Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

«Προίκα» 7 δισ. € στον «Καλλικράτη»...



Τρία πακέτα «δώρων», άλλα μεγάλα και άλλα μικρά, αναμένουν τους νέους περιφερειάρχες άμα τη αναλήψει των καθηκόντων τους.

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να τα γεμίζει, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να είναι όλα έτοιμα στην πρώτη συνάντηση που θα έχει με τους νέους αιρετούς. Θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε θα κληθούν στην Αθήνα οι...
13 εκλεγμένοι περιφερειάρχες και οι 325 δήμαρχοι του «Καλλικράτη».Μαζί του θα είναι και ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, που έφερε σε πέρας τη μεγάλη αλλαγή. Είναι πιθανόν ο Γ. Παπανδρέου να καλέσει και άλλα κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να γίνει η πρώτη γνωριμία και να δεσμευτούν όλοι μαζί πως θα συνεργαστούν για την υλοποίηση των στόχων της μεταρρύθμισης.

Το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε εντολή στους υπουργούς να προχωρήσουν εντός του Δεκεμβρίου την αναδιοργάνωση των οργανισμών των υπουργείων τους και των εποπτευόμενων οργανισμών.

Τόσο στις κεντρικές υπηρεσίες όσο και στις περιφερειακές, που περνούν πλέον στην αρμοδιότητα των περιφερειαρχών.

Για να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο, απελευθερώθηκαν ήδη περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ από τη Γενική Γραμματεία του ΕΣΠΑ. Τα υπουργεία θα πρέπει να γίνουν ηλεκτρονικά και να φροντίσουν να διασυνδεθούν με τις περιφέρειες.

Ακόμη, το μεγαλύτερο κομμάτι από τα 10 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ θα δοθεί στις νέες περιφέρειες (απομένουν 6,5 δισ. ευρώ). Αυτός ήταν ο λόγος που η κυβέρνηση δεν περιέκοψε κατά 500 εκατ. ευρώ το ΠΔΕ, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, προκειμένου να υπάρχει η απαραίτητη εθνική συμμετοχή.

Τα ποσά γίνονται ακόμη μεγαλύτερα από τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα προκληθούν από την ενεργοποίηση των ΣΔΙΤ και των συμβάσεων παραχώρησης.

Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα αναπτυξιακό πλαίσιο, τόσο για να ανακουφίσει τις πιέσεις στην απασχόληση όσο και για να αυξήσει τη ροή χρήματος στην αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, επί τάπητος θα τεθούν μεγάλες επενδύσεις, όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι και ο νότιος οδικός άξονας στην Κρήτη, η ολοκλήρωση της ΠΑΘΕ, η Ιόνια Οδός, οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και του μετρό, τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη, η δημιουργία νέων λιμανιών στα νησιά και μονάδων παραγωγής ενέργειας και διαχείρισης λυμάτων, ανακύκλωσης και απορριμμάτων σε όλη τη χώρα.

Χρηματοδότηση
Ο Γ. Παπανδρέου θα καλέσει τους νέους αιρετούς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε τα κονδύλια να απορροφηθούν και να πιάσουν τόπο. Γιατί, αν η αλλαγή δεν φτάσει στην καθημερινότητα των πολιτών, ο «Καλλικράτης» ως μεταρρύθμιση μπορεί να ξεθωριάσει.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την χρηματοδότηση και την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων για να την αναδιοργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών σε περιφερειακό επίπεδο.

Την ευθύνη της εισήγησης θα έχουν οι υπουργοί που θα επισκεφθούν τις περιφέρειες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, η τελική απόφαση, όμως, θα ληφθεί κατόπιν διαβούλευσης με τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις. «Θα αποφασίσουμε πού θα επενδύσουμε, τι θα παραγάγουμε, ποιες υποδομές θα φτιάξουμε», λένε χαρακτηριστικά οι εμπνευστές των επιχειρησιακών σχεδίων.

Το στοίχημα της μεταρρύθμισης
Βασικός στόχος η πράσινη ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός θα θέσει ως βασικό στόχο να καταστεί η Ελλάδα πρωτοπόρα στην πράσινη ανάπτυξη, με την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η πρόβλεψη είναι το 20% της παραγωγής ενέργειας να γίνεται το 2020 από ανανεώσιμες πηγές, ενώ για την εγκατάστασής τους θα δοθεί προτεραιότητα στις βραχονησίδες και σε αναξιοποίητες ερημικές περιοχές σε δήμους και περιφέρειες.

Θα ζητήσει από τους νέους αιρετούς να ολοκληρώσουν τους νέους χωροταξικούς σχεδιασμούς, ώστε η ανάπτυξη να γίνει βιώσιμη. Σημαντικά είναι και τα κονδύλια που θα περάσουν στις περιφέρειες για την Παιδεία και την Υγεία. Παρά την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση, ο Γ. Παπανδρέου δεν ξεχνά τη δέσμευσή του για αύξηση των δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ.

«Αν δεν δημιουργηθεί και νέος πλούτος, αν δεν αυξηθεί η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, τότε θα τσακωνόμαστε για το μοίρασμα μιας όλο και μικρότερης πίτας», θα πει ο πρωθυπουργός και θα θέσει τον στόχο: «Τώρα είναι η ώρα να αποφασίσουμε τι θέλουμε να παράγει η Ελλάδα τα επόμενα πέντε, δέκα, είκοσι χρόνια, τι θα εξάγει, πού θα επενδύσουμε».

Θα αναφερθεί, ακόμη, στην ανασυγκρότηση της υπαίθρου. «Στο επίκεντρο της πράσινης ανάπτυξης βρίσκεται ο αγρότης, ο κάτοικος της υπαίθρου», θα πει και θα ζητήσει «μέτρα, ώστε τα αγροτικά προϊόντα να είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας, με ταυτότητα και υψηλή αξία». Θα αναφερθεί, τέλος, στον τουρισμό, για την ανάπτυξη του οποίου θα καλέσει τους νέους περιφερειάρχες να εντοπίσουν και να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής.

Γιάννης Αντύπας ΕΘΝΟΣ.


Read more...

«Δημοκρατική Συμμαχία» με στόχο τις...κυβερνήσεις συνεργασίας!


Με τη στηριξη των βουλευτών Κ.Κιλτίδη, Χ.Μαρκογιαννάκη, Ε.Παπαδημητρίου,Γ.Κοντογιάννη ,Λ.Αυγενάκη και του ευρωβουλευτή Θ.Σκυλακάκη, τον Θ.Γιαννόπουλο αφού παραιτηθεί απο βουλευτής, τους πρώην βουλευτές και υπουργούς Α.Ανδριανόπουλο(ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και Θ.Κοτσώνη (ΠΑΣΟΚ), τον αποτυχημένο δήμαρχο της Αθήνας Νικήτα Κακλαμάνη (ενδεχομένως) κ.α. η κόρη του παλαίμαχου πολιτικού Κωστα Μητσοτάκη, η Ντόρα Μπακογιάννη την Κυριακή 21 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί θα κάνει την πρώτη επίσημη παρουσίαση της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» επειδώκοντας να προσδώσει όρους πολιτικού κινήματος στο εγχείρημα της. Η κινητοποίηση είναι μεγάλη, με στόχο το θέατρο Μπάντμιντον στο Γουδί να είναι κατάμεστο από πολίτες, οι οποίοι μάλιστα θα κληθούν να υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη που θα κατατεθεί στον Αρειο Πάγο(ενδέχεται οι εν ενεργεία βουλευτές της ΝΔ να μην παραστούν τελικά γιατί όπως τους είπε η κα Μπακογιάννη θέλει η συζήτηση να επικεντρωθεί στην πολιτική και όχι στην «παραπολιτική»). Τι θα πει η κα Μπακογιάννη; Αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση στους νέους ανθρώπους (!) να ενταχθούν ενεργά στη Δημοκρατική Συμμαχία, διαβεβαιώνοντας (!) ότι δεν θα υπάρχουν επετηρίδα και κλειστά κυκλώματα. Παράλληλα και με στόχο να σηματοδοτηθεί ο μεταρρυθμιστικός χαρακτήρας του κόμματος της, θα διατυπώσει συγκεκριμένες και ισως ...προκλητικές θέσεις για το πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σήμερα τα προβλήματα της οικονομίας , του δημοσίου τομέα, του φορολογικού συστήματος, της παιδείας και του συνδικαλισμού.
Οπως λένε οι συνεργάτες της κ.Μπακογιάννη «έχουμε μαζί μας λιγότερους παράγοντες και τιτλούχους και πολύ περισσότερους νέους που επιθυμούν ενεργή συμμετοχή». Ποιά θα είναι τα χρωματα του νέου κόμματος; Το γαλάζιο και το πορτοκαλί!
«Στις προθέσεις μου είναι στις 21 του μηνός να είμαι εκεί και να υπογράψω» λέει σε όλους ο βουλευτής Χανίων Χρ.Μαρκογιαννάκης, και δίνοντας το...πολιτικό του στίγμα τονίζει οτι τοποθετείται «στον ευρύτατο χώρο της Κεντροδεξιάς, χωρίς να είναι περιορισμένο στα στενά όρια που επιχειρεί να περιορίσει την νέα ΝΔ ο κ. Σαμαράς! Η κ. Μπακογιάννη προκαλείται από τη μοίρα της να επιχειρήσει την αναγέννηση της ευρείας Κεντροδεξιάς παράταξης και έχω θέσει εαυτόν σε αυτή την ευρεία Κεντροδεξιά παράταξη. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, με όσους αγώνες και όποια πολιτική παιδεία μου χάρισε ο Θεός, για την πατρίδα, σ' αυτήν την προσπάθεια, που ήδη έχει ανακοινωθεί από την κ. Μπακογιάννη».
Στη ΝΔ παρακολουθούν απο...μακριά τις εξελίξεις και έχοντας μπροστά τους τις δημοσκοπησεις...χαμογελούν γιατί «είναι πολύ μακριά ακόμη και απο την πιθανότητα να μπει στη βουλή όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές και φυσικά δεν θα υπάρξει καμμια...συμμαχική κυβερνηση που ονειρεύονται. Εκτός αν το ΠΑΣΟΚ τα δεκανίκια του, την κόρη του Μητσοτάκη και τον Καρατζαφέρη τους βάλει και επίσημα στις κυβερνήσεις του...».




Read more...

Μετά τη Βολιβία, όλοι... Βραζιλία!

Καλά νέα από τον τομέα της απασχόλησης

http://img.protothema.gr/
«Περισσότερες από 2.500.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στη διάρκεια όλου του τρέχοντος έτους, στη Βραζιλία», γεγονός ενδεικτικό του αναπτυξιακού κύκλου που διαγράφει η οικονομία της μεγάλης αυτής λατινοαμερικανικής χώρας, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, στην Μπραζίλια.

Μόνο τον μήνα Οκτώβριο, υπήρξαν 204.000 νέες θέσεις εργασίας, ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Κάρλος Λούπι, που δεν έκρυψε τη χαρά του γι' αυτά τα θετικά στοιχεία από το «μέτωπο» της απασχόλησης. «Διαπιστώνεται μία μεγάλη δυναμική στη βραζιλιάνικη εσωτερική αγορά. Συνεχίζεται η έντονη ανάπτυξη της βραζιλιάνικης οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά.

Όλο το 2009, η βραζιλιάνικη οικονομία διήνυσε φάση ύφεσης. Φέτος, όμως, τα δεδομένα άλλαξαν εντυπωσιακά και το Σεπτέμβριο η ανεργία δεν ξεπερνούσε σε ποσοστό το 6,2% του ενεργού πληθυσμού (η καλύτερη επίδοση μετά το 2002).

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του -απερχόμενου- Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, έχουν δημιουργηθεί -μέσα σε μια οκταετία- περίπου 15.000.000 θέσεις εργασίας, ανέφερε, τέλος, το υπουργείο Εργασίας.

Read more...

Προσωρινή εθελούσια έξοδο προτείνει η Τράπεζα Πειραιώς

Κρίση τέχνας κατεργάζεται



http://img.protothema.gr/
Μία πρωτόγνωρη για την εγχώρια αγορά εργασίας μέθοδο επιλέγει η διοίκηση του Μιχάλη Σάλλα στην Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή οικονομική κρίση, χωρίς να προβεί σε απολύσεις εργαζομένων της.

Όπως πληροφορείται το protothema gr. τα διευθυντικά στελέχη των κατά τόπους υποκαταστημάτων του ομίλου ενημέρωσαν τους υπαλλήλους ότι έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ένα πρόγραμμα “προσωρινής εθελουσίας εξόδου” για διάστημα τριών ετών, το οποίο μετά την λήξη τους θα τους επαναφέρει στην τράπεζα με το σύνολο των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους σε ισχύ.

Στην διάρκεια της παραμονής εκτός εργασίας, όσοι υπάλληλοι επιλέξουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, ενώ θα αμείβονται με το 40% των αποδοχών τους τον 1ο χρόνο, το 45% στον 2ο χρόνο και το 50% στο 3ο χρόνο.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος sabbatical (άδεια απουσίας) το οποίο χορηγείται σε περιπτώσεις εργαζομένων που λ.χ. θέλουν να καταρτιστούν περισσότερο, να εξειδικευθούν σε κάποιο τομέα κλπ.

Έως τώρα δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από συνδικαλιστικούς φορείς, ωστόσο παράγοντες της τραπεζικής αγοράς σχολίαζαν ότι το συγκεκριμένο σύστημα ενδεχομένως να δίνει και μία λύση ανάγκης και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, με προϋπόθεση, φυσικά, ότι η εξέλιξη δεν μπορεί να εκληφθεί ως άρση της μονιμότητας.

Το σίγουρο είναι ότι η εργασιακή καινοτομία που προτείνει η Τράπεζα Πειραιώς στους υπαλλήλους της ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο συζήτησης και αντιπαράθεσης που θα βρει και θιασώτες αλλά και αντιπάλους.

Read more...

Ακριβότερα από βδομάδα τα διόδια στη διαδρομή Κορίνθος - Τρίπολη - Καλαμάτα...



Αυξάνονται από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας τα διόδια στον αυτοκινητόδρομο «Κορίνθος - Τρίπολη - Καλαμάτα». Σε λειτουργία τίθεται και ο νέος σταθμός στην Ασέα.

Όπως ανακοίνωσε η Κοινοπραξία "Μορέας":

• Τα δίκυκλα και τρίκυκλα θα πληρώνουν...
1,60 ευρώ στο σταθμό διοδίων του Σπαθοβουνίου, 1,50 ευρώ στο σταθμό διοδίων της Νεστάνης και 1,20 € στο σταθμό διοδίων της Ασέας.

• Τα οχήματα με ύψος έως 2,20 μ. θα πληρώνουν 2,30 ευρώ στο σταθμό διοδίων του Σπαθοβουνίου, 2,20 ευρώ στο σταθμό διοδίων της Νεστάνης και 1,80 ευρώ στο σταθμό διοδίων της Ασέας.

• Τα οχήματα με 2 ή 3 άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20μ. θα πληρώνουν 5,90 ευρώ στο σταθμό διοδίων του Σπαθοβουνίου, 5,60 ευρώ στο σταθμό διοδίων της Νεστάνης και 4,50 ευρώ στο σταθμό διοδίων της Ασέας.

• Τα οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20μ. θα πληρώνουν 8,20 ευρώ στο σταθμό διοδίων του Σπαθοβουνίου, 7,80 ευρώ στο σταθμό διοδίων της Νεστάνης και 6,30 ευρώ στο σταθμό διοδίων της Ασέας.
enet.gr


Read more...

ΔΙΕΓΡΑΨΑΝ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ 16 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΠΟΥ


Βεβαιωμένα έσοδα περίπου 15,8 δισ. ευρώ διέγραψε το δημόσιο την περίοδο 2003 - 2009, επειδή οι εισπρακτικοί μηχανισμοί δεν είχαν την ικανότητα ή τη βούληση να τα εισπράξουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα βεβαιωθέντα έσοδα διαμορφώθηκαν το 2009 σε 89 δισ. ευρώ, από τα οποία τελικώς εισπράχθηκαν 50,5 ή ποσοστό 56,78%. Δηλαδή, για κάθε 10 ευρω που βεβαιώνει το κράτος, εισπράττει μόνον τα έξι περίπου...
Επισημαίνεται ότι τα 15,8 δισ. ευρώ που διεγράφησαν είναι ποσό σημαντικά υψηλότερο του ποσού που απαιτείται σήμερα για τη μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ, που μας υποχρεώνει η τρόικα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, «εάν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είχαν την ικανότητα ή τη βούληση να μαζέψουν τους φόρους και εάν οι κυβερνήσεις δεν διέλυαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα είχαν αποφευχθεί: οι μειώσεις των 10.000 συμβασιούχων που ανακοινώθηκαν χθες, οι αυξήσεις στον ΦΠΑ και στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, όχι μόνο για το 2011 αλλά και αυτές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια».
Read more...

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...



Read more...

ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΟ 2011 ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ FINANCIAL TIMES


Στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του 2011 προσδιορίζουν χρονικά την «επικείμενη», όπως χαρακτηρίζεται, ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας οι Financial Times. Ο οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας εκτιμά ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της αφερεγγυότητας των εθνικών οικονομιών, μετά την αντιμετώπιση του τραπεζικού προβλήματος της Ιρλανδίας. Δηλαδή στη δεδομένη στιγμή, συμπληρώνει ο συντάκτης, η προσοχή θα ξαναστραφεί στην Ελλάδα καθώς αναμένεται η ολοκλήρωση των ελέγχων από το κλιμάκιο της τρόικας...
«Ήδη είναι κατανοητό ότι οι στόχοι των δαπανών και των εσόδων του ελληνικού κράτους δε θα έχουν επιτευχθεί. Παρόλα αυτά η επόμενη δόση των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ θα αποδεσμευτεί τον ερχόμενο μήνα, καθώς η προφανής ειλικρίνεια και οι νέες, αναθεωρημένες υποσχέσεις γίνονται δεκτές σαν να πρόκειται για πραγματική συμμόρφωση», προσθέτει ο συντάκτης του άρθρου, Τζον Ντίζαρντ, σχολιάζοντας ότι «η πραγματικότητα μπορεί να περιμένει». Ως πραγματικότητα ορίζεται η επικείμενη ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, για την οποία οι τραπεζίτες και οι δικηγόροι διαφωνούν ως προς τη χρονική στιγμή εκδήλωσής της. Σύμφωνα με την εφημερίδα, κάποιοι πιστεύουν ότι η «δραματική, σοκαριστική ανακοίνωση και η αλλόφρων δημόσια αντίδραση θα έπρεπε να συμβούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, ενώ άλλοι θεωρούν καταλληλότερη στιγμή το τρίτο τρίμηνο». Όπως σημειώνεται, το τρίτο τρίμηνο είναι πιο κοντά στην παράδοση των εθνικών πτωχεύσεων, ωστόσο οι δικαστές στη Γερμανία και οι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι εμφανώς κουρασμένοι με όσα συμβαίνουν στην ευρωζώνη και ίσως επισπεύσουν τις εξελίξεις, αφήνοντας το τρίτο τρίμηνο του έτους ελεύθερο για διακοπές. Οι Έλληνες και οι σύμβουλοί τους, συνεχίζει το δημοσίευμα, συνειδητοποιούν ότι η «επιτυχής» ολοκλήρωση της τριετούς διαδικασίας προσαρμογής θα αποτελούσε καταστροφή για τον ισολογισμό της χώρας. Όπως εξηγεί ο συντάκτης, τα ελληνικά ομόλογα που ωριμάζουν αυτή την περίοδο αποπληρώνονται σε ένα μεγάλο μέρος με νέα δάνεια από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, καθώς και με χρήματα της ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα ανταλλάσσει εκκρεμή χρέη που είναι νομικά και λογιστικά εύκολο να αναδιαρθρωθούν με συμφέροντες όρους με χρέος που είναι δύσκολο ή αδύνατο να αναδιαρθρωθεί. «Είναι σαν οι Έλληνες να δανείζονται από έναν τοκογλύφο της Μαφίας για να αποπληρώσουν ένα δάνειο από τη γιαγιά τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια το δημοσίευμα των Financial Times επικαλείται δικηγόρους που ειδικεύονται στις εθνικές πτωχεύσεις, οι οποίοι επισημαίνουν ότι εφόσον το 90% του ελληνικού χρέους υπόκειται στην ελληνική νομοθεσία, οι όροι μιας αναδιάρθρωσης θα μπορούσαν να περάσουν γρήγορα από το ελληνικό Κοινοβούλιο, υποχρεώνοντας στην ουσία όλους τους πιστωτές της χώρας να αποδεχθούν τους όρους αυτούς. Αντίθετα, επαναλαμβάνει ο συντάκτης, τα δάνεια από την ευρωζώνη, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ δεν μπορούν στην ουσία να αναδιαρθρωθούν, διότι η Ελλάδα αντίθετα με την Αργεντινή το 2001 θα συνεχίσει να χρειάζεται χρηματοδότηση από αυτές τις πηγές και μετά την πτώχευση, όπως είχε γίνει στην περίπτωση της Ζιμπάμπουε. Το άρθρο καταλήγει λοιπόν με τη σύσταση ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν αυτές οι κινήσεις τόσο καλύτερα για τη χώρα που εμπλέκεται.
Read more...

ΠΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ


Ολοκληρώνεται το Σάββατο στη Λισαβόνα η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, για τη νέα δομή διοίκησης της Συμμαχίας, η οποία ωστόσο, όπως εκτιμάται, θα διαμορφωθεί μετά από 4 έως 5 μήνες. Σύμφωνα με διπλωματικές πήγες, το ΝΑΤΟ θα δραστηριοποιείται πλέον σε παγκόσμια κλίμακα και σε περισσότερα ζητήματα, όπως είναι τα όπλα μαζικής καταστροφής, η πειρατεία, η ενέργεια, η προστασία του κυβερνοχώρου και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής...
Στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων των ηγετών από τις χώρες του ΝΑΤΟ και όσων συμμετέχουν στην πολυεθνή δύναμη του Αφγανιστάν είναι η σταδιακή αποχώρηση από τη χώρα μέχρι το 2014. "Η κατεύθυνση που παίρνουμε σήμερα είναι σαφής: βαδίζουμε προς μια αφγανοποίηση που αποβλέπει στη μεταβίβαση "περιοχή προς περιοχή" της ευθύνης της ασφάλειας της χώρας στις αφγανικές δυνάμεις", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ανοίγοντας το Σάββατο τη διευρυμένη σύνοδο του ΝΑΤΟ με 20 ακόμα χώρες που εμπλέκονται στρατιωτικά στο Αφγανιστάν. "Στόχος είναι να αναλάβει το ίδιο το Αφγανιστάν την ασφάλειά του απέναντι στους ταλιμπάν, υπογράμμισε ο Ράσμουσεν. Οι ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων της Συμμαχίας συναντήθηκαν με τους ηγέτες των 20 εταίρων τους στους κόλπους της σιεθνούς δύναμης Isaf, μεταξύ των οποίων ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν και ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη μεταβίβαση της ευθύνης των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν στον αφγανικό στρατό. Επίσης αναμένεται να εγκρίνουν ένα πρόγραμμα μακροπρόθεσμης συνεργασίας με την κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι. Το βράδυ θα ακολουθήσει η συνοδός Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΗΠΑ, η οποία αναβλήθηκε τον περασμένο Μάιο, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν θα παραστεί.
Read more...

NTOMINO AKΡΙΒΕΙΑΣ ΛΟΓΩ ΦΠΑ


Ρεπορτάζ: Δήμητρα Σκούφου
(απο ΤΑ ΝΕΑ)
Νέος κύκλος ανατιμήσεων στην αγορά έρχεται λόγω της νέας αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε χιλιάδες προϊόντα σούπερ μάρκετ. Είναι η τρίτη φορά από την αρχή του 2010 που αυξάνονται οι συντελεστές του ΦΠΑ και οι τιμές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού και της αγοράς, η νέα αύξηση θα κοστίσει στις τσέπες των ελλήνων καταναλωτών 800 εκατομμύρια ευρώ και αυτά τα χρήματα είναι βέβαιο...
ότι θα λείψουν από τα ταμεία των επιχειρήσεων που εδώ και μήνες βρίσκονται σε βαθιά ύφεση. Η εξαγγελία του υπουργού Οικονομικών για μετάταξη αρκετών ειδών, όπως τα τρόφιμα, η ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο, από τον ΦΠΑ 11% που ισχύει σήμερα σε αυτόν του 13% από την 1 Ιανουαρίου του 2011 έχει προκαλέσει πανικό σε επιχειρηματίες και καταναλωτές, με τους πρώτους να μιλούν και για περαιτέρω αυξήσεις το επόμενο διάστημα. Η μετάταξη του ΦΠΑ καλύπτει μια ευρεία γκάμα ειδών πέραν αυτών που ο καταναλωτής βρίσκει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, τονίζουν οι επιχειρηματίες. Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή θα επηρεάσει τις τιμές των πρώτων υλών, της ενέργειας που καταναλώνουν οι επιχειρήσεις και δεν αποκλείεται να φέρει και επιπλέον αυξήσεις πέραν των 800 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει το κράτος ότι θα εισπράξει στα ταμεία του. Οπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην οικονομία τους τελευταίους μήνες, οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι αδυνατούν να απορροφήσουν την αύξηση ή μέρος αυτής, όπως έκαναν τον περασμένο Μάρτιο και Ιούλιο. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο σε ένα καλάθι 30 ειδών σούπερ μάρκετ λόγω της αύξησης του ΦΠΑ τα νοικοκυριά- από τον περασμένο Μάρτιο έως την 1 Ιανουαρίου του 2011 όποτε και θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος ΦΠΑ του 13%- θα επιβαρυνθούν με 15 ευρώ τον μήνα. Παράλληλα οι καταναλωτές θα είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν ακριβότερα και τα τιμολόγια της ΔΕΗ, τα οποία για μια μέση κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρων το τετράμηνο, από 1 Ιανουαρίου 2011 θα πρέπει να πληρώνουν 6 ευρώ περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρσι (δηλαδή 18 ευρώ περισσότερα σε ετήσια βάση). «Βαρύτερο» το καλάθι Ειδικότερα για την αγορά 30 βασικών καταναλωτικών αγαθών μία οικογένεια πλήρωνε στην αρχή της χρονιάς 331 ευρώ τον μήνα, ενώ μετά τις τρεις αυξήσεις του ΦΠΑ το μηνιαίο κόστος έχει διαμορφωθεί στα 346 ευρώ, δηλαδή ετήσια επιβάρυνση 180 ευρώ και μάλιστα την ίδια ώρα που τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές. Για παράδειγμα ενώ ένα νοικοκυριό πλήρωνε για γάλα τον περασμένο Μάρτιο 30 ευρώ τον μήνα, από 1/1/2011 θα πληρώνει 33,6 ευρώ. Οι επιχειρηματίες από τους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου τροφίμων δηλώνουν προβληματισμένοι για την εξέλιξη αυτή, καθώς ήδη υπάρχει πτώση τα κατανάλωσης τους τελευταίους μήνες ακόμα και στην αγορά τροφίμων, η οποία σε ορισμένες κατηγόριες προϊόντων φτάνει και το 10%. Ορισμένοι μάλιστα μιλούν για αναγκαστικές νέες αυξήσεις τους επόμενους μήνες, όταν οι επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν και με το αυξημένο κόστος στις χονδρικές τιμές και τις πρώτες ύλες. Δεν αντέχει η αγορά Για μια ακόμα σταγόνα σε ένα ποτήρι που έχει ήδη ξεχειλίσει μιλούν οι έμποροι. Οπως λένε, το συγκεκριμένο μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ θα επιβαρύνει την κατανάλωση κατά 800 εκατ. ευρώ και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, καθώς θα αναγκαστούν να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα από τον επόμενο χρόνο για ανελαστικές δαπάνες, όπως τα τρόφιμα με αποτέλεσμα να κοπούν δαπάνες για άλλα είδη. Δεν λείπουν και εκείνοι που λένε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει έναν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ συμπληρώνοντας ότι τη στιγμή που γίνεται μια προσπάθεια για να καταπολεμηθεί η ακρίβεια και ο πληθωρισμός αλλά και να αναθερμάνουμε την οικονομία, «τέτοια μέτρα είναι χτυπήματα κάτω από τη μέση». «Το ελληνικό λιανεμπόριο είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ», λέει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επισημαίνοντας ότι έχουν προηγηθεί ήδη δύο συνεχόμενες αυξήσεις εντός του 2010, οι οποίες ήταν άδικες για τους έλληνες καταναλωτές που ήδη έχουν μειωμένη εισοδηματική δυνατότητα. Για περιθώρια που εξαντλούνται κάνει λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης τονίζοντας ότι η αύξηση του ΦΠΑ μπορεί εκ πρώτης όψεως να επιβαρύνει σε μικρό βαθμό, όμως αποτελεί «μια σταγόνα σε ένα ήδη ξεχειλισμένο ποτήρι». Για μέτρα που οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση της οικονομίας κάνουν λόγο και οι εκπρόσωποι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας που, όπως σημειώνει ο πρόεδρός του Κ. Μίχαλος, είναι αμφίβολο εάν θα πετύχουν την προβλεπόμενη αύξηση εσόδων. Τέλος τραγικό λάθος χαρακτηρίζει την αύξηση του ΦΠΑ και η γενική συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων υποστηρίζοντας ότι πλήττει ιδιαίτερα τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.
Read more...

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ


Ρεπορτάζ: Kώστας Ντελέζος
(απο ΤΑ ΝΕΑ)
«Θερμός» χειμώνας με μειώσεις αποδοχών έως 40% έρχεται στον χώρο των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, καθώς η κυβέρνηση κάτω και από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, μετά τον ΟΣΕ, προωθεί σχέδιο δραστικής περιστολής των δαπανών και μηδενισμού των ελλειμμάτων και στις ΔΕΚΟ του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ)...
Στόχος του υπουργείου Μεταφορών είναι έως το τέλος του 2011 να έχουν μηδενιστεί- όπως και στον ΟΣΕ- τα ελλείμματα σε όλες τις συγκοινωνιακές ΔΕΚΟ, κυρίως μέσα από νέες περικοπές αποδοχών, μετατάξεις προσωπικού, αλλαγές των κανονισμών εργασίας και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Μόνο το «πακέτο» των εργαζομένων προβλέπει ετήσιες περικοπές συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ σε όλες τις συγκοινωνιακές επιχειρήσεις, καθώς οι αποδοχές προβλέπεται να περικοπούν από 20% έως 40%! Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν ήδη μειωθεί κατά 20% οι αποδοχές όλων των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, ενώ τώρα, με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, θα περικοπούν και οι δευτερεύουσες απολαβές τους, ώστε να μην ξεπερνούν το 8% των κύριων αποδοχών. Τι θα περιέχει ο νέος μισθός. Οι νέοι μισθοί των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ των αστικών συγκοινωνιών, σύμφωνα με το σχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Μεταφορών, θα περιλαμβάνουν... τα απολύτως απαραίτητα! Πιο συγκεκριμένα: τον βασικό μισθό, το χρονοεπίδομα (τις ωριμάσεις ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας), το οικογενειακό επίδομα (παιδιών), το επίδομα θέσης (π.χ. διευθυντή) και το επίδομα επιστημονικότηταςπτυχίου (όπου υπάρχει). Επί του πακέτου αυτού των κύριων αποδοχών θα μπορεί να προστεθεί ποσοστό μόλις 8%, το οποίο θα είναι υπερωριακή απασχόληση ή εργασία σε ρεπό. Σήμερα, η υπερωριακή απασχόληση καθώς και η απασχόληση σε ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) σε ορισμένες ειδικότητες εργαζομένων (π.χ. ηλεκτροδηγούς-τεχνικούς των ΗΣΑΠ ή οδηγούς-τεχνικούς της ΕΘΕΛ) αποφέρουν στους εργαζόμενους πρόσθετες αμοιβές, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 50% των κύριων αποδοχών τους. Πέραν αυτού, υπάρχουν κατά κλάδο και διάφορα άλλα επιδόματα που «φουσκώνουν» τις αποδοχές. Πρόκειται για τα επιδόματα που αναγράφονται στη «δεύτερη στήλη» των μηνιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών. Υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες παίρνουν κάθε μήνα επιδόματα από 100 ευρώ (διοικητικό προσωπικό) έως και 450 ευρώ (μηχανοδηγοί, οδηγοί, τεχνικοί), ανάλογα με την ειδικότητα και τον φορέα που δουλεύουν. Υπάρχει και «κερατοεπίδομα». Για παράδειγμα, σε ορισμένες εταιρείες (π.χ. ΕΘΕΛ) χορηγείται επίδομα έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία ή χορήγησης γάλακτος εβαπορέ (σε ΗΣΑΠ και ΕΘΕΛ) λόγω ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας. Επίσης, χαρακτηριστικό είναι το αποκαλούμενο και ως «κερατοεπίδομα», δικαιούχοι του οποίου είναι οι οδηγοί των τρόλεϊ, επειδή αναγκάζονται να κατεβαίνουν από το όχημα για να επαναφέρουν τις ηλεκτρικές κεραίες των τρόλεϊ όταν «φεύγουν» από τα ηλεκτροφόρα σύρματα! Στα επιδόματα που οδεύουν προς κατάργηση συγκαταλέγονται ακόμα το επίδομα παράδοσης-παραλαβής λεωφορείων στον δρόμο (κατά την αλλαγή βάρδιας), το επίδομα διαχειριστικών λαθών για όσους διαχειρίζονται χρήματα, το χιλιομετρικό επίδομα κ.λπ. Επίσης, αναμένεται να κοπούν επιδόματα, όπως αυτό που ισχύει στον ΗΣΑΠ για το «ελαφρύ γεύμα» (ψωμοτύρι), το οποίο ωστόσο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, κανείς δεν παίρνει, καθώς είναι μόλις 0,15 ευρώ για κάθε νυχτερινή βάρδια. Τα μοναδικά επιδόματα που θα διασωθούν είναι αυτά των βαρέων και ανθυγιεινών ή ειδικών συνθηκών, τα οποία χορηγούνται στους τεχνικούς και κυμαίνονται από 5%-10%, ανάλογα με την εταιρεία. Βασικός κορμός του κυβερνητικού σχεδίου θα είναι οι περικοπές των ρεπό κυρίως των εργαζομένων στα αστικά λεωφορεία και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και η «μετακίνηση» του προσωπικού στους νέους φορείς με μειωμένες συνολικές αποδοχές εξαιτίας των περικοπών στην υπερωριακή απασχόληση. Η κυβέρνηση, εκτός των άλλων, εξετάζει πρόταση για πλήρη περικοπή των 400 ρεπό των οδηγών λεωφορείων, τα οποία συνυπολογίζονται στις 3.350 καθημερινά εκτελούμενες βάρδιες. Ταυτόχρονα, μέσω των συγχωνεύσεων των επιχειρήσεων θα επιχειρηθεί να γεφυρωθεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των εργαζομένων. Πάντως, το μεγάλο «αγκάθι» των συγχωνεύσεων αφορά τον ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) και τους εργαζόμενούς του, οι οποίοι κοστίζουν υπερδιπλάσια ποσά σε σχέση με τους απασχολούμενους σε άλλες συγκοινωνιακές εταιρείες. Από τις ΔΕΚΟ των αστικών συγκοινωνιών θα απομακρυνθούν συνολικά περίπου 2.000 εργαζόμενοι που θεωρούνται πλεονάζοντες. Από αυτούς, περίπου 1.000 εργαζόμενοι θα μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες και άλλοι 1.000 θα συνταξιοδοτηθούν. Αυξήσεις εισιτηρίων. Στο πλαίσιο της αναζήτησης χρημάτων για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών, η κυβέρνηση εκτιμά ότι άλλα περίπου 50 έως και 140 εκατομμύρια ευρώ- ανάλογα με το σενάριο που θα επιλεγεί- αναμένεται να μπουν στα ταμεία των ΔΕΚΟ συγκοινωνιών από την αύξηση του ενιαίου εισιτηρίου σε 1,20 ή 1,50 ευρώ, καθώς και από την πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής.
Read more...

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ που εγκρίθηκε την Παρασκευή· ικανοποίηση εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση και για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αναφορά στα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα στο νέο στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ. Εντωμεταξύ, οι ηγέτες της Συμμαχίας, που βρίσκονται στη Λισαβόνα, έδωσαν έγκρισή τους για το νέο δόγμα...
Το νέο στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ προσπαθεί να απαντήσει, είκοσι χρόνια μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, τι χρειάζεται η Συμμαχία, και το καταφέρνει, δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου της Λισαβόνας, όπου εγκρίθηκε χωρίς αλλαγές το κείμενο του νέου δόγματος.
Όπως τόνισε ο κ.Παπανδρέου, το νέο δόγμα αξιολογεί τις νέες απειλές που απειλούν σήμερα την ανθρωπότητα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, ο φονταμεταλισμός κλπ.
Όλα αυτά, τόνισε ο πρωθυπουργός, αλλάζουν τη μορφή του ΝΑΤΟ, το οποίο καλείται να στηρίξει μια πιο δημοκρατική κοινωνία στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Επίσης ο κ. Παπανδρέου εξήρε την προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό ξεπερνιούνται τα ταμπού του ψυχρού πολέμου.
Η ελληνική πλευρά δήλωνε ικανοποιημένη για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αναφορά στα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα στο κείμενο για το νέο στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο συμφώνησαν οι 28 χώρες-μέλη μετά από μακρά περίοδο συζητήσεων.
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα προς συζήτηση στη Σύνοδο αφορά την αντιπυραυλική άμυνα, την οποία η Ελλάδα θεωρεί ως συμπληρωματική προς τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα, στα οποία άλλωστε δίνει προτεραιότητα.
Από ελληνικής πλευράς τονίζεται ότι το πλαίσιο δράσης του ΝΑΤΟ καθορίζεται από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.
Στο πλαίσιο των νέου δόγματος θα συζητηθεί επίσης και το θέμα των αμυντικών δομών του ΝΑΤΟ, το οποίο επηρεάζεται σημαντικά από τη διεθνή οικονομική κρίση.
Σχετικά με τα άλλα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος που θα συζητηθούν στη Λισαβόνα είναι και η προσέγγιση ΝΑΤΟ-Ρωσίας, καθώς η Ελλάδα θεωρεί αναγκαία τη συνεργασία των δύο μερών. Δεν αποκλείεται και συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ρώσο πρόεδρο Ντιμίτρι Μετβιέντεφ στο περιθώριο της Συνόδου.
Read more...

ΕΙΣΠΡΑΧΘΗΚΑΝ 439 ΕΚΑΤ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΩΣΗ-ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ


Στο κλείσιμο των φορολογικών εκκρεμοτήτων προχωρεί ο ένας μετά τον άλλον φορολογούμενο καθώς τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες είναι εκείνοι που προσήλθαν στις τράπεζες και στις εφορίες για να καταβάλουν το ποσό της περαίωσης που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα που έλαβαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Συγκεκριμένα, ως την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου εισπράχθηκαν 439 εκατ. ευρώ...
από 263.000 συναλλαγές, ενώ μόνο τη χθεσινή ημέρα εισπράχθηκαν 155 εκατ. ευρώ από 89.000 συναλλαγές. Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το 97% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκαν με απευθείας πληρωμή μέσω τράπεζας, χωρίς να χρειαστεί ο φορολογούμενος να προσέλθει στην εφορία όπου ανήκει. Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία, έχει περαιώσει τις υποθέσεις του το 18% του συνόλου των 1,4 εκατ. σημειωμάτων που έχουν σταλεί. Αξίζει να τονιστεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση στην προθεσμία για συμμετοχή στην εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών ως και τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010. Οσοι επαγγελματίες δεν έχουν παραλάβει το εκκαθαριστικό σημείωμα για την πραγματοποίηση της περαίωσης των ανέλεγκτων υποθέσεων θα πρέπει να προσέλθουν στην Εφορία και να ζητήσουν να τους εκδοθεί από την αρμόδια υπηρεσία. Το εν λόγω εκκαθαριστικό εκδίδεται με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα που ήταν καταχωρημένα στα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα της ΓΓΠΣ κατά τη 13η Οκτωβρίου 2010. Το Εκκαθαριστικό Σημείωμα αποστέλλεται από την αρμόδια για την έκδοσή του ΔΟΥ ταχυδρομικά στον επιτηδευματία, με ταυτόχρονη ηλεκτρονική ενημέρωση και των τυχόν άλλων ΔΟΥ που είναι αρμόδιες για τη φορολογία εισοδήματος του επιτηδευματία για ένα ή περισσότερα οικονομικά έτη που αναγράφονται στο Εκκαθαριστικό Σημείωμα. Καταληκτική ημερομηνία έκδοσης των εν λόγω εκκαθαριστικών σημειωμάτων ορίζεται η 29.11.2010. Η αποδοχή των εν λόγω Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων από τους επιτηδευματίες γίνεται το αργότερο εντός 15 ημερών από την αναφερόμενη σε κάθε Εκκαθαριστικό Σημείωμα ημερομηνία έκδοσης αυτού.
Read more...

ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΕΦΥΡΑ ΓΙΑ ΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Αθανασόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Η οριοθέτηση των ελληνικών χωρικών υδάτων βρίσκεται αυτή την περίοδο στον πυρήνα των διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο οι οποίες διεξάγονται εντατικά μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», το σενάριο των...
κλιμακωτών χωρικών υδάτων της περιόδου 1999-2004 έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, με την Αγκυρα να εμφανίζεται διατεθειμένη να αποδεχθεί το δικαίωμα της Αθήνας να τα επεκτείνει σε πολλές περιοχές σε 12 ναυτικά μίλια- σε συνδυασμό φυσικά με την ευθυγράμμιση του εθνικού εναερίου χώρου. Στο Ανατολικό Αιγαίο πάντως, η Αγκυρα διατηρεί την πάγια θέση της κατά των 12 ν.μ. και αναζητείται η «μαγική φόρμουλα» που θα άρει τις δυσκολίες. Παράλληλα, οι δύο χώρες διαπραγματεύονται επί ενός Πολιτικού Κειμένου Αρχών. Αυτό θα περιγράφει τις βασικές αρχές των σχέσεων των δύο χωρών. Ουσιαστικά θα δεσμεύει τις δύο χώρες ότι θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, με την Αγκυρα να επιθυμεί να αποτρέψει μελλοντικά νέα επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων και την Αθήνα να θέλει την αποδοχή από την τουρκική πλευρά συγκεκριμένων προβλέψεων του Δικαίου της Θάλασσας. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας θα απασχολήσει τις διερευνητικές επαφές στο επόμενο στάδιο της διαπραγμάτευσης, ακόμη και με παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Διαφαίνεται επίσης η πρόθεση της Αγκυρας να αποδεχθεί ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, κάτι που, εφόσον επιβεβαιωθεί στην πράξη, αποτελεί μείζονα κίνηση που θα βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη συμφωνίας. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν λάβει μάλιστα χώρα αρκετές απόρρητες συσκέψεις, σε ιδιαίτερα στενό κύκλο στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον κ. Δ. Δρούτσα και παρουσία τόσο του πρέσβη ε.τ. κ. Π. Αποστολίδη όσο και στενών συμβούλων της ελληνικής κυβέρνησης, για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Παράλληλα, η Αθήνα έχει έρθει σε επαφή με κορυφαίο νομικό γραφείο του εξωτερικού που ειδικεύεται στην επίλυση συνοριακών διαφορών. Ωστόσο, οι γνώστες των απόρρητων διαπραγματεύσεων επιμένουν ότι «αυτή τη στιγμή κάθε πλευρά απλώς παρουσιάζει τις προτάσεις της. Υπάρχουν στοιχεία που μας ενθαρρύνουν, υπάρχουν και διαφορές. Τίποτε όμως δεν θεωρείται συμφωνημένο μέχρι να συμφωνηθούν όλα». Η «χρυσή τομή» Οπως «Το Βήμα» πληροφορείται, η Αγκυρα εμφανίζεται να αποδέχεται κατ΄ αρχάς ότι η Ελλάδα μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια, όπως ορίζει το Δίκαιο της Θάλασσαςόχι όμως σε όλο το Αιγαίο. Από τις συζητήσεις φαίνεται να έχει προκύψει μια συμφωνία για επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στις ηπειρωτικές ακτές, με την εξαίρεση της Θράκης (ανατολικά της Θάσου), όπου λόγω του ανοίγματος των Στενών οι Τούρκοι δεν θα ήθελαν να περιοριστεί δραματικά το κομμάτι υφαλοκρηπίδας που διεκδικούν εκεί. Σε αυτή την περίπτωση, ο κανόνας των 12 ναυτικών μιλίων αναμένεται να εφαρμοστεί και δυτικά του 25ου μεσημβρινού (που χωρίζει το Αιγαίο στη μέση) με ορισμένες μικρές εξαιρέσεις. Η κατάσταση όμως είναι διαφορετική στο Ανατολικό Αιγαίο. Εκεί, η τουρκική πλευρά δεν επιθυμεί επέκταση στα 12 ν.μ. Αναζητείται λοιπόν η «χρυσή τομή», η οποία θα μπορούσε κατά ορισμένες πληροφορίες να είναι τα 8 ή τα 9 ν.μ. Ανάλογες προτάσεις έχουν συζητηθεί και στο παρελθόν. Ολα όμως παραμένουν ανοιχτά. Ο σκοπός είναι η μεικτή ρύθμιση που θα βρεθεί να έχει τις λιγότερες δυνατές εξαιρέσεις. Υπάρχουν πάντως περιοχές, κυρίως μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, αλλά και στα ίδια τα Δωδεκάνησα, όπου λόγω γεωγραφίας τα χωρικά ύδατα λογικά θα παραμείνουν στα 6 ν.μ., προς διευκόλυνση της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Το Πολιτικό Κείμενο Αρχών Οσον αφορά το Πολιτικό Κείμενο Αρχών, αυτό αναμένεται να αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο μιας τελικής συμφωνίας. Θα περιγράφει τις αρχές της συνεργασίας των δύο πλευρών, αλλά και τον δρόμο για το μέλλον των σχέσεών τους. Η σύνταξή του παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες, επισημαίνουν οι γνώστες του βαθέος παρασκηνίου. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πάντως ότι η Αγκυρα θα επιδιώξει να δεσμεύσει την ελληνική πλευρά ότι δεν πρόκειται μελλοντικά να προχωρήσει σε κινήσεις όπως, π.χ., νέα επέκταση των χωρικών υδάτων. Την ίδια στιγμή, όμως, η Αθήνα δεν μπορεί ούτε και επιθυμεί πολιτικά να εμφανιστεί ότι απεμπολεί ένα δικαίωμά της που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο. Επιπλέον, η τουρκική πλευρά φέρεται να επιμένει στην αναφορά περί ζωτικών συμφερόντων της στο Αιγαίο, επικαλούμενη και τη Συμφωνία της Μαδρίτης του 1997, ενώ, κατά ορισμένες πληροφορίες, θα ήθελε να περιλαμβάνεται στο κείμενο ότι το Αιγαίο είναι κλειστή ή ημίκλειστη θάλασσα. Η «αλλεργία» της Τουρκίας με το Καστελόριζο «Αγκάθι» των διαπραγματεύσεων το Καστελόριζο Τ ο ερώτημα «οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ή αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ);» απασχολεί έντονα τους συμμετέχοντες στις διερευνητικές επαφές. Η πιθανότητα κήρυξης ΑΟΖ από την Ελλάδα προκαλεί «αλλεργία» στην Τουρκία που φοβάται πιθανό αποκλεισμό της. Πολλοί υποστηρικτές της ΑΟΖ στην Ελλάδα δεν επιμένουν τόσο πολύ στο ότι αυτή είναι η πλέον σύγχρονη μέθοδος οριοθέτησης, αλλά στο ότι με αυτή θα περιοριστούν οι διεκδικήσεις της Τουρκίας. Η ΑΟΖ έχει οφέλη σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, ερευνών ή και αλιείας, καθώς δεν αφορά μόνο τον βυθό αλλά και την απόσταση από τον βυθό ως την επιφάνεια της θάλασσας. Ακόμη και η ΑΟΖ, όμως, απαιτεί οριοθέτηση. Η άποψη που φαίνεται ότι διαμορφώνεται στην Αθήνα είναι ότι, με το θέμα της υφαλοκρηπίδας να έχει φορτιστεί τόσο αρνητικά επί πολλά χρόνια, η στροφή των συνομιλιών στην ΑΟΖ θα επιβάρυνε περαιτέρω το κλίμα. Το θέμα της ΑΟΖ έχει συνδεθεί στενά με το Καστελόριζο. Οι πληροφορίες για ύπαρξη πλούσιων ενεργειακών κοιτασμάτων έχουν μετατρέψει το νησί σε «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων. Η Αγκυρα θεωρεί ότι ένα τόσο μικρό νησί μπροστά τις τεράστιες τουρκικές ακτές δεν μπορεί να πάρει μεγάλο κομμάτι υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ. Η τουρκική πλευρά πιστεύει ότι η θέση της είναι νομικά ισχυρή, επικαλούμενη και πρόσφατη απόφαση, με παρόμοια χαρακτηριστικά, του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί ενός νησιού στη Μαύρη Θάλασσα. Διάδικοι στην απόφαση αυτή, που εκδόθηκε το 2008, ήταν η Ουκρανία και η Ρουμανία. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία προσπαθεί να εξαιρέσει το Καστελόριζο από τη συζήτηση, καθώς θεωρεί ότι δεν ανήκει στο Αιγαίο αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο. Ουσιαστικά, δείχνει ότι θέλει να το αποκόψει από τον υπόλοιπο εθνικό κορμό. Φέρεται μάλιστα να επικαλείται επ΄ αυτού παλαιότερη απόφαση του Διεθνούς Υδρογραφικού Οργανισμού για τον γεωγραφικό διαχωρισμό των θαλασσών, βάσει της οποίας το Αιγαίο «σταματά» λίγο μετά τη Ρόδο. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, σημειώνουν διπλωμάτες με βαθιά γνώση των ελληνοτουρκικών, θα είναι καταστροφικό για τα ελληνικά συμφέροντα. Ωστόσο, επειδή η πλήρης ΑΟΖ του Καστελόριζου σχεδόν αγγίζει εκείνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Τούρκοι τηρούν άτεγκτη στάση. Ειδικοί επί του Δικαίου της Θάλασσας όμως επιμένουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει έστω έναν «διάδρομο» υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ με την Κύπρο. Οι γκρίζες ζώνες Ο «άγνωστος Χ» των διερευνητικών επαφών παραμένουν οι γκρίζες ζώνες, θεωρία που πρωτοδιατυπώθηκε από την Αγκυρα στην κρίση των Ιμίων το 1996. Αποτελούν απλό διαπραγματευτικό χαρτί των Τούρκων που κάποια στιγμή θα αποσυρθεί ή όχι; Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο κ. Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να έχει πει στον κ. Γ. Παπανδρέου ότι δεν σκοπεύει να αμφισβητήσει την κυριαρχία ελληνικών εδαφών σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν επί κυβέρνησης Καραμανλή. Οι γκρίζες ζώνες παραμένουν πάντως, μαζί με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, δύο θέματα για τα οποία οι Τούρκοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.
Read more...

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΟΜΠΑΜΑ- ΓΚΙΟΥΛ ΚΑΙ ΜΕΡΚΕΛ


Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας ο έλληνας πρωθυπουργός είχε σύντομο διάλογο με τον Αμπτουλάχ Γκιούλ, τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και την Άγκελα Μέρκελ. Ο διάλογος έγινε όταν ο κ. Γκιουλ ανέφερε, κατά τη συζήτηση του θέματος των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΝΑΤΟ, τη γνωστή θέση της Τουρκίας για τη συμμετοχή της Κύπρου στους διεθνείς οργανισμούς και εν προκειμένω στο ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του...
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να λυθεί το Κυπριακό και ζήτησε από όσους μπορούν να βοηθήσουν για να λυθεί το θέμα, να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, όπως επιθυμεί και ο κ. Χριστόφιας, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου. Ο Πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία και με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος του είπε ότι και οι δύο ανέλαβαν τα ηνία των χωρών τους σε πολύ δύσκολες περιόδους και ότι προσπαθούν και οι δύο πολύ. Τέλος, συνάντηση είχε ο κ. Παπανδρέου και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, με την οποία, όπως είναι φυσικό, συζήτησαν για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για την ελληνική πρόταση και τον διαφορετικό μηχανισμό που προτείνει η Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο συμφώνησαν να αναθέσουν σε ομάδες συνεργατών τους να συζητήσουν το θέμα αυτό. Η συνάντηση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, χαρακτηρίσθηκε εποικοδομητική από τον κ. Παπανδρέου. Μια από τις βασικές διαφορές μεταξύ της γερμανικής πρότασης και της ελληνικής, είναι ότι στην ελληνική προβλέπεται, μεν, η συμμετοχή ιδιωτών και Τραπεζών στον μηχανισμό στήριξης, αλλά με την επιβολή φόρου ή φόρων, η συγκέντρωση των οποίων θα αρχίσει από τωρα.
Read more...