Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Στην Ουάσιγκτον η τρίτη πράξη των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - τρόικας

«Κλειδώνουν» τα μέτρα

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στην Ουάσιγκτον θα συνεχισθεί το τρίτο μέρος των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την τρόικα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος αναχώρησε ήδη για την αμερικανική πρωτεύουσα συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ.Ζανιά, όπου το επομενο τριήμερο θα έχουν σειρά επαφών και συνομιλιών με στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και με παράγοντες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα της εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Οι πιέσεις για τα νέα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση συνεχίζονται μέχρι το πάρα πέντε της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα και όπως φαίνεται η υπόθεση θα «κλειδώσει» κατά τις επαφές που θα έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον.

Μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί δήλωσε ότι τώρα θα πρέπει να υπάρξει λεπτομερής εξέταση αυτών των ανακοινώσεων, κάτι που αναμένεται να γίνει με την επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα, στις αρχές της εβδομάδας.

Πάντως, ο κ. Μπαγί δήλωσε ότι «στόχος είναι το κλιμάκιο να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας, ωστόσο «θα πρέπει να δούμε κατά πόσο αυτό είναι ρεαλιστικό», αφήνοντας δηλαδή με αυτόν τον τρόπο να εννοηθεί ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που θα έχει ο κ. Βενιζέλος με το ΔΝΤ το Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Βενιζέλος θα έχει το Σάββατο διαβουλεύσεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ παρουσία του Πολ Τόμσεν, του επικεφαλής του κλιμακίου ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Στην συζήτηση αυτή θα εξετασθούν όλες οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά και οι αξιώσεις των δανειστών μας για ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα. Ειδικό βάρος αναμένεται να πέσει στις αποκρατικοποιήσεις, όπου η τρόικα θέλει έσοδα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ έως το τέλος Νοεμβρίου, καθώς και στις περικοπές δαπανών στο Δημόσιο.

Η τρόικα ζητεί την απόλυση 200.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015, και την επέκταση της εργασιακής εφεδρείας στο σύνολο του δημόσιου τομέα.

Τέλος, θα εξετασθούν θέματα σχετικά με το μισθολόγιο, το φορολογικό σύστημα, την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών, αλλά και η ανάγκη ενεργοποίησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου ώστε να δοθεί διέξοδος στην Ελλάδα και να προχωρήσει το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: