Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ που εγκρίθηκε την Παρασκευή· ικανοποίηση εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση και για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αναφορά στα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα στο νέο στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ. Εντωμεταξύ, οι ηγέτες της Συμμαχίας, που βρίσκονται στη Λισαβόνα, έδωσαν έγκρισή τους για το νέο δόγμα...
Το νέο στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ προσπαθεί να απαντήσει, είκοσι χρόνια μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, τι χρειάζεται η Συμμαχία, και το καταφέρνει, δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου της Λισαβόνας, όπου εγκρίθηκε χωρίς αλλαγές το κείμενο του νέου δόγματος.
Όπως τόνισε ο κ.Παπανδρέου, το νέο δόγμα αξιολογεί τις νέες απειλές που απειλούν σήμερα την ανθρωπότητα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, ο φονταμεταλισμός κλπ.
Όλα αυτά, τόνισε ο πρωθυπουργός, αλλάζουν τη μορφή του ΝΑΤΟ, το οποίο καλείται να στηρίξει μια πιο δημοκρατική κοινωνία στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Επίσης ο κ. Παπανδρέου εξήρε την προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό ξεπερνιούνται τα ταμπού του ψυχρού πολέμου.
Η ελληνική πλευρά δήλωνε ικανοποιημένη για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αναφορά στα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα στο κείμενο για το νέο στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο συμφώνησαν οι 28 χώρες-μέλη μετά από μακρά περίοδο συζητήσεων.
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα προς συζήτηση στη Σύνοδο αφορά την αντιπυραυλική άμυνα, την οποία η Ελλάδα θεωρεί ως συμπληρωματική προς τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα, στα οποία άλλωστε δίνει προτεραιότητα.
Από ελληνικής πλευράς τονίζεται ότι το πλαίσιο δράσης του ΝΑΤΟ καθορίζεται από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.
Στο πλαίσιο των νέου δόγματος θα συζητηθεί επίσης και το θέμα των αμυντικών δομών του ΝΑΤΟ, το οποίο επηρεάζεται σημαντικά από τη διεθνή οικονομική κρίση.
Σχετικά με τα άλλα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος που θα συζητηθούν στη Λισαβόνα είναι και η προσέγγιση ΝΑΤΟ-Ρωσίας, καθώς η Ελλάδα θεωρεί αναγκαία τη συνεργασία των δύο μερών. Δεν αποκλείεται και συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ρώσο πρόεδρο Ντιμίτρι Μετβιέντεφ στο περιθώριο της Συνόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: