Πιέσεις για ανεξάρτητο φορέα
- Στην υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων ενδέχεται να συμμετάσχουν και εκπ΄ροσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ, όπως άλλωστε πρότεινε και ο κ. Γιούνκερ (Φωτογραφία: AΠΕ )
Αθήνα
Η πρόταση του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη σύσταση ανεξάρτητου από την κυβέρνηση φορέα για τις αποκρατικοποιήσεις, αφορά στο πρότυπο της γερμανικής εταιρείας συμμετοχών Treuhandanstalt (Treuhand), η οποία προώθησε τις ιδιωτικοποιήσεις μετά την κατάρρευση της Ανατολικής Γερμανίας το 1990.Η Treuhand συστάθηκε στις αρχές του 1990 και ανέλαβε τον έλεγχο όλων των επιχειρήσεων και των εκτάσων γης που ήταν υπό κρατική ιδιοκτησία στην «Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας» και πωλήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα.
Σε τέσσερα έτη πώλησε 14.000 επιχειρήσεις και το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών και των ακινήτων πέρασε σε γερμανικά χέρια και κυρίως στα στελέχη των εταιρειών που ιδιωτικοποιήθηκαν.
Η δραστηριότητα της υπηρεσίας αμφισβητήθηκε έντονα, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις κατηγορήθηκε για εκποίηση των κρατικών επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση εξετάζει τη σύσταση «εταιρείας ειδικού σκοπού», κατά το πρότυπο οργάνωσης της Treuhand, ώστε να «τρέξει» ταχύτερα κυρίως το σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, όπως άλλωστε απαιτεί και η τρόικα.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτής της εταιρείας ενδέχεται να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Η τρόικα πιέζει ασφυκτικά να ιδιωτικοποιηθεί άμεσα εισηγμένη εταιρεία, με την πρώτη πώληση να γίνεται μέσα στον Ιούνιο, ώστε να αντληθούν έσοδα 15 δισ. ευρώ ώς το τέλος του 2012 και πάνω από 50 δισ. ευρώ ώς το 2015.
Οι πιέσεις αφορούν στις συμμετοχές του Δημοσίου σε ΔΕΗ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Πάντως, σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον ΟΤΕ, εκτιμάται ότι μέσα στον Ιούνιο μπορεί να διατεθεί το 10% ή και υψηλότερο ποσοστό στην Deutsche Telekom.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου