Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

ΑΕΡΑΑΑΑΑΑ!!!


Γράφει ο Νίκος Σάνσης
(οικονομολόγος)
nisansis@hotmail.com


28η Οκτωβρίου σήμερα. Δευτέρα ήταν το 1940. Ώρα 5 το πρωί και στο μικρό σαλονάκι της οικίας του Μεταξά, το πρώτο ΟΧΙ μαζί με το μετέπειτα του Ελληνικού λαού, άρχισε να αντιλαλεί σε όλα τα βουνά και δάση , τα νησιά και θάλασσες, στις πόλεις και στα χωριά της Ελλάδας ξεσηκώνοντας τα...
πλήθη. Όλοι οι απλοί άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και άρχισαν να τραγουδούν και να φωνάζουν εναντίον της τότε φασιστικής Ιταλίας του Μουσολίνι. Παράλληλα οι άνδρες νέοι και παιδιά άρχιζαν να στοιβάζονται για να καταταγούν για να πολεμήσουν στα βουνά της Πίνδου. Και εκεί άρχισαν οι κορυφές να ντύνονται με μια χρυσοκόκκινη σκόνη σαν χιόνι. Κόκκινη από το αίμα των πρώτων πεσόντων, χρυσή για το ηρωικό έπος του τότε Έλληνα. Εκεί η ιστορία σταμάτησε το διάβα της και κάθισε για να γράψει πάλι χρυσές σελίδες στο ήδη μεγάλο και πλούσιο άλμπουμ της παγκόσμιας ιστορίας. Τα άλματα του τσολιά, φωνάζοντας Αέρααααα, ήταν γιγάντια, αετίσια ,πάνω στην Αλβανία και σε χρυσές πόλεις όπως η Κορυτσά, το Τεπελένι, τους Αγίους Σαράντα. Πετούσε από κορυφή σε κορυφή πιασμένος από το χέρι, με την ψυχή του Έλληνα. Του τότε καλοντυμένου, η ρακένδυτου, πλουσίου ή φτωχού υπάλληλου ή μεροκαματιάρη Έλληνα. Και οι γυναίκες της Ηπείρου στωικές ανήσυχες και αποφασισμένες πάντα μια βοήθεια και στήριγμα στο ιερό αγώνα. Ένα έπος . Ένα δάκρυ για τους χαμένους αλλά μπροστά ένας ο στόχος. Η νίκη. Να ρίξουν τον Ιταλό στην θάλασσα.
Βουβοί οι σύμμαχοι μας στην Ευρώπη παρακολουθούσαν με έκσταση, με θαυμασμό, αλλά και με κρυφή ζήλεια τα ηρωικά δρώμενα. Την ζήλεια και τον φθόνο τους δυστυχώς αργότερα θα τα γνωρίσουμε. Στον τραγικό εμφύλιο.
Και η Αλβανία, η Βόρειος Ήπειρος έγιναν μνημεία τόλμης, θάρρους, και απόρριψης του φόβου, απέναντι στην Ιταλική πολεμική κρεατομηχανή. Μια μηχανή που ‘έκανε τα θύματα θήτες και τους θήτες θύματα καταβροχθίζοντας τους.
Αυτό το έπος, όσα χρόνια και αν περάσουν θα το θυμόμαστε. Σαν ελάχιστο ευχαριστώ και έπαινο σ αυτούς που έδωσαν την ζωή τους για να ζουν οι μετέπειτα γενιές ελεύθερες .
Άξιον εστί το αίμα Ελλήνων στην Πίνδο του 40
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: