Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Ελληνικό χρεοστάσιο κίνδυνος για το ευρώ και την Ευρώπη, υποστηρίζουν οι Financial Times

Προειδοποιούν για τις απρόβλεπτες επιπτώσεις


(Φωτογραφία: Reuters )


Aθήνα
Στις απρόβλεπτες επιπτώσεις γεγονότων που εξελίσσονται μέσα στην ελληνική κρίση αναφέρονται σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως εάν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου θα μπορούσαν να εξελιχθούν δυσμενώς τα πράγματα και να υπάρξουν απρόβλεπτες επιπτώσεις γεγονότων. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μην εξυπηρετήσει τα χρέη της προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τράπεζες και τον ιδιωτικό τομέα. «Το σοκ του χρεοστασίου θα καταβαράθρωνε την οικονομία», τονίζουν οι Financial Times.

Καθώς δεν θα υπήρχαν ικανά δημόσια έσοδα το Δημόσιο θα αδυνατούσε να πληρώσει υπάλληλους και κοινωνικά επιδόματα, ενώ τη ίδια στιγμή οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετώπιζαν την κατάρρευση, καθώς το χαρτοφυλάκιο ομολόγων τους θα κατέγραφε τεράστιες ζημιές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αποδεχόταν τα στοιχεία αυτά του ενεργητικού ως εγγυήσεις για την χορήγηση ρευστότητας. Η επακόλουθη δε διακοπή λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος πληρωμών θα πολλαπλασίαζε τα προβλήματα.

Σύμφωνα με τους Financial Times η Ελλάδα θα έπρεπε είτε να επανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες και να ισοσκελίζει σε καθημερινή βάση τον προϋπολογισμό της, κάτι που θα προϋπόθετε την χορήγηση νέων δανείων από τους πιστωτές, είτε θα έπρεπε να αποκαταστήσει τη δυνατότητα δημιουργίας χρήματος, κάτι που θα την οδηγούσε σε έξοδο από το ευρώ και την υιοθέτηση εθνικού νομίσματος.

Όπως προειδοποιεί η εφημερίδα οι επιπτώσεις οποιουδήποτε χρεοστασίου δεν θα περιορίζονταν στην Ελλάδα και σταδιακά θα εξωθούνταν εκτός ευρώ χώρες που θεωρούνται επικίνδυνες. Η δε μείωση της αξία των ομολόγων των επικίνδυνων κρατών θα βύθιζε υπονόμευε την εμπιστοσύνη στις οικονομίες της Ευρωζώνης και σε πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες. «Αν μια χώρα έφευγε από το ευρώ θα αυξάνονταν οι φόβοι ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι δημιουργώντας κινδύνους σε όλη την Ευρωζώνη», σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι Financial Times υπογραμμίζουν πως καμία από αυτές τις εξελίξεις δεν είναι αναπόφευκτη και τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στο σύστημα καθιστούν αυξημένη την υποχρέωση επίγνωσης των μεγάλων κινδύνων που εγκυμονούν. «Αν η Αθήνα κηρύξει χρεοστάσιο, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να καταρρεύσουν και το ευρώ και η Ευρώπη», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: