχεδίου στη ΔΕΘ

Ειδικά για το κομμάτι της ανάπτυξης ο κ. Παπανδρέου θα κάνει πλήρη παρουσίαση των προτεραιοτήτων του στη ΔΕΘ. Για την κοινωνική πολιτική, όμως, έχει έτοιμο σχέδιο ανά τομέα. Ανακοινώνει τα βασικά σημεία του σχεδιασμού, αναμένοντας ότι αυτά σήμερα θα εξεταστούν λεπτομερώς στα πέντε «στρογγυλά τραπέζια», όπου υπουργοί και κομματικά στελέχη θα ανταλλάξουν ιδέες και προτάσεις για την παιδεία, την υγεία, τις νέες τεχνολογίες και φυσικά για την αγορά εργασίας, όπου προχωρούν στην επιδότηση 300.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Ως προς την εξοικονόμηση και την αξιοποίηση πόρων, εκτιμούν ότι πρέπει να μπει τέλος κατ’ αρχάς στην ανεξέλεγκτη επιδοματική πολιτική. Τα αρμόδια υπουργεία μελετούν την εισαγωγή κριτηρίων με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, ώστε να σταματήσουν να λαμβάνουν επιδόματα (π.χ. για καύσιμα) ταυτόχρονα με τις ευπαθείς ομάδες και οι οικονομικά ισχυροί.

Φώφη Γιωτάκη ΕΘΝΟΣ


Read more...

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΔΕΚΟ-ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ


Ρεπορτάζ: Ειρήνη Δ.Καρανασοπούλου
(απο ΤΑ ΝΕΑ)
«Τελειώνετε επιτέλους με τις ΔΕΚΟ και τις συντεχνίες!». Το μήνυμα αυτό έχει λάβει το οικονομικό επιτελείο από την τρόικα- και, για την ακρίβεια, από το... πολιτικό σκέλος της, την Κομισιόν- και θα βρεθεί και επισήμως θα λάβει το τελεσίγραφο κατά την ενδιάμεση επίσκεψη των δανειστών της Ελλάδας στα μέσα του μηνός...


Κατ΄ ιδίαν, στην Πλατεία Συντάγματος υποστηρίζουν πως η ομολογουμένως ανεξήγητη για πολλούς ολιγωρία που παρατηρείται στις διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα- αλλά και στις ενοποιήσεις δημοσίων οργανισμών και τις μετατάξειςδεν είναι ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών, αλλά πρωτίστως των υπουργείων Ενέργειας και Μεταφορών, όπου υπάγονται οι περισσότερες ΔΕΚΟ. Αυτό όμως ελάχιστα ενδιαφέρει την τρόικα. Στις Βρυξέλλες είναι κάτι παραπάνω από σαφείς ότι χωρίς αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ υπονομεύεται σοβαρά και η ανάπτυξη της χώρας και η ανταγωνιστικότητά της. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν μπορεί να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές και δεν θα ανοίξει ο δρόμος για να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να αρχίσει, έστω και το 2012, να δανείζεται αξιοπρεπώς μόνη της.

Κι όσο αυτή η προοπτική θα ενισχύεται, τόσο θα «βαραίνουν» τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους ή ελεγχόμενη πτώχευση- με ανυπολόγιστες συνέπειες και για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την οικονομία της ευρωζώνης. Πολιτική βούληση. Αυτός είναι και ο λόγος που οι άνθρωποι της Κομισιόν δίνουν πολύ μεγαλύτερη σημασία στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απ΄ ό,τι- για παράδειγμα- στην υστέρηση που παρατηρείται στα έσοδα. Οπως λένε, η υστέρηση, είτε με δίκαιο είτε με άδικο τρόπο, θα μπορέσει να καλυφθεί.

Οι μεταρρυθμίσεις όμως απαιτούν πολιτική βούληση και σύγκρουση με «επενδεδυμένα συμφέροντα» (vested interests)- και εκφράζουν ανοικτά επιφυλάξεις για το κατά πόσον αυτή η πολιτική βούληση υφίσταται πέραν του στενού οικονομικού επιτελείου. Υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, που λόγω συγκυρίας είναι σε θέση να γνωρίζει τις διαβουλεύσεις μεταξύ τρόικας και Αθήνας, έλεγε πως στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός για το κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και συμφέροντα- είτε πρόκειται για αυτούς που θα θιγούν από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, είτε για τα συνδικάτα των ΔΕΚΟ που έχουν και παράδοση ισχύος. Αναγνώριζε, ωστόσο, ότι σε επίπεδο συνόλου κοινωνίας ο κ. Παπανδρέου απολαύει της ανοχής της πλειοψηφίας των πολιτών.

Περίεργη καθυστέρηση. Κοινοτικές πηγές που έχουν γνώση του ελληνικού προγράμματος ανέφεραν πως αντί να υπάρξει η επιτάχυνση των αλλαγών στις ΔΕΚΟ- όπως συνέστησε η τρόικα- παρατηρείται όλως περιέργως μια...επιβράδυνση. Το περίφημο νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ, που υποτίθεται ότι έπρεπε να έχει ψηφιστεί και δρομολογηθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, δεν έχει καν ανακοινωθεί πότε θα προωθηθεί για συζήτηση, ενώ έχει μπει ο Σεπτέμβριος. Οι ενοποιήσεις των δημοσίων οργανισμών έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση έξι φορές έως τώρα αλλά δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα για την υλοποίησή τους- πόσω μάλλον για τη μετάταξη των εργαζομένων σε αυτούς ή για την απόλυση αυτών που πρέπει.

Αντιστοίχως, παρά τη φασαρία και τις συγκρούσεις που υπήρξαν, το νομοσχέδιο για τα φορτηγά είναι επίσης άφαντο. «Ασαφές σχέδιο». Η τρόικα χαρακτηρίζει και το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση «εξαιρετικά ασαφές» και αναμένει νέο λεπτομερές σχέδιο, όπως και την πρόσληψη των σχετικών συμβούλων για κάθε επιχείρηση, κάνοντας δεκτό το σκεπτικό πως οι πλέον κερδοφόρες- μαρίνες, λιμάνια, αεροδρόμια- θα πρέπει πρώτα να ιδιωτικοποιηθούν, δεδομένου ότι μπορεί να εξασφαλιστεί καλύτερη τιμή στην αγορά. Κοινοτικές πηγές όμως επέμεναν πως πίσω από τις καθυστερήσεις είναι τα «συμφέροντα» και οι «συντεχνίες». Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά, το εισόδημα των εργαζομένων στον ΟΣΕ κατά μέσον όρο ανέρχεται σε 41.426 ευρώ.

Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σε 50.414 ευρώ. Στην ΕΘΕΛ, σε 37.526 ευρώ. Στην ΕΒΟ- ΠΥΡΚΑΛ στα 41.794 ευρώ. Είναι λογικό, λοιπόν, να υπάρξουν αντιδράσεις από τους εργαζομένους που είτε θα μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες- με λιγότερες απολαβές- είτε θα απολυθούν, ανάλογα με την περίπτωση. Μάλιστα, προσέθεταν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει να προστεθεί και μια πλειάδα στελεχών και άλλων ΔΕΚΟ που λαμβάνουν παχυλούς μισθούς και επίσης δεν έχουν κανέναν λόγο να προωθήσουν είτε την εξυγίανση, είτε την ιδιωτικοποίηση του φορέα που προΐστανται. Ενόχληση για την ολιγωρία στη ΔΕΗ Ιδιαίτερα ενοχλημένη εμφανίζεται η Κομισιόν από την ολιγωρία της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της ΔΕΗ.

Κι αυτό διότι έχει ήδη συμφωνηθεί πως στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ενέργειας, η επιχείρηση θα πουλήσει εγκαταστάσεις και (ή) θα δώσει δικαιώματα εκμετάλλευσης λιγνίτη, θα ενισχυθεί η ανεξάρτητη αρχή ενέργειας ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός κι επενδύσεις, θα σταματήσει το μονοπώλιο των δικτύων και θα υπάρξει εκλογίκευση στις τιμές λιανικής. Στην κατεύθυνση των παραπάνω- που φέρουν τον γενικό τίτλο «απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας»- δεν έχει γίνει το παραμικρό ούτε διαφαίνεται κάποια προγραμματισμένη ενέργεια. Κι αυτό παρότι η Ελλάδα έχει αργήσει στον τομέα της ενέργειας σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της ευρωζώνης- κι άσχετα από το Μνημόνιο. Κοινοτικές πηγές προειδοποιούσαν πως χωρίς επιτάχυνση στο ζήτημα της ΔΕΗ θα υπάρξουν συνέπειες- και με νόημα τόνιζαν ότι αυτές δεν θα έχουν να κάνουν μονάχα με την τιμή του ηλεκτρικού, που θα παραμένει ακριβή, ή με την ελλιπή επάρκεια.
Read more...

ΕΞΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ...


Ρεπορτάζ : Μιχάλης Νιβολιανίτης
(από το Έθνος)
Εξι νέες ευεργετικές διατάξεις για τις μετεγγραφές φοιτητών έχει συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τη Διά Βίου Μάθηση το υπουργείο Παιδείας, κάνοντας τη διαδικασία ταχύτερη και πιο αξιοκρατική. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, το «ξεσκαρτάρισμα» θα γίνεται εντός μίας εβδομάδας από το υπουργείο -με βάση και τα μόρια στις...
πανελλαδικές- ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μαθαίνουν σε χρόνο ρεκόρ (2,5 μήνες νωρίτερα από τα προηγούμενα έτη) αν έγινε δεκτή η αίτησή τους. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να ολοκληρωθούν οι μετεγγραφές το ταχύτερο δυνατό και οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους στο τμήμα υποδοχής, από το πρώτο κιόλας εξάμηνο. Την ίδια στιγμή, διευρύνεται ο αριθμός των ΤΕΙ που υπάγονται στο Λεκανοπέδιο Αττικής, αφού εκτός από τα ιδρύματα του Πειραιά και της Αθήνας, προστίθεται και το αντίστοιχο της Χαλκίδας. Αυτό γίνεται για την αποσυμφόρηση των ΤΕΙ Αθήνας - Πειραιά από τον μεγάλο όγκο σπουδαστών που δέχονται κάθε χρόνο και για να κατανεμηθούν οι μετεγγραφόμενοι από αρκετά τμήματα της περιφέρειας -αναλογικά με τον αριθμό εισακτέων του κάθε τμήματος υποδοχής- και στα τρία ιδρύματα. Οι νέες διατάξεις που έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή είναι οι εξής: Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στις αρχές Οκτωβρίου (πιθανότατα 1-10) και όχι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη που ίσχυε έως πέρυσι. Η αίτηση μετεγγραφής υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο φοιτητή ή σπουδαστή ηλεκτρονικά, μετά την εγγραφή του στο τμήμα προέλευσης, σε ειδικά ανεπτυγμένο για τις μετεγγραφές πληροφοριακό σύστημα, ενώ η αίτηση επέχει τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης του ενδιαφερομένου για την ακρίβεια των στοιχείων που δηλώνει. Μέχρι πέρυσι, οι αιτήσεις υποβάλλονταν στο τμήμα υποδοχής. Εντός εφτά ημερών από τη λήξη υποβολής των αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι ειδοποιούνται για το αποτέλεσμα της αίτησής τους μέσω ηλεκτρονικού εγγράφου, ενώ τα προηγούμενα χρόνια μάθαιναν για το αν έγινε δεκτή η αίτηση, έως και 40 ημέρες μετά από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Οι φοιτητές των οποίων οι αιτήσεις έχουν γίνει δεκτές, υποβάλλουν ακολούθως στο τμήμα υποδοχής τα πρωτότυπα όλων των απαιτούμενων κατά περίπτωση δικαιολογητικών για την απόδειξη των προϋποθέσεων μετεγγραφής. Ως ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου Αττικής νοούνται τα τεχνολογικά ιδρύματα Αθήνας, Πειραιά και Χαλκίδας Σε περίπτωση που στα ομοειδή τμήματα που εδρεύουν στην ίδια γεωγραφική περιοχή υπάρχουν περισσότερες αιτήσεις από τον αριθμό που πρέπει να δεχτεί το καθένα -σύμφωνα με τα ποσοστά που ορίζει ο νόμος- γίνεται κατανομή των φοιτητών με κριτήριο τον συνολικό αριθμό μορίων που συγκέντρωσαν στις πανελλαδικές. Για φέτος Τα ποσοστά και οι δικαιούχοι Δικαίωμα μετεγγραφής για φέτος, από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, έχουν τα τέκνα των γονέων των οποίων ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45 χιλιάδων ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές, δικαίωμα υποβολής έχουν και φοιτητές που βρίσκονται στο τρίτο εξάμηνο σπουδών, με την προϋπόθεση ότι έχουν εξεταστεί επιτυχώς στο τμήμα προέλευσης σε όλα τα υποχρεωτικά και επιλογής υποχρεωτικά μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων. Επισημαίνεται ότι οι μετεγγραφές για τους ανωτέρω δικαιούχους δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν συνολικά σε ποσοστό το 14% του αριθμού των εισακτέων στο τμήμα υποδοχής. Το ποσοστό αυτό κατανέμεται σε 4% για μετεγγραφές φοιτητών που βρίσκονται στο πρώτο εξάμηνο και σε 10% για όσους διανύουν το τρίτο εξάμηνο. Ειδικότερα, για τα τμήματα υποδοχής των πανεπιστημίων και ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου Αττικής και του Νομού Θεσσαλονίκης, το συνολικό ποσοστό των μετεγγραφών είναι μικρότερο και δεν μπορεί να ξεπερνά το 9% του αριθμού εισακτέων στο τμήμα υποδοχής. Το 4% αφορά μετεγγραφές για το πρώτο εξάμηνο και το 5% φοιτητές που βρίσκονται στο τρίτο εξάμηνο. Διευκρινίζεται ότι αν το σύνολο των αιτήσεων που έχει υποβληθεί για ένα τμήμα υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στα παραπάνω ποσοστά, προηγούνται τα τέκνα των οικογενειών με τον μικρότερο μέσο όρο του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος. Αν και αυτός είναι ίσος, λαμβάνεται υπόψη (για φοιτητές που βρίσκονται στο Α’ εξάμηνο) ο συνολικός αριθμός μορίων, ενώ για φοιτητές του Γ’ εξαμήνου, προσμετράται η συνολική βαθμολογία τους στο τμήμα προέλευσης στα δύο πρώτα εξάμηνα. Επισημαίνεται ότι για φοιτητές πολυμελών οικογενειών, συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις για μετεγγραφές χωρίς ποσοτικό περιορισμό. Μετεγγραφές στην Αθήνα Αναμένεται να αγγίξουν τις 7.000 Σύμφωνα με εκτιμήσεις πρυτάνεων και προέδρων τεχνολογικών ιδρυμάτων, μόνο για την Αθήνα, οι μετεγγραφές αναμένεται ότι θα «αγγίξουν» τις 6.500 - 7.000. Το μεγαλύτερο «βάρος», αναλογικά με τον αριθμό εισακτέων που δέχονται απευθείας από τις πανελλαδικές, θα σηκώσουν τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, αφού μπορεί να ξεπεράσουν συνολικά τις 3.000 μετεγγραφές. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξει μία μικρή μείωση από την αρχική εκτίμηση, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι σπουδαστές του ΤΕΙ Χαλκίδας δεν θα μπορούν πλέον να μετεγγράφονται προς αυτά τα ιδρύματα. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας θα απορροφήσουν από μετεγγραφές περίπου 3.000 φοιτητές, με τους μισούς από αυτούς να πηγαίνουν στο Καποδιστριακό.
Read more...

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΣ ΣΤΗ Ν.Δ.


Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Ισχυρές αναταράξεις καταγράφονται στη δεξιά πολυκατοικία, όπου επικρατεί μεγάλη αναστάτωση μετά την κίνηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη να αποσύρει την υποστήριξή του στον νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδη , εκλεκτό της Ρηγίλλης για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι σχέσεις των ενοίκων βρίσκονται σε οριακό σημείο και πλέον η εκλογική αναμέτρηση, ειδικά...
του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 7 Νοεμβρίου, αποκτά ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Και αυτό διότι το εκλογικό αποτέλεσμα ενδέχεται να επηρεάσει τους συσχετισμούς στην ευρύτερη οικογένεια της Δεξιάς και να δρομολογήσει εξελίξεις. Ηδη χθες ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς με ομιλία του στα Αμπελάκια της Λάρισας, εκτός από την προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, επέλεξε να επικρίνει όσους υπερψήφισαν το μνημόνιο, υπονοώντας τους άλλους ενοίκους της δεξιάς πολυκατοικίας, τον κ. Καρατζαφέρη και την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Η πίεση στην ηγεσία της ΝΔ αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, καθώς η Ρηγίλλης έχει από τη μία πλευρά να αντιμετωπίσει τους «αντάρτες», πολλούς εκ τους οποίους θα υποστηρίξει η κυρία Μπακογιάννη, όσο και αν το διαψεύδουν στενοί της συνεργάτες, και από την άλλη θα υπάρχει η πολεμική του ΛΑΟΣ. Παράλληλα οι κινήσεις Καρατζαφέρη αποδιοργανώνουν εκείνες της κυρίας Μπακογιάννη. Την εκλογική στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τορπιλίζουν» με κινήσεις τους σε αρκετούς νομούς και βουλευτές που συνομιλούν με την κυρία Μπακογιάννη. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αναμένεται να αποτελέσουν μια δύσκολη πολιτική δοκιμασία για τον κ. Σαμαρά. Θα είναι η πρώτη φορά που θα κριθούν από τους ψηφοφόρους οι επιλογές του, ειδικά στις περιφέρειες, όπου οι υποψήφιοι είχαν την προσωπική του σφραγίδα. Αν για το Μέγαρο Μαξίμου κρίνεται η κυβερνητική σταθερότητα για το επόμενο διάστημα, για την αξιωματική αντιπολίτευση η εκλογική αναμέτρηση είναι κρίσιμη, αφού δίδεται μια ευκαιρία στον κ. Σαμαρά να ανακάμψει, μέσω της αποδοκιμασίας του ΠαΣοΚ λόγω της εμπλοκής του ΔΝΤ στην ελληνική πολιτική σκηνή. Σε διαφορετική περίπτωση το κλίμα θα είναι ιδιαίτερα βαρύ, αφού άσπονδοι φίλοι του κ. Σαμαρά αναμένουν, αν δεν ελπίζουν- ορισμένοι εξ αυτών-, σε ένα στραβοπάτημα για να του επιτεθούν και να δημιουργήσουν συνθήκες εσωκομματικής πόλωσης. Αναπόφευκτα το όποιο αποτέλεσμα θα χρεωθεί ή θα πιστωθεί στην ηγεσία του κόμματος, η οποία πιστεύει ότι θα κερδίσει αυτό το στοίχημα σε πείσμα των εσωτερικών αντιπάλων της για να δημιουργήσει την αίσθηση ότι σιγά-σιγά αλλάζει το πολιτικό σκηνικό, σταμάτησε η εσωστρέφεια και επέστρεψαν η αυτοπεποίθηση και η ελπίδα σε φίλους, μέλη και στελέχη της ΝΔ, ύστερα από μια μακρά περίοδο μιζέριας και ηττοπάθειας. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ «Ο Σαμαράς απομονώνει τη ΝΔ» ΑΠΕ Με προσωπική επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης- στον όποιο όμως πρότεινε και πάλι (!) να έχουν κοινούς υποψηφίους στις περιφερειακές εκλογές- συνέχισε χθες τη... φασαρία στη δεξιά πολυκατοικία ο κ. Γ. Καρατζαφέρης . Κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι «ακολουθεί πολιτική απομόνωσης της ΝΔ,επειδή δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μου για συστράτευση στις εκλογές του Νοεμβρίου». Με σαφή στόχο να αποδυναμώσει επικοινωνιακά και πολιτικά τη ΝΔ, χαρακτήρισε «υποψηφιότητες ήττας» πολλές επιλογές της Ρηγίλλης για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Μάλιστα προσδιόρισε ως ηττοπαθείς επιλογές τις υποψηφιότητες των κκ. Β. Κικίλια (Αττική), Δ. Δράκου (Πελοπόννησος) και Ι. Πλακιωτάκη (Κρήτη), ενώ είπε ότι θα στηρίξει ορισμένους γαλάζιους υποψηφίους, όπως ο κ. Αλ. Καχριμάνης (Ηπειρος) και ο Χαρ.Κόκκινος (Αιγαίο). Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε δεν ξεκαθάρισε τι θα κάνει στην Περιφέρεια Αττικής (έχει πλέον το προβάδισμα ο κ. Μ.Βορίδης ), στην Κεντρική Μακεδονία, όπου είπε για τον κ. Π.Ψωμιάδη ότι τον ήξερε ως «Ζορμπά της πολιτικής» και ο κ. Σαμαράς τον έκανε «κολίγο της πολιτικής», ενώ επανέλαβε ότι στηρίζει τον δήμαρχο κ. Ν. Κακλαμάνη για τον Δήμο Αθηναίων. Πάντως για την Κεντρική Μακεδονία προσανατολίζεται πλέον στην υποψηφιότητα του κ. Κ.Κιλτίδη , ο οποίος με όποιον συνομιλούσε χθες εμφανιζόταν θετικός στην προοπτική να είναι υποψήφιος με τον ΛΑΟΣ. ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ Ξιφουλκεί κατά του Πρωθυπουργού Στο στόχαστρο του κ. Αντ. Σαμαρά βρίσκεται πλέον προσωπικά ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να του επιτεθεί για τη στάση του στο μνημόνιο και για την πολιτική που ακολουθεί. Με μια ομιλία του στα Αμπελάκια Λάρισας, τα οποία επισκέφθηκε συμβολικά, επέκρινε με σφοδρότητα την κυβέρνηση για τις προεκλογικές υποσχέσεις της, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υποσχόμαστε εμείς επίγειους παραδείσους χωρίς θυσίες, δεν παραπλανώ κανέναν με ανεδαφικές ουτοπίες που πληρώνονται στην πράξη από την ίδια την κοινωνία, όπως εκείνο το “λεφτά υπάρχουν”». Παράλληλα επιτέθηκε σε όσους υπερψήφισαν το μνημόνιο, υπονοώντας, εκτός από το ΠαΣοΚ, τον ΛΑΟΣ και την κυρία Μπακογιάννη, ενώ ζήτησε από τους ψηφοφόρους να στείλουν ηχηρό μήνυμα καταψηφίζοντας τους υποψηφίους που θα στηρίξει η κυβερνητική παράταξη, γιατί διαφορετικά θα έρθουν χειρότερα. «Πριν από λίγους μήνες η κυβέρνηση προσπάθησε να κάνει στον πολιτικό κόσμο έναν εκβιασμό συνενοχής, να ψηφίσουμε όλοι το μνημόνιο, μερικοί υπέκυψαν, άλλοι αρνηθήκαμε γιατί θέλουμε να υπάρχει δικαίωμα στο όνειρο, στην ελπίδα» ανέφερε.

Read more...

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ 2015 ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ


ρεπορταζ:Χρηστου Μεγα


Υστερα από 5 χρόνια θα λάβουν το εφάπαξ όσοι δημόσιοι υπάλληλοι σπεύδουν τώρα να βγουν στη σύνταξη υπό τον φόβο των συνεπειών του νέου Ασφαλιστικού. Το πρώτο εξάμηνο φέτος οι αιτήσεις συνταξιοδότησης εμφανίζουν αύξηση 85% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009....
Τον περασμένο μήνα έφτασαν στο Γενικό Λογιστήριο, το οποίο εκδίδει τις αποφάσεις συναξιοδότησης, άρα κατατέθηκαν από τους ενδιαφερομένους στις οικείες υπηρεσίες τους μέχρι τα τέλη Ιουνίου 17.825 αιτήσεις έναντι 9.653 πέρυσι.


Από αυτές οι 13.880 (έναντι 6.485 το 2009) κατατέθηκαν από πολιτικούς υπαλλήλους (όχι ένστολους). Δηλαδή, στο πολιτικό προσωπικό η αύξηση ξεπέρασε το 114%. Υπήρξε υπερδιπλασιασμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης εν σχέσει με πέρυσι. Τα στοιχεία αυτά οδηγούν στη βάσιμη εκτίμηση ότι οι συνταξιοδοτήσεις δημοσίων υπαλλήλων φέτος θα αγγίξουν τα 40.000 άτομα, με δεδομένο ότι ο ασφαλιστικός νόμος ψηφίστηκε στις αρχές Ιουλίου, εκτός του επίμαχου διαστήματος κατάθεσης των αιτήσεων συνταξιοδότησης, που είναι διαθέσιμα, ενώ οι εκπαιδευτικοί καταθέτουν τις αιτήσεις τους τον Αύγουστο κάθε χρόνο.


Ουρά στο Πρόνοιας


Σε μια τέτοια περίπτωση η ουρά στο ταμείο Πρόνοιας θα φτάσει στις «37.000 στα τέλη του χρόνου» (σ.σ.: δεν λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι παροχή από το ταμείο Πρόνοιας), σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ταμείου Ν. Καλάκο. Μέχρι τον Αύγουστο, στο ταμείο Πρόνοιας έφτασαν 12.686 αιτήσεις λήψης της εφάπαξ παροχής έναντι 5.199 πέρυσι. «Χωρίς να υπολογίζονται άλλοι 11.000 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι καταθέτουν την πρώτη παραίτηση στις 10/8 και ακολούθως, αφού πάρουν το κλιμάκιο μέσα στον τρέχοντα μήνα, συνταξιοδοτούνται στις αρχές Οκτωβρίου», σύμφωνα με πηγή των εκπαιδευτικών. Και αυτές οι αιτήσεις θα προστεθούν στις ήδη 25.500 εκκρεμούσες που βρίσκονται σωρευμένες στο ταμείο Πρόνοιας. Με δεδομένο ότι «το Πρόνοιας δύναται να δώσει έως 7.000 εφάπαξ το χρόνο, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι καταθέσουν αιτήσεις το επόμενο τετράμηνο, θα λάβουν τα ποσά που δικαιούνται ύστερα από 5 χρόνια, στα τέλη του 2015, αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καλάκος. Διαφορετικά, για την ικανοποίηση όλων των δικαιούχων, απαιτούνται ποσά που ξεπερνούν το 1,7 δισ. ευρώ. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να βρεθεί από πουθενά ένα τέτοιο ποσό.


Ωστόσο, από την άλλη, δεν προωθείται και καμία ενδιάμεση λύση. Το Δημόσιο τυπικά δεν έχει υποχρέωση κάλυψης των ελλειμμάτων (στο ταμείο Πρόνοιας εισφέρουν μόνον οι εργαζόμενοι), ενώ προβάλλει σαν εξαιρετικά δύσκολη εξέλιξη η επιβολή πρόσθετων-εφάπαξ εισφορών στους νεοεισερχόμενους για να λάβουν την παροχή οι ήδη συνταξιούχοι, όταν οι «χαρατσωθέντες» δεν θα έχουν βάσιμη προσδοκία για λήψη της αντίστοιχης παροχής όταν συνταξιοδοτηθούν.


Στην οικονομική κατάρρευση του Ταμείου, ρόλο έπαιξε η «κλοπή» των εισφορών από τους δικαστικούς (σ.σ.: λάμβαναν συμπληρωματικό εφάπαξ μετά τη δικαστική αναπροσαρμογή των μισθών σε ευθυγράμμιση με τις αποζημιώσεις των βουλευτών, αν και οι ίδιοι ήταν ήδη συνταξιούχοι και δεν είχαν πληρώσει σχετικές εισφορές), η καταβολή του εφάπαξ με βάση τον τελευταίο μισθό και, κυρίως, οι συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, οι οποίες προκάλεσαν πανικό και οδήγησαν τους ασφαλισμένους σε πρόωρη και μαζική έξοδο από την εργασία.


Ανάλογα προβλήματα με το Πρόνοιας αντιμετωπίζουν τα μετοχικά ταμεία πολιτικών και στρατιωτικών, τα οποία καθυστερούν για πολλούς μήνες την καταβολή των μερισμάτων, καθώς και το επικουρικό ΤΕΑΔΥ, του οποίου ορισμένοι κλάδοι παρουσιάζουν τεράστια αναλογικά ελλείμματα.
Read more...

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΑΥΡΙΛΑ


«Οι μέρες, οι εβδομάδες και οι μήνες που θα έρθουν δε θα είναι εύκολοι, αλλά απαιτώ να είναι πραγματικά δύσκολοι για όσους πλουτίζουν αθέμιτα σε βάρος της χώρας...
Δε βάζουμε απέναντι την υγιή επιχειρηματικότητα, δε βάζουμε απέναντι το κεφάλαιο που επενδύεται, που δημιουργεί θέσεις δουλειάς, δεν είναι απέναντι μας οι επιχειρηματίες που αγωνίζονται να διατηρήσουν έντιμα την επιχείρησή τους και μαζί τις θέσεις εργασίας για τους υπαλλήλους τους. Βάζουμε απέναντι τον πλούτο που δεν είναι αποτέλεσμα μόχθου και προσπάθειας, που δεν είναι αποτέλεσμα αξίας, αλλά χτίστηκε μέσα από πλιάτσικο στην περιουσία των σημερινών και των μελλοντικών γενιών. Και ζητώ από τους ίδιους τους πολίτες να συνδράμουν. Ξέρω ότι υπάρχει κάθε βράδυ στις οθόνες μια εικόνα τρομοκρατίας και φόβου. Καταλαβαίνω τα ΜΜΕ που και αυτοί στο κυνήγι της τηλεθέασης χρειάζεται να αγγίξουν τα πιο βασικά ένστικτά μας. Αυτά του φόβου, της αυτοσυντήρησης.


Χωρίς να αρνούμαι ότι περάσαμε πολύ κοντά στο χάος, δεν μπορώ να συμφωνήσω στην ηττοπάθεια και στην μιζέρια. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στην μαυρίλα και την απαισιοδοξία. Δεν σας ζητώ να σπάσετε τις τηλεοράσεις. Ζητώ όμως από όλους σας να σπάσετε την εικόνα της μιζέριας. Μπροστά στα δύσκολα δεν παραιτούμαστε.


Απλά θα έκανε την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Δεν κάνουμε απόδραση ? όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η αναβίωση του ελληνικού κράτους είναι όρος επιβίωσής».
Read more...

AΠΕΧΟΥΝ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ- ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ


ρεπορταζ:Αγγελος Κωβαιος


Με ανοικτό το ενδεχόμενο εκδήλωσης έντονων εσωκομματικών αντιδράσεων που απειλεί να σκιάσει το πανηγυρικό του χαρακτήρα, συνεδριάζει από σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ...
Τα μεγαλύτερα προβλήματα στο κυβερνών κόμμα προκαλούν ως τώρα οι συνδικαλιστές του ΠαΣοΚ και ειδικότερα οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας. Οι κκ. Ι. Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ και Σπ. Παπασπύρος της ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν χθες να απέχουν επιδεικτικά από κομματικές συνεδριάσεις όπως αυτή του Σαββατοκύριακου και τονίζουν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες κομματική και συνδικαλιστική ιδιότητα είναι απολύτως ασύμβατες. Διαψεύδουν ωστόσο κάθε φημολογία ότι επίκειται αποχώρησή τους από το ΠαΣοΚ. Πολύ πιο μαχητική στάση λέγεται ότι σκοπεύουν να τηρήσουν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που συμπίπτει να είναι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών στη ΔΕΗ και στον ΟΣΕ. Μεταξύ αυτών ο κ. Ν. Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες κινήθηκε παρασκηνιακά τις προηγούμενες ημέρες, με στόχο τη διοργάνωση ομάδων αντίδρασης στην κυβερνητική πολιτική ακόμη και κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου. Τέτοιου τύπου αντιδράσεις όμως είναι χαρακτηριστικό ότι αποδοκιμάζονται εμμέσως πλην σαφώς τόσο από τη ΓΣΕΕ όσο και από την ΑΔΕΔΥ, με το σκεπτικό ότι έχουν περισσότερο συντεχνιακά χαρακτηριστικά και εν τέλει προκαλούν τους πολίτες.


Τον κατάλογο των υποψηφιοτήτων αναμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος ο οποίος αντιτίθεται συνολικά στην κυβερνητική πολιτική. Σύμφωνα με όσα έχει αφήσει να εννοηθούν τις τελευταίες ημέρες, αν οι υποψήφιοι που ανακοινωθούν έχουν «υπερκομματικά χαρακτηριστικά» ή δεν είναι αμιγώς πολιτικά στελέχη, η τοποθέτησή του θα είναι... θεαματική.


Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι τοποθετήσεις τού πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ, από στελέχη όπως οι κκ. Ν. Μπίστης, Ι. Νικολάου , Μ. Νεονάκης κ.ά. οι οποίοι είχαν διαφωνήσει προκαταβολικά με το μνημόνιο, όταν επέκριναν την κυβέρνηση ήδη από τον Μάρτιο και ενώ οργίαζε η φημολογία περί προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ.


Γεγονός είναι πάντως ότι το πρόγραμμα δεν ευνοεί τις δημόσιες εκδηλώσεις αντιδράσεων, καθώς ο χρόνος για τις τοποθετήσεις στελεχών έχει περιοριστεί σε ένα τρίωρο, μεταξύ 12.00 και 15.00 αύριο το μεσημέρι και αφότου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και οι ανακοινώσεις των υποψηφίων περιφερειαρχών και υποψηφίων δημάρχων του ΠαΣοΚ στις μεγάλες πόλεις.


Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας οι συνεδριάσεις θα είναι κατανεμημένες σε θεματικές ενότητες, δεν θα λειτουργήσει η Ολομέλεια και οι όποιες τοποθετήσεις θα έχουν χαρακτήρα «εποικοδομητικής συζήτησης». Οι θεματικές ενότητες αντιστοιχούν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, στις κυβερνητικές προτεραιότητες και θεωρητικώς προσφέρουν πεδίο για συζητήσεις και επισημάνσεις, χωρίς όμως να εγγυάται κανείς ότι θα ενσωματωθούν προτάσεις στον ήδη υπάρχοντα σχεδιασμό του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα «εργαστήρια», όπως έχουν ονομαστεί, στα οποία θα γίνουν οι συζητήσεις έχουν την εξής θεματολογία: Παιδεία και Μεταρρυθμίσεις, Κοινωνικό Δίχτυ Προστασίας, Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αναβάθμιση του ΕΣΥ, Βιώσιμη Ανάπτυξη και Καινοτομία στη Δημόσια Διοίκηση/ Συμμετοχή στην Αλλαγή. Σύμφωνα πάντως με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου σκοπεύει να παραστεί και να συμμετάσχει στα εργαστήρια αυτά, τα οποία πρωτολειτούργησαν με παρεμφερή μορφή στο Συνέδριο του 2005.


«Αντίο» είπε ο κ. Μητρόπουλος


Την απόφασή του να μη συμμετάσχει στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ υπέβαλε χθες ο εργατολόγος κ. Αλ. Μητρόπουλος . Με την απόφασή του αυτή ανοίγει ο δρόμος για την επίσημη ανακοίνωση του ονόματός του ως υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ, θέμα που αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.


Την απόφασή του να απέχει από το Εθνικό Συμβούλιο γνωστοποίησε ο κ. Μητρόπουλος με επιστολή του στον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου κ. Σωκ. Ξυνίδη και ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι ανάλογες κινήσεις αναμένονταν εντός της τριήμερης συνεδρίασης και από άλλα στελέχη του ΠαΣοΚ που αντιτίθενται στην πολιτική του μνημονίου.

Read more...

ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ


ρεπορταζ :Δημήτρης Nικολακόπουλος


Τη σύσταση ενός ισχυρού επιτελικού και συντονιστικού κέντρου προωθεί η κυβέρνηση. Το νέο αυτό όργανο, που δεν σχετίζεται με τον ορισμό ή μη συντονιστή της κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση του Μεγάρου Μαξίμου, θα παρακολουθεί τη μεταρρύθμιση του κράτους σύμφωνα με τις επιταγές του «Καλλικράτη»...
Το σχέδιο αναμένεται να οδηγήσει σε μεταστέγαση όλων των υπουργείων, σε αναδιάρθρωση των δομών των δημοσίων υπηρεσιών, σε μαζικές μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων και σε συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο φορέων του Δημοσίου. Το συντονιστικό κέντρο θα έχει την εποπτεία της διαχείρισης των προγραμμάτων για το προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, την εκπόνηση των σχεδίων για τις νέες δομές που θα αποκτήσουν τα υπουργεία, τον έλεγχο των δαπανών των φορέων του Δημοσίου και την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης.


Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μετά την ολοκλήρωση της απογραφής, αναμένει την κατάρτιση του μητρώου των δημοσίων υπαλλήλων, που θα του επιτρέψει να έχει μια σαφή εικόνα της στελέχωσης των υπηρεσιών. Ταυτόχρονα ο «Καλλικράτης» στο κράτος προωθείται με ταχείς ρυθμούς. Δεν προβλέπει απλώς τη μετεγκατάσταση όλων των υπουργείων με τη δημιουργία του «κυβερνητικού πάρκου», αλλά κυρίως την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης της χώρας με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.


Με τη μεταρρύθμιση αυτή η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα επιτύχει μείωση του στενού δημοσίου τομέα κατά 30%. Η νέα δομή που θα αποκτήσουν τα υπουργεία, όπως επισημαίνεται από τη σχετική μελέτη, «θα λαμβάνει υπόψη της το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”, θα αναδεικνύει τον ρόλο της κεντρικής διοίκησης (υπουργεία, γενικές και ειδικές γραμματείες, ΝΠΔΔ, ανεξάρτητες αρχές και γενικές διοικήσεις) και θα στοχεύει στην ολοκλήρωση ενός μοντέλου διοικητικής διάρθρωσης της χώρας που θα βασίζεται σε μια νέα σχέση ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα διοίκησης».


Με το σχέδιο επιδιώκεται η αντιμετώπιση σοβαρών δομικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών, όπως η έλλειψη συντονιστικών μηχανισμών και σύγχρονων οργανωτικών δομών, η υπέρμετρη διόγκωση της ιεραρχικής πυραμίδας (γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων και τμημάτων), η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και καθηκόντων, ο πολλαπλασιασμός των θέσεων ευθύνης και ο κατακερματισμός της οργάνωσης των υπηρεσιών. Οι βασικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα είναι οι εξής:


1Ανακατανομή προσωπικού και αξιολόγηση


Θα υπάρξει ανακατανομή του προσωπικού στις νέες οργανικές θέσεις που θα συσταθούν με βάση τα οργανογράμματα των υπουργείων, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για μαζικές μετακινήσεις και μετατάξεις. Η κατανομή προσωπικού θα γίνει σε οργανικές θέσεις (κατηγορία, κλάδο, ειδικότητα), υπηρεσιακές μονάδες και επίπεδα διοίκησης (τμήματα, διευθύνσεις, γενικές διευθύνσεις).


2Περιγραφή θέσεων εργασίας


Η κυβέρνηση, προκειμένου να υπερβεί τον σκόπελο των μαζικών υποχρεωτικών μετατάξεων, προτίθεται να προχωρήσει και σε περιγραφή των θέσεων εργασίας (job description). Αυτό σημαίνει ότι θα καλύπτονται πλέον από υπαλλήλους με βάση τις γνώσεις, την εμπειρία, τη δεξιότητα και την ικανότητά τους. Οι υπάλληλοι των υπουργείων θα εργάζονται δηλαδή όπως ακριβώς εργάζονται σήμερα οι υπάλληλοι των τραπεζών, καθένας εκ των οποίων έχει συγκεκριμένο αντικείμενο. Αν ληφθεί υπόψη ότι οι αμοιβές των υπαλλήλων, μέσω του νέου ενιαίου μισθολογίου (που θα ισχύσει από τις αρχές του 2011) θα εξαρτώνται και από την αποδοτικότητά τους, είναι προφανές ότι αλλάζουν άρδην τα δεδομένα στη Δημόσια Διοίκηση.


3Νέος τρόπος χρηματοδότησης


Μετά την αλλαγή του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού του κράτους που θα ισχύσει από εφέτος, θα θεσπιστεί και η διασύνδεση των νέων δομών των υπουργείων με τη διαχείριση των οικονομικών πόρων. Δηλαδή αλλάζει ριζικά η υφιστάμενη διαδικασία χρηματοδότησης. Τα υπουργεία δεν θα χρηματοδοτούνται πλέον αυθαίρετα, όπως συμβαίνει σήμερα και συχνά μέσω «σκοτεινών κωδικών», αλλά με βάση τριετή προγράμματα τα οποία θα αναθεωρούνται κάθε χρόνο. Σε αυτά θα περιγράφονται λεπτομερώς τα έργα τα οποία προτίθενται να επιτελέσουν ή οι υπηρεσίες τις οποίες θα προσφέρουν προς τους πολίτες, γεγονός που θα τους εξασφαλίζει την αναγκαία χρηματοδότηση.


Στις περιπτώσεις που τα έργα δεν πραγματοποιούνται, οι υπεύθυνοι δεν θα μπορούν να εκταμιεύουν τα αναγκαία ποσά ή θα καλούνται ακόμη και να επιστρέφουν τα χρήματα με τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί. Ο υπουργός Εσωτερικών έχει ζητήσει ακόμη την πραγματοποίηση μελέτης που θα αποτυπώνει τις υποδομές του κράτους (κτιριακή υποδομή, τεχνολογικός και ξενοδοχειακός εξοπλισμός) και την υποβολή προτάσεων για την αξιοποίηση της υπάρχουσας περιουσία
Read more...

Υποψήφια για την Στερεά Ελλάδα η Μπατζελή - φεύγει απο την Κυβέρνηση

i-reportergr

Τελικά η Κ.Μπατζελή....δέχθηκε να είναι(!!) υποψήφια για την περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας και την Τρίτη εγκαταλείπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (προς μεγάλη της στενοχώρια). Σήμερα απάντησε θετικά στον πρωθυπουργό στη χθεσινή τους συζήτηση. Και η Φώφη Γεννηματά θα είναι απέναντι στον Νικήτα Κακλαμάνη για τον δήμο της Αθήνας. Και έπεται συνέχεια...




Read more...

Σαμαράς : "Δεν παραπλανώ κανέναν με ανεδαφικές ουτοπίες"

Δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ κατά την επίσκεψή του στα Αμπελάκια
protothema.gr

Σφοδρή επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, από τα Αμπελάκια της Λάρισας.

«Δεν παραπλανώ κανέναν με ανεδαφικές ουτοπίες. Προτείνουμε συγκεκριμένες, χειροπιαστές λύσεις για την έξοδο από την κρίση για ανάπτυξη και ευημερία», είπε ο κ. Σαμαράς.

«Η πρότασή μας στηρίζεται σε ιδιαιτερότητες εθνικές, τις δικές μας παραδόσεις, τα δικά μας πλεονεκτήματα», πρόσθεσε.

Κάνοντας λόγο για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε δύο ζητούμενα: την ανταγωνιστικότητα και τη διάχυση των ευκαιριών, «δύο στοιχεία», όπως είπε, «αυτονόητα παντού αλλού, αλλά απαγορευμένες λέξεις, τις τελευταίες δεκαετίες, στην Ελλάδα».

«Πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση προσπάθησε να κάνει στον πολιτικό κόσμο έναν εκβιασμό συνενοχής, να ψηφίσουμε όλοι το μνημόνιο, μερικοί υπέκυψαν, άλλοι αρνηθήκαμε γιατί θέλουμε να υπάρχει δικαίωμα στο όνειρο, στην ελπίδα», υπογράμμισε.

«Η λύση που προτείνουμε, εμείς στη ΝΔ, σήμερα, δεν περιορίζεται σε μια λογική φοροεισπρακτική και μόνο -όπως είναι αυτή του Μνημονίου- που βυθίζει την αγορά στα λουκέτα, την ανεργία, σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης. Δεν θεωρώ «μονόδρομο» το να σου υποδεικνύουν οι ξένοι πως θα μας σώσουν, το πώς θα μας κυβερνήσουν οι δανειστές. Θέλουμε εξυγίανση του κράτους, της οικονομίας, να μειώσουμε δραστικά τα χρέη. Αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική. Πρωτοπόρο και παράδειγμα προς μίμηση. Όχι ένα ταπεινωμένο επαίτη δανεικών», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, καλώντας τους πολίτες στις επερχόμενες εκλογές να σκεφτούν.


Read more...

Αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ ο Αλ. Μητρόπουλος...


Ανακοινώνει αρχές της εβδομάδας την κάθοδό του για την Περιφέρεια Αττικής. Επιβεβαιώνεται το Press-gr

Την αποχώρησή του από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο Αλέξης Μητρόπουλος, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες που αποκάλυψε το Press-gr (εδώ) ότι ετοιμάζεται την αρχόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει την αυτόνομη κάθοδό του για την Περιφέρεια Αττικής, με την υποστήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αυτοδιοικητικός

Read more...

Ομιλία Παπανδρέου στο 9ο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

nooz.gr
"Παρά τις δυσκολίες δεν σταματάμε τον αγώνα. Με αισιοδοξία, θα κάνουμε και πάλι δικαίωμα το να ελπίζει ο Έλληνας πολίτης" τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία με την οποία κήρυξε την έναρξη του 9ου Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος. Η συνεδρίαση συμπίπτει με την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ την 3η Σεπτεμβρίου του 1974.

"Το σύνθημα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» αποτύπωσε πριν από 11 μήνες μια ιστορική αλήθεια. Διακηρύξαμε την επανάσταση του αυτονόητου στην πατρίδα μας" είπε ο κ. Παπανδρέου κατά την έναρξη της ομιλίας του.

"Ιστορικό μας χρέος ήταν να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία" ανέφερε τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα μιας καταστροφής που θα μας έφερνε πολλά χρόνια πίσω. "Χρειάστηκε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος, γιατί το πραγματικό κόστος θα ήταν η χρεοκοπία της χώρας" σημείωσε τονίζοντας ότι αυτό θα είχε ανυπολόγιστο κόστος κυρίως για τους αδύναμους.

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για "χρέος στον Έλληνα εργαζόμενο". "Θέλω να εξάρω την επιμονή και την αντοχή εκείνων που πόνεσαν περισσότερο" τόνισε αναφέροντας τους χαμηλοσυνταξιούχους που υπέστησαν βαριές θυσίες ενώ δεσμεύτηκε ότι η στήριξή τους θα είναι πρώτη προτεραιότητα όταν η χώρα ανακάμψει.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι "σήμερα η Ελλάδα έχει ήδη αποκτήσει μία νέα αξιοπιστία" και ότι έχουν τεθεί τα θεμέλια για μία καλύτερη Ελλάδα". "Είμαι υπερήφανος για το έργο μας τους 11 αυτούς μήνες παρά τις απίστευτες δυσκολίες" τόνισε. "Ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση και μία κοινοβουλευτική ομάδα δεν έκανε τόσο έργο μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες" είπε ο πρωθυπουργός.

"Βάζουμε απέναντι τον πλούτο που δεν είναι αποτέλεσμα μόχθου και προσπάθειας, που δεν είναι αποτέλεσμα αξίας, αλλά χτίστηκε μέσα από πλιάτσικο στην περιουσία των σημερινών και των μελλοντικών γενιών" σημείωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: "Δε με ενδιαφέρει αν ο πλούτος είναι κρυμμένος σε off shore, σε κότερα, σε βίλες και σε λιμουζίνες, όσοι πλούτισαν σε βάρος του δημοσίου και του λαού δεν πρόκειται να συνεχίσουν να πίνουν στην υγεία του κορόιδου".

"Οι θυσίες θα πιάσουν τόπο"

"Οι θυσίες θα πιάσουν τόπο, εφόσον δώσουμε όλοι τη μάχη για την ανατροπή. Ζητώ να κάνουμε όλοι για τη χώρα αυτό που θα κάναμε για το σπίτι μας. Γιατί η χώρα είναι το σπίτι μας" τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

"Δεν είμαι εδώ για να ανακοινώσω αποσπασματικές παροχές, ούτε ψεύτικες υποσχέσεις" δήλωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: "Είμαι εδώ να σας διαβεβαιώσω ότι όπως είχαμε το θάρρος να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις να σωθεί η Ελλάδα έχουμε την βούληση και το θάρρος να αλλάξει η Ελλάδα".

"Είμαι εδώ για να σας διαβεβαιώσω ότι μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη" σημείωσε , μιλώντας για έναν "νέο πατριωτισμό" που θα βοηθήσει να αλλάξει η Ελλάδα. "Το πρόβλημα της Ελλάδας ούτε ήταν ούτε είναι μόνο οικονομικό. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα" τόνισε λέγοντας ότι χρειάζεται νέα αντίληψη για να υπάρξει νέο μέλλον.

"Αφήνουμε πίσω τα βαρίδια"

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για "βαρίδια της Μεταπολίτευσης" που σήμερα έγιναν ασήκωτα τονίζοντας ότι σήμερα "αφήνουμε πίσω φαινόμενα που άνθισαν στο γόνιμο έδαφος της ανοχής" μιλώντας για τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής, της διαπλοκής και της διαφθοράς.

"Ας κάνουμε πρώτα από όλα όσα δεν έχουν κόστος αλλά είναι απλά" δήλωσε καλώντας τους πολίτες στην υιοθέτηση μίας νέας κοινωνικής συνείδησης. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η δημοσίευση των αποφάσεων στο Διαδίκτυο και η καταγραφή των δημοσίων υπαλλήλων για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία "δεν κόστισαν" αλλά έχουν τεράστια σημασία για την εμπέδωση μίας νέας διαφάνειας.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι το 9% του ΑΕΠ είναι το κόστος της διαφθοράς για τη χώρα λέγοντας ότι τα φαινόμενα αυτά ενισχύουν την απαξία και διώχνουν τις επενδύσεις. "Θέλουμε δουλειά για να πάμε από μία χώρα που δανείζεται και καταναλώνει σε μία χώρα που δημιουργεί". "Να ξαναπιστέψουμε στις δυνατότητες μας, να επιστρέψουμε στις αξίες μας και τις καλές μας παραδόσεις" κάλεσε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι αυτές είναι και οι αξίες του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στην Παιδεία ως όχημα για την αλλαγή και χαρακτήρισε το Κράτος Πρόνοιας προϋπόθεση για την ανάπτυξη. "Προτεραιότητα μας η πρόσβαση όλων στις κρατικές παροχές και πρόνοιες" ανέφερε.

Όπως είπε, στην ερώτηση αν η χώρα θα τα καταφέρει, εκείνος απαντά ότι "ναι θα τα καταφέρουμε". "Αλλά δεν μου αρκεί. Αυτός είναι ένας πήχης πολύ χαμηλός. Μπορούμε και πρέπει πολύ καλύτερα" τόνισε.

Μήνυμα για τις εκλογές του Νοεμβρίου

Μιλώντας για τις επικείμενες εκλογές της Τ.Α. ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι "κάποιοι θέλουν να τις μετατρέψουν δήθεν σε «ψήφο κατά του μνημονίου».

"Οι δυνάμεις τη συντήρησης πολύ εύκολα, όπως και να βαφτίζονται δεξιοί ή αριστεροί, μας λένε ότι για όλα φταίει η τρόικα". "Για τη διαφθορά στα νοσοκομεία φταίει η τρόικα; Για την φοροδιαφυγή; Για τις πελατειακές σπατάλες; Για την ντροπή με τις φαρμακευτικές δαπάνες; Για την πρωτιά μας στις ανθυγιεινές συνήθειες; Αυτά τα λένε κυρίως εκείνοι που κατέστρεψαν την Ελλάδα και μας οδήγησαν στο Μνημόνιο. Εκείνοι που έλεγαν «όχι» στον λαό αλλά «ναι» στο εξωτερικό" υποστήριξε.

Επίθεση στην ΝΔ

O κ Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ για τη στάση της κατά του μηχανισμού στήριξης μιλώντας για αντιδράσεις όσων "σήμερα αναγνωρίζουν ότι πήραμε τη σωστή απόφαση για να σώσουμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Δηλαδή εκείνοι που σήμερα ομολογούν ότι ήθελαν να ψηφίσουν υπέρ, αλλά ψήφισαν κατά λόγω πολιτικού κόστους. Εκείνοι που θέλουν τα 110 δισ. ευρώ του Μηχανισμού αλλά όχι τους όρους, το λογαριασμό της στήριξης".

"Γιατί γνωρίζουν ότι αυτός ο λογαριασμός είναι ο λογαριασμός που πληρώνουμε όλοι μας σήμερα για τα δικά τους εγκλήματα. Είναι η ταφόπλακα της πολιτικής τους και δεν ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν. Αν όλα αυτά που λένε είναι για μετά όταν θα βγούμε από την κρίση έχουμε και εμείς να πούμε πολλά. Αλλά όταν η χώρα είχε δυσκολίες πάντα αναλάμβανε το ΠΑΣΟΚ να τη βγάλει από αυτές. Και το έκανε πάντα. Αυτό κάνουμε και σήμερα και θα τα καταφέρουμε" είπε ο πρωθυπουργός.

"Αυτοί είμαστε οι Έλληνες"

Ο κ. Παπανδρέου έκλεισε την ομιλία του με αναφορά σε άρθρο ξένου δημοσιογράφου στο πρακτορείο Reuters. "Στην πρόσφατη ιστορία καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει καταφέρει να κάνει αυτό που καταφέρνει να κάνει η Ελλάδα. Περιστολή δαπανών, μάχη κατά της φοροδιαφυγής, τεράστια μείωση του ελλείμματος. Αυτοί είναι οι Ελληνες που πυροδότησαν την κρίση δημόσιου χρέους στην Ευρώπη" ανέφερε ο πρωθυπουργός από το άρθρο.

"Αυτοί είμαστε οι Έλληνες, αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε", τόνισε. "Πάμε λοιπόν όλοι μαζί να δημιουργήσουμε την Ελλάδα όπου δικαιούνται να ζουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Ευχαριστώ για τον αγώνα και την πίστη σας" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Την Κυριακή θα ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφίων περιφερειαρχών για τις εκλογές των ΟΤΑ του Νοεμβρίου- αναγγελία που θα σηματοδοτήσει και αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Πολιτικές αντιδράσεις

Απαντώντας στα όσα είπε ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: "Τα σοσιαλιστικά οράματα του ΠΑΣΟΚ το 1974 "πνίγηκαν" στο νεοφιλελεύθερο Μνημόνιο του 2010, συμπαρασύροντας μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα. Παγκόσμια πρωτοτυπία ο καταστροφικός για την Ελληνική κοινωνία "νεοφιλελεύθερος σοσιαλισμός" του κ. Γ. Παπανδρέου".

Το ΚΚΕ σχολιάζοντας την ομιλία του Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε: "Η κυβέρνηση, όπως και η ΝΔ, καταφεύγουν σε κάθε είδους τεχνάσματα και επινοήσεις για να κρύψουν από το λαό τη μεγάλη αλήθεια: Ότι η πολιτική τους που οδηγεί το λαό στην οριστική πτώχευση για τα κέρδη της πλουτοκρατίας δεν είναι μονόδρομος".

Και ο ΣΥΝ σημείωσε: "Χρειάστηκαν 36 χρόνια για να οδηγηθούμε από το ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη στο ΠΑΣΟΚ του ΔΝΤ. Τα όσα υποστηρίζει και πράττει ο σημερινός πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δεν έχουν καμία σχέση με την ιδρυτική διακήρυξη του κινήματος του και έχουν ξεπεράσει κατά πολύ ακόμα και τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ".

Πεταλωτής για τη δήλωση Σαμαρά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Αν. Σαμαρά για την 36η επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Εκτός απο καταστροφικές κυβερνητικές ικανότητες η ΝΔ διαθέτει και μαντικές ικανότητες. Σχολίασε την ομιλία του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου μια ώρα πριν να την ακούσει. Τόση σοβαρότητα...".
Read more...