Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2009

Φωτογραφίες της απελευθερωμένης Θεσσαλονίκης -ΟΚΤΩΒΡΗΣ 1944-


65 χρονια μετά
Φωτογραφίες της απελευθερωμένης Θεσσαλονίκης -ΟΚΤΩΒΡΗΣ 1944- και η υποχρέωση αποκατάστασης του ονόματος ενός φωτογράφου: Λάζαρος Ακερμανίδης (1903-1947)
Περισσότερα στο "eteriafotografizontas"Read more...

Στη Στοκχόλμη ο Γιώργος Παπανδρέου

Στη Στοκχόλμη, όπου θα μιλήσει στο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σουηδίας (SAP) μετέβη ο πρωθυπουργός, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σουηδία, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Καρλ Μπιλντ, την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για τις Διοργανικές Σχέσεις και την Επικοινωνιακή Πολιτική, Μάργκο Βάλστρομ και την Πρόεδρο του SAP, Μόνα Σάλιν.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει το διήμερο 29 και 30 Οκτωβρίου, στη συνεδρίαση των Πρωθυπουργών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Την Πέμπτη το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος. Το απόγευμα και αφού συναντηθεί αρχικά με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συμμετάσχει στην πρώτη Σύνοδο Εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Την Παρασκευή το πρωί θα ακολουθήσει η δεύτερη Σύνοδος Εργασιών.
nooz.gr

Read more...

Συνέντευξη Δρούτσα στο Reuters για ΠΓΔΜ και Κυπριακό

Για τα "καυτά" εθνικά ζητήματα μίλησε στο πρακτορείο Reuters, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Όσον αφορά το ζήτημα της ΠΓΔΜ ο κ. Δρούτσας δήλωσε κατηγορηματικά ότι το ζήτημα της ονομασίας θα πρέπει να επιλυθεί "πριν καν υπάρξει σκέψη για ένταξη". Για το Κυπριακό, ζήτησε ειλικρινή διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων χωρίς άνωθεν παρεμβάσεις.

«Το θέμα της ονομασίας θα πρέπει να λυθεί πριν καν υπάρξει σκέψη για το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια», τόνισε ο κ. Δρούτσας, μιλώντας στο Reuters.

«Αυτή είναι μία πολύ σαφής και αυστηρή γραμμή που υιοθετεί η Ελλάδα. Εμείς την αποκαλούμε εθνική κόκκινη γραμμή», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την ημέρα που οι σοσιαλιστές κέρδισαν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

«Εμείς έχουμε μία νέα, ανοιχτόμυαλη προσέγγιση, επιδιώκουμε τη συνεργασία ώστε να επιτευχθεί μία διευθέτηση για το ζήτημα της ονομασίας», τόνισε ο κ. Δρούτσας συμπληρώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βρεθεί μία λύση στο ζήτημα της ονομασίας και επίσης θέλει να βοηθήσει όλες τις βαλκανικές χώρες να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μολονότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει ότι επιθυμεί όλες οι πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο των προσπαθειών να σταθεροποιηθεί η περιοχή, μόνο η Σλοβενία έχει καταστεί μέλος μέχρι τώρα και πολλές ευρωπαϊκές χώρες διστάζουν να διευρύνουν περισσότερο την Ένωση.

"Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων χρόνων, η δυναμική σχεδόν χάθηκε. Ας θέσουμε ένα νέο στόχο," δηλώνει ο κ. Δρούτσας, "την ημερομηνία κατά την οποία ελπίζουμε ότι όλες αυτές οι χώρες θα μπορούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2014 μπορεί να είναι αυτή η ημερομηνία," κατέληξε.

"Οχι τεχνητά χρονοδιαγράμματα για το Κυπριακό"

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να διαπραγματευτούν μία ειρηνική διευθέτηση, χωρίς παρέμβαση από την Τουρκία ή απειλές.

"Αφήστε τις δύο κοινότητες, τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, να διαπραγματευτούν ελεύθερα για το δικό τους μέλλον και για το δικό τους κοινό συμφέρον. Αφήστε τους να βρούν τη λύση που είναι καλύτερη για το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων", τόνισε ο κ. Δρούτσας.

"Δεν είναι μυστικό ότι, η επιρροή που ασκεί η Άγκυρα στους Τουρκοκύπριους και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι μερικές φορές όχι και τόσο εποικοδομητική όσο θα έπρεπε να είναι", δήλωσε ο κ. Δρούτσας.

Τόνισε ότι είναι αντίθετος στα αυστηρά χρονοδιαγράμματα, καθώς Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ είναι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν ζητήσει να υπάρξει συμφωνία μέσα σε αυτό το χρόνο.

" Προσπάθειες θα πρέπει βέβαια να καταβληθούν από όλους - και αυτό απευθύνεται ιδιαίτερα στους Τουρκοκύπριους φίλους μας και την Άγκυρα - για να κάνουν ο,τιδήποτε είναι αναγκαίο για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Αλλά το να χρησιμοποιούνται τεχνητά χρονοδιαγράμματα για να ασκηθεί πίεση δεν είναι κάτι που βοηθά", τόνισε ο κ. Δρούτσας.

"Εδώ είμαστε ξανά, απλώνουμε το χέρι, ζητούμε συνεργασία", δήλωσε ο Έλληνας αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι προβλήματα στα οποία περιλαμβάνονται οι πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων πάνω από ελληνικά νησιά και η παράνομη μετανάστευση θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

"Πρέπει να βρούμε λύσεις για ο,τιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ως εμπόδιο στις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας για την ΕΕ", τόνισε ο κ. Δρούτσας.

nooz.gr

Read more...

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα διόδια Αφιδνών από κατοίκους της περιοχήςΔιαμαρτυρία στα διόδια Αφιδνών έχουν προγραμματίσει από τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης και για μιάμιση ώρα η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού μαζί με φορείς και κατοίκους της περιοχής.
Η διέλευση των οχημάτων στο διάστημα αυτό θα είναι ελεύθερη.
Την ίδια ώρα κάτοικοι της Φθιώτιδας πραγματοποιούν συγκέντρωση στα διόδια της Τραγάνας.
Οι...

κάτοικοι ζητούν την κατάργηση της σύμβασης Δημοσίου-Ιδιωτών για την εκμετάλλευση των διοδίων, απομάκρυνση όλων των διοδίων από την Αττική και άμεση κατασκευή των παράδρομων του εθνικού οδικού δικτύου...

nonews-news


Read more...

ΥΠΟΨΙΝ κ. ΜΑΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ...


Είναι γνωστό στο πολιτικό ρεπορτάζ και όχι μόνο, ότι ο Παπανδρέου είναι δεξιόχειρας. Γράφει δηλαδή με το δεξί. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το πρόσφατο τηλεοπτικό σποτ με το πλάνο που ο Παπανδρέου γράφει με το δεξί του χέρι χρησιμοποιώντας μπικ στιλό. Στο δικό σας γραφικό με την εβδομαδιαία εφημερίδα Veto που θα κυκλοφορήσει την Κυριακή εμφανίζεται να γράφει με το αριστερό του χέρι! Αρχίσατε τις μαϊμουδιές; Ή μήπως να πιστέψουμε ότι έγινε λάθος εκ παραδρομής;

fimotro

Read more...

ΜΠΛΟΚΟ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ V+O


Του έχουν κλείσει όλες οι πόρτες. Τον χαρακτηρίζουν "γαλάζιο" και έχει πέσει γραμμή να επανεξεταστούν όλες οι συμβάσεις που είχε υπιογράψει η εταιρεία του V+Ο με το Δημόσιο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (συμβάσεις με τη ΔΕΗ στη Βουλγαρία). Μάθαμε ότι ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης και ο... συνεταίρος του Γιάννης Ολύμπιος βρίσκονται σε πανικό. Τηλεφωνούν στον Παύλο Γερουλάνο και ο υπουργός τους έχει στην... απέξω Η Γραμματέας του έχει λάβει τουλάχιστον τρια τηλεφωνήματα με αιτήματα για να συναντήσει ο "Μπάρμπι" τζούνιορ τον Γερουλάνο. Από ότι φαίνεται θα παραμείνουν αιτήματα...

fimotro

Read more...

Στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για της επέτειο του "Όχι". Μαθητική παρέλαση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος.

Στα μηνύματα του έπους του ΄40, της Εθνικής Αντίστασης, και των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.

Αναφέρθηκε όμως και στους σημερινούς αγώνες και υπογράμμισε: "Ο αγώνας συνεχίζεται σήμερα σε πολλά επίπεδα για την υπεράσπιση της πατρίδας και της εδαφικής της ακεραιότητας, για ένα καλύτερο περιβάλλον, για καλύτερη υγεία, για καλύτερη παιδεία, για μια καινούρια κοινωνική συνείδηση, συνείδηση αλληλεγγύης για τον αδύναμο και τον κατατρεγμένο, για τη δημιουργία μιας πατρίδας που θα αγκαλιάζει όλους μας και ιδιαίτερα τους νέους που ζουν με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής".

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε: "Το μήνυμα της ημέρας είναι πως οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι, υπεύθυνοι, αισιόδοξοι και υπερήφανοι. Αυτό όμως απαιτεί μια πανεθνική προσπάθεια. Αυτή την προσπάθεια διευθύνει η κυβέρνηση και σε αυτήν την προσπάθεια απευθύνουμε πρόσκληση να συμμετάσχουν όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες και οι Ελληνίδες χωρίς καμία πολιτική διάκριση με στόχο να κάνουμε την πατρίδα μας ισχυρότερη, ανταγωνιστικότερη, καλύτερη για όλους μας και κυρίως για τα παιδιά μας".

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο του κόμματος Κώστα Καραμανλή, τόνισε: "Η καρδιά της Ελλάδας χτύπησε σήμερα στη Μακεδονία. Χτύπησε στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε υπερήφανοι για τα στρατευμένα νιάτα μας. Σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης, περισυλλογής και παραδειγματισμού. Ας παραδειγματιστούμε όλοι από τη θυσία των ηρώων του 1940. Σήμερα να πούμε όλοι το μεγάλο όχι στην τρομοκρατία, να πούμε το μεγάλο όχι στη διαφθορά και να πούμε το μεγάλο ναι στις δημοκρατικές διαδικασίες, να πούμε το μεγάλο ναι στη διαφάνεια και να πούμε το μεγάλο ναι στην ενότητα των Ελλήνων".

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε: "Πριν 69 χρόνια ο ελληνικός λαός σύσσωμος είπε το όχι απέναντι στον εξωτερικό εχθρό. Σήμερα πρέπει να πούμε σύσσωμα πάλι όχι στον εχθρό που είναι εντός των πυλών. Πρέπει να νικήσουμε την τρομοκρατία. Πρέπει να νικήσουμε αυτό που βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία. Πρέπει να το κάνουμε και θα το κάνουμε".

Ο βουλευτής της ΝΔ, και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, υπογράμμισε: "Πατρίδα σημαίνει να μπορείς να λες όταν πρέπει το όχι. Και αυτό το όχι να το μετατρέπεις σε αγώνα για αξιοπρέπεια και ελευθερία. Αυτή την πατρίδα τιμούμε σήμερα".

Ο βουλευτής της ΝΔ, και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόνισε: "Σήμερα ζήσαμε εδώ στην Θεσσαλονίκη στιγμές πατριωτικού ενθουσιασμού και εθνικής αυτοπεποίθησης. Μια μεγάλη μέρα που όμως σκιάστηκε από τα δραματικά γεγονότα που τούτη την ώρα δοκιμάζουν οικογένειες και παιδιά της Ελλάδας που προσφέρουν από τη θέση του αστυνομικού τις υπηρεσίες στην πατρίδα μας. Είμαστε κοντά τους. Συνάμα εμείς εδώ στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η δημοκρατία μας είναι ισχυρή. Η δημοκρατία αντέχει".

Με την παρέλαση που έγινε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης.

Ο Κάρολος Παπούλιας έστειλε αυστηρό μήνυμα στην ηγεσία της ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει τις αλυτρωτικές της θέσεις και να συμβάλλει στην επίλυση του θέματος της ονομασίας της γείτονος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα "προσέφερε ό, τι ήταν να προσφέρει".

Την ανάγκη να δώσουμε όλοι μαζί δύσκολες μάχες ώστε να βγούμε πιο δυνατοί από τη "γενικευμένη κρίση" υπογραμμίζει στο μήνυμά του για την 28η Οκτωβρίου ο Γιώργος Παπανδρέου.

nooz.gr

Read more...

Πιάσαν οι κάμερες του μετρό τα πρόσωπα των τρομοκρατών; ...

ΜΟΝΟ ΣΤΟ NONEWS-NEWS...
Καρέ-καρέ εξετάζει αυτή τη στιγμή ειδικό συνεργείο της Σήμανσης το βίντεο του μετρό Χαλανδρίου. Η Αστυνομία πιστεύει ότι οι τρομοκράτες μετά την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα άφησαν τις μοτοσυκλέτες τους στο Χαλάνδρι και έφυγαν με το μετρό. Και...

επειδή το μετρό διαθέτει το καλύτερο σύστημα καμερών στην Ελλάδα, αισιοδοξούν ότι μπορεί να έχουν τα πρόσωπα των τρομοκρατών. Ήδη, αυτή την ώρα γίνεται η επεξεργασία του υλικού που έχουν τραβήξει οι κάμερες από τις 10 παρά 20 χθες το βράδυ μέχρι την ώρα που έκλεισε το μετρό...


nonews-news

Read more...

Προετοίμαζαν καιρό το χτύπημα; ...


Σίγουρα το χτύπημα, όπως πρώτοι είπαμε, έχει και μια απάντηση στην επικήρυξη του Χρυσοχοϊδη. Όμως, θεωρητικά φαίνεται δύσκολο μέσα σε μια μέρα να σχεδιάστηκε και να εκτελέστηκε έτσι θεαματικά μια τέτοια μεγάλη επιχείρηση. Έριξαν κάπου 100 σφαίρες (99 κάλυκες βρέθηκαν τελικά στον τόπο της επίθεσης, μαζί με μια σφαίρα άθικτη και πολλές βολίδες) . Μπορεί, όλος...

αυτός ο χαμός να ήταν "δουλειά" μιας μέρας; Το πιθανότερο είναι να είχαν σχεδιάσει την επιχείρηση εδώ και καιρό, να είχαν παρακολουθήσει μέρες το τμήμα και να αποφάσισαν ως ημέρα δράσης τη στιγμή που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έδωσε στη δημοσιότητα την επικήρυξη.
Δηλαδή, και επικήρυξη να μην υπήρχε, αυτοί είχαν ετοιμάσει το χτύπημα και είχαν έτοιμο, ίσως, και το κείμενο της προκήρυξης που θα αναφερόταν κατά πάσα πιθανότητα στη στάση της νέας κυβέρνησης και του Χρυσοχοϊδη απέναντι στο φαινόμενο της τρομοκρατίας...


nonews-news

Read more...

Υπερβολή...


Ο Χρυσοχοΐδης, όπως έχουν διαπιστώσει αντίπαλοι αλλά και φίλοι, δείχνει φοβερά εκνευρισμένος και με ανεβασμένους τους τόνους από τότε που ανέλαβε αυτό το υπουργείο.

Χθες έκανε μια δήλωση. Σκληρή, όπως έπρεπε. Σήμερα, τι...

... την ήθελε τη συνέντευξη; Για να ξαναπεί τα ίδια; Και βέβαια πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν την κριτική των αντιπάλων του όπως π.χ. του Καμμένου ότι λειτουργεί υπό την ανάμνηση της επιτυχίας της 17 Νοέμβρη.

Που σημαίνει ότι μάλλον θα πρέπει επικοινωνιακά να χειρίζεται την υπόθεση αυτή διαφορετικά...

nonews-news

Read more...

ΑΛΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ;


Στο υπουργείο και την Αντιτρομοκρατική παίζουν πολλά σενάρια. Υπαρκτό το σενάριο για την Σέχτα Επαναστατών. Υπαρκτό το σενάριο και για τον Επαναστατικό Αγώνα. Ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο να εμφανιστεί νέα ομάδα ώστε η νέα γενιά τρομοκρατών να ενισχύσει το αίσθημα πως υπάρχει οργανωμένο αντάρτικο πόλης και πολλές ομάδες τρομοκρατίας. Αυτα όλα θα φανούν όταν και εφόσον σταλεί προκήρυξη που θα εξηγεί τους λόγους της επίθεσης. Μην αποκλείεται πάντως την εμφάνιση μιας τρίτης ομάδας που στην πραγματικότητα θα είναι τα μέλη των δυο παραπάνω οργανώσεων. Όλα τα σενάρια παίζουν...

fimotro.

Read more...

ΤΣΙΡΚΟ...


Που βρίσκει το θράσος για κριτική; Ο Πάκης που διέλυσε τα Σώματα Ασφαλείας και δεν έκανε τίποτα για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας δικαιούται δια να ομιλεί κραυγάζοντας για τις ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ. και της πολιτικής ηγεσίας; Τι θράσος είναι αυτό; Ο Πάκης να μιλάει για ευθύνες...
fimotro


Read more...

"ΑΥΤΟΣ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΠΟΛΕΜΟΣ"


Γράφει ο Στάθης Ευσταθιάδης
(από το Βήμα)

Δεν γράφω ιστορικό κείμενο, μας προειδοποιεί ο Αγγελος Τερζάκης. Προσωπικές εμπειρίες εξιστορεί στην Ελληνική Εποποιία 1940-1941, συναισθηματικές αντιδράσεις ζωντανές ακόμη στη μνήμη του από το Επος της Αλβανίας- το βιβλίο γράφεται μόλις 20 χρόνια αργότερα- προβάλλει παραστατικά, με κάποια υπερβολική ίσως ρομαντική αύρα και βλέμμα νοσταλγικό. Λίγο-πολύ στον ίδιο τόνο είναι γραμμένα τα περισσότερα βιβλία που αναφέρονται στον... Πόλεμο του 1940. Στην πλειονότητά τους, εκτός από τις επίσημες εκθέσεις, είναι αναμνήσεις, περιγραφές μαχών, αξιολογήσεις γεγονότων δίχως σπουδαία έρευνα και αναζήτηση σε ξένες πηγές. Γι΄ αυτό έχουν ενδιαφέρον, νομίζω, μερικά όχι πολύ γνωστά στην Ελλάδα περιστατικά γύρω από εκείνον τον πόλεμο, τα οποία αναφέρονται από ερευνητές των ιταλικών, των γερμανικών και των βρετανικών αρχείων. Δεν αναθεωρούν αξιολογήσεις ούτε απορρίπτουν στοιχεία, πληροφορίες και συμπεράσματα για πρόσωπα και καταστάσεις εκείνης της εποχής που γνωρίζουμε. Προσθέτουν όμως και αποκαλύπτουν μερικά αξιόλογα στοιχεία.
Το «Ημερολόγιο» του γαμπρού του Μουσολίνι, κόμητος Γκαλεάτσο Τσιάνο, είναι μια σπουδαία πηγή για το πώς η Ιταλία οργάνωσε και εκτέλεσε την επιχείρηση κατά της Ελλάδας. Αλλά δεν έχει δημοσιοποιηθεί ολόκληρο. Το «Ημερολόγιο» έπεσε στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων, ενώ ακόμη η Γερμανία πολεμούσε, συγκεκριμένα η σύζυγος του Τσιάνο και κόρη του Μουσολίνι, Εντα, το «αντάλλαξε με τη ζωή της και τη ζωή των παιδιών της» προσεγγίζοντας στην Ελβετία τον τότε αρχιπράκτορα των Αμερικανών, Αλαν Ντάλες, όπως γράφει ο Γουίλιαμ Σίρερ. Το «Ημερολόγιο» βρίσκεται έκτοτε στα αμερικανικά αρχεία. Η ιταλική κυβέρνηση το ζήτησε επανειλημμένα από τον Μάιο του 1983, αλλά η Ουάσιγκτον δεν ικανοποίησε ως σήμερα, εξ όσων γνωρίζω, το ιταλικό αίτημα. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ορισμένες σελίδες που αναφέρονται στην εκστρατεία εναντίον της Ελλάδας δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας, και Βρετανοί ιστορικοί «πιστεύουν» ότι λείπουν σελίδες που αναφέρονται στην αλληλογραφία Τσόρτσιλ- Μουσολίνι, την ύπαρξη της οποίας με πάθος διέψευδε ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας και με τόση βεβαιότητα μιλούσαν οι Γερμανοί φον Ρίμπεντροπ και φον Πάπεν, οι ιταλοί αντάρτες, και γράφουν αγγλοσάξονες πανεπιστημιακοί.
Τα αμερικανικά αρχεία φέρνουν στην επιφάνεια και αλλά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τον Πόλεμο του 1940. Είναι πλήρως διασταυρωμένο ότι η Ουάσιγκτον είχε πληροφορηθεί στις 21 Οκτωβρίου 1940 από την πλέον αξιόπιστη πηγή, τον πρεσβευτή της στη Ρώμη Γουίλιαμ Φίλιπς, ότι ο Μουσολίνι ετοιμαζόταν να εισβάλει στην Ελλάδα. Ακόμη και η ημερομηνία της επίθεσης ήταν γνωστή στην Ουάσιγκτον- η 26η Οκτωβρίου αρχικώς, που μετακινήθηκε στις 28. Η Αθήνα όμως δεν έλαβε ποτέ μια τέτοια πληροφορία, ούτε από τον αμερικανό πρεσβευτή Λίνκολν Μακβή ούτε από τον άγγλο πρεσβευτή Ρέτζιναλντ Λίπερ, με τους οποίους όχι μόνο ο Μεταξάς αλλά και ο Γεώργιος Β΄ διατηρούσαν πολύ καλές σχέσεις. Οπως κατέθεσε πολλά χρόνια αργότερα ο Ιωάννης Κοκορέλης, ο οποίος διατηρούσε σχέσεις με την Ιντέλιντζενς Σέρβις, ούτε τα στελέχη της βρετανικής υπηρεσίας κατασκοπείας στην Ελλάδα γνώριζαν οτιδήποτε. Να υποθέσουμε ότι ο Ρούσβελτ δεν ενημέρωσε τον Τσόρτσιλ; Μάλλον απίθανο. Μήπως τότε έχουν κάποια βάση- όπως υποστήριζε ο Σπύρος Μαρκεζίνης- οι φήμες ότι ο Τσόρτσιλ σκοπίμως δεν ενημέ ρωσε την Αθήνα, επειδή ενδιαφερόταν να γίνει η εισβολή, να εισέλθει η Ελλάδα στον πόλεμο, οπότε θα μπορούσε ο αγγλικός στόλος και (ίσως) οι δυνάμεις ξηράς να εδραιώσουν ένα ισχυρό προγεφύρωμα στην Κρήτη, το οποίο θα προστάτευε την Αίγυπτο και το Σουέζ από ιταλική ή γερμανική επίθεση και αργότερα (ίσως) μπορούσε να γίνει βάση για βομβαρδιστικά που θα έπλητταν τις πετρελαιοπηγές της Ρουμανίας και τα γερμανικά πολεμικά εργοστάσια στην Κεντρική Ευρώπη; Ο Τσόρτσιλ αναφέρει στα Απομνημονεύματά του την Κρήτη, αναγνωρίζει ότι ήταν λάθος του που δεν την «οχύρωσε ώστε να καταστεί απόρθητη» , και πολλά περισσότερα γράφει για την απώλειά της, τον Μάιο του 1941, ο νεοζηλανδός στρατηγός Φρέιζερ.
Η πολεμική παραμυθολογία θέλει τον Μουσολίνι να εκστρατεύει εναντίον της Ελλάδας για... να δώσει ένα μάθημα στον Χίτλερ, και είναι ο Τσιάνο που το γράφει. Επειδή ο γερμανικός στρατός εισέβαλε στις 12 Οκτωβρίου στη Ρουμανία- με την οποία η Ιταλία διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις και ο Μουσολίνι τη θεωρούσε χώρα της προσωπικής επιρροής του- χωρίς προηγουμένως ο Φύρερ να τον ενημερώσει, εκείνος τον άφησε να μάθει τα της επίθεσης στην Ελλάδα κατόπιν εορτής.
Αλλά η απόφαση για την επίθεση ελήφθη από το Μέγα Φασιστικό Συμβούλιο, στις 21 Αυγούστου, ενάμιση μήνα πριν από την «ενσωμάτωση» της Ρουμανίας στον ευρύτερο ζωτικό χώρο του Γ΄ Ράιχ. Είναι όμως αλήθεια ότι ο Μουσολίνι πληροφορήθηκε την κατάληψη της Τσεχοσλοβακίας, την ακεραιότητα της οποίας ο ίδιος είχε εγγυηθεί στο Μόναχο, το 1938, πέντε ώρες μετά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στη χώρα. Πληροφορήθηκε την εισβολή στην Πολωνία, τον Σεπτέμβριο του 1939, όταν πλέον τα χιτλερικά στρατεύματα είχαν προχωρήσει μέσα στον διάδρομο του Ντάντσιχ και ήταν τρεις μετά τα μεσάνυχτα, τον Μάιο του 1940, όταν ο γερμανός πρεσβευτής στη Ρώμη Χανς Γκέοργκ φον Μακένσεν τον ξύπνησε για να τον ενημερώσει ότι είχε αρχίσει η γερμανική επίθεση στο Δυτικό Μέτωπο. Το Βερολίνο, πάντως, ήταν ενήμερο για τα ιταλικά σχέδια. Τα γερμανικά αρχεία, τα οποία άνοιξαν πριν από περίπου δέκα χρόνια, αποκαλύπτουν ότι η χιτλερική καγκελαρία γνώριζε από τις αρχές του καλοκαιριού του 1940, ότι ο Ντούτσε επρόκειτο να επιτεθεί στην Ελλάδα και ότι γερμανοί πράκτορες στην Αλβανία τηρούσαν συνεχώς ενήμερο τον αρχηγό της Αμπβερ Βίλχελμ Φραντς Κανάρις για τις μετακινήσεις και τις προετοιμασίες των ιταλικών δυνάμεων.
Την ιδέα για επίθεση κατά της Ελλάδας την είχε ο Τσιάνο, ο οποίος ήθελε να προεκτείνει το αλβανικό «ντουκάτο» προς Νότο. Ο πεθερός του, που «ωρέγετο να αναστήσει πάλι το Πόρτο Λεόνε» (τον Πειραιά), έδωσε τη συγκατάθεσή του και τις διαταγές για τον σχεδιασμό και την οργάνωση της εκστρατείας.
O Μουσολίνι γνώριζε πολύ καλά ότι η Ιταλία δεν ήταν σε θέση να λάβει μέρος στον πόλεμο που είχε αρχίσει ο σύμμαχός του Αδόλφος Χίτλερ. Υπολόγιζε, όμως, ότι θα μπορούσε να καταλάβει μια χώρα σαν την Ελλάδα, προωθώντας το όνειρό του για τη Μare Νostrum και εξασφαλίζοντας πιστοποιητικό συμμετοχής στον πόλεμο ώστε να καρπωθεί εδαφικά και άλλα οφέλη μετά τη νίκη της γερμανοϊταλικής συμμαχίας, που τη θεωρούσε εξασφαλισμένη. Οταν άρχισε η εισβολή στην Ελλάδα, ο Τσιάνο συγκέντρωσε στο γραφείο του τον υφυπουργό Εξωτερικών Μπαστιανίνι και στελέχη του υπουργείου του και τους δήλωσε ότι «αυτός ο πόλεμος είναι δικός μου πόλεμος». Είχε, πράγματι, εργαστεί για αυτό. Στην Αλβανία, την οποία είχε μετατρέψει σε ιδιωτικό Grand Ducato, όλοι οι τοπικοί διοικητές έδιναν όρκο σε εκείνον και όχι στο φασιστικό καθεστώς. Σκόρπιζε άφθονο χρήμαυπολογίζεται σε 200.000 προπολεμικές αγγλικές λίρες- για να συγκεντρώνει πληροφορίες για την Ελλάδα όπου, όπως βεβαίωσε αργότερα ο Τζιουζέπε Μπότα, ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του φασισμού, καυχιόταν ότι «είχε φέρει με το μέρος του κυβερνητικά πρόσωπα και στελέχη του στρατού» . Ο ίδιος φρόντιζε να παραπλανήσει την Αθήνα, αλλά και τους Αγγλους, με τους οποίους διατηρούσε ανέκαθεν «λεπτές σχέσεις».
/fimotro


Read more...

ΑΕΡΑΑΑΑΑΑ!!!


Γράφει ο Νίκος Σάνσης
(οικονομολόγος)
nisansis@hotmail.com


28η Οκτωβρίου σήμερα. Δευτέρα ήταν το 1940. Ώρα 5 το πρωί και στο μικρό σαλονάκι της οικίας του Μεταξά, το πρώτο ΟΧΙ μαζί με το μετέπειτα του Ελληνικού λαού, άρχισε να αντιλαλεί σε όλα τα βουνά και δάση , τα νησιά και θάλασσες, στις πόλεις και στα χωριά της Ελλάδας ξεσηκώνοντας τα...
πλήθη. Όλοι οι απλοί άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και άρχισαν να τραγουδούν και να φωνάζουν εναντίον της τότε φασιστικής Ιταλίας του Μουσολίνι. Παράλληλα οι άνδρες νέοι και παιδιά άρχιζαν να στοιβάζονται για να καταταγούν για να πολεμήσουν στα βουνά της Πίνδου. Και εκεί άρχισαν οι κορυφές να ντύνονται με μια χρυσοκόκκινη σκόνη σαν χιόνι. Κόκκινη από το αίμα των πρώτων πεσόντων, χρυσή για το ηρωικό έπος του τότε Έλληνα. Εκεί η ιστορία σταμάτησε το διάβα της και κάθισε για να γράψει πάλι χρυσές σελίδες στο ήδη μεγάλο και πλούσιο άλμπουμ της παγκόσμιας ιστορίας. Τα άλματα του τσολιά, φωνάζοντας Αέρααααα, ήταν γιγάντια, αετίσια ,πάνω στην Αλβανία και σε χρυσές πόλεις όπως η Κορυτσά, το Τεπελένι, τους Αγίους Σαράντα. Πετούσε από κορυφή σε κορυφή πιασμένος από το χέρι, με την ψυχή του Έλληνα. Του τότε καλοντυμένου, η ρακένδυτου, πλουσίου ή φτωχού υπάλληλου ή μεροκαματιάρη Έλληνα. Και οι γυναίκες της Ηπείρου στωικές ανήσυχες και αποφασισμένες πάντα μια βοήθεια και στήριγμα στο ιερό αγώνα. Ένα έπος . Ένα δάκρυ για τους χαμένους αλλά μπροστά ένας ο στόχος. Η νίκη. Να ρίξουν τον Ιταλό στην θάλασσα.
Βουβοί οι σύμμαχοι μας στην Ευρώπη παρακολουθούσαν με έκσταση, με θαυμασμό, αλλά και με κρυφή ζήλεια τα ηρωικά δρώμενα. Την ζήλεια και τον φθόνο τους δυστυχώς αργότερα θα τα γνωρίσουμε. Στον τραγικό εμφύλιο.
Και η Αλβανία, η Βόρειος Ήπειρος έγιναν μνημεία τόλμης, θάρρους, και απόρριψης του φόβου, απέναντι στην Ιταλική πολεμική κρεατομηχανή. Μια μηχανή που ‘έκανε τα θύματα θήτες και τους θήτες θύματα καταβροχθίζοντας τους.
Αυτό το έπος, όσα χρόνια και αν περάσουν θα το θυμόμαστε. Σαν ελάχιστο ευχαριστώ και έπαινο σ αυτούς που έδωσαν την ζωή τους για να ζουν οι μετέπειτα γενιές ελεύθερες .
Άξιον εστί το αίμα Ελλήνων στην Πίνδο του 40
fimotro


Read more...

Πήραν 11,3 δισ. και έδωσαν 6,6 δισ. οι τράπεζες μέσα σε έξι μήνες…


του Δημήτρη Παφίλα

«Πολλά βάζετε, λίγα παίρνετε»! Κάπως έτσι έχουν αντιστρέψει το ρητό των παλιών τζογαδόρων οι ελληνικές τράπεζες, καθώς από τον περασμένο Μάρτιο που ξεκίνησε το πακέτο ενίσχυσης έχουν λάβει συνολικά 11,3 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έχουν χορηγήσει δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που ανέρχονται 6,6 δισ. ευρώ.!

Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για τους δανειολήπτες εάν συνυπολογιστούν και οι ομολογιακές εκδόσεις (εξαιρουμένων των υβριδικών κεφαλαίων που υπολογίζονται στα ίδια κεφάλαια ) των Τραπεζών, τότε οι κύριες εμπορικές ελληνικές τράπεζες ( Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) έχουν λάβει πολλαπλάσια κεφάλαια σε σχέση με εκείνα που έχουν δανείσει.

Βεβαίως δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι πολλά από τα κεφάλαια που αντλούν οι τράπεζες χρησιμοποιούνται και για την αντικατάσταση κεφαλαίων τα οποία είναι οριστικά επισφαλή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει 4, 3 δισ ευρώ για τις προνομιούχες μετοχές ενώ από τα ομόλογα και τις εγγυήσεις έλαβαν 7 δισ. ευρώ.

Ούτε 2 δισ. στα νοικοκυριά!

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα μηνιαία επίσημα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος, από τον Μάρτιο και μετά οι ελληνικές τράπεζες έχουν χορηγήσει προς τα νοικοκυριά 1,9 δισ. ευρώ και προς τις επιχειρήσεις 4,4 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, τον Μάρτιο του 2009 δόθηκαν 127 εκατ. ευρώ σε δάνεια προς νοικοκυριά και 282 εκατ. ευρώ προς επιχειρήσεις.

Έκτοτε η κατάσταση έχει κάπως βελτιωθεί αφού οι χορηγήσεις που δόθηκαν σε επιχειρήσεις ανήλθαν τον Σεπτέμβριο σε 1 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια προς νοικοκυριά σε 529 εκατ. ευρώ, έστω κι αν τα 403 εκατ. από αυτά είναι στεγαστικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η βελτίωση είναι σταδιακή και προοδευτική, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να φθάσει τα κεφάλαια που δόθηκαν από το πακέτο ενίσχυσης.

.protothema.gr


Read more...

Τι είδε ο Γιώργος και …έφριξε στο ΙΚΑ !
Τι είδε ο Γιώργος και …έφριξε στο ΙΚΑ !

της Μαίρης Λαμπαδίτη

Aιφνιδιαστικά και χωρίς την παρουσία των εκπροσώπων του ΜΜΕ ,ο πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου πέρασε την πόρτα του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στη πλατεία Αττικής λίγο μετά τις 10 το πρωί, προκαλώντας ευχάριστη έκπληξη στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Ο κ. Παπανδρέου άκουσε τα παράπονα των ασφαλισμένων που σχημάτιζαν ουρές και ζήτησε να μάθει ι από τους γιατρούς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κρατώντας μάλιστα και σημειώσεις.

Οι διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων επικεντρώθηκαν κυρίως στις καθυστερήσεις των ραντεβού με γιατρούς ορισμένων ειδικοτήτων ενώ ρωτούσε τους υπαλλήλους πως κατά τη γνώμη τους θα μπορούσαν να περιοριστούν οι καθυστερήσεις , οι ουρές και η ταλαιπωρία.

Το υγειονομικό προσωπικό παραπονέθηκε στον πρωθυπουργό για ελλείψεις στο προσωπικό καθώς παραμένουν κενές 4.000 θέσεις υγειονομικών και 3.500 διοικητικών υπαλλήλων. Αντίθετα στο ΙΚΑ απασχολούνται 330 συμβασιούχοι έργου και 1500 με προγράμματα stage.

Στο υποκατάστημα της πλατείας Αττικής που θεωρείται από τα πιο επιβαρυμένα καθώς εκεί ανήκουν και πολλοί μετανάστες, ο πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία να συζητήσει και με κάποιους νέους εκπαιδευόμενους με stage.

O κ. Παπανδρέου δέχτηκε ευχαρίστως και την πρόσκληση των ιδιοκτητών και των θαμώνων γειτονικών καφενείων και καταστημάτων και τα επισκέφθηκε για να μιλήσει με τους πολίτες.

Εκείνοι του ζήτησαν να τηρήσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες και να «φτιάξει την Ελλάδα»…
.protothema.gr

Read more...

Οταν έκρυψαν τα αγάλματα...Με το ξέσπασμα του Πολέμου, η βύθιση του Κούρου στα έγκατα της αθηναϊκής γης ήταν ένα μέτρο διαφύλαξης και προστασίας αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Αντιμετωπίζοντας εγκαίρως το ενδεχόμενο βομβαρδισμού ή λεηλασίας της Αθήνας, η «απόκρυψη» των...
αριστουργημάτων του πρώτου Μουσείου της χώρας ήταν μια τιτάνια όσο και συγκινητική επιχείρηση. Είναι το θέμα της έρευνας του σκηνοθέτη Βασίλη Κοσμόπουλου, ο οποίος βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης ενός σχετικού ντοκιμαντέρ.
Από Καθημερινή.

nonews-news


Read more...

ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ...

Ρεπορτάζ : Δ. Νικολακόπουλος
(από το Βήμα)

Με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση ξεκινά άμεσα η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας με τη συγκρότηση και της Επιστημονικής Επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξή της, έτσι ώστε οι δημοτικές εκλογές του 2010 να διενεργηθούν με βάση τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη. Ως βάση συζήτησης για τους νέους δήμους που θα προκύψουν από τον «Καποδίστρια 2», για τις μητροπολιτικές λειτουργίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και για τις νέες περιφέρειες, όπως έγινε γνωστό μετά τη... συνάντηση του κ. Ραγκούση με τον συνταγματολόγο κ. Δ. Τσάτσο, θα είναι η μελέτη που έχει εκπονήσει το Ινστιτούτο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η μεταρρύθμιση μάλιστα αναμένεται να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς ώστε να έχει ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο του 2010, γεγονός που οδήγησε τον υπουργό Εσωτερικών να διαψεύσει και τα σενάρια που ήθελαν παράταση της θητείας των δημάρχων προκειμένου να ολοκληρωθεί ο «Καποδίστριας 2». Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την οποία έχει υιοθετήσει και η ΚΕΔΚΕ, από τον «Καποδίστρια 2» θα προκύψουν 350- 380 δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα. Ο «Καποδίστριας 2» δεν θα περιοριστεί μόνο στην επαρχία, αλλά θα επεκταθεί και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ανεξάρτητα από τις μητροπολιτικές λειτουργίες. Οι νέοι δήμοι που θα προκύψουν θα ταυτίζονται σε ορισμένες περιπτώσεις με τις υφιστάμενες επαρχίες, ενώ κάθε νησί θα είναι ένας δήμος. Η αποδοχή της πρότασης του Ινστιτούτου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκτιμάται ότι θα κάμψει και τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θα πρέπει να θεωρούνται αναμενόμενες. Και αυτό γιατί πολλές Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων έχουν ταχθεί υπέρ των νέων διοικητικών ορίων των δήμων που προτείνονται από τη μελέτη του ΙΤΑ, ενώ ένα σημαντικό βάρος της μεταρρύθμισης αναμένεται να το σηκώσει και η ίδια η ΚΕΔΚΕ. Ο κ. Ραγκούσης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον κ. Δ. Τσάτσο, ο οποίος, εκτός των άλλων, είναι και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήλωσε ότι ήταν τιμή του να ζητήσει και να λάβει τις απόψεις του επί όλων των θεσμικών πρωτοβουλιών που θα λάβει η κυβέρνηση. «Οι απόψεις αυτές» , είπε, «ήταν χρήσιμες και ουσιαστικές γιατί δεν προέρχονται μόνο από τον συνταγματολόγο αλλά και από τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει κάνει εξαιρετική και συγκροτημένη δουλειά». Ο κ. Τσάτσος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι είναι χαρά του να ζει θεσμικά βήματα που δεν έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια. «Είναι αυτονόητο ότι θα είμαι στη διάθεση της πολιτείας και ως επιστήμονας και ως πολίτης» κατέληξε. Διαβούλευση για τον τρόπο προσλήψεων στο Δημόσιο Σε δημόσια διαβούλευση, όπως ακριβώς και με το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης για τα κρατικά αυτοκίνητα, αναμένεται να θέσει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης τις πέντε προτάσεις της κυβέρνησης για την αλλαγή του καθεστώτος προσλήψεων στο Δημόσιο. Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε χθες ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου είναι σχεδόν έτοιμες και θα δημοσιοποιήσει άμεσα το σχέδιο της νέας νομοθετικής ρύθμισης. Σύμφωνα με αυτή τη ρύθμιση, δεν θα ισχύει στο μέλλον η πριμοδότηση του 50% για προσλήψεις προσωπικού, καταργείται η προφορική συνέντευξη, αναβαθμίζονται στο σύστημα της μοριοδότησης οι τίτλοι σπουδών και κυρίως οι μεταπτυχιακές σπουδές, αντικαθίσταται οι συμβάσεις έργου, κυρίως στους ΟΤΑ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εντάσσονται στον άμεσο έλεγχο του ΑΣΕΠ οι προσλήψεις προσωπικού στις ΔΕΚΟ που είχαν εξαιρεθεί.
fimotro


Read more...

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΖΑΧΑΡΗΣ


Από το Βήμα

Πείτε το «το μυστήριο του ζαχαρένιου τριγώνου». Ξεκίνησε όταν βέλγοι τελωνειακοί υπάλληλοι έλεγξαν τα έγγραφα δεκάδων γιγαντιαίων φορτηγών αυτοκινήτων, αφού είχαν διαπιστώσει ότι είχαν διανύσει αλλόκοτες και δαιδαλώδεις πορείες στην Ευρώπη προκειμένου να φθάσουν στον προορισμό τους. Τα φορτηγά, καθένα από τα οποία μετέφερε 22 τόνους υγροποιημένη ζάχαρη, στριφογύριζαν σε ένα παράλογο δρομολόγιο, περνώντας τα σύνορα οκτώ κρατών και διανύοντας σχεδόν 4.000 χιλιόμετρα. Αποστολή τους ήταν να μεταφέρουν από ένα βελγικό... εργοστάσιο ζάχαρης το προϊόν στην Κροατία και να επιστρέψουν. Πρόκειται για μιαν απόσταση συνολικά 1.500 χιλιομέτρων. Ψάχνοντας να βρουν γιατί τα οδόμετρα των φορτηγών είχαν «γράψει» 2.500 χιλιόμετρα περισσότερα από τα προϋπολογισθέντα, οι τελωνειακοί διαπίστωσαν ότι τα φορτηγά είχαν ξεφύγει τελείως από το δρομολόγιό τους για να κάνουν μια μια σύντομη στάση στο Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακο μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας στη Βαλτική. Τα φορτηγά ακολουθούσαν πορεία προς τα βορειοανατολικά αντί να κατευθυνθούν νοτιοανατολικά! Οι βέλγοι αξιωματικοί εξέτασαν διεξοδικά τα χαρτιά των φορτηγών και διαπίστωσαν ότι ο προορισμός τους ήταν η Ρωσία και όχι η Κροατία. Και αυτό για να εμπέσει το φορτίο στις ρυθμίσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί επιδοτούμενων γεωργικών προϊόντων που εξάγονται σε τρίτες χώρες- ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, η Κροατία δεν λογίζεται σαν «τρίτη χώρα». Οι βέλγοι τελώνες διαπίστωσαν ότι περίπου 200 φορτία με ζάχαρη έκαναν αυτές της λοξοδρομήσεις την τελευταία τριετία. Και υπολόγισαν ότι η βελγική βιομηχανία ζάχαρης Βeneo-Οrafti, για λογαριασμό της οποίας οι νταλίκες «εκτρέπονταν» τόσο πολύ από τις πορείες τους, είχε κερδίσει από επιδοτήσεις της ΕΕ περί τα 3 εκατ. ευρώ. Την περασμένη άνοιξη αρμόδιοι ελεγκτές από το Βέλγιο και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες διενήργησαν δεκάδες έρευνες στα γραφεία της Βeneo-Οrafti, παγώνοντας περίπου τις μισές από τις επιδοτήσεις που επρόκειτο να λάβει. Επίσης, χρέωσαν στην εταιρεία τα έξοδα των ερευνών, που ενδεχομένως θα της στοιχίσουν περισσότερα από το υπόλοιπο 1,5 εκατ. ευρώ που προσδοκούσε να εισπράξει από την ΕΕ. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι στα εκτεταμένα ευρωπαϊκά προγράμματα αγροτικών επιδοτήσεων, για τα οποία η ΕΕ δαπανά περισσότερα από 50 δισ. ευρώ ετησίως, κανένα εμπόρευμα δεν προσφέρει περισσότερες δυνατότητες για λεηλασία των κοινοτικών κονδυλίων και για απάτες εν γένει από την απλή ζάχαρη. Στην Ευρώπη καλλιεργούνται εκτάσεις 100 εκατ. στρεμμάτων με ζαχαρότευτλα που θα παράξουν εφέτος 16,7 εκατ. μετρικούς τόνους ζάχαρης. Πρόκειται για έναν κλάδο με τζίρο 7 δισ. ευρώ. Πέρυσι η ΕΕ είχε δαπανήσει 475 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις των τιμών, για να διατηρήσει δηλαδή υψηλή την τιμή της ζάχαρης. Κατόπιν δαπάνησε επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ για να στηρίξει την αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών ζάχαρης και για προωθήσει τη μεταρρύθμιση ενός συστήματος τόσο σπάταλου που υποχρέωνε την παγωμένη Φινλανδία όχι μόνο να παράγει ζάχαρη αλλά να αυξάνει και την παραγωγή της. Οι ευρωπαίοι παραγωγοί ζάχαρης εκμεταλλεύθηκαν όσο μπορούσαν περισσότερο το σύστημα των επιδοτήσεων. Η ιταλική Ιtalia Ζuccheri ενθυλάκωσε περισσότερα από 139 εκατ. ευρώ, ενώ στη Γαλλία μια χούφτα παραγωγοί εισέπραξαν 128,5 εκατ. ευρώ. Η ΟLΑF, η αρμοδία για την καταπολέμηση της απάτης υπηρεσία της ΕΕ, εκτιμά ότι από το 2005 ως το 2008 κατασπαταλήθηκαν 67 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις για τη ζάχαρη, που εισπράχθηκαν είτε αντικανονικά είτε με απάτες. Πολλές χώρες υποχρεώθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ για παραπλάνηση των διενεργούντων τους ελέγχους στην ευρωπαϊκή αγορά ζάχαρης. Το 2008 η ΟLΑF αποκάλυψε 34 περιπτώσεις απάτης στη ζάχαρη, συνολικού κόστους 4,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται βεβαίως για την κορυφή του παγόβουνου. Διότι οι περισσότερες περιπτώσεις απάτης δεν αποκαλύπτονται. Το ευρωπαϊκό σύστημα αγροτικών επιδοτήσεων, έτσι όπως εφαρμόζεται σε ό,τι αφορά τη ζάχαρη, έχει ως αποτέλεσμα να πωλείται το συγκεκριμένο προϊόν πανάκριβα στην Ευρώπη. Οι τιμές ζάχαρης στην Ευρώπη είναι οι υψηλότερες από κάθε άλλη γεωγραφική περιοχή του πλανήτη και κατά 20% υψηλότερες από τις λιανικές τιμές του προϊόντος στις ΗΠΑ. Εφέτος οι αρμόδιες αρχές στη Γερμανία, στην Ουγγαρία και στο Βέλγιο διενήργησαν έρευνες σε βιομηχανίες ζάχαρης και σε εμπορικούς συνεταιρισμούς για να διαπιστώσουν αν λειτουργούν καρτέλ ή παράνομα κέντρα χειραγώγησης της αγοράς. «Ο κλάδος της ζάχαρης συνιστά ένα επιχειρηματικό πεδίο που είναι ύποπτο για απάτες εδώ και αρκετές δεκαετίες. Κάθε χρόνο έχουμε κρούσματα απάτης με τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και τις διελεύσεις φορτίων ζάχαρης από διάφορες χώρες. Χρήματα φορολογουμένων, άγνωστο πόσα, καταλήγουν στις τσέπες επιτηδείων» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΟLΑF Γιοργκ Βόγιαν. Από την πλευρά τους, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο υποστηρίζουν ότι είναι θύματα συκοφαντικών φημών εξαιτίας του ευρωπαϊκού βυζαντινισμού που διατηρεί ένα ρυθμιστικό και εποπτικό σύστημα ελέγχου των σακχαροβιομηχανιών, το οποίο σπέρνει τη σύγχυση. «Είναι τόσο πολύπλοκο το σύστημα κανόνων και ελέγχων που διέπει τον κλάδο, που είναι δύσκολα να το αντιληφθεί κανείς» σημειώνει ο Ντομινίκ Ρισέρ , εκπρόσωπος του γιγαντιαίου γερμανικού ομίλου Sudzucker Group, που ελέγχει 40 εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης σε 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Βeneo-Οrafti. Ο Sudzucker Group, ο οποίος έχει λάβει εφέτος από την ΕΕ επιδοτήσεις άνω των 448 εκατ. ευρώ, αρνήθηκε να σχολιάσει την έρευνα που διεξάγεται στη μονάδα Βeneo-Οrafti. «Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος εμπορικής απάτης που ζει λάθρα. Είναι ένα παράλληλο σύμπαν που μιμείται τον πραγματικό κόσμο του εμπορίου και της οικονομίας» δήλωσε ο Τζέιμς Μπάιρν, καθηγητής του Δικαίου στη Νομική Σχολή του George Jason University στη Βιρτζίνια.
/fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΕΠΟΧΕΣ" ΚΑΙ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ"

Read more...

ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ : "ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ"!


Ρεπορτάζ : Διονύσης Βυθούλκας

Τυφλή τρομοκρατική επίθεση με έξι τραυματίες αστυνομικούς, εκ των οποίων οι δυο σοβαρά, σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, όταν ένοπλοι δράστες που επέβαιναν σε μηχανές μεγάλου κυβισμού άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας αστυνομικών που βρίσκονταν έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίας Παρασκευής. Η αιματηρή επίθεση σημειώθηκε ένα εικοσιτετράωρο μετά την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να προχωρήσει στην επικήρυξη των «ληστών με τα μαύρα», πίσω από τους οποίους... ανώτατοι αξιωματικοί θεωρούν ότι βρίσκονται οι αδελφοί Σεϊσίδη και ο Γρηγόρης Τσιρώνης. Ήταν λίγο μετά τις 9: 30 το βράδυ όταν ομάδα τεσσάρων ένοπλων κομάντος, οι οποίοι επέβαιναν σε μηχανές μεγάλου κυβισμού προσέγγισαν την είσοδο του αστυνομικού τμήματος Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στην οδό Πεντέλης και γάζωσαν με αυτόματα όπλα καλάζνικοφ έξι αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο. Από τα δολοφονικά πυρά τραυματίσθηκαν σοβαρά ένας αστυνομικός και μια δόκιμη ειδικός φρουρός, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο και στον Ερυθρό Σταυρό όπου οι γιατροί δίνουν μάχη να τους κρατήσουν στη ζωή. «Έχουμε πόλεμο, τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε λογική, θα πολεμήσουμε», δήλωσε λίγο μετά την αιματηρή επίθεση ο υπουργός Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και επισκέφθηκε τα δυο νοσοκομεία όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες αστυνομικοί. Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται επίσης από την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών.«Όλα τα γεγονότα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε ολική αναμέτρηση, από την οποία θα θρηνήσουμε πολλά θύματα», έλεγαν ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Οι δράστες της επίθεσης είχαν αποφασίσει να χτυπήσουν την ώρα της αλλαγής βάρδιας, προκειμένου να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα». Αξίζει να σημειωθεί ότι επιθέσεις αυτού του τύπου σε Αστυνομικά Τμήματα έχουν σημειωθεί: -Στις 30 Απριλίου του 2007 στο Β'΄Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας απο την οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας. Τότε οι τρομοκράτες γάζωσαν με αυτόματο όπλο, αφού πρώτα έριξαν χειροβομβίδα αμυντικού τύπου στο οδόστρωμα. Από το σημείο περισυνελέγησαν περισσότεροι από 20 κάλυκες των 9 χιλιοστών. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η χειροβομβίδα ήταν ίδιου τύπου με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στα Εξάρχεια και το όπλο ίδιου τύπου με αυτό που εκλάπη από τον φύλακα της οικίας του προέδρου του Αρείου Πάγου, Ρ. Κεδίκογλου. - Στις 3 Φεβρουαρίου 2009 στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού απο την Σέχτα Επαναστατών. Τρια άτομα πυροβόλησαν τουλάχιστον 19 φορές εναντίον του κτιρίου που στεγάζει το Αστυνομικό Τμήμα και του φυλακίου που βρίσκεται στην πρόσοψη, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά όπλα, ένα πιστόλι των 9 mm και ένα υποπολυβόλο τύπου «Scorpion», ενώ φεύγοντας εκτόξευσαν χειροβομβίδα, η οποία ωστόσο δεν εξερράγη.

/fimotro.

Read more...

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΉ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ...


Μέτρα αύξησης των εσόδων και περιστολής των δαπανών, που θα αποφέρουν πραγματική και διατηρήσιμη μείωση του ελλείμματος κατά 6 δισ. ευρώ ή κατά 2,5% του ΑΕΠ περίπου, θα ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2010. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να μειωθεί το έλλειμμα στο 9,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο (από 12,5% του ΑΕΠ φέτος), παρά το γεγονός ότι θα διατεθούν... 2,5 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ για την καταβολή του επιδόματος αλληλεγγύης στους ασθενέστερους, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη νέων ανέργων και την αύξηση των δαπανών για την παιδεία.
Η δημοσιονομική προσαρμογή του 2010 διευκολύνεται από το ότι το φετινό έλλειμμα επιβαρύνεται από δαπάνες που δεν θα επαναληφθούν τον επόμενο χρόνο, ύψους 1,6% του ΑΕΠ, όπως η εξόφληση χρεών των νοσοκομείων, οι εκλογικές δαπάνες και η ρύθμιση οφειλών του Δημοσίου προς την Ολυμπιακή Αεροπορία. Ετσι, η πραγματική δημοσιονομική προσαρμογή είναι της τάξης του 2,5%, στόχος που θεωρείται από την Κομισιόν δύσκολος, αλλά ρεαλιστικός και γι' αυτό αξιόπιστος. Δεν είναι τυχαίο ότι και η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει μια δημοσιονομική προσαρμογή αυτού του μεγέθους για το 2010 και το 2011.
/fimotro


Read more...

ΘΑ ΤΟΝ ΠΙΕΣΟΥΝ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ...


Τα πρακτοράκια (intelligent service) έπιασαν δουλειά. Βρετανοί πράκτορες εμφανίστηκαν και πάλι στο υπουργείο. Ο Χρυσοχοίδης θα προτάξει τα μπλόκα μήπως και του κάτσει κάποιο τυχαίο γεγονός και προκύψει σύλληψη από το πουθενά. Ενδεχομένως να του κάτσει και κάποιο τυχαίο γεγονός όπως με τον Σάββα Ξηρό. Τα δύσκολα αρχίζουν τώρα για τον Οικονόμου. Ήταν πολύ τυχερός που δεν είχε ήδη αναλάβει. Από την Πέμπτη και μετά τι θα γίνει εάν προκύψει νέα επίθεση από κουκουλοφόρους; Big problem.
fimotro

Read more...

Αυστηρό μήνυμα Παπούλια προς ΠΓΔΜ

Αυστηρό μήνυμα στην ηγεσία της ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει τις αλυτρωτικές της θέσεις και να συμβάλλει στην επίλυση του θέματος της ονομασίας, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα «προσέφερε ό, τι ήταν να προσφέρει».

Μιλώντας στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης στο Τρίτο Σώμα Στρατού, ο Πρόεδρος τόνισε πως η Ελλάδα «ηγείται της προσπάθειας για την προσαρμογή και ένταξη όλων των γειτονικών κρατών στις ευρωατλαντικές αξίες και δομές». Πρόσθεσε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων των γειτόνων μας η εγκατάλειψη αναχρονιστικών αντιλήψεων, αλυτρωτικών θέσεων και εθνικιστικών εμμονών».

«Απευθύνομαι ειδικά στην ηγεσία της γειτονικής FYROM για να εκφράσω τη βούληση της ελληνικής πλευράς, όπως αποτυπώνεται στην Ενδιάμεση Συμφωνία, να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος της ονομασίας», τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας.Και ξεκαθάρισε:«Μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων είναι η κόκκινη εθνική γραμμή που επιτρέπει στη γειτονική χώρα να διανύσει την απόσταση που τη χωρίζει από τις ευρωπαϊκές δομές. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Ας μην αυταπατώνται ότι η Ελλάδα θα υποκύψει σε οποιαδήποτε πίεση. Η Ελλάδα προσέφερε ό, τι ήταν να προσφέρει».

Ο Πρόεδρος εξήρε το αποφασιστικό ρόλο του Τρίτου Σώματος Στρατού στην απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912, καθώς και στον ηρωικό αντιναζιστικό αγώνα στα οχυρά του Ρούπελ, Ιστήμπεη, Περιθώρι, οροσειρά Μπέλλες.
Στάθηκε ιδιαίτερα στο έπος του ‘40 και της Εθνικής Αντίστασης: «Ο αγώνας των Ελλήνων στα βουνά της Πίνδου και στις οροσειρές της Αλβανίας, που επί μήνες αντιστάθηκαν ηρωικά, πλημμύρισε όλον τον κόσμο με αισθήματα θαυμασμού για τους άνδρες και τις γυναίκες, που ξεπέρασαν φόβους, ανθρώπινες αδυναμίες, όρια. Σπάνια συναντά κανείς στις σελίδες της ιστορίας παραδείγματα παρόμοιας υπεράνθρωπης ψυχικής αντοχής. Η ηρωική αντίσταση των Ελλήνων έγινε παράδειγμα για τους λαούς της Ευρώπης που βρίσκονταν ήδη κάτω από την καταπίεση της ναζιστικής και φασιστικής θηριωδίας. Η 28η Οκτωβρίου θα παραμείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού έθνους», υπογράμμισε.

Τέλος ο Πρόεδρος επεσήμανε πως στις μέρες μας, η ειρήνη και η σταθερότητα είναι βαθιά εμπεδωμένες και αυτονόητες μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον στο οποίο η πατρίδα μας είναι βαθιά ριζωμένη και συμπλήρωσε λέγοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία της προσπάθειας για τη μετατροπή της νοτιοανατολικής Ευρώπης σε περιοχή διακρατικής οικονομικής συνεργασίας, πολιτισμικού διαλόγου, φιλίας των λαών.
nooz.gr

Read more...

Εξι τραυματίες από την επίθεση στο ΑΤ Αγ. Παρασκευής

Σε σοβαρή, αλλά όχι κρίσιμη, κατάσταση νοσηλεύονται οι δύο από τους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν κατά τη χθεσινοβραδινή ένοπλη επίθεση στο Α.Τ Αγίας Παρασκευής επί της οδού Πεντέλης 10.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο ένας σοβαρά τραυματισμένος αστυνομικός, νοσηλεύεται στην εντατική του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, ενώ στον Ερυθρό Σταυρό νοσηλεύονται τέσσερις αστυνομικοί και μία δόκιμη ειδικός φρουρός που είναι σοβαρά τραυματισμένη, καθώς και ένας πολίτης που υπέστη νευρικό κλονισμό, κατά την διάρκεια της επίθεσης.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της Τρίτης στις 21:45 από ενόπλους που επέβαιναν σε δίκυκλα και άνοιξαν πυρ κατά αστυνομικών. Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκαν περίπου 90 κάλυκες από αυτόματα όπλα τύπου καλάσνιοκοφ, ενώ σύμφωνα με τους πρώτους ελέγχους τα όπλα αυτά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλη επίθεση.

Η αστυνομία εξετάζει, επίσης, τρεις μοτοσικλέτες που εντόπισε έξω από το σταθμό μετρό Χαλανδρίου, για να διαπιστώσει εάν χρησιμοποιήθηκαν στην αιματηρή επίθεση.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Ωστόσο παρόμοιες επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα έχουν πραγματοποιήσει στο παρελθόν ο "Επαναστατικός Αγώνας" και η "Σέχτα Επαναστατών".

Συγκεκριμένα, στην επίθεση στο Α.Τ. Νέας Ιωνίας (Επαναστατικός Αγώνας, 30 Απριλίου 2007) χρησιμοποιήθηκε υποπολυβόλο διαμετρήματος 9mm τύπου MP5, ενώ στο χτύπημα κατά του Α.Τ. Κορυδαλλού (Σέχτα, 3 Φεβρουαρίου 2009) ένα πιστόλι των 9 mm και ένα υποπολυβόλο τύπου Scorpion.

Δηλώσεις Χρυσοχοΐδη

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος επισκέφτηκε τόσο τον τόπο της επίθεσης όσο και τους τραυματισμένους στα νοσοκομεία δήλωσε: «Η ένοπλη επίθεση εναντίον νεαρών Αστυνομικών και ενός πολίτη είναι επίθεση άνανδρη, δολοφονική και εκατό τοις εκατό τρομοκρατική. Η βία και μάλιστα η δολοφονική βία είναι ο χειρότερος εχθρός της κοινωνίας. Η δε τυφλή βία εναντίον εικοσάχρονων παιδιών είναι απεχθής και φρικαλέα. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα απόψε σε αυτούς τους φρικαλέους τρομοκράτες και να τους πω ότι δεν θα τους περάσει. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλη την ελληνική κοινωνία ότι είμαστε εδώ παρόντες. Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται. Η απάντησή μας θα είναι άμεση και αποφασιστική. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μετατραπεί σε επικράτεια του φόβου. Οι θρασύδειλοι δολοφόνοι θα συλληφθούν και θα παραδοθούν στη Δικαιοσύνη»

Τους τραυματισμένους αστυνομικούς επισκέφτηκαν επίσης η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Πολιτικές αντιδράσεις

«Καταδικάζω την άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια που έθεσε σε κίνδυνο αθώες ζωές. Αυτή την ώρα εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους τραυματισμένους αστυνομικούς και στις οικογένειες τους και τους εύχομαι περαστικά», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται για τον εορτασμό της εθνικής επετείου.


Ανακοίνωση της ΝΔ

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρει: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την αποψινή, πρωτόγνωρη σε έκταση και βιαιότητα, τρομοκρατική επίθεση. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση μας στους τραυματισμένους αστυνομικούς και τις οικογένειες τους, με την ευχή να μην θρηνήσουμε απώλεια ζωής. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ. να εκπληρώσει την δημοκρατική της αποστολή του σεβασμού του Κράτους Δικαίου, της προστασίας των πολιτών και ιδίως του διαρκούς αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στον οποίο έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες.

Η ώρα αυτή δεν είναι ώρα κριτικής. Θα περιμένουμε πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση - την οποία παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας δεν έχουμε ακόμα - από τον αρμόδιο υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη, χωρίς τους επικοινωνιακούς χειρισμούς εντυπωσιασμού που έχει έως τώρα ακολουθήσει».

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση σε βάρος των αστυνομικών του τμήματος της Αγίας Παρασκευής.
Ο λαός πρέπει να σκεφτεί το ποιος ωφελείται από τέτοιου είδους επιθέσεις. Πρόκειται για προβοκατόρικη ενέργεια που είναι χρήσιμη σε όσους επεξεργάζονται σχέδια καταστολής του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Χρειάζεται λαϊκή επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα.
Ευχόμαστε την πλήρη και ταχεία ανάρρωση των θυμάτων».

Δήλωση του Γ. Καρατζαφέρη.

«Οι φυσικοί αυτουργοί των τρομοκρατικών επιθέσεων, αποθρασύνονται όσο το σύστημα αφήνει ανέγγιχτους τους ηθικούς αυτουργούς. Καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κοινωνικός εχθρός είναι εντός των πυλών. Ο Θεός να βοηθήσει τα χτυπημένα παιδιά. Στις οικογένειές τους εύχομαι κουράγιο και δύναμη» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.


Ανακοίνωση του ΣΥΝ

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ αναφέρει: «Είναι αυτονόητη και δεδομένη η καταδίκη μας απέναντι σε κάθε είδους τρομοκρατικές και δολοφονικές επιθέσεις όπως αυτή που συνέβη στο Α.Τ. Αγ. Παρασκευής. Θέλουμε να εκφράσουμε τις ειλικρινείς μας ευχές για γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών αστυνομικών.

Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες, στο όνομα δήθεν των λαϊκών συμφερόντων, το μόνο που κάνουν είναι να αποπροσανατολίζουν την κοινωνία στο σύνολο της και να την ωθούν σε συντηρητική αναδίπλωση.

Ήδη, από τις πρώτες ώρες, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη, για να ενημερωθεί για το συμβάν ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Λεβέντης, επισκέφτηκε το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες αστυνομικοί».

nooz.gr

Read more...

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΖΟΡΙΑ...


Τα πρώτα ζόρια για τον Χρυσοχοίδη άρχισαν χθες το βράδυ. Ζόρια μεγάλα. Ειδικά μετά την δική του στρατηγική να ανεβάσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για συλλήψεις και ευρήματα γύρω από την τρομοκρατία. Μπήκε στα δύσκολα ο Χρυσοχοίδης. Έχει προσόντα. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Δυστυχώς όμως τα προσόντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Τελικά 6 είναι οι τραυματισμένοι αστυνομικοί από το Καλάσνικοφ των τρομοκρατών. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ένοπλοι ήταν μέλη της Σέχτας Επαναστατών.

/fimotro

Read more...