Νέο γαϊτανάκι για το ελληνικό χρέος
Διαφωνίες που εστιάζονται στην εντελώς διαφορετική προσέγγιση που επιχειρούν στο “ελληνικό πρόβλημα” οι πολιτικοί από την μία πλευρά και οι άνθρωποι των αγορών από την άλλη.
Στο “στρατόπεδο” των πολιτικών πρωταρχικό μέλημα είναι η πάση θυσία αποφυγή μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας της χώρας μας. Ενδεικτική η νέα δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν, πως η Ευρωζώνη “θα μπορούσε να εξετάσει μια εθελοντική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους”, στο βαθμό που αυτή θα γίνει συντεταγμένα ώστε να μην οδηγήσει σε επέκταση της κρίσης εμπιστοσύνης των αγορών και δεν θα δημιουργήσει “πιστωτικό επεισόδιο”. Δηλαδή δεν θα εκληφθεί ως προπομπός ανάλογων κινήσεων από Ιρλανδία και Πορτογαλία ...
Από εκεί έπιασε τη δήλωση Ρεν ο κύριος Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος δήλωσε στο Reuters την πεποίθησή του (!) ότι παρά τα προβλήματα που καταγράφονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας, η κρίσιμη αξιολόγηση της τρόικας από την οποία θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου και οι συνεπακόλουθες αποφάσεις της ΕΕ για την Ελλάδα, θα είναι θετική! Προχώρησε μάλιστα παραπέρα λέγοντας πως “εφόσον το πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ εφαρμόζεται πιστά, τότε δεν θα χρειαστεί καν να προσφέρει η χώρα μας επιπρόσθετες, εμπράγματες εγγυήσεις για να λάβει νέα βοήθεια ...!
Κατά της οιασδήποτε πιθανότητας να αναδιαταχθεί το ελληνικό χρέος, έστω σε εθελοντική και “ήπια” βάση, τάχθηκαν και οι επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, με πρώτον τον Γιούργκεν Σταρκ, τον επικεφαλής ανάλυσης της τράπεζας, που τονίζει χαρακτηριστικά πως κάθε είδους “διευθέτηση” του ελληνικού χρέους θα επιφέρει περισσότερα δεινά απ' όσα θα επιλύσει!
Βλέπουν αναδιάρθρωση, αλλά πότε;
Στον αντίποδα αρκετοί ξένοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι 'βλέπουν' το θέμα αλλιώς: και εκτιμούν πως το θέμα της αναδιάρθρωσης, με όποια μορφή κι αν αυτή λάβει, δεν είναι το εάν θα συμβεί, αλλά το πότε.
Για παράδειγμα σε σημερινή της ανάλυση η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά πως “η Ελλάδα παραμένει το σημείο μηδέν της κρίσης στην περιφέρεια της Ευρωζώνης”. Για την BofA το πρόβλημα έγκειται στο κατά πόσον μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα οδηγούσε άλλες χώρες στην περιοχή να κάνουν το ίδιο. Οι αναλυτές της θεωρούν πως οι πιθανότητες ενός ντόμινο αναδιαρθρώσεων είναι ελάχιστες, ωστόσο παραμένουν προβληματισμένοι. Σε κάθε περίπτωση εκτιμούν πως το μέγεθος του ρίσκου που αναλαμβάνει μια χώρα μέσω αναδιάρθρωσης είναι μεγαλύτερο από τα πιθανά οφέλη της και καταλήγει στο συμπέρασμα πως εάν τελικώς επιλεγεί αυτή η λύση, ή εξαναγκασθεί η χώρα από τις πιέσεις των αγορών να πράξει κάτι τέτοιο, τότε το ύψος του haircut θα κυμαίνεται από 50% έως 70%!. Για να μη συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει, τονίζει η ανάλυση του οίκου, “οι μεταρρυθμίσεις λάβουν νέο, ισχυρότερο ρυθμό”.
Και η Deutsche Bank πάντως εκτιμά πως για την τρέχουσα περίοδο και μέχρι τα τέλη του 2012 οι πιθανότητες μιας “σκληρής” αναδιάρθρωσης είναι ελάχιστες έως μηδενικές, κυρίως για λόγους πολιτικής στήριξης που θα λάβει η Ελλάδα, ενώ ταυτόσημη είναι και η άποψη των αναλυτών της Citigroup που δεν “βλέπουν” αναδιάρθρωση, τονίζουν όμως πως μια λύση πρέπει να βρεθεί άμεσα καθώς ήδη δηλώνουν απογοητευμένοι από την “υγεία” του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας.
Πάντως την πιο ακραία και συνάμα καυστική άποψη για την ελληνική οικονομία εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz, Μichael Diekmann. Ο οποίος δήλωσε στη γερμανική Bild πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέου τύπου ... «Σχέδιο Μάρσαλ» καθώς σε διαφορετική περίπτωση οδηγείται στην χρεοκοπία με ανεξέλεγκτες αρνητικές συνέπειες για την Ευρώπη συνολικά. Προέβλεψε δηλαδή πως μια στάση πληρωμών από την Ελλάδα θα οδηγούσε σε άμεση μετάσταση της κρίσης από τις ελληνικές τράπεζες σχεδόν στο σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.
Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο ζήτησε από τους Ευρωπαίους να βοηθήσουν την Ελλάδα να μετατρέψει σε ανταγωνιστική την οικονομία της, πρώτα με κεφάλαια και στη συνέχεια με μεταφορά βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα μας. Τύπου “σχεδίου Μάρσαλ” ...
Ενώ το πιο καυστικό σχόλιο για τους Ευρωπαίους οικονομικούς ταγούς το εκστόμισε, σωστότερα το έγραψε σε άρθρο του στους New York Times ο Αμερικανός οικονομολόγος Paul Krugman. Ο οποίος λέει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα “συμπεριφέρεται σαν να είναι αποφασισμένη να προκαλέσει οικονομική κρίση”, κατηγορεί τον μεσιέ Τρισέ πως δεν λαμβάνει υπόψη του τη “δεινή οικονομική κατάσταση στην περιφέρεια της Ευρώπης” και γι' αυτό σχεδιάζει νέες αυξήσεις επιτοκίων και καταλήγει λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση στην Ελλάδα και στις άλλες αδύναμες χώρες, κάτι που φάνηκε από την “απειλή” της ΕΚΤ να διακόψει την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών εάν η χώρα μας αναδιαρθρώσει το χρέος της.
Αυτό θα σήμαινε πως οι ελληνικές τράπεζες θα κατέρρεαν και τότε, λέει ο νομπελίστας Οικονομολόγος, θα είχαμε φαινόμενα ντόμινο στην Ευρώπη...
Read more...