Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Έφοδοι "ράμπο" σε ιατρεία - κέντρα διασκέδασης: Με "μαύρο" προσωπικό και χωρίς αποδείξεις



Εκτεταμένοι φορολογικοί έλεγχοι της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε ιατρεία, επιχειρήσεις και κέντρα διασκέδασης της Αττικής
Σε εκτεταμένους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σχετικές με τη μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών, την ανασφάλιστη εργασία κ.λπ. σε ιατρεία, επιχειρήσεις και κέντρα διασκέδασης.
Ειδικότερα, το διάστημα των προηγούμενων ημερών, κλιμάκια αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, διενήργησαν πλήθος ελέγχων σε διάφορες περιοχές, όπως στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Νέα Σμύρνη, το Μαρούσι, τη Μεταμόρφωση, το Παλαιό Φάληρο, τις Αχαρνές και τη Νίκαια.
Στο πλαίσιο των ελέγχων προέκυψαν παραβάσεις της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα:
Κέντρα διασκέδασης-επιχειρήσεις
· Σε κέντρο διασκέδασης στην Αθήνα, προέκυψε ανακριβής έκδοση ενενήντα εννέα (99) Αποδείξεων Λιανικών Συναλλαγών για την είσοδο ισάριθμων πελατών στο κατάστημα, οι οποίοι ενώ κατέβαλαν το ποσό των 10 ευρώ ο καθένας, έλαβαν απόδειξη αξίας 3 ευρώ, μη έκδοση αποδείξεων για πώληση λουλουδιών συνολικής αξίας 1.104 ευρώ, καθώς επίσης στέρηση αδείας λειτουργίας του καταστήματος και μη επίδειξη χειρόγραφων τηρούμενων φορολογικών στοιχείων (μπλοκ) της επιχείρησης. Σε αυτήν την περίπτωση συνελήφθη ο προσωρινά υπεύθυνος του καταστήματος (46χρονος ημεδαπός), ο οποίος με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Παράλληλα αναζητείται για να συλληφθεί η ιδιοκτήτρια του κέντρου διασκέδασης (67χρονη ημεδαπή).
· Σε κέντρο διασκέδασης στη Νέα Σμύρνη, δεν επεδείχθη το Ειδικό Βιβλίο Καταχώρησης Νεοπροσλαμβανομένου Προσωπικού (Ε.Β.Κ.Ν.Π.), δεν επεδείχθη ο Πίνακας Προσωπικού, καθώς επίσης βρέθηκαν να απασχολούνται έντεκα (11) άτομα χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.
· Σε κέντρο διασκέδασης στη Μεταμόρφωση, προέκυψε ότι εργάζονταν δέκα (10) άτομα χωρίς να είναι καταχωρημένοι στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρησης Νεοπροσλαμβανομένου Προσωπικού (Ε.Β.Κ.Ν.Π.). ενώ δεν ήταν αναρτημένος και δεν επεδείχθη ο Πίνακας Προσωπικού.
Ιατρεία
· Σε ιατρείο μαιευτήρα – χειρουργού γυναικολόγου στις Αχαρνές, διαπιστώθηκαν παραβάσεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.) και συγκεκριμένα μη καταχώρηση μίας ασθενούς στο πρόσθετο Βιβλίο Επίσκεψης Ασθενών για την οποία ωστόσο είχε εκδοθεί φορολογικό στοιχείο και μη εμπρόθεσμη ενημέρωση του Βιβλίου Εσόδων – Εξόδων για τους μήνες Ιανουάριο έως και Σεπτέμβριο του έτους 2013.
· Σε οδοντιατρείο στον Πειραιά, διαπιστώθηκαν παραβάσεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.) και συγκεκριμένα μη εμπρόθεσμη ενημέρωση του Βιβλίου Εσόδων – Εξόδων για τους μήνες Μάιο έως και Σεπτέμβριο του έτους 2013. Επιπροσθέτως, διαπιστώθηκε ότι απασχολούταν ένας εργαζόμενος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, ενώ δεν επεδείχθη το Ειδικό Βιβλίο Καταχώρησης Νεοπροσλαμβανομένου Προσωπικού.
Στις περιπτώσεις που σχηματίστηκαν δικογραφίες, αυτές υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ θα ενημερωθούν και οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ., ΙΚΑ ΕΤΑΜ και Σ.ΕΠ.Ε. για την επιβολή των αντίστοιχων διοικητικών κυρώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν όλο το 24ωρο με την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είτε στην ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 11012, είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση 11012@hellenicpolice.gr, προκειμένου να ενημερώσουν για οποιαδήποτε επίμεμπτη ενέργεια, που αφορά φορολογικές ή άλλες παραβάσεις κατά τη διάρκεια πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

ΔΙΑΨΕΔΕΙ Ο ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ...


Διαψεύδει κατηγορηματικά ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τα περί ενδεχόμενου κλεισίματος των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
«Τα φαρμακεία...
του ΕΟΠΥΥ λειτουργούν και θα λειτουργούν κανονικά στο μέλλον και στα πλαίσια της μεταρρυθμίσεως. Κατά συνέπεια καμιά ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει ως προς το μέλλον των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Read more...

ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΛΑΪΝΟΠΟΥΛΟ!


Από το : autobusiness.gr
Λουκέτο μπήκε τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στη μονάδα του ομίλου Λαϊνόπουλου στο Χαλάνδρι και οι υπάλληλοί του βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας... Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται από τη Τετάρτη 13 Νοεμβρίου οι.... 
υπάλληλοι της εξουσιοδοτημένης επισκευαστικής μονάδας Mercedes-Benz του ομίλου Λαϊνόπουλου που δραστηριοποιούνταν επί της οδού Κηφισίας 278 στο Χαλάνδρι.
Ειδικότερα οι εργαζόμενοι της μονάδας εργάζονταν κανονικά μέχρι τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου όποτε και τους ανακοινώθηκε το «λουκέτο» της μονάδας και έχουν να πληρωθούν κανονικά εδώ και 2,5 χρόνια ενώ οι συνολικές οφειλές του ομίλου προς τους εργαζόμενους ανέρχονται σε 7 μηνιαίους μισθούς.
Κατά την ανακοίνωση του λουκέτου του υποκαταστήματος στη Λεωφόρο Κηφισίας κάποια στελέχη του ομίλου έλεγαν στους υπαλλήλους που έχουν μείνει πως αυτοί που έφυγαν θα λάβουν αυτό που τους αξίζει και τα λεφτά τους θα τα πάρουν από το κράτος. Οι απόψεις και οι ερμηνείες που μπορεί να δώσει κανείς είναι πολλές...
Επίσης υπάρχει έντονη φημολογία μεταξύ των στελεχών και υπαλλήλων του ομίλου για ένα βαρύ πρόστιμο που επιβλήθηκε στον όμιλο ύψους 1 εκατ. ευρώ για φορολογικά θέματα...
Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι της πρώην μονάδας επί της Λεωφόρου Κηφισίας έχουν προβεί σε επίσχεση εργασίας και ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους μέσω των δικηγόρων τους.
Με το κλείσιμο της μονάδας στην Κηφισίας ο όμιλος Λαϊνόπουλου μένει με μόλις μία μονάδα που βρίσκεται στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας στο ύψος της Κηφισιάς χωρίς ωστόσο να αποτελεί μέρος του επίσημου δικτύου εμπορίας αυτοκινήτων της Mercedes-Benz Hellas αλλά μόνο του service.




Εξουσιοδότηση μόνο στο service
Τον Μάιο του 2012 και έπειτα από 22 χρόνια συνεργασίας με την Mercedes-Benz ο όμιλος Λαϊνόπουλου σταμάτησε να αποτελεί επίσημο διανομέα των αυτοκινήτων Mercedes και Smart αλλά παραμένει μόνο ως εξουσιοδοτημένος επισκευαστής της γερμανικής εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος Λαϊνόπουλου διαθέτει ξεχωριστό συμβόλαιο για τα συνεργεία του ενώ τα αντίστοιχα της διανομής έληξαν και δεν τα ανανέωσε η Mercedes-Benz Ελλάς στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του δικτύου της στη χώρα μας. Συνεπώς ο όμιλος Λαϊνόπουλου διατηρεί τη σχέση του επίσημου επισκευαστή των γερμανικών αυτοκινήτων με τη θυγατρική του εργοστασίου ενώ παράλληλα αποτελεί και εισαγωγέα των Unimog στην Ελλάδα όπως επίσης και η Mercedes-Benz Ελλάς.
Βέβαια τότε στελέχη της αγοράς εκτιμούσαν πως η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον όμιλο Λαϊνόπουλου καθώς για να εξακολουθεί να πουλά καινούρια ΙΧ της γερμανικής εταιρείας θα πρέπει να τα προμηθεύεται από κάποιον άλλο ντίλερ που είναι εξουσιοδοτημένος ή να κάνει μόνος του εισαγωγή από άλλο κράτος-μέλος αλλά για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζονται πολλά μετρητά ενώ συνοδεύεται και από υψηλό επιχειρηματικό ρίσκο...



Ποιος είναι ο όμιλος Λαϊνόπουλου
Η ιστορία του oμίλου ξεκινάει το 1957, με την δραστηριοποίηση του ιδρυτή Ιωάννη Λαϊνόπουλου αρχικά στο εμπόριο διαφόρων βιομηχανικών ειδών αυστριακών, γερμανικών και αγγλικών εταιρειών, όπως αεροσυμπιεστές, αερόσφυρες, είδη λατομείων και δομικών μηχανημάτων.
Το 1966 ιδρύεται η Ι. Ε. Λαϊνόπουλος, Ανώνυμος Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Μηχανημάτων. Το 1971 ο Ιωάννης Λαϊνόπουλος συλλαμβάνει την ιδέα ίδρυσης βιομηχανίας oχημάτων στην Ελλάδα. Μετά από επίμονες προσπάθειες έπεισε την αυστριακή βιομηχανία οχημάτων Steyr-Daimler- Puch να συνεργαστούν και οι δύο με την κρατική τράπεζα ΕΤΒΑ και να ιδρύσουν το 1972 στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης την Steyr-Ελλάς. Το 1972 υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ Steyr, Λαϊνόπουλου και Ελληνικού Δημοσίου για την διάθεση των προϊόντων Steyr στην ελληνική αγορά, των οποίων η κατασκευή ξεκίνησε το 1973. Δημιούργησε ένα τεράστιο εμπορικό δίκτυο για όλη τη χώρα με 67 περίπου αντιπροσώπους. Η επιχείρηση απετέλεσε τη μεγαλύτερη επένδυση ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα την εποχή εκείνη και μέχρι σήμερα, αφού επενδύθηκαν την εποχή εκείνη πάνω από 30 εκατ. δολάρια.
Το 1975 ιδρύεται η ΒΙΕΜ (Βιομηχανικά Εργαλεία, Μηχανήματα) Λαϊνόπουλος Α.Ε.Β.Ε. με αντικείμενο την εμπορία μηχανημάτων. Το 1994 η ΒΙΕΜ Λαϊνόπουλος ΑΕΒΕ μετονομάσθη σε BIEM Austria Oil A.E.
Το 1990 είναι το έτος ίδρυσης της Προμότ Ε.Ι. Λαϊνόπουλος. Η εταιρεία μέχρι σήμερα είναι ο μεγαλύτερος εξουσιοδοτημένος διανομέας και επισκευαστής των επιβατικών αυτοκινήτων και των ελαφρών φορτηγών της Mercedes-Benz στην Ελλάδα.
Από το 1990 επίσης ο όμιλος κατέχει την αποκλειστική αντιπροσώπευση για όλη την Ελλάδα των ειδικών οχημάτων Unimog της Μercedes-Benz.
Το 1997 ιδρύεται η LainAir Helicopters A.E., εταιρεία που δραστηριοποιείται στην πώληση ελικοπτέρων, ελικοπτέρων ειδικού τύπου αλλά και πυροσβεστικών αεροπλάνων, έχοντας εκπροσωπήσει την Eurocopter στην χώρα μας από το 1997.
Το 1999 ιδρύεται η εταιρεία Compact Lain S.A., η οποία αποτελεί εξουσιοδοτημένο διανομέα και επισκευαστή Smart και εδρεύει στο 16ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας (πλησίον της Προμότ Λαϊνόπουλος).
O όμιλος μέχρι πρότινος πραγματοποιούσε ετήσιους τζίρους άνω των 100 εκατ. ευρώ και απασχολούσε πάνω από 300 άτομα ενώ από το 2001 διοικείται από τον Μανώλη Λαϊνόπουλο και την Όλγα Λαϊνοπούλου.

Read more...

Επειδή ο Άδωνις ξέρει από καλά... βιογραφικά...


Σοβαρό ζήτημα αναξιοκρατίας στη τοποθέτηση νέων διοικητών και υποδιοικητών στα νοσοκομεία, έθεσε πρώτος απ΄ όλους o...
Απόστολος Κακλαμάνης, αφήνοντας αιχμές για τον υπουργό Υγείας.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δεν δίστασε μάλιστα να ζητήσει από τον Άδωνι Γεωργιάδη «τα βιογραφικά αυτών που τοποθετήθηκαν» στις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων. Και επειδή ο υπουργός Υγείας, μέχρι σήμερα δεν βρήκε το χρόνο να δημοσιοποιήσει τα βιογραφικά των «εκλεκτών» του ας δούμε ένα από αυτά που «βγάζει μάτι»...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το βιογραφικό της νέας διοικήτριας του Νοσοκομείου Σπάρτης, κυρίας Εύης Παπαγεωργίου. Η 32χρονη απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης Πανεπιστημίου Πατρών, επελέγη από τον υπουργό Υγείας για την θέση αυτή έχοντας στο βιογραφικό της τα εξής προσόντα:

• Μέλος ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας (2003 – 2010),

• Εκλεγμένο μέλος στο Τοπικό γραφείο Καλαμάτας (2007 -2010),

• Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ (2007 – 2010)

• Εισηγήτρια της Κ.Ε. ΟΝΝΕΔ για θέματα χωροταξίας περιβάλλοντος και δημοσίων έργων (2007 – 2010).

• Υπεύθυνη γυναικών ΝΟΔΕ (2010)

• Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. (2010)

Το πλούσιο βιογραφικό της εκλεκτής του Άδωνι Γεωργιάδη, συμπληρώνουν οι θέσεις της ειδικού συμβούλου του Δημάρχου Καλαμάτας, της εκπαιδεύτριας στα ΙΕΚ Καλαμάτας και αυτή της υπεύθυνης υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης στο Κ.Ε.Κ....
Αυγή

Read more...

Δικαιώθηκαν χθες- απολύθηκαν σήμερα...


Δικαστικές περιπέτειες με αρχικά θετική εξέλιξη, είχε η προσφυγή δύο εργαζομένων που δικαιώθηκαν, αλλά ...
την επόμενη ημέρα απολύθηκαν ξανά από την ίδια επιχείρηση.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ένωση τεχνικών ελληνικήςραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ):

"Αυτός είναι ο σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων από την διοίκηση του ραδιοσταθμού SENTRAFM. Χθες δικαιώνεσαι από τα δικαστήρια, σήμερα σε απολύουν ξανά. Χθες ανακοινώσαμε την δικαίωση δύο συναδέλφων μας τεχνικών που απελύθησαν από τον ραδιοσταθμό SENTRA FM, καθώς μέσω της δικαστικής απόφασης 2888/2013 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κρίνεται άκυρη η απόλυσή τους.
Οι συνάδελφοι είχαν απολυθεί επειδή δεν δέχθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις κατώτερες της ΣΣΕ μας.

Σήμερα και την ώρα που στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαζόταν η προσφυγή για ακυρότητα απόλυσης τεσσάρων άλλων συναδέλφων μας από τον ίδιο ραδιοσταθμό και για τον ίδιο λόγο, η διοίκηση του ραδιοσταθμού SENTRA FM απέστειλε εκ νέου απόλυση στον ένα εκ των δύο, προς το παρόν, συναδέλφων που μόλις χθες δικαιώθηκαν!!!

Έτσι ουσιαστικά ο εργοδοτικός μηχανισμός του SENTRA FM προσπαθεί να επιβάλει την απόλυση του συναδέλφου μας που μόλις ΧΘΕΣ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ από την Δικαιοσύνη.

Δηλώνουμε προς την εργοδοτική πλευρά ότι δεν θα αφήσουμε τους συναδέλφους μας έρμαια στην οικονομική ευρωστία του εργοδότη ο οποίος προσπαθεί, με αλλεπάλληλες δίκες και νομικές πράξεις που στοιχίζουν ακριβά για έναν απολυμένο και άνεργο, να ανατρέψει τις δικαστικές αποφάσεις.

Καλούμε την Πολιτεία να βάλει επιτέλους φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία και να σταματήσει έστω και τώρα να βοηθά με τις μνημονιακές πολιτικές τους επωφελούμενους εργοδότες να τσακίζουν τους εργαζόμενους και να αυξάνουν τις στρατιές ανέργων που οι ίδιοι με την υποστήριξη της κυβέρνησης δημιούργησαν. Κανείς μόνος του απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδότες. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος όμως η νίκη θα είναι δική μας. Των εργαζομένων"...
enet.gr

Read more...

Θα συζητηθεί την Τετάρτη Κατατέθηκε στη Βουλή η συμφωνία φιλοξενούσας χώρας για τον αγωγό TAP


Κατατέθηκε στη Βουλή η συμφωνία φιλοξενούσας χώρας για τον αγωγό TAP
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Το νομοσχέδιο για την κύρωση της «Συμφωνίας Φιλοξενούσας χώρας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Trans Adriatic Pipeline AG», που αφορά την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού TAP, κατατέθηκε στη Βουλή και θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου τονίζεται μεταξύ άλλων ότι:

-Με την πρόβλεψη σημείων διασύνδεσης του αγωγού με το ελληνικό σύστημα μεταφοράς καθίσταται δυνατή η διοχέτευση φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία θα παραλάβει αζέρικο αέριο μέσω TAP.

-Η δυνατότητα προμήθειας της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TAP σημαίνει μία πρόσθετη πηγή εφοδιασμού ενέργειας, άρα αύξηση των επιλογών και της διαπραγματευτικής δύναμης της χώρας έναντι των προμηθευτών της. Με τον τρόπο αυτόν, ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και της ευρωπαϊκής αγοράς.

-Το έργο συντελεί στη γεωπολιτική αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη, καθώς την καθιστά σημαντικό ενεργειακό κόμβο και κέντρο ενεργειακών εξελίξεων όσον αφορά στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό καθεστώς, η συμφωνία προβλέπει τρεις περιόδους, ανά δεκαετία αρχής γενομένης από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού.

Σε κάθε δεκαετία θα εφαρμόζεται σταθερά ο εκάστοτε φορολογικός συντελεστής που ισχύει, με τον περιορισμό ότι οι φόροι δεν μπορεί να υπερβαίνουν ή να υπολείπονται περισσότερο από 20% σε σχέση με αυτούς που προκύπτουν από την εφαρμογή του σημερινού φορολογικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου τα έσοδα του Δημοσίου από τη φορολογία εισοδήματος της Κοινοπραξίας εκτιμώνται κατά την πλήρη λειτουργία του Έργου και εφεξής (δηλαδή στο διάστημα 2019- 2042), περίπου 15.600.000 ευρώ, ετησίως.

Κατά το κατασκευαστικό στάδιο (2015- 2018) τα έσοδα εκτιμώνται αντίστοιχα σε 390.000 ευρώ τον χρόνο.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης απαλλαγή από τον ειδικό φόρο ακινήτων και σε ορισμένες περιπτώσεις τον ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι η κύρωση της συμφωνίας, η οποία είχε υπογραφεί τον περασμένο Ιούνιο, θεωρείται από την Κοινοπραξία του αγωγού ως βασική προϋπόθεση για τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης που αφορά την κατασκευή του συστήματος αγωγών από το Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, που θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τον αγωγό, μέχρι την Ιταλία μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας.

Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ για το ελληνικό τμήμα του αγωγού, με την οποία προβλέπεται να δημιουργηθούν 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας στους κλάδους των κατασκευών, μεταφορών, επικοινωνιών, κλπ.

Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το έργο, η ανάπτυξη του αγωγού θα δημιουργήσει συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ύψους 17 έως 18 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος 54 ετών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Χτύπημα του Εγκέλαδου Σεισμική δόνηση 4 βαθμών κοντά στη Λαμία


Σεισμική δόνηση 4 βαθμών κοντά στη Λαμία
Φωτογραφία αρχείου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών σημειώθηκε κοντά στη Λαμία στις 5:12 το απόγευμα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο είναι 16 χλμ βόρεια της Λαμίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου Βρούτση που κατατέθηκε στη Βουλή Κατασχέσεις-εξπρές, φραγή σε ΑΠΔ και μπλόκο στην επιστροφή ΦΠΑ


Κατασχέσεις-εξπρές, φραγή σε ΑΠΔ και μπλόκο στην επιστροφή ΦΠΑ

Σε στενό κλοιό οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων για την είσπραξη των 600 εκατ. ευρώ

Σε Συμπληγάδες θα βρεθούν οι οφειλέτες των ταμείων με την ενεργοποίηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή. Διακόσιες χιλιάδες οφειλέτες του ΙΚΑ έλαβαν ήδη «φιλική» επιστολή να ρυθμίσουν τα χρέη τους, άνω των 5.000 ευρώ από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ). Σε 20 ημέρες θα ακολουθήσει ατομική προειδοποίηση που θα ενημερώνει σε λιγότερο φιλικό ύφος για την επιβολή προστίμου και θα καλεί τον οφειλέτη εντός 20 ημερών να εξοφλήσει η να διακανονίσει το χρέος του. Αν δεν ενταχθεί σε ρύθμιση μετά την εκπνοή της ως άνω προθεσμίας και μέσα σ΄ ένα μήνα το πολύ ο εκτελεστός τίτλος διαβιβάζεται στα κατά τόπο αρμόδια όργανα για εκτέλεση. Δηλαδή, με διαδικασίες εξπρές μέσα σε δύο μήνες δίνεται παραγγελία για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων ή κατάσχεση εις χείρας τρίτων (τραπεζικοί λογαριασμοί, εισοδήματα από ενοίκια, απαιτήσεις στα χέρια πελατών των επιχειρήσεων.

Σε στενό κλοιό θα βρεθούν περίπου 246.544 ελεύθεροι επαγγελματίες - ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που χρωστούν εισφορές άνω των 5.000 ευρώ και έχουν πάρει επίσης ειδοποιήσεις τηλεφωνικά, με επιστολή ή με sms να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Στην τελευταία ρύθμιση οφειλών πάντως ανταποκρίθηκε μόνο το 8% των οφειλετών.

Μια από τις λύσεις που προωθείται με τροπολογία προκειμένου να ενισχυθούν τα αναιμικά έσοδα του ταμείου είναι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ να καταβάλουν τις εισφορές κάθε μήνα αντί κάθε δίμηνο που ισχύει σήμερα. Οι επιπλέον αξιώσεις των ταμείων την στιγμή που περίμεναν βελτιώσεις με πάγωμα και κεφαλαιοποίηση των οφειλών, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν σε λουκέτο πολλούς χρεωμένους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους.

Τους οφειλέτες προειδοποιεί και η διοίκηση του ΟΓΑ: οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές

οφειλές άνω των 5.000€, οι οποίες δεν θα εξοφληθούν ή δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση μέχρι 29-11-2013, θα διαβιβαστούν από 1ης Ιανουαρίου 2014 στο ΚΕΑΟ, γεγονός που σημαίνει ότι θα κινηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία είσπραξης τους.

Ο κλοιός σφίγγει μέσω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, και για τους οφειλέτες που ασφάλιζαν «επί πιστώσει » το προσωπικό τους για πολλά χρόνια, εμφανίζοντας αποκλίσεις ανάμεσα στις εισφορές που δήλωναν στις μηνιαίες Αναλυτικές Περιοδικές (ΑΠΔ) και στις καταβληθείσες.

Ηδη το ΙΚΑ έβαλε φραγή στη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) για 493 οφειλέτες. Αυτοί οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν την ΑΠΔ με μαγνητικό μέσο, μόνο στο Υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν, με την απαράβατη υποχρέωση είτε της εξόφλησης των οφειλόμενων ποσών, είτε της ρύθμισής τους προκειμένου να επανακτήσουν το δικαίωμα της ηλεκτρονικής υποβολής.

Την ίδια ώρα, σε συνεργασία με το γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων κ. Χ.Θεοχάρη, από το ΙΚΑ «πιάνονται» στο ηλεκτρονικό δίκτυ οι οφειλέτες όλων των ταμείων που δικαιούνται επιστροφές από την εφορία . Ο Υπουργός Εργασίας που θα καταθέσει σχετική τροπολογία ήταν κατηγορηματικός ότι δεν θα υπάρξει στο εξής επιστροφή φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ σε όσους δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται εξίσωση των εισφορών και ενιαία βάση υπολογισμού τους για όλους τους ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ανεξαρτήτως αν έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση πριν ή μετά την 1/1/1993 (παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι).

Σκοπός των διατάξεων αυτών είναι η απλούστευση και ο εξορθολογισμός ενός πολυδαίδαλου και κατακερματισμένου συστήματος, γεμάτου από ανισορροπίες και ανισότητες. Η ενοποίηση αυτή προσφέρει όχι μόνον μια απλούστευση της διαδικασίας του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών αλλά αποτελεί επίσης δίκαιη λύση για το σύνολο των ασφαλισμένων στο ΕΤΕΑ.

Ειδικότερα, στο εξής τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, καθορίζονται: 3% για τον ασφαλισμένο και 3% για τον εργοδότη επί των πάσης φύσεως αποδοχών του εργαζομένου.

Σε μερικές περιπτώσεις προκύπτει ελάφρυνση για εργοδότη και εργαζόμενο,όπως ενδεικτικά αναφέρουμε το ταμείο χημικών που έπρεπε εργοδότης και εργαζόμενος να καταβάλουν από 5% , στο ταμείο της ΕΡΤ ( ΤΕΑΥΠ- ΕΡΤ) 5,5% ,στο ταμείο της ΔΕΗ 4,5%, ενώ στον ΟΛΠ η επιβάρυνση για τον εργοδότης έφτανε το 6% και για τον ασφαλισμένο το 3%. Σε ελάχιστες περιπτώσεις προκύπτει επιβάρυνση όπως στην περίπτωση ξενοδόχων και ξενοδοχουπαλλήλων που κατέβαλαν ποσοστό 2%.

Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται για τους υπαγόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα κατά 1,25% για τον ασφαλισμένο και κατά 0,75% για τον εργοδότη και για τους υπαγόμενους στα υπερβαρέα επαγγέλματα κατά 1 % για τον ασφαλισμένο και 2% για τον εργοδότη.

Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω ενιαία ποσοστά ισχύουν ήδη για τους νεοπροσλαμβανόμενους μισθωτούς που ασφαλίζονται στο ΕΤΕΑ, για όλους τους από 1.1.1993 (νέους) ασφαλισμένους σε φορείς επικουρικής ασφάλισης μισθωτών, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 1 και 2 του ν. 2084/1992, καθώς επίσης για την πλειονότητα των παλαιών ασφαλισμένων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, όπως π.χ. οι ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΕΑΜ. Επίσης, με το άρθρο 4 του ν. 4075/2012 (Α΄89) καθορίστηκε ενιαίο ποσοστό πρόσθετων ειδικών εισφορών. Ωστόσο, για τους μέχρι 31.12.1992 (παλαιούς) ήδη ασφαλισμένους των ενταχθέντων στο ΕΤΕΑ ταμείων, τομέων ή κλάδων υπάρχουν διαφοροποιήσεις τόσο ως προς τα ποσοστά των εισφορών όσο και ως προς τις ασφαλιστέες αποδοχές, καθώς εξακολουθούν να εφαρμόζονται για τα πρόσωπα αυτά οι καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων ταμείων, σύμφωνα με το τέταρτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 38 του ν. 4052/2012 και το άρθρο 52 του ν. 2084/1992.

Στο πλαίσιο της ενοποίησης όλων των φορέων επικουρικής ασφάλισης μισθωτών στο ΕΤΕΑ και της εφαρμογής ενιαίων ρυθμίσεων για όλους τους ασφαλισμένους, παλαιούς και νέους, για λόγους ίσης μεταχείρισης και απλοποίησης των διαδικασιών ασφάλισης προτείνεται η εναρμόνιση των ποσοστών εισφοράς και των ασφαλιστέων αποδοχών των παλαιών (μέχρι 31.12.1992) ασφαλισμένων με τις ήδη ισχύουσες για τους νέους (από 1.1.1993) ασφαλισμένους.

Άλλωστε, με τις διατάξεις της υποπαραγράφου ΙΑ.6 περ. 1 του ν. 4093/2012 (Α΄222) έχει εναρμονιστεί ήδη από 1.1.2013 το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών των παλαιών και νέων μισθωτών ασφαλισμένων σε όλους τους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Από την προτεινόμενη εναρμόνιση εξαιρούνται οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα που εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4024/2011 (Α΄226), όπως ισχύει,

δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι που αμείβονται με το νέο μισθολόγιο και υπάγονται στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου ή συνταξιοδοτούνται με βάση

δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις. Για την ανωτέρω κατηγορία ασφαλισμένων τα ενιαία από 1.12.2013 ποσοστά εισφορών (3% εργοδότης + 3% ασφαλισμένος) για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους θα υπολογίζονται μέχρι 31.12.2015 επί των ασφαλιστέων – συντάξιμων αποδοχών, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί την 31.10.2011. 
protothema.gr

Read more...

Άδωνις: Με εντολή Σαμαρά δεν θα κλείσει το Ίδρυμα Ανιάτων

adonisΚατά την επίσκεψή του στο Ίδρυμα Ανατιάτων ο Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωσε τους ιθύνοντες του ιδρύματος ότι δεν πρόκειται να σταματήσει η λειτουργία του.
Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας «ο Πρωθυπουργός δείχνει προσωπικό ενδιαφέρον για το ίδρυμα. Έχω λάβει εντολή από τον Αντώνη Σαμαρά να μην κλείσει το Ίδρυμα Ανιάτων και εγώ με τη σειρά του θα κάνω ό,τι μπορώ και θα δώσω σχετικές εντολές στους υφιστάμενούς μου προς την ίδια κατεύθυνση».

Read more...

Κεδίκογλου:”Ο Τσίπρας αποδεικνύει πόσο φτηνός μπορεί να γίνει”

kedikoglou-simos-660-euro-2_8Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου σχολιάζοντας τους χαρακτηρισμούς του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα για τον Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε:
«Ο κ. Τσίπρας αποδεικνύει διαρκώς πόσο φτηνός μπορεί να γίνει. Κρίμα…»

Read more...

Τσίπρας: Αξιοθρήνητος ο Σαμαράς πάει να παρακαλέσει τη Μέρκελ

Tsipras_athenspress.grΔεν ξέρω αν η κ. Μέρκελ θα λυπηθεί τον κ. Σαμαρά ξέρω όμως ότι είναι αξιοθρήνητος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον ιατρικό σύλλογο. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ακόμα ότι «δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, ότι ο πρωθυπουργός θα παρακαλέσει την Άνγκελα Μέρκελ να τον λυπηθεί μέχρι τις ευρωεκλογές και πως μοναδικό του επιχείρημα είναι να μην έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και στις κατηγορίες του υπουργού Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, λέγοντας πως «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Αυτοί που διέλυσαν την κοινωνία κάνουν αντιπερισπασμό ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα, επειδή εμείς θέλουμε ο κόσμος να έχει πρόσβαση στο φθηνό και ποιοτικό φάρμακο. Αυτοί θα γράψουν το όνομά τους στην ιστορία με τα μελανότερα χρώματα».

Read more...

Μέρκελ: Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα – Σαμαράς: Θυμηθείτε πως ήταν η Ελλάδα 15 μήνες πριν

samaras-merkelΟλοκληρώθηκε, πριν λίγη ώρα, η συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. «Βλέπουμε τους πρώτους καρπούς της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης. Το εντυπωσιακό επίτευγμα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν με τον Πρωθυπουργό, ενώ πρόσθεσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς της παρουσίασε μια σειρά από εντυπωσιακά αποτελέσματα.
H κα Μέρκελ υπογράμμισε ότι αναγνωρίζει τις τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες πολίτες, αλλά συμπλήρωσε πως θα πρέπει να επιτευχθεί ισοσκελισμός του προϋπολογισμού και διαρθρωτικές αλλαγές.
Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι «το πρωτογενές πλεονασμα είναι το πρώτο σημαντικό καθολικά αποδεκτό επίτευγμα για έξοδο από την κρίση».
«Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό ήταν στόχος για το επόμενο έτος και όχι για φέτος. Έχουμε ήδη καλύψει πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα κάνουμε και άλλα, όπως τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».
«Θυμηθείτε πως ήταν η Ελλάδα 15 μήνες πριν», είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε:
«Αυτό το ταξίδι θα το ολοκληρώσουμε και θα είναι επιτυχημένο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΕΕ.»
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τόσο το θέμα της παράνομης μετανάστευσης όσο και το θέμα της Υγείας, όπου η Γερμανία αναμένεται να παράσχει τη βοήθειά της στην Ελλάδα.
Για το θέμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είπε: «Δεν θέλω να συζητήσω δημόσια για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις. Θα υπάρξει συμφωνία».

Read more...

"Ξεσκονίζουν" τις λίστες Πάγκαλου και Σταμάτη για απολύσεις στο Δημόσιο



Δείτε αναλυτικά τους φορείς που περιλαμβάνουν οι παλαιότερες λίστες Πάγκαλου και Σταμάτη, από όπου επιχειρείται να επιτευχθούν οι στόχοι των απολύσεων του 2013 και 2014
Τις παλαιότερες λίστες που είχαν καταρτίσει  ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης (περιέιχε 73 οργανισμούς αλλά ουδέποτε είχε δημοσιευθεί) και, την πιο πρόσφατη, του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη «ξαναζεσταίνουν», σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στην κυβέρνηση ενόψει καταργήσεων-συγχωνεύσεων ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι των απολύσεων του 2013 και του 2014.
Να σημειωθεί ότι η αρχική λίστα Πάγκαλου είχε προέλθει από μελέτη ιδιωτικής εταιρείας η οποία είχε πληρωθεί από το ΕΣΠΑ και πάνω σε αυτή βασίσθηκαν και οι επόμενες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι συγκεκριμένες λίστες πρόκειται να συνδυαστούν με την απογραφή των ΝΠΙΔ και των επιχειρήσεων του Δημοσίου στην οποία έχει προχωρήσει (αλλά δεν έχει ολοκληρώσει) το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ώστε να αποφασιστεί ποιοι οργανισμοί θα συγχωνευθούν και ποιοι θα κλείσουν.
Πάντως, η τελευταία λίστα πλην της ΜΟΔ Α.Ε. και του ΑΠΕ δεν περιλάμβανε κάποιο μεγάλο οργανισμό ο οποίος με την κατάργησή του να «γεμίσει» τις «δεξαμενές» των απολύσεων.

Η Λίστα Σταμάτη:

  • Υπουργείο Ανάπτυξης
1) ΜΟΔ Α.Ε. (υπουργείο Ανάπτυξης)
2) Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης)
3) Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (υπουργείο Ανάπτυξης)
4) Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας (υπουργείο Ανάπτυξης)
5) Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομίας (υπουργείο Ανάπτυξης)
6) Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών (υπουργείο Ανάπτυξης)
7) ΕΚΕΠ –ΕΚΕΧΧΑΧ Εθνική Χαρτοθήκη (υπουργείο Ανάπτυξης)
8) Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (υπουργείο Ανάπτυξης)
  • Βουλή των Ελλήνων
9) Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό (Βουλή των Ελλήνων)
  • Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης
10) Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) – Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης
  • Υπουργείο Δικαιοσύνης
11) Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου (υπουργείο Δικαιοσύνης)
12) Ινστιτούτο Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων (υπουργείο Δικαιοσύνης)
13) Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου (υπουργείο Δικαιοσύνης)
14)  Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου (υπουργείο Δικαιοσύνης)
15) Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων (υπουργείο Δικαιοσύνης)
  • Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
16) Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών (ΚΕΑ) (υπουργείο Εθνικής Άμυνας)
17) Ελληνική Θαλάσσια Ένωση (υπουργείο Εθνικής Άμυνας)
18) Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ) (υπουργείο Εθνικής Άμυνας)
19) Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Εθνικής Άμυνας (ΚΕΤΕΘΑ) – υπουργείο Εθνικής Άμυνας
  • Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου
20) Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ)– υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου
  • Υπουργείο Εσωτερικών
21) Κέντρο Ερευνώ ν Θεμάτων Ισότητας (υπουργείο Εσωτερικών)
  • Υπουργείο Οικονομικών
22) Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας της Κορίνθου (υπουργείο Οικονομικών)
  • Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού
23) Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) (υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού)
24) Εθνικό Ίδρυμα Μελετών «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» ο Γέρος του Μοριά (υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού)
25) Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας (υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού)
26) Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού)
27) Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού)
28) Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού
29) Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού)
  • ΥΠΕΚΑ
30) Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Ελλάδας (ΟΚΧΕ) – ΥΠΕΚΑ
31) ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας) – ΥΠΕΚΑ
32) Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης (ΥΠΕΚΑ)
33) Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε. (ΥΠΕΚΑ)
  • Υπουργείο Υγείας
34) Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) – υπουργείο Υγείας

Η Λίστα Πάγκαλου (επικαιροποιημένη)

- Eθνικό Ιδρυμα Μελετών Θ. Κολοκοτρώνης «ο Γέρος του Μοριά»,
-Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας του υπουργείου Πολιτισμού,
-Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου με έδρα τα Χανιά,
-Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και το Ναυτικού Δικαίου που ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης,
-Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς,
-Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών του υπουργείου Υποδομών με μεταφορά μερικών αρμοδιοτήτων στην κεντρική διοίκηση
-Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης
-κατάργηση Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων και του Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογίας Εθνικής Αμυνας και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο αρμόδιο υπουργείο.
Επίσης σε στάδιο αξιολόγησης θα τεθούν οργανισμοί που χρηματοδοτούνται από το κράτος, για τους οποίους υπάρχει εισήγηση για κατάργησή τους στην ίδια μελέτη που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση και είναι: Το Ιδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών με μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Οικονομικών, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας με μεταφορά αρμοδιοτήτων στη Γενική Γραμματεία Ισότητας, το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου, το Ινστιτούτο Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και
Στην ίδια μελέτη προτείνεται επίσης η κατάργηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ή η αναδιάρθρωσή του με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων καθώς και η κατάργηση της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας Α.Ε. και η μεταφορά επιλεγμένων αρμοδιοτήτων στον ΕΟΠΥΥ.

Read more...



Το έγγραφο της αναπληρωτού υπουργού Άμυνας, Φώφης Γεννηματά που διαβιβάστηκε στη Βουλή σε επερώτηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ., Β. Καπεράρου για την ανάπτυξη της αεροδιαστημικής στην Ελλάδα
«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει με τη δέουσα προσοχή τη σκοπιμότητα υλοποίησης τέτοιου τύπου επενδύσεων, εφόσον αυτές είναι υπαρκτές, εντός του πλαισίου των προβλέψεων της ισχύουσας νομοθεσίας».
Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο της αναπληρωτού υπουργού Άμυνας, Φώφης Γεννηματά, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή ως απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλη Καπερνάρου, για το ενδεχόμενο να γίνει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας βάση εκτόξευσης πυραύλων στο διάστημα για τουριστικούς λόγους και την ανάπτυξη της αεροδιαστημικής στην Ελλάδα.
Το υπουργείο Άμυνας είναι το τρίτο υπουργείο, μετά το Ανάπτυξης και το Υποδομών, που διαβίβασε στη Βουλή έγγραφη απάντηση για το θέμα.
Όπως, εξάλλου, αναφέρει στο έγγραφό της η κ. Γεννηματά, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα απόκτησης εθνικής τεχνογνωσίας αιχμής όπως η αεροδιαστημική, αλλά και της εθνικής παρουσίας σε ανώτατα ιδρύματα του εξωτερικού που τελούν υπό την αιγίδα διεθνών οργανισμών, προχώρησε την 11η Νοεμβρίου του 2013, στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη «Μεσσηνιακή Αμφικτυονία», μεταξύ των δραστηριοτήτων της οποίας είναι και η συνεργασία με τον καθηγητή αεροδιαστημικής κ. Παπαδόπουλο.
Με το μνημόνιο αυτό συμφωνήθηκε - όπως εξηγεί η κ. Γεννηματά - αμοιβαία στήριξη Ελλήνων για σπουδές σε υψηλού κύρους εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού στους τομείς της αεροναυτικής, αεροδιαστημικής, την περιβαλλοντική επιστήμη κ.α., ώστε εν συνεχεία η εμπειρία και η γνώση αυτή να επαναπατριστεί, παρέχοντας τη βάση για έναν νέο τομέα ανάπτυξης.

Πηγή: ΑΠΕ

Read more...

Μεγάλο "πάρτι" στην Ελλάδα του 2011: Η υψηλότερη φαρμακευτική δαπάνη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ



Άκρως αποκαλυπτικά τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το μεγάλο "φαγοπότι" που είχε στηθεί στην Υγεία το 2011. Πόσα χρήματα δαπάνησε η Ελλάδα για φάρμακα
Αποκαλυπτικά για τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα τα στοιχεία που φέρνει στο φως έκθεση του Οργανισμού Οικονομικών Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Από την αξιολόγηση των επιπτώσεων της κρίσης, στην έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται ότι υπήρχαν ενδείξεις πως από τότε που ξεκίνησε η κρίση άρχισε να αυξάνεται το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας.
Εκφράζεται ακόμα η ανησυχία για τις αρνητικές επιπτώσεις ορισμένων πολιτικών που έχουν αναληφθεί. Σημειώνοντας πως η πρόληψη είναι συχνά πιο οικονομικά αποδοτική για τη βελτίωση της υγείας, τονίζεται πως οι περικοπές είχαν δαπανηρές και θανατηφόρες αλυσιδωτές επιπτώσεις.
Ως παράδειγμα φέρνει τη δραματική αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων HIV που αναφέρθηκαν από το 2010 στην Αθήνα μεταξύ των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών.
Στην έκθεση διαπιστώνεται ακόμα πως οι περισσότεροι στην Ελλάδα "παραιτούνται" από την ιατρική περίθαλψη λόγων των οικονομικών περιορισμών. Οι ομάδες χαμηλού εισοδήματος είναι αυτές που επηρεάζονται περισσότερο, ενώ πιθανότατα είναι αυτές που έχουν και τις μεγαλύτερες ανάγκες ιατρικής περίθαλψης.
Αναφέρεται ακόμα πως στην Ελλάδα καταγράφηκε το υψηλότερο επίπεδο συνταγογράφησης αντιβιοτικών μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, με τον καθορισμένο ημερήσιο αριθμό να φτάνει στο 39,4 ανά 1.000 άτομα, πολύ πάνω από τον μέσο όρο του 20,5.
Η Ελλάδα μάλιστα δαπάνησε πολλά περισσότερα χρήματα από τον μέσο όρο ανά κάτοικο για φάρμακα. Συγκεκριμένα, ξοδεύτηκαν 673 δολάρια ανά άτομο το 2011, όταν ο μέσος όρος ήταν στα 483 δολάρια.
Εκτός αυτών, στη χώρα μας καταγράφεται ένα ακόμα ρεκόρ, καθώς είχαμε μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό γιατρών ανά κάτοικο (6,1 ανά 1.000), με το μεγαλύτερο ποσοστό να βρίσκεται στην Αθήνα. Αυτό τη στιγμή που ο αριθμός των νοσηλευτών ανά κάτοικο ήταν από τους χαμηλότερους με 3,3 ανά 1.000.
Μεταξύ άλλων ευρημάτων της έκθεσης, η Ελλάδα διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών (31,9% του ενήλικου πληθυσμού), με τους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα να αγγίζουν το 30%.
Σημειώνεται ακόμα πως κατέχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά βρεφών με χαμηλό βάρος γέννησης (10%) και πως σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% τα αγόρια και τα κορίτσια είναι υπέρβαρα.

Read more...

Χ. Σμιτ: Κατακεραυνώνει τη Μέρκελ και προτείνει διαγραφή χρέους της Ελλάδας



Ότι η Γερμανία πρέπει να δείξει αλληλεγγύη στην Ευρώπη ανέφερε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ. Τι είπε για την περίπτωση της Ελλάδας
Ότι πρέπει να ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας και της Ισπανίας επισήμανε σε συνέντευξή του στους New York Times ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ.
"Η Μέρκελ δεν νιώθει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην καρδιά της. Με το ορθολογικό μυαλό της, ναι, καταλαβαίνει τη σημαία της. Αλλά δεν υπάρχει αλληλοϋποστήριξη, συμπάθεια και προσφορά βοήθειας. Δεν υπάρχει αλληλεγγύη. Με ένα εμπορικό πλεόνασμα 240 δισ. ευρώ, η Γερμανία πρέπει να δείξει αλληλεγγύη", επισήμανε ερωτηθεί για την καγκελάριο της Γερμανίας και την κρίση του ευρώ.
"Μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και οι άνθρωποι της Ανατολικής Γερμανίας επιζητούσαν την ελευθερία όχι την Ευρώπη. Και αυτό σήμαινε την Αμερική, όπως για τους Πολωνούς και τους Τσέχους. Τείνω να πιστεύω ότι έχει εντονότερα συναισθήματα για της ΗΠΑ, απ' ό,τι για την Ευρώπη", συνέχισε.
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας εμφανίζεται ανένδοτος, τονίζοντας πως οι Γερμανοί πρέπει να αλλάξουν προσέγγιση.
"Έχουμε το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα στον κόσμο, μεγαλύτερο και από αυτό της Κίνας. Στο τέλος, η Γερμανία θα πρέπει να απαντήσει στην πίεση και να δαπανήσει περισσότερα. Αυτό το τεράστιο πλεόνασμα φέρνει ηθική αναγκαιότητα", τόνισε.
Θα πρέπει να διαγραφεί μέρος του χρέους και να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα και την Ισπανία, ώστε να επιστρέψουν στην ανάκαμψη, επισημαίνεται στο άρθρο, με τον Χέλμουτ Σμιτ να υπενθυμίζει πως κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με τη Γερμανία τη δεκαετία του 1950.

Read more...

Συνελήφθη χρυσαυγίτης αξιωματικός του στρατού...




... για παράνομη κατοχή οπλισμού...
Για παράνομη κατοχή οπλισμού συνελήφθη την Πέμπτη στη Μαγνησία 51χρονος αξιωματικός του Στρατού Ξηράς.

Σε βάρος του σχηματίστηκε...
δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Μετά από έρευνες στο σπίτι και στο χώρο εργασίας του αξιωματικού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ένα πιστόλι CZ των 9 χιλιοστών χωρίς γεμιστήρα, ένα πιστόλι BAYARD των 7,65 με γεμιστήρα χωρίς φυσίγγια, ένα πιστόλι φωτοβολίδων τύπου στυλό, γεμιστήρες και θήκες που περιείχαν συνολικά 167 φυσίγγια, δεκατέσσερα φυσίγγια των 9 χιλιοστών, δύο κυνηγετικά όπλα (καραμπίνα και δίκαννο), οι άδειες των οποίων είχαν λήξει, συσκευή εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας (tazer), μεταλλικό πτυσσόμενο γκλοπ, κυνηγετικό μαχαίρι, τρεις ξιφολόγχες και τριάντα τρία φυσίγγια κυνηγετικού όπλου.

Επίσης βρέθηκε DVD με εικόνες της Χρυσής Αυγής, διάφορα αντικείμενα, όπως πόστερ, κούπες, κανάτες, πετσέτα, αναπτήρες με το έμβλημα της 21ης Απριλίου, ενώ σε μερικά από αυτά αναγράφεται «Χρυσή Αυγή Κρήτης», καπέλο τύπου τζόκεϊ, με το έμβλημα της Χρυσής Αυγής, δέκα βιβλία με ναζιστικό περιεχόμενο, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και δύο κινητά τηλέφωνα.

Ο οπλισμός που κατασχέθηκε θα αποσταλεί στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για βαλλιστική εξέταση.

Ο αξιωματικός οδηγείται στον αρμόδιο Στρατιωτικό Εισαγγελέα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και να διακριβωθεί η προέλευση και ο τρόπος απόκτησης του παράνομου οπλισμού.

Read more...