Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Η αποβιομηχάνιση και το ευρώ έφεραν την Ελλάδα στη χρεοκοπία λέει ο Monde

Ευθύνες και στις κυβερνήσεις

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Παρίσι, Γαλλία
Στην κακοδιαχείρηση από την πλευρά των κυβερνήσεων, στην αποβιομηχάνιση και την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ εντοπίζει η Le Monde τα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.

Στο δημοσίευμα παραβάλλονται απόψεις οικονομολόγων οι οποίοι επικεντρώνονται στην πορεία της ελληνικής οικονομίας την τελευταία δεκαετία κατά την οποία η χώρα εντάχθηκε στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό αναλυτή της Natixis, Πατρίκ Άρτους, η μισθολογική σύγκλιση Ελλάδας και Γερμανίας στην τελευταία δεκαετία ήταν αποτέλεσμα «μιας κεκτημένης ταχύτητας» η οποία όμως δεν είχε πραγματικό αντίκρισμα στο επίπεδο ανταγωνιστικότητας των δύο οικονομιών. Με άλλα λόγια η απότομη και θεαματική αύξηση του μισθολογικού κόστους υπήρξε στην πραγματικότητα αρνητικός παράγοντας για την ανάπτυξη. «Ήταν σαν να ανατιμήθηκε η δραχμή 40% μέσα σε λίγα χρόνια» σημειώνει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος της UBS Πολ Ντόνοβαν.

Το ακριβό ευρώ στέρησε από τους Έλληνες το συγκριτικό πλεονέκτημα της φτηνής οικονομίας με αποτέλεσμα να λείψουν οι επενδύσεις αλλά και οι τουριστικές ροές. «Οι εξαγωγές που ήταν ήδη μειωμένες επιβραδύνθηκαν περισσότερο ενώ την ίδια στιγμή η γειτονική Τουρκία έγινε χάρη στο υποτιμημένο νόμισμα [τη λίρα] ένας πολύ φτηνός προορισμός αφαιρώντας πελατεία από την Ελλάδα» αναφέρει η Le Monde.

Σύμφωνα με την ανάλυση «η είσοδος στο ευρώ επέδρασε αρνητικά στη βιομηχανική παραγωγή η οποία έφτασε σήμερα στο 8% επί του συνόλου της απασχόλησης».

Αναφορά γίνεται όμως και σε δύο ακόμα παράγοντες που οδήγησαν στη διόγκωση του χρέους: την κακή διαχείριση των οικονομικών από τις διαδοχικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών καθώς και η παραοικονομία που στερεί έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Ελάχιστοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι τα βάσανα στα οποία υποβάλλονται οι Έλληνες αρκούν για να σβηστεί το χρέος της χώρας» καταλήγει η εφημερίδα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: