Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Πήραν 11,3 δισ. και έδωσαν 6,6 δισ. οι τράπεζες μέσα σε έξι μήνες…


του Δημήτρη Παφίλα

«Πολλά βάζετε, λίγα παίρνετε»! Κάπως έτσι έχουν αντιστρέψει το ρητό των παλιών τζογαδόρων οι ελληνικές τράπεζες, καθώς από τον περασμένο Μάρτιο που ξεκίνησε το πακέτο ενίσχυσης έχουν λάβει συνολικά 11,3 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έχουν χορηγήσει δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που ανέρχονται 6,6 δισ. ευρώ.!

Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για τους δανειολήπτες εάν συνυπολογιστούν και οι ομολογιακές εκδόσεις (εξαιρουμένων των υβριδικών κεφαλαίων που υπολογίζονται στα ίδια κεφάλαια ) των Τραπεζών, τότε οι κύριες εμπορικές ελληνικές τράπεζες ( Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) έχουν λάβει πολλαπλάσια κεφάλαια σε σχέση με εκείνα που έχουν δανείσει.

Βεβαίως δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι πολλά από τα κεφάλαια που αντλούν οι τράπεζες χρησιμοποιούνται και για την αντικατάσταση κεφαλαίων τα οποία είναι οριστικά επισφαλή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει 4, 3 δισ ευρώ για τις προνομιούχες μετοχές ενώ από τα ομόλογα και τις εγγυήσεις έλαβαν 7 δισ. ευρώ.

Ούτε 2 δισ. στα νοικοκυριά!

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα μηνιαία επίσημα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος, από τον Μάρτιο και μετά οι ελληνικές τράπεζες έχουν χορηγήσει προς τα νοικοκυριά 1,9 δισ. ευρώ και προς τις επιχειρήσεις 4,4 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, τον Μάρτιο του 2009 δόθηκαν 127 εκατ. ευρώ σε δάνεια προς νοικοκυριά και 282 εκατ. ευρώ προς επιχειρήσεις.

Έκτοτε η κατάσταση έχει κάπως βελτιωθεί αφού οι χορηγήσεις που δόθηκαν σε επιχειρήσεις ανήλθαν τον Σεπτέμβριο σε 1 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια προς νοικοκυριά σε 529 εκατ. ευρώ, έστω κι αν τα 403 εκατ. από αυτά είναι στεγαστικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η βελτίωση είναι σταδιακή και προοδευτική, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να φθάσει τα κεφάλαια που δόθηκαν από το πακέτο ενίσχυσης.

.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: