Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Θα μας τρελάνουν!

Νέο γαϊτανάκι για το ελληνικό χρέος

http://img.protothema.gr/7544BA6B830C08CACD3B6A086D8CE556.jpg
Διαφωνιών συνέχεια για την μεθοδολογία αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους εξακολουθεί να παρατηρείται μεταξύ των αναλυτών που δημοσιοποιούν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις επιλογές της.

Διαφωνίες που εστιάζονται στην εντελώς διαφορετική προσέγγιση που επιχειρούν στο “ελληνικό πρόβλημα” οι πολιτικοί από την μία πλευρά και οι άνθρωποι των αγορών από την άλλη.

Στο “στρατόπεδο” των πολιτικών πρωταρχικό μέλημα είναι η πάση θυσία αποφυγή μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας της χώρας μας. Ενδεικτική η νέα δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν, πως η Ευρωζώνη “θα μπορούσε να εξετάσει μια εθελοντική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους”, στο βαθμό που αυτή θα γίνει συντεταγμένα ώστε να μην οδηγήσει σε επέκταση της κρίσης εμπιστοσύνης των αγορών και δεν θα δημιουργήσει “πιστωτικό επεισόδιο”. Δηλαδή δεν θα εκληφθεί ως προπομπός ανάλογων κινήσεων από Ιρλανδία και Πορτογαλία ...

Από εκεί έπιασε τη δήλωση Ρεν ο κύριος Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος δήλωσε στο Reuters την πεποίθησή του (!) ότι παρά τα προβλήματα που καταγράφονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας, η κρίσιμη αξιολόγηση της τρόικας από την οποία θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου και οι συνεπακόλουθες αποφάσεις της ΕΕ για την Ελλάδα, θα είναι θετική! Προχώρησε μάλιστα παραπέρα λέγοντας πως “εφόσον το πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ εφαρμόζεται πιστά, τότε δεν θα χρειαστεί καν να προσφέρει η χώρα μας επιπρόσθετες, εμπράγματες εγγυήσεις για να λάβει νέα βοήθεια ...!

Κατά της οιασδήποτε πιθανότητας να αναδιαταχθεί το ελληνικό χρέος, έστω σε εθελοντική και “ήπια” βάση, τάχθηκαν και οι επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, με πρώτον τον Γιούργκεν Σταρκ, τον επικεφαλής ανάλυσης της τράπεζας, που τονίζει χαρακτηριστικά πως κάθε είδους “διευθέτηση” του ελληνικού χρέους θα επιφέρει περισσότερα δεινά απ' όσα θα επιλύσει!

Βλέπουν αναδιάρθρωση, αλλά πότε;

Στον αντίποδα αρκετοί ξένοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι 'βλέπουν' το θέμα αλλιώς: και εκτιμούν πως το θέμα της αναδιάρθρωσης, με όποια μορφή κι αν αυτή λάβει, δεν είναι το εάν θα συμβεί, αλλά το πότε.

Για παράδειγμα σε σημερινή της ανάλυση η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά πως “η Ελλάδα παραμένει το σημείο μηδέν της κρίσης στην περιφέρεια της Ευρωζώνης”. Για την BofA το πρόβλημα έγκειται στο κατά πόσον μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα οδηγούσε άλλες χώρες στην περιοχή να κάνουν το ίδιο. Οι αναλυτές της θεωρούν πως οι πιθανότητες ενός ντόμινο αναδιαρθρώσεων είναι ελάχιστες, ωστόσο παραμένουν προβληματισμένοι. Σε κάθε περίπτωση εκτιμούν πως το μέγεθος του ρίσκου που αναλαμβάνει μια χώρα μέσω αναδιάρθρωσης είναι μεγαλύτερο από τα πιθανά οφέλη της και καταλήγει στο συμπέρασμα πως εάν τελικώς επιλεγεί αυτή η λύση, ή εξαναγκασθεί η χώρα από τις πιέσεις των αγορών να πράξει κάτι τέτοιο, τότε το ύψος του haircut θα κυμαίνεται από 50% έως 70%!. Για να μη συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει, τονίζει η ανάλυση του οίκου, “οι μεταρρυθμίσεις λάβουν νέο, ισχυρότερο ρυθμό”.

Και η Deutsche Bank πάντως εκτιμά πως για την τρέχουσα περίοδο και μέχρι τα τέλη του 2012 οι πιθανότητες μιας “σκληρής” αναδιάρθρωσης είναι ελάχιστες έως μηδενικές, κυρίως για λόγους πολιτικής στήριξης που θα λάβει η Ελλάδα, ενώ ταυτόσημη είναι και η άποψη των αναλυτών της Citigroup που δεν “βλέπουν” αναδιάρθρωση, τονίζουν όμως πως μια λύση πρέπει να βρεθεί άμεσα καθώς ήδη δηλώνουν απογοητευμένοι από την “υγεία” του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας.

Πάντως την πιο ακραία και συνάμα καυστική άποψη για την ελληνική οικονομία εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz, Μichael Diekmann. Ο οποίος δήλωσε στη γερμανική Bild πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέου τύπου ... «Σχέδιο Μάρσαλ» καθώς σε διαφορετική περίπτωση οδηγείται στην χρεοκοπία με ανεξέλεγκτες αρνητικές συνέπειες για την Ευρώπη συνολικά. Προέβλεψε δηλαδή πως μια στάση πληρωμών από την Ελλάδα θα οδηγούσε σε άμεση μετάσταση της κρίσης από τις ελληνικές τράπεζες σχεδόν στο σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο ζήτησε από τους Ευρωπαίους να βοηθήσουν την Ελλάδα να μετατρέψει σε ανταγωνιστική την οικονομία της, πρώτα με κεφάλαια και στη συνέχεια με μεταφορά βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα μας. Τύπου “σχεδίου Μάρσαλ” ...

Ενώ το πιο καυστικό σχόλιο για τους Ευρωπαίους οικονομικούς ταγούς το εκστόμισε, σωστότερα το έγραψε σε άρθρο του στους New York Times ο Αμερικανός οικονομολόγος Paul Krugman. Ο οποίος λέει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα “συμπεριφέρεται σαν να είναι αποφασισμένη να προκαλέσει οικονομική κρίση”, κατηγορεί τον μεσιέ Τρισέ πως δεν λαμβάνει υπόψη του τη “δεινή οικονομική κατάσταση στην περιφέρεια της Ευρώπης” και γι' αυτό σχεδιάζει νέες αυξήσεις επιτοκίων και καταλήγει λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση στην Ελλάδα και στις άλλες αδύναμες χώρες, κάτι που φάνηκε από την “απειλή” της ΕΚΤ να διακόψει την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών εάν η χώρα μας αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Αυτό θα σήμαινε πως οι ελληνικές τράπεζες θα κατέρρεαν και τότε, λέει ο νομπελίστας Οικονομολόγος, θα είχαμε φαινόμενα ντόμινο στην Ευρώπη...

Read more...

«Οργανώνονται» οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

newpost.gr








«Οργανώνονται» οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ
«Από το ΠΑΣΟΚ της κρίσης, στο ΠΑΣΟΚ της αλλαγής και της προοπτικής» αναφέρει ως κάλεσμα- πρόσκληση η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ.

Στην πρόσκλησή της καλεί σε συζήτηση τα στελέχη της παράταξης στις 18 Ιουνίου, ώστε να συζητηθεί ενδελεχώς η κρίση και να αποφασιστεί η πολιτική της Αριστερής Πρωτοβουλίας ΠΑΣΟΚ σχετικά με την κατάσταση της χώρας. Καθώς φαίνεται, το «αντάρτικο» όχι μόνο έχει ξεκινήσει αλλά κλιμανώνεται και εξαπλώνεται στους κόλπους της κυβέρνησης.
Read more...

Η Αργεντινή σήμερα, χωρίς το ΔΝΤ...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
Ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 20 Μαΐου από την Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής (αντίστοιχη της Τράπεζας της Ελλάδας), τα εξής στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της Αργεντινής:
«Τον Απρίλιο 2011 το πρωτεύον πλεόνασμα της χώρας (από το οποίο εξαιρούνται οι πληρωμές τόκων) ανήρθε σε 1,97 δις πέσος, ενώ το Έλλειμμα (στο οποίο περιλαμβάνονται και οι πληρωμές τόκων) διαμορφώθηκε στα 411,8 εκατ. πέσος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο 2010 το πρωτεύον πλεόνασμα ήταν 1,88 δις πέσος και το Έλλειμμα 1,02 δις πέσος.
Η μείωση του Ελλείμματος κατά 78 % τον Απρίλιο 2011 (σε σχέση με τον Απρίλιο 2010) οφείλεται στην αύξηση των εσόδων κατά 32 % καθώς και στην αύξηση κατά 27 % (6,82 δις πέσος) του πρωτογενούς πλεονάσματος το α’ τετράμηνο 2011.
Τέλος η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο 2011 σημείωσε αύξηση (σε σχέση με τον Απρίλιο 2010) ίση με 8 %»
Πως έφθασε η Αργεντινή σε αυτά τα εντυπωσιακά δημοσιονομικά αποτελέσματα;
Σε πολύ απλά Ελληνικά…
Η Αργεντινή ήταν μία χώρα που εφάρμοσε στο ακέραιο όλες τις συνταγές του ΔΝΤ κατά την...
δεκαετία του 1990-2000. Σκληρό νόμισμα το πέσος, συνδεδεμένο με το δολάριο σε κλειδωμένη ισοτιμία, Λιτότητα, Συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα, Ιδιωτικοποιήσεις ήταν τα οικονομικά πρότυπα που υιοθετήθηκαν και ενέπνευσαν τις οικονομικές πολιτικές που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις Αλφονσίν, Μένεθ και Ντε Λα Ρούα.
Αποτέλεσμα: μεγαλύτερα χρέη, ανεργία, ύφεση, και στο τέλος χρεοκοπία και οικονομική κατάρρευση το 2001.
Ακολούθησε μία περίοδος κυβερνητικού χάους και το 2003 εκλέγεται Πρόεδρος της χώρας ο Νέστωρ Κίρχνερ, ο οποίος προέρχονταν από την αριστερά των Περονιστών. Ακολουθεί μία πολιτική πραγματικά ριζοσπαστική. Κεντρικός πυρήνας αυτής της πολιτικής είναι η απομάκρυνση του ΔΝΤ από την Αργεντινή και η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Ο Νέστωρ Κίρχνερ τηρεί με ευλάβεια αυτή την πολιτική καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του. Αποχωρεί από την Προεδρία το 2007 και τον διαδέχεται η γυναίκα του Κριστίνα Κίρχνερ, η οποία όπως είναι ευνόητο συνεχίζει την πολιτική του συζύγου της.
Σημειωτέον ότι ο Νέστωρ και η Κριστίνα Κίρχνερ, συνεργάζονται αποκλειστικά με τη Λέσχη του Παρισιού (ημιεπίσημος οργανισμός που συμμετέχουν εκπρόσωποι 19 κρατών και ασχολείται με θέματα δημόσιου χρέους) για τα θέματα της επαναδιαπραγμάτευσης. Δηλαδή συνεργάζονται με ένα ημιεπίσημο διακρατικό οργανισμό και αποφεύγουν με θρησκευτική ευλάβεια να συνεργάζονται με διαφόρων τύπων και αποχρώσεων επενδυτικούς συμβούλους όπως η περιβόητη Lazard που χρησιμοποιεί ο Γιώργος Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα.
Τα πραγματικά και τελικά αποτελέσματα της πολιτικής των Κίρχνερ στο πρόβλημα του χρέους αποτυπώνονται πάρα πολύ καλά στην προαναφερόμενη ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Ανάπτυξη και δημοσιονομική εξυγίανση καθώς και η εντυπωσιακή μείωση της φτώχειας και της ανεργίας τα τελευταία χρόνια.
Στον αντίποδα…
Ο Γιώργος Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα απορρίπτει μετά βδελυγμίας την οποιαδήποτε ακόμα και ήπια επαναδιαπραγμάτευση (αναδιάρθρωση) και εφαρμόζει απαρέγκλιτα και ευλαβικά τις συνταγές του ΔΝΤ.
Αποτέλεσμα: Ανεργία 15,9% και Ύφεση 4,8% (Δευκαλίων 16 Μαΐου) και διπλασιασμός του Χρέους από τον Φεβρουάριο στον Μάρτιο (Δευκαλίων 17 Μαΐου). Φυσικά οι τράπεζες που έχουν δανείσει το Ελληνικό Δημόσιο συνεχίζουν να καταγράφουν υπέρ κέρδη.
Μετά από αυτά, ο Γιώργος Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα δυσανασχετούν γιατί τους θεωρούμε και τους αποκαλούμε ότι συμπεριφέρονται και ενεργούν σαν να είναι υπάλληλοι Β΄ κατηγορίας του διεθνούς τραπεζικού κεφαλαίου.

Read more...

Ολι Ρεν: Απαραίτητη η διάσωση της Ελλάδας


Ως απαραίτητη, χαρακτήρισε τη διάσωση της Ελλάδας, "προκειμένου να αποφευχθεί μια χρηματοπιστωτική κατάρρευση", ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Όλι Ρεν, ο οποίος θεωρεί ότι θα ήταν πολύ πιο ριψοκίνδυνο να μη βοηθηθεί η χώρα και πως ακόμη δεν μπορούν να λυθούν χωριστά μεταξύ τους, κρίσεις κρατών και τραπεζών.

Σύμφωνα με τη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, σε συνέδριο της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, στη Βιέννη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε πως αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες περαιτέρω μέτρα, κυρίως σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ πρόσθεσε πως η Αθήνα δεν μπορεί να στηρίζεται μόνον στην εξωτερική βοήθεια και πως οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις εσωτερικές οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Ρεν επανέλαβε την πρότασή του για εφαρμογή της αποκαλούμενης "Πρωτοβουλίας της Βιέννης" (που εφαρμόστηκε κατά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης) στην περίπτωση της Ελλάδας, καλώντας τους πιστωτές της χώρας αυτής να διατηρήσουν τους τίτλους που έχουν στην κατοχή τους.

Την άποψη αυτή φέρεται να συμμερίστηκε κι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Εβαλντ Νοβότνι, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο δεύτερο σκέλος της "Πρωτοβουλίας της Βιέννης", που αφορά αναπτυξιακά και επενδυτικά προγράμματα, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Ήδη, τέλη της περασμένης εβδομάδας, δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας "Βίνερ Τσάιτουνγκ" ανέφερε ότι στην παρούσα συγκυρία, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα και τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες, θα μπορούσε να εφαρμοστεί η αποκαλούμενη "Πρωτοβουλία της Βιέννης", και πως την άποψη αυτή στηρίζει ο Ολι Ρεν.

Όπως τονιζόταν σχετικά, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επαναφέρει στο προσκήνιο την "Πρωτοβουλία της Βιέννης", ώστε οι επενδυτές και τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα να συμφωνήσουν να δώσουν χρόνο στην Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της, ενώ υπενθυμιζόταν πως το φθινόπωρο του 2008, το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών στήριξε οικονομικά τις μεγάλες αυστριακές τράπεζες, που είχαν θυγατρικές σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να μην αποσύρουν τις επενδύσεις τους από τις χώρες αυτές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ότι δύο χρόνια αργότερα η κρίση αυτή αποτελούσε παρελθόν.


Διαβάστε περισσότερα: .i-reportergr.com
Read more...

Χωρίς δελτία ειδήσεων για 4 ημέρες...



Αναβρασμός επικρατεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς, μετά την προκήρυξη της τετραήμερης απεργίας των τεχνικών που εργάζονται στην τηλεόραση (ΕΤΙΤΑ), καθώς θα έχει ως συνέπεια να μην μπορούν τα κανάλια να μεταδώσουν ζωντανό πρόγραμμα και, άρα, ούτε δελτία ειδήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ... διοικήσεις των καναλιών και οι επικεφαλής του ειδησεογραφικού τομέα βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις ώστε να μπορέσουν να βγουν δελτία ειδήσεων, εν μέσω της «καυτής» πολιτικής επικαιρότητας – υπουργικό, έγκριση μεσοπρόθεσμου σχεδίου, συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Πρωθυπουργό, αποφάσεις για αποκρατικοποιήσεις κ.ά.



Read more...

Απέχουν από τα βαθμολογικά κέντρα εκπαιδευτικοί-διορθωτές

Μετά από απόφαση της ΟΛΜΕ

Η διαδικασία βαθμολόγησης των γραπτών συνεχίζεται κανονικά από τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν εντός Περιφερειακής Ενότητας, όπου βρίσκεται το Βαθμολογικό Κέντρο
Η διαδικασία βαθμολόγησης των γραπτών συνεχίζεται κανονικά από τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν εντός Περιφερειακής Ενότητας, όπου βρίσκεται το Βαθμολογικό Κέντρο (Φωτογραφία: Icon )

Αθήνα
Αποχή από τα Βαθμολογικά Κέντρα για τους εκπαιδευτικούς - διορθωτές που μετακινούνται εκτός Περιφερειακής Ενότητας, κήρυξε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, τονίζοντας ότι η αποχή θα συνεχιστεί, έως ότου εξασφαλιστούν τα οδοιπορικά των συναδέλφων και εξοφληθούν οι παλαιότερες αντίστοιχες οφειλές.

Η διαδικασία βαθμολόγησης των γραπτών συνεχίζεται κανονικά από τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν εντός Περιφερειακής Ενότητας, όπου βρίσκεται το Βαθμολογικό Κέντρο.

Οι αποφάσεις ή οι εντολές μετακίνησης-όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ- εκδίδονται με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετική πίστωση στον προϋπολογισμό των φορέων που τις εκδίδουν.

Η ΟΛΜΕ τονίζει, ότι δεν επαρκούν τα κονδύλια για τα οδοιπορικά των εκπαιδευτικών που μετακινούνται εκτός Περιφερειακής Ενότητας (τέως Νομού) προκειμένου να διορθώσουν τα γραπτά των Πανελλαδικών Εξετάσεων και υπενθυμίζει ότι δεν έχουν πληρωθεί ούτε τα οδοιπορικά αυτής της κατηγορίας επί διετία σε αρκετές περιοχές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Κατολίσθηση με έναν νεκρό στη Σαντορίνη

Μεγάλη κινητοποίηση στην περιοχή

http://img.protothema.gr/ACB1D40D5C2D24B65617885DBF48499D.jpg
Μεγάλης έκτασης κατολίσθηση σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή του παλιού λιμανιού της Οίας στη Σαντορίνη.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, υπάρχει ένας νεκρός και τέσσερις ελαφρά τραυματίες.

Σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής με το οποίο επικοινώνησε το protothema.gr, στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις τόσο της αστυνομίας όσο της πυροσβεστικής και του λιμενικού για να συνδράμουν.
Read more...

Ντόλιος: Σύντομα οι μετατάξεις των υπαλλήλων της πρώην αγροφυλακής

newpost.gr
Ντόλιος: Σύντομα οι μετατάξεις των υπαλλήλων της πρώην αγροφυλακής
Το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης έχει ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τη διαδικασία έκδοσης των αποφάσεων μετάταξης των υπαλλήλων που προορίζονται για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ή Δήμους, προκειμένου αυτές να έχουν ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο. Την παραπάνω απάντηση δίνει ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κουκοδήμου για την κατάργηση της ελληνικής αγροφυλακής και τη μετάταξη των υπαλλήλων της στις δασικές υπηρεσίες.



Ο κ. Ντόλιος υπενθυμίζει επίσης ότι με το Ν. 3938/2011 για την "Ενσωμάτωση της Ελληνικής Αγροφυλακής στη Δασική Υπηρεσία", μεταξύ των υπηρεσιών όπου πρόκειται να μεταταγεί το προσωπικό της Αγροφυλακής είναι οι δασικές υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας όπως και άλλες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή του οικείου Δήμου.

Ο βουλευτής της ΝΔ έχει, ωστόσο, επισημάνει ότι ο σχετικός νόμος προέβλεπε πως η μετάταξη γίνεται εφόσον η αίτηση υποβληθεί μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία 20 ημερών από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο κ. Κουκοδήμος έχει, επιπλέον, επισημάνει ότι δεν έχει ακόμη εκδοθεί η απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση με ορατό τον κίνδυνο απώλειας του δικαιώματος μετάταξης.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Ντόλιος, επισημαίνει ότι την αρμοδιότητα να απαντήσει έχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Read more...

Δεν μπορούμε να πούμε «ναι» στο λάθος, λέει η ΝΔ για το Μεσοπρόθεσμο

Πρόβα για την συνάντηση της Τρίτης

Οι δηλώσεις Μιχελάκη δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την πορεία της αυριανής συνάντησης Παπανδρέου - Σαμαρά
Οι δηλώσεις Μιχελάκη δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την πορεία της αυριανής συνάντησης Παπανδρέου - Σαμαρά (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
«Υπάρχει λάθος μίγμα πολιτικής, το οποίο και συνεχίζεται. Δεν μπορούμε να πούμε 'ναι' στο λάθος, το οποίο και συνεχίζεται. Πίσω από τη συναίνεση, η κυβέρνηση θέλει να κρύψει την αναποτελεσματικότητά της» επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ. Μιχελάκης προδιαγράφοντας και τη στάση που θα κρατήσει την Τρίτη ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ διερωτήθηκε μάλιστα για το «πού εμπόδισε την κυβέρνηση η έλλειψη συναίνεσης να προχωρήσει στο πρόγραμμά της και να κυβερνήσει. Τα προβλήματα στο Ελληνικό, το φιάσκο στον Αστακό, το γεγονός ότι δεν έχουν καταφέρει να μειώσουν τα έξοδα και να περιορίσουν τις δαπάνες οφείλεται στην έλλειψη συναίνεσης; Η ΝΔ έχει στηρίξει, όπου υπάρχουν μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν κάνουμε αντιπολίτευση όπως αυτή που έκανε το ΠΑΣΟΚ. Είναι η αναποτελεσματικότητά τους που τους εμποδίζει να κυβερνήσουν σωστά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μιχελάκης κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ότι δεν έκανε καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση του μνημονίου με την τρόικα.

Έφερε ως παράδειγμα το μνημόνιο της Πορτογαλίας, το οποίο στοχεύει, όπως είπε, σε λιγότερη λιτότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ενώ εμπεριέχονται και μέτρα που έχει συμπεριλάβει και η ΝΔ στο Ζάππειο ΙΙ.

«Στα κείμενα για την Πορτογαλία είναι εμφανής η προσπάθεια που γίνεται για να αποφευχθούν τα λάθη του μνημονίου της χώρας μας. Αποδεικνύεται ότι η Πορτογαλία έκανε σκληρές διαπραγματεύσεις και δεν παραδόθηκε αμαχητί» δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ τάχθηκε κατά των απολύσεων στο Δημόσιο, δηλώνοντας ότι η μονιμότητα είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου για την ανάγκη υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από 180 βουλευτές, ο κ. Μιχελάκης έκανε λόγο για κυβερνητικό αλαλούμ. «Άλλα λέει ο κ. Πεταλωτής, άλλα ο κ. Πάγκαλος» είπε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ

Τι “βγάζει” το υπουργικό συμβούλιο


http://img.protothema.gr/136DFBA8B717F6FDE8CE048956DA5598.jpg
Ομοβροντία αποκρατικοποιήσεων και εκπαραθύρωση από το ευρύτερο δημόσιο χιλιάδων εργαζομένων που θα βρεθούν ξαφνικά χωρίς αντικείμενο δουλειάς προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που συζητά αυτήν την ώρα το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης.

Προκειμένου να εξευμενίσει την Τρόικα και για να εξασφαλιστεί το νέο δάνειο, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να παραδώσει σε ιδιώτες «εδώ και τώρα» μια σειρά από μεγάλα «φιλέτα» τους δημοσίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων θα περιλαμβάνεται και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί, θα σημάνει πιθανότατα και την εγκατάλειψη του σχεδίου για τη δημιουργία «κρατικού πυλώνα» στις τράπεζες.

Άμεσα θα βγουν για πώληση και συμμετοχές του δημοσίου στα λιμάνια (ΟΛΠ, ΟΛΘ) ή και στις εταιρίες υδάτων (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ).

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει και δεύτερο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων, όπου θα περιλαμβάνονται o ΟΠΑΠ, o ΟΤΕ (στην Deutsche telekom) και ΟΔΙΕ για τον οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο γαλλικός ιππόδρομος.
Για αργότερα φαίνεται πως παίρνουν σειρά η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ και τα περισσότερα κρατικά ακίνητα, εφόσον πρώτα θα έχουν επιλυθεί και πάμπολλα νομικά ζητήματα που στέκονται εμπόδιο στην άμεση αξιοποίησή τους.
Για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές πάντως, αν και επισήμως δεν γίνεται λόγος για προσπάθεια απορρόφησης με «διαδικασίες ΑΣΕΠ», διαφαίνεται πως θα μετακινηθούν κατά χιλιάδες, ή θα βρεθούν εκτός δημοσίου.
Οι οριστικές αποφάσεις και συμπληρωματικά μέτρα θα ληφθούν στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος.
Read more...

Άλλα 14 δισ. ευρώ στο χρέος μέσα σε ένα τρίμηνο!

Μονόδρομος η επιμήκυνση και το νέο δάνειο

http://img.protothema.gr/D56B3E3D290D0592D876739630F2B32B.jpg
Αλματωδώς αυξάνεται πλέον το δημόσιο χρέος κεντρικής κυβέρνησης που στις 31 Μαρτίου εκτοξεύτηκε στα 354,5 δισ. ευρώ, από 340,277 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2010 (+14,2 δισ.) και 336,807 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2010.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εξέλιξη του δημόσιου χρέους που ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.

Πιο αναλυτικά, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ανήλθε τον Μάρτιο στο 153% του ΑΕΠ από το 149% το 2010. Εξ’ αυτών, τα 193,3 δισ. θα πρέπει να εξοφληθούν εντός της επόμενης 5ετίας σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, έναντι 185,3 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2010.

Το γεγονός αυτό καθιστά ουσιαστικά επιτακτική την παροχή της επιμήκυνσης των 110 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης, αλλά και την εξεύρεση λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την διευκόλυνση της εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

850 εκατ. μεγαλύτερο έλλειμμα

Στις 31 Μαρτίου του 2011 τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου ανέρχονταν σε 13,4 δισ. ευρώ, από 7,187 δισ. στο τέλος του 2010.

Η κατάσταση επιδεινώνεται και από τις εξελίξεις στο κρατικό έλλειμμα όπου, παρά τις θυσίες και τα μέτρα, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού αυξήθηκε κατά το τετράμηνο Ιανουάριου - Απριλίου 2011, στα 7.246 εκατ. ευρώ (έναντι στόχου 6.924 εκατ. ευρώ) όταν πέρυσι το Απρίλιο το έλλειμμα δεν ξεπερνούν τα 6,4 δισ. ευρώ.
Στο α’ τετράμηνο η «μαύρη τρύπα» στα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) διευρύνθηκε στα 1.265 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 942 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 14.473 εκατ. € και εμφανίζουν μείωση έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010, κατά 9,1% που οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. € τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω τακτοποίησης εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.
Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 110.6% ή κατά 331 εκατ. ευρώ.

Αυξημένες δαπάνες

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,6%. H αύξηση αυτή οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 480 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα οι πρωτογενείς δαπάνες που αποτελούν τον κυριότερο δείκτη μέτρησης του αποτελέσματος της προσπάθειας για τον περιορισμό των δαπανών είναι μειωμένες κατά 0,8% ή κατά 128 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 42,5% ή 980 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.
Read more...

La Vanguardia: «Πωλείται και το ΟΑΚΑ»

newpost.gr
La Vanguardia: «Πωλείται και το ΟΑΚΑ»
«Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να πουλήσει το ΟΑΚΑ προκειμένου να καλύψει μέρος του χρέους της» αναφέρει σε δημοσίευμα της η ισπανική εφημερίδα «La Vanguardia».

Το δημοσίευμα τιτλοφορείται: «Ελλάδα, μια χώρα προς πώληση» και μεταξύ άλλων τονίζεται: «Τι πωλείται; Ούτε ο Παρθενώνας, ούτε η Νάξος αν και στην Αθήνα δεν αποκλείουν τίποτα.

Σε τιμή ευκαιρίας πωλούνται μεταξύ άλλων τα Ολυμπιακά Ακίνητα ή αλλιώς όλες οι εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ακόμα και το Ολυμπιακό Στάδιο με την περίφημη στέγη του Καλατράβα είναι προς πώληση».

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη εφημερίδα παραθέτει λίστα με τα υποτιθέμενα ακίνητα τα οποία βρίσκονται υπό πώληση.

Χαρακτηριστικά, αναφέρεται το Αχίλλειον στην Κέρκυρα, ξενοδοχεία που ανήκουν στο Δημόσιο, το Πρασονήσι στην Ρόδο, η περιοχή του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, αλλά και το Σπήλαιο του Δυρού.



Πηγή: sport24.gr
Read more...

Νέοι φόροι και αποκρατικοποιήσεις «εξπρές» αποφασίστηκαν στο Υπουργικό

Αυστηρό μήνυμα του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στο Υπουργικό
Ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στο Υπουργικό (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Νέους ειδικούς φόρους στο φυσικό αέριο και τα αναψυκτικά και περικοπές σειράς επιδομάτων (πλήν του οικογενειακού και του χρονοεπιδόματος) αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση, τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα πρώτα μέτρα του νέου πακέτου που θα έρθουν στη Βουλή και αποτελούν προϋπόθεση για τη συνέχεια της οικονομικής βοήθειας είναι τα εξής:

Νέοι φόροι

  • Επιβάλονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα αναψυκτικά
  • Εξισώνεται ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης
  • Επιβάλλεται ειδικός φόρος στο φυσικό αέριο, αλλά θα εξακολουθήσει να είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο
  • Αυξάνονται κατά 20% τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ
Περικοπές μισθών

  • Κόβονται υπερωρίες, επιδόματα και κίνητρο απόδοσης - εξομάλυνσης στο δημόσιο
  • Επιβάλεται εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις επικουρικές συντάξεις από 1ης Ιουλίου
Επίσης, αποφασίστηκαν αποκρατικοποιήσεις «εξπρές» για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, την ΕΥΑΘ, τον ΟΤΕ και το Καζίνο Πάρνηθας. Επίσης, αποφασίστηκε επέκταση σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος».

Δηλώσεις ανώνυμης κυβερνητικής πηγής στο Bloomberg


Η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των δύο μεγαλυτέρων λιμανιών της χώρας, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του προγράμματος εκποίησης δημόσιας περιουσίας για τη μείωση του χρέους, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης που μετείχε σε σημερινή υπουργική συνάντηση στην Αθήνα.

Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν μείνει ακόμη αδιευκρίνιστα μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα περιληφθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας 2011 - 2015.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Νωρίτερα, στην εισηγητική ομιλία του προς το Υπουργικό Συμβουλίου ο πρωθυπουργός τόνισε προς τους υπουργούς πως το πατριωτικό καθήκον δεν επιτρέπει ολιγοψυχία.

Η μάχη για τη σωτηρία της χώρας συνεχίζεται και στην υπηρέτηση αυτού του πατριωτικού καθήκοντος δεν συγχωρείται λιγοψυχία, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Πέρυσι, τόνισε ο πρωθυπουργός, με τις αποφάσεις μας και τις θυσίες του ελληνικού λαού αποφύγαμε τη χρεοκοπία. Και πρόσθεσε ότι όπως πριν από ένα χρόνο, έτσι και τώρα παίρνουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται, για να αποφύγουμε οριστικά τον κίνδυνο και να αλλάξουμε οριστικά τη χώρα.

Αποτρέψαμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι βάλαμε τη χώρα σε τροχιά νοικοκυρέματος και ανάπτυξης και δεν μας επιτρέπεται κανένα πισωγύρισμα. Έχουμε χρέος, τόνισε, απέναντι στη χώρα και στον ελληνικό λαό, να διασφαλίσουμε τη μελλοντική μας πορεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπανδρέου θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς -εκτός της γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα- την Τρίτη.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί:

  • στις 10:30 με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά
  • στις 12:15 με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη
  • στις 13:30 με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα
  • στις 14:30 με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη
  • στις 15:30 με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ.Κουβέλη

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Νέες βόμβες με αποδείξεις, ΦΠΑ, αφορολόγητο...



Νέες φορο-βόμβες πυροδοτεί η κυβέρνηση για την αύξηση των εσόδων καταφέρνοντας νέο πλήγμα στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων. Στο πακέτο μέτρων που έχει ετοιμάσει το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνονται μείωση αφορολογήτου ορίου από ... τις 12.000 ευρώ στις 6.000 ή 8.000 ευρώ, επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% ή 19%, πιο αυστηρό πλαίσιο για το μέτρο των αποδείξεων ώστε να χρειάζονται περισσότερες προκειμένου να προκύψει επιστροφή φόρου, νέα έκτακτη εισφορά σε έχοντες υψηλά εισοδήματα και κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία, αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης μέσω της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, και περικοπές φοροαπαλλαγών για ιατρικά έξοδα και τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.
το «πράσινο φως» από την τρόικα και απομένει η έγκρισή τους από το υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει σήμερα. Στο υπουργικό εξετάζεται το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2011? 2015 ύψους 26 δισ. ευρώ (δεν αποκλείεται ο πήχης να ανέβει κι άλλο) και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Νέες βόμβες με αποδείξεις, ΦΠΑ, αφορολόγητο

Πιο αναλυτικά, κατά τις ίδιες πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών προκρίνει τα ακόλουθα μέτρα:

Αλλαγή του μέτρου των αποδείξεων καθώς διαπιστώνεται ότι οι φορολογούμενοι υπερκαλύπτουν το όριο και απολαμβάνουν μεγάλες επιστροφές φόρου. Ετσι, φορολογούμενοι με εισοδήματα (πραγματικό ή τεκμαρτό) άνω των 6.000 ευρώ για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 9.000 ευρώ, ενώ σήμερα απαιτούνται 6.600 ευρώ καθώς ο υπολογισμός των απαιτούμενων αποδείξεων γίνεται κλιμακωτά.

Συγκεκριμένα, για εισόδημα από 6.001 έως 12.000 ευρώ απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίσων με το 10% του εισοδήματος. Για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ προσκομίζετε το 10% σε αποδείξεις και για το επιπλέον εισόδημα το 30% σε αποδείξεις. Επιπλέον αποδείξεις από επαγγελματικές ομάδες με... ροπή στη φοροδιαφυγή (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, συνεργεία αυτοκινήτων κλπ.) θα μετράνε διπλά για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου. Για παράδειγμα, μια απόδειξη 100 ευρώ θα μετράει για 200 ευρώ.

Επιβολή έκτακτης εισφοράς σε έχοντες και κατέχοντες. Φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα ή μεγάλη ακίνητη περιουσία ή και τα δύο μαζί θα κληθούν να πληρώσουν νέα έκτακτη εισφορά. Το ύψος θα κυμαίνεται ανάλογα με το εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος ή την ακίνητη περιουσία του.
Εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τον Οκτώβριο.
«Ψαλίδισμα» και κατάργηση φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ειδικότερα, για τις δαπάνες που αφορούν ιατρικά έξοδα και τόκους στεγαστικών δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας για δάνεια που έχουν συναφθεί μέχρι 31/12/2002 προτείνεται να μην εκπίπτουν από το εισόδημα αλλά από τον φόρο.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΟΡΙΟΥ
Με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2011

Παρελθόν αναμένεται να αποτελέσει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, γεγονός που θα επηρεάσει άμεσα τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων λόγω αυξημένης παρακράτησης. Ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε μείωση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος από τα 12.000 ευρώ, που είναι σήμερα, στα επίπεδα των 6.000 ή 8.000 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το ποσό των 8.000 ευρώ είναι λίγο υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Το σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει την επιβολή φορολογικού συντελεστή 10% για το ύψος του εισοδήματος πάνω από το νέο αφορολόγητο όριο (6.000 ή 8.000 ευρώ) και μέχρι τα 12.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τα επόμενα φορολογικά κλιμάκια θα διατηρηθούν ως έχουν. Η νέα φορολογική κλίμακα θα ισχύσει αναδρομικά για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά.

Ομως, μια πρώτη γεύση των φοροεπιβαρύνσεων θα πάρουν μισθωτοί και συνταξιούχοι πιθανότατα από την 1η Ιουλίου 2011 με την αυξημένη παρακράτηση φόρου. Ο φόρος που θα παρακρατείται κάθε μήνα στους μισθούς και στις συντάξεις θα υπολογίζεται με τη νέα κλίμακα και το μειωμένο αφορολόγητο όριο. Για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί σημαντικές περικοπές στις αποδοχές τους, θα προκύψουν μεγαλύτερες κρατήσεις φόρου και επομένως ακόμη μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα.

Αυτοί που θα θιγούν περισσότεροι είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα της τάξης των 10.000-12.000 ευρώ ετησίως, οι οποίοι σήμερα είναι αφορολόγητοι. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου και την εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας, οι φοροεπιβαρύνσεις για τους χαμηλόμισθους φτάνουν μέχρι και τα 600 ευρώ. Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και η πρόταση για κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά θεωρείται ότι θα υπάρξουν νομικά κωλύματα.

ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΠΑ
Ενιαίος συντελεστής από το 2012

Νέος ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 18% ή 19% έρχεται το 2012 για όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, μέτρο που ζητάει η αγορά, η οποία πλήττεται από την ύφεση. Στο υπουργείο έχουν αρχίσει να το συζητούν, καθώς από τη μια θα αποφευχθούν μαζικές μετατάξεις αγαθών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23% και από την άλλη θα υπάρξει μια ανάσα στην αγορά.

Σε περίπτωση υιοθέτησης του μέτρου αυτού, θα αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 13% στο 18% ή 19% για όλα τα είδη διατροφής, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και τα κόμιστρα των ταξί.

Παράλληλα όμως θα μειωθεί από το 23% στο 18% ή 19% ο συντελεστής ΦΠΑ που επιβαρύνει τις πωλήσεις ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, τα καύσιμα, τις πωλήσεις ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων, ειδών οικιακού εξοπλισμού, ειδών ένδυσης και υπόδησης καθώς και πλήθος άλλων προϊόντων. Σύμφωνα με την πρόταση θα διατηρηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% αλλά για περιορισμένο αριθμό αγαθών και υπηρεσιών.
ethnos



Read more...

Τουρκική άσκηση αμφισβήτησης με στόχο την ΑΟΖ...




Στρατιωτική άσκηση μεγάλης κλίμακας μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου αρχίζει η Αγκυρα από σήμερα μέχρι και τις 25 Μαΐου, ως «αντίποινα» στην ελληνική άσκηση Ερευνας και Διάσωσης που έχει εξαγγελθεί για τις αρχές Ιουνίου στην ίδια περιοχή. Η ... Αγκυρα αμφισβητεί ευθέως πλέον αυτή την εξόχως ευαίσθητη περιοχή και ενδεχομένως αποσκοπεί σε δημιουργία έντασης, την οποία έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα, με την αεροναυτική άσκηση Ντενίζ Γκορντού.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τουρκικής αεροναυτικής άσκησης μεγάλης κλίμακας, «διχοτομήθηκε» εν τοις πράγμασι το Αιγαίο σε πέντε περιοχές και «σκοτείνιασε» ο ουρανός από τις εκατοντάδες (!) παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών.

«Ιωνάς»

Ως απάντηση, η Αθήνα σχεδίασε την άσκηση Ερευνας και Διάσωσης με την επωνυμία «Ιωνάς» για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για τις 7 Ιουνίου 2011.

Για την άσκηση αυτή, που αφορά αεροπορικά και ναυτικά ατυχήματα, η ελληνική ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) εξέδωσε στις 17 Μαΐου την αγγελία Α0907/2011. (Η ΥΠΑ όμως έχει αρμοδιότητα από τον ICAO να εκδίδει αγγελίες μόνον για αεροπορικά ατυχήματα στο FIR Αθηνών και όχι και για τα ναυτικά ατυχήματα, για τα οποία το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να εκδίδει NAVTEX).

Ακριβώς την επομένη, η Τουρκία εξέδωσε τη δική της αγγελία Α1743/2011, με την οποία δηλώνει διεθνώς ότι η θαλάσσια περιοχή της ελληνικής άσκησης αποτελεί περιοχή αρμοδιότητας της Αγκυρας και ότι η Ελλάδα, προκειμένου να εκτελέσει την άσκηση, πρέπει να πάρει άδεια από την Τουρκία. Στην πράξη, δηλαδή, η Τουρκία δηλώνει ότι η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου αποτελεί τουρκική επικράτεια.

Η ΥΠΑ εξέδωσε και νέα αγγελία Α0919/2011 ως απάντηση, χωρίς όμως να αντικρούει την Τουρκία για τους ισχυρισμούς της για τη θαλάσσια περιοχή, που είναι αρμοδιότητα του ΙΜΟ (Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας) και όχι του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Αεροναυτιλίας). Με τη ΝΟΤΑΜ αυτή, η ΥΠΑ πέραν των άλλων αναφέρει την απόφαση του ICAO 1958 (σ.σ. που αποτελεί το σημερινό όριο του FIR Αθηνών στην περιοχή του Καστελόριζου). Πλην όμως η απόφαση αυτή πραγματεύεται την περιοχή Ερευνας και Διάσωσης για τον εναέριο χώρο και όχι για τη θαλάσσια περιοχή που αναφέρει η τουρκική ΝΟΤΑΜ.

Η ΥΠΑ, βεβαίως, κήρυξε την τουρκική ΝΟΤΑΜ άκυρη για το FIR Αθηνών, αλλά και η Αγκυρα με την αντίστοιχη δική της προσέβαλε τη θαλάσσια περιοχή της άσκησης, που δεν έχει σχέση με το FIR Αθηνών.

Η «απανταχούσα» της Τουρκίας στη ΝΟΤΑΜ της ΥΠΑ ήρθε αμέσως. Η Αγκυρα εξέδωσε στις 18 Μαΐου NAVTEX 347/2011 (ναυτική αγγελία) ως απάντηση, με την οποία δηλώνει διεθνώς ότι από 23 ώς 25 Μαΐου θα εκτελέσει στρατιωτική άσκηση μεγάλης κλίμακας μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, σε μια μεγάλη περιοχή, η οποία επικαλύπτει κατά πολύ και την περιοχή της ελληνικής άσκησης.

Η τουρκική αμφισβήτηση της περιοχής αυτής ξεκίνησε από την Τουρκία το 1999, όταν διεξήγαγε άσκηση με πυρά σε ευρύτερη περιοχή εντός του FIR Αθηνών, επιμένοντας ότι η περιοχή συμπεριλαμβάνεται στο FIR Κωνσταντινούπολης. Το θέμα έληξε τότε με σιωπή της ελληνικής πλευράς και έκτοτε η Αγκυρα επαναλαμβάνει την εκτέλεση των ασκήσεών της στην περιοχή αυτή.

«Κερκόπορτα»

Οι ελληνικές αρχές ουδέποτε κατήγγειλαν την Τουρκία στον ICAO για παραβίαση της νομιμότητας και δι' αυτού του τρόπου άνοιξε η «κερκόπορτα» για την ασφάλεια της Ρόδου και της Μεγίστης, αλλά και τα ελληνικά οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή.

Η συνεχιζόμενη απουσία ελληνικής αντίδρασης στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς οπλίζει την Τουρκία με θράσος για τη νομιμοποίηση των συμφερόντων της στην περιοχή του Καστελόριζου, με στόχο να διεκδικεί τουρκική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, η οποία θα φτάνει μέχρι την Αίγυπτο και την Κύπρο. Αλλωστε, δεν είναι άσχετες οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι η περιοχή του Καστελόριζου είναι «πολιτικό θέμα» και δεν επιδέχεται άλλης παρέμβασης ή ερμηνείας.
enet.gr



Read more...

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στην Κύπρο...



Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της Κύπρου, εκτοπίζοντας από την θέση αυτή το ΑΚΕΛ, που πέρασε δεύτερο.
Αναλυτικά, σύμφωνα με... τα τελικά αποτελέσματα, τα κόμματα πήραν τα ακόλουθα ποσοστά:

ΔΗΣΥ: 34,27% (αύξηση 3,75%)

ΑΚΕΛ 32,67% (αύξηση 1,36%)

ΔΗΚΟ 15,77% (μείωση 2,22%)

ΕΔΕΚ 8,93% (μείωση 0,03%)

ΕυρωΚο 3,88% (μείωση 1,9%)

Οικολόγοι 2,21% (αύξηση 0,25%)

Εξαιρετικά σημαντικό θεωρείται το ποσοστό 1,08% που πήρε το Ελληνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), το οποίο έγινε γνωστό από την αντιμεταναστευτική του εκστρατεία και θεωρείται ως ακροδεξιό κίνημα.

Με βάση τα ποσοστά των κομμάτων οι έδρες αναμένεται να κατανεμηθούν ως ακολούθως: ΔΗΣΥ 20 έδρες, ΑΚΕΛ 19, ΔΗΚΟ 9, ΕΔΕΚ 5, ΕΥΡΩΚΟ 2 ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 1 έδρα. Η κατανομή αυτή αφήνει ανοικτή την εκλογή προέδρου στη νέα Βουλή, καθώς τα συγκυβερνώντα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ συγκεντρώνουν 28 έδρες, μία λιγότερη από όσες χρειάζονται για να εκλέξουν τον πρόεδρο του σώματος.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό που ξεχωρίζει και συζητείται έντονα στην Κύπρο είναι το υψηλότατο ποσοστό αποχής, που έφτασε το 20% και είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του νησιού...
star.gr



Read more...

FINACIAL TIMES:''Η ΕΛΛΑΔΑ ΗΔΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΝΕΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ''


Στις οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου προς τους προμηθευτές υγείας αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο «Η Ελλάδα ήδη αναδιαρθρώνει τα χρέη της».
Σύμφωνα με τους συντάκτες του σχετικού άρθρου το Ελληνικό Δημόσιο λίγους μήνες αφού προχώρησε...
σε αναδιάρθρωση των χρεών ύψους 4,5 δισ. ευρώ προς τους προμηθευτές φαρμακευτικών υλικών, εξακολουθεί να καθυστερεί σημαντικά τις πληρωμές προς φαρμακευτικές εταιρείες, γεγονός που όπως τονίζεται αποκαλύπτει την κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα και γεννά αμφιβολίες για την ασφάλεια των νοσηλευόμενων.
Επικαλούμενη στελέχη του φαρμακευτικού κλάδου η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι μέχρι σήμερα έχει καταβληθεί το 30% των 1,2 δισ. ευρώ των πληρωμών από οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων από τις αρχές του 2010, ενώ από τις οφειλές του 2011 έχει καταβληθεί μόλις το 1%.
«Η κρίση ρευστότητας στον κλάδο υγείας καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση στα προγραμματισμένα μέτρα άντλησης εσόδων μέσω ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ», τονίζεται στο άρθρο.
Ακόμη, επισημαίνεται πως οι ελληνικές τράπεζες δεν δέχονται πλέον ομόλογα από μικρές επιχειρήσεις του κλάδου υγεία ως εγγύηση για την παροχή δανείου και σημειώνεται πως πολλές εταιρείες που έλαβαν κυβερνητικά ομόλογα τον προηγούμενο Δεκέμβριο έναντι προηγούμενων οφειλών τα ρευστοποίησαν με σημαντική έκπτωση.
«Τα ομόλογα που εκδόθηκαν για να καλύψουν ανεξόφλητα χρέη της περιόδου 2007-2009 ατύπως διαπραγματεύονται με έκπτωση 35%-40%», τονίζεται στο δημοσίευμα, γεγονός που σύμφωνα με τους συντάκτες των Financial Times αντικατοπτρίζει την εντεινόμενη ανησυχία ότι η Ελλάδα ενδέχεται να αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το κρατικό της χρέος.
Read more...

Σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου

Πιέσεις για ανεξάρτητο φορέα

Στην υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων ενδέχεται να συμμετάσχουν και εκπ΄ροσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ, όπως άλλωστε πρότεινε και ο κ. Γιούνκερ
Στην υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων ενδέχεται να συμμετάσχουν και εκπ΄ροσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ, όπως άλλωστε πρότεινε και ο κ. Γιούνκερ (Φωτογραφία: AΠΕ )
Αθήνα
Η πρόταση του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη σύσταση ανεξάρτητου από την κυβέρνηση φορέα για τις αποκρατικοποιήσεις, αφορά στο πρότυπο της γερμανικής εταιρείας συμμετοχών Treuhandanstalt (Treuhand), η οποία προώθησε τις ιδιωτικοποιήσεις μετά την κατάρρευση της Ανατολικής Γερμανίας το 1990.

Η Treuhand συστάθηκε στις αρχές του 1990 και ανέλαβε τον έλεγχο όλων των επιχειρήσεων και των εκτάσων γης που ήταν υπό κρατική ιδιοκτησία στην «Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας» και πωλήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα.

Σε τέσσερα έτη πώλησε 14.000 επιχειρήσεις και το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών και των ακινήτων πέρασε σε γερμανικά χέρια και κυρίως στα στελέχη των εταιρειών που ιδιωτικοποιήθηκαν.

Η δραστηριότητα της υπηρεσίας αμφισβητήθηκε έντονα, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις κατηγορήθηκε για εκποίηση των κρατικών επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση εξετάζει τη σύσταση «εταιρείας ειδικού σκοπού», κατά το πρότυπο οργάνωσης της Treuhand, ώστε να «τρέξει» ταχύτερα κυρίως το σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, όπως άλλωστε απαιτεί και η τρόικα.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτής της εταιρείας ενδέχεται να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Η τρόικα πιέζει ασφυκτικά να ιδιωτικοποιηθεί άμεσα εισηγμένη εταιρεία, με την πρώτη πώληση να γίνεται μέσα στον Ιούνιο, ώστε να αντληθούν έσοδα 15 δισ. ευρώ ώς το τέλος του 2012 και πάνω από 50 δισ. ευρώ ώς το 2015.

Οι πιέσεις αφορούν στις συμμετοχές του Δημοσίου σε ΔΕΗ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Πάντως, σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον ΟΤΕ, εκτιμάται ότι μέσα στον Ιούνιο μπορεί να διατεθεί το 10% ή και υψηλότερο ποσοστό στην Deutsche Telekom.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τα πάνω-κάτω στην αγορά από τις 2 Ιουλίου Ανοίγουν όλα τα επαγγέλματα... πλην των «κλειστών»

http://img.protothema.gr/FA16F053C6E08FBE567367BEFA2986A5.jpgprotothema.gr
Τα πάνω-κάτω έρχονται στην αγορά από τις 2 Ιουλίου, οπότε και καταργούνται αυτομάτως πάμπολλοι περιορισμοί στη πρόσβαση και άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος. Έτσι σχεδόν οποιοσδήποτε θα μπορεί να ανοίξει επιχείρηση και να δραστηριοποιηθεί σε τομείς στους οποίους έως τώρα αποκλείετο.Μετά τις 2 Ιουλίου απελευθερώνεται ο αριθμός των αδειών για όλες τις περιοχές της χώρας για περίπου 150 επαγγέλματα, ενώ καταργείται και η απαίτηση έκδοσης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος, η οποία αντικαθίσταται από μια απλή αναγγελία έναρξης του επαγγέλματος, συνοδευόμενης από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Λόγου χάρη, φροντιστήρια και ιδιωτικές σχολές θα μπορούν να ανοίγουν και όσοι δεν είναι οι ίδιοι εκπαιδευτικοί , ενώ θα λειτουργούν καταστήματα ή επαγγελματικές εγκαταστάσεις, χωρίς περιορισμούς σε μεταξύ τους αποστάσεις ή χωρίς ελάχιστες απαιτήσεις σε χώρους. Επίσης καταργούνται οι πάσης φύσεως «ταρίφες» (ελάχιστες αμοιβές) για σωρεία επαγγελμάτων (πχ λογιστές κλπ).


Η κυβέρνηση θα προβάλλει το άνοιγμα στον ανταγωνισμό για τα περίπου 150 επαγγέλματα ως την μεγαλύτερη ως τώρα διαρθρωτική αλλαγή, προκειμένου να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να ικανοποιήσει την Τρόικα, που πιέζει όμως για περισσότερες και ταχύτερες ανατροπές.


Ωστόσο από τις ανατροπές που θα επέλθουν στις 2 Ιουλίου στον κατάλογο των επαγγελμάτων δεν περιλαμβάνονται επαγγέλματα τα όποια ρυθμίζονται διαφορετικά από άλλες διατάξεις (συμβολαιογράφοι, Δικηγόροι, Μηχανικοί, Νόμιμοι Ελεγκτές, οδικές εμπορευματικές μεταφορές, φαρμακοποιοί, γεωτεχνικοί) ή έχουν ρυθμιστεί με ειδικό τρόπο από την κοινοτική νομοθεσία.


Ωστόσο φαίνεται πως τα περισσότερα "καυτά" θέματα και οι μεγάλες ανατροπές του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, παραμένουν ανοιχτά προς διαβούλευση, με τους ελεγκτές της Τρόικα να πιέζουν, μεταξύ άλλων:

- για την εφαρμογή από την 1η Ιουλίου του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο,

- για επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στη χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων,

- αλλά και νέες μειώσεις στις πρόσθετες αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.



Μεγάλες πιέσεις ασκούν οι δανειστές μας και για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας προκειμένου να μπουν ταχύτερα (μέχρι το 2012 αντί για το 2013) περί τα 10-13 δισ. στα ταμεία του Δημοσίου.

Πίεση υπάρχει και για την άμεση κατάργηση φορέων του Δημοσίου καθώς και για απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το πακέτο των μέτρων αυτών θα συζητηθεί από Τετάρτη και πάλι, με τον Πώλ Τόμσεν που επιστρέφει από την Πορτογαλία και τους άλλους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011


1. Αισθητικός

2. Αμπιγιέρ

3. Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης

4. Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Χορού

5. Αργυραμοιβός

6. Αρτοποιός

7. Αρχαιοπώλης

8. Ασφαλιστικός Πράκτορας

9. Ασφαλιστικός Σύμβουλος

10. Γομωτής-πυροδότης

11. Γραφείο Συμβούλων Εργασίας

12. Γραφείο Τελετών

13. Διαγνωστικά Κέντρα

14. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

15. Διασώστης ασθενοφόρου

16. Διερμηνέας

17. Δύτης

18. Εικονολήπτης

19. Εκμίσθωση Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

20. Εκπαιδευτής Υποψηφίων Οδηγών και Μοτοσυκλετών

21. Ενεχυροδανειστής

22. Επιβατικά ταξί Δημόσιας Χρήσης (αγοραία)

23. Επισκέπτης Υγείας

24. Επιχείρηση Εμπόρων Αρχαίων ή Νεώτερων Κινητών Μνημείων

25. Επιχείρηση Ενοικίασης Λιμουζινών

26. Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας

27. Επιχείρηση Τουριστικών Λεωφορείων

28. Ερασιτεχνική Σχολή Χορού

29. Εργοθεραπευτής

30. Εφημεριδοπώλης

31. Ηλεκτρολόγος

32. Ηλεκτρονικός

33. Ηλεκτροσυγκολλητής

34. Ηχολήπτης

35. Θαλάσσιο ταξί

36. Θερμαστής

37. Ιδιωτικά ΚΤΕΟ

38. Κολλέγια

39. Ιδιωτικά Σχολεία

40. Καπνοπώλης

41. Καταδυτικές Υπηρεσίες Αναψυχής

42. Καταδυτικό Συνεργείο

43. Κατασκευή, Επισκευή, Εισαγωγή και Εμπορία Όπλων

44. Κατασκευή, Επισκευή, Εισαγωγή Πυρομαχικών, Εκρηκτικών Υλών, Κροτίδων κλπ

45. Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος επί θαλασσοπλοούντων πλοίων

46. Κλειθροποιός

47. Κοινωνικός Λειτουργός

48. Κομμωτής-κουρέας

49. Κρεοπώλης-εκδοροσφαγέας

50. Λάντζα (Μηχανοκίνητου Σκάφους)

51. Λειτουργία Γραφείων Ιδιωτικών Ερευνών

52. Λειτουργία Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας

53. Λιανικό Εμπόριο

54. Λιμενεργάτης

55. Λογιστής Φοροτέχνης

56. Λογοθεραπευτής

57. Μαία

58. Μακιγιέρ

59. Μακινίστας

60. Μελισσοκόμος

61. Μεσιτικά Επαγγέλματα

62. Μεταφραστής

63. Ναυαγοσώστης

64. Ναυτικός Πράκτορας

65. Ξεναγός

66. Ξυλουργός

67. Οδικοί μεταφορείς επιβατών

68. Οδοντοτεχνίτης

69. Οικονομολόγος

70. Οξυγονοκολλητής

71. Οπλοπώλης

72. Οπτικός

73. Ορκωτός Εκτιμητής

74. Πυροτεχνουργός

75. Ραδιοηλεκτρολόγος

76. Ραδιοτεχνίτης

77. Ρυμουλκά

78. Σκηνογράφος-ενδυματολόγος

79. Σκηνοθέτης

80. Συντηρητής Αρχαιοτήτων, Έργων Τέχνης - Αποκατάστασης

81. Σύσταση Οδοντιατρικής Εταιρείας

82. Τεχνικός Αερίων Καυσίμων

83. Τεχνικός Ανελκυστήρων

84. Τεχνικός Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής

85. Τεχνικός αυτοκινήτων - Οχημάτων

86. Τεχνικός Αυτοματισμών

87. Τεχνικός Δικτύου Εκπομπής

88. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού

89. Τεχνικός Εργαστηρίου Φωτογραφίας

90. Τεχνικός Εφαρμογών Οπτικής

91. Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων

92. Τεχνικός Κινητής Τηλεφωνίας και Τηλεπικοινωνιών

93. Τεχνικός Λήψης Φωτογραφίας

94. Τεχνικός μηχανημάτων έργων

95. Τεχνικός Μίξης Ήχου

96. Τεχνικός Μοτοποδηλάτων και Μοτοσυκλετών

97. Τεχνικός Οργάνων Μέτρησης

98. Τεχνικός Περιελίξεων Ηλεκτρικών Μηχανών

99. Τεχνικός Ροής Προγράμματος

100. Τεχνικός Συντήρησης Έργων Ζωγραφικής

101. Τεχνικός Συντήρησης Βιβλιακού και Αρχειακού Υλικού

102. Τεχνικός Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων

103. Τεχνικός Συστημάτων Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Πληροφορίας

104. Τεχνικός της Βιομηχανίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης

105. Τεχνικός Φαρμάκων , Καλλυντικών και παρεμφερών προϊόντων

106. Τεχνικός Χρωματικού Ελέγχου Ταινίας

107. Τεχνίτης Βαφής

108. Τεχνίτης Εγκαταστάσεων Θέρμανσης

109. Τεχνίτης Εξαερωτήρων - Αναμεικτήρων (καρμπυρατέρ)

110. Τεχνίτης Μοτοσυκλετών και Μοτοποδηλάτων

111. Τεχνίτης Περιποίησης Χεριών και Ποδιών

112. Τεχνίτης Σκηνικών

113. Τεχνίτης Συσκευών Υγραερίου

114. Τεχνίτης Συστημάτων Εξαγωγής Καυσαερίων

115. Τεχνίτης Τροχών

116. Τεχνίτης ψηφιακών ταχογράφων

117. Υδραυλικός

118. Υπηρεσίες Αγροτουρισμού

119. Υπηρεσίες Άθλησης

120. Υπηρεσίες Ασφαλείας

121. Υπηρεσίες Δασοκομίας

122. Υπηρεσίες Διαφήμισης

123. Υπηρεσίες Εκμίσθωσης Αυτοκινήτων

124. Υπηρεσίες Ελέγχου και Εκπαίδευσης

125. Υπηρεσίες Κατασκευών

126. Υπηρεσίες Οργάνωσης Εκδηλώσεων, Εκθέσεων

127. Υπηρεσίες Πιστοποίησης

128. Υπηρεσίες Συντήρησης και Υποστήριξης Γραφείων

129. Φορτοεκφορτωτής

130. Φροντιστής

131. Φύλακας Κατασχεμένου Πλοίου

132. Φυσικοθεραπευτής

133. Χημικός Ναυτιλίας

134. Ψυκτικός

135. Ψυχολόγος

136. Ωδεία-Μουσικές Σχολές

Read more...

Ο Χρυσοχοίδης είναι σχολιαστής και ο Φλωρίδης δε γεννήθηκε υπουργός!

newpost.gr








Ο Χρυσοχοίδης είναι σχολιαστής και ο Φλωρίδης δε γεννήθηκε υπουργός!
«Αν δεν κάνω λάθος, ο κηπουρός του πρωθυπουργού δεν είναι μέλος της κυβέρνησης και, αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Φλωρίδης δεν γεννήθηκε υπουργός» δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Free Sunday» σχολιάζοντας τα περί «κηπουρών στην κυβέρνηση», που είπε πρόσφατα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ.


Απάντησε και στις αιχμές του Μ. Χρυσοχοϊδη ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε σωστά με τους δανειστές πριν από ένα χρόνο: «Το να πω εγώ σήμερα αν η κυβέρνηση έπρεπε ή μπορούσε να διαπραγματευτεί καλύτερα πριν από ένα χρόνο θα με καθιστούσε σχολιαστή και όχι κυβερνητικό στέλεχος που θέλει να δει τη χώρα του να πηγαίνει μπροστά» τόνισε.

Ο κ. Γερουλάνος για την συναίνεση είπε ότι «η ΝΔ ελπίζει στην αποτυχία της Ελλάδας”. “Επενδύει σε ένα σενάριο καταστροφής, από το οποίο ελπίζει να “καρπωθεί” πολιτικά οφέλη” τόνισε. “Όμως οι εποχές που ο θάνατος της κυβέρνησης ήταν ζωή της αντιπολίτευσης έχουν παρέλθει. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι μόνο αυτός ο δρόμος θα μας βγάλει από την κρίση και ότι ο Σαμαράς δεν έχει κάτι καλύτερο να προτείνει, γι’ αυτό και θα τιμωρήσει όποιον επενδύει στην αποτυχία της χώρας». Τι ωραία ατμόσφαιρα που είναι στην κυβέρνηση του Γιώργου!


ΠΗΓΗ: Zoomnews.gr

Read more...

Πουλάνε ΟΤΕ, Ταμιευτήριο και φεύγει κόσμος από το Δημόσιο

Δραματικοί τόνοι από Παπανδρέου στο σημερινό υπουργικό

http://img.protothema.gr/E37C26CA849B9298795E9E35EA9069F3.jpg
Δραματικούς τόνους περιμένουν από τον πρωθυπουργό στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζουν έντονη ανησυχία για την πορεία της χώρας, ενόψει ειδικά του υπαρκτού, ως φαίνεται, ενδεχόμενου να μη λάβουμε την 5η δόση του δανείου από την Τρόικα.

“Δεν έχει μιλήσει με τους περισσότερους από εμάς, δεν γνωρίζω εάν έχει μιλήσει κιόλας με κανέναν για το σημερινό υπουργικό συμβούλιο”, λέει στο protothema.gr κορυφαίος υπουργός , που ομολογεί ότι περιμένει μία τελείως διαφορετική εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου σε σχέση λ.χ. με την πρόσφατη παρουσία του στο συνέδριο του Economist.

Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο ‘Έθνος” το είπε ξεκάθαρα: “Μη καταβολή της 5ης δόσης θα σήμαινε χρεοκοπία”.

Όπως, πάντως, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην προοπτική άμεσης πραγματοποίησης αποκρατικοποιήσεων, μεταξύ των οποίων ως δεδομένες πρέπει να θεωρούνται οι περιπτώσεις του ΟΤΕ – θα δοθεί επιπλέον ποσοστό στην Deutsche Telekom - και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για το οποίο προφανώς θα υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία.

Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου θα επανέλθει στο θέμα της απομάκρυνσης εργαζομένων από το Δημόσιο – θα έχει ενδιαφέρον εάν θα χρησιμοποιηθεί ο όρος “απολύσεις” – ενώ την Τετάρτη αναμένεται οι αρμόδιοι υπουργοί να αναφερθούν σε συγκεκριμένους φορείς του Δημοσίου, από τους οποίους θα αποχωρήσουν υπάλληλοι.

Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στο αίτημα για συναίνεση από τα υπόλοιπα κόμματα - κάτι άλλωστε που εκφράζουν όλο και πιο συχνά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ - τη στιγμή που η συναίνεση ανάμεσα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι αμφίβολη!

Το τελευταίο διάστημα, τρία κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αντιπρόεδρος Θεόδωρος Πάγκαλος αναφέρθηκαν στην ανάγκη να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ή άλλα νομοθετήματα (Βενιζέλος) με 180 ψήφους στη Βουλή.

“Μπαμπούλας” οι εκλογές


Παρ’ όλα αυτά, πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν ακόμα να απαντήσουν ευθεώς αν θα ψηφίσουν ή όχι το Μεσοπρόθεσμο. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις οργιάζουν, ωστόσο ελάχιστοι είναι εκείνοι που μέχρι να γίνει γνωστό το Πρόγραμμα , βγαίνουν να εκφράσουν αντιρρήσεις. Γι’ αυτούς που παρατηρούν στενά την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος οι εκκλήσεις, ιδιαίτερα από πλευράς του αντιπροέδρου, για ψήφιση του επερχόμενου Προγράμματος με 180, θυμίζει περισσότερο επιχείρηση «μαντρώματος» των εντός των τειχών και όχι τόσο ρεαλιστικό κάλεσμα προς την αντιπολίτευση.

Σήμερα θα ανακοινωθούν ορισμένα βασικά σημεία του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου τα οποία θα συζητηθούν εντός της εβδομάδας στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ και έπειτα, ίσως στις αρχές της επόμενης, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Θα έχει προηγηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους αρχηγούς τους κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της Αλέκας Παπαρήγα (κατόπιν δικής της άρνησης).

Η δύσκολη όμως διαβούλευση θα γίνει με τους παράγοντες του κόμματος, είτε αυτοί λέγονται βουλευτές, είτε συνδικαλιστές. Μπορεί με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ να παίρνει παράταση, όμως εκατοντάδες άλλοι οργανισμοί που θα κλείσουν ή θα ιδιωτικοποιηθούν, θα δημιουργήσουν εξίσου μεγάλο πρόβλημα.

Επιπλέον, πρόκειται άμεσα το κυβερνητικό επιτελείο να προχωρήσει στο άνοιγμα επαγγελμάτων, το οποίο ναι μεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, όμως δεν έχει εφαρμοστεί προκαλώντας προβληματισμό στα στελέχη της Τρόικας για το κατά πόσο το Μεσοπρόθεσμο αν και θα ψηφιστεί, θα προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή του.

Έτσι περισσότερα από εκατό επαγγέλματα θα επιχειρηθεί να ανοίξουν και πολλοί προβλέπουν ότι το «καυτό» καλοκαίρι των αντιδράσεων του 2010, θα θυμίζει όαση μπροστά σε αυτό που έρχεται φέτος.

Read more...

Τα δραματικά τηλεφωνήματα του «τσάρου» στους υπουργούς

newpost.gr








Τα δραματικά τηλεφωνήματα του «τσάρου» στους υπουργούς
Επικοινωνιακό κόλπο, τακτικός ελιγμός ή αδήριτη πραγματικότητα; Το ερώτημα αυτό δημιουργήθηκε στους υπουργούς, που δέχθηκαν το απόγευμα της Κυριακής το τηλεφώνημα του Γ. Παπακωνσταντίνου. Κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού ο υπουργός Οικονομικών τηλεφώνησε σε όλους για να τους μεταφέρει το εξής μήνυμα:

Πρώτον, η τρόικα είναι σκληρή και απαιτητική. Ζητά αποφάσεις άμεσα. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργικό θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις, που θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός του Ιουνίου. Ο ΟΤΕ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη επιλογή, ερωτηματικό υπάρχει για τη διάθεση πακέτων της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ ενώ θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις και στον τραπεζικό τομέα.

Δεύτερον, ότι η καταβολή της πέμπτης δόσης δεν είναι δεδομένη αν υπάρξουν εσωκομματικές αντιδράσεις, αν δεν πάνε καλά τα ραντεβού με τους αρχηγούς και αν η κυβέρνηση δε μπορέσει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της.

Τρίτον, ότι με πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου οι διαπραγματεύσεις πάγωσαν μέχρι την Τετάρτη. Θα επαναληφθούν τότε και θα χρειαστούν ακόμη μερικά 24 ώρα για να κλείσουν, ακόμη κι αν υπουργικό και ραντεβού των αρχηγών έχουν πάει σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας.

Ο τόνος του Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν τόσο δραματικός που ορισμένοι υπουργοί είδαν μπροστά τους να σχηματίζονται… κάλπες. Με τη ΝΔ, όμως, να παίρνει τα επάνω της, η επιλογή αυτή ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε στην Α. Μέρκελ πως αν επιμείνει σε απαιτήσεις που δε μπορεί να γίνουν δεκτές, τα πολιτικά πράγματα της χώρας θα οδηγηθούν στις πρόωρες εκλογές. Με ότι αυτές θα σημαίνουν για την Ελλάδα, την ΕΕ και όσους εμπλέκονται στο χρέος της χώρας μας.

Υπάρχει, βέβαια, και μία άλλη εκδοχή. Πως η κυβέρνηση δραματοποιεί την κατάσταση για να επιβάλει επώδυνα μέτρα:

Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ κοντά στο 20%.
Έκτακτη εισφορά στα ακίνητα.
Μείωση του αφορολόγητου σε επίπεδα κάτω των 10.000 ευρώ.
Κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών.

Read more...

Άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο με συνταγματική αναθεώρηση σχεδιάζει η κυβέρνηση

«Κατοχυρωμένοι μόνο οι άξιοι»

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γ.Ραγκούσης
Ο υπουργός Εσωτερικών, Γ.Ραγκούσης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Ανοίγει σιγά-σιγά από την κυβέρνηση η συζήτηση γύρω από το θέμα της μονιμότητας στον δημόσιο τομέα.

Λίγες μέρες μετά τη δημόσια παραδοχή πως μέσω των μετατάξεων και των αξιολογήσεων του ΑΣΕΠ θα επέλθουν απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο υπουργός Εσωτερικών, Γ.Ραγκούσης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «η μονιμότητα θα είναι πλέον κατοχυρωμένη μόνο για τους άξιους».

Ο κ.Ραγκούσης, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», αναφερόµενος στο θέµα της µονιµότητας υπενθύµισε ότι, εφόσον είναι συνταγµατικά κατοχυρωµένη, η όποια συζήτηση οφείλει να διεξαχθεί στο πλαίσιο της αναθεωρητικής διαδικασίας που παραπέµπει στην µετά το 2014 περίοδο.

Προσθέτει δε ότι σήµερα αναδεικνύεται µια νέα γενιά δηµοσίων υπαλλήλων µε µια ιεραρχία που έχει αναδειχτεί αξιοκρατικά, δεν χρωστάει σε κανέναν τίποτε και έχει όλα τα εχέγγυα της ποιότητας και αξιοσύνης, για να καταλήξει: «Όταν αυτό το πλαίσιο κατοχυρωθεί συνταγµατικά, τότε θα έχουµε άρει τους λόγους που µας οδήγησαν στην κατοχύρωση της νοµιµότητας και τότε θα έχουµε δηµιουργήσει τις προϋποθέσεις της σύνδεσης της µονιµότητας µε την αξιολόγηση».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μαζικές αποκρατικοποιήσεις και Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα συζητώνται στο Υπουργικό Συμβούλιο

Κρίσιμες αποφάσεις

O πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου
O πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Καίριες αποφάσεις για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα λαμβάνει το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει το μεσημέρι της Δευτέρας. Στη συνεδρίαση αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση εναλλακτικά σενάρια του υπουργείου Οικονομικών, στα οποία περιλαμβάνονται νέα σκληρά φορολογικά μέτρα. Πολιτικά, το «στοίχημα» του πρωθυπουργού για το τρέχον 48ωρο είναι η επίτευξη στήριξης από το σύνολο της κυβέρνησης και συνάινεσης -στο μέτρο του δυνατού- από τους πολιτικούς αρχηγούς, με τους οποίους θα έχει τετ-α-τετ την Τρίτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, μαζικές αποκρατικοποιήσεις αποφασίζει σήµερα το Υπουργικό Συµβούλιο, σε αντιστάθµισµα του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που δεν είναι έτοιµο και κατά τα φαινόµενα η κατάρτισή του θα περατωθεί στο τέλος της εβδοµάδας, σύµφωνα µε τους µετριότερους υπολογισµούς.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν την Κυριακή ότι οι διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα δεν έχουν ακόµη «κλείσει» ούτε για τα τελικά µέτρα που θα πρέπει να ληφθούν το 2011 για να καλυφθούν οι υστερήσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισµού, ούτε για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα, η υιοθέτηση του οποίου θα ανάψει το «πράσινο φως» για την πέµπτη δόση του δανείου.

Οι ίδιες πηγές σηµείωναν µάλιστα ότι στη διαπραγµάτευση µε την τρόικα αναζητούνται ακόµη µέτρα 1,5 δισ. ευρώ για το 2011. Στο σηµερινό Υπουργικό Συµβούλιο αναµένεται να παρουσιαστούν από το οικονοµικό επιτελείο εναλλακτικά σενάρια για µέτρα που θα πρέπει να ληφθούν και πάνω σε αυτά να υπάρξει συζήτηση και αποφάσεις.

Πάντως, µε τις διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα να έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο λόγω της µαύρης τρύπας των 6,4 δισ. για το 2011 και της αδυναµίας να αντιµετωπιστεί ριζικά το πρόβληµα, η κυβέρνηση επιλέγει το «καρότο» των αποκρατικοποιήσεων για να αποδείξει στις Βρυξέλλες ότι υλοποιεί σταθερά τις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει µε το Μνηµόνιο.

Όπως έγινε γνωστό, στο σηµερινό Υπουργικό Συµβούλιο θα συζητηθούν µεν οι γενικές αρχές και το πολιτικό πλαίσιο του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2012-2015, αλλά όχι οι πτυχές του.

Από το Μέγαρο Μαξίµου προβάλλεται η αιτιολογία ότι ο πρωθυπουργός «δεν θα ήθελε να προκαταλάβει το αποτέλεσµα των συναντήσεων που θα έχει την Τρίτη µε τους πολιτικούς αρχηγούς», αλλά ότι «επιθυµεί να είναι συνεπής µε τη δέσµευσή του πως είναι έτοιµος να υιοθετήσει προτάσεις που είναι λογικές και σύµφωνες µε τον γενικό στόχο της διάσωσης της χώρας».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «δεν θα ήταν δυνατόν να κλείσει το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα και µία ηµέρα µετά ο πρωθυπουργός να ζητάει από τους πολιτικούς αρχηγούς να του διατυπώσουν τις προτάσεις τους». Αντίθετα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου όχι µόνο θα ζητήσει τις προτάσεις των αρχηγών των κοµµάτων, αλλά όσες κριθεί ότι υπηρετούν την προσπάθεια για διέξοδο της χώρας από την κρίση θα υιοθετηθούν και θα ενταχθούν στο Πρόγραµµα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...