Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ''ΕΛΙΑΣ'' ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΙΚΟΙ...


Τις πρώτες κινήσεις τους εκδηλώνουν βουλευτές και στελέχη του λεγόμενου «παπανδρεϊκού» μπλοκ, μετά το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για το ΠΑΣΟΚ. Και δείχνουν αποφασισμένοι ...
να θέσουν σειρά θεμάτων για αλλαγή στην πολιτική του Κινήματος, το ρόλο του στην κυβέρνηση, αλλά και τις διεργασίες στην κεντροαριστερά και την παράταξη.

Δείγματα αυτών των διαθέσεων έδωσαν στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου ο Θάνος Μωραΐτης και ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ενώ η πίεση προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα και από άλλα στελέχη, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο πώς θα κινηθεί ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σε κάθε περίπτωση τα στελέχη αυτά δεν συμμερίζονται τον ενθουσιασμό της ηγεσίας, αν και δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη θετική αντίδραση που είχε ένα σημαντικό μέρος της εκλογικής βάσης του Κινήματος, που έδωσε το «φιλί της ζωής» στην παράταξη, διαψεύδοντας τα οικτρά ποσοστά των δημοσκοπήσεων. Διαφωνούν κάθετα με την άποψη ότι το αποτέλεσμα ήταν επιδοκιμασία της στρατηγικής που ακολούθησε μέχρι τώρα η ηγεσία και το αποδίδουν περισσότερο στα αντανακλαστικά της παραδοσιακής βάσης του Κινήματος και στην προσδοκία της ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα αλλάξει ρότα.

Δύο θέματα βάζει αυτή η πλευρά στο τραπέζι των εσωκομματικών συζητήσεων: Πρώτον, τον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και κατ’ επέκταση του ρόλου του στην κυβέρνηση και δεύτερον την εγκατάλειψη του εγχειρήματος της Ελιάς και την διατήρηση του brand name του ΠΑΣΟΚ, το οποίο πρέπει να γίνει η καταλυτική δύναμη για την επανίδρυση της παράταξης.

«Η Ελιά δεν λέει τίποτα, αν κατεβαίναμε ως ΠΑΣΟΚ θα παίρναμε καλύτερα ποσοστά» υποστηρίζουν. Εκτιμούν δε ότι μέσω της Ελιάς δεν θα γίνει άνοιγμα στον κοινωνικό χώρο, που πρέπει να εκφράσει το ΠΑΣΟΚ, ούτε επαναπροσδιορισμός της φυσιογνωμίας του Κινήματος με προοδευτικό πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα, αλλά το νέο σχήμα θα διολισθήσει σε συντηρητικές και κεντροδεξιές επιλογές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μωραΐτης ζήτησε στο συνέδριο που προγραμματίζεται, να είναι συνέδριο επανίδρυσης της παράταξης με «φάρο το ΠΑΣΟΚ και όχι συνέδριο της Ελιάς, όπως λένε από εδώ κι από εκεί διάφοροι γυρολόγοι».

Ο κ. Καρχιμάκης εξέφρασε την άποψη πως το ποσοστό που έλαβε το ΠΑΣΟΚ δεν είναι «Ελιά», αλλά ΠΑΣΟΚ και η αλλαγή στρατηγικής που έβαλε προμετωπίδα το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα «ενεργοποίησε τα συναισθηματικά δημοκρατικά αντανακλαστικά των ανθρώπων μας».

Αναρωτήθηκε μάλιστα «τι συνέδριο είναι αυτό -της Ελιάς η του ΠΑΣΟΚ;» και σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται συνέδριο αλλαγής πολιτικής, χρειάζεται συνέδριο οδικού αριστερού χάρτη, με ρεαλιστικές αντισυστημικές πρωτοβουλίες, που θα δίνουν άμεσα ελπίδα και αξιοπρέπεια».

Την αλλαγή της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και άρα και της κυβέρνησης ζήτησε επιμόνως και ο κ. Μωραΐτης, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το μήνυμα των ευρωεκλογών.

Όπως τόνισε «οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν, γιατί τους λέγαμε ότι από τη Δευτέρα θα τα αλλάξουμε όλα, ο κόσμος δεν θα μας θέλει απλά το προοδευτικό δεκανίκι της κυβέρνησης, αλλά με ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα. Μόνο έτσι, σημείωσε, θα ξανασυναντηθούμε με τον κόσμο της παράταξης».
Πηγή : protothema.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2014/05/blog-post_5588.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: