Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Απειλεί με πόλεμο το Ισραήλ ο Ερντογάν


newpost.gr
Απειλεί με πόλεμο το Ισραήλ ο Ερντογάν
Δήλωση - βόμβα του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στον ΟΗΕ.


Ο κ. Ερντογάν, μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη, δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει στρατιωτικά το Ισραήλ.

«Οι επιθέσεις των Ισραηλινών στον Στολίσκο της Ελευθερίας που κόστισε τη ζωή σε εννέα Τούρκους, είναι αιτία πολέμου», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας:

«Και θα πάμε σε πόλεμο, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η επίθεση των Ισραηλινών στο Στολίσκο ήταν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ζητώντας εκ νέου από το Ισραήλ επίσημη συγγνώμη για το συμβάν.

«Το Ισραήλ είναι το κακομαθημένο παιδί της Δύσης. Επιμένω σε αυτή την άποψη», συμπλήρωσε με νόημα ο Ερντογάν.

Α.Α

Read more...

Η απάντηση της Βουλής για τα προνόμια των βουλευτών

newpost.gr
Η απάντηση της Βουλής για τα προνόμια των βουλευτών
Το Γραφείο Τύπου της Βουλής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δίνει διευκρινίσεις για τα προνόμια των βουλευτών.

«Οι συνολικές αποδοχές των βουλευτών μειώθηκαν κατά 40%.

- Επιπροσθέτως, πρόσφατα αποφασίστηκε η μη καταβολή ενός ολόκληρου μηνιαίου μισθού των βουλευτών.
- Με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου οι βουλευτές επιβαρύνονται με την καταβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με συντελεστή 5%, που είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο συντελεστή οποιουδήποτε άλλου Έλληνα πολίτη, καθώς και με την εισφορά υπέρ των ανέργων και του ΟΑΕΔ.

- Από το 2010 έχει καταργηθεί ολοκληρωτικά για τους βουλευτές η καταβολή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας.

- Με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής μειώθηκε κατά 50% η αποζημίωση για συμμετοχή σε ορισμένες συνεδριάσεις Επιτροπών και πλέον δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ ανά συνεδρίαση.

- Μετά από εισήγηση του Προέδρου της Βουλής και απόφαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου αντικαθίστανται τα οχήματα υψηλού κυβισμού που διατίθεντο στους βουλευτές με άλλα πολύ χαμηλότερου κυβισμού μειώνοντας την δαπάνη κατά 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Επισημαίνεται ότι τα καύσιμα από τις διαδρομές που διανύονται με τα οχήματα αυτά τα πληρώνουν οι ίδιοι οι βουλευτές. Τα αυτοκίνητα αυτά αποτελούν εργαλείο δουλειάς για το βουλευτή, δεν είναι ιδιοκτησία τους, αλλά τους παραχωρούνται για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η βουλευτική τους ιδιότητα, προκειμένου να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

- Σε ό,τι αφορά στην ασυλία των βουλευτών, μετά την αλλαγή, που έγινε πέρυσι, του Κανονισμού της Βουλής, ο θεσμός της ασυλίας των βουλευτών, σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, περιορίστηκε σημαντικά. Αίρεται πλέον η ασυλία σε όλες τις περιπτώσεις που δεν αφορούν την πολιτική ή βουλευτική δραστηριότητά τους και οι βουλευτές δικάζονται, όπως και κάθε άλλος πολίτης.

- Όσον αφορά στις προσλήψεις, θυμίζουμε ότι:

α) Από το Σεπτέμβριο του 2009 έως και σήμερα ο αριθμός των υπαλλήλων της Βουλής μειώθηκε κατά 90 και,
β) Μετά την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, πέρυσι, που ομόφωνα ψήφισε η Ολομέλεια, κατόπιν εισήγησης του Προέδρου της Βουλής, εάν και όταν υπάρξει ανάγκη προσωπικού η πρόσληψη θα γίνεται με απόλυτα διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες, αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ.

Read more...

Έσβησε το «μακρύ ζεϊμπέκικο» του Νίκου Κοεμτζή- Βρέθηκε νεκρός στο Μοναστηράκι

http://newpost.gr/var/thumbs/koemtzis-15_300___.jpgΝεκρός μεταφέρθηκε στην Πολυκλινική Αθηνών ο Νίκος Κοεμτζής λίγο μετά τις 2 το μεσημερι.


Λίγη ώρα πριν, πλήθος περαστικών εντόπισε στο Μοναστηράκι, άνδρα, ηλικιωμένο, που φαινόταν να είναι λιπόθυμος. Κάλεσαν το ΕΚΑΒ το οποίο ανταποκρίθηκε αποστέλλοντας στο σημείο ασθενοφόρο.

Οι άνδρες του ΕΚΑΒ, διαπιστώνοντας ότι ο 74χρονος ήταν χωρίς αισθήσεις, τον μετέφεραν στην Πολυκλινική Αθηνών, που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το σημείο.

Μετά από επικοινωνία που είχε το Newpost.gr με την Πολυκλινική Αθηνών, ενημερωθήκαμε ότι οι γιατροί αναγνώρισαν αμέσως τον άτυχο άνδρα. Επί 45 λεπτά προσπαθούσαν να τον επαναφέρουν στη ζωή, όμως ήταν ήδη αργά. Η αιτία του θανάτου δεν έχει ανακοινωθεί. Η ιστορία του Νίκου Κοεμτζή

Τον Φεβρουάριο του 1973 μόλις είχε βγει από τη φυλακή που είχε μπει για κλοπή. Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 1973, πήγε με την παρέα του στο νυχτερινό κέντρο "Νεράιδα" που τραγουδούσε ο Καρουσάκης, για να διασκεδάσουν. Ο αδελφός του, ο Δημοσθένης, έκανε παραγγελιά τις Βεργούλες του Μάρκου Βαμβακάρη και σηκώθηκε να χορέψει.

Μαζί του σηκώθηκαν και άλλα άτομα, αστυνομικοί. Ο τραγουδιστής (Αθανασιάδης) ανακοίνωσε από το μικρόφωνο πως είναι "παραγγελιά". Έγινε μια συμπλοκή μεταξύ των ατόμων και ο Νίκος Κοεμτζής σηκώθηκε και σκότωσε με μαχαίρι τρεις αστυνομικούς. Υποστήριξε πως θόλωσε το μυαλό του γιατί νόμιζε ότι σκότωναν τον αδελφό του.

Ο Τύπος της εποχής τον χαρακτήρισε "κτήνος" και συχνά αναφερόταν σε εγκληματίες ως "Κοεμτζήδες". Λόγω της εποχής, των οικογενειακών φρονημάτων του και του ποινικού του ιστορικού πέρασε πολύ άσχημα μέσα στη φυλακή.

Καταδικάστηκε τρις φορές σε θάνατο και οχτώ φορές σε ισόβια, για ανθρωποκτονίες απο πρόθεση.

Το 1977 η ποινή του μετατρέπεται σε ισόβια.

Το 1979 ο Διονύσης Σαββόπουλος στο δίσκο Ρεζέρβα συμπεριλαμβάνει ένα τραγούδι με τίτλος "Το μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο".

Το 1980 ο Παύλος Τάσιος σκηνοθετεί την ταινία "Παραγγελιά" με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Αντώνη Αντωνίου που είναι βασισμένη στο επεισόδιο. Στην ταινία η Κατερίνα Γώγου (πρώην σύζυγός του) απαγγέλλει στίχους από τα ποιήματα της.

Αποφυλακίστηκε από την Πάτρα στις 29 Μαρτίου του 1996 μετά από 23 χρόνια συνεχούς φυλάκισης. Από τότε πουλούσε την αυτοβιογραφία του έξω από την "Ευελπίδων" και τις Κυριακές στο Μοναστηράκι υπογράφοντας αφιερώσεις στην πρώτη σελίδα.

Το 2009, μετά από μια βραδιά παρουσίασης του βιβλίου του, ο Δήμαρχος της Αθήνας του έδωσε άδεια να πουλάει το βιβλίο του στο κέντρο.

Read more...

Καζάνι που βράζει η ΚΟ Εκλογές το 2013, επανέλαβε ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις του με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Τα μέτρα είναι μονόδρομος, επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός στους βουλευτές του κόμματός του
Τα μέτρα είναι μονόδρομος, επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός στους βουλευτές του κόμματός του
Αθήνα
Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2013 επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου, στους βουλευτές Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας με τους οποίους συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο γραφείο του στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει την αναγκαιότητα των μέτρων για την αποφυγή της χρεοκοπίας.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους βουλευτές πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε εξαγγείλει ο κ.Παπανδρέου στην ομιλία του στις 12 Σεπτεμβρίου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τους βουλευτές Ιονίων Νήσων και Κρήτης, στους οποίους επανέλαβε ότι η σωτηρία της χώρας είναι μονόδρομος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είπε στον πρωθυπουργό ότι «δεν διαπραγματεύεται και δεν εκβιάζει με την ψήφο του και θα στηρίξει τα μέτρα στην Βουλή», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τόσο τους πολίτες όσο και τους δανειστές.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι πολίτες πρέπει να πειστούν πως θα σταματήσουν τα μέτρα, ενώ αναμένουν να δουν την προσπάθεια της κυβέρνησης. Επίσης,τόνισε ότι η τρόικα πρέπει να δει το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η κυβέρνηση. Ανέφερε ακόμη ότι η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου είναι καθοριστικής σημασίας και πρόσθεσε ότι όταν διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της χώρας και αν χρειαστεί εθνική συνεννόηση μετά την 6η δόση τότε να προκηρυχθούν εκλογές.

Με ποδοσφαιρικούς όρους διατύπωσε την κριτική του ο βουλευτής Ηλείας, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, λέγοντας στον πρωθυπουργό: «Πρόεδρε είσαι επιθετικός παίκτης, παίζεις στα αντίπαλα καρέ ωστόσο η άμυνα-η κυβέρνηση δεν αποδίδει».

Από την μεριά του ο βουλευτής Αχαΐας, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, είπε στον πρωθυπουργό ότι «χρειάζεται συναίνεση από τον λαό για να εφαρμοστούν τα μέτρα και πρέπει να του εξηγήσουμε γιατί κάνει θυσίες».

Η βουλευτής Αχαΐας, Μαρία Κυριακοπούλου παρατήρησε ότι «δεν αναδείξαμε την καταστροφή που έκανε η ΝΔ την τελευταία πενταετία και εμφανιζόμαστε εμείς τώρα οι "κακοί"», επισήμανση, με την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν και άλλοι βουλευτές, ζητώντας «να θυμίζουμε όλους αυτούς που μας έφεραν σε αυτό το σημείο».

Καζάνι που βράζει η ΚΟ

Τα νέα μέτρα για την εξασφάλιση της 6ης δόσης έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικές του κλίματος ήταν οι τοποθετήσεις στον διευρυμένο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η συνεδρίαση στον ΚΤΕ διήρκεσε περίπου πέντε ώρες και τον λόγο πήραν περισσότεροι από 30 βουλευτές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ήταν επικριτικοί προς την κυβέρνηση.

Ορισμένοι, μάλιστα, δεν δίστασαν να προειδοποιήσουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ρυθμίσεις όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ κάποιοι μίλησαν ανοικτά για αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Την εκτίμηση ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσουν τα νέα μέτρα εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ευ.Αργύρης, μιλώντας στον Βήμα 99,5.

«Εκτιμώ πως θα περάσουν τα νέα μέτρα γιατί η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έχει επωμιστεί την ευθύνη ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπογραφεί η σύμβαση και να παρθεί η δόση, με βάση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Από εκεί και πέρα, εκτιμώ ότι και ως ΚΟ πρέπει να επανεκτιμήσουμε τη στάση μας στο σύνολό της και ιδιαίτερα η ηγεσία της. Να ξαναέρθουμε σε αρμονία με τους πολίτες» τόνισε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας είπε ότι «μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε το δικομματισμό»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π.Αντωνακόπουλος, δήλωσε ότι εφόσον τεθεί θέμα εμπιστοσύνης και κομματικής πειθαρχίας θα υπερψηφίσει το τέλος ακινήτων.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ είπε ότι δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, αλλά διευκρίνισε ότι «αν δεν τεθεί θέμα εμπιστοσύνης θα δω τι αλλαγές έχουν κάνει, γιατί είχαν πει ότι θα κάνουν κάποιες αλλαγές» και αναφέρθηκε σε αλλαγές που αφορούν τις ευπαθείς ομάδες.

Αναγνώρισε, πάντως, ότι το κλίμα είναι βαρύ στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπως και στην κοινωνία και πρόσθεσε: «Δηλαδή, η πίεση αυτή, αφορά και το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες».

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Ναι» στη συγκυβέρνηση από τον Θεόδωρο Πάγκαλο

«Όχι» στις πρόωρες εκλογές, αλλά...


http://img.protothema.gr/DE1D1E6B4F0D292D94DA41B3A75B4F3B.jpg

"Όχι" στις πρόωρες εκλογές, αλλά "ναι" στη συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84.

«Εκλογές πρέπει να γίνονται στο προβλεπόμενο, από το Σύνταγμα, χρονικό διάστημα. Δηλαδή, κάθε τετραετία. Είμαι εκ παραδόσεως και, εάν θέλετε, εκ πεποιθήσεως εχθρός των πρόωρων εκλογών» ανέφερε ο κ. Πάγκαλος.

Δήλωσε όμως ότι θα καλοδεχόταν συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, λόγω της κρίσης που διέρχεται η χώρα, και συμπλήρωσε: «Μια κυβέρνηση, η οποία θα προκύπτει από τη στήριξη των δύο κομμάτων. Δεν λέω αν θα είναι τα ίδια πρόσωπα. Πώς θα ρυθμιστούν οι σχέσεις, οι συσχετισμοί δυνάμεων. Δεν με αφορά αυτή η ιστορία. Δεν είμαι ο αρχηγός της παράταξής μου και προφανώς θα εκφράζουν την άποψή τους και τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος, το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, κ.λπ., και τα αντίστοιχα όργανα της Νέας Δημοκρατίας».

Διευκρίνισε ότι προτιμά την εξάντληση της τετραετίας, αντί «να έρθει κάποιος άλλος,για τον οποίο τίποτα δεν γνωρίζουμε, πέρα από γενικότητες, και να πει ότι "εγώ θα σας κάνω άλλα ή καλύτερα" και με τη βάση αυτή να ψηφίσουμε, με αποκλειστικό κίνητρο τη δυσαρέσκεια και την πίεση που υπάρχει αυτή τη στιγμή πάνω στην κοινή γνώμη».
Read more...

Πιθανή θεωρεί ο Σόιμπλε την αναθεώρηση των όρων για το δεύτερο πακέτο στην Ελλάδα

«Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων»

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο αλλαγών της συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων»
Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο αλλαγών της συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων» (Φωτογραφία: Reuters )


Ουάσινγκτον
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «δεν θα θεωρούσε έκπληξη» την αλλαγή των όρων για το δεύτερο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, το οποίο συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, όπως ανέφερε από την Ουάσινγκτον -σημειώνοντας όμως πως «θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε και να δούμε».

Μιλώντας από την αμερικανική πρωτεύουσα, ο Σόιμπλε τόνισε, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, πως μένει να εξεταστεί εάν το δεύτερο πακέτο «είναι εφαρμόσιμοι οι όροι του πακέτου υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων» υπαινισσόμενος πως είναι πιθανή η αναθεώρηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.


Ορισμένοι αποδίδουν την τοποθέτηση αυτή στις πρόσφατες αναφορές για χαμηλότερη των στόχων συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.


Αντιθέτως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο αλλαγής στις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της έκτης δόσης, επαναλαμβάνοντας πως η Αθήνα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.


«Οι ανειλημμένες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν» ανέφερε ο Σόμπλε, σημειώνοντας επίσης πως με τη διεύρυνση του EFSF, η Ευρωζώνη «θα έχει στη διάθεσή της όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιδράσει με τον κατάλληλο τόπο σε κάθε ενδεχόμενο».


Με το τελευταίο συμφώνησε και ο επικεφαλής της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν, που μίλησε μαζί με τον Β.Σόιμπλε, λέγοντας πως η διεύρυνση των δυνατοτήτων του EFSF είναι βήμα «στη σωστή κατεύθυνση».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ο απόστρατος που φτύνει στα μούτρα την κυβέρνηση

Συγκλονίζει η επιστολή απόστρατου αξιωματικού του Στρατού Ξηράς. Επιτίθεται ανοιχτά στην κυβέρνηση για τα νέα μέτρα που εξήγγειλε

Η οργή που αισθάνεται ένας απόστρατος αξιωματικός του Στρατού Ξηράς αποτυπώνεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο σε επώνυμη επιστολή που δημοσιεύει η εφημερίδα "Δημοκρατία" και άλλες ημερήσιες εφημερίες, όπου επιτίθεται στους κυβερνώντες για τα νέα μέτρα.

"Είμαι κάτω από 55 ετών Ανώτερος Αξιωματικός ε.α και φτύνω στα μούτρα σας.

Έχω τιμηθεί με όλα τα μετάλλια και τα παράσημα, με εύφημο μνεία για τις υπηρεσίες μου , δεν 'έχω τιμωρηθεί ποτέ μου και έχω υπηρετήσει σε όλο τον κόσμο.

Έχω υπηρετήσει 22 χρόνια στην ειδική μονάδα ΧΩΚ και ήμουνα παντού και πάντα και στην κρίση των Ιμίων ενεργοποίησα τους Πυραύλους ΧΩΚ .

Στα 39 μου έπαθα έμφραγμα και υπεβλήθηκα σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.

Από τότε υπηρέτησα σε υπηρεσία γραφείου, αποφάσισα να παραιτηθώ στα 50 μου με σκοπό να φροντίσω την υγεία μου.



Επειδή σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία τα μοσχεύματα έχουν ορισμένο χρόνο ζωής δεν πρόκειται να φτάσω στην ηλικία των 55 ετών, φτύνω τώρα στα μούτρα σας γιατί δεν προλαβαίνω να φτύσω στους τάφου σας.

Λυπάμαι μόνο που από τους Αξιωματικούς του Κέντρου Επιχειρήσεων είμαι ο μόνος στην Ζωή από τους τρεις συμμαθητές μου στην ίδια υπηρεσία έχουν πεθάνει οι δύο σε ηλικία 40 χρονών και φέτος πέθανε και ο αντικαταστάτης μου σε ηλικία 35 ετών όλοι από έμφραγμα και όλοι από το υψηλό στρες

.

Λυπάμαι μόνο που δημιούργησα οικογένεια με τρία παιδιά και τα τρία επιστήμονες και άνεργα!
Λυπάμαι που τόσα χρόνια ήμουν δίκαιος και τίμιος, λυπάμαι που για τα χάλια της Πατρίδος μου που εσείς είστε οι μοναδικοί υπεύθυνοι και την πληρώνουμε μόνο εμείς.



Λυπάμαι που με υποχρέωσαν να πληρώνω τα ταμεία σας και δεν μπορώ να εισπράξω τα χρήματα ούτε καν τις εισφορές μου (λόγω αδυναμία πληρωμής ΜΤΣ ΒΕΑ ) και δεν μπορώ να βοηθήσω τα παιδιά μου.

Επειδή κάποιοι τα φάγανε και δεν τιμωρήθηκαν ΠΟΤΕ.



Λυπάμαι που τόσα χρόνια δεν σας πήγα στα δικαστήρια γιατί επί 30 χρόνια με υπολογισμένα 10 χρόνια υπηρεσίες και πέραν του ωραρίου, νυχτερινά και αργίες δεν πήρα ούτε μια δραχμή υπερωρία ενώ οι πλασματικές υπερωρίες πάνε σύννεφο παντού.

Υ.Γ

: Επειδή δεν ήμουνα ποτέ ζήτουλας, θα ψάξω για μαύρη εργασία να βοηθήσω την οικογένεια μου για να μην φτάσω στο σημείο να σκοτώσω κάποιον πολιτικό ανεύθυνο.



Παραθέτω τα προσόντα μου αν κάποιος μπορεί να με χρειαστεί. 

Γνωρίζω Αγγλικά ,γνωρίζω υπολογιστές, γνωρίζω από ασυρμάτους, γνωρίζω όλα τα όπλα ατομικά και ομαδικά, μπορώ να σκοτώσω από 300μ απόσταση με μία σφαίρα, μπορώ να αναχαιτίσω ολόκληρο σμήνος αεροσκαφών και ελικοπτέρων, μπορώ να ανατινάξω οποιοδήποτε κτίριο, μπορώ να κάνω υποκλοπές τηλεπικοινωνιών, μπορώ να κάνω παρεμβολές, μπορώ να κάνω ό,τι δολιοφθορά μπορείτε να φανταστείτε. Έχω ειδική εκπαίδευση στους υπολογιστές με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Μακρυγιάννης Χρήστος 


Ανώτερος Αξιωματικός ε.α

news247.gr

Read more...

Να μην επιτρέψει η ΕΕ στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει, λέει η πλειονότητα των Γερμανών

«Θα βλάψει τη Γερμανία»

Να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα, λένε και στο εσωτερικό του κόμματος της Μέρκελ
Να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα, λένε και στο εσωτερικό του κόμματος της Μέρκελ (Φωτογραφία: Reuters )


Βερολίνο, Γερμανία
Η πλειονότητα των Γερμανοί δηλώνει ότι η ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου ZDF. Επιπλέον, το 68% εκτιμά ότι οι επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας θα είναι αρνητικές και για τη Γερμανία.

Παρόλα αυτά το 75% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά των αλλαγών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ενώ μόλις το 19% υποστηρίζει αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Εν τω μεταξύ, ο Πέτερ Άλταμαϊερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, υπογράμμισε σήμερα ότι δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε το ευρώ και στις 17 χώρες της ευρωζώνης» δήλωσε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει το ευρώ, ακόμη και στην περίπτωση μίας συντεταγμένης χρεοκοπίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Την έκδοση της Τουρκάλας Γκ.Ουνσάλ στην Γερμανία αποφάσισε ο Άρειος Πάγος

Υπό τον ορο να μην εκδοθεί στην Τουρκία

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Με τις χειροπέδες στα χέρια καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης της και με την παρουσία βαριά οπλισμένων ανδρών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας η Τουρκάλα Γκιουλαφερίτ Ουνσάλ παρακολούθησε την Παρασκευή την ακροαματική διαδικασία στον Άρειο Πάγο, κατά την οποία οι αρεοπαγίτες αποφάσισαν με πλειοψηφία 4 -1 ότι πρέπει να εκδοθεί στη Γερμανία, υπό τον ορο να μην εκδοθεί στη συνέχεια στην Τουρκία ή σε τρίτη χώρα.

Κατά την ακροαματική διαδικασία στο 5ο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με πρόεδρο τον Μιχ. Θεοχαρίδη και εισαγγελέα έδρας τον Νικ. Παντελή, η Ουνσάλ έφερε αρχικά τις χειροπέδες πισώπλατα, αλλά κατόπιν διαμαρτυρίας δικηγόρου, τα χέρια πέρασαν εμπρός.

Ήδη, δικηγόροι χαρακτήριζαν πρωτόγνωρο στα δικαστικά δρώμενα, και ειδικά στην ιστορία του Αρείου Πάγου, το γεγονός να έχει χειροπέδες μέσα στη δικαστική αίθουσα ο κατηγορούμενος, ενώ παράλληλα έλεγαν ότι ουδέποτε στον Ανώτατο Δικαστήριο υπήρξαν μέσα στην δικαστική αίθουσα αστυνομικοί με καλυμμένα πρόσωπα.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες δήλωσε ότι θα ερευνήσει το ζήτημα με τις χειροπέδες, καθώς από τον νόμο απαγορεύεται ο κατηγορούμενος να έχει χειροπέδες μέσα στην δικαστική αίθουσα.

Τα αδικήματα, για τα οποία κατηγορείται η Ουνσάλ είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων και η συγκέντρωση χρημάτων προς το σκοπό ενίσχυσης της οργάνωσης DHKP-C, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική από την Τουρκία και στην οποία έχει αρνηθεί ότι συμμετέχει.

Την έντονη διαφωνία του για την έκδοσή της έχει εκφράσει ο ΔΣΑ, αφού οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται δεν έχουν ποινική αξία και τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης με τα οποια ζητείται η παράδοση της είναι αόριστα ως προς τον τόπο και το χρόνο τέλεσης των αδικημάτων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Αντάρτικο με 40 βουλευτές...



Έκρυθμη η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ . Παρά τις πιέσεις και τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τα μέλη της Κ.Ο., δεκάδες βουλευτές είναι έτοιμοι να πουν όχι στο χαράτσι για τα ακίνητα, αλλά... και στα νέα μέτρα.
Υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους ξεπερνάει αυτή την ώρα τους 40.
Πάμε για βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης από τους ίδιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ?...



Read more...

Ως και 1000% αυξήθηκαν του κρούσματα του AIDS στην Ελλάδα

newpost.gr
Ως και 1000% αυξήθηκαν του κρούσματα του AIDS στην Ελλάδα
Τρομακτικά νούμερα παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος για την εξάπλωση του ιού του AIDS στη χώρα μας, ενώ έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για επανεμφάνιση ασθενειών που έχουν ξεχαστεί, όπως η ελονοσία και η φυματίωση.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, , το 2010 καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων AIDS κατά 580%, ενώ το 2011 η αύξηση αγγίζει έως σήμερα το 1.000%.

Όπως τόνισε ο υπουργός, η διάδοση του AIDS είναι ραγδαία ανάμεσα στους χρήστες ναρκωτικών, ενώ οι λόγοι της εξάπλωσης του εντοπίζονται στην παράνομη πορνεία και γενικά στην παράνομη μετανάστευση.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τα Μη Μεταδιδόμενα Νοσήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο υπουργός πρόσθεσε πως ασθένειες όπως η ελονοσία και η φυματίωση τα τελευταία χρόνια έχουν επανεμφανιστεί ειδικά στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

«Χτυπάμε μία καμπάνα κινδύνου», τόνισε ο κ. Λοβέρδος, καθώς οι μεταδιδόμενες με τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες συνδέονται και χρειάζεται απαραίτητα πάνω απ' όλα η ευρωπαϊκή, αλλά και η διεθνής συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε το θέμα.




Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Τίτλοι τέλους για την Eμπορική από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας

Μετά από 102 έτη



Αθήνα
Τη διαγραφή των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας από το Χρηματιστήριο Αθηνών και την υποβολή σχετικού αιτήματος προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε η αυτόκλητη καθολική έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας.

Η Εμπορική Τράπεζα είχε εισαχθεί στο Χρηματιστήριο στις 8 Απριλίου 1909.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στη συνέλευση παρέστησαν οι δύο μοναδικοί μέτοχοι:
  • Η εταιρεία με την επωνυμία Crédit Agricole S.A. η οποία κατέχει 486.615.790 κοινές ονομαστικές μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 94,9997% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας, και
  • Η εταιρεία με την επωνυμία Sacam International SAS η οποία κατέχει 25.613.095 κοινές ονομαστικές μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 5,0003% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας, και οι οποίοι συνολικά εκπροσωπούν ποσοστό 100% του μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι 512.228.885 κοινές ονομαστικές μετοχές.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μία «μπέμπα» 750.000 ευρώ για τον Μπένι!


newpost.gr
Μία  «μπέμπα» 750.000 ευρώ για τον Μπένι!
Ένας υπουργός ανακοινώνει ξανά και ξανά μέτρα εξαθλίωσης και αποχωρεί με μία κούρσα συνολικής αξίας 750.000 ευρώ. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Μιλάμε για ντόπιο οξύμωρο σχήμα.

Τη στιγμή που όλοι ζουν με την αγωνία της ανακοίνωσης νέων μέτρων λεηλασίας, που μετρούν τις οικονομίες τους για να δουν εάν - και πόσο- αντέχει η τσέπη τους να πληρώνει φόρους, τη στιγμή που οι μισθοί και οι συντάξεις ψαλιδίζονται, περικόπτονται και εξαφανίζονται και απομένει και ο... αέρας ο υπουργός Οικονομικών Eυάγγελος Βενιζέλος αράζει στην τετρακίνητη πολυτέλεια της BMW 740.

Πρόκειται για το κορυφαίο αμάξι των αυτοκινήτων ασφαλείας BMW, για το πρώτο θωρακισμένο μοντέλο παγκοσμίως που φέρει πιστοποίηση επιπέδου B7 και για τα κρύσταλλα. Διαθέτει πέρα από δερμάτινα καθίσματα και όλες τις υπερπολυτελείς ανέσεις (τηλεοράσεις κλπ κλπ) ειδική θωράκιση για τα λάστιχα, τα παράθυρα ακόμη και ειδική θωράκιση στο χώρο του ρεζερβουάρ.
Αμάξι 3000 κυβικών με απόδοση 315 αλόγων «αρματωμένο» με ειδικό χάλυβα και ένα δεύτερο αμάξωμα να λειτουργεί ως δεύτερο επίπεδο προστασίας.

Ο κ. Βενιζέλος στις διαδρομές του μπορεί - χάρη στα ειδικά συστήματα δορυφορικής τηλεπικοινωνίας- να ενημερώνεται από όλα τα δίκτυα παγκοσμίως μέσω τηλεοπτικού δέκτη και να μιλά απευθείας στα «κόκκινα τηλέφωνα» μέσω κρυπτογράφησης.

Η «μπέμπα» είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να αντέχει επιθέσεις με τα εξής όπλα: Μ16, Heckler & Koch G3, Steyer AUG, Kalashnikov RPK-74, Kalashnikov AK-47, FN FAL και Steyer AUG είναι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από την εταιρία στις δοκιμές της αλεξίσφαιρης προστασίας του αυτοκινήτου. Στις δοκιμές μάλιστα το αυτοκίνητο ανταποκρίθηκε θετικά σε επιθέσεις από εκρηκτικές ύλες αλλά και χειροβομβίδες.

Με λίγα λόγια, είναι αμάξι που προτιμάται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και όχι από υπουργούς της Ψωροκώσταινας η οποία - by the way - τελεί εδώ και δύο χρόνια σε καθεστώς χρεοκοπίας...
Αχ, Βαγγέλη για εσένα είναι η ζωή βρε! Όχι τίποτε άλλο κρίμα για τον προκάτοχό του, τον Γιώργο τέως τσάρο Παπακωνσταντίνου ο οποίος το είχε παραγγείλει για εκείνον και δεν πρόλαβε να το χαρεί... Τώρα απλώς το βλέπει από μακριά.. Άτιμη κοινωνία Γιώργο, άλλους τους ανεβάζει κι άλλους τους ρίχνει στα ξένα χέρια...

ΥΓ Και να σκεφτείτε την υπερηφάνια του Φίλιππου Πετσάλνικου όταν ανακοίνωνε στη Βουλή ότι εξοικονομήθηκαν 1,5 εκατομμύρια ευρώ από την κυβερνητική απόφαση οι υπουργοί να μετακινούνται με οχήματα 1600 κυβικών.

Α.Π.

Πληροφορίες: Newsbomb-Pinnokio - Newpost
Read more...

Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ διόρισε τη γυναίκα του και την κουνιάδα του στον... ΟΑΕΔ!

newpost.gr
Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ διόρισε τη γυναίκα του και την κουνιάδα του στον... ΟΑΕΔ!
O κύριος Ηλίας Κικίλιας, είναι Διοικητής του Ο.Α.Ε.Δ. - του Οργανισμού που συστάθηκε για να βοηθάει τους Έλληνες ανέργους να βρουν απασχόληση. Σύμφωνα με το βιογραφικό του κατέχει διάφορες διοικητικές θέσεις σε θυγατρικές του Ο.Α.Ε.Δ. από το 1999 και εντεύθεν. Είναι προσωπικός φίλος και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου και ανήκει στη νέα φουρνιά «των συνομιλητών του Γιώργου». Ο κ. Κικίλιας έχει μια σύζυγο, την Αναστασία Χάραρη του Ιωάννη. Η σύζυγός του έχει μια αδερφή, την Βασιλική Χάραρη του Ιωάννη.


Με το ΦΕΚ Γ' 460/7-6-2010, διορίζεται η κουνιάδα του, ως Γραμματέας του:



Η κουνιάδα λοιπόν τακτοποιήθηκε, ως Γραμματέας του γαμπρού της Διοικητή του ΟΑΕΔ.

Πάμε στη σύζυγο Αναστασία τώρα.
Η κυρία Αναστασία Χάραρη, υπηρετούσε με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στη θυγατρική του ΟΑΕΔ "Παρατηρητήριο Απασχόλησης Ερευνητική Α.Ε. (ΠΑΕΠΑ.Ε.).
Με το ΦΕΚ Γ' 1303/31-12-2010 (την τελευταία ημέρα του χρόνου, ανάμεσα στις γιορτές), η σύζυγος του Διοικητή, μετατάχθηκε στον ΟΑΕΔ, σε θέση "μόνιμου προσωπικού κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού"



Γιατί όμως έγινε η μετάταξη στον ΟΑΕΔ, από το "Παρατητηρήριο Α.Ε.";
Μα, γιατί απλούστατα το "παρατηρητήριο" είναι ανάμεσα στους 151 φορείς, οι οποίοι θα βγάλουν το προσωπικό τους σε εργασιακή εφεδρεία ! Και προηγούνται οι εργαζόμενοι με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στην απόλυση!

Ιδού η εγκύκλιος της εργασιακής εφεδρείας:



Η σύζυγος λοιπόν του Διοικητή του ΟΑΕΔ, μετατάχθηκε από τον φορέα που θα θέσει σε εφεδρεία, υπαλλήλους του, ώστε να μην έχει ...το άγχος.

Όμως η υπόθεση δεν σταματάει εκεί!

Με το ΦΕΚ Γ΄297/2-5-2011, η κ.Χάραρη μετατάσσεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου οι αμοιβές είναι σημαντικά μεγαλύτερες από κάθε άλλη υπηρεσία του δημοσίου.



Νομίζετε ότι οι "αλλαγές σαν τα πουκάμισα", που με χαρακτηριστικά ευκολία πετυχαίνουν φίλοι της οικογένειας Παπανδρέου, τελείωσαν, γελιέστε!

Με νεότερη απόφαση του Γ. Κουτρουμάνη κι αφού οι αλλαγές εκνεύρισαν την Υπουργό Λούκα Κατσέλη, βγαίνει το ΦΕΚ Γ' 571/17-8-2011, που ακυρώνει τη μετάταξη, της μετάταξης, ω μετάταξη



Όμορφος κόσμος ηθικός, Πασοκικά πλασμένος. Τσιφλίκι ολίγων το δημόσιο, οι οποίοι ολίγοι κατηγορούν μέρα-νύχτα τους δημοσίους υπαλλήλους, ως άχρηστους, πλεονάζοντες, αντιπαραγωγικούς, αιτία του υπέρογκου χρέους, αλλά όλοι,

τις γυνάικες, κουνιάδες, κουμπάρες και κόρες, στην αγκαλιά του δημοσίου τις βολεύουν.
Γιατί άραγε οι υπέρμαχοι του "μικρού και όχι σπάταλου κράτους" βολεύουν τους συγγενείς τους στο δημόσιο;

Γιατί δεν τους αφήνουν να παλέψουν, όπως όλοι μας στον ιδιωτικό τομέα;

Γιατί κάποιοι που υπηρετούν δεκαετίες σε παραμεθόρια ή μακρινά από το σπίτι τους μέρη, δεν καταφέρνουν να πάρουν μια απόσπαση ή μετάταξη και την ίδια ώρα οι εκλεκτοί της νομενκλατούρας που κατσικώθηκε στο σβέρκο των Ελλήνων (με ευθύνη τους!), διαλέγουν υπηρεσίες και αλλάζουν όποτε γουστάρουν φορείς και εργασιακή σχέση;

σ.σ. Επιχειρήσαμε επί 90 λεπτά να επικοινωνήσουμε με τον ΟΑΕΔ και το Διοικητή του Οργανισμού αλλά κανένα από τα τηλέφωνα (μέσω ΟΤΕ) δεν απαντούσε... Αναμένουμε την απάντηση του κυρίου Ηλία Κικίλια.
Read more...

Λοβέρδος: «Δεν αφορά τα νοσοκομεία η εργασιακή εφεδρεία»


newpost.gr
Λοβέρδος: «Δεν αφορά τα νοσοκομεία η εργασιακή εφεδρεία»
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί εφαρμογής του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας στα νοσοκομεία.

«Κάποιοι, για πολιτικές σκοπιμότητες, βρίσκουν ευκαιρία να διακινήσουν φήμες για εργασιακή εφεδρεία. Αυτό, είναι απολύτως ψευδές, καθώς αυτό το μέτρο δεν αφορά τα νοσοκομεία» αναφέρει ο υπουργός Υγείας.

Σε επιστολή του, εξάλλου, ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας, Ν. Πολύζος, ξεκαθαρίζει: «Εκ μέρους του Υπουργού, του Υφυπουργού και του Γενικού Γραμματέα ΥΥΚΑ διαβεβαιώνεται πως όσα διακινούνται για τα περί εργασιακής εφεδρείας στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου, στις (7) ΔΥΠε και στους εποπτευόμενους από αυτές φορείς τους, είναι ανυπόστατα».

Σήμερα, πραγματοποιούν γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι στο υπουργείο -οι οποίοι τις τρεις τελευταίες ημέρες έχουν καταλάβει τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου, αντιδρώντας στην εργασιακή εφεδρεία και στις περικοπές μισθών- προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Read more...

Αντίθετη με τις αναδρομικές περικοπές στους εργαζόμενους του ΟΣΚ η Εύη Χριστοφιλοπούλου

Πήραν αυξήσεις έως 150.000 σε δέκα χρόνια

Η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου
Η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Νομοθετική ρύθμιση που θα απαλλάσσει τους εργαζόμενους του ΟΣΚ να επιστρέψουν αναδρομικά από το 2000 αυξήσεις στους μισθούς που έπαιρναν βάσει των συλλογικών συμβάσεών τους, το ύψος των οποίων αγγίζει τα 100.000 έως 150.000 ευρώ δεσμεύτηκε να καταθέσει η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών και όλα τα κόμματα.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα που προέκυψε μετά τη γνωμάτευση του νομικού συμβουλίου του κράτους που έκρινε, όπως είπε, ότι κακώς υπεγράφησαν οι αυξήσεις στις συλλογικές συμβάσεις.

«Οι εργαζόμενοι δεν φταίνε σε τίποτα να πληρώσουν για λεφτά που έπαιρναν από τις συλλογικές συμβάσεις που υπέγραψαν το 2000, εν γνώσει της κυβέρνησης. Σε μία εποχή, μάλιστα, τόσο δύσκολη οικονομικά, έχει και συμβολικό χαρακτήρα η λύση του προβλήματος» σημείωσε ο κ. Πρωτόπαπας.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου υιοθέτησε πλήρως την άποψη του κ. Πρωτόπαπα και δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία να προχωρήσει το θέμα.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, δηλώνοντας την πρόθεσή του να συμβάλει και το κόμμα του ώστε να λυθεί νομοθετικά το ζήτημα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Η κυβέρνηση εξετάζει μόνο την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, λέει ο Ευ. Βενιζέλος

Διαψεύδει τα σενάρια

Το σενάριο της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης χρέους με «κούρεμα» κατά 50% κερδίζει συνεχώς έδαφος
Το σενάριο της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης χρέους με «κούρεμα» κατά 50% κερδίζει συνεχώς έδαφος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
«Η Ελλάδα έχει λάβει την οριστική απόφαση να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να εφαρμοστούν πλήρως και εμπροθέσμως όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Η δήλωση του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα έχει λάβει την οριστική απόφαση να κάνει ότι περνάει από το χέρι της προκειμένου να εφαρμοστούν πλήρως και εμπροθέσμως όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου που είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρωζώνη αλλά και για την ίδια την Ελλάδα.»

» Όλες οι άλλες συζητήσεις, οι φήμες, τα σχόλια, τα σενάρια, που αποσπούν την προσοχή από αυτόν τον κεντρικό στόχο και από αυτή την πολιτική υποχρέωση της Ελλάδας αλλά και όλων των κρατών μελών της Ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών θεσμών, δεν προσφέρουν υπηρεσίες στην κοινή ευρωπαϊκή μας υπόθεση.»

» Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα, λαμβάνει σκληρά και δύσκολα μέτρα για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους από φέτος έως και το 2014. Προωθεί τις διαρθρωτικές αλλαγές και την εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και εφαρμόζει, με τη μέγιστη δυνατή επιμονή και επιμέλεια, σε συνεργασία με την Ευρωζώνη και με τον διεθνή ιδιωτικό τομέα, το PSI που είναι βασικός πυλώνας των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου».

Ο υπουργός Οικονομικών προέβη σε αυτή τη δήλωση, σχολιάζοντας τα όσα αναφέρονται στα ΜΜΕ γι' αυτά που είπε την Πέμπτη στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας, Οικονομικών, του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να αναφέρθηκε σε τρία σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες.

Τα σενάρια αυτά είναι:

  • Το καλό: Είπε ότι το καλό -πρώτο- σενάριο αφορά την κύρωση και εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, που προβλέπει μεταξύ άλλων αναδιάρθρωση του χρέους με κούρεμα ομολόγων της τάξεως του 20%.
  • Το κακό: Το χειρότερο -δεύτερο- σενάριο είναι να μην προχωρήσει η συμφωνία με την τρόικα και η χώρα να οδηγηθεί σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία - πρόκειται για τον κίνδυνο στον οποίον αναφέρθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αναφορές στην Αργεντινή.
  • Το καλύτερο: Το τρίτο σενάριο, που ενδεχομένως να είναι το λιγότερο οδυνηρό, σχετίζεται με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους με «κούρεμα» κατά 50% (όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Βενιζέλος).
Στην περίπτωση του τρίτου σεναρίου, θα έχει προηγηθεί η ανακοίνωση των μέτρων της επόμενης τριετίας από την κυβέρνηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012.

Πρόκειται για σενάριο στο οποίο γίνονται πλέον καθημερινές αναφορές από διεθνείς παράγοντες και το οποίο εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ασφαλισιτκών ταμείων αμείων και των τραπεζών, ενώ διασφαλίζει τις καταθέσεις με χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Όπως, όμως, έσπευσε να διευκρινίσει ο υπουργός, ζητώντας από τους βουλευτές να είναι προσεκτικοί, για το τρίτο σενάριο «είναι επικίνδυνο να το ζητήσουμε εμείς. Αυτό απαιτεί συμφωνημένη και συντεταγμένη προσπάθεια πολλών».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ελεγκτικές εταιρείες και δικηγόροι αναλαμβάνουν την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών

Προτεραιότητα στις υποθέσεις άνω των 150.000 ευρώ

Οι ανάδοχοι θα αναλαμβάνουν την υποχρέωση να ερευνούν διεξοδικά τα δεδομένα συγκεκριμένων υποθέσεων οφειλετών του Δημοσίου με χρέη βασικής οφειλής «κατά προτίμηση» άνω των 150.000 ευρώ
Οι ανάδοχοι θα αναλαμβάνουν την υποχρέωση να ερευνούν διεξοδικά τα δεδομένα συγκεκριμένων υποθέσεων οφειλετών του Δημοσίου με χρέη βασικής οφειλής «κατά προτίμηση» άνω των 150.000 ευρώ (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Aθήνα
Ελεγκτικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία αναλαμβάνουν πλέον την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος εξέδωσε εγκύκλιο που ρυθμίζει θέματα σχετικά με την ανάθεση σε τρίτους της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η έρευνα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ανατίθεται με εξάμηνες συμβάσεις οι οποίες θα συνάπτονται από τους προϊσταμένους των υπηρεσιών, στις οποίες είναι βεβαιωμένες οι ληξιπρόθεσμες ανείσπρακτες οφειλές.

Οι ανάδοχοι θα αναλαμβάνουν την υποχρέωση να ερευνούν διεξοδικά τα δεδομένα συγκεκριμένων υποθέσεων οφειλετών του Δημοσίου με χρέη βασικής οφειλής «κατά προτίμηση» άνω των 150.000 ευρώ και να υποδεικνύουν πρακτικές και να παράσχουν εξειδικευμένες κατά περίπτωση νομικές συμβουλές με σκοπό την αξιοποίηση των παρεχομένων πληροφοριών.

Σκοπό της ανάθεσης είναι ο εντοπισμός επιπλέον περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό των υποχρέων ή συνυποχρέων όπως τραπεζικών λογαριασμών, ακινήτων που δεν έχουν δηλωθεί ή δεν έχουν μεταγραφεί, απαιτήσεων στα χέρια τρίτων, ειδικών περιουσιακών στοιχείων, περιουσιακών στοιχείων ή επιχειρήσεων που μεταβιβάστηκαν, περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν από τρίτους με χρηματικούς πόρους του υπόχρεου, κ.ά..

Σύμφωνα με την εγκύκλιο την ανάθεση της έρευνας θα αναλαμβάνουν ελεγκτικές εταιρείες ή δικηγόροι ή δικηγορικά γραφεία ή κοινοπραξίες αυτών υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με την επιχείρηση ή το πρόσωπο του οφειλέτη ούτε να αναλαμβάνει υποθέσεις του για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών μετά την ημερομηνία λήξης της σύμβασης.

Ο ανάδοχος, εφόσον είναι εταιρεία, θα γνωστοποιεί στο υπουργείο το διατιθέμενο προσωπικό του ονομαστικά, με πλήρη στοιχεία και ΑΦΜ αυτών, με αναφορά των ειδικοτήτων και της εμπειρίας καθενός βάσει υποβαλλόμενων βεβαιώσεων αυτής (της εταιρείας) και βιογραφικών σημειωμάτων αυτών.

Η επιλογή των οφειλετών θα γίνεται από την Γενική Διεύθυνση Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων σε συνεννόηση με τους προϊσταμένους των εφοριών Ο ανάδοχος θα αναλαμβάνει την υποχρέωση να χειρίζεται με απόλυτη εχεμύθεια κάθε πληροφορία σχετική με το έργο που του ανατίθεται. Κάθε απασχολούμενος ή καθ' οιονδήποτε τρόπο εμπλεκόμενος άμεσα ή έμμεσα με το έργο βαρύνεται ομοίως με την ανωτέρω υποχρέωση.

Ο ανάδοχος θα δικαιούται αμοιβής για κάθε μία από τις αναληφθείσες υποθέσεις ανάλογα με το εάν η υπόθεση περατώνεται η αμοιβή θα κυμαίνεται από 200 έως 1.000 ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κατάργηση θέσεων στο Δημόσιο, μείωση μισθών, αύξηση παραγωγικότητας, ζητά ο Ράιχενμπαχ

Καταλογίζει ασυνέπεια στις πληρωμές γερμανών προμηθευτών

Ο Χορστ Ράιχενμπάχ δήλωσε ότι ένα «αποτελεσματικό σύστημα μηχανοργάνωσης» για το φορολογικό μηχανισμό θα χρειαστεί από έξι μήνες έως ένα έτος
Ο Χορστ Ράιχενμπάχ δήλωσε ότι ένα «αποτελεσματικό σύστημα μηχανοργάνωσης» για το φορολογικό μηχανισμό θα χρειαστεί από έξι μήνες έως ένα έτος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Υπέρ της κατάρτησης οργανικών θέσεων στο Δημόσιο τάχθηκε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt. Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι μείωση μισθών και αύξηση παραγωγικότητας.

Παράλληλα, καταλόγισε στην Ελλάδα ασυνέπεια στις πληρωμές, σημειώνοντας πως «εάν οι ελληνικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις αρχίσουν να εξοφλούν τους λογαριασμούς των γερμανών προμηθευτών, αυτό θα βελτίωνε σημαντικά το επενδυτικό κλίμα».

Όσον αφορά στη μείωση του Δημόσιου Τομέα, ο Χορστ Ράιχενμπαχ δήλωσε: «Η ελληνική διοίκηση δεν είναι σε τέτοιο βαθμό αποτελεσματική ώστε να είναι αδύνατη η κατάργηση θέσεων εργασίας» και πρόσθεσε: «Το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο θα μπορούσε να συνδράμει όσους χάσουν την εργασία τους».

Ο Χορστ Ράιχενμπαχ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο τουρισμός, η παραγωγή ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας και η γεωργία είναι πιθανοί άξονες της οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα, αλλά ζήτησε τη μείωση των μισθών.

«Υπάρχουν δύο κατευθύνσεις για την ελληνική οικονομία: η παραγωγικότητα πρέπει να αυξηθεί και οι μισθοί πρέπει να μειωθούν»είπε.

Ο Χορστ Ράιχενμπαχ δήλωσε επίσης ότι το απαραίτητο διάστημα για την οργάνωση ενός «αποτελεσματικού συστήματος μηχανοργάνωσης» είναι από έξι μήνες έως ένα έτος για το ελληνικό φορολογικό σύστημα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...

Επίθεση Πάγκαλου κατά όσων «αποδέχονται την προοπτική της χρεοκοπίας»

«Μερικοί θέλουν το χάος»


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Επίθεση κατά όσων «με εγκληματική ελαφρότητα αποδέχονται την προοπτική της χρεοκοπίας» εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, αναφερόμενος, όπως είπε, σε «κομμουνιστικής έμπνευσης κόμματα, που δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τους πολίτες.

Χρεοκοπία είναι χάος, υπογράμμισε μιλώντας στο ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84 και συμπλήρωσε: «Δεν καταλαβαίνω πώς μερικοί θέλουν το χάος, εκτός κι αν κάποιοι νομίζουν πως αν υπάρξει χάος, θα έρθουν με το 5% που παίρνουν στις κάλπες να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, γιατί υπάρχουν νοσταλγοί του αυταρχισμού στη χώρα».

Ο κ. Πάγκαλος σε ερώτηση αν εννοεί τα κόμματα της Αριστεράς απάντησε πως μιλάει για κομμουνιστικής έμπνευσης κόμματα που δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τους πολίτες: «Καλύτερα η χρεοκοπία με ψηλά το κεφάλι, λένε, αλλά πως θα έχουμε ψηλά το κεφάλι, όταν δεν μπορούν να πληρώνουμε συντάξεις και επιδόματα».

Παράλληλα, ο κ. Πάγκαλος έκανε λόγο για διαστρέβλωση των λεγομένων του σε ελβετικές εφημερίδες αναφορικά με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Όσοι λένε ότι ζήτησα να φύγουν 70.000 υπάλληλοι από το δημόσιο, τα λένε αυτά γιατί υπάρχει σύγχυση και αμάθεια, παρατήρησε και επέκρινε ορισμένα μέσα για συστηματική διαστρέβλωση των δηλώσεών του.

Όπως ανέφερε, στη συνέντευξή του ρωτήθηκε αν επιβεβαιώνει τα περί κατάργησης 100.000 θέσεων εργασίας. «Εγώ απάντησα 'όχι τόσο πολύ', το πιθανότερο ίσως 70.000, όχι στη δημόσια διοίκηση, αλλά στις δημόσιες επιχειρήσεις», κάτι που, όπως επισήμανε, έχει αναφέρει και ο ΟΟΣΑ (το 10% των 700.000 δημόσιων υπαλλήλων). Ήδη, σημείωσε, 40-50.000 βγαίνουν στη σύνταξη, οπότε «προς τι όλες αυτές οι αντιδράσεις και η διαστρέβλωση των λεγομένων μου».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Με 35ωρο και μειώσεις μισθών 11% έκλεισε η συμφωνία ΟΜΕ-ΟΤΕ με τη Διοίκηση

Οριστικές αποφάσεις τη Δευτέρα


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε συμφωνία κατέληξαν η διαπραγματευτική ομάδα της ΟΜΕ-ΟΤΕ και της διοίκησης του Οργανισμού, στο πλαίσιο σύναψης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Βάσει συμφωνίας, οι ώρες εργασίας μειώνονται σε (35 από 40) με αντίστοιχη μείωση μισθών 11% μεσοσταθμικά την 3ετία.

Αναλυτικά:

  • Μείωση των ωρών εργασίας κατά 12,5% δηλαδή από 40 ώρες στις 35, με μείωση αντίστοιχα των μισθών στο 11% μεσοσταθμικά την 3ετία, χωρίς πάγωμα ή κατάργηση των ωριμάνσεων (μισθολογικά κλιμάκια, χρονοεπίδομα) και επαναφορά του ισχύοντος σήμερα μισθολογίου και των ωρών εργασίας την 1/1/2015.
  • Δέσμευση της εταιρείας για μη προσφυγή σε εκ περιτροπής εργασία και για μη καταγγελία συμβάσεων εργασίας του προσωπικού για οικονομοτεχνικούς λόγους για όσο διάστημα θα ισχύει η ως άνω μείωση.
  • Όσο διάστημα διαρκεί η ως άνω συμφωνία καμία μείωση μισθών από εξωγενή αίτια δεν θα υπάρξει.

Το ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα προκειμένου να αποφασίσει για την έγκριση ή μη της συμφωνίας.

Εκτός των παραπάνω σημείων σημειώθηκαν και άλλα θέματα, τα οποία θα εξειδικευθούν σε νομικά κείμενα και θα υπογραφούν με ΕΣΣΕ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τα 10 προνόμια που δημιουργούν το... άβατο των βουλευτών

newpost.gr
Τα 10 προνόμια που δημιουργούν το... άβατο των βουλευτών
Την ώρα που η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες εξαγγέλει συνεχώς και νέα δυσβάσταχτα μέτρα, την ώρα που απαιτούνται και άλλες θυσίες από τη νέα γενιά και όταν η αναλγησία ενός κράτους μεταφράζεται σε επιπλεον φορολογία ακόμα και στους μη έχοντες και παθούντες, τα βουλευτικά προνόμια σαν άλλο «Ευαγγέλιο» μένουν ανέγγιχτα.


Η μηνιαία αποζημίωση τους είναι περίπου 6.000 ευρώ.

Οι βουλευτές υπόκεινται και σε κρατήσεις για τον κλάδο σύνταξης (6,67%) και υπέρ του κόμματος μέχρι και 20%. Σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι 10%, ενώ στο ΚΚΕ και στο ΣΥΡΙΖΑ 20%.

Οι βουλευτές λαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων ίσο με το ύψος των μηνιαίων απολαβών τους, δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας κατά το ήμισυ.

Η βουλευτική αποζημίωση φορολογείται αυτοτελώς σε ολόκληρο το ποσό, δηλαδή το εισόδημά τους αυτό δεν προστίθεται κατά την εκκαθάριση στα άλλα εισοδήματα που έχουν και για τα οποία φορολογούνται.

Τα προνόμια των βουλευτών


Οι Επιτροπές

Οι «300» έχουν επιπλέον οικονομικά κέρδη με τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και στα θερινά τμήματα της Βουλής.

Συγκεκριμένα οι παρόντες στις συνεδριάσεις των επιτροπών αλλά και τα μέλη των αποστολών της Βουλής στο εξωτερικό λαμβάνουν αποζημίωση ίση με το 1/20 των απολαβών τους ανά παρουσία, δίχως να φορολογούνται τα ποσά αυτά, δηλαδή περί τα 300 ευρώ με μικρές κρατήσεις.

Οι παροχές

Κατά τα λοιπά οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι λαμβάνουν αξιοσέβαστα ποσά για την οργάνωση του γραφείου τους. Συγκεκριμένα για τους βουλευτές Επικρατείας, Α' και Β' Αθηνών, Α' και Β' Πειραιώς είναι ίσο με το 20% της αποζημίωσής τους (1.200 ευρώ) και για τους βουλευτές της περιφέρειας είναι ίσο με το 25% (1.500 ευρώ).

Για τα έξοδα κίνησης στους βουλευτές Επικρατείας, Α' και Β' Αθηνών, Α' και Β' Πειραιώς, αλλά και σε όσους οι περιφέρειες διαθέτουν αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα καταβάλλεται το ποσό των 450 ευρώ, στους βουλευτές των οποίων οι περιφέρειες είναι πιο κοντά στην πρωτεύουσα καταβάλλονται 600 ευρώ και σε όσους οι περιφέρειες βρίσκονται μακριά καταβάλλονται 750 ευρώ, ενώ στους βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου καταβάλλεται το ποσό των 1.000 ευρώ.

Οι ατέλειες

Κάθε μήνα οι βουλευτές λαμβάνουν ποσό που δικαιολογεί 1.000 επιστολές, ενώ αυτό διπλασιάζεται την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Αναφορικά με σταθερά τηλέφωνα, που χρησιμοποιούν ατελώς, παρέχονται επτά με οκτώ τηλεφωνικές συνδέσεις. Η ατέλεια βαρύνει τη Βουλή μέχρι του συνολικού ποσού των 13.500 ευρώ ετησίως για κάθε βουλευτή και για το σύνολο των συνδέσεων, ενώ καλύπτει και γραμμή Internet.

Όσον αφορά στην κινητή τηλεφωνία κάθε βουλευτής δικαιούται μία γραμμή σύνδεσης με εταιρεία της επιλογής του και η Βουλή τού καλύπτει μηνιαίως ως 250 ευρώ πλέον των παγίων τελών.

Στέγαση

Οι βουλευτές από την επαρχία έχουν τη δυνατότητα να μένουν σε ξενοδοχείο ή σε διαμέρισμα της επιλογής τους και γιʼ αυτό λαμβάνουν μηνιαίως 1.000 ευρώ.

Α.Γ.

Read more...

Τηλεφώνημα για βόμβα στη Βουλή


newpost.gr
http://newpost.gr/var/thumbs/vouli1_300___.jpgΤηλεφώνημα από άγνωστο για βόμβα στο γκαράζ της Βουλής έγινε στις 11 το πρωί προκαλώντας αναστάτωση στους βουλευτές και στους εργαζομένους της βουλής. Ο προαύλιος χώρος και το κτίριο της βουλής εκκενώθηκαν και πραγματοποιήθηκε έλεγχος από ειδικούς πυροτεχνουργούς.

Ο άγνωστος έδωσε χρονικό περιθώριο 40 λεπτών, αλλά διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για φάρσα. Κλειστή για προληπτικούς λόγους παρέμεινε η λεωφόρος Αμαλίας.

Read more...

Όσοι μπορούν να πληρώσουν να κάνουν το καθήκον τους απέναντι στη χώρα, δήλωσε ο Χρ.Πρωτόπαπας

Μετά τις αντιδράσεις για τα μέτρα

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ.Πρωτόπαπας κάλεσε τους πολίτες που στοιχειωδώς μπορούν να πληρώσουν να κάνουν το καθήκον τους
O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ.Πρωτόπαπας κάλεσε τους πολίτες που στοιχειωδώς μπορούν να πληρώσουν να κάνουν το καθήκον τους (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Να υποβαθμίσει το κλίμα αναβρασμού, που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ εξαιτίας των νέων μέτρων, επιχείρησε ο Χρ.Πρωτόπαπας, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΒΗΜΑ 99,5.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «παρά τα προβλήματα και τα ερωτήματα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα κάνει το καθήκον της απέναντι στη χώρα και τους πολίτες».


Ερωτηθείς εάν χρεοκοπημένοι πολίτες σημαίνει και χρεοκοπημένη χώρα, ο Χρ.Πρωτόπαπας χρησιμοποίησε το επιχείρημα της Αργεντινής -αναφορά που έκανε και ο Ευ.Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για την οποία δέχθηκε πυρά αργότερα στη Βουλή.


«Αν χρεοκοπήσει η χώρα, όπως η Αργεντινή, δεν θα υπάρχει τίποτα και δεν θα έχει καμία σχέση με αυτά που ζούμε τώρα» σημείωσε.

Σε ερώτηση για το τι αναμένει να πράξουν οι πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν κι άλλους φόρους και τέλη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Παρακαλώ αυτούς που στοιχειωδώς μπορούν να πληρώσουν, να κάνουν το καθήκον τους απέναντι στην πατρίδα τους, με γνώση ότι αυτή η δυσκολία θα αποδώσει, για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο και για το μέλλον των παιδιών μας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ελληνικό χρεοστάσιο κίνδυνος για το ευρώ και την Ευρώπη, υποστηρίζουν οι Financial Times

Προειδοποιούν για τις απρόβλεπτες επιπτώσεις


(Φωτογραφία: Reuters )


Aθήνα
Στις απρόβλεπτες επιπτώσεις γεγονότων που εξελίσσονται μέσα στην ελληνική κρίση αναφέρονται σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως εάν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου θα μπορούσαν να εξελιχθούν δυσμενώς τα πράγματα και να υπάρξουν απρόβλεπτες επιπτώσεις γεγονότων. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μην εξυπηρετήσει τα χρέη της προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τράπεζες και τον ιδιωτικό τομέα. «Το σοκ του χρεοστασίου θα καταβαράθρωνε την οικονομία», τονίζουν οι Financial Times.

Καθώς δεν θα υπήρχαν ικανά δημόσια έσοδα το Δημόσιο θα αδυνατούσε να πληρώσει υπάλληλους και κοινωνικά επιδόματα, ενώ τη ίδια στιγμή οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετώπιζαν την κατάρρευση, καθώς το χαρτοφυλάκιο ομολόγων τους θα κατέγραφε τεράστιες ζημιές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αποδεχόταν τα στοιχεία αυτά του ενεργητικού ως εγγυήσεις για την χορήγηση ρευστότητας. Η επακόλουθη δε διακοπή λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος πληρωμών θα πολλαπλασίαζε τα προβλήματα.

Σύμφωνα με τους Financial Times η Ελλάδα θα έπρεπε είτε να επανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες και να ισοσκελίζει σε καθημερινή βάση τον προϋπολογισμό της, κάτι που θα προϋπόθετε την χορήγηση νέων δανείων από τους πιστωτές, είτε θα έπρεπε να αποκαταστήσει τη δυνατότητα δημιουργίας χρήματος, κάτι που θα την οδηγούσε σε έξοδο από το ευρώ και την υιοθέτηση εθνικού νομίσματος.

Όπως προειδοποιεί η εφημερίδα οι επιπτώσεις οποιουδήποτε χρεοστασίου δεν θα περιορίζονταν στην Ελλάδα και σταδιακά θα εξωθούνταν εκτός ευρώ χώρες που θεωρούνται επικίνδυνες. Η δε μείωση της αξία των ομολόγων των επικίνδυνων κρατών θα βύθιζε υπονόμευε την εμπιστοσύνη στις οικονομίες της Ευρωζώνης και σε πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες. «Αν μια χώρα έφευγε από το ευρώ θα αυξάνονταν οι φόβοι ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι δημιουργώντας κινδύνους σε όλη την Ευρωζώνη», σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι Financial Times υπογραμμίζουν πως καμία από αυτές τις εξελίξεις δεν είναι αναπόφευκτη και τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στο σύστημα καθιστούν αυξημένη την υποχρέωση επίγνωσης των μεγάλων κινδύνων που εγκυμονούν. «Αν η Αθήνα κηρύξει χρεοστάσιο, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να καταρρεύσουν και το ευρώ και η Ευρώπη», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Το καλό σενάριο, το κακό και το haircut

Όλα ανοιχτά…


http://img.protothema.gr/180C5C170237119A2FC221F03266878C.jpg
Τρία σενάρια παίζουν για την Ελλάδα μετά και τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Ελλάδα, κατά δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου στον ΚΤΕ Οικονομικών.

Ένα από τα τρία, που ήδη συζητείται μεταξύ διεθνών παραγόντων, αφορά την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη με αναδιάρθρωση του χρέους με κούρεμα 50%.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, «είναι επικίνδυνο να το ζητήσουμε εμείς, απαιτεί συμφωνημένη και συντεταγμένη προσπάθεια πολλών» ενώ για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ανακοίνωση μέτρων για την επόμενη τριετία και η ψήφιση του προϋπολογισμού.

Το καλό σενάριο για τη χώρα μας από την άλλη είναι να κυρωθεί και να εφαρμοστεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, που προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους με κούρεμα ομολόγων της τάξεως του 20%.

Όσο για το κακό σενάριο; Να μπει τέλος στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και η Ελλάδα να οδηγηθεί σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Αναφορά σε αυτό το σενάριο έκανε ο κ. Βενιζέλος την Πέμπτη στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου προειδοποίησε να γίνουμε «Αργεντινή» του 2000.

Read more...

Ανοίγουν παράθυρο για την ελληνική πτώχευση στην ΕΚΤ

«Συναγερμός» στη Φρανφκούρτη

Για πρώτη φορά κάποιο στέλεχος της ΕΚΤ βγαίνει και προειδοποιεί ανοικτά για μία ενδεχόμενη ελληνική πτώχευση
Για πρώτη φορά κάποιο στέλεχος της ΕΚΤ βγαίνει και προειδοποιεί ανοικτά για μία ενδεχόμενη ελληνική πτώχευση (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Μία κατάσταση στην οποία η Ελλάδα δεν θα είναι ικανή να αποπληρώσει το κρατικό χρέος δεν μπορεί, πλέον, να αποκλειστεί, φέρεται να δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ.

Μέχρι πρόσφατα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και τα στελέχη της ΕΚΤ απέρριπταν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της ελληνικής πτώχευσης, αλλά σταδιακά δείχνουν ότι μετακινούνται προς την κατεύθυνση της λεγόμενης «ελεγχόμενης» χρεοκοπίας.

Ο κ. Κνοτ, που ανέλαβε τα ηνία της Τράπεζας της Ολλανδίας αυτό το καλοκαίρι, είναι ο πρώτος κεντρικός τραπεζίτης που βγαίνει και μιλά ανοικτά για το ενδεχόμενο ελληνικής πτώχευσης.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad αν υπάρχει αυτή η πιθανότητα, ο κ. Κνοτ παραδέχθηκε ότι εξετάζεται και αυτό το ενδεχόμενο.

«Είναι ένα από τα σενάρια. Δεν λέω ότι η Ελλάδα θα πάει σε στάση πληρωμών» φέρεται να είπε.

«Για πολύ καιρό ήμουν πεπεισμένος ότι η πτώχευση δεν είναι αναγκαία. Τα νέα από την Αθήνα, πάντως, δεν είναι τις περισσότερες φορές ενθαρρυντικά», προσέθεσε.

Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης είπε ακόμα ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν εργαστεί σκληρά για να βοηθήσουν την Ελλάδα και κατηγόρησε τη χώρα ότι δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Όλες οι προσπάθειες στοχεύουν στο να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο, αλλά τώρα είμαι λιγότερο σίγουρος στο να αποκλείω την πτώχευση, απ' ότι ήμουν πριν από λίγους μήνες», σημείωσε.

Αναρωτιέμαι «αν οι Έλληνες συνειδητοποιούν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στην Ουάσιγκτον η τρίτη πράξη των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - τρόικας

«Κλειδώνουν» τα μέτρα

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στην Ουάσιγκτον θα συνεχισθεί το τρίτο μέρος των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την τρόικα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος αναχώρησε ήδη για την αμερικανική πρωτεύουσα συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ.Ζανιά, όπου το επομενο τριήμερο θα έχουν σειρά επαφών και συνομιλιών με στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και με παράγοντες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα της εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Οι πιέσεις για τα νέα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση συνεχίζονται μέχρι το πάρα πέντε της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα και όπως φαίνεται η υπόθεση θα «κλειδώσει» κατά τις επαφές που θα έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον.

Μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί δήλωσε ότι τώρα θα πρέπει να υπάρξει λεπτομερής εξέταση αυτών των ανακοινώσεων, κάτι που αναμένεται να γίνει με την επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα, στις αρχές της εβδομάδας.

Πάντως, ο κ. Μπαγί δήλωσε ότι «στόχος είναι το κλιμάκιο να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας, ωστόσο «θα πρέπει να δούμε κατά πόσο αυτό είναι ρεαλιστικό», αφήνοντας δηλαδή με αυτόν τον τρόπο να εννοηθεί ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που θα έχει ο κ. Βενιζέλος με το ΔΝΤ το Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Βενιζέλος θα έχει το Σάββατο διαβουλεύσεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ παρουσία του Πολ Τόμσεν, του επικεφαλής του κλιμακίου ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Στην συζήτηση αυτή θα εξετασθούν όλες οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά και οι αξιώσεις των δανειστών μας για ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα. Ειδικό βάρος αναμένεται να πέσει στις αποκρατικοποιήσεις, όπου η τρόικα θέλει έσοδα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ έως το τέλος Νοεμβρίου, καθώς και στις περικοπές δαπανών στο Δημόσιο.

Η τρόικα ζητεί την απόλυση 200.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015, και την επέκταση της εργασιακής εφεδρείας στο σύνολο του δημόσιου τομέα.

Τέλος, θα εξετασθούν θέματα σχετικά με το μισθολόγιο, το φορολογικό σύστημα, την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών, αλλά και η ανάγκη ενεργοποίησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου ώστε να δοθεί διέξοδος στην Ελλάδα και να προχωρήσει το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η αποβιομηχάνιση και το ευρώ έφεραν την Ελλάδα στη χρεοκοπία λέει ο Monde

Ευθύνες και στις κυβερνήσεις

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Παρίσι, Γαλλία
Στην κακοδιαχείρηση από την πλευρά των κυβερνήσεων, στην αποβιομηχάνιση και την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ εντοπίζει η Le Monde τα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.

Στο δημοσίευμα παραβάλλονται απόψεις οικονομολόγων οι οποίοι επικεντρώνονται στην πορεία της ελληνικής οικονομίας την τελευταία δεκαετία κατά την οποία η χώρα εντάχθηκε στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό αναλυτή της Natixis, Πατρίκ Άρτους, η μισθολογική σύγκλιση Ελλάδας και Γερμανίας στην τελευταία δεκαετία ήταν αποτέλεσμα «μιας κεκτημένης ταχύτητας» η οποία όμως δεν είχε πραγματικό αντίκρισμα στο επίπεδο ανταγωνιστικότητας των δύο οικονομιών. Με άλλα λόγια η απότομη και θεαματική αύξηση του μισθολογικού κόστους υπήρξε στην πραγματικότητα αρνητικός παράγοντας για την ανάπτυξη. «Ήταν σαν να ανατιμήθηκε η δραχμή 40% μέσα σε λίγα χρόνια» σημειώνει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος της UBS Πολ Ντόνοβαν.

Το ακριβό ευρώ στέρησε από τους Έλληνες το συγκριτικό πλεονέκτημα της φτηνής οικονομίας με αποτέλεσμα να λείψουν οι επενδύσεις αλλά και οι τουριστικές ροές. «Οι εξαγωγές που ήταν ήδη μειωμένες επιβραδύνθηκαν περισσότερο ενώ την ίδια στιγμή η γειτονική Τουρκία έγινε χάρη στο υποτιμημένο νόμισμα [τη λίρα] ένας πολύ φτηνός προορισμός αφαιρώντας πελατεία από την Ελλάδα» αναφέρει η Le Monde.

Σύμφωνα με την ανάλυση «η είσοδος στο ευρώ επέδρασε αρνητικά στη βιομηχανική παραγωγή η οποία έφτασε σήμερα στο 8% επί του συνόλου της απασχόλησης».

Αναφορά γίνεται όμως και σε δύο ακόμα παράγοντες που οδήγησαν στη διόγκωση του χρέους: την κακή διαχείριση των οικονομικών από τις διαδοχικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών καθώς και η παραοικονομία που στερεί έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Ελάχιστοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι τα βάσανα στα οποία υποβάλλονται οι Έλληνες αρκούν για να σβηστεί το χρέος της χώρας» καταλήγει η εφημερίδα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Την Παρασκευή πέφτει στη Γη ο "νεκρός" δορυφόρος

http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=574807&v=0&q=80&w=300&h=225nooz.grΟ "νεκρός" δορυφόρος της NASA, βάρους 5,4 τόνων, αναμένεται να πέσει στη Γη την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, χωρίς να είναι δυνατόν ακόμη να καθοριστεί από τους επιστήμονες που θα χτυπήσει.

Ο UARS, που κάποτε βοηθούσε στην μελέτη της αλλαγής του Κλίματος κατευθύνεται τώρα προς την επιφάνεια της Γης και τα θραύσματά του - ό,τι μείνει από την επαφή με την ατμόσφαιρα - μπορεί να πέσουν οπουδήποτε από την Αλάσκα ως την Νότια Αμερική.

Πάντως η NASA αναφέρει ότι η πιθανότητα κάποιο θραύσμα του δορυφόρου - υπολογίζεται ότι θα γίνει 26 κομμάτια με συνολικό βάρος 540 κιλά - να πέσει πάνω σε άνθρωπο είναι μία στις 3.200.

Επίσης οι επιστήμονες σημειώνουν πως - όπως έχει γίνει στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις - είναι πολύ πιθανό ότι τα θραύσματα θα βρεθούν σε κάποια υδάτινη επιφάνεια ή σε μία μη κατοικημένη περιοχή της Γης.

O UARS ξεκίνησε να λειτουργεί το 1991 και ολοκλήρωσε την αποστολή του το 2005.
Read more...

Στο νοσοκομείο αστυνομικοί από επίθεση Τσιγγάνων

Ενώ επιχειρούσε να κάνει σύλληψη


http://img.protothema.gr/246AF92DD00C22D0039CCE0E3FDA41C3.jpg

Ένας αστυνομικός διευθυντής και ο οδηγός του τραυματίστηκαν από επίθεση αθίγγανων γύρω στις δέκα το βράδυ στο Ζεφύρι και ενώ είχε προηγηθεί επεισόδιο κατά τη διάρκεια καταδίωξης δύο αθίγγανων από άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ.

Οι αθίγγανοι, που επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, επιτέθηκαν σε διερχόμενη γυναίκα, της άρπαξαν μια αλυσίδα από το λαιμό και διέφυγαν με το αυτοκίνητό τους. Στο σημείο έφτασαν μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ οι οποίοι εντόπισαν το αυτοκίνητο κοντά στο συνοικισμό αθίγγανων αλλά δέχθηκαν επίθεση από περίπου πενήντα άτομα.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν ένα άτομο που φαίνεται να είναι ένας από τους δράστες της ληστείας.

Ωστόσο το γεγονός αυτό προκάλεσε αναστάτωση στην περιοχή και στις δέκα το βράδυ μια μεγάλη ομάδα αθίγγανων έστησε οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων.

Εκείνη την ώρα περνούσε από το σημείο ο αστυνομικός διευθυντής ο οποίος ήταν με πολιτική περιβολή και εκτελούσε χρέη επόπτη της περιοχής. Ο αστυνομικός διευθυντής, τον οποίο αναγνώρισαν, επέβαινε σε αυτοκίνητο με συμβατικές πινακίδες το οποίο έσπασαν οι αθίγγανοι με πέτρες και ξύλα και χτύπησαν τον ίδιο και τον οδηγό του.

Οι αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Στον τόπο του επεισοδίου έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις για τον φόβο επίθεσης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, ωστόσο δεν υπήρξε συνέχεια.


Read more...

Παραιτήθηκε ο Ηλίας Μοσχονάς από το ΔΣ της ΕΡΤ...



Ξεκίνησαν οι παραιτήσεις των μελών του ΔΣ της ΕΡΤ. Νωρίς σήμερα το απόγευμα παραιτήθηκε από μέλος του Οργάνου ο Ηλίας Μοσχονάς. Επικαλέστηκε φόρτο εργασίας. Να σημειωθεί ότι ... ο Ηλίας Μοσχονάς ήταν ένας από τους ανθρώπους του υπουργού πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου και όπως είναι αναμενόμενο η αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας της ΕΡΤ θα προκαλέσει κι άλλες παραιτήσεις μελών του ΔΣ.
enimerosi24.gr



Read more...

Έρευνα To 74% των Ελλήνων καταναλωτών έχει επηρεαστεί από την κρίση

http://img.protothema.gr/E81B3E615329C5493B7E1CE557DDDF5D.jpgΤο 74% των Ελλήνων καταναλωτών δηλώνουν πως τους έχει επηρεάσει προσωπικά η οικονομική κρίση, ενώ υπάρχει μέσα τους περισσότερη αγωνία για το μέλλον, εργασιακή ανασφάλεια και μεγαλύτερη σχεδιαζόμενη μείωση δαπανών τους επόμενους 12 μήνες.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας της The Boston Consulting Group (BCG) για την συμπεριφορά των καταναλωτών υπό τον τίτλο "Πλοήγηση στα Νέα Δεδομένα των Καταναλωτών" που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου.Το 79% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα αναβάλλει τις αγορές που μπορούν να περιμένουν, ενώ το 73% θα περιοριστεί στο να προμηθεύεται μόνο τα απολύτως απαραίτητα αγαθά, ποσοστά που είναι κατά πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών κρατών.

Όπως επισημάνθηκε σε σχετική εκδήλωση του επιμελητηρίου, από την έρευνα προκύπτουν πέντε σημαντικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Πρώτον, τα νέα δεδομένα στην κατανάλωση με μεγαλύτερη έμφαση και αναβάθμιση της κατανάλωσης στο σπίτι με την οικογένεια και φίλους. Δεύτερον, η αξιοποίηση της πρόθεσης των καταναλωτών να ξοδέψουν περισσότερα υπό προϋποθέσεις και σε ορισμένες κατηγορίες (φρέσκα τρόφιμα, γαλακτοκομικά, παιδικός ρουχισμός κλπ). Επίσης, ιδιαίτερη σημασία δίνεται σε προϊόντα και υπηρεσίες που δίνουν στον καταναλωτή σημαντική τεχνική διαφορά ή καλύτερο αποτέλεσμα. Τρίτον, άμεση και πρακτική προσαρμογή των καταναλωτών στη κύρια τάση να ξοδεύουν λιγότερα.

Οι καταναλωτές κυνηγούν τις καλύτερες τιμές και νιώθουν ικανοποίηση όταν τις εντοπίζουν. Τέταρτον, εναρμόνιση της επικοινωνίας με τη σωστή σειρά αξιών. Η εξοικονόμηση, η υγεία και οι αγορές μου να αξίζουν τα χρήματα τους είναι στη κορυφή της λίστας των καταναλωτικών αξιών. Τέλος, η «έξυπνη» αξιοποίηση του διαδικτύου και των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε αυτούς που μπορούν και το εκμεταλλεύονται καταλλήλως.

Η έρευνα διεξήχθη τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2011 παράλληλα σε 21 χώρες, όπου ερωτήθηκαν σχεδόν 25.000 καταναλωτές και για πρώτη φορά συμπεριλήφθη και η Ελλάδα με 800 συμμετέχοντες. Συγκρίνει την συμπεριφορά του μέσου καταναλωτή στις συμμετέχουσες χώρες και υπογραμμίζει ενδιαφέρουσες ομοιότητες και σημαντικές διαφορές.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης δεν περιορίζονται μόνο στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών αλλά επεκτείνονται και στις αξίες που πλέον προβάλλονται ως σημαντικότερες σε σχέση με πριν δύο χρόνια. Στη κορυφή της λίστας βρίσκονται η 'αποταμίευση', η 'υγεία', η 'οι αγορές μου να αξίζουν τα χρήματα τους' (value for money), η 'ευθυμία', η 'ηρεμία', το 'σπίτι μου'.

Ειδικότερα όμως, όσον αφορά τα είδη πολυτελείας, ναι μεν είναι στη τελευταία θέση αλλά με χαμηλότερη πτώση στην σημασία τους σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας πως οι Έλληνες τα αποχωρίζονται με περισσότερη δυσκολία».

Αναλυτικότερα:

- Tο 74% των ερωτηθέντων δηλώνει πως επηρεάστηκε προσωπικά από την κρίση ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις πέντε μεγάλες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία) είναι στο 47% ενώ στις ΗΠΑ είναι στο 57%.

- Το 77% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα απάντησε πως αγωνιά για το μέλλον ενώ στις πέντε μεγάλες χώρες της ΕΕ είναι στο 53% και στις ΗΠΑ στο 52%.

- Στο ερώτημα πόσο ασφαλής νιώθετε στη παρούσα εργασία σας το 24% των Ελλήνων δηλώνουν πολύ ανασφαλής/ανασφαλής ενώ τα ποσοστά στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες είναι μικρότερα αφού στην Ισπανία είναι στο 19%, στην Ιταλία 18%, στη Γαλλία 17%

- Tο 60% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνει πως μείωσε τις δαπάνες του το προηγούμενο έτος ενώ ένα επιπλέον 53% ισχυρίζεται πως θα μειώσει τις δαπάνες του περαιτέρω το 2011 (44% των ερωτηθέντων στις 5 μεγάλες χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ δηλώνουν πως θα μειώσουν τις δαπάνες τους, τους επόμενους 12 μήνες).

Παράλληλα όμως, αν και οι Έλληνες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τη κρίση δηλώνουν, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι οι Ευρωπαίοι, ότι όταν η κρίση ξεπεραστεί θα αρχίσουν να ξοδεύουν όπως πρώτα.

Η έρευνα αναλύει διεξοδικά τα σχέδια των καταναλωτών για αύξηση, σταθεροποίηση ή μείωση των δαπανών τους επόμενους 12 μήνες, ανά 49 κατηγορίες προϊόντων που χωρίζονται σε τρόφιμα και μη-τρόφιμα. Πιο συγκεκριμένα:

- Το 58% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα σκοπεύει να μειώσει τις δαπάνες του στα τρόφιμα έναντι του 7% που δηλώνει ότι θα τις αυξήσει. Το υπόλοιπο 35% ούτε θα τις μειώσει ούτε θα τις αυξήσει.

- Οι κατηγορίες που φαίνεται πως θα πληγούν περισσότερο είναι τα οινοπνευματώδη και οι μπίρες όπου το 71% και 70% των καταναλωτών αντίστοιχα δηλώνουν πως θα μειώσουν τις δαπάνες τους.

- Αντίθετα οι κατηγορίες στις οποίες παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αυξήσεις δαπανών είναι τα φρέσκα φαγητά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπου το 17% των καταναλωτών δηλώνουν πως θα αυξήσουν τις δαπάνες τους.

Η κρίση όμως πλήττει και την αγορά τροφίμων. Ετσι:

- Το 65% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα σκοπεύει να μειώσει τις δαπάνες του στα μη-τρόφιμα έναντι του 8% που δηλώνει ότι θα τις αυξήσει. Το υπόλοιπο 27% ούτε θα τις μειώσει ούτε θα τις αυξήσει.

- Οι κατηγορίες που φαίνεται πως θα πληγούν περισσότερο είναι τα κοσμήματα-αξεσουάρ και τα fast food όπου το 76% και 71% των καταναλωτών αντίστοιχα δηλώνουν πως θα μειώσουν τις δαπάνες τους.

- Αντίθετα οι κατηγορίες στις οποίες παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αυξήσεις δαπανών είναι τα παιδικά ρούχα όπου το 16% των καταναλωτών αντίστοιχα δηλώνουν πως θα αυξήσουν τις δαπάνες τους.

- Τα φρέσκα φαγητά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η κατανάλωση στο σπίτι -σε αντιδιαστολή με την διασκέδαση και την κατανάλωση εκτός σπιτιού- είναι οι κατηγορίες οι οποίες φαίνεται πως ευνοούνται περισσότερο από την νέα, πιο συνειδητή-ορθολογική καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων.

Οι Έλληνες καταναλωτές δηλώνουν πως θα αλλάξει η αγοραστική τους συμπεριφορά τους επόμενους 12 μήνες. Οι τρεις πιο σημαντικές αλλαγές κατά σειρά σημασίας είναι οι εξής:

- θα αναβάλλουν μεγάλα έξοδα τα οποία μπορούν να περιμένουν

- θα μειώσουν κατά πολύ τα έξοδα τους στα μη-απαραίτητα

- θα δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για προσφορές και θα αγοράζουν περισσότερα προϊόντα που είναι σε προσφορά

Οι Έλληνες όταν ψωνίζουν δηλώνουν πως ψάχνουν να εντοπίσουν κυρίως προϊόντα που έχουν σημαντικές τεχνικές διαφορές και προϊόντα που αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα και δίνουν μικρότερη σημασία στη μάρκα. Η εκρηκτική διείσδυση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες προϊόντων είναι αξιοσημείωτη. Οι καταναλωτές επιλέγουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ως ένα τρόπο για να μειώσουν τις δαπάνες τους αναζητώντας καλύτερες τιμές για τις αγορές τους από τα σούπερ-μάρκετ. Αλλά δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο όσο οι Ευρωπαίοι καθώς μόνο το 54% δηλώνει πως εισέρχεται σε αυτό μέσω σταθερού υπολογιστή ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 76% των 5 μεγάλων χωρών της ΕΕ.

Μεταξύ των 29 καταναλωτικών αξιών στις πρώτες θέσεις για τον Έλληνα καταναλωτή βρίσκονται κατά σειρά:

- Η αποταμίευση, η υγεία, η σχέση αξίας-χρημάτων (value for money) και η ευθυμία. Σε αντίθεση με τη πολυτέλεια και το πλούτο που βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις της κλίμακας. Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός πως οι Έλληνες αποχωρίζονται πιο δύσκολα από ότι οι Ευρωπαίοι τα είδη πολυτελείας πράγμα το οποίο φαίνεται από την χαμηλότερη πτώση πού είχε η σημασία της πολυτέλειας για τους Έλληνες -έναντι των Ευρωπαίων.

Τέλος, οι Έλληνες καταναλωτές δήλωσαν πως για να εκτονώσουν το άγχος τους προτιμούν να περνούν χρόνο με την οικογένεια τους και με τους φίλους τους.

protothema.gr
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...