Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Ομιλία Παπανδρέου στο 9ο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

nooz.gr
"Παρά τις δυσκολίες δεν σταματάμε τον αγώνα. Με αισιοδοξία, θα κάνουμε και πάλι δικαίωμα το να ελπίζει ο Έλληνας πολίτης" τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία με την οποία κήρυξε την έναρξη του 9ου Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος. Η συνεδρίαση συμπίπτει με την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ την 3η Σεπτεμβρίου του 1974.

"Το σύνθημα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» αποτύπωσε πριν από 11 μήνες μια ιστορική αλήθεια. Διακηρύξαμε την επανάσταση του αυτονόητου στην πατρίδα μας" είπε ο κ. Παπανδρέου κατά την έναρξη της ομιλίας του.

"Ιστορικό μας χρέος ήταν να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία" ανέφερε τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα μιας καταστροφής που θα μας έφερνε πολλά χρόνια πίσω. "Χρειάστηκε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος, γιατί το πραγματικό κόστος θα ήταν η χρεοκοπία της χώρας" σημείωσε τονίζοντας ότι αυτό θα είχε ανυπολόγιστο κόστος κυρίως για τους αδύναμους.

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για "χρέος στον Έλληνα εργαζόμενο". "Θέλω να εξάρω την επιμονή και την αντοχή εκείνων που πόνεσαν περισσότερο" τόνισε αναφέροντας τους χαμηλοσυνταξιούχους που υπέστησαν βαριές θυσίες ενώ δεσμεύτηκε ότι η στήριξή τους θα είναι πρώτη προτεραιότητα όταν η χώρα ανακάμψει.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι "σήμερα η Ελλάδα έχει ήδη αποκτήσει μία νέα αξιοπιστία" και ότι έχουν τεθεί τα θεμέλια για μία καλύτερη Ελλάδα". "Είμαι υπερήφανος για το έργο μας τους 11 αυτούς μήνες παρά τις απίστευτες δυσκολίες" τόνισε. "Ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση και μία κοινοβουλευτική ομάδα δεν έκανε τόσο έργο μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες" είπε ο πρωθυπουργός.

"Βάζουμε απέναντι τον πλούτο που δεν είναι αποτέλεσμα μόχθου και προσπάθειας, που δεν είναι αποτέλεσμα αξίας, αλλά χτίστηκε μέσα από πλιάτσικο στην περιουσία των σημερινών και των μελλοντικών γενιών" σημείωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: "Δε με ενδιαφέρει αν ο πλούτος είναι κρυμμένος σε off shore, σε κότερα, σε βίλες και σε λιμουζίνες, όσοι πλούτισαν σε βάρος του δημοσίου και του λαού δεν πρόκειται να συνεχίσουν να πίνουν στην υγεία του κορόιδου".

"Οι θυσίες θα πιάσουν τόπο"

"Οι θυσίες θα πιάσουν τόπο, εφόσον δώσουμε όλοι τη μάχη για την ανατροπή. Ζητώ να κάνουμε όλοι για τη χώρα αυτό που θα κάναμε για το σπίτι μας. Γιατί η χώρα είναι το σπίτι μας" τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

"Δεν είμαι εδώ για να ανακοινώσω αποσπασματικές παροχές, ούτε ψεύτικες υποσχέσεις" δήλωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: "Είμαι εδώ να σας διαβεβαιώσω ότι όπως είχαμε το θάρρος να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις να σωθεί η Ελλάδα έχουμε την βούληση και το θάρρος να αλλάξει η Ελλάδα".

"Είμαι εδώ για να σας διαβεβαιώσω ότι μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη" σημείωσε , μιλώντας για έναν "νέο πατριωτισμό" που θα βοηθήσει να αλλάξει η Ελλάδα. "Το πρόβλημα της Ελλάδας ούτε ήταν ούτε είναι μόνο οικονομικό. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα" τόνισε λέγοντας ότι χρειάζεται νέα αντίληψη για να υπάρξει νέο μέλλον.

"Αφήνουμε πίσω τα βαρίδια"

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για "βαρίδια της Μεταπολίτευσης" που σήμερα έγιναν ασήκωτα τονίζοντας ότι σήμερα "αφήνουμε πίσω φαινόμενα που άνθισαν στο γόνιμο έδαφος της ανοχής" μιλώντας για τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής, της διαπλοκής και της διαφθοράς.

"Ας κάνουμε πρώτα από όλα όσα δεν έχουν κόστος αλλά είναι απλά" δήλωσε καλώντας τους πολίτες στην υιοθέτηση μίας νέας κοινωνικής συνείδησης. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η δημοσίευση των αποφάσεων στο Διαδίκτυο και η καταγραφή των δημοσίων υπαλλήλων για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία "δεν κόστισαν" αλλά έχουν τεράστια σημασία για την εμπέδωση μίας νέας διαφάνειας.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι το 9% του ΑΕΠ είναι το κόστος της διαφθοράς για τη χώρα λέγοντας ότι τα φαινόμενα αυτά ενισχύουν την απαξία και διώχνουν τις επενδύσεις. "Θέλουμε δουλειά για να πάμε από μία χώρα που δανείζεται και καταναλώνει σε μία χώρα που δημιουργεί". "Να ξαναπιστέψουμε στις δυνατότητες μας, να επιστρέψουμε στις αξίες μας και τις καλές μας παραδόσεις" κάλεσε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι αυτές είναι και οι αξίες του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στην Παιδεία ως όχημα για την αλλαγή και χαρακτήρισε το Κράτος Πρόνοιας προϋπόθεση για την ανάπτυξη. "Προτεραιότητα μας η πρόσβαση όλων στις κρατικές παροχές και πρόνοιες" ανέφερε.

Όπως είπε, στην ερώτηση αν η χώρα θα τα καταφέρει, εκείνος απαντά ότι "ναι θα τα καταφέρουμε". "Αλλά δεν μου αρκεί. Αυτός είναι ένας πήχης πολύ χαμηλός. Μπορούμε και πρέπει πολύ καλύτερα" τόνισε.

Μήνυμα για τις εκλογές του Νοεμβρίου

Μιλώντας για τις επικείμενες εκλογές της Τ.Α. ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι "κάποιοι θέλουν να τις μετατρέψουν δήθεν σε «ψήφο κατά του μνημονίου».

"Οι δυνάμεις τη συντήρησης πολύ εύκολα, όπως και να βαφτίζονται δεξιοί ή αριστεροί, μας λένε ότι για όλα φταίει η τρόικα". "Για τη διαφθορά στα νοσοκομεία φταίει η τρόικα; Για την φοροδιαφυγή; Για τις πελατειακές σπατάλες; Για την ντροπή με τις φαρμακευτικές δαπάνες; Για την πρωτιά μας στις ανθυγιεινές συνήθειες; Αυτά τα λένε κυρίως εκείνοι που κατέστρεψαν την Ελλάδα και μας οδήγησαν στο Μνημόνιο. Εκείνοι που έλεγαν «όχι» στον λαό αλλά «ναι» στο εξωτερικό" υποστήριξε.

Επίθεση στην ΝΔ

O κ Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ για τη στάση της κατά του μηχανισμού στήριξης μιλώντας για αντιδράσεις όσων "σήμερα αναγνωρίζουν ότι πήραμε τη σωστή απόφαση για να σώσουμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Δηλαδή εκείνοι που σήμερα ομολογούν ότι ήθελαν να ψηφίσουν υπέρ, αλλά ψήφισαν κατά λόγω πολιτικού κόστους. Εκείνοι που θέλουν τα 110 δισ. ευρώ του Μηχανισμού αλλά όχι τους όρους, το λογαριασμό της στήριξης".

"Γιατί γνωρίζουν ότι αυτός ο λογαριασμός είναι ο λογαριασμός που πληρώνουμε όλοι μας σήμερα για τα δικά τους εγκλήματα. Είναι η ταφόπλακα της πολιτικής τους και δεν ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν. Αν όλα αυτά που λένε είναι για μετά όταν θα βγούμε από την κρίση έχουμε και εμείς να πούμε πολλά. Αλλά όταν η χώρα είχε δυσκολίες πάντα αναλάμβανε το ΠΑΣΟΚ να τη βγάλει από αυτές. Και το έκανε πάντα. Αυτό κάνουμε και σήμερα και θα τα καταφέρουμε" είπε ο πρωθυπουργός.

"Αυτοί είμαστε οι Έλληνες"

Ο κ. Παπανδρέου έκλεισε την ομιλία του με αναφορά σε άρθρο ξένου δημοσιογράφου στο πρακτορείο Reuters. "Στην πρόσφατη ιστορία καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει καταφέρει να κάνει αυτό που καταφέρνει να κάνει η Ελλάδα. Περιστολή δαπανών, μάχη κατά της φοροδιαφυγής, τεράστια μείωση του ελλείμματος. Αυτοί είναι οι Ελληνες που πυροδότησαν την κρίση δημόσιου χρέους στην Ευρώπη" ανέφερε ο πρωθυπουργός από το άρθρο.

"Αυτοί είμαστε οι Έλληνες, αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε", τόνισε. "Πάμε λοιπόν όλοι μαζί να δημιουργήσουμε την Ελλάδα όπου δικαιούνται να ζουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Ευχαριστώ για τον αγώνα και την πίστη σας" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Την Κυριακή θα ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφίων περιφερειαρχών για τις εκλογές των ΟΤΑ του Νοεμβρίου- αναγγελία που θα σηματοδοτήσει και αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Πολιτικές αντιδράσεις

Απαντώντας στα όσα είπε ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: "Τα σοσιαλιστικά οράματα του ΠΑΣΟΚ το 1974 "πνίγηκαν" στο νεοφιλελεύθερο Μνημόνιο του 2010, συμπαρασύροντας μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα. Παγκόσμια πρωτοτυπία ο καταστροφικός για την Ελληνική κοινωνία "νεοφιλελεύθερος σοσιαλισμός" του κ. Γ. Παπανδρέου".

Το ΚΚΕ σχολιάζοντας την ομιλία του Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε: "Η κυβέρνηση, όπως και η ΝΔ, καταφεύγουν σε κάθε είδους τεχνάσματα και επινοήσεις για να κρύψουν από το λαό τη μεγάλη αλήθεια: Ότι η πολιτική τους που οδηγεί το λαό στην οριστική πτώχευση για τα κέρδη της πλουτοκρατίας δεν είναι μονόδρομος".

Και ο ΣΥΝ σημείωσε: "Χρειάστηκαν 36 χρόνια για να οδηγηθούμε από το ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη στο ΠΑΣΟΚ του ΔΝΤ. Τα όσα υποστηρίζει και πράττει ο σημερινός πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δεν έχουν καμία σχέση με την ιδρυτική διακήρυξη του κινήματος του και έχουν ξεπεράσει κατά πολύ ακόμα και τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ".

Πεταλωτής για τη δήλωση Σαμαρά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Αν. Σαμαρά για την 36η επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Εκτός απο καταστροφικές κυβερνητικές ικανότητες η ΝΔ διαθέτει και μαντικές ικανότητες. Σχολίασε την ομιλία του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου μια ώρα πριν να την ακούσει. Τόση σοβαρότητα...".

Δεν υπάρχουν σχόλια: