Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ


Την ερχόμενη Δευτέρα θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα του υπ. Οικονομικών, που στοχεύουν στην εξεύρεση πρόσθετων εσόδων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, την περίοδο 2011 – 2014. Αυτό αποφασίστηκε στη διευρυμένη υπουργική σύσκεψη, που έγινε σήμερα στο υπουργείο με αντικείμενο το...
Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής.
Στη συνάντηση συμμετεπιχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοίδης.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής θα παρουσιασθεί την ερχόμενη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου.
Θα περιλαμβάνει σχέδιο δράσεων για την καταστολή της φοροδιαφυγής, προτάσεις για θεσμικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και μέτρα για την αποτελεσματική και συντονισμένη λειτουργία των φορολογικών, δικαστικών και διωκτικών αρχών.

Read more...

Επιμένει ο Γ.Μιχελάκης στα περί «ιστορικού λάθους» για την απογραφή

Παραμένει ανοιχτό το θέμα

Ο Γιάννης Μιχελάκης
Ο Γιάννης Μιχελάκης
Αθήνα
Τη θέση της ΝΔ ότι η απογραφή, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, «ιστορικά έχει αποδειχτεί λάθος» επανέλαβε ο Γιάννης Μιχελάκης, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα και κυρίως για το αν η συζήτηση περί απογραφής και εν γένει για το παρελθόν ακυρώνει το κεντρικό μήνυμα, το οποίο θέλει να περάσει η ΝΔ ενόψει και του Ζαππείου ΙΙ, ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε: «Εμείς προχωράμε μπροστά και κοιτάζουμε τα πραγματικά προβλήματα».

Ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε ότι το κόμμα του έχει κάνει γενναία αυτοκριτική και τόνισε πως ο κόσμος περιμένει από τη ΝΔ λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαχώρισε τον Κώστα Καραμανλή από την υπόθεση της απογραφής, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η ιστορία αφορά τον κ. Αλογοσκούφη».

«Κάνουμε γενναία αυτοκριτική, τα αφήνουμε όμως πίσω γιατί υπάρχει λύση, υπάρχει πρόγραμμα και ελπίδα για να βγούμε από την κρίση» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει το ολοκληρωμένο και επικαιροποιημένο πρόγραμμα του κόμματος για την έξοδο από την κρίση στο Ζάππειο.

Ο κ. Μιχελάκης δεν θέλησε να σχολιάσει τη χρονική στιγμή που προέκυψε το θέμα της απογραφής και χαρακτήρισε τις σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Κώστα Καραμανλή ως «πολύ καλές».

Σχετικά με τις προτάσεις που θα καταθέσει η ΝΔ σημείωσε πως όποιος θέλει μπορεί να τις αξιοποιήσει.

«Θα τις κρίνει όμως ο λαός, εμείς έχουμε καταθέσει και άλλες προτάσεις, αλλά η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε καμία από αυτές, πλην της υπόθεσης των 50 δισ. ευρώ, που ήρθε στη δημοσιότητα μέσω των δηλώσεων της... 'πιτζάμας' και των όσων είχε πει τότε η τρόικα. Εμείς όταν παρουσιάσαμε το σχέδιο για τα 50 δισ. ήταν για να απεμπλακούμε από το Μνημόνιο. Αυτοί το παρουσίασαν για να το υπηρετήσουν το Μνημόνιο. Εμείς μιλούσαμε για αξιοποίηση, ενώ αυτοί θέλουν να ξεπουλήσουν τα ασημικά» δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.

Καρατζαφέρης: Είναι λάθος τακτική


Στο θέμα αναφέρθηκε την Τετάρτη και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης.

«Αυτή η απαξίωση προς το πρόσωπο του κ. Καραμανλή και οι περιγραφές ως 'εγκληματικό λάθος', δεν νομίζω ότι βοηθούν προς καμία κατεύθυνση. Η επιλογή επίσης του προσώπου, του κ. Χρ. Λαζαρίδη, ο οποίος έκανε τη γενική επίθεση -είναι παντελώς άγνωστος στη ΝΔ- με βάζει σε πρόσθετες σκέψεις» δήλωσε στο «Ράδιο 9».

«Δεν μπορώ να ξέρω τη στρατηγική του κ. Σαμαρά και γιατί αποφάσισε να περάσει σε μία κόντρα με τον πρώην πρωθυπουργό. Το θέμα δεν είναι αν ήταν σωστή ή λάθος η απογραφή. Το θέμα είναι κατά πόσο, εάν έχεις κάποιες πομπές, αυτές τις βγάζεις στα 'μανταλάκια'. Είναι λάθος τακτική. Μπορούσε να γίνει αυτό στα όργανα του κόμματος, να διαπιστώσουν το τι ωφέλησε και το πόσο έβλαψε, και να μείνει εκεί» προσέθεσε.

«Δεν μπορώ να βαθμολογήσω αυτήν την κίνηση σαν θετική κίνηση. Δηλαδή, αν ο στόχος του κ. Σαμαρά είναι η αύξηση των 'απονεκρωμένων' ποσοστών. Αυτή δεν είναι μια κίνηση που θα βοηθούσε. Γιατί αύριο, όταν θα πραγματοποιηθούν δημοσκοπήσεις από διάφορες εταιρείες, θα απευθυνθούν και θα ερωτηθούν και οι δυσαρεστημένοι Καραμανλικοί» συνέχισε, υποστηρίζοντας «με αυτήν την πράξη η ΝΔ αφαιρεί βέλη από την φαρέτρα της». «Θα έλεγα ότι είναι ή απειρία, ή εμπάθεια» τόνισε.

Στην ερώτηση εάν αυτό θα μπορούσε να είναι μια υπερβατική πολιτική κίνηση, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απάντησε: «Θα μπορούσε να κάνει κανείς μια κάποια 'υπερβατική' πολιτική, αν είχε δώσει δείγματα γραφής θετικά στον πολίτη. Δεν έχει δώσει όμως τίποτα ώς σήμερα. Δεν μπορεί να είναι το πρώτο υπερβατικό βήμα αυτό, δηλαδή της 'κατασπάραξης' του κ. Καραμανλή».

Στο θέμα της απογραφής και της σχετικής συζήτησης παρενέβη ο πρώην υφυπουργός επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, Γιώργος Κοντογιάννης.

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ όπως του Χ. Λαζαρίδη και του Γ. Μιχελάκη, ο κ. Κοντογιάννης τους κατηγόρησε ότι επιχειρούν να μηδενίσουν το έργο του πρώην πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του, της οποίας διετέλεσε μέλος.

«Οι ‘Γεωργαλάδες’ και οι ‘Σταματόπουλοι’ του κ. Σαμαρά επιχειρούν να μηδενίσουν το έργο του Κώστα Καραμανλή, εξαπατούν και προσβάλουν τους αγωνιστές της παράταξης και ανερυθρίαστα συνεχίζουν το αριβίστικο έργο τους» δήλωσε ο σημερινός βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Σωστή χαρακτήρισε την απογραφή ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Αναστάσιος Καρυπίδης. «Για μένα ήταν σωστή η απογραφή, διότι ανέλαβε μια κυβέρνηση κι έπρεπε να ξέρει τι ακριβώς έχει πάρει, τι οφείλουμε» είπε ο κ. Καρυπίδης στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM 100.

Σε ερώτηση αν ήταν «έγκλημα» η απογραφή και για τις δηλώσεις που έκαναν για το θέμα οι Γιάννης Μιχελάκης και Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο κ. Καρυπίδης απάντησε: «Όταν κατεβαίνουν από το άλογο κάποιοι λένε διάφορα πράγματα. Εμένα μου αρέσουν όταν είναι πάνω στο άλογο να λένε ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος και άμα δεν συμφωνούν να αποχωρούν, να παραιτούνται και να φεύγουν».

«Υπερβολική» χαρακτήρισε τη φράση του Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «εγκληματική» την απογραφή Αλογοσκούφη, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο Κ.Τζαβάρας όταν ρωτήθηκε αν ήταν ακραία η διατύπωση που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε:

«Ακραίο όταν κάποιος εκφράζεται δεν είναι τίποτα. Και ούτε μπορώ εγώ να κάνω κριτική στον κ. Μιχελάκη, όταν απλώς κάνει την ίδια διαπίστωση που κάνω και εγώ. Αν τώρα στις λέξεις θέλουμε να δώσουμε μία αυτόνομη οντότητα, θεωρώ ότι αυτό είναι μια υπερβολική αποκωδικοποίηση ενός μηνύματος»

Ωστόσο, είπε πως «είτε χαρακτηριστεί εγκληματικό λάθος, είτε ιστορικό λάθος, είτε, όπως εγώ είπα, μία ατυχής απόπειρα, θεωρώ ότι αυτό που προέχει είναι το γεγονός ότι επιτέλους υπάρχει και αυτή η πόρτα ανοιχτή στην ΝΔ -να μπορούμε να κάνουμε κριτική αποτίμηση του παρελθόντος μας. Μπορούμε, λοιπόν, με θάρρος και με γενναιότητα να πούμε ότι αυτό δεν ωφέλησε την Ελλάδα; Ε' αυτό το λέμε».


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Παιδιά ηρεμήστε… Γεννήθηκα στην Αμερική!»

Τέλος στις φήμες για την καταγωγή του


http://img.protothema.gr/CFB66605FED7C80EBF108BB1DEA795A7.jpg
Τέλος σε όλες τις φημολογίες για τον τόπο καταγωγής του έβαλε έπειτα από πολύ καιρό ο αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, δίνοντας σήμερα στη δημοσιότητα το πιστοποιητικό γέννησής του, στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι γεννημένος στην πολιτεία της Hawaii.

Στο έγγραφο, που ανέβηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου το πρωί της Τετάρτης, υπάρχει η υπογραφή αξιωματούχων από τη Honolulu της Hawaii, καθώς επίσης και η υπογραφή της μητέρας του αμερικανού προέδρου.

«Ο Πρόεδρος πιστεύει ότι η διαμάχη για το πιστοποιητικό γέννησής του δεν έκανε καλό στη χώρα» έγραψε ο Dan Pfeiffer, υπεύθυνος τύπου του Λευκού Οίκου στο site. Σύμφωνα με τον Pfeiffer, ο Obama έδωσε εντολή στους υπεύθυνους στην Hawaii να κοινοποιήσουν το έγγραφο.

Ο αμερικανός πρόεδρος με αυτό τον τρόπο, προσπαθεί να δώσει ένα τέλος στις θεωρίες συνομωσίας που είχαν αναπτυχθεί από την ημέρα της εκλογής του και κρατούσαν μέχρι και σήμερα, οι οποίες έκαναν λόγο για παράνομη εκλογή του, αφού δεν είναι αμερικανός πολίτης.

«Τα περασμένα δυόμισι χρόνια παρακολουθούσα το γεγονός και προβληματιζόμουν για το μέγεθος που θα μπορούσε να πάρει» είπε ο αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις του και συνέχισε: «ό,τι και να γίνει σίγουρα πάντα θα υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που δεν θα αφήσουν το θέμα. Δεν έχουμε όμως χρόνο για τέτοιες χαζομάρες».

Ο Obama είχε πάρει την απόφαση να δημοσιοποιήσει το πιστοποιητικό πριν δυο εβδομάδες, έπειτα από σχόλια του τύπου που μιλούσαν για «εβδομάδα αμφισβήτησης», την εβδομάδα που οι Ρεπουμπλικάνοι δημοσιοποίησαν το budget του 2012 και ο πρόεδρος έδωσε ομιλία για το χρέος της χώρας.

Το εν λόγω θέμα, πρόσφατα πήρε μεγάλη διάσταση, όταν ο μεγιστάνας Donald Trump, που σκέφτεται να κατέβει ως υποψήφιος στις επόμενες εκλογές έθεσε το ζήτημα. Όπως είπε μάλιστα ο Trump μετά τη δημοσιοποίηση του πιστοποιητικού: «Πιστεύω ότι κατάφερα κάτι πολύ σημαντικό. Θα πρέπει όμως να εξεταστεί η αυθεντικότητά του».

Σε δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει, μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν ήταν σίγουρο για το κατά πόσο ο Obama είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ ή όχι. Μάλιστα, κάποιοι από τους ερωτηθέντες είχαν εκφράσει τη γνώμη ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίαζε το συγκεκριμένο έγγραφο καθώς δεν υπήρχε. Με αυτό τον τρόπο ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να διαψεύσει όλες τις κατηγορίες.


Read more...

Κυβερνητική υπό τον Παμπούκη για τη Siemens

newpost.gr
Κυβερνητική υπό τον Παμπούκη για τη Siemens
eurokinissi
Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη για το θέμα της υπόθεσης Siemens πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππα, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Καστανίδη, και του Υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ρόβλια με θέμα το συντονισμό των κυβερνητικών ενεργειών στο ζήτημα της υπόθεσης Siemens.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για τη νομική διαχείριση της υπόθεσης καθώς επίσης και ζητήματα συντονισμού των επιμέρους ενεργειών του Ελληνικού Δημοσίου.
Read more...

Το ΠΑΣΟΚ παίρνει θέση για την απογραφή

newpost.gr
Το ΠΑΣΟΚ παίρνει θέση για την απογραφή
Είναι σαφές ότι του ΠΑΣΟΚ πολύ του αρέσει η εσωστρέφεια που έχει καλλιεργηθεί στη ΝΔ με αφορμή την απογραφή του Αλογοσκούφη. Φαίνεται και από τον “βασικό σχολιασμό” που σημειώνει ότι ήταν μια επιλογή του ίδιου του Κ. Καραμανλή, υπενθυμίζοντας δηλώσεις του.

Διαβάστε τι αναφέρει ο “βασικός σχολιασμός επικαιρότητας” του ΠΑΣΟΚ:
Ποιος Αλογοσκούφης; Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής είχε πει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του στις 20 Μαρτίου 2004: «Προχωρούμε άμεσα σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως πρέπει) σε πλήρη δημοσιονομική απογραφή. Ήδη, έχει δοθεί εντολή στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να προχωρήσουν στη σύνταξη πλήρους και αντικειμενικής μελέτης για την κατάσταση της Οικονομίας και ιδιαίτερα για τα δημόσια οικονομικά. Στο ξεκίνημα της νέας πορείας είναι ανάγκη να αποκατασταθεί η διαφάνεια στους λογαριασμούς του Δημοσίου»!
Read more...

Προ των πυλών η προανακριτική για τις υποβρύχιες μίζες

Πού θα ρίξει τις ευθύνες ο Ακης


http://img.protothema.gr/0B88A1423C238356DE9BF50E447C7041.jpg
Με τον Άκη Τσοχατζόπουλο να παρίσταται και να αφήνει σαφείς αιχμές για την κυβέρνηση Σημίτη, που το 1999 αποφάσισε συλλογικά την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων, αλλά και κατά των διαδόχων του στο Πεντάγωνο, που είχαν την ευθύνη για την εκτέλεση των συμβάσεων και τις ποινικές ρήτρες, θα συζητήσει την Πέμπτη η Βουλή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, που θα ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος, όχι μόνο θα παραστεί στη συζήτηση και θα μιλήσει, ως έχει δικαίωμα, αλλά, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του protothema.gr, αναμένεται να περάσει στην αντεπίθεση, προειδοποιώντας με προσεκτικό τρόπο, προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο πρώην υπουργός, η παραπομπή του οποίου σε προανακριτική επιτροπή θεωρείται σχεδόν αναπόφευκτη, θα καταγγείλει ότι καθίσταται επιλεκτικός στόχος, ώστε «να υπάρξει χειραγώγηση της κοινής γνώμης και να διοχετευθεί η δικαιολογημένη δημόσια αγανάκτηση εναντίον μου», όπως αναμένεται να πει χαρακτηριστικά.

Θα ζητήσει να μην γίνει χρονικός επιμερισμός την υπόθεσης και ούτε επιλεκτική στοχοποίηση στο πρόσωπό του, αλλά να ερευνηθεί η υπόθεση σε όλη τη χρονική της διάρκεια και για τους πάντες, που χειρίστηκαν το θέμα.

Στην ομιλία του θα επισημάνει ότι «η επιλογή για το συγκεκριμένο τύπο υποβρυχίων, το περιεχόμενο της σύμβασης, το τίμημα και τα αντισταθμιστικά οφέλη προέκυψε από συλλογική και ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ». Αφού επισημάνει ότι ο ίδιος αποδέχθηκε ομόφωνη εισήγηση όλης της ιεραρχίας του Πολεμικού Ναυτικού, θα τονίσει ότι υπήρξε μόνον εισηγητής στο ΚΥΣΕΑ, το οποίο έλαβε την απόφαση, μετά από μεγάλη συζήτηση και πολλές συνεδριάσεις.

«Εάν τα λοιπά μέλη του ΚΥΣΕΑ αγνοούσαν ή αγνοούν τις διαδρομές του μαύρου χρήματος, που τώρα αποκαλύπτει η Γερμανική δικαιοσύνη, το ίδιο ισχύει και για μένα. Κι αυτό γιατί κατ’ ουδένα λόγο και απ’ οποιοδήποτε στοιχείο δεν μπορεί να συναχθεί οποιαδήποτε διαφοροποίησή μου από τα άλλα μέλη του ΚΥΣΕΑ» αναμένεται να επισημάνει ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος θα προσθέσει με νόημα ένα ακόμη στοιχείο, ότι επί υπουργίας του καταβλήθηκε μόλις τι 18,5% του συνολικού τιμήματος της σύμβασης, ενώ κατά τις θητείες των άλλων υπουργών, και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καταβλήθηκε το 61,5%.

Προχωρώντας ακόμη πιο πολύ στην έμμεση επίθεση κατά των διαδόχων του ο κ. Τσοχατζόπουλος αναμένεται να τονίσει ότι οι διάδοχοί του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας «φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τη μη ενεργοποίηση των ποινικών ρητρών, που επέτρεπαν στο ελληνικό δημόσιο την κατάπτωση εγγυητικών επιστολών, που είχε λάβει από τους αντισυμβαλλόμενους Γερμανούς και κάλυπταν ολόκληρο το τίμημα και την πλήρη εκτέλεση των σχετικών συμβάσεων».

Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα επισημάνει ότι «επί υπουργία μου υπεγράφη μόνο η σύμβαση για την αγορά νέων υποβρυχίων, ενώ μετά το 2002 υπεγράφη η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό παλαιών υποβρυχίων με νέα αντισταθμιστικά οφέλη». Σκέφτεται δε να επισημάνει με νόημα ότι «εγώ ουδέποτε είχα την ευθύνη για την υλοποίηση των ποινικών ρητρών και ποτέ δεν παραιτήθηκαν από ποινικές ρήτρες» προκαλώντας σαφώς ανησυχία σε κάποιους διαδόχους του.

Read more...

Το κρίσιμο ραντεβού, το σκληρό ΠΑΣΟΚ και στο βάθος εκλογές τον Ιούνιο

Το κρίσιμο ραντεβού, το σκληρό ΠΑΣΟΚ και στο βάθος εκλογές τον Ιούνιο
Το δεύτερο 15μερο του Μαΐου είναι- ίσως- το κρισιμότερο αυτής της κυβέρνησης. Τότε θα πρέπει να ψηφιστούν τα νέα οικονομικά μέτρα και προηγουμένως, ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να έχει εξαλείψει τα φαινόμενα αντιπαραθέσεων των υπουργών- βλέπετε σαν παράδειγμα τη νέα διαφωνία Μπιρμπίλη και Παπακωνσταντίνου, το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές από την πλευρά των βουλευτών στις κρίσιμες ψηφοφορίες και η Ιπποκράτους ότι οι “πράσινοι” συνδικαλιστές δεν θα... ζωστούν τα άρματα.


Ο Πρωθυπουργός, σε συνομιλίες με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη αλλά και σε συζητήσεις με οικονομικούς παράγοντες, δεν κρύβει ότι για να συνεχίσει, επιθυμεί την ομόθυμη στήριξης της κοινοβουλευτικής του ομάδας. “Αν με αμφισβητήσουν, πάω σε εκλογές” λέει και δείχνει περισσότερο να το εννοεί, παρά να κάνει ένα πολιτικό εκβιασμό.
Το ερώτημα όμως είναι αν μια απόφαση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είναι πλέον θέμα αποκλειστικής ευθύνης του Πρωθυπουργού, ως είθισται.

Πληροφορίες τις οποίες δεν επιβεβαιώνει η Κυβέρνηση, λένε ότι τις πρώτες ημέρες του Μαΐου δεν αποκλείεται να σπεύσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών μας, δηλαδή οι Ντομινίκ Στρος Καν, Ζαν Κλοντ Τρισέ και Όλι Ρεν, ζητώντας επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Από τη συνάντηση αυτή- αν πραγματοποιηθεί, θα κριθεί εν πολλοίς και η επόμενη δόση του δανείου.

Ωστόσο είναι σαφές ότι η τρόικα- το έχει πει και ο Γιώργος Παπανδρέου ότι εκχωρήσαμε κυριαρχικά δικαιώματα, έχει πλέον λόγο και για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Με δυο λόγια, λέμε ότι μπορεί ο Γιώργος να επιθυμεί εκλογές και η τρόικα να μην του το επιτρέπει αν νομίζει ότι “κινδυνεύουν” τα λεφτά της...

Read more...

Φόβοι ότι ο Άκης θα μαδήσει τη... Μαργαρίτα

Φόβοι ότι ο Άκης θα μαδήσει τη... Μαργαρίτα
newpost.gr
Αύριο (Πέμπτη) ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα επιστρέψει στη Βουλή, προκειμένου να καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Ήδη, ο άλλοτε έμπιστος του Ανδρέα Παπανδρέου έχει διαμηνύσει ότι δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με το ΠΑΣΟΚ, προαναγγέλλοντας ότι θα πει την αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος... Τι όμως μπορεί να πει ο Άκης Τσοχατζόπουλος που να φοβίζει το σημερινό ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου;


Ο Πρωθυπουργός δεν έχει τίποτα να φοβάται από τις ενδεχόμενες αποκαλύψεις του Άκη για το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Η συμμετοχή του στο ΚΥΣΕΑ δεν είναι κάτι που τον φοβίζει- δεν είχε συμμετοχή σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις. Και επιπροσθέτως λέγεται ότι στο επίμαχο ΚΥΣΕΑ δεν παραβρισκόταν- ήταν στην Τουρκία όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του.

Ωστόσο, ο Άκης Τσοχατζόπουλος γνωρίζει από πρώτο χέρι όλα τα -καλά κρυμμένα- μυστικά του ΠΑΣΟΚ, κυρίως όσα διημείφθησαν την εποχή του Ανδρέα. Ενδεχομένως ούτε αυτό να φοβίζει τον σημερινό Πρωθυπουργό.
Υπάρχει όμως μια ευαίσθητη περίοδος για την οποία ο Άκης Τσοχατζόπουλος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Μια περίοδος που σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου, αλλά ταυτοχρόνως αποτέλεσε κομβικό σημείο για την οικογένεια Παπανδρέου.

Τους πρώτους μήνες του 1989, ο Ανδρέας Παπανδρέου πήρε την απόφαση να χωρίσει από τη σύζυγό του Μαργαρίτα, προκειμένου να παντρευτεί τη Δήμητρα Λιάνη. Οι διαδικασίες ήταν επίπονες και χρειάστηκαν μεγάλες διαπραγματεύσεις για να καμφθούν οι διαφωνίες.

Από την πλευρά του Ανδρέα, τη διαμεσολάβηση και τις σκληρές διαπραγματεύσεις είχαν αναλάβει οι Αντώνης Λιβάνης, Γιώργος Κατσιφάρας και Άκης Τσοχατζόπουλος, χωρίς τη συμμετοχή του Πέτρου Λάμπρου, ταμία τότε του ΠΑΣΟΚ. Λέγεται ότι αυτοί οι τρεις, πότε από κοινού και πότε ο καθένας μόνος του, εκτός από τις μαραθώνιες συζητήσεις, ανέλαβαν να συγκεντρώσουν και το - μεγάλο για τα δεδομένα της εποχής- ποσό που απαιτήθηκε για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να καμφθούν όλες οι αντιστάσεις. Οι πληροφορίες, αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί, θεωρούνται δεδομένες για το στελεχικό δυναμικό του παλιού ΠΑΣΟΚ.

Αν ο Άκης αποφασίσει να αναφερθεί σε εκείνη τη δύσκολη για την οικογένεια Παπανδρέου περίοδο, είναι βέβαιο ότι ακόμα και αν δεν μπορέσει να θίξει προσωπικά τον Γιώργο - αυτό θεωρείται λογικό, το λιγότερο που θα καταφέρει θα είναι να τον εξοργίσει στο μέγιστο δυνατό σημείο...

ΥΓ: Πληροφορίες του Newpost αναφέρουν ότι μήνυμα του Άκη με το ανάλογο περιεχόμενο, έχει φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς ωστόσο να κάμψει τη βούληση του Πρωθυπουργού για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής।



Read more...

Απορρίπτει ανασχηματισμό ή πρόωρες εκλογές ο Γ.Πεταλωτής

Απάντηση στα σενάρια

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα δρόμο με μεγάλα προβλήματα και δίνει αγώνα για την επίλυσή τους, τόνισε ο Γ.Πεταλωτής
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα δρόμο με μεγάλα προβλήματα και δίνει αγώνα για την επίλυσή τους, τόνισε ο Γ.Πεταλωτής
Αθήνα
«Βλαπτική» για τον τόπο χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, απορρίπτοντας παράλληλα τις συζητήσεις περί ανασχηματισμού.

«Εδώ υπάρχει μία κυβέρνηση, η οποία έχει εκλεγεί για τετραετία, μία κυβέρνηση η οποία έχει αποδείξει ότι, παρά τις τεράστιες δυσκολίες τις πολιτικές που αντιμετωπίζει ως προς την αντιμετώπιση μιας πρωτοφανούς κρίσης για τη χώρα μας, δεν το βάζει κάτω. Δεν υπάρχει κανένας, μα κανένας λόγος να γίνουν εκλογές» δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, καλώντας την αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης να επιτελέσουν το ρόλο τους με υπευθυνότητα.

«Θα πρέπει όλοι μας, με πρώτη φυσικά την κυβέρνηση -οι ευθύνες είναι της κυβέρνησης πάνω απ’ όλα- να μην γινόμαστε φειδωλοί των τεράστιων προσπαθειών που χρειαζόμαστε. Και εμείς τουλάχιστον σ’ αυτή την κυβέρνηση αυτό το έχουμε αντιληφθεί. Το ότι υπάρχουν κάποιες φωνές μέσα στη καθημερινότητα, το ότι υπάρχουν κάποιες αντιφάσεις μέσα στην ίδια την πολιτική μας δράση, το ότι υπάρχουν κάποιες φωνές οι οποίες έχουν διαφορετικές απόψεις, αυτό δεν λέει τίποτα. Αυτό είναι υγεία, αυτό είναι ζωντάνια, αρκεί να υπάρχει τόλμη» πρόσθεσε.

Αναφορικά με το ύψος του ελλείμματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε, «χωρίς να έχει πρόθεση να δικαιολογήσει την κατάσταση», πως έγινε μία εξαιρετικά μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή.

Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα δρόμο με μεγάλα προβλήματα και δίνει καθημερινό αγώνα για την επίλυσή τους.

Ο Γ. Πεταλωτής τόνισε πως πρέπει να μπει τάξη στα οικονομικά των ΔΕΚΟ, με περιστολή δαπανών και μειώσεις μισθών, οι οποίες -όπως είπε- δεν έχουν να κάνουν με μία απλή και ευκαιριακή είσπραξη χρημάτων.

Αναφερόμενος στο θέμα των αυθαιρέτων, μετά τις δηλώσεις της Τίνας Μπιρμπίλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα αποχώρησής της από την κυβέρνηση.

Όπως είπε, μπορεί να υπάρξει απόφαση που θα λαμβάνει υπόψη και το περιβάλλον και δευτερευόντως τα έσοδα. Παράλληλα τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να βάλει τροχοπέδη στο κρίσιμο -όπως το χαρακτήρισε- κυβερνητικό έργο που συντελείται.

«Η άποψη κανενός υπουργού δεν μπορεί να δεσμεύσει μία συλλογική κυβερνητική απόφαση» σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Ό,τι έχει να κάνει με επιλογές της κυβέρνησης είναι απόφαση συλλογική και αυτό είναι ξεκάθαρο. Στο τέλος, αυτό που προέχει είναι η λήψη απόφασης σε συλλογικό κυβερνητικό επίπεδο».

«Δεν είναι θέμα ούτε του Γ. Παπακωνσταντίνου, ούτε της Τ. Μπιρμπίλη, είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης» σε ένα πρόβλημα που «θα πρέπει να λυθεί με τον καλύτερο τρόπο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Γιγαντιαίο κύκλωμα εκβιαστών και τοκογλύφων στα δίχτυα της ΕΛ.ΑΣ.

Δάνεισαν ακόμα και ΠΑΕ!


http://img.protothema.gr/AC88EC35ABA1A632ACBA5B6F6E56ECAA.jpg
Έπειτα από πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών και της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, που ενέχεται την τελευταία πενταετία σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων εκβιάσεων, τοκογλυφίας κα παροχής προστασίας σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος 20 ατόμων, εκ των οποίων συνελήφθησαν ο εγκέφαλος και επιπλέον μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας από 21 ως 34 ετών, ενώ αναζητούνται τα υπόλοιπα 13 μέλη. Η δικογραφία αφορά στις κατά περίσταση κατηγορίες της «Εγκληματικής Οργάνωσης», «Τοκογλυφίας και Εκβίασης κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση», παράβασης του Νόμου «περί Όπλων» και «περί Ναρκωτικών», «Νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ' επάγγελμα και εντός εγκληματικής οργάνωσης» και άλλα ποινικά αδικήματα.
Ο τρόπος δράσης

Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα προέκυψαν τα ακόλουθα:

• Εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν την εγκληματική οργάνωση, διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική σχέση τους σχέση.
• Εξακριβώθηκε ο τρόπος - μέθοδος δράσης τους (modus operandi).
• Προσδιορίστηκε ο αριθμός των ατόμων που δανείστηκαν διάφορα χρηματικά ποσά με τοκογλυφικούς όρους, από τον εγκέφαλο του κυκλώματος.
• Εξακριβώθηκαν τα καταστήματα - επιχειρήσεις, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, οι ιδιοκτήτες των οποίων εκβιάζονταν με το πρόσχημα της παροχής προστασίας.
• Προσδιορίστηκε ο τρόπος νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Αναλυτικότερα, προέκυψε ότι τουλάχιστον 11 άτομα δανείστηκαν διάφορα χρηματικά ποσά, με τοκογλυφικούς όρους, από τον 34χρονο «εγκέφαλο» του κυκλώματος, ο οποίος στη συνέχεια, μέσω των υπολοίπων μελών της οργάνωσης και με διάφορες μεθόδους, απαιτούσε εκβιαστικά την καταβολή των παράνομων τόκων. Μόνο για το 2009, ο τοκογλυφικός δανεισμός ξεπερνά τα 2.500.000 ευρώ.
Αγόραζαν σπίτια, σκάφη και αυτοκίνητα

Τα προερχόμενα από παράνομες δραστηριότητες χρηματικά ποσά, νομιμοποιούνταν παρανόμως με αγορές πολυτελών οχημάτων και ακινήτων, στις οποίες προέβαινε ο 34χρονος «αρχηγός» του κυκλώματος και η 29χρονη σύζυγός του.

Συγκεκριμένα, προσδιορίστηκαν ως δραστηριότητες και αποκτήματα από «ξέπλυμα μαύρου χρήματος»:


• Δεκατέσσερα πολυτελή οχήματα, εμπορικής αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ,
• Έξι οικίες, ιδιαίτερα μεγάλης αντικειμενικής αξίας,
• Σκάφος αναψυχής, αξίας 1.048.000 ευρώ,
• Πλήθος πολύτιμων κοσμημάτων και ρολογιών, μεγάλης χρηματικής αξίας.
• Δανεισμός του ποσού των 514.000 ευρώ, σε Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία, με αντάλλαγμα την εκχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.


Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση, έναντι χρηματικής αμοιβής, παρείχε εκβιαστικά «προστασία» σε 20 καταστήματα της Θεσσαλονίκης και τέσσερα καταστήματα της Αθήνας, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο ενδεικτικά για το τελευταίο 11μηνο, ανερχόταν σε 375.000 ευρώ, περίπου. Σε παλιότερη, αλλά και τωρινή έρευνα στην οικία του «αρχηγού» του κυκλώματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• Ένα πιστόλι ρέπλικα,
• Πλήθος τραπεζικών επιταγών,
• Ιδιωτικά συμφωνητικά άτυπων συμβάσεων δανείου,
• Χρεόγραφα, τα οποία εξετάζονται.

Read more...

Στη μία μονάδα διαφορά ΠΑΣΟΚ – ΝΔ!

Στη μία μονάδα διαφορά ΠΑΣΟΚ – ΝΔ!
Μόλις στη μία μονάδα εμφανίζει τη διαφορά της εκλογικής επιρροής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δημοσκόπηση της V-PRC για τα "Επίκαιρα" που κυκλοφορούν αύριο.

Η διαφορά, είναι οριακή, στα όρια του δημοσκοπικού λάθους. Με δεδομένο μάλιστα ότι δεν προσμετράται χωριστά το 'Άρμα Πολιτών” του Γιάννη Δημαρά, ουδείς μπορεί να προβλέψει αν το ΠΑΣΟΚ θα παρέμενε στην πρώτη θέση.

Στα αξιοσημείωτα, του ΚΚΕ που εμφανίζει ποσοστό 12%, ενώ ο ΛΑΟΣ βρίσκεται στο 7,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 5%, με τους Οικολόγους να συμπληρώνουν μια εξακομματική Βουλή με 3,5%.

Η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη εμφανίζεται με ποσοστό 2% να προηγείται της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη (1,5%).

Το ίδιο ποσοστό, 1,5%, συγκεντρώνει η Χρυσή Αυγή (!) και 1% η ΑΝΤΑΡΣΙΑ.

Αναποφάσιστοι δεν προσμετρώνται γιατί πρόκειται για μέτρηση εκλογικής επιρροής και όχι για πρόθεση ψήφου।
newpost.gr
Read more...

Επισήμως δεν μίλησαν για τα αυθαίρετα Τίνα - Παπακωνσταντίνου

Ποια αυθαίρετα; Η μετοχοποίηση...


http://img.protothema.gr/161D70A25418E7D2866D3C2457E25B83.jpg
Συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, είχε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στη σύσκεψη αναμενόταν να συζητηθεί το θέμα των αυθαιρέτων, στο πλαίσο της ρυθμισης που προωθείται και των απόψεων που έχει εκφράσει σχετικά η υπουργός Περιβάλλοντος, μιλώντας για φοροεισπρακτικού χαρακτήρα μέτρο, το οποίο δεν πρόκειται να προσυπογράψει.

Εξερχόμενη της συνάντησης, η κα. Μπιρμπίλη δήλωσε ωστόσο ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των αυθαιρέτων, αλλά μόνο αυτό της μετοχοποίησης της ΔΕΗ. Όπως ανέφερε, το ζήτημα των αυθαιρέτων θα τεθεί σε προσεχή συνάντηση των δύο υπουργών.
Read more...

Ετοιμάζονται για τη «μάχη» της Δαμασκού

Μετά το αιματοκύλισμα στη Ντεραά…


http://img.protothema.gr/91FA10CA1243C799300C4F14ADC70B7E.jpg

Μετά το αιματοκύλισμα στην πόλη Ντεραά, τώρα τα βλέμματα και η αγωνία στρέφονται στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό. Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος από τις 18 Μαρτίου αποτελεί τον στόχο της λαϊκής εξέγερσης για τον απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, διέταξε τον στρατό να λάβει θέσεις, σε προάστιο της Δαμασκού, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Είχε προηγηθεί επέμβαση τεθωρακισμένων στην πόλη Ντεραά (την πόλη από όπου ξεκίνησε η εξέγερση), η οποία προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή, λόγω της αιματηρής καταστολής των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων με 35 νεκρούς.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτοπτών, λεωφορεία μετέφεραν στρατιώτες με πλήρη εξάρτυση μάχης, στο νότιο προάστιο της πρωτεύουσας Δαμασκού, τη Ντουμά. Πρόκειται για το προάστιο από το οποίο προσπάθησαν αρκετές φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι δημοκρατικοί διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν πορεία προς το κέντρο της Δαμασκού, αλλά ανεκόπησαν από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος.



Σύμφωνα με ανώνυμη μαρτυρία πρώην στρατιωτικού, περίπου 2.000 άντρες των δυνάμεων ασφαλείας πήραν θέσεις στο προάστιο, στήνοντας σημεία ελέγχου και σημεία εξακρίβωσης της ταυτότητας κατοίκων της περιοχής, στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν και να συλλάβουν υποστηρικτές των δημοκρατικών διαδηλωτών.

Όπως δήλωσε, είδε οχήματα εξοπλισμένα με πολυβόλα στους δρόμους και άντρες της μυστικής υπηρεσίας με πολιτικά ρούχα, που όμως έφεραν πολεμικά πυροβόλα όπλα, που πιστεύει ότι ανήκουν στη Ρεπουμπλικανική Φρουρά, την πιο πιστή μονάδα στο καθεστώς του Άσαντ.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι για την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος τη Δευτέρα στην Ντεραά, χρησιμοποιήθηκαν οι άντρες της Μηχανοκίνητης Μεραρχίας που διοικείται από τον αδερφό του προέδρου Μάχερ.

Η Συρία ηγεμονεύεται από την οικογένεια Άσαντ από το 1970, όταν ο πατέρας του σημερινού προέδρου Χαβέζ αλ-Άσαντ κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα. Ο Μπασάρ διαδέχθηκε τον πατέρα του στην εξουσία το 2000.

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ κατηγορείται για στενές σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά και το Ιράν του Αχμαντινεντζάντ.
Read more...

Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ...


Τόσο η κυβέρνηση της σκανδιναβικής χώρας όσο και οι εταιρείες - παγκόσμιοι κολοσσοί στην εξόρυξη υδρογονανθράκων προσκάλεσαν τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη για συζητήσεις σε θέματα αναζήτησης, εξόρυξης και αξιοποίησης πετρελαίου και φυσικού...
αερίου. Ο Γ. Μανιάτης, που βρίσκεται από σήμερα επίσημος προσκεκλημένος του ομολόγου του Νορβηγού υφυπουργού Per Rune Henriksen, θα συναντηθεί επιπλέον με εκπροσώπους της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας STAT OIL, καθώς και με στελέχη των δύο μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας που εξειδικεύονται στην υλοποίηση γεωφυσικών εργασιών για έρευνα υδρογονανθράκων, της Petroleum Geo-Services (PGS) και της TGS - Nopec Geophysical Company, οι οποίες συγκαταλέγονται στις πέντε μεγαλύτερες του κόσμου.
Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανοίξει το θέμα των ερευνών και προκήρυξης γύρων παραχωρήσεων σε επενδυτές που θα αναζητήσουν υδρογονάνθρακες. Μάλιστα το σχετικό νομοσχέδιο θα πάει σύντομα στη Βουλή, ενώ σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού ΠΕΚΑ οι πρώτες έρευνες αναμένεται να ξεκινήσουν στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ιόνιο Πέλαγος, στον Πατραϊκό Κόλπο και στον Κόλπο της Κυπαρισσίας.
Read more...

Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΔΑΛΑΪ ΛΑΜΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΣΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ


Εξόριστοι Θιβετιανοί από ολόκληρο τον κόσμο εξέλεξαν έναν 43χρονο νομικό, απόφοιτο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ειδικευμένο στο Διεθνές Δίκαιο, πρωθυπουργό της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ, ο οποίος θα κληθεί να αναλάβει τον πολιτικό...
ρόλο που διαδραματίζει εδώ και δεκαετίες ο Δαλάι Λάμα. Ο Λομπσάνγκ Σανγκάι επικράτησε εύκολα των δύο άλλων υποψηφίων, εξασφαλίζοντας το 55% των ψήφων της κοινότητας των Θιβετιανών, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή. Ο πνευματικός και πολιτικός ηγέτης του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα, 75 ετών σήμερα, ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο την πρόθεσή του να εγκαταλείψει τα πολιτικά του καθήκοντα, χωρίς, όμως, να παραιτηθεί από τον ρόλο του ως πνευματικού ηγέτη.
Read more...

ΠΕΤΑΕΙ Ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ; ΠΕΤΑΕΙ!...


Από το : anatropi2020
Η κυβέρνηση "ανακαλύπτει" πως υπάρχει πλεόνασμα 6.500 νοσοκομειακών γιατρών (σχετικό δημοσίερυμα στα σημερινά ΝΕΑ) , από την μείωση του οποίου θα προκύψει όφελος 320 εκατομμυρίων τα επόμενα χρόνια. Απορεί ο αφελής: όταν μέχρι πριν από δυόμισι...
χρόνια ο τότε υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος ζητούσε μερικές χιλιάδες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού (και γιατρών) με διαδικασίες εξπρές, και το ΠΑΣΟΚ
ως αξιωματική αντιπολίτευση του ζητούσε
να επισπεύσει τις διαδικασίες και να προσλάβει περισσότερους για να καλύψει τις ανάγκες, το...πλεόνασμα δεν είχε ανακαλυφθεί,
δεν υπήρχε, ή, απλώς, επειδή το απαιτεί η τρόϊκα "πετάει ο γάϊδαρος";

* Υ.Γ Αλήθεια κύριε υπουργέ Υγείας τι θα γίνει με το "Ερρίκος Ντινάν"; Θα λειτουργήσει κανονικά, θα κλείσει ή θα πουληθεί; Η ανάγκη να προσφέρει υγειονομικές υπηρεσίες είναι αδήρριτη. Μήπως πρέπει να αφήσετε στην άκρη τις εμμονές και να βρείτε λύση;
Read more...

Ξεκαθάρισμα πρώτο, ως τον Ιούνιο, στα ΜΜΕ...



Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συγκροτήματα των Μέσων έχοντας διαφορετικές στρατηγικές. Τα διαφημιστικά έσοδα εξακολουθούν να μειώνονται και ταυτόχρονα οι λανθασμένες στρατηγικές των προηγούμενων ετών που δημιούργησαν τεράστια χρέη, «πληρώνονται τώρα. Για παράδειγμα, πλην του Alter, υπάρχουν τουλάχιστον δύο τηλεοπτικοί σταθμοί που... κινδυνεύουν, ενώ 2+1 μεγάλα συγκροτήματα βρίσκονται κοντά στο κόκκινο. Λίγο καλύτερη η κατάσταση στο ραδιόφωνο εξαιτίας του χαμηλού κόστους λειτουργίας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι απολύσεις και οι περικοπές διακόπηκαν. Έως τον Ιούνιο , θα υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ξεκαθάρισμα, ενώ εκτιμάται πως εντός του επόμενου 8μηνου, δηλαδή στις αρχές του 2012 θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση.

Καθοριστικές, παραμένουν οι επιλογές που θα γίνουν στο Mega, το κανάλι που χτυπήθηκε” περισσότερο από τη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης. Γίνεται λόγος για ένα μεγάλο οργανισμό που έχει πλέον αρκετό προσωπικό, και πως θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την πορεία του. Οι επιλογές του, σε επίπεδο διοίκησης μπορεί να είχαν τα λιγότερα λάθη, συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά, όμως τώρα θα πρέπει να καλυφθούν οι ενοποιημένες ζημιές των 27 εκατ. ευρώ. Οι περικοπές (και οι απολύσεις;) δεν φτάνουν από μόνες του, αν και εκφράζεται η αισιοδοξία πως τα μέτρα που ελήφθησαν θα έχουν θετικό αντίκτυπο, το 2012. Αν δεν προκύψει η λύση του δανείου, οι μέτοχοι θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Ταυτόχρονα στο τραπέζι , παραμένουν τα σχέδια των συνεργασιών,(Star) αλλά και των συγχωνεύσεων που ενδεχομένως αν γίνουν στο τηλεοπτικό –μιντιακό πεδίο.

Στο ΔΟΛ, η προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ Ψυχάρη- Ρέστη, συνεχίζεται. Στον οργανισμό υπάρχει η αισιοδοξία πως θα καταφέρει να λάβει το δάνειο που επιθυμεί. Στην περίπτωση που αποτύχει η προσπάθεια αυτή θα ακολουθήσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με τους δύο μετόχους να καταβάλουν τα μετρητά που τους αντιστοιχούν. Τα ταμειακά διαθέσιμα του οργανισμού μπορούν να καλύψουν τους επόμενους μήνες, όμως χρειάζεται να ληφθεί άμεσα μια απόφαση. Ταυτόχρονα, οι περικοπές και ο τρόπος λειτουργίας στο ΔΟΛ συνεχίζεται. Για παράδειγμα στην Ίριδα, όπου μειώθηκαν κατά πολύ οι πελάτες, σταμάτησε η πολιτική της καταβολής μετρητών και πλέον η εταιρεία θα πληρώνει με επιταγές 5μήνου.

Ακόμη πιο κρίσιμη είναι η κατάσταση στη Χ. Κ. Τεγόπουλος. Η Μανία Τεγοπούλου καλείται να πάρει μια απόφαση, αν θα κρατήσει το σημερινό σχήμα που είναι αρκετά κοστοβόρο ή αν θα αλλάξει μια για πάντα την Ελευθεροτυπία» φτιάχνοντας μια μικρότερη σε προσωπικό, αλλά μια πιο ισχυρή εφημερίδα. Μετά το Πάσχα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, ίσως για κάποια από τα στελέχη που πρέπει να την ενισχύσουν σε διάφορους τομείς της εταιρείας. Προς το παρόν πάντως ρευστότητα υπάρχει , καθώς υπολείπεται η εκταμίευση δανείου 5 εκατ. ευρώ , από τα συνολικά 21 εκατ. ευρώ που διέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς. Και εδώ οι επιλογές είναι και πάλι οι ίδιες, εφόσον αποκλείεται ο αγοραστής. Η λήψη και νέου δανείου ή η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Ο Πήγασος συνεχίζει και εκείνος τις περικοπές και την επιχείρηση αναδιάρθρωσης, ενώ τώρα θα κληθεί από το ΔΟΛ, να συνδράμει περισσότερο στην περίπτωση της Ίριδος. Μέσα στις κινήσεις του επόμενου διαστήματος περιλαμβάνεται και το κλείσιμο εντύπων, όμως η αίσθηση που υπάρχει στο συγκρότημα είναι πως «λεφτά υπάρχουν» .

Τέλος, σε όλα όσα γίνονται, λάβετε υπόψη σας και την παράμετρο της απελευθέρωσης του στοιχήματος , μέσω Internet. Είναι το νέο πεδίο δράσης για τους εκδότες, αφού ήδη εκπροσωπούν μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού και λειτουργούν ήδη αθλητικές ηλεκτρονικές εφημερίδες.
typologies


Read more...

Τέλος ο Παπακωνσταντίνου αναλαμβάνει το Εξωτερικών


zoomnews: Κλείνει ο κύκλος του Παπακωνσταντίνου, έρχεται νέος τσάρος

Η ανακοίνωση του ελλείμματος στο 10,5% του ΑΕΠ και του χρέους στο 142% του ΑΕΠ από τη Eurostat αποτελούν προάγγελο του τέλους της θητείας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zoomnews.gr ο τσάρος θα παραμείνει μέχρι και την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας στα μέσα Μαΐου και θα αντικατασταθεί στον επικείμενο ανασχηματισμό προκειμένου να δοθεί το μήνυμα μιας επανεκκίνησης στην οικονομική πολιτική με κύριο μέλημα την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Η απομάκρυνση του Παπακωνσταντίνου από το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα εμφανιστεί ως αποδοκιμασία της πολιτικής του αλλά ως το κλείσιμο ενός “επιτυχημένου” κύκλου, εξ’ ου άλλωστε το πιθανότερο σενάριο τον φέρνει ως τον επόμενο Υπουργό Εξωτερικών στη θέση του Δημήτρη Δρούτσα.

Ο νέος “τσάρος” της Οικονομίας θα έχει ως βασική αποστολή του να αλλάξει την ψυχολογία στην οικονομία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου συζητείται το ενδεχόμενο αξιοποίησης σε αυτό το ρόλο του Ευάγγελου Βενιζέλου, δεδομένης της πρότασης που ο ίδιος έχει καταθέσει τελευταία για την οικονομία με έμφαση στην ανάπτυξη.

Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, θεωρείται ωστόσο πολύ πιθανό ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιχειρήσει να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα με τον επόμενο ανασχηματισμό τον οποίο προγραμματίζει για τις αρχές Ιουνίου।

papaioannou
Read more...

Διαμαρτυρία των εργαζομένων του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη

Διαμαρτυρία των εργαζομένων του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη
newpost.gr
Με τα ασθενοφόρα σταθμευμένα στον αύλειο χώρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ-2 Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν, από τις 7.30 έως τις 10.00 το πρωί, παράσταση διαμαρτυρίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται από το Δεκέμβριο του 2010.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ όλης της χώρας πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας από τις 18 Απριλίου λόγω της μη καταβολής των αμοιβών τους για τις υπερωρίες , τα νυχτερινά και την απασχόλησή τους κατά τις αργίες.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη στον οποίο επέδωσαν υπόμνημα σχετικό με τα αιτήματά τους.

«Θα πρέπει όχι απλώς να σώσουμε το ΕΚΑΒ αλλά να το δυναμώσουμε με όσες δυνατότητες έχει η ελληνική πολιτεία. Είναι δίκαιο το αίτημα των εργαζομένων όμως τα προβλήματα του ΕΚΑΒ είναι διαχρονικά. Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ σώζουν ζωές και εμείς δεν μπορεί μόνο να ζητάμε αλλά και να δίνουμε» δήλωσε ο κ Ψωμιάδης μετά τη συνάντηση με τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ

Read more...

Κοινωνικές εκρήξεις φοβάται το ΔΝΤ

newpost.grΚοινωνικές εκρήξεις φοβάται το ΔΝΤ
eurokinissi
Κοινωνικές εκρήξεις στην Ελλάδα φοβούνται για το επόμενο εξάμηνο τα ανώτατα στελέχη του ΔΝΤ. Στις εσωτερικές συζητήσεις που κάνουν στην έδρα του Ταμείου εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους για μαζικές αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων και επισημαίνουν παράλληλα τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Παπανδρέου στο να εφαρμόσει τις επιταγές του μνημονίου. Τα στελέχη του ΔΝΤ εκτιμούν ότι οι επόμενες 40 ημέρες θα είναι πολύ κρίσιμες γιατί θα κριθεί το πόσο ρεαλιστική μπορεί να είναι η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2012-2015 καθώς και η εκταμίευση της πέμπτης δόσης (12 δις ευρω).


Σε ερώτηση που τέθηκε από Έλληνα δημοσιογράφο σε ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ, που έχει υπό την εποπτεία του τα προγράμματα εφαρμογής σε Ιρλανδία και Ελλάδα, για το αν η πολιτική αμφισβήτηση που εισπράττει η κυβέρνηση Παπανδρέου μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κατάρρευση του πολιτικού σκηνικού η απάντηση ήταν σαφώς εκφοβιστική: “Kατάρρευση του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα και ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου σημαίνει ότι δεν...θα υπάρχουν λεφτά για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις...».

Αναφορικά με την επικείμενη αναδιάρθωση του δημόσιου χρέους όλα θα εξαρτηθούν, λένε στο ΔΝΤ από τις διαθέσεις των Γερμανών.

Πάντως ο επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ανθίσταται σ' ενα τέτοιο ενδεχόμενο και χθες είπε χαρακτηριστικά σε εναν συνομιλητή του: “Όσο βρίσκομαι στο τιμόνι της ΕΚΤ αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψω» Η θητεία Τρισέ στην ΕΚΤ λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο, μήνας κρίσιμος για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης και λόγω ότι θα δημοσιευτεί η έκθεση της ΚομισιΌν για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους।


Read more...

Η κυβέρνηση «μαστιγώνει» τους πράσινους συνδικαλιστές

newpost.gr
Η κυβέρνηση «μαστιγώνει» τους πράσινους συνδικαλιστές
Το γνωστο παιχνίδι της γάτας με του σκύλου παίζεται εδω και λίγο χρονικό διάστημα μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος σχετικά με τους πράσινους συνδικαλιστές που απο τη μια τους "κυνηγάει" το Μαξίμου με τις επιλογές του και απο την αλλη τους υποθάλπει η Ιπποκράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost εδω και λίγες ημέρες "πράσινοι" συνδικαλιστές κυρίως απο τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ που διατηρούν δεσμούς αίματος με την Ιπποκράτους λαμβάνουν συμβουλές απο κομματικά στελέχη για τον τροπο με τον οποίο θα χειριστούν την επίθεση που δέχονται απο το πόρισμα του κυρίου Ρακιντζή σε μια προσπάθεια να αντισταθούν και να αμυνθούν στην απαξίωση τού ρόλου τους που δέχονται κατ´ αυτόν τον τροπο απο συγκεκριμένους της κυβέρνησης.

Συσκέψεις σε κλειστά γράφεια- χωρίς θεσμική κάλυψη φυσικά- στελέχη που διατηρούν ψηφοθηρικη σχέση με τους συνδικαλιστές ενόψει των κομματικών διαδικασιών της πανελλαδικής συνδιασκεψης, αλλα και ενόψει της επόμενης ημέρας στην ηγεσια του κόμματος, είναι μερικά μόνο απο τα όσα συμβαίνουν παρασκηνιακά με στόχο τη συνέχιση των παραδοσιακων δεσμών που ανέκαθεν υπήρχαν μεταξύ αυτών των δυο πόλων, συνδικαλιστών και κομματικών στελεχών.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης πιστός στις επιλογές της κυβέρνησης για μαχαίρι στις σχέσεις κράτους και συνδικαλιστών ιδίως εκείνων που προέρχονται απο τις ΔΕΚΟ, έτσι ώστε να τεθούν σε νέα εξορθολογικη βάση, ιδίως στη σημερινή συγκυρία που ζούμε, έχει διαμηνύσει στους πράσινους συνδικαλιστές ότι δεν θα παρέχει καμία πολιτικη κάλυψη σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικα το κόμμα για να διατηρήσουν τα προνομιά τους συνεχίζοντας με δικη τους ευθύνη, την προσωπική τους απαξίωση και το τι πιστεύουν οι πολιτες για το ρόλο και την προσφορά τους στη δημόσια ζωή.

Επομένως το κρυφτούλι που παίζεται ανάμεσα στο κόμμα και την κυβέρνηση για να προστατευτούν οι πράσινοι συνδικαλιστές, είναι ένα θέμα που προσπαθει η Ιπποκράτους να αντιμετωπίσει, σπάζοντας τις παραδοσιακές σχέσεις με στελέχη που μέχρι τώρα διατηρούν στενές επαφές με τους συνδικαλιστες προκειμένου να έχουν κομματικά οφέλη που θα προσμετρηθουν την ώρα που στο ΠΑΣΟΚ θα αναμετρωνται με τις ψήφους για τους συσχετισμούς που θα κρίνουν την επόμενη ημέρα στο κυβερνών κόμμα।


Read more...

Στο πλευρό της Φυλής, στο τραπέζι με την Κερατέα

Έχει λύση η Τίνα για τα σκουπίδια;


http://img.protothema.gr/ADA1883F0241D3AB5CDA53580831F7DA.jpg
Στο πλευρό των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, την σκουπιδοτοαποθήκη του λεκανοπεδίου, τάσσεται η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, υπερασπιζόμενη την ανάγκη για γρήγορη λύση στην Κερατέα, προκειμένου να εκτονωθεί η περιβαλλοντική αλλά και κυβερνητική κρίση που ξέσπασε την περασμένη Δευτέρα από την αιφνίδια αποχώρηση των ΜΑΤ.

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα της Πέμπτης η υπουργός με τον δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Λεβαντή και φορείς της Λαυρεωτικής προκειμένου να συζητηθεί η εναλλακτική πρόταση των φορέων της περιοχής για την διαχείριση των αποβλήτων τους, με κύρια αιτήματα την αλλαγή στη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ αλλά και την δημιουργία μονάδας διαλογής και αεριοποίησης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στο βιοτεχνικό πάρκο Κερατέας.

Από το περιβάλλον της κ. Μπιρμπίλη κρατούν επτασφράγιστο μυστικό τη στάση που θα κρατήσει το ΥΠΕΚΑ στην κρίσιμη συνάντηση της Πέμπτης, στην οποία είτε θα δοθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει σπείρει ζιζάνια μέσα στο κυβερνητικό επιτελείο από τη ασυνεννοησία και την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ υπουργών είτε θα μπούμε σε μεγάλες περιπέτειες με κίνδυνο ακόμη και η Φυλή, η μόνιμη χαβούζα της Αττικής να πάψει να υποδέχεται τα απορρίμματα του λεκανοπεδίου.

«Δεν μπορεί όλα τα σκουπίδια που παράγει το κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και ανατολικά προάστια να πηγαίνουν στην Φυλή γιατί εκεί θεωρούμε ότι είναι ο σκουπιδοτενεκές της Αττικής» είπε χθες σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στο Βήμα FM η κ. Μπιρμπίλη, χωρίς να αποκλείει την «μετακόμιση» του ΧΥΤΑ, τονίζοντας όμως ότι «είναι ένα δύσκολο θέμα που πρέπει να πειστούμε για την εφικτότητά του».

Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να τροποποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός, στον οποίο έχουν χωρέσει τρεις ΧΥΤΑ (Φυλή, Γραμματικό, Κετατέα) και τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων. Μέχρι στιγμής το μόνο σχέδιο που έχει υλοποιηθεί από τον αρχικό σχεδιασμό είναι η Φυλή και ολίγο από Γραμματικό αλλά και εκεί υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος.

“Φυλή τέλος!”


Τις αντιδράσεις της Φυλής στα όσα διαδραματίζονται τελευταία με φόντα τα σκουπίδια καταδεικνύει και το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Φυλής, την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με αυτό η χωματερή της Φυλής θα σταματήσει να λειτουργεί ως το 2014 και η περιοχή δεν θα δεχτεί κανένα άλλο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων πλην εκείνων που καλύπτουν την δική της παραγωγή.

Είναι η απάντηση της Δυτικής Αττικής στον πόλεμο που έχει κηρύξει η Κερατέα ενάντια στον περιφερειακό σχεδιασμό που έχει βγάλει στα κάγκελα τον δήμαρχο Φυλής κ. Δημήτρη Μπουραϊτη. Πρόσφατα μάλιστα ο κ. Μπουραϊτης απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς με την οποία κρούει το καμπανάκι του κινδύνου και τονίζει ότι η μοναδική χωματερή του λεκανοπεδίου έχει ζωή μόλις 2,5 χρόνια και ότι μόνο στη Φυλή εφαρμόζεται η νομιμότητα του περιφερειακού σχεδιασμού.

Τα πνεύματα οξύνονται από την -σε πρώτη φάση- νίκη της Κερατέας, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο φόβος ότι εάν δεν γίνουν τα έργα, η Φυλή θα συνεχίσει να επιβαρύνεται, γεγονός που εξαντλεί τα περιθώρια της ανοχής των κατοίκων.

Μέχρι να αποκαλύψει το σχεδιασμό της στους φορείς της Κερατέας, η υπουργός ΠΕΚΑ υπερασπίζεται την ανάγκη για ανοικτή τεχνολογία στον τομέα της διαχείρισης που θα αποτελέσει σημείο διαβούλευσης με τους πολίτες, απορρίπτει την καύση σύμμεικτων σκουπιδιών χωρίς προεπεξεργασία και υπόσχεται να δοθεί άμεση λύση στο θέμα με τα απορρίμματα που θα αφορά το σύνολο της Αττικής.
Read more...

ΕΣΟΔΑ 300 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΠΡΟΣΔΟΚΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Την είσπραξη τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ από την πώληση της μεταλλουργικής - μεταλλευτικής εταιρείας ΛΑΡΚΟ προσδοκά η κυβέρνηση με το υπουργείο Οικονομικών να αναμένει τον Ιούνιο τις σχετικές εισηγήσεις από τους συμβούλους...
αποκρατικοποίησης. Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2011.
Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική μεταλλευτική εταιρεία στην Ευρώπη, που χρησιμοποιεί ίδια μεταλλεύματα για την παραγωγή νικελίου και εξάγει το σύνολο της παραγωγής της στις μεγάλες βιομηχανίες ανοξείδωτου χάλυβα. Η επιχείρηση καλύπτει σήμερα το 7% των αναγκών της Ε.Ε. σε νικέλιο, καθώς και σχεδόν το 2% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ οι εξαγωγές της αντιπροσωπεύουν ποσοστό πάνω από το 1% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών.

Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για νικέλιο έχει οδηγήσει τη διεθνή τιμή του σε επίπεδα άνω των 26.000 δολαρίων ανά τόνο, γεγονός που ευνοεί την πώληση της εταιρείας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αν η τιμή του νικελίου διατηρηθεί στα υφιστάμενα επίπεδα και η παραγωγή νικελίου της ΛΑΡΚΟ ανέλθει στα επίπεδα των 18.500 τόνων τότε ο συνολικός ετήσιος τζίρος της εταιρείας θα διαμορφωθεί στα 350 εκατ. ευρώ. Πέρυσι ο κύκλος εργασιών της ΛΑΡΚΟ διαμορφώθηκε στα 240 εκατ. ευρώ, έναντι 100 εκατ. ευρώ το 2009. Εάν οι εκτιμήσεις για τον τζίρο επαληθευθούν, τα κέρδη της ΛΑΡΚΟ στο σύνολο της εφετινής χρήσης θα πλησιάσουν τα 110 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως από το 1990 έως σήμερα η εταιρεία παρουσίαζε κυρίως ζημιές, γεγονός που συνδέεται τόσο με τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές, όσο και με λανθασμένη διαχείριση εκ μέρους των διαφόρων διοικήσεων.
Read more...

Κρίσιμη συνάντηση της Τ.Μπιρμπίλη με τον Δήμο Λαυρεωτικής για την Κερατέα την Πέμπτη

Κρας τεστ για τη διαχείριση απορριμμάτων

Εικόνα από τα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων της Κερατέας
Εικόνα από τα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων της Κερατέας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Κρας τεστ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική αποτελεί η συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη με τη δημοτική αρχή Λαυρεωτικής για το θέμα της Κερατέας που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη.

Πρόκειται για το πρώτο κρίσιμο ραντεβού μετά την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων και μπλόκων κατοίκων από την Κερατέα, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Η υπουργός Περιβάλλοντος, μιλώντας την Τρίτη στον Βήμα 99,5 εμφανίστηκε ανοιχτή στο διάλογο για τις τεχνολογίες επεξεργασίας απορριμμάτων που θα χρησιμοποιηθούν στα αντίστοιχα εργοστάσια, αλλά επιφυλακτική ως προς το ενδεχόμενο αναθεώρησης του υφιστάμενου περιφερειακού ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο Κερατέας.

Από την πλευρά του, ο Δήμος Λαυρεωτικής διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί δημιουργία ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο Κερατέας και στη συνάντηση θα επιμείνει στην πρόταση για δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων σε έκταση του ΒΙΟΠΑ Κερατέας.

Η κ.Μπιρμπίλη χαρακτήρισε «πολύ δύσκολο θέμα» την αλλαγή χωροθέτησης στην Κερατέα, για το οποίο, όπως είπε, «πρέπει να πειστούμε για την εφικτότητά του».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κι όμως, η Μεγάλη Πέμπτη έρχεται!

Οι αστοχίες της οικονομικής πολιτικής ανέτρεψαν και το ημερολόγιο...


http://img.protothema.gr/9CC8B7F9C6409CA8404B662A2B615980.jpg
Να βγει «καπνός» από το υπουργείο Οικονομικών, για τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που θα αυξήσουν τα έσοδα από φόρους κατά τουλάχιστον 3,5 δισ. (έως και 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 έναντι στόχου 9 δισ. στο Μνημόνιο) περιμένουν σήμερα οι επιτελείς της κυβέρνησης.

Ο "μαραθώνιος" συσκέψεων που ξεκίνησε από τη Δευτέρα του Πάσχα θα κορυφωθεί σήμερα, σε συσκέψεις για την τελική διαμόρφωση των φορολογικών μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλά και στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ στην τετραετία.

Οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν το πρωί της Πέμπτης και θα έχουν "πανηγυρικό" χαρακτήρα. Οι διεργασίες περιβάλλονται από πέπλο μυστικότητος ενώ μεγάλη έμφαση θα δοθεί -για να ικανοποιηθεί το "λαϊκό αίσθημα"- στην επώνυμη φοροδιαφυγή, με στοχευμένες διασταυρώσεις περιουσιακών στοιχείων για την ανάδειξη των υπόπτων.

Στα ανοιχτά μέτωπα όμως συγκαταλέγεται και η εξειδίκευση των φοροαπαλλαγών που θα καταργηθούν καθώς και ποιοι δικαιούχοι θα τις χάσουν, ώστε να περικοπούν 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Θα καθοριστούν επίσης περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, η υπέρβαση των οποίων θα οδηγεί σε απώλεια των κοινωνικών επιδομάτων για χιλιάδες δικαιούχους, η εξειδίκευση του πώς θα περιοριστεί κατά επιπλέον 2 δισ. ευρώ η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο, ενώ αγκάθι παραμένει ακόμη το ενιαίο μισθολόγιο, που δεν έχει κοστολογηθεί στο πρόγραμμα.

Καθώς η Τρόικα καταφθάνει στην Αθήνα στις αρχές Μαϊου, περιμένει να δει τα πλάνα εξυγίανσης των ΔΕΚΟ από τα οποία θα εξοικονομηθούν 2,5 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείουν τα διορθωτικά μέτρα για φέτος να ξεπεράσουν και τα 4 δισ. ευρώ.

Οι ελεγκτές περιμένουν ακόμη τα σχέδια για τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου για την εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ, τη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 1,2 δισ. ευρώ και περαιτέρω περικοπές δαπανών στην Υγεία ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα πυκνώσουν και οι συσκέψεις για το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, με κεντρικό στόχο την είσπραξη 15 έως 17 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2013.

Ήδη έχει γίνει η πρώτη διερευνητική επαφή από τη γαλλική PMU για τον Ιππόδρομο, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει ενδιαφέρον για τον ΟΤΕ από τη DEUTSCHE TELEKOM.

Όσον αφορά στη ΔΕΠΑ η προκήρυξη θα γίνει εντός του 2011 με βάση μελέτη για τη σκοπιμότητα απόσχισης του ΔΕΣΦΑ και αφού συνεκτιμηθούν οι εμπορικές σχέσεις με τη ΔΕΗ.
Read more...

ΝΟΜΟΣ-ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΕΑ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Με διαδικασίες εξπρές το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να εφαρµόσει από το καλοκαίρι τη µεγάληανατροπή – όπως επιβάλλει το Μνηµόνιο – στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλµατα (ΒΑΕ), η οποία θα οδηγήσει στην έξοδο από αυτά περίπου...
250.000 εργαζόµενων. Η ενδεκαµελής επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας αναµένεται να ενεργοποιηθεί εντός του Μαΐου, ώστε να γνωµοδοτήσει έως τον Ιούνιο για την υπαγωγή ή εξαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα ΒΑΕ.

Στη συνέχεια µεσχέδιο νόµου θα τεθεί σε ισχύ, απότην 1η Ιουλίου 2011, η νέα λίστα η οποία θα περιλαµβάνει τουλάχιστον 250.0

00 λιγότερους εργαζόµενους σύµφωνα µε την οδηγία του επικαιροποιηµένου Μνηµονίου που ορίζει ότιδεν θα µπορεί να είναι στη λίστα πάνω από το 10% του εργατικού δυναµικού (έναντι του 30% σήµερα).

∆ΕΝ ΘΙΓΟΝΤΑΙ. Οσοι απασχολούνται σε επαγγέλµατα που θα εξαιρεθούν θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα ΒΑΕ εφόσον συµπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης µέχρι τις 31/12/2015. ∆ηλαδή, δεν θίγονται όσοι έχουν συµπληρώσει 4.500

ένσηµα, εκ των οποίων τα 3.600 στα ΒΑΕ.

Για όσους δεν θεµελιώνουν δικαίωµα θα αυξηθούν «αυτόµατα» τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (θα ακολουθούν τα γενικά όριαπου ισχύουν για όλους τους άλλους εργαζόµενους), θα χάσουν επιδόµατα και θα διατηρήσουν µόνο τις προσαυξήσεις που είχαν στον µισθό για όσες ηµέρες ήταν ενταγµένοι στα ΒΑΕ.

Οσοι εργάζονται σεεπαγγέλµατα που θα αποχαρακτηριστούν θα έχουν µείωση µισθών από 50 έως 250 ευρώ τον µήνα, θα επιβαρυνθούν µε 5 έτη εργασίας για να συνταξιοδοτηθούν και θα έχουν µείωση στις συντάξεις τους έως και κατά 20%.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ. Συγκεκριµένα, σε όσα επαγγέλµατα αποχαρακτηριστούν από τα ΒΑΕ, θα υπάρξει:

1. Αύξηση των ορίων ηλικίας τουλάχιστον κατά µία πενταετία. Οι πόρτες εξόδου θα κλείσουν για όσους εργαζοµένους είναι κάτω των 65 ετών. Η µόνη εναλλακτική λύση είναι η συνταξιοδότηση στο 60ό έτος της ηλικίας, µε την προϋπόθεση πως έχουν συµπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης.

2. Μείωση των αποδοχών από 50 έως και 250 ευρώ τον µήνα, καθώςδεν θα καταβάλλεται το ειδικό επίδοµα (εκτός αν υπάρξει ρύθµιση στη συλλογική σύµβαση εργασίας).

Ακόµη και όσοι παραµένουν στα ΒΑΕ θα βρεθούν αντιµέτωποι µε τη σταδιακή αύξηση, από1/1/2012, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αν δεν συµπληρώνουντις ελάχιστες προϋποθέσεις.

Τονίζεται ότι ο νέος ασφαλιστικός νόµος προβλέπει τη σταδιακή αύξηση, από 1/1/2011 έως 1/1/2017, όλων των ορίων ηλικίας, από το 55ο στο 60ό (για πλήρη σύνταξη) και από το 53ο στο 58ο (γιαµειωµένη) για όσους θα έχουν 10.500 ένσηµα από τα οποία 7.500 σε ΒΑΕ. Το 60ό θα είναι το ελάχιστο όριο ηλικίας (από το 55ο το 2010) και γιαόσους θα συµπληρώσουν έως το 2015 τουλάχιστον 4.500 ένσηµα από τα οποία τα 3.600 σε ΒΑΕ (το 2011 είναι το 56ο, το 2012 το 57ο, το 2013 το 58ο, το 2014 το 59ο και το 2015 το 60ό).
Read more...

ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ TAXISNET


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Συνεχείς παρατάσεις για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων απόδιάφορες κατηγορίες φορολογουµένων ανακοινώνει τις τελευταίες εβδοµάδες το υπουργείο Οικονοµικών, προκειµένου να αποσυµφορήσειτο σύστηµα TAXISnet. Στόχος είναι το...
TAXISnet να µείνει ελεύθερο για να δεχθεί τονµεγάλο όγκο των δηλώσεων εισοδήµατος που αποφέρουν φόρο, σαν αυτές των ελεύθερων επαγγελµατιών, επιχειρήσεων, καθώς επίσης των µισθωτών και συνταξιούχων, που ξεκινούν από την επόµενη εβδοµάδα και για τις οποίεςοι φοροτεχνικοί έχουν ζητήσει από το υπουργείο να µετατεθούν γι’ αργότερα.

Αν και σύµφωνα µε τους φοροτεχνικούς τις τελευταίες δύο εβδοµάδες το σύστηµα έχει βελτιωθεί, εντούτοις το υπ. Οικονοµικών ανακοινώνει παρατάσεις, ακριβώς για να µην υπάρξει συµφόρηση και παρατηρηθούν φαινόµενα σαν αυτάτων αρχών Απριλίου (καθυστερήσεις στον χρόνο αποστολής, σφάλµατα και συχνές διακοπές). Αφενόςτο σύστηµα δεν µπορεί να σηκώσειτο βάρος της υποβολής των δηλώσεων 1,1 εκατ. ελεύθερωνεπαγγελµατιών και επιχειρήσεων, που για πρώτη φορά φέτος θα υποβάλουν υποχρεωτικά µέσω TAXISnet τις δηλώσεις τους, αφετέρου οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί ζητούν παρατάσεις επειδή δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν αυτόν τον όγκο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες ανακοινώθηκαν παρατάσειςώς τις 30 Σεπτεµβρίου στις προθεσµίες υποβολής των δηλώσεων για αµοιβές ελεύθερων επαγγελµατιών (λήγουν 29 Απριλίου) και εισοδήµατα εµπορικών επιχειρήσεων (λήγουν 29 Μαΐου). Πριν, δε, από το Πάσχα είχε δοθεί παράταση στην υποβολή των αρχικών εµπρόθεσµων εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑγια όσους τηρούν βιβλία α’ και β’ κατηγορίας, µε την προθεσµία να λήγει σήµερα.

Στόχος του υπ. Οικονοµικών µε τις παρατάσεις αυτές είναι ναµείνει ανοιχτό το σύστηµα για την υποβολή δηλώσεων εισοδήµατος που αποφέ ρουν φόρο, σαν αυτές των ελεύθερων επαγγελµατιών, των εταιρειών, αλλά και των µισθωτών - συνταξιούχων. Οπως µάλιστα εκτιµούν φοροτεχνικοί, οποιεσδήποτε παρατάσεις δοθούν απόεδώ και πέραθα αφορούν δηλώσεις µέσω TAXISnet, κι αυτό καθώς εκκαθαρίζονται αυτόµατα (µε την υποβολή τους), εποµένως το ∆ηµόσιο δεν καθυστερεί να εισπράξει τους φόρους.

Υπενθυµίζουµε πάντως ότι στις 12 Απριλίου είχαν ανακοινωθεί παρατάσεις στην υποβολή δηλώσεων για µια σειρά κατηγοριών φορολογουµένων, και συγκεκριµένα:

n Μέχρι τις 5Μαΐου για τηνυποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος των επαγγελµατιών που ασκούν ατοµική επιχείρησηή είναι ελεύθεροι επαγγελµατίες µε βιβλία γ’ κατηγορίας, αντί για τις 18 Απριλίου που έληγε η σχετική προθεσµία. n Μέχρι αύριο, 28Απριλίου, για την υποβολή των δηλώσεων των Οµόρρυθµων Εταιρειών (Ο.Ε.), Ετερόρρυθµων (Ε.Ε.) και των κοινοπραξιών που τηρούνβιβλία γ’ κατηγορίας.
Read more...

Η Τίνα στο στόχαστρο του Μαξίμου...



Την έντονη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου έχει προκαλέσει η νέα διαφοροποίηση της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη για τα αυθαίρετα, αλλά και το ενεργειακό. Τα ερωτήματα, μάλιστα, πληθαίνουν για το τι ακριβώς επιδιώκει η υπουργός με την ενέργειά της αυτή, που εκ των προτέρων καθορίζει το ... πολιτικό κλίμα αμέσως μετά τις πασχαλινές διακοπές, φέρνοντας την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό σε δύσκολη θέση.

Οι αιχμές συναδέλφων της ότι κινείται κατ’ αυτόν τον τρόπο προετοιμάζοντας «ηρωική έξοδο», εφόσον «ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να την αντικαταστήσει στον επικείμενο ανασχηματισμό» δεν αποτελούν επαρκή απάντηση. Ούτε οι εικασίες ότι ενόψει ανακατατάξεων στο πολιτικό σκηνικό ετοιμάζεται για την «επόμενη ημέρα». Η κυρία Μπιρμπίλη, άλλωστε, διαθέτει περιβαλλοντικές ανησυχίες τέτοιες που την καθιστούν αμετακίνητη στις θέσεις της, ενώ στα συν της είναι και ο πόλεμος που δέχεται από συγκεκριμένα συμφέροντα που είχαν συνηθίσει να διαθέτουν εύκολη πρόσβαση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων.

Η χθεσινή, όμως, διαφοροποίηση της κυρίας Μπιρμπίλη, ίσως της στοιχίσει τη θέση της κατά τον προσεχή ανασχηματισμό. Ήδη υπήρχε δυσφορία ότι «παραμένει με το περιβάλλον, όταν η ανάπτυξη ή η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας καθυστερούν», όμως η υπουργός γνώριζε πάντα να ενεργοποιεί τις ευαίσθητες χορδές του πρωθυπουργού στο θέμα της πράσινης ανάπτυξης.

Αυτή τη φορά, όμως, υπάρχει «κίνημα υπουργών» προκειμένου «να αλλάξει η Τίνα», χαρακτηρίζοντας μάλιστα την αντικατάστασή της ως «δείγμα γραφής» του πρωθυπουργού, την ίδια στιγμή που η Αριστερά -πρωτίστως ο κ. Φώτης Κουβέλης- τη στηρίζουν.

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι τι θα πράξει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου με τους «απρόθυμους υπουργούς» στις κατευθύνσεις της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου, μεταξύ των οποίων και η κυρία Μπιρμπίλη και πόσους από αυτούς θα αλλάξει στον ανασχηματισμό, εφόσον, βεβαίως, δεν προηγηθούν έκτακτες πολιτικές εξελίξεις…
real.gr



Read more...

Ανασχηματισμού το ανάγνωσμα

Οι φόβοι για νέο κύκλο εσωστρέφειας φέρνουν εξελίξεις…


http://img.protothema.gr/DCD689BE55DA0A739A9021A8E804D964.jpg
Σε περίοδο επανεκκίνησης εισέρχεται η κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων της Eurostat για το έλλειμμα, το οποίο «κάθισε» τελικά στο 10,5%, από 9,6%, που εκτιμούσε το υπουργείο Οικονομικών αρχικά. Την ίδια ώρα νέα βέλη δεχόταν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου από την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Αλέκο Αθανασιάδη. Η κα Μπιρμπίλη εξέφρασε την διαφωνία της για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, ενώ ο κ. Αθανασιάδης αντιτάχθηκε στην «αξιοποίηση» περαιτέρω ποσοστού της ΔΕΗ, οπότε και θα χάνει το Δημόσιο το πλειοψηφικό πακέτο. Κι αυτή ήταν μόνο η αρχή…

Καθώς οι ημέρες που θα έρθουν οι εκπρόσωποι της Τρόικας πλησιάζουν και η ανακοίνωση των λεπτομερειών του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος δεν μπορεί να καθυστερεί, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους υπουργοί και υφυπουργοί παραδέχονται ανοιχτά την αποτυχία της εφαρμογής των στόχων του Μνημονίου και την ανάγκη «αλλαγής πλεύσης». Η απόκλιση του ελλείμματος φέρνει νέα μέτρα προκειμένου να εισπραχθούν επιπλέον 5 δισ. ευρώ και κανένας υπουργός δεν φαίνεται να βάζει νερό στο κρασί του, για να δεχθεί επιπλέον περικοπές στο χαρτοφυλάκιό του.

Η αρχή έγινε από την κα Μπιρμπίλη, η οποία, σαν έτοιμη από καιρό(;), δεν έχασε χρόνο και την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά το Πάσχα «πυροβόλησε». Ετοιμοπόλεμοι εμφανίζονται πολλοί ακόμα υπουργοί, οι οποίοι θα εκφράσουν, άλλοι θεσμικά, άλλοι μέσα από συνεντεύξεις και άλλοι από διαρροές, τη δυσαρέσκειά τους στην πολιτική Παπακωνσταντίνου.

Η πλειονότητα των βουλευτών από την άλλη μεριά, επιστρέφοντας από την «ψυχρολουσία» που υπέστησαν στις περιφέρειές τους το Πάσχα, εμφανίζονται έτοιμοι να σχηματίσουν νέο κύκλο εσωστρέφειας. Στις επιτροπές που θα συγκληθούν προκειμένου να συζητηθούν τα επί μέρους θέματα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αναμένεται να διατυπωθούν σκληρές απόψεις για το οικονομικό επιτελείο. Από τώρα ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Έξαρχος έχει αναλάβει ρόλο «πυροσβέστη», χωρίς να μπορεί να εγγυηθεί πως θα τα καταφέρει με όλες τις περιπτώσεις, ειδικά με τις παλιές «καραβάνες», όπως είναι η κα Βάσω Παπανδρέου.

Τα κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν πάντως η έκπληξη να έρθει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με την αιφνίδια προκήρυξη εθνικών εκλογών, ειδικά αν το κλίμα στο κυβερνών κόμμα βαρύνει κι άλλο, μιας και ο κ. Παπανδρέου ξέρει καλά πως το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και χρειάζεται συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα. Σε μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να αναμένεται να βγει κάποιος άσσος από το μανίκι του προκειμένου να συσπειρώσει το κόσμο του ΠΑΣΟΚ.

Η πιθανότερη περίπτωση πάντως είναι, πριν φτάσει σε μια τόσο θεαματική κίνηση να αποφασίσει ανασχηματισμό. Βέβαια ανασχηματισμός της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή ισούται με ανασχηματισμό του οικονομικού επιτελείου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και ο ταυτόχρονος ανασχηματισμός υπουργείων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μπορεί να απομακρυνθεί από το υπουργείο Οικονομικών, όμως ίσως να μην πάει και πολύ μακριά...

Η δημιουργία ενός νέου υπουργείου πχ Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας ή Ενέργειας, ίσως και αποκομμένο από το Περιβάλλον, θα ήταν μια επιλογή που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει ο κ. Παπανδρέου. Επίσης η παρουσία του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στον βασικό κορμό του οικονομικού επιτελείου θα μπορούσε να εκτονώσει για ένα χρονικό διάστημα αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για ένα νέο ξεκίνημα. Ο κ. Βενιζέλος συμμετέχει ήδη στις κυβερνητικές συσκέψεις και συνδιαμορφώνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, συνεργαζόμενος περισσότερο από ποτέ με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού. Επίσης η συμμετοχή στελεχών παλαιότερων κυβερνήσεων δεν πρέπει να αποκλείεται, ιδιαίτερα για εκείνα τα στελέχη που διατηρούν στο κόμμα ειδικό βάρος, όπως ο κ. Γιώργος Φλωρίδης.

Ο κ. Γιαννης Ραγκούσης φαίνεται να παραμένει ακλόνητος στη θέση του, αφού το συνολικό του έργο αποτιμάται ως θετικό, παρά τα όσα ακούγονται τον τελευταίο καιρό, ενώ η αναβάθμισή του σε αντιπρόεδρο θα ισορροπούσε πολλές άλλες μετακινήσεις. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος φαίνεται να έχει πολλές εκκρεμότητες που δεν θα του επιτρέψουν την μεταπήδηση κάπου αλλού, ενώ η κα Διαμαντοπούλου μπορεί να ελπίζει στην αναβάθμισή της σε «κεντρικότερο» υπουργείο. Η μετακίνηση του κ. Γιώργου Πεταλωτή μπορεί να προκαλέσει τις περισσότερες «αλυσιδωτές αντιδράσεις», αφού ο πρωθυπουργός δείχνει να τον εμπιστεύεται στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, για την οποία δύσκολα θα έβρισκε αντικαταστάτη, ενώ από την άλλη μεριά έχει τις προϋποθέσεις να «αντέξει» και σε άλλες... ηλεκτρικές καρέκλες. Η μεγάλη «σφαγή» θα γίνει στους υφυπουργούς, ειδικά σε εκείνους που δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στο κυβερνητικό σχήμα, έδειξαν αδυναμία συνεργασίας με κορυφαίους υπουργούς και έδειξαν κατώτεροι των προσδοκιών, ειδικά σε κρίσιμες στιγμές.

Read more...

ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΜΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2011


Ρεπορτάζ : Κ. Τσαχάκης
(από το Έθνος)
Ερχεται... επιμήκυνση της νηστείας ελέω νέων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος του 2011. Η Γιούροστατ ανακοίνωσε χθες ανοδική αναθεώρηση του περσινού ελλείμματος στο 10,5% του ΑΕΠ ή στα 24,2 δισ. ευρώ από 9,4% και 21,9 δισ. που υπολόγιζε...
το οικονομικό επιτελείο.Παρά τη μεγάλη αναθεώρηση, αποτέλεσμα της οποίας είναι η φετινή προσαρμογή να ξεκινά από υψηλότερη βάση κατά 2,3 δισ. ευρώ και η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού που στο πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι θα ληφθούν νέα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ. Θεωρούν ότι είναι αρκετά για να περιοριστεί φέτος το έλλειμμα στο 7,4% του ΑΕΠ.

Ομως, όπως έγραψε και χθες το «Εθνος», η τρόικα εκτιμά πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.
Το βέβαιο είναι πως τα χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση στενεύουν. Θα πρέπει να παρουσιάσει τα μέτρα και τους ποσοτικούς στόχους στην τρόικα, η οποία καταφθάνει στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου (4 του μήνα το τεχνικό κλιμάκιο και 9 με 10 οι επικεφαλής), προκειμένου ύστερα από διαπραγματεύσεις να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Οπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών, το βάρος θα πέσει στην περιστολή των δαπανών και τα μέτρα που θα ληφθούν θα τεθούν σε άμεση ισχύ.
Ειδικότερα, θα υπάρξουν περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα με την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Οι δαπάνες για παροχές κοινωνικού χαρακτήρα, δηλαδή για επιδόματα που καταβάλλονται σε ανέργους, τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς και για ισόβιες πολυτεκνικές συντάξεις, θα περιοριστούν σημαντικά από φέτος -αντί από την 1η-1-2012 που προγραμματιζόταν αρχικά- εφόσον η καταβολή τους θα συνδεθεί άμεσα με κριτήρια που θα αφορούν στο ύψος του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματος και στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι δικαιούχοι των επιδομάτων.
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει επίσης σε μείωση των κονδυλίων για υπερωρίες και πρόσθετες αμοιβές στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, σε ψαλίδισμα επιχορηγήσεων και σε κατάργηση δημόσιων φορέων.
Προς την ίδια κατεύθυνση η θεσμοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου και η εφαρμογή του από τον Ιούλιο θα περιορίσει το μισθολογικό κόστος.
Περικοπές
Εξάλλου προωθούνται περικοπές στις φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, στις προμήθειες των νοσοκομείων και τις λειτουργικές δαπάνες των ΔΕΚΟ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την αναθεώρηση του περσινού ελλείμματος τονίζεται ότι χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και στις δαπάνες σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, αυτοδιοίκηση, ΔΕΚΟ.
Ας τονιστεί ότι ήδη εκφράζονται αμφιβολίες αν εν μέσω ύφεσης θα αποδώσουν τα νέα μέτρα.
Πάντως το υπουργείο ξεκαθάρισε πως «σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξή τους έχουν ήδη προβλεφθεί στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 15 Μαΐου».
Βέβαια, ακόμη τα μέτρα δεν έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους.
ΕΣΟΔΑ
Περιορισμός φοροδιαφυγής και τέσσερις παρεμβάσεις
Στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα.
Παράλληλα, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν και τα ακόλουθα μέτρα:
Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας έτους 2012 που θα καταβληθούν το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011. Υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αναψυκτικά, στους χυμούς, στα εμφιαλωμένα νερά και στο φυσικό αέριο για έσοδα μεταξύ 200 και 300 εκατ. ευρώ.
Μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23% από το καλοκαίρι και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2012 που αναφέρεται στο μνημόνιο.
Τακτοποίηση στα αυθαίρετα κτίσματα, κάτι που ωστόσο έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις.
Read more...

Στο στόχαστρο ύφεση και ανεργία...



Η αντιμετώπιση των εκρηκτικών συνεπειών της ύφεσης και της ανεργίας τόσο για την κοινωνική συνοχή όσο και για την εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού, βρίσκεται πλέον στην κορυφή της ατζέντας του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πλέον ότι οι... συνέπειες της ύφεσης είναι βαθύτερες και ευρύτερες σε σύγκριση με τους αρχικούς υπολογισμούς και αναζητά λύσεις εδώ και τώρα για την ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται και την αποτροπή του εκτροχιασμού της δημοσιονομικής προσπάθειας στο πλαίσιο του μνημονίου με την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ).

Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών είχε σειρά συσκέψεων με στενούς του συνεργάτες με αντικείμενο την αποτίμηση των επιπτώσεων της μεγαλύτερης του αναμενόμενου ύφεσης και της μεγάλης αύξησης της ανεργίας για τον δηλωμένο στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 7,4% στο τέλος του 2011.

Υφεση και ανεργία μειώνουν τα έσοδα από φόρους (άμεσους και έμμεσους) και εκτινάσσουν τις δαπάνες του Προϋπολογισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε μήνα προστίθενται περισσότεροι από 20.000 άνεργοι στους καταλόγους του ΟΑΕΔ. Τον Ιανουάριο του 2011 προστέθηκαν 23.149 άτομα σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2010, οδηγώντας την επίσημη ανεργία στο 15,1% που αντιστοιχεί σε 756.795 άτομα.

1000 ευρώ το μήνα για κάθε άνεργο

Οπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης για κάθε νέο άνεργο το Δημόσιο επιβαρύνεται άμεσα με κόστος 1.000 ευρώ κατά άτομο το οποίο αφορά την πληρωμή του επιδόματος ανεργίας και τις ασφαλιστικές εισφορές που χάνουν τα ταμεία, τα οποία ως γνωστόν επιδοτούνται από τον Προϋπολογισμό.

Οι απώλειες δεν σταματούν εκεί. Ενας ακόμη πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο είναι η κατάρρευση των εσόδων από το Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ). Στο πρώτο τρίμηνο η υστέρηση έναντι του στόχου του φετινού Προϋπολογισμού ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ. Γίνεται αντιληπτό ότι αν δεν ανακοπεί η πορεία αύξησης της ανεργίας η «τρύπα» στα έσοδα μόνο από τα μειωμένα έσοδα από τον ΦΜΥ θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους.


Αλλά και η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 από την Eurostat (στο 10,5% του ΑΕΠ από το 9,4% του ΑΕΠ προέβλεπε αρχικά το υπουργείο Οικονομικών) αποδόθηκε ακριβώς στο ίδιο «εκρηκτικό μίγμα» ύφεσης και ανεργίας.

«Η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε την Τρίτη, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat.

Η παρατηρούμενη απόκλιση σε σχέση με τις προβλέψεις του κειμένου της Εισηγητικής του Προϋπολογισμού 2011 (9,4% ΑΕΠ) για το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης για το 2010 οφείλεται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στους παρακάτω λόγους:

α) Στην μεγαλύτερη της αναμενόμενης επίπτωσης της ύφεσης, στο ΑΕΠ του 2010. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2011, το ΑΕΠ του 2010 εκτιμάτο σε 231,8 δις. ευρώ ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η σχετική εκτίμηση είναι 230,2 δισ. ευρώ. Η αρνητική αυτή εξέλιξη οδηγεί σε επιβάρυνση του ελλείμματος του 2010 κατά 0,1 %.

β) Στην επιδείνωση στα φορολογικά έσοδα (0,6% του ΑΕΠ), απόρροια της μεγαλύτερης από την προβλεπόμενη κατά την περίοδο σύνταξης του Προϋπολογισμού 2011 ύφεσης το τελευταίο τρίμηνο του έτους 2010. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό αποτέλεσμα επί των εσόδων του 2010 σε εθνικολογιστική βάση καθορίζεται και από την πορεία συγκεκριμένων κατηγοριών εσόδων κατά το πρώτο δίμηνο του 2011, τα οποία σε μεγάλο βαθμό αντανακλούν την οικονομική δραστηριότητα του τελευταίου τριμήνου του προηγούμενου έτους.

γ) Στην επιδείνωση στο ισοζύγιο των ΟΤΑ (0,25% του ΑΕΠ), που σχετίζεται με αποπληρωμή παρελθουσών υποχρεώσεων στο τέλος του έτους.

δ) Στην επιδείνωση στο οικονομικό αποτέλεσμα των ΟΚΑ (0,5% του ΑΕΠ), καθώς η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αύξηση της ανεργίας οδήγησε σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Υπενθυμίζεται ότι, όπως στην περίπτωση των φορολογικών εσόδων, το αποτέλεσμα των ΟΚΑ του 2010 σε εθνικολογιστική βάση καθορίζεται και από την πορεία συγκεκριμένων κατηγοριών εισφορών κατά το πρώτο δίμηνο του 2011.

ε) Στην επιδείνωση στο οικονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων (0,3% του ΑΕΠ).

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι παράλληλα με τον πρωταρχικό στόχο της διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής κα της προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων, το σχέδιο αντιμετώπισης της ύφεσης και της ανεργίας είναι ο Ν. 1 στόχος της κυβέρνησης για την αποφυγή του εκτροχιασμού της δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2011.

Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ από 9,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση, σε συνδυασμό με την «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στο πρώτο φετινό τρίμηνο και τις εκτιμήσεις για νέες απώλειες λόγω ύφεσης και ανεργίας , αναμένεται να διαμορφώσουν το ύψος του αναγκαίου πακέτου πρόσθετων μέτρων για το 2011 τουλάχιστον στα 4,5 δισ. ευρώ, από τα 3 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν πριν το Πάσχα.
BHMA



Read more...

ΒΑΡΥΣ ΠΕΛΕΚΥΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΤΑΜΕΙΑ, ΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΚΟ


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου
(από την Ελευθεροτυπία)
Πέφτει βαρύς ο πέλεκυς σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ, πλέον της πάταξης της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, προκειμένου να ρίξουν το έλλειμμα κατά 7,36 δισ. ευρώ ή στο 7,4% του ΑΕΠ φέτος. Οι 6 τομείς-στόχοι του...
οικονομικού επιτελείου κατά το τρέχον έτος αποσκοπούν στη μείωση του ελλείμματος στο 7,4% ή 16.833 εκατ. ευρώ (με ΑΕΠ 228.408 εκατ. ευρώ).


Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω στα 7,36 δισ. ευρώ, δεδομένου του ελλείμματος 10,5% (προσωρινά στοιχεία) για το 2010 έναντι των 5,07 δισ. ευρώ που είχε αρχικώς προϋπολογιστεί όταν μιλούσαν για έλλειμμα 9,4% (σ.σ. δεν λαμβάνουμε υπόψη τον υπερφιλόδοξο στόχο του 8,1% βάσει του Μνημονίου). Κατ' ουσίαν έχουμε μια επιπλέον προσαρμογή 2,29 δισ. ευρώ, που για την ώρα φέρνει -σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις της κυβέρνησης- πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ.

Η απόκλιση του 1,1%, από το 9,4% μέχρι το τελικό 10,5%, οφείλεται σε πέντε παράγοντες: τη μεγαλύτερη ύφεση, τα μειωμένα φορολογικά έσοδα, τις υποχρεώσεις από παλαιά δάνεια των ΟΤΑ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών λόγω αυξημένης ανεργίας των ΟΚΑ, καθώς και την επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών των νοσοκομείων.

Το συνολικό πακέτο για το τρέχον έτος, που προς το παρόν υπολογίζεται στα 11,2 δισ. ευρώ (8,2 δισ. ευρώ ήταν αρχικά), αναμένεται να κλείσει στις 10 Μαΐου με τους επικεφαλής της τρόικας, που φτάνουν στην Αθήνα για να εγκρίνουν τα συμπληρωματικά μέτρα του τρέχοντος έτους και τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Μόνο που η υπάρχουσα ύφεση -που δεν αναμένεται να αναστραφεί παρά προς τα τέλη του έτους- επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα, καθώς, όπως παραδέχεται το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχουν «πραγματικές δυσκολίες» για τη μείωση του ελλείμματος σε 6 τομείς όπου «χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες». Με άλλα λόγια, ειδικά για φέτος, λόγω ύφεσης, απαιτούνται ακόμα πιο «σκληρά» μέτρα σε:

1 Νοσοκομεία. Λιγότερα νοσοκομεία, μείωση κόστους ανά περιστατικό, νέα τιμολόγηση προς τα κάτω των ιατρικών πράξεων, επέκταση της χορήγησης γενόσημων φαρμάκων και γενικώς υποβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης στο όνομα της εξοικονόμησης όσο το δυνατόν περισσότερων δαπανών.

2 Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης. Κόψιμο κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, με καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, καθώς και μείωση επικουρικών συντάξεων, προκειμένου τα ασφαλιστικά ταμεία να στοιχίζουν λιγότερο στον κρατικό προϋπολογισμό. Μπορεί οι ΟΚΑ να εμφανίζουν φέτος πλεόνασμα 3,1 δισ. ευρώ, αλλά κατά τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου υπάρχουν κι άλλα περιθώρια, δηλαδή να στοιχίζουν λιγότερο στον προϋπολογισμό.

3 Αυτοδιοίκηση. Ταχύτατη υλοποίηση του μεγαλόπνοου σχεδίου «Καλλικράτης» που εμφανίζει σοβαρές αδυναμίες, καθώς έχουν γίνει ελάχιστα βήματα μέχρι σήμερα, δεδομένων των υψηλών στόχων, σε συνδυασμό με την αύξηση των τελών και των δικαιωμάτων από τους δήμους. Το πρόβλημα εδώ είναι υπαρκτό και αφορά τις υποχρεώσεις των δήμων, που από έλλειμμα 131 εκατ. ευρώ το 2009 έφτασαν στα 565 εκατ. το 2010 με ανοδική τροχιά για φέτος.

4 ΔΕΚΟ. Μαχαίρι στους μισθούς, κόψιμο των επιχορηγήσεων και αύξηση τιμολογίων είναι η τριπλή συνταγή στην περίπτωση των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, που κατά το οικονομικό επιτελείο απαιτείται πολλή δουλειά ακόμα μέχρι να πιάσουν τους επιθυμητούς στόχους.

5 Φοροδιαφυγή. Η πάταξη της φοροδιαφυγής, που υπολογίζεται σε περίπου 30 δισ. ευρώ ετησίως, είναι και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, καθώς προσδοκά 1,6 δισ. ευρώ φέτος ή 3,5 δισ. μέχρι το 2015. Το τριετές επιχειρησιακό σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

6 Εισφοροδιαφυγή. Η καταπολέμησή της αναμένεται να φέρει άλλα 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Τα μέτρα που θα ληφθούν στον τομέα αυτό αφορούν από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τη δραστηριοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων προκειμένου να παταχθεί η ανασφάλιστη εργασία.
Read more...