Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Ευρωεκλογές 2014: Οριστικά αποτελέσματα. Ποιους στέλνουμε στην ευρωβουλή. Εκτός την τελευταία στιγμή η Εύα Καϊλή

Με την Ελλάδα να έχει 21 από τις 751 έδρες του Ευρωκοινοβουλίου, το ποσοστό που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ του δίνει 6 ευρωβουλευτές.
  • Αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ (6 έδρες) προηγούνται οι:
1 ΓΛΕΖΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΩΛΗΣ) του Νικολάου 249.818
2 ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΣΟΦΙΑ του Ηλία 160.044
3 ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Χριστόδουλου 109.192
4 ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Στέλιου-Παναγιώτη 96.384
5 ΚΟΥΝΕΒΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ του Νικόλα 95.933
6 ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Χρυσόγονου 75.801
7 ΧΟΥΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Βασιλείου 74.982
8 ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ (ΣΤΕΛΙΟΣ) του Δημητρίου 74.358
  • Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει 5 ευρωβουλευτές
1 ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του Κωνσταντίνου 125.312
2 ΣΠΥΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ του Λεωνίδα 115.783
3 ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ - ΒΡΥΩΝΙΔΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΕΛΙΖΑ) του Κυριάκου 115.291
4 ΚΥΡΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Χρήστου 111.839
5 ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Ιωάννη 77.863
6 ΤΖΑΒΕΛΑ ΦΕΡΟΝΙΚΗ (ΝΙΚΗ) του Αθανασίου 71.130
7 ΑΜΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Στυλιανού 63.133
  • Η Χρυσή Αυγή εκλέγει 3 ευρωβουλευτές
1 ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ του Γεωργίου 45.358
2 ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ του Σοφοκλή 45.183
3 ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Αθανασίου 43.486
4 ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Εμμανουήλ 28.499
5 ΗΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ του Νικολάου 21.983
  • Η Ελιά εκλέγει 2 ευρωβουλευτές
Ανατροπή στα αποτελέσματα της Ελιάς. Ενώ ήταν μπροστά σε σταυρούς η Εύα Καϊλή, ο Παντελής Καψής τελικά βγήκε δεύτερος και εξελέξη ευρωβουλευτής.
1 ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Μαρίνου 57.731
2 ΚΑΨΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ του Ιωάννη 54.455
3 ΚΑΪΛΗ ΕΥΑ - ΕΥΔΟΞΙΑ του Αλεξάνδρου 53.270
  • Το Ποτάμι εκλέγει 2 ευρωβουλευτές
1 ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Αριστοτέλη 44.516
2 ΚΥΡΚΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ του Λεωνίδα 16.777
3 ΔΟΣΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Αποστόλου 15.333
4 ΟΡΦΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Δημητρίου 14.069
  • Το ΚΚΕ εκλέγει 2 ευρωβουλευτές
1 ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αποστόλου 54.359
2 ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του Σγουρού - Κωνσταντίνου 51.471
3 ΜΙΧΑΗΛ ΜΙΧΑΗΛ του Χρήστου 20.795
4 ΡΑΖΟΥ ΛΟΥΙΖΑ του Σπυρογιάννη 18.704
  • Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκλέγουν έναν ευρωβουλευτή:
1 ΜΑΡΙΑΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) του Αθανασίου 22.076
2 ΡΩΜΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Γεωργίου 19.599
http://news247.gr/

Read more...

Επικρίσεις για αποφάσεις και παραλείψεις ΣΥΡΙΖΑ: Ακατάληλος για τη θέση του διοικητή της ΤτΕ ο Γ. Στουρνάρας


ΣΥΡΙΖΑ: Ακατάληλος για τη θέση του διοικητή της ΤτΕ ο Γ. Στουρνάρας
Ο Γιάννης Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ακατάλληλο για τη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον Γ. Στουρνάρα και προς επίρρωση των ισχυρισμών του προβαίνει σε καταγγελίες μέσω της κοινοβουλευτικής οδού, υποστηρίζοντας πως ο υπουργός Οικονομικών ελέγχεται για μια σειρά από αποφάσεις και παραλείψεις που σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σήμερα, Τετάρτη, στη Βουλή ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων, με το οποίο ζητούν να τεκμηριωθεί για ποιο λόγο οι Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς αν και αποπλήρωσαν τις προνομιούχες μετοχές που κατείχε το Ελληνικό Δημόσιο και είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο του Ν. 3723/2008 (νόμος Αλογοσκούφη) δεν κατέβαλαν και την προβλεπόμενη από το νόμο απόδοση του 10%, κάτι που οδηγεί σε απώλεια εσόδων 169 εκατ. ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο. Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως πέραν από τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει κινηθεί και η διαδικασία είσπραξης της σταθερής απόδοσης και από τις Εθνική Τράπεζα και Eurobank, οι οποίες δεν έχουν αποπληρώσει ακόμη τις προνομιούχες  μετοχές.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει πως Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Eurobank έχουν καταβάλει την απόδοση του 10% μόνον για τα έτη 2010 και 2011, καθώς μετά από πιέσεις της τρόικας τον Νοέμβριο του 2012 υπήρξε νομοθετική ρύθμιση που απαγόρευε την καταβολή των σχετικών ποσών αν υπήρχε ο κίνδυνος τα βασικά ιδία κεφαλαία των πιστωτικών ιδρυμάτων να υποχωρήσουν κάτω από το προβλεπόμενο ελάχιστο όριο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως οι συστημικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πρόσφατα με 8,3 δισ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα και τα κεφαλαία τους διαμορφώνονται σήμερα πολύ υψηλότερα των αντίστοιχων εποπτικών ορίων.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις ανακοινώσεις των ίδιων των τραπεζών οι οποίες χαρακτήρισαν την αποπληρωμή των προνομιούχων ως «πρώτο βήμα προς την επανάκτηση της δυνατότητας μελλοντικής διανομής μερισμάτων», προκύπτει μέγα ζήτημα από την ενδεχόμενη απόφαση του υπουργού Οικονομικών να εγκρίνει την εξαγορά των προνομιούχων, χωρίς να διασφαλίσει την είσπραξη της απόδοσης του 10% τουλάχιστον για το 2013, έτος που το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών ξεπερνούσε τα εποπτικά όρια (καθώς είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί ήδη με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων) και οι τράπεζες είχαν περάσει σε λειτουργική κερδοφορία» σημειώνεται στο κείμενο της ερώτησης.
Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να γνωστοποιηθεί στη Βουλή εάν θα επιβληθεί η σωρευτική προσαύξηση 2% που προβλέπει ο νόμος στις περιπτώσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank οι οποίος δεν αποπλήρωσαν τις προνομιούχες εντός της πενταετίας, και οι οποίες πρέπει να καταβάλουν απόδοση 12% επί των προνομιούχων μετοχών που έχουν εκδώσει.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να κατατεθεί στη Βουλή πόρισμα που φέρεται να έχει συντάξει το Ελεγκτικό Συνέδριο για την εφαρμογή των διατάξεων του «νόμου Αλογοσκούφη», ενώ ζητούν να κατατεθούν και τα πρακτικά των μηνιαίων συνεδριάσεων του Συμβουλίου Εποπτείας του «νόμου Αλογοσκούφη» (συμμετέχουν οι επίτροποι του Δημοσίου στις τράπεζες). Μάλιστα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες επί υπουργίας του κ. Στουρνάρα το Συμβούλιο Εποπτείας δεν συνεκλήθη ποτέ και ως εκ τούτου οι εκπρόσωποι του Δημοσίου δεν έλαβαν τις κατευθύνσεις που προβλέπει ο Ν. 3723/2008.
Σύμφωνα με Τα Νέα, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητεί σε υψηλούς τόνους να έχει λόγο στην επιλογή του επόμενου Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, είναι διπλός: Από τη μία να μην είναι ο νέος επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Στουρνάρας και από την άλλη να είναι ένα πρόσωπο στο οποίο θα μπορεί να στηριχθεί η κυβέρνηση της Αριστεράς. Τα πρόσωπα που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κ. Θόδωρος Πανταλάκης, πρώην Διοικητής της Αγροτικής και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Γενικής Τράπεζας κ. Νίκος Καραμούζης.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κουβέλης: Δεν παραιτούμαι ...



Δεν παραιτείται ο Φώτης Κουβέλης από την ηγεσία της Δημοκρατικής Αριστεράς, παρά το γεγονός ότι πολλά κορυφαία και ιστορικά στελέχη του κόμματος ζήτησαν την αποχώρησή του, μετά την κατάρρευση του κόμματος στις ευρωεκλογές. Τα σχέδια του κ. Κουβέλη είναι...
διαφορετικά.



«Δεν παραιτούμαι, θα οδηγήσω το κόμμα σε συνέδριο και εκεί θα κριθούν όλα» εκμυστηρεύεται ο Φώτης Κουβέλης στους συνομιλητές του, εκφράζοντας παράλληλα και τον προβληματισμό του για τον καταποντισμό της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές.

Ωστόσο, στελέχη της ΔΗΜΑΡ, μεταξύ των οποίων ο Βασίλης Οικονόμου, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Σπύρος Λυκούδης και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος θέτουν ήδη θέμα ηγεσίας στο κόμμα. Αλλος με κομψό, άλλος με ωμό τρόπο ζητούν από τον κ. Κουβέλη να διευκολύνει τις διαδικασίες και να παραιτηθεί.



Στόχος του Φώτη Κουβέλη είναι να κερδίσει χρόνο και να ορισθεί η ημερομηνία του Συνεδρίου σε μια από τις προσεχείς συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας. Στο εν λόγω Συνέδριο θα προβλέπεται η εκλογή νέου προέδρου αλλά όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν σκοπεύει να παραιτηθεί ως τότε.

Στο ερώτημα που του τίθεται αν θα είναι και πάλι υποψήφιος για την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση, αφού προφανώς σχεδιάζει ως τότε να κάνει τους υπολογισμούς του για τις εσωκομματικές ισορροπίες. «Θα το σκεφτώ...» απαντά με διπλωματικό τρόπο ο ίδιος.

Ας σημειωθεί ότι γύρω από τον Φώτη Κουβέλη βρίσκεται μια «σκληρή» ομάδα, αποτελούμενη από τους Μαρία Ρεπούση, Παναγιώτη Παναγιώτου και Χρήστο Μαχαίρα, η οποία επιθυμεί την παραμονή του στην ηγεσία και έχει κηρύξει ανένδοτο εναντίον της αντίπαλης ομάδας η οποία στοχεύει σε «ανοίγματα» στην κεντροαριστερά και πιθανή συμμετοχή στην κυβέρνηση.

parapolitika.gr

Read more...

«Πρέπει να ενώσουμε ξανά το έθνος» Βενιζέλος προς Παπούλια: Δεν αντέχει κανείς άλλη λιτότητα και ανεργία


Βενιζέλος προς Παπούλια: Δεν αντέχει κανείς άλλη λιτότητα και ανεργία
Από παλαιότερη συνάντηση Παπούλια - Βενιζέλου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Προτάσεις και μηνύματα για συνένωση του έθνους, ώστε όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να βγούμε από την κρίση, μετέφερε ο Ευ. Βενιζέλος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στην συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης.

Πρέπει να ενώσουμε ξανά το έθνος, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες, συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, είναι ότι δεν θέλουν αυτόν το συμβολικό, όπως τον χαρακτήρισε, εμφύλιο πόλεμο που επιθυμούν ορισμένοι, ενώ παρουσίασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις και προτάσεις προς την κατεύθυνση της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής συναίνεσης.

Το βασικό συμπέρασμα των τριπλών εκλογών, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ήταν η διατήρηση της σταθερότητας στη χώρα, θεωρώντας ότι είναι μια πολύ σημαντική βάση εκκίνησης, για να κάνουμε όλοι μαζί την προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Είμαστε λίγα βήματα πριν από το τέλος, είπε, πρέπει να τα κάνουμε όλοι ενωμένοι.

Ο κ. Βενιζέλος μετέφερε στον κ. Παπούλια τους χαιρετισμούς του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και αναφερόμενος στο τι συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη είπε ότι θέλουμε να εφαρμοστούν οι θεσμικές διαδικασίες, δηλαδή η πρώτη επιλογή να γίνει με τον υποψήφιο πρόεδρο του μεγαλύτερου κόμματος κοινοβουλευτικά, που είναι το Λαϊκό Κόμμα.

Θέλουμε, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, να αναβαθμιστεί το κοινοβούλιο, γιατί αυτό είναι το μήνυμα των λαών, αλλά κυρίως μας ενδιαφέρει το νέο μήνυμα πολιτικών που είναι η ανάπτυξη, η απασχόληση, μια Ευρώπη φιλική και ορατή για τους πολίτες: «Δεν αντέχει κανείς λιτότητα και ανεργία» είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε αιχμάλωτοι νεοφιλελεύθερων πολιτικών, γιατί έπρεπε να δανειστούμε και τώρα η επάνοδος στην κανονικότητα μας επιτρέπει να μπούμε σε μια διαπραγμάτευση πανευρωπαϊκή με άλλους όρους».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Γλέζος: Δεν θα εκμεταλλευτούμε τις 50 έδρες...


BINTEO...
Κατά του μπόνους των 50 εδρών τάχθηκε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε στο MEGA, πως, το κόμμα του όχι μόνο θα ψηφίσει την  αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αλλά...
δεν θα εκμεταλλευτεί τις 50 έδρες σε περίπτωση που έρθει πρώτο στις επόμενες εθνικές εκλογές.
«Πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί η απλή και άδολη αναλογική. Οπωσδήποτε θα το ψηφίσουμε, θα επιδιώξουμε να πετύχουμε να ψηφιστεί», είπε ο Μ. Γλέζος.

Δείτε το βίντεο

Read more...

Τραγωδία στα Γιαννιτσά Αυτοκτόνησε 18χρονος λίγο πριν δώσει Πανελλαδικές


Αυτοκτόνησε 18χρονος λίγο πριν δώσει Πανελλαδικές
Ο 18χρονος κατέληξε ενώ μεταφερόταν με ασθενοφόρο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (φωτ. αρχείου)   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τέλος στη ζωή του έβαλε το πρωί της Τετάρτης ένας 18χρονος, ο οποίος ενώ κατευθυνόταν προς το εξεταστικό κέντρο για να δώσει Πανελλαδικές Εξετάσεις, τελικά -σύμφωνα με πληροφορίες- ανέβηκε σε πολυκατοικία δίπλα στο 1ο ΓΕΛ Γιαννιτσών και έπεσε από τον 6ο όροφο.

Σύμφωνα με το alfavita.gr, στο σημείο της τραγωδίας έσπευσε πολύ γρήγορα ασθενοφόρο, που παρέλαβε το άτυχο παιδί βαριά χτυπημένο, με πολλαπλά κατάγματα σε όλο του το σώμα. Αρχικά μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο των Γιαννιτσών όμως κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή του στη Θεσσαλονίκη.

Ο 18χρονος κατέληξε ενώ μεταφερόταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.
Σε δήλωσή της η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Βορείου Ελλάδος Τζίνα Λεπτοκαρίδου Λακασά ανέφερε:

«Σήμερα 28-05-2014 το πρωί 18χρονος μαθητής υποψήφιος Πανελλαδικών εξετάσεων, αντί να πάει στο εξεταστικό κέντρο ανέβηκε σε διπλανή πολυκατοικία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Μεταφέρθηκε άμεσα στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών όπου και έγινε η εκτίμηση της κατάστασής του η οποία ήταν σοβαρότατη. Διασωληνώθηκε και αποφασίστηκε η διακομιδή του στο εφημερεύον Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο. Δυστυχώς όμως ο άτυχος ασθενής κατέληξε.

» Είχε πολλαπλά τραύματα θώρακος πνευμόνων και άκρων, ανοιχτή λεκάνη, ήταν δηλαδή πολυτραυματίας και είχε μηδενική πίεση. Όταν παραλήφθηκε από τους Ιατρούς του Ιπποκράτειου ήταν ήδη νεκρός».

Στο νοσοκομείο αναμένονται αστυνομικοί που θα προσπαθήσουν μέσα από τις καταθέσεις που θα πάρουν να ρίξουν φως στα αίτια της αυτοκτονίας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Η αγένεια κ. Σγουρέ θα εκφραστεί στην κάλπη»...


«Η αγένεια κ. Σγουρέ θα εκφραστεί στην κάλπη» 
Η επιστολή στελέχους του ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές...
Ένα μήνα πριν από τις Περιφερειακές εκλογές ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ της Β’ Πειραιά, Αντώνης Λιντζέρης, έστειλε μια επιστολή στον τότε υποψήφιο Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό.

Την επιστολή δημοσιεύει σήμερα ο ...
«Μικροπολιτικός»  και αναφέρεται στο γεγονός ότι ο Σγουρός δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις της Νομαρχιακής για τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους.

«Είναι βέβαιο ότι αυτή η αγενής στάση ας προσβάλλει τη θέση και το κύρος της Νομαρχιακής. Θεωρώ δεδομένο ότι δεν χρειάζεστε τη βοήθεια μας... Είναι αναφαίρετο δικαίωμά σας τις επιλογές στον συνδυασμό σας να τις κάνετε εσείς, αλλά και δικαίωμά μας να κρίνουμε κι εμείς αρνητικά τις επιλογές σας. Να θεωρείτε δεδομένο ότι αυτή η αγένεια και η ασέβειά σας θα εκφραστεί στην κάλπη», έγραψε ο Λιντζέρης...

Read more...

Πήρε φόρα ο Ανδρέας...


loverdos hand
Ο κόσμος το 'χει τούμπανο και ο Ανδρέας ...κρυφό καμάρι...

Ο λόγος για την πολυσυζητημένη επανένταξη του Ανδρέα Λοβέρδου στο κυβερνητικό σχήμα στον επικείμενο ανασχηματισμό, για την οποία ο ίδιος δηλώνει ότι δεν ξέρει τίποτα, αφού...
«δεν έχει γίνει καμία σχετική συζήτηση με τον πρωθυπουργό, ούτε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο» .

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, που επιστρέφει περιχαρής στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον γραμματέα του κόμματός του Χρήστο Αηδόνη, δεσμεύεται να παίξει «πολύ ενεργό ρόλο» στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς και εν συνεχεία επικοινωνίας της με τον κόσμο. Και όλα αυτά, ενώ δηλώνει πως «σέβεται χωρίς όρια» τον Φώτη Κουβέλη και εκτιμά πως ως πρώην πρωθυπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σε αυτή την κοινή προσπάθεια έχει πολλά να δώσει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Μήπως έχει ..παρά-πάρει φόρα, ο Ανδρέας;

matrix24.gr

Read more...

Μενει εκτός, η Καϊλή...


Εκτός ευρωβουλής η Καϊλή - Δίνει μάχη με τον Καψή, μακράν πρώτος ξαφνικά ο Ανδρουλάκης

Συνεχίζονται οι -δυσάρεστες, για μερικούς- ανατροπές. Μπορεί τη Δευτέρα το πρωί το όνομα της Εύας Καϊλή να εμφανιζόταν στην πρώτη θέση (των υποψηφίων της "Ελιάς" που μπαίνουν στην ευρωβουλή), σήμερα, οι σταυροί δείχνουν...
ανατροπή που αφήνουν την πολιτικό εκτός...

Συγκεκριμένα, γύρω στις 12 το μεσημέρι, στην πρώτη θέση είχε περάσει με 50.831 σταυρούς ο Νϊκος Ανδρουλάκης, στην δεύτερη ο Παντελής Καψής με 49.990 και στην τρίτη η Εύα Καϊλή με 48.992.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το πρωί καταμετρούνται οι σταυροί στην Κρήτη, γεγονός που ενδεχομένως δικαιολογεί τη σημαντική αύξηση σταυρών του κυρίου Ανδρουλάκη...

Δείτε την μέχρι στιγμής καταμέτρηση:







Read more...

Διάσταση μεταξύ «28» και Ευρωβουλής Πριονίζει η Βρετανία την υποψηφιότητα Γιούνκερ για την Κομισιόν


Πριονίζει η Βρετανία την υποψηφιότητα Γιούνκερ για την Κομισιόν
Μάχη για το γράμμα και το πνεύμα της Συνθήκης της Λισαβόνας μπορεί να γίνει η επιλογή του επόμενου προέδρου της Κομισιόν   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βρυξέλλες
Με διάσταση μεταξύ Ευρωβουλής και των «28» ξεκινά η αναζήτηση του επόμενου προέδρου της Κομισιόν: Η διάσκεψη των προέδρων της Ευρωβουλής μίλησε καθαρά και πρότεινε τον Γιούνκερ ως πρώτο που θα πρέπει να αναζητήσει πλειοψηφία, αλλά οι ηγέτες των «28» επιφυλάσσονται και ζητούν διαβουλεύσεις με το Στρασβούργο.

Πίσω από το «ας μιλήσουμε» των ηγετών, βρίσκεται η αντίθεση του Λονδίνου στον φεντεραλιστή Γιούνκερ -η οποία έκανε και την Μέρκελ να κρατήσει χαμηλότερους τόνους. Έντονα αντιδρά το Λουξεμβούργο.

Η αναφορά της Μέρκελ μετά το δείπνο της Συνόδου Κορυφής ήταν χαρακτηριστική: «Πρόκειται για τη δυνατότητα συνεργασίας Συμβουλίου, Ευρωβουλής και Επιτροπής» είπε. «Ξέρουμε πως δεν υπάρχει αυτοδυναμία καμίας κομματικής ομάδας [στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο] και πρέπει να βρεθεί ευρεία πλειοψηφία» τόνισε.

Η καγκελάριος δεν επέμεινε δηλαδή στην υποψηφιότητα του Γιούνκερ. Επισήμανε φυσικά ότι ο Λουξεμβούργιος ήταν η επιλογή του ΕΛΚ με την οποία τα μέλη του κατέβηκαν στις ευρωπαϊκές εκλογές -αλλά τώρα χρειάζονται συνομιλίες. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε», είπε.

Οι «28» ανέθεσαν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Χερμάν βαν Ρομπάι, να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα νέα προεδρεία των ομάδων στην Ευρωβουλή.

Τα εμπόδια στην υποψηφιότητα Γιούνκερ δεν είναι μόνο η απουσία πλειοψηφίας του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή. Εξίσου κεντρικής σημασίας είναι η αντίθεση του Λονδίνου και του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Εξού και η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου το πρωί της Τετάρτης: Η απόφαση των «28», είπε ο Ζαν Άσελμπορν μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία, είναι «αποθαρρυντική έως και αξιολύπητη».

«Παίζουν με τον χρόνο, παίζουν με την κόπωση, με στόχο να πετύχουν στο τέλος αυτό που έχει στο κεφάλι του ο Κάμερον και μερικοί άλλοι» είπε ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου.

Οι βρετανοί Συντηρητικοί, που θεωρούν μεν φυσικό τους «συνομιλητή» το ΕΛΚ αλλά δεν είναι μέλος, βλέπουν στον Γιούνκερ ακριβώς τον τύπο του «φεντεραλιστή Ευρωπαίου των Βρυξελλών» που απεχθάνονται.

Λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο των «28», η Διάσκεψη των πρόεδρων της Ευρωβουλής είχε διαμηνύσει στους ηγέτες τη θέση της ότι την αναζήτηση πλειοψηφίας (την «διερευνητική», τηρουμένων των αναλογιών) πρέπει να την αναλάβει ο υποψήφιος για την Κομισιόν του πρώτου κόμματος, δηλαδή ο Γιούνκερ.

Τη θέση προσυπέγραψε και ο Σουλτς -επειδή στο Στρασβούργο η διαμάχη αντιμετωπίζεται ως μάχη για το γράμμα και το πνεύμα της Συνθήκης της Λισαβώνας. Από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο Χάνες Σβόμποντα είχε εξηγήσει, μιλώντας στο Spiegel: «Το Συμβούλιο πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να επιβληθεί υποψήφιος χωρίς την Ευρωβουλή. Εάν εισηγηθούν ευρωσκεπτικιστή, πολύ απλά δεν θα υπάρχει πλειοψηφία στην Ευρωβουλή».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Γ. Παπανδρέου: «Έτοιμος να συμβάλω στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς»...







Συνέντευξη στην Deutsche Welle...
Πρώτο θέμα στην σελίδα της Deutsche Welle είναι η συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου με την οποία δηλώνει πως είναι έτοιμος να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, αφήνοντας ανοικτό, υπό προϋποθέσεις, ακόμη και το ενδεχόμενο συνεργασίας με...
την Αριστερά.

Ο Γιώργος Παπαδρέου, συμμετέχει στο Βερολίνο, σε διεθνές συνέδριο μαζί με τους Β. Σόιμπλε, Γ. Ντάισελμπλου και Μ.Μόντι, καλεσμένος από το Hertie School of Governance.

Στη συνέντευξη εμφανίζεται θετικός σε μια συνεργασία Κεντροαριστεράς – Αριστεράς, υπερασπίζεται τις αποφάσεις της κυβέρνησής του και ρίχνει ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την άνοδο της ακροδεξιάς.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στην Deutsche Welle.

Καλεσμένος τoυ o πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου συμμετέχει στο Βερολίνο σε διεθνές συνέδριο με θέμα την κυβερνητική διαχείριση στην Ευρώπη μαζί με τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλούμ και τον πρώην ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Δημοκρατικό έλλειμμα στην ΕΕ και άνοδος της ακροδεξιάς

Τόσο κατά τη συζήτηση στην οποία συμμετείχε στο συνέδριο, όσο και κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στη συνέχεια αποκλειστικά στην Deutsche Welle ο Γ. Παπανδρέου στάθηκε ιδιαίτερα στην εκλογική άνοδο της ακροδεξιάς. Όπως υποστήριξε, πρόκειται για ένα «ιδιαίτερα ανησυχητικό» φαινόμενο, για το οποίο υπάρχουν όμως συγκεκριμένες αιτίες. Ως τέτοιες υπέδειξε, μεταξύ άλλων, τη συνεχή μείωση του βιοτικού επιπέδου των ευρωπαίων πολιτών ως συνέπεια της προσπάθειας της ΕΕ να ανταγωνιστεί τις αναδυόμενες οικονομίες. Και πρότεινε, αντί να μπει σε αυτή την «κούρσα» η ΕΕ, να επενδύσει στην παιδεία και στην έρευνα και να ανταγωνιστεί με γνώμονα την ποιότητα και τις αξίες της.

Στην ενδυνάμωση της ακροδεξιάς συνέβαλε όμως και ο τρόπος λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε σχετικά: «Είναι οι αδυναμίες της ΕΕ να αντιμετωπίσει με συλλογικό τρόπο μεγάλα ζητήματα, τις οποίες βεβαίως εκμεταλλεύονται με έναν τρόπο που δεν δίνει λύσεις, δυνάμεις όπως της ακροδεξιάς. Γιατί αυτό που εκείνοι προτείνουν είναι η επανεθνικοποίηση της ΕΕ. Ενώ αυτό που χρειάζεται είναι η ενδυνάμωσή της και η μεγαλύτερη συλλογική αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων.»

Ευθέως ο Γ. Παπανδρέου θέτει θέμα δημοκρατίας στην ΕΕ. Όπως εξηγεί, οι πολίτες αισθάνονται αποξενωμένοι από αυτήν όχι μόνο λόγω των πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων συμμετοχής στο όλο εγχείρημα της ΕΕ. Το αίσθημα της αποξένωσης τροφοδοτείται και από το γεγονός ότι οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται σε ένα στενό κύκλο. Προηγουμένως, μιλώντας στο συνέδριο ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την Κομισιόν ως «πάρα πολύ αδύναμη», εκτίμησε ότι το Ευρωκοινοβούλιο παρά το ότι αναλαμβάνει «σημαντικές πρωτοβουλίες» δεν δίνει την εντύπωση ότι πετυχαίνει κάτι και εξέφρασε αμφιβολίες, σύμφωνα με τη δική του εμπειρία, για το ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι πράγματι το όργανο που αποφασίζει για τα σημαντικά θέματα. «Τα Συμβούλια ήταν τελικά [...] απλώς η Γερμανία και οι φίλοι της που συναντιούνταν πριν από το Συμβούλιο και που κατόπιν έρχονταν με έτοιμη την απόφαση, που βέβαια ήταν προσαρμοσμένη στη γερμανική άποψη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.

Συνεργασία Κεντροαριστεράς-Αριστεράς

Κληθείς από τη Deutsche Welle να σχολιάσει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα κι αν οδηγούν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο πρώην πρωθυπουργός απαντά καταρχήν αρνητικά: «Το αποτέλεσμα ήταν τέτοιο που δεν προκαλεί ανάγκη άμεσης προσφυγής σε εθνικές εκλογές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μηνύματα και ότι δεν υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πιστεύω ότι σαν ένα προοδευτικό κίνημα η δημοκρατική παράταξη πρέπει να θέσει μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη δομή ενός ακόμα πελατειακού συστήματος, κατεστημένων που ακόμα κυριαρχούν και επηρεάζουν αποφάσεις και την πολιτική ζωή του τόπου». Όπως εκτιμά, αυτή η δομή είναι η «ρίζα» για την κακή διαχείριση του φυσικού πλούτου και του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, που οδήγησε την Ελλάδα στα ελλείμματα και στα χρέη.

Στην ερώτηση της Deutsche Welle κατά πόσο θα ήθελε να συμβάλει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς που υπέστη συρρίκνωση των δυνάμεών της ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά ως εξής: «Έχοντας μια πορεία μέσα σ΄ αυτόν τον χώρο, αγώνων και προσπαθειών, είμαι πάντα έτοιμος να συμβάλω και να βοηθήσω ώστε αυτός ο χώρος να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί και να έχει έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος».

Δεδομένου ότι πολλοί παλιοί οπαδοί του ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν πλέον ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτό το κόμμα κατάφερε να συγκρατήσει το εκλογικό του αποτέλεσμα και ότι πολύ πιθανό να εξακολουθήσει και μελλοντικά να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό λόγο, ρωτήσαμε τον πρώην πρωθυπουργό σχετικά με τις πιθανότητες μιας κυβερνητικής συνεργασίας Αριστεράς-Κεντροαριστεράς. «Να μη βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο, όπως λένε. Δηλαδή, το βασικό είναι τι πρέπει να γίνει στη χώρα μας: Μια προοδευτική, δημοκρατική πλατφόρμα των αλλαγών, των συγκρούσεων που πρέπει να γίνουν με νοοτροπίες και πρακτικές, των πολιτικών που θα φέρουν μια σωστή, χρηστή διοίκηση και αναπτυξιακή πορεία. Πάνω σε αυτές τις αρχές και βάσεις ενός σοβαρού προγράμματος να είμαστε ανοιχτοί σε πιθανές συνεργασίες για το μέλλον», ήταν η απάντηση του Γ. Παπανδρέου.

Σχέδια για Grexit και δημοψήφισμα

Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη συζήτηση για τα σχέδια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Γ. Παπανδρέου διαβεβαιώνει ότι ουδέποτε του είχε παρουσιαστεί προσωπικά ανάλογο σχέδιο στο διάστημα που ήταν πρωθυπουργός της χώρας. Αναφορικά με την πρότασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος τότε, εμφανίστηκε βέβαιος ότι σε περίπτωση που θα είχε διεξαχθεί, μια μεγάλη πλειοψηφία θα απαντούσε θετικά στο ερώτημα της κυβέρνησης, εάν «θα πρέπει να στηριχθεί το πρόγραμμα της προσαρμογής».

«Πιθανώς αυτό το πρόγραμμα να μην χρειαζόταν καν», εκτιμά ό πρώην πρωθυπουργός. Εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν επιδείξει το 2010 την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα που επέδειξαν προς το τέλος του 2012, τότε πιθανώς να είχαν «καλμάρει» οι πιέσεις των αγορών έναντι της Ελλάδας. Στην ερώτηση της Deutsche Welle κατά πόσο αιφνιδίασε στις Κάννες τους ηγέτες των κρατών της ΕΕ με την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ο κ. Παπανδρέου επιμένει ότι τους είχε ενημερώσει έγκαιρα, δηλαδή πριν από το Συμβούλιο Κορυφής. Όπως χαρακτηριστικά λέει, «η ιστορία θα γραφτεί κάποια στιγμή με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες».

matrix24.gr

Read more...

Πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ με κείμενο τους κοιτάνε την ΕΛΙΑ

Πέντε βουλευτές  της ΔΗΜΑΡ με κείμενο τους κοιτάνε την ΕΛΙΑ

Οι πέντε βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο είναι οι εξής: Αναγνωστάκης Δημήτρης, Κυρίτσης Γεώργιος, Πανούσης Γιάννης, Φούντα Νίκη και Ψύρρας Θωμάς.
Στον κείμενο των πέντε βουλευτών υπογραμμίζουν:
"Είμαστε εδώ, παρόντες και αποφασισμένοι, για το μεγάλο εγχείρημα της υπέρβασης των δευτερογενών διαφορών, της απαλλαγής από τα ιδεολογήματα και τους εκφραστές του χθες και εντέλει τη δικαίωση των ονείρων τόσων και τόσων γενεών".
Αναφέρουν επίσης το πώς αντιλαμβάνονται το ρόλο της ΔΗΜΑΡ μετά τις ευρωεκλογές:
"Η ΔΗΜΑΡ επιχείρησε με πολιτική ευπρέπεια και ήθος να κινητοποιήσει αυτές τις δυνάμεις της αλλαγής αλλά αυτό δεν κατέστη μέχρι σήμερα δυνατό. Παρά τις όποιες λαθεμένες εκτιμήσεις ή κινήσεις της, η ΔΗΜΑΡ θεωρούμε ότι παραμένει ένας κρίσιμος παράγοντας επαναφοράς του κέντρου βάρους στην ανανέωση της πολιτικής, των πολιτικών, του πολιτικού λόγου και διαλόγου και γενικότερα των πολιτικών κομμάτων".
Όλο το κείμενο έχει ως εξής:
Κείμενο ενότητας για το νέο ξεκίνημα
Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και 5 χρόνια στη δίνη οικονομικής κρίσης και κοινωνικής αποδιοργάνωσης. Το πολιτικό σύστημα μοιάζει αδύναμο, αμήχανο ή και ενοχικό στη διαχείριση της κρίσης.
Η άρνηση ή η αμφισβήτηση των ίδιων των αξιών και θεσμών της Δημοκρατίας από τους πολίτες, καθώς και η διεύρυνση των ανισοτήτων και των αδικιών, διαρρηγνύει κάθε αίσθηση του συν-ανήκειν, καταλήγει στην ανάδειξη δυνάμεων βαρβαρότητας και μισαλλοδοξίας που απειλούν τον καθένα.
Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν οι θεμελιώδεις δομές και λειτουργίες του πολιτεύματος να ανασυνταχθούν, να εξυγιανθούν και ν' απαλλαγούν από τις παθογένειες του παρελθόντος (πελατειακό κράτος, νεποτισμός, διαφθορά, διαπλοκή, αναξιοκρατία).
Η μετά την κρίση Ελλάδα δεν πρέπει να βρει και πάλι διχασμένη την κοινωνία και ανήμπορο τον λαό. Τα εθνικά παθήματα πρέπει να μας γίνουν επιτέλους πολιτικά μαθήματα.
Από την άλλη η διασπορά και ο κατακερματισμός των κεντροαριστερών, σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων όχι μόνο διευκολύνει τη συντηρητική διακυβέρνηση της χώρας αλλά το χειρότερο δημιουργεί σύγχυση στον πολίτη ως προς τις ιδεολογικές και πολιτικές διαχωριστικές γραμμές.
Οι μέχρι σήμερα επιλογές των ηγεσιών των κομμάτων του χώρου δυσχεραίνουν ή και ακυρώνουν τη στρατηγική μιας κεντροαριστερής, σοσιαλιστικής, δημοκρατικής συμμαχίας για το νέο μοντέλο διακυβέρνησης.
Η ΔΗΜΑΡ επιχείρησε με πολιτική ευπρέπεια και ήθος να κινητοποιήσει αυτές τις δυνάμεις της αλλαγής αλλά αυτό δεν κατέστη μέχρι σήμερα δυνατό. Παρά τις όποιες λαθεμένες εκτιμήσεις ή κινήσεις της, η ΔΗΜΑΡ θεωρούμε ότι παραμένει ένας κρίσιμος παράγοντας επαναφοράς του κέντρου βάρους στην ανανέωση της πολιτικής, των πολιτικών, του πολιτικού λόγου και διαλόγου και γενικότερα των πολιτικών κομμάτων.
Το παληό και το νέο συγκρούονται μέσα σε κάθε κόμμα αλλά και στην ελληνική κοινωνία συνολικά. Αυτή η σύγκρουση πρέπει να βγάλει νικητή το νέο και τους νέους.
Θεωρούμε αναγκαία και θα συμμετάσχουμε και με δικές μας πρωτοβουλίες σε κάθε προσπάθεια διαλόγου για μια από κοινού αναζήτηση νέων μέσων και στόχων και για να βγάλουμε τη χώρα από την αστάθεια ή την στρεβλή ανάπτυξη.
Πρέπει να παρέμβουμε προτού η κρίση του πολιτικού συστήματος μετατραπεί σε κρίση της Δημοκρατίας.
Είμαστε εδώ, παρόντες και αποφασισμένοι, για το μεγάλο εγχείρημα της υπέρβασης των δευτερογενών διαφορών, της απαλλαγής από τα ιδεολογήματα και τους εκφραστές του χθες και εντέλει τη δικαίωση των ονείρων τόσων και τόσων γενεών.
http://egiakoumis.com/

Read more...

ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ''ΕΛΙΑΣ'' ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΙΚΟΙ...


Τις πρώτες κινήσεις τους εκδηλώνουν βουλευτές και στελέχη του λεγόμενου «παπανδρεϊκού» μπλοκ, μετά το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για το ΠΑΣΟΚ. Και δείχνουν αποφασισμένοι ...
να θέσουν σειρά θεμάτων για αλλαγή στην πολιτική του Κινήματος, το ρόλο του στην κυβέρνηση, αλλά και τις διεργασίες στην κεντροαριστερά και την παράταξη.

Δείγματα αυτών των διαθέσεων έδωσαν στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου ο Θάνος Μωραΐτης και ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ενώ η πίεση προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα και από άλλα στελέχη, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο πώς θα κινηθεί ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σε κάθε περίπτωση τα στελέχη αυτά δεν συμμερίζονται τον ενθουσιασμό της ηγεσίας, αν και δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη θετική αντίδραση που είχε ένα σημαντικό μέρος της εκλογικής βάσης του Κινήματος, που έδωσε το «φιλί της ζωής» στην παράταξη, διαψεύδοντας τα οικτρά ποσοστά των δημοσκοπήσεων. Διαφωνούν κάθετα με την άποψη ότι το αποτέλεσμα ήταν επιδοκιμασία της στρατηγικής που ακολούθησε μέχρι τώρα η ηγεσία και το αποδίδουν περισσότερο στα αντανακλαστικά της παραδοσιακής βάσης του Κινήματος και στην προσδοκία της ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα αλλάξει ρότα.

Δύο θέματα βάζει αυτή η πλευρά στο τραπέζι των εσωκομματικών συζητήσεων: Πρώτον, τον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και κατ’ επέκταση του ρόλου του στην κυβέρνηση και δεύτερον την εγκατάλειψη του εγχειρήματος της Ελιάς και την διατήρηση του brand name του ΠΑΣΟΚ, το οποίο πρέπει να γίνει η καταλυτική δύναμη για την επανίδρυση της παράταξης.

«Η Ελιά δεν λέει τίποτα, αν κατεβαίναμε ως ΠΑΣΟΚ θα παίρναμε καλύτερα ποσοστά» υποστηρίζουν. Εκτιμούν δε ότι μέσω της Ελιάς δεν θα γίνει άνοιγμα στον κοινωνικό χώρο, που πρέπει να εκφράσει το ΠΑΣΟΚ, ούτε επαναπροσδιορισμός της φυσιογνωμίας του Κινήματος με προοδευτικό πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα, αλλά το νέο σχήμα θα διολισθήσει σε συντηρητικές και κεντροδεξιές επιλογές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μωραΐτης ζήτησε στο συνέδριο που προγραμματίζεται, να είναι συνέδριο επανίδρυσης της παράταξης με «φάρο το ΠΑΣΟΚ και όχι συνέδριο της Ελιάς, όπως λένε από εδώ κι από εκεί διάφοροι γυρολόγοι».

Ο κ. Καρχιμάκης εξέφρασε την άποψη πως το ποσοστό που έλαβε το ΠΑΣΟΚ δεν είναι «Ελιά», αλλά ΠΑΣΟΚ και η αλλαγή στρατηγικής που έβαλε προμετωπίδα το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα «ενεργοποίησε τα συναισθηματικά δημοκρατικά αντανακλαστικά των ανθρώπων μας».

Αναρωτήθηκε μάλιστα «τι συνέδριο είναι αυτό -της Ελιάς η του ΠΑΣΟΚ;» και σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται συνέδριο αλλαγής πολιτικής, χρειάζεται συνέδριο οδικού αριστερού χάρτη, με ρεαλιστικές αντισυστημικές πρωτοβουλίες, που θα δίνουν άμεσα ελπίδα και αξιοπρέπεια».

Την αλλαγή της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και άρα και της κυβέρνησης ζήτησε επιμόνως και ο κ. Μωραΐτης, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το μήνυμα των ευρωεκλογών.

Όπως τόνισε «οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν, γιατί τους λέγαμε ότι από τη Δευτέρα θα τα αλλάξουμε όλα, ο κόσμος δεν θα μας θέλει απλά το προοδευτικό δεκανίκι της κυβέρνησης, αλλά με ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα. Μόνο έτσι, σημείωσε, θα ξανασυναντηθούμε με τον κόσμο της παράταξης».
Πηγή : protothema.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2014/05/blog-post_5588.html

Read more...

''ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ''...


Όχι μόνο την παραίτηση αλλά την πλήρη απόσυρση από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη, αντίστοιχα, ζήτησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
Ζήτησε, επίσης, τη διεξαγωγή συνεδρίων και στα δύο κόμματα όχι όμως ...
στη λογική της «κολυμβήθρας του Σιλωάμ» γιατί σε αυτή την περίπτωση η κατηφόρα και η παρακμή και των δύο κομμάτων θα συνεχιστεί.

«Πρέπει να πουν οι ηγεσίες ότι θα εργαστούν για το συνέδριο και θα συμμετάσχουν, αλλά (θα αποχωρήσουν) και μιλάω και για το ΠΑΣΟΚ και για τη ΔΗΜΑΡ και για όλες τις άλλες κινήσεις που απέτυχαν παταγωδώς. Θα ήθελα την αλλαγή ηγεσίας. Και βεβαίως το θέτω για το ΠΑΣΟΚ. Ευθέως. Είναι αυτονόητο. Γιατί δεν απεδείχθη; Ήταν ο κ. Βενιζέλος εκεί, ογκόλιθος της πολιτικής, με την παρέα του, και έκανε αυτά που έκανε ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την ηγετική του ομάδα και ο κ. Κουβέλης αντιστοίχως. Μπορούν να ανανεώσουν το χώρο; Εγώ λέω όχι. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να μετέχουν βέβαια στο συνέδριο, για να δεσμευτούν από αυτό και να μην πάνε μετά να κάνουν άλλο μαγαζάκι, και να πουν ότι αποσύρονται». συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός.

Μιλώντας για την εκλογική επίδοση της Ελίας ο κ. Πάγκαλος εκτίμησε ότι ήταν καλύτερο από ό,τι περίμενε με βάση τις δημοσκοπήσεις σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι πολιτικές των συμμαχιών δεν απέδωσαν έτσι όπως έγιναν.

Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο επιστροφής του στο ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι θα το συζητούσε υπό προϋποθέσεις αν άλλαζε η ηγεσία του κόμματος.
http://fimotro.blogspot.gr/2014/05/blog-post_2635.html

Read more...

''ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΝΟΥΣ ΤΩΝ 50 ΕΔΡΩΝ, ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΑΜΕΣΩΣ''...

''ΑΦΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟ''...
Απίστευτο ελιγμό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και ειδικά στον Ευάγγελο Βενιζέλο, που πρότεινε την κατάργηση  του μπόνους των 50 εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για το πρώτο κόμμα...
Και μάλιστα, επιστρέφει με έναν εντυπωσιακό τρόπο την πρόκληση-πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ για την κρίσιμη αυτή αλλαγή.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει μεν ότι αποδέχεται την κατάργηση του μπόνους, αλλά καλεί την κυβέρνηση να παραιτηθεί αμέσως, αφού σήμερα κυβερνά χάρη σε αυτό το μπόνους, το οποίο μάλιστα δεν δικαιούται και για ένα επιπλέον λόγο: ότι είναι πια δεύτερο κόμμα στην ελληνική κοινωνία, με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών!

«Η δική μας θέση παραμένει σταθερή. Θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει bonus εδρών. Εάν τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ άλλαξαν γνώμη και λένε ότι δεν χρειάζεται το bonus στο πρώτο κόμμα, "ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα": πρώτον, για να φέρουν το εν λόγω νομοσχέδιο στη Βουλή και, δεύτερον, για να παραιτηθεί η κυβέρνηση, διότι δεν έχει καμία λαϊκή νομιμοποίηση» δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής και μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνέχισε: «Η ΝΔ θα πρέπει να παραιτηθεί από τις 50 έδρες που έλαβε ως μπόνους στις προηγούμενες εκλογές. Κυβερνά σήμερα με καλπονοθευτικό τρόπο».

Αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου, Πάνος Σκουρλέτης, κινήθηκε σε αυτό το πνεύμα, πηγαίνοντας τη συζήτηση σε ένα γενικότερο θεσμικό επίπεδο: «Εμείς  το αντιμετωπίζουμε στη βάση αρχών. Είμαστε παγίως υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής. Στη βάση μιας τέτοιας πρότασης όλα τα συζητάμε. Αλλά μιας τέτοιας πρότασης! Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μια συζήτηση για την καθιέρωση ενός πάγιου συστήματος απλής αναλογικής συνταγματικά κατοχυρωμένης».

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί ανάμεσα σε δύο γραμμές: πρώτον, δεν θα αρνηθεί ποτέ να συζητήσει για ένα αίτημα, που διατυπώνει πάγια εδώ και δεκαετίες. Και, δεύτερον, δεν θα το συζητήσει ποτέ στη βάση μιας πρόσκαιρης πολιτικής σκοπιμότητας, παρά θα ζητήσει θεσμικές εγγυήσεις ότι πράγματι αυτό το νέο σύστημα θα είναι η απλή και άδολη αναλογική και θα θεσμοθετηθεί με συνταγματική αλλαγή, ώστε να μην γίνει κουρέλι στην πρώτη ευκαιρία.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πολιτικά και την κίνηση του κ. Βενιζέλου, μιλώντας για ηττοπάθεια και ομολογία από μέρους της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ ότι τον πρώτο λόγο στο νέο πολιτικό σκηνικό μετά τις ευρωεκλογές, τον έχει πλέον ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ξέρουν ότι χάνουν και καταφεύγουν σε κάθε μέσο, για να αποφύγουν την ήττα» λένε στην Κουμουνδούρου για τα κυβερνητικά κόμματα.
Πηγή : protothema.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2014/05/50_28.html

Read more...

«Επισφαλείς οι εκτιμήσεις» Αρνείται η ΕΛ.ΑΣ. ότι οι αστυνομικοί ψήφισαν μαζικά Χρυσή Αυγή


Αρνείται η ΕΛ.ΑΣ. ότι οι αστυνομικοί ψήφισαν μαζικά Χρυσή Αυγή
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
«Επισφαλείς για εξαγωγή συμπερασμάτων» χαρακτηρίζει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, τις εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες μεγάλο ποσοστό αστυνομικών ψήφισαν Χρυσή Αυγή. Συγκεκριμένα σε κάποια δημοσιεύματα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ αναφέρθηκε ότι πάνω από το 50% των αστυνομικών ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή.
Σε απάντηση αυτών, στελέχη του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους των ετεροδημοτών συμπεριλαμβάνονται και άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων (στρατιωτικοί, λιμενικοί, πυροσβεστικό προσωπικό κλπ), ενώ επιπλέον πολλοί αστυνομικοί ψηφίζουν στις κατά τόπους εκλογικές τους περιφέρειες.
Για να στηριχθεί αυτή η θέση, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι στα περισσότερα εκλογικά τμήματα, που ψήφισαν οι υπηρετούντες στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ετεροδημότες αστυνομικοί (1070-1074 εκλογικά τμήματα), η Χ.Α. κατά μέσο όρο συγκέντρωσε περίπου 11% δηλ. ποσοστά ανάλογα με τα αποτελέσματα της σε άλλα εκλογικά τμήματα στα οποία δεν ψήφισαν αστυνομικοί. Μόνο σε δύο από τα εκλογικά αυτά τμήματα καταγράφηκαν ποσοστά της τάξης του 13% και 15%, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν αντιπροσωπευτικό δείγμα, όπως λένε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΣΥΡΙΖΑ: Περαστικά στον Ευάγγελο Βενιζέλο!...


Απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ:

Αντί μιας σεμνής αυτοκριτικής για το γεγονός ότι άλλα έλεγε το 2009 περί ...
"δυσαρμονίας" και άλλα σήμερα, ο κ. Βενιζέλος υιοθετεί τώρα τη μέθοδο της πολιτικής αλχημείας. Ο καιροσκοπισμός, η αφερεγγυότητα, η πολιτική αναξιοπιστία και ο κενολόγος βερμπαλισμός είναι τα μόνιμα χαρακτηριστικά του κ. Βενιζέλου. Η δε αμετροέπειά του τον κάνει να θεωρεί πως πέρα από το κόμμα του εκφράζει και το 50% του εκλογικού σώματος. Περαστικά του...
left.gr

Read more...

"Μην μπερδεύεις τη σκιά σου με το μπόι σου"...


Επίθεση Διαμαντοπούλου στον Βενιζέλο...

Επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο εξαπολύει η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, με αφορμή την πρότασή του για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που έχει προαναγγείλει ότι θα...
θέσει στον Αντώνη Σαμαρά στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους την Πέμπτη.

Με ένα κείμενο που ανάρτησε στα social media με τίτλο «Μην μπερδεύεις τη σκιά σου με το μπόι σου», στέλνει σαφές μήνυμα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας για ένα πολυσήμαντο και με πολλές και αμφίσημες προεκτάσεις μήνυμα των εκλογών, η κ.Διαμαντοπούλου παρατηρεί πως ένα πράγμα αποτελεί κοινό τόπο. «Ο ισχύων εκλογικός νόμος δεν απηχεί την πραγματική βούληση των πολιτών. Οι πολίτες θέλουν συνεργασίες», λέει, ζητώντας αυτό να αποτυπωθεί σε ένα νέο εκλογικό νόμο πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές και … χωρίς υστεροβουλία απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή έτσι βολεύει τώρα την κυβέρνηση.

Αντίθετα, προτείνει να γίνει με γνώμονα το μήνυμα των πολιτών και την ανάγκη της χώρας για συνεργασίες. «Πρέπει να βρεθεί ο ελάχιστος κοινός παρανομαστής μέσα από τα πλέον αυτονόητα και προφανή», λέει, ζητώντας «αναλογικοποίηση» του συστήματος σε πρώτη φάση με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και με σπάσιμο της Β Αθήνας, ώστε να μετράμε τα κόμματα με βάση το πραγματικό ύψος που τους δίνουν οι πολίτες και όχι με τη …σκιά τους, όπως αποτυπώνεται στην κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση. «Η συναίνεση σε αυτά θα φέρει και τα υπόλοιπα κατόπιν», εκτιμά με νόημα, καταλήγοντας...
matrix24.gr

Read more...

Η σπόντα Ντόλιου για τον Λοβέρδο...


BINTEO...

Αιχμές κατά του Ανδρέα Λοβέρδου εξαπολύει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ντόλιος, με αφορμή την ενδεχόμενη συμμετοχή του στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

"Σε προσωπικό επίπεδο, αν μιλήσω με τον Ανδρέα, θα του πω ότι δεν πρέπει να ...
δώσει την αίσθηση ότι έκανε όλη αυτήν τη διαδρομή για να πάρει ένα υπουργείο. Δεν είναι καλή εικόνα, δεν τιμά τον ίδιο τον Ανδρέα αυτό. Δεν θα έκανα ποτέ μία κίνηση η οποία θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι έχει σαν στόχο να σώσω τον εαυτό μου, το τομάρι  μου», ανέφερε ο κ. Ντόλιος.

Νωρίτερα, ο Ανδρέας Λοβέρδος προανήγγειλε την επιστροφή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ενταχθούμε και εγώ και ο κ. Αηδόνης στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα. Το έχουμε συζητήσει αυτό με τον κ. Βενιζέλο".
Δείτε το βίντεο...

enikos.gr

Read more...

Τελεσίγραφο Παπούλια σε Βενιζέλο...


Τι ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ...

Στον Παπούλια πάει αύριο το μεσημέρι ο Βενιζέλος για να βγει έξω μετά και να πει ότι δεν ...
τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών και άλλωστε δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη ζητήσει από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με φόντο το Προεδρικό Μέγαρο. «Αν είναι να έλθεις εδώ για να με χρησιμοποιήσεις στο πολιτικό σου παιχνίδι ξέχασε το. Αρκετά έχω ακούσει τις τελευταίες ημέρες» είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο Κάρολος...

ΔΓ
parapolitika.gr

Read more...