Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Ηχηρή παρέμβαση Παπανδρέου Βγαίνει μπροστά για την ανασυγκρότηση των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού


Βγαίνει μπροστά στον αγώνα για ανασύνταξη των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου. Ο λόγος για τον πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργο Παπανδρέου, που από το Πουατιέ όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ζήτησε το Κίνημα να γίνει ο καταλύτης για την ανασυγκρότηση των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.
papandreou-kinima1
«Το ΚΙΝΗΜΑ δημιουργήθηκε για να συντελέσει στη νέα σχέση με τον προοδευτικό πολίτη,που θα εξασφαλίζει την φωνή του, τη συμμετοχή του, την αυτοοργάνωση του, μακριά από τις δομές παραδοσιακών κομμάτων που θέλουν τον πολίτη πελάτη, το νέο να φωνάζει χωρίς να έχει ουσιαστική φωνή, και τον ψηφοφόρο εξαρτημένο, με τα αυτονόητα δικαιώματά του να μετατρέπονται σε εξυπηρετήσεις μεσαζόντων και τελικά, σε πολιτικές εξαρτήσεις», είπε, χαρακτηρίζοντας την ανασυγκρότηση απολύτως αναγκαία, αρκεί να γίνει με αρχές, αξίες και ιδανικά, χωρίς συνεννοήσεις παραγόντων κάτω από το τραπέζι και βεβαίως, χωρίς οποιονδήποτε υπηρέτησε συμφέροντα και το σύστημα.
Ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα σε όσους από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι και τον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν μία νέα συμφωνία αξιών και δήλωσε έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο να ξεκινήσει ένας διάλογος επί τη βάση αρχών και αξιών.
Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου έχει ως εξής :
Η χώρα, για άλλη μια φορά μετά το ξέσπασμα της πρωτοφανούς κρίσης το 2009, βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και καθοριστική φάση διαπραγματεύσεων με τους θεσμικούς δανειστές, από το αποτέλεσμα των οποίων θα καθοριστεί άμεσα η θέση και πορεία της στην Ευρώπη, αλλά και οι προοπτικές για την οικονομία και τους πολίτες ιδιαίτερα αυτών που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση.
Την ίδια ώρα, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου είναι αποδυναμωμένες περισσότερο από ποτέ άλλοτε έναντι των πολιτών, καθώς δυσκολεύονται να καταθέσουν μια αξιόπιστη και ρεαλιστική πρόταση, ένα σχέδιο ελληνικό, για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Ένα σχέδιο που θα διασφαλίζει την οικονομική της αυτοδυναμία και μια ισχυρή θέση στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας.
Μια πρόταση που θα θέτει θαρραλέα επί τάπητος τα πραγματικά ζητήματα και τις αιτίες που τα προκαλούν και ταλανίζουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Μια πρόταση που θα διασφαλίζει ταυτοχρόνως και τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη και θα απομακρύνει οριστικά τον κίνδυνο της οικονομικής και κοινωνικής χρεοκοπίας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κάθε ημέρα που περνά, προσγειώνεται στη σκληρή πραγματικότητα του υπαρκτού αρνητικού - και συντηρητικού - συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη που θεωρούν πανάκεια τις πολιτικές λιτότητας, αλλά και των αδιεξόδων που δημιούργησαν με τις μυθοπλασίες και τις συνομωσιολογίες τα προηγούμενα χρόνια. Μυθοπλασίες με τις οποίες δηλητηρίαζαν τους πολίτες, εγκλωβίζοντας παράλληλα τον πολιτικό διάλογο σε εσφαλμένα και παραπλανητικά διλήμματα.
Τώρα, σε βάρος της προοπτικής των Ελλήνων πολιτών, μαθαίνουν ότι τα μνημόνια δεν σκίζονται,ούτε καταργούνται με ένα άρθρο.
Ότι η εξάρτηση της χώρας μας είναι αποτέλεσμα ενός πολιτικο-οικονομικού συστήματος που αν δεν αλλάξει δεν θα μπορέσει η Ελλάδα ποτέ να εξασφαλίσει προϋποθέσεις οικονομικής αυτοδυναμίας, αλλά και αναπτυξιακής πορείας.
Ότι τα μνημόνια ακυρώνονται από την πραγματικότητα, όταν ως χώρα μπορείς πια να διασφαλίζεις από τις αγορές όσα χρειάζεσαι για να καλύψεις τις χρηματοδοτικές σου ανάγκες.Όπως ήδη έκαναν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.
Όπως όφειλε να κάνει και η κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία "έσκιζε καθημερινά τα μνημόνια και έδιωχνε το ΔΝΤ" στα λόγια, χωρίς να φροντίσει για την έγκαιρη και σωστή προετοιμασία της χώρας, ενώ γνώριζε ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ολοκληρωνόνταν το Δεκέμβριο του 2014.
Άφησε τη χώρα στο απόλυτο κενό, παραδομένη η ίδια στη στρατηγική της αριστερής παρένθεσης.Αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα προκαλούσε η έλλειψη ταμειακών διαθεσίμων, η αδυναμία πρόσβασης στις αγορές και η έλλειψη ενός προγράμματος.
Σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, ενώ την ίδια ώρα καμμία από τις υπάρχουσες κοινοβουλευτικές δυνάμεις δεν μπορεί να παρουσιάσει μια αξιόπιστη και ρεαλιστική πρόταση, ικανή να οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη ημέρα.
Οι πολίτες αβέβαιοι για την επόμενη ημέρα, έχουν χάσει κάθε δημιουργική διάθεση και η οικονομία βυθίζεται ξανά σε ύφεση - χωρίς να έχουν ληφθεί καν υφεσιακά μέτρα -στο όνομα μιας αέναης διαπραγμάτευσης, η οποία υποτίθεται ότι είχε στόχο ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, να αποφύγει υφεσιακά μέτρα που πνίγουν την ανάπτυξη.
Έτσι όμως, οδήγησε την οικονομία και πάλι στην ύφεση από την πίσω πόρτα.
Είναι αυτονόητο ότι, απαιτείται εδώ και τώρα να υπάρξει θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις.Όλοι όσοι οδήγησαν τη χώρα στο αδιέξοδο με τις δικές τους επιλογές, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Για πρώτη φορά μετά από τη Μεταπολίτευση, η Δημοκρατική Παράταξη έχει απωλέσει τη δυνατότητα που είχε να παρεμβαίνει και να επηρεάζει την πορεία της χώρας.
Ο χώρος των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, του πολιτικού φιλελευθερισμού και της πολιτικής οικολογίας, βρίσκεται διάσπαρτος και αποδυναμωμένος.
Και όμως, τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι αναγκαία η ισχυρή παρουσία του στην πολιτική ζωή της χώρας.
Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών δημιουργήθηκε ακριβώς γιατί η πολιτική των υπαρχουσών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς οδήγησε νομοτελειακά στη συρρίκνωση και το αδιέξοδο.
Η ακύρωση της σοσιαλιστικής ατζέντας μέσα από τον εναγκαλισμό με δυνάμεις τηςσυντήρησης ήταν μια από τις κομβικές αιτίες για αυτή τη συρρίκνωση.
Η δημιουργία τεχνιτών σχημάτων με φιλόδοξους τίτλους, χωρίς φιλόδοξους προοδευτικούς στόχους και περιεχόμενο, ήταν μια άλλη αιτία που ταύτισε τον προοδευτικό χώρο με τη νομή της εξουσίας.
Η απώλεια του ριζοσπαστισμού απέναντι στα κακώς κείμενα, τα διάφορα κατεστημένα, τις πελατειακές πρακτικές στη διαχείριση, αποδυνάμωσε τη δυναμική των αλλαγών και των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν και είχε ανάγκη η χώρα για να σταθεί στις δικές της δυνάμεις.
Αντί να απελευθερώσει τις υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις της Ελληνικής κοινωνίας, ακολούθησε μια πορεία βολής και ενσωμάτωσής τους στις δομές ενός συγκεντρωτικού παρασιτικού πελατειακού κράτους και μιας μη βιώσιμης οικονομίας.
Αισθάνθηκε έτσι ο πολίτης, ότι αντί οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς να παλέψουν για τη δημιουργία ενός κράτους που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, να αξιοποιεί τον πλούτο της χώρας για τις ανάγκες των πολιτών, να αποκεντρώνει εξουσίες στις τοπικές κοινωνίες, βρέθηκε αιχμάλωτο των κάθε λογής μικρών ή μεγάλων συμφερόντων.
Η ταύτιση της φιλοευρωπαϊκής πολιτικής με ελιτίστικες προσεγγίσεις - όπως το φόβο απέναντι στη φωνή των πολιτών μέσω της άμεσης δημοκρατίας - πχ δημοψηφισμάτων,λειτούργησε καθοριστικά στην απώλεια της σχέσης εμπιστοσύνης του Ελληνικού λαού με τις ηγεσίες του χώρου.
Με αυτά τα δεδομένα, διαπραγματεύσεις κορυφής μεταξύ "παραγόντων", δεν θα οδηγήσουν στην ενδυνάμωση και τη διεύρυνση του χώρου. Είναι δυνατόν το ζητούμενο να είναι η συγκόλληση φθαρμένων λογικών και προσώπων που εκπροσωπούν ό,τι μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση;
Μεταξύ όσων πιστεύουν σήμερα στην κεντροαριστερά, υπάρχουν πολλοί που λένε: "Φτάνει πια!". Που διαφωνούν με την όποια συμπόρευση με τις συντηρητικές δυνάμεις,αλλά ούτε και εκφράζονται από τις κυβερνητικές λογικές και πρακτικές της ετερόκλητης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι είναι επιτακτική ανάγκη,ότι είναι η ώρα της ανασύνταξη των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου.
Ως φορέας ενός ξεκάθαρου προοδευτικού, λαϊκού, αλλά όχι λαϊκιστικού προσανατολισμού, το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, πρέπει και μπορεί να είναι ο καταλύτης για την ανασυγκρότηση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Το ΚΙΝΗΜΑ δημιουργήθηκε για να συντελέσει στη νέα σχέση με τον προοδευτικό πολίτη, που θα εξασφαλίζει την φωνή του, τη συμμετοχή του, την αυτοοργάνωση του, μακριά από τις δομές παραδοσιακών κομμάτων που θέλουν τον πολίτη πελάτη, το νέο να φωνάζει χωρίς να έχει ουσιαστική φωνή, και τον ψηφοφόρο εξαρτημένο, με τα αυτονόητα δικαιώματά του να μετατρέπονται σε εξυπηρετήσεις μεσαζόντων και τελικά, σε πολιτικές εξαρτήσεις.
Η ανασυγκρότηση είναι απολύτως αναγκαία, αλλά με αρχές, αξίες, ιδανικά, πολιτικές, με ήθος,χωρίς συνεννοήσεις παραγόντων κάτω από το τραπέζι και βεβαίως, χωρίς οποιονδήποτε υπηρέτησε συμφέροντα και το σύστημα.
Σε έναν διάλογο αρχών, για να επιτευχθεί ΑΥΤΗ η ενότητα, χωράνε όλοι όσοι πιστεύουν ειλικρινώς και ανταποκρίνονται σε αυτά τα δεδομένα.
Και χωράνε όλοι όσοι από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, το ΠΟΤΑΜΙ και τον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν μια νέα συμφωνία αξιών.
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ενθαρρύνει και συμμετέχει στο διάλογο με όσες δυνάμεις του χώρου κινούνται σε μια προοδευτική μεταρρυθμιστική λογική.
Το ΚΙΝΗΜΑ και τα στελέχη του, έχουν δώσει δείγματα γραφής, πραγματικά εχέγγυα, έμπρακτες αποδείξεις, για την πατριωτική στάση που χρειάζεται ο τόπος και οι προοδευτικές δυνάμεις.
Προσωπικά, όπως πάντα, είμαι έτοιμος να αναλάβω συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να ξεκινήσει ένας διάλογος επί τη βάση αρχών και αξιών. Ιδρύοντας το ΚΙΝΗΜΑ,επιχείρησα μια τομή, μια ρήξη με τις κατεστημένες νοοτροπίες του χώρου.Και μαζί το έπραξαν τα στελέχη του, που ανέλαβαν και την πρωτοβουλία και τις ευθύνες τους.
Αυτή τη δύσκολη περίοδο, αλλά και τα επόμενα χρόνια, οι εξελίξεις δεν θα είναι προς το συμφέροντων πολιτών αν δεν υπάρξει μια υπεύθυνη, ριζοσπαστική, προοδευτική πρόταση.
Μια πρόταση που θα στηρίζεται από μια πλατειά πλειοψηφία μαχητών για τη δημοκρατία, τη λογοδοσία και την καταπολέμηση της ανισότητας.
Ας μη χάνουμε χρόνο. Ας παλέψουμε δυναμικά για μια ισχυρή, προοδευτική κοινωνική και πολιτικήσυμμαχία στο χώρο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Τελικός Champions League «Γιούβε» και Μπάρτσα» με κοινό... όνειρο «τρελό» στο Βερολίνο


«Γιούβε» και Μπάρτσα» με κοινό... όνειρο «τρελό» στο Βερολίνο
Βερολίνο, Γερμανία
Η «καρδιά» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου «χτυπάει» δυνατά στο Βερολίνο, εκεί όπου το βράδυ του Σαββάτου (6/6, 21:45, ΝΕΡΙΤ), θα διεξαχθεί ο μεγάλος τελικός του Champions League ανάμεσα στη Μπαρτσελόνα και τη Γιουβέντους. Ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης θα «συνδεθεί» με τη γερμανική πρωτεύουσα για τον 60ο τελικό της διοργάνωσης που βρίσκει για πρώτη φορά «Μπιανκονέρι» και «Μπλαουγκράνα» αντίπαλους με φόντο το βαρύτιμο τρόπαιο.

Τόσο η «Βέκια Σινιόρα» που ψάχνει την 3η «κούπα», όσο και η «Μπάρτσα» που… φλερτάρει με την 5η, έχουν κατακτήσει το «νταμπλ» εντός των συνόρων της Ιταλίας και της Ισπανίας αντίστοιχα και πλέον απομένει να μάθουμε ποια θα κάνει το «τρεμπλ».

Η προϊστορία λέει πως οι Ιταλοί και οι Ισπανοί έχουν βρεθεί αντιμέτωπες στα Κύπελλα Ευρώπης έξι φορές, αλλά για πρώτη φορά θα παίξουν μαζί σε έναν τελικό. Στις νίκες υπάρχει απόλυτη ισορροπία, αφού μοιράζονται από δυο και δυο ισοπαλίες, ενώ τα τέρματα είναι 7-6 υπέρ της «Μπάρτσα».

Ο τεχνικός της Γιουβέντους, Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής στο Βερολίνο:

«Ξεκινήσαμε με στόχο τη συμμετοχή στους προημιτελικους και να που τώρα είμαστε στον τελικό. Μέσι, Νεϊμάρ, Σουάρες και η συνήθης ερώτηση: πώς τους σταματάμε; Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το ματς δεν θα λήξει 0-0, άρα οφείλουμε να σκοράρουμε. Θα είναι ένα μεγάλο ματς, όπως όλοι οι τελικοί. Θα χρειαστούμε τύχη και πολύ δουλειά.

Λυπάμαι πολύ για την απώλεια του Κιελίνι. Χάσαμε έναν παίκτη που ήταν εκπληκτικός από το ξεκίνημα της σεζόν. Στη θέση του θα παίξουν ο Μπαρτσάλι ή ο Ογκμπόνα. Αμφότεροι βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Αύριο το βράδυ θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Είναι ένα ματς. Δεν έχεις την ευκαιρία να ξαναπαίξεις. Η αντίπαλός μας είναι μία εξαιρετική ομάδα, αλλά όπως όλες έχει κάποιες ατέλειες, κάποιες αδυναμίες. Είμαστε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι. Πρέπει να είμαστε ισχυροί πνευματικά και να ανατρέψουμε οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση αντιμετωπίσουμε, γιατί το φαβορί είναι η Μπαρτσελόνα».

Από τη δική του πλευρά, ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, Λουίς Ενρίκε, ανέφερε για λογαριασμό των «Μπλαουγκράνα»: «Η ομάδα έφτασε εκεί που ήθελε: με δύο τίτλους και την πιθανότητα για τρίτο. Το ματς θα κριθεί στη μάχη του κέντρου, εκεί παίζεται το παιχνίδι. Εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε την κατοχή, να δημιουργήσουμε κινδύνους και να περιορίσουμε τις ευκαιρίες των αντιπάλων μας.

Η Γιουβέντους έχει παρόμοιο στιλ με το δικό μας. Χρειάζεται τη μπάλα στην κατοχή της. Είναι εξαιρετική στην άμυνα και βρίσκεται στο ίδιο σημείο με εμάς: μπορούν να κατακτήσουν το τρεμπλ. Έχουμε πετύχει πολλά γκολ, αλλά στον τελικό τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπάρχει μεγάλη ένταση κι αυτό πρέπει να το ξεπεράσουμε. Είμαι πολύ υπερήφανος για όσα πέτυχα στην καριέρα μου, ανεξάρτητα με τα τρόπαια. Εχω κερδίσει και έχω χάσει. Τώρα είμαι προπονητής και απλώς κάνω τη δουλειά μου.

Ο κ. Αλέγκρι έχει αποκτήσει πολύ καλή φήμη απ΄όσα έχει κάνει τόσο στη Μίλαν όσο και στη Γιουβέντους. Συγχαρητήρια για την εντυπωσιακή δουλειά και την επιτυχία να περάσει τη δική του φιλοσοφία στη Γιουβέντους. Έχω στα χέρια μου ένα εντυπωσιακό μίγμα ποδοσφαιριστών που οδήγησαν την ομάδα σε μεγάλες επιτυχίες. Ελπίζω ότι θα δούμε έναν υπέροχο τελικό, ένα σπουδαίο παιχνίδι και η ομάδα που θα κερδίσει θα είναι η καλύτερη».

Δείτε ορισμένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του τελικού…
* Η Γιουβέντους επανεμφανίζεται σε τελικό μετά από 12 χρόνια και την ήττα από τη Μίλαν στα πέναλτι (2003, Μάντσεστερ)

* Δύο παίκτες της είχαν αγωνιστεί σ΄εκείνο το ματς: ο αρχηγός Τζίτζι Μπουφόν και ο Αντρέα Πίρλο, αλλά με τη φανέλα των αντιπάλων!

* Εκτός από τους δύο προαναφερθέντες, την εμπειρία του τελικού έχουν ξαναζήσει ο Πατρίς Εβρά (Μονακό, Μάντσεστερ Γ.), ο Κάρλος Τέβες (Μάντσεστερ Γ.) και ο Αλβάρο Μοράτα.

* Ο νεαρός Ισπανός έπαιξε ως αλλαγή το 2014 στη νίκη της Ρεάλ επί της Ατλέτικο. Αν η «Γιούβε» επικρατήσει, θα γίνει μόλις ο τέταρτος που κατακτά διαδοχικά Champions League με διαφορετική ομάδα. Οι άλλοι τρεις είναι ο Μαρσέλ Ντεσαγί (Μαρσέιγ 1993, Μίλαν 1994), ο Πάουλο Σόουζα (Γιουβέντους 1996, Ντόρτμουντ 1997) και ο Σάμουελ Ετό (Μπαρτσελόνα 2009, Ιντερ 2010)

* Εκπληκτικές είναι οι συμπτώσεις που ακολουθούν τον Μοράτα σε αυτό το επίπεδο: η Ντόρτμουντ με τον Πάουλο Σόουζα νίκησε στον τελικό του 1997 τη Γιουβέντους, η Ιντερ του Ετό απέκλεισε στον ημιτελικό τη Μπαρτσελόνα το 2010 και φέτος ο Μοράτα ήταν μεγάλος πρωταγωνιστής στον θρίαμβο της Γιουβέντους επί της Ρεάλ Μαδρίτης. Το 1994 ο Ντεσαγί δεν είχε την δυνατότητα να... πληγώσει την παλιά του ομάδα, καθώς η Μαρσέιγ είχε αποβληθεί λόγω σκανδάλου δωροδοκίας.

* Για δεύτερη φορά στην Ιστορία, ο νικητής του τελικού θα κατακτήσει το τρεμπλ, καθώς αμφότερες έχουν ήδη πανηγυρίσει το πρωτάθλημα και το κύπελλο στις χώρες τους. Η προηγούμενη ήταν το 2010 στον τελικό Ιντερ-Μπάγερν (2-0)

* Οι δύο ομάδες έχουν αγωνιστεί σε επτά τελικούς κυπέλλου πρωταθλητριών. Πολύ καλύτερη η συγκομιδή της Μπαρτσελόνα με 4 νίκες, 3 ήττες ενώ η Γιουβέντους έχει 2 νίκες και 5 ήττες.

* Σε περίπτωση αποτυχίας, η «Γηραιά Κυρία» θα γίνει η ομάδα με τις περισσότερες ήττες, καθώς μέχρι τώρα από πέντε έχουν επίσης η Μπενφίκα και η Μπάγερν.

* Οκτώ παίκτες της Μπαρτσελόνα είχαν αγωνιστεί και στον τελικό του 2011, στη νίκη (3-1) επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Αλβες, Πικέ, Τσάβι, Ινιέστα, Μασεράνο, Μπουσκέτς, Πέδρο, Μέσι. Στον πάγκο ήταν ο Αντριάνο.

* Δύο φορές αντιμετώπισε τη Μπαρτσελόνα ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι στο Champions League, ως προπονητής της Μίλαν. Εχασε τόσο στους προημιτελικούς του 2012, όσο και στη φάση των «16» την επόμενη χρονιά.

* Ο Λουϊς Ενρίκε στη σεζόν (2011/12) που θήτευσε στη Ρόμα, έχει «πικρές» αναμνήσεις από τη Γιουβέντους. Ηττήθηκε 4-0 στο Τορίνο και έφερε ισοπαλία 1-1 στη Ρώμη, ενώ αποκλείστηκε στους προημιτελικούς του Κόπα Ιτάλια με ακόμα ένα βαρύ 3-0 στην έδρα των «μπιανκονέρι». Επίσης, γνώρισε δύο ήττες από τη Μίλαν του Αλέγκρι.

* Αν σκοράρει ο Λιονέλ Μέσι, θα γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής που πετυχαίνει γκολ σε τρεις τελικούς Champions League (2009, 2011 οι προηγούμενοι)

* Ο «Leo» έχει σκοράρει επτά φορές στις τελευταίες πέντε αναμετρήσεις εναντίον ιταλικών ομάδων

* Ο Λουϊς Ενρίκε ήταν συμπαίκτης του Τσάβι όταν η Μπαρτσελόνα αποκλείστηκε από τη Γιουβέντους το 2003 στους προημιτελικούς του Champions League. Τερματοφύλακας της «Γιούβε» φυσικά ήταν ο Μπουφόν!

* Πρώτη φορά θα συναντηθούν μετά από 11 μήνες ο Τζόρτζιο Κιελίνι με τον Λουϊς Σουάρες. Η τελευταία ήταν όταν ο Ουρουγουανός... δάγκωσε τον Ιταλό σε ματς του Μουντιάλ της Βραζιλίας.

* Ο Μπουφόν και ο Πίρλο επιστρέφουν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2006, όταν πανηγύρισαν την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη «Σκουάντρα Ατζούρα».

* Το Βερολίνο είναι η τέταρτη γερμανική πόλη που φιλοξενεί τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών, μετά το Μόναχο (4 φορές), το Γκελζενκίρχεν και τη Στουτγκάρδη.

* Ο Μάρτιν Κασέρες είναι ο μοναδικός συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις δύο φιναλίστ, αφού είχε παίξει σε 13 ματς με τη Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2008/2009. Τον τελικό εκείνης της σεζόν τον είδε από τον πάγκο, ενώ μεθαύριο θα βρίσκεται στις εξέδρες αφού είναι τραυματίας.

* Εναντίον ιταλικών ομάδων, η Μπαρτσελόνα έχει 22 νίκες, 13 ισοπαλίες και 8 ήττες σε 43 αναμετρήσεις

* Αντίθετα η Γιουβέντους σε 44 ματς εναντίο Ισπανών, έχει 15 νίκες, 11 ισοπαλίες και 18 ήττες

* Ο Φέρεντς Πούσκας (Ρεάλ, 1960), είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει πετύχει τέσσερα γκολ σε τελικό, στο 7-3 επί της Αϊντραχτ όπου τα άλλα τρία γκολ σημείωσε ο Αλφρέδο ντι Στέφανο! Χατ-τρικ έχει πετύχει και ο Πειρίνο Πράτι της (Μίλαν, 1969). Με άλλα λόγια, τα τελευταία 43 χρόνια κανένας παίκτης δεν έχει σκοράρει περισσότερες από δύο φορές σε τελικό, κάτι που τελευταίος έκανε το 2010 με την Ιντερ ο Γκαμπριέλ Μιλίτο.

* Το πιο γρήγορο γκολ σε τελικό έχει πετύχει ο Πάολο Μαλντίνι το 2005 στο 51ο δευτερόλεπτο (Μίλαν-Λίβερπουλ)

* Ο Γενς Λέμαν (Αρσεναλ) το 2006 και ο Ντιντιέ Ντρογκμπά (Τσέλσι) το 2008 είναι οι μοναδικοί που έχουν αποβληθεί σε τελικό.

* Ο Κάρλο Αντσελότι (Μίλαν 2003, 2007 και Ρεάλ Μαδρίτης 2014), ο Χάινκες (Ρεάλ Μαδρίτης 1998, Μπάγερν 2013), ο Οτμαρ Χίτσφελντ (Ντόρτμουντ 1997, Μπάγερν 2001), ο Ερνστ Χάπελ (Φέγενορντ 1970, Αμβούργο, 1983) και ο Ζοζέ Μουρίνιο (Πόρτο 2004, Ιντερ 2010) είναι οι μοναδικοί προπονητές που έχουν κατακτήσει το τρόπαιο με διαφορετικές ομάδες.

* Οι προπονητές με τα περισσότερα τρόπαια είναι ο Κάρλο Αντσελότι και ο Μπομπ Πέισλι της Λίβερπουλ που έχουν από τρία

* Ο Κλάρενς Ζέεντορφ είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει κατακτήσει κύπελλο πρωταθλητριών με τρεις διαφορετικές ομάδες (Αγιαξ 1995, Ρεάλ 1998, Μίλαν 2003 και 2007).

* Οσο περίεργο κι αν φαίνεται, μόνο έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν «βγάλει» τροπαιούχο: η Μαδρίτη, το Βελιγράδι, το Αμστερνταμ, το Βουκουρέστι, η Λισαβόνα και -μόλις το 2012 με την Τσέλσι- το Λονδίνο.

* Οταν αγωνίστηκε εναντίον του Ολυμπιακού τον Σεπτέμβριο του 2007, ο Μάρκο Μπαλότα έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που έχει συμμετάσχει στο Champions League, σε ηλικία 43 ετών και 168 ημερών.

* Ο νεότερος παραμένει ο Σελεστίν Μπαμπαγιάρο, που ήταν 16 ετών και 87 ημερών, όταν έπαιξε με την Αντερλεχτ εναντίον της Στεάουα, το Νοέμβριο του 1994. Αποβλήθηκε στο 37ο λεπτό!

* Ο Ράιν Γκιγκς είναι ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που σκόραρε στο Champions League (στο 1-1 με τη Μπενφίκα) τον Σεπτέμβριο του 2011 σε ηλικία 37 ετών και 289 ημερών.

* Νεότερος σκόρερ παραμένει εδώ και χρόνια ο Πίτερ Οφορίκουε, που είχε σημειώσει το γκολ της τιμής για τον Ολυμπιακό, στο 1-5 από τη Ρόζενμποργκ την 1η Οκτωβρίου του 1997. Τότε ο «Πίπης» ήταν 17 ετών και 195 ημερών

* Η Αγγλία είναι η πιο «σίγουρη» χώρα, όταν εκπροσωπείται σε τελικό κυπέλλου πρωταθλητριών. Οι ομάδες της έχουν κατακτήσει τους 11 από τους 18 τελικούς στους οποίους έχουν συμμετάσχει. Το ρεκόρ συμμετοχών έχει η Ιταλία, με 26 τελικούς αλλά μόνο 12 νικηφόρους.

* Στους προηγούμενους 21 τελικούς του Champions League, 14 κρίθηκαν στην κανονική διάρκεια, ένας στην παράταση (ο περσινός Ρεάλ-Ατλέτικο) και πέντε στα πέναλτι. Εχουν σημειωθεί συνολικά 52 γκολ, με πιο σύνηθες σκορ το 2-1 (σε 5 αγώνες) και το 1-0 (σε 3).

* Το εκπληκτικό 7-3 της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Αϊντραχτ (1960) παραμένει η μεγαλύτερη νίκη σε τελικό. Την ίδια διαφορά των τεσσάρων γκολ έχει και η Μίλαν με το 4-0 επί της Μπαρτσελόνα το 1994 στην Αθήνα, αλλά και η Μπάγερν επί της Ατλέτικο Μαδρίτης το 1974.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Επιφυλακτικότητα και αναμονή Εντός κανόνων η μετάθεση πληρωμής του ΔΝΤ, λένε ΕΕ και Βερολίνο


Εντός κανόνων η μετάθεση πληρωμής του ΔΝΤ, λένε ΕΕ και Βερολίνο
  (Φωτογραφία:  AP )

Aθήνα
Η απόφαση της Ελλάδας να πληρώσει συνολικά και σε μεταγενέστερο χρόνο τις δόσεις για την απόσβεση των δανείων της από το ΔΝΤ «είναι συμβατή με τους κανόνες του ΔΝΤ και δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα της χώρας να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις», δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη νέα συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε πως ενώ είναι πιθανή, μέχρι στιγμής ο πρόεδρος Γιούνκερ δεν έχει αποστείλει πρόσκληση, οπότε δεν προβλέπεται στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν πως η εν λόγω απόφαση της Ελλάδας δε δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις της με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης του Λουξεμβούργου.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ χαρακτήρισε «δυνατό, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΔΝΤ, αν και κάπως ασυνήθιστο, αλλά νομικά απολύτως αδιαφιλονίκητο» το αίτημα της Ελλάδας να συγκεντρώσει τις οφειλές της για τον Ιούνιο σε μία.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο προηγούμενο της Ζάμπια τη δεκαετία του '70.

«Εμείς πάντα πιστεύαμε -και ο Έλληνας πρωθυπουργός εκφράστηκε σε αυτή την γραμμή- ότι η Ελλάδα βεβαίως θα ήταν σε θέση να καταβάλει τη σημερινή δόση. Το γιατί η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε αυτό το βήμα, δεν μπορώ να σας απαντήσω -πρέπει να απευθύνετε αυτή την ερώτηση στους εκπρόσωπους της Ελλάδας» δήλωσε ο κ. Γιέγκερ.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αλ. Τσίπρας: Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε παράλογες απαιτήσεις



Για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους ενημερώνει την εθνική αντιπροσωπεία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.
tsipras b
Τσίπρας: Οριστική λύση για την Ελλάδα και για την Ευρώπη
Από την πρώτη στιγμή η νέα ελληνική κυβέρνηση διακήρυξε ότι επιδιώκει μια ευρωπαϊκή λύση... βάζοντας επιτέλους τέλος στη λιτότητα, δίνοντας μια λύση ουσιαστική στο θέμα του χρέους, αυτή ακριβώς την ευρωπαϊκή λύση είναι που χρειαζόμαστε όχι μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η Αθήνα κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση, που αποτέλεσε την έμπρακτη και ειλικρινή βούλησή μας για ένα συμβιβασμό.
Η πρότασή μας ήταν μια σαφής απόδειξη του σεβασμού μας στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και στους συνομιλητές μας, πρέπει να τερματιστεί η σκληρή λιτότητα, χρειάζεται μια οριστική λύση και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Οπισθοχώρηση οι προτάσεις των δανειστών σε σχέση με όσα έχουμε συζητήσει μέχρι τώρα με τους εταίρους, συνέχισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι, η πρόταση αυτή  αποτέλεσε μια κακιά στιγμή για την Ευρώπη ή ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ και σύντομα θα αποσυρθεί. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει Έλληνας βουλευτής που ναψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ ή την αύξηση κατά 10 μονάδες στο ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος, είπε χαρακτηριστικά.
«O κόσμος μας ζητά μονάχα ένα πράγμα: Να μην υποχωρήσουμε από τα δίκαια αιτήματά μας. Να μην υποκύψουμε σε παράλογες απαιτήσεις», υπερτόνισε ο πρωθυπουργός.  Τώρα που γνωρίζετε με ακρίβεια τι μας ζητάνε σας καλώ με την ίδια ακρίβεια να ξεκαθαρίσετε αν αποδέχεστε ή απορρίπτετε την πρόταση, επισήμανε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Όσοι δουλεύουν για να υποτάξουν έναν λαό θα έχουν αντίθετα αποτελέσματα» υπογράμμισε για να παράσχει με έμφαση τη διαβεβαίωση στον ελληνικό λαό. πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε παράλογες απαιτήσεις.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για τη διαπραγμάτευση , αναφέρθηκε στους 6 άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης :
Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα
Απομείωση-αναδιάρθρωση χρέους
Προστασία μισθών καισυντάξεων
Αναδιανομή εισοδήματος υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας
Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων
Επενδυτικό πρόγραμμα

Αντ. Σαμαράς: Λέγατε ψέματα προεκλογικά και μετεκλογικά 
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, έλεγε επί μήνες ψέματα και προεκλογικά και μετεκλογικά. Δεν ήμασταν ποτέ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας και το ξέρατε, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, εκτιμώντας πως η χώρα οδεύει σε νέο μνημόνιο ενώ υπενθύμισε ότι, πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης αναγνώρισε πως η πρόταση των δανειστών είναι χειρότερη από το mail Χαρδούβελη.
Πήραμε σκληρά μέτρα, αλλά από αυτά που εσείς προτείνατε τα αποτρέψαμε, εάν εμείς είχαμε δεχθεί την αύξηση ΦΠΑ στα νησιά, θα είχε «κλείσει» η πέμπτη αξιολόγηση, επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός. Ακόμη και να κλείσει η συμφωνία, έρχεται νέο μνημόνιο το Φθινόπωρο με σκληρότερα μέτρα, εκτίμησε.
Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό και ζήτησε να μπει ένα τέρμα στις συκοφαντίες, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Βάλτε ένα τέρμα στις συκοφαντίες, να αλλάξει το κλίμα μεταξύ μας» - Πάψτε να χαϊδεύετε το Δημόσιο.
Ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τον Σεπτέμβριο έρχεται το μεγάλο μνημόνιο. «Είμαι ήδη σε επαφή και με ξένους ηγέτες και με Ευρωπαίους αξιωματούχους, για να ανακουφιστεί ο πόνος που φέρνει αυτή η συμφωνία
Ακόμα κι αν κλείσει αυτή η συμφωνία, έρχεται το μεγάλο Μνημόνιο από το Σεπτέμβριο.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκλογών ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι θα φέρουν τη χώρα πιο κοντά σε ατύχημα.
«Εμείς στη ΝΔ δε φοβόμσαστε τις εκλογές, η χώρα είναι αυτή που δεν αντέχει τις εκλογές».
Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, είπε« Προσέξτε μη γίνετε ο μοιραίος άνθρωπος για τη χώρα».
Νίκος Μιχαλολιάκος: Παράνομες και αντισυνταγματικές οι συμφωνίες που υπέγραψαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά και αυτή που θα υπογράψει η παρούσα κυβέρνηση
«Ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο δεν υπογράφεις κάτι τέτοιο» επισήμανε ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος αναφερόμενος στις προτάσεις των Θεσμών, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση με αντικείμενο την εν εξελίξει διαπραγμάτευση.
Ο κ. Μιχαλολιάκος επισήμανε ότι οι συμφωνίες που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτή που ετοιμάζεται να υπογράψει η παρούσα κυβέρνηση είναι παράνομες και αντισυνταγματικές, διότι διέπονται από το αγγλικό Δίκαιο και εκχωρούν εθνική κυριαρχία.
Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο γραμματέας της ΧΑ είπε ότι οι κραυγές της Νέας Δημοκρατίας περί των πρόωρων εκλογών δεν εξυπηρετούσαν κανέναν άλλο παρά τους εσωκομματικούς σκοπούς του στενού περιβάλλοντος Σαμαρά.
Επανερχόμενος στο ζήτημα της νέας συμφωνίας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τήρησε ούτε μία από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και επί της ουσίας ακόμα και σήμερα αποκρύπτει το περιεχόμενο της συμφωνίας. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «ο κ. Τσίπρας δεν μας λέει τι προτείνει και το αν η νέα συνθήκη που θέλει να υπογράψει θα διέπεται από το αγγλικό Δίκαιο».
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Μιχαλολιάκος πρότεινε: «Όχι άλλο μνημόνιο και επιστροφή στην εθνική παραγωγή και στον εθνικό προστατευτισμό».
Σταύρος Θεοδωράκης: Χάσατε πολύτιμο χρόνο κ. Τσίπρα
Στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν είναι τρυκ η διαπραγμάτευση. «Αναρωτηθήκατε αν είναι τρικ η πρόταση του κ. Γιούνκερ - Εσείς είστε που θα πρέπει να μας το απαντήσετε αυτό, εσείς μιλάτε καθημερινά μαζί του Ο κ. Θεοδωράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχασε πολύτιμο χρόνο, λέγοντας χαρακτηριστικά «τι κάνατε 130 μέρες;», συμπληρώνοντας ακόμη, ότι «η κυβέρνησή σας αρέσκεται σε καταστροφικούς αυτοσχεδιασμούς».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις με την εσωτερική της αντιπολίτευση ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ανέφερε πως «κ.Τσίπρα αποφασίσατε να πάτε μόνος στην διαπραγμάτευση» και ζήτησε να υπάρχει εθνική συνεννόηση για την επόμενη διαπραγμάτευση, για το χρέος και το ασφαλιστικό.
Το Ποτάμι θα είναι παρών στην τελευταία προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης με τους εταίρους αφήνοντας πίσω τα παιχνίδια ρήξης και τα παιχνίδια χρεοκοπίας, είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Δημήτρης Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση κοροϊδεύει ωμά τον λαό
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Η κυβέρνηση κοροϊδεύει ωμά τον λαό» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η πρότασή της ανοίγει νέο δρόμο για εκβιασμό του λαού. « Η κυβέρνηση πέτυχε να συγκαλύψει τον πραγματικό χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.
Ο γγ του ΚΚΕ ζήτησε την κατάργηση των μνημονίων, την αποδέσμευση από την Ε.Ε. και τη διαγραφή του χρέους.
«Παίζετε ένα κορυφαίο αλλά δραματικό για τον λαό μας έργο, εμπορευόσαστε την ψήφο του για τον πείσετε νας στα στηρίξει στο αντιλαϊκό σας έργο», είπε ο κ. Κουτσούμπας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε πως πρώτον, στους 4 μήνες δεν υπήρξε καμία κατάργηση των μνημονίων. Δεύτερον η κυβέρνηση έβαλε στο πάγο τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης. Τρίτον αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ. Τέταρτον η κυβέρνηση ετοιμάζει να υπογράψει την νέα συμφωνία με τους δανειστές.
Τα νέα μέτρα δεν θα προστεθούν απλά στα υφιστάμενα αντεργατικά μέτρα ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας τονίζοντας πως για το ΚΚΕ είναι απορριπτέα τόσο τα σχέδια των δανειστών όσο και της κυβέρνησης.
Πάνος Καμμένος: Τελειώσαν τα μνημόνια γι' αυτήν εδώ τη χώρα
Για μια ιστορική μέρα έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, επισημαίνοντας ότι «σήμερα είναι μία ημέρα που μπορεί να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας. Ή θα περάσει η κυβερνητική πρόταση ή ας αναλάβουν την ευθύνη όσοι δυναμιτίζουν την προσπάθεια».
Ο κ. Καμμένος,τόνισε ότι  «η χώρα απέκτησε μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται όρθια», ενώ υπογράμμισε τη στήριξη του κόμματός του στην κυβέρνηση: «σε αυτή τη Βουλή, χωρίς συνδιαλλαγή, στηρίξαμε και στηρίζουμε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα».
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, έκανε λόγο για τέλος στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού. «Τελειώσαν τα μνημόνια γι' αυτήν εδώ τη χώρα. Το λέει στη σελίδα 46 της συμφωνίας που προτείνει η Ελλάδα στους δανειστές». Απαντώντας σε παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη,ο κ. Καμμένος, είπε χαρακτηριστικά: «στα τέσσερα εσείς, παρακαλώ τους βιβλιοπώλες».
Ευάγγελος Βενιζέλος: Ο Τσίπρας κατάφερε να φέρει τη χώρα σε κατάσταση ρουά-ματ
Επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Ο κ. Τσίπρας ήρθε και επανέλαβε με μεταφυσική βεβαιότητα αυτά που έλεγε προεκλογικά ότι οπωσδήποτε θα επιτευχθεί συμφωνία».Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «μας παρουσίασε σχέδιο του Χότζα. Υπογράμμισε μόνο δύο από τα σκληρά μέτρα του πακέτου Γιούνκερ». Όπως σημείωσε, «αξίζει να δει κανείς το κείμενο των 47 σελίδων και να το συγκρίνει με το καταραμένο mail Χαρδούβελη». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ακόμη δεν έχουμε μιλήσει για τις χρηματοδοτικές ανάγκες από τον Αύγουστο και μετά, δεν έχουμε μιλήσει για το νέο δάνειο.«Για κάθε χαμένο μήνα διαπραγμάτευσης, «φορτωνόμαστε» έναν παραπάνω χρόνο μνημονίου».Ακόμη, χαρακτήρισε τη χώρα, σε κατάσταση ρουά - ματ.«Δεν μας λέει ο κ. Τσίπρας πώς κατάφερε να φέρει τη χώρα σε κατάσταση ρουά-ματ, να την κολλήσει με την πλάτη στον τοίχο».
Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη, ότι χώρα θα χρειαστεί τρίτο μνημόνιο. «Υπάρχει κυβέρνηση με άποψη; Υπάρχει δεδηλωμένη πλειοψηφία; Υπάρχει σχέδιο ή απλώς τρώμε χρόνο; - Δυστυχώς, η χώρα πλέον θέλει Μνημόνιο 3, θέλει νέο δάνειο».
Δευτερολογία - Τσίπρας: Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο
Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός μίλησε για διαπίστωση που προέκυψε από τις τοποθετήσεις των κ.κ. Σαμαρά, Θεοδωράκη και Βενιζέλου ότι «υπάρχει ένα κοινό νήμα, προσδοκία θα το έλεγα: ό,τι η χώρα θα οδηγηθεί σε τρίτο μνημόνιο, το οποίο θα φέρει η νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Κατανοώ την προσδοκία σας, τον κρυφό σας πόθο προκειμένου να δικαιωθείτε. Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι οι συνθήκες ασφυξίας που δημιουργήθηκαν δεν έχουν θέση στην Ευρώπη, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει τους λογαριασμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά, παρατήρησε ότι υπερασπίστηκε τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον κάλεσε να αποφασίσει αν θα συνταχτεί με την κυβέρνηση, ή με τους δανειστές.«Θα συνταχθείτε μαζί μας στην εθνική προσπάθεια απαιτώντας αναδιάρθρωση ή με τους δανειστές που ζητούν περισσότερα πλεονάσματα, δηλαδή αφαίμαξη και του ιδιωτικού τομέα για τον οποίο υποτίθεται ότι νοιάζεστε», ρώτησε. Αναφερόμενος στην στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και κυρίως της Ν.Δ., ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «συντάσσεστε με την εθνική γραμμή να μην γίνει αποδεκτό αυτό το κείμενο. Βοηθά αυτό την κυβέρνηση στην διαπραγματευτική της προσπάθεια».
«Σήμερα είδαμε τον αντιμνημονιακό Σαμαρά που είχαμε ξεχάσει», σχολίασε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε για την Ν.Δ.: «Καταγράφω στα θετικά την άρνησή σας να δεχθείτε την πρόταση των θεσμών ως έχει. Με βοηθάει. Και καταγράφω αυτό που είπατε για τον ΦΠΑ στα νησιά. Στον επόμενο διαπραγματευτικό γύρο θα πω πως αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλει να τον αυξήσουμε, εγώ δεν μπορώ να πάω πέρα από αυτό. Καταγράφω τη θέση σας. Αλλά όταν ο κ. Χαρδούβελης έστελνε το mail δεν σας είχε ρωτήσει; Διότι κάνετε ένα σφάλμα: συγκρίνετε την πρόταση των δανειστών με την πρόταση που εσείς κάνατε! Αυτό είναι άσκοπο διότι θα δείτε ότι είναι σχεδόν ταυτόσημη. Η πρόταση των δανειστών είναι χαμηλότερη κατά 8 δις ως προς τα πλεονάσματα των 2 επόμενο ετών. Στο mail προβλέπατε την κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά και την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Την κατάργηση του ΕΚΑΣ πρώτος την έφερε ο Υπουργός σας, ο κ. Στουρνάρας. Άρα τι έκαναν οι δανειστές; Περιέλαβαν όλες τις προτάσεις που εσείς κάνατε και διαπραγματευόσαστε».
Ο Πρωθυπουργός απάντησε στην κριτική του κ. Σαμαρά ότι θέλει την «ιερή αγελάδα» του Δημοσίου. «Ποια είναι η ιερή αγελάδα; Μήπως οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το θράσος να λέει ότι είναι μονομερής ενέργεια και θα μας θέσουν εκτός διαπραγμάτευσης οι δανειστές;», ρώτησε και υπενθύμισε πως η Ν.Δ. δεν προστάτευσε τον ιδιωτικό τομέα: 30% ανεργία, λουκέτα στις επιχειρήσεις, παγωμένο ΕΣΠΑ. «Έτσι προστατέψατε τον ιδιωτικό τομέα;», ρώτησε.
Ο Πρωθυπουργός επέκρινε τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος είπε ότι «ο χρόνος της Ελλάδας τελειώνει» και έθεσε ως όριο για την λήξη της διαπραγμάτευσης την 14η Ιουνίου. «Μας βάλατε ένα όρο: την 14η Ιούνη. Γιατί; Προφανώς γιατί είναι η ημερομηνία που κλείνει για λίγες μέρες η γερμανική Βουλή. Αυτό το θέμα δεν μου το έθεσε ούτε η κ. Μέρκελ στις μεταξύ μας συναντήσεις και μου το θέτετε εσείς μέσα στην ελληνική Βουλή;», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θέλω να σας ενημερώσω ότι χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει. Χρονικό όριο θα είναι η επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας»
Δευτερολογία - Σαμαράς: Δεν ξέρουμε αν έχετε τη δεδηλωμένη στο κόμμα σας
Στη δευτερολογία του ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δουλεύει τον κόσμο» και διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Ζητάτε να στηρίξουμε εμείς αυτό που δεν θέλουν οι δικοί σας να στηρίξουν;».
Ο πρόεδρος της ΝΔ ρώτησε τον πρωθυπουργό, «τι είναι η Ν.Δ., η πιο υπάκουη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ» και του καταλόγισε ότι δεν γνωρίζει αν έχει δεδηλωμένη στο κόμμα του.
«Εμείς καλέσαμε σε εθνική συνεννόηση, χωρίς συκοφαντίες όμως», είπε ο κ. Σαμαράς και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πει επιτέλους αλήθειες.
«Eίπατε σε μένα να μην κυκλοφορώ μόνο στην Κηφισιά. Μόλις αυξήσετε τον ΦΠΑ, να πάμε μαζί μια βόλτα στα νησιά κ. Τσίπρα», τόνισε ο κ. Σαμαράς και μίλησε για πρωτόγνωρη στάση πληρωμών και οικονομία που βουλιάζει.
Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον Πρωθυπουργό να μην μιλάει για το Ζάππειο, γιατί έχει απαντήσεις, και διερωτήθηκε τι θα απαντά ο κ. Τσίπρας όταν ερωτηθεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Ξέσπασαν σε γέλια με τον Βενιζέλο…


Δύο φράσεις του, ήταν αρκετές, για να προκαλέσουν βροχή από γέλια στην αίθουσα του κοινοβουλίου.

«Εμείς έχουμε δύο πυλώνες. Την...
αλήθεια και την υπευθυνότητα», είπε αρχικά, λαμβάνοντας γέλια και ειρωνικά χειροκροτήματα.

Η φράση όμως που πραγματικά ξεσήκωσε την αίθουσα ήταν άλλη:

Σας φέρονται σκανδαλωδώς καλύτερα, απ’ ότι φέρθηκαν σε μας. Αυτό θα το δείτε ανάγλυφα σε λίγο καιρό.

Μπορεί να μην δίνει κανείς σημασία σε αυτά που λέει, τουλάχιστον όμως, διασκεδάζει τους βουλευτές…

Read more...

Στα όρια κατάρρευσης τα Ασφαλιστικά Ταμεία


asfalistika-elleima-708
Σε ελλείμματα που αγγίζουν επικίνδυνα τα εκτιμώμενα ετήσια επίπεδα, «βούλιαξαν» τα ασφαλιστικά ταμεία πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο πεντάμηνο, δυσχεραίνοντας τη διαπραγματευτική θέση της Αθήνας στο πεδίο μάχης για το Ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΓΛΚ, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης είχαν πρωτογενές έλλειμμα 738 εκατ. ευρώ στο τέλος Απριλίου, έναντι πλεονάσματος 438 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περσινή περίοδο, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι τα Ταμεία έκαναν μια «βουτιά» 1,176 δισ ευρώ!
Σημειώνεται ότι με βάση τον Προϋπολογισμό, στο σύνολο του 2015 προβλέπεται έλλειμμα 968 εκατ. ευρώ.
Τις πταίει για την κατάσταση; Αν και οι δαπάνες είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ χαμηλότερες από πέρσι, αυτό δεν φτάνει για να απορροφήσει την απίστευτη απώλεια εσόδων. Και δεν είναι μόνο οι μικρότερες κατά 1 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, είναι και οι απώλειες από τις ασφαλιστικές εισφορές, που «βούλιαξαν» στα 5,210 δισ. ευρώ από 6,103 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, καθώς η μείωση των σχετικών κρατήσεων δεν αντισταθμίστηκε από άλλες πηγές, όπως διαβεβαίωναν υπηρεσιακοί και κυβερνητικοί παράγοντες όταν ψηφίζονταν οι σχετικές διατάξεις.
Ως εκ τούτου δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το ότι τα χρέη των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τους ιδιώτες έχουν εκτιναχθεί στα 2,165 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 50% των οφειλών του Δημοσίου απέναντι στους προμηθευτές του! Από αυτά τα 1,515 δισ. ευρώ βαραίνουν τον ΕΟΠΥΥ, ενώ άλλα 400 εκατ. ευρώ είναι τα χρωστούμενα εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Γ. Παπανδρέου: Χωρίς ουσία οι εργασίες της Εξεταστικής για τα μνημόνια...


ΚΙΔΗΣΟ: Χωρίς ουσία οι εργασίες της Εξεταστικής για τα μνημόνια
Κανένα νέο στοιχείο δεν έχει προκύψει μέχρι τώρα από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια, σημειώνει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Σε ανακοίνωσή του, το "Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών" υποστηρίζει ότι η Εξεταστική Επιτροπή λειτουργεί ως..
«βήμα για να ακουστούν χιλιοειπωμένοιισχυρισμοί και ανακρίβειες ή ακόμη και διαστρεβλώσεις της παραγματικότητας».

Ακόμη, επισημαίνει πως η Επιτροπή συνεχίζει αμέριμνη τη λειτουργία της «τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι, όσον αφορά στις προσπάθειες για επίτευξη νέας συμφωνίας με τους δανειστές και ο λαός αγωνιά για την εκ νέου χρηματοδότησή της».

Το Κίνημα απαντά και στην επίθεση του προέδρου του ΕΒΕΑ Κώστα Μίχαλου εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου, χωρίς στοιχεία, όπως αναφέρει, υπενθυμίζοντας ότι διετέλεσε γενικός γραμματέας υπουργείου στην κυβέρνηση Καρμανλή που διόγκωσε τα ελλείμματα της χώρας...


Read more...

Φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων κατέγραψε το ΣΔΟΕ, τον Μάιο...


Φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων κατέγραψε το ΣΔΟΕ, τον Μάιο
Δεκάδες «λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ για τον μήνα Μάιο. Ξεχωρίζουν οι...
περιπτώσεις της δέσμευσης καταθέσεων ενός θανόντα, καθώς διαπιστώθηκε αδικαιολόγητη προσαύξηση της περιουσίας του κατά 1,5 εκατ. ευρώ, και ενός συνταξιούχου, ο οποίος προσαύξησε την περιουσία του από το 2001 έως 2010 κατά 1,19 εκατ. ευρώ.

Επίσης, καταγράφηκαν δεκάδες περιπτώσεις εικονικών φορολογικών στοιχείων και πλαστών παραστατικών από επιχειρήσεις.

Παρακάτω αναφέρονται μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις που ολοκληρώθηκαν το μήνα Μάιο 2015:

 Ι. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΙΓΑΙΟΥ

1. Αρχιτέκτονας δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία και με αυτό τον τρόπο απέκρυψε εισοδήματα 9.302.969,62 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
2. Φωτογράφος δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία και με αυτό τον τρόπο απέκρυψε εισοδήματα 3.882.665,39 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
3. Φυσικό πρόσωπο, μη επιτηδευματίας, προσαύξησε την περιουσία του 177.150,18 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών του λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
4. Επιχείρηση, που δραστηριοποιείται στον τομέα των γενικών επισκευών πλοίων, εξέδωσε πλήθος εικονικών φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 7.090.794,62 €.
5. Επιχείρηση, εμπορίας πολυτίμων μετάλλων, εξέδωσε είκοσι επτά (27) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.451.985,52 €.
6. Επιχείρηση, κατασκευαστικών εργασιών κτηρίων, εξέδωσε πενήντα οκτώ (58) πλαστά -  εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.828.400,00 €.
7. Επιχείρηση, εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων, ελαστικών και λιπαντικών, εξέδωσε εξήντα τέσσερα (64) πλαστά -  εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 491.010,11 €.
8. Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου οπωροκηπευτικών για τη χρήση 2011, εξέδωσε εξήντα δύο (62) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 358.835,35 €, ενώ παράλληλα δεν εξέδωσε δέκα (10) φορολογικά στοιχεία αξίας 46.248,33 €.
9. Αθλητικό σωματείο, δεν εξέδωσε 3.267 φορολογικά στοιχεία, συνολικής καθαρής αξίας 255.116,00  €.  

 II. ΕΙΔΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

1. Συνταξιούχος προσαύξησε την περιουσία του κατά τα έτη 2001 έως 2010 κατά 1.194.988,66 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
2. Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου μηχανημάτων και εξοπλισμών εξέδωσε είκοσι τέσσερα (24) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής καθαρής αξίας 214.466,90 €.
3. Επιχείρηση του τομέα της πληροφορικής ζήτησε και έλαβε δεκαπέντε (15) εικονικά φορολογικά στοιχεία  συνολικής καθαρής αξίας 1.641.521,21 €.
4. Επιχείρηση ανάπτυξης λογισμικού ζήτησε και έλαβε τρία (3) εικονικά φορολογικά στοιχεία  συνολικής καθαρής αξίας 258.450,00 €.

 ΙΙΙ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ  & ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

1. Καθηγητές Α.Ε.Ι. για τις χρήσεις 2008 – 2012 απέκρυψαν εισοδήματα από επιδόματα συνολικού ύψους 1.452.340,89 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές τους δηλώσεις.
2. Επιχείρηση στον χώρο της εστίασης απέκρυψε εισοδήματα συνολικού ύψους 1.329.525,77 € χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει την πηγή  ή την αιτία προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
3. Ιδιωτική Μονάδα Υγείας δεν κατέβαλε το 5% επί των εισπραχθέντων νοσηλίων συνολικής αξίας 199.713,31 €.
4. Ιδιωτική Μονάδα Υγείας δεν κατέβαλε το 5% επί των εισπραχθέντων νοσηλίων συνολικής αξίας 162.927,72 €.
5. Επιχείρηση λιανικού εμπορίου κρεάτων εξέδωσε 266 πλαστά – εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.769.427,51 €.
6. Επιχείρηση παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 705.742,00 €.
7. Επιχείρηση παροχής υπηρεσιών συμβουλών επιχειρήσεων έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 428.600,00 €.
8. Επιχείρηση συστημάτων & υπηρεσιών τεχνολογίας έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 245.021,00 €.
9. Επιχείρηση διαφημιστικών υπηρεσιών έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 234.631,42 €.
10. Επιχείρηση χωματουργικών εργασιών έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 103.873,00 €.
11. Τεχνική εταιρεία έλαβε μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 360.000,00 €.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Read more...

EPT: Ολοκληρώνονται οι τοποθετήσεις διευθυντών & συντονιστών...


Στις 25 Μαΐου ανοίγει η ΕΡΤΤις τοποθετήσεις προσωρινών διευθυντών και συντονιστών ολοκλήρωσε η διοίκηση της ΕΡΤ καθώς συνεχίζονται πυρετωδώς οι...
ετοιμασίες για τις πρώτες εκπομπές με νέα σήματα και λογότυπα. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν καθήκοντα προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού ανέλαβε ο Μιχαήλ Δημητρακάκος και της Διεύθυνσης Εκμετάλλευσης ο Κωνσταντίνος Γόντικας. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση τοποθετήθηκαν προσωρινώς ως συντονιστές οι:

- Μάριος Ξυράφας, (Προμήθειας Προγράμματος και Διαχείρισης Παγίων και Αποθεμάτων).

- Γεώργιος Βαλκανάς, (Προμήθειας Αγαθών & Υπηρεσιών).

- Σταύρος Παύλου, (Ασφαλείας και Μέριμνας).

- Πολυξένη Τζόβενου, (Διαδικασιών Υποδοχής, Ένταξης και Προσωρινής Τοποθέτησης του Προσωπικού της Γ.Δ. Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών).

Οι παραπάνω όπως επισημαίνεται «θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους έως τις οριστικές τοποθετήσεις στις θέσεις ευθύνης, οι οποίες θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση του νέου Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της ΕΡΤ»...
Σωτήρης Μανιάτης
efsyn.gr

Read more...

Βενιζέλος: Παραδίδω την εντολή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ...


Βενιζέλος: Παραδίδω την εντολή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ"Αποθέτω την εντολή που μου έδωσαν σε σας ως γνήσιους εκπροσώπους της κοινωνικής βάσης. Σας καλώ να πάρετε με σεβασμό στα χέρια σας την εντολή αυτή και αν...
τιμήσετε ο καθένας προσωπικά" τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο σύντομο χαιρετισμό στους συνέδρους καθώς λόγω της συζήτησης το απόγευμα στη Βουλή, την βασική ομιλία θα την κάνει αύριο, Σάββατο στις 12:00.

«Θα μιλήσω αύριο για τους λόγους που με οδήγησαν να ζητήσω τη λήξη της θητείας μου ένα χρόνο νωρίτερα. Ίσως κάποιοι νομίζουν πως θα βρουν το πεδίο ελεύθερο για άλωση και αλλοίωση του μικρού ΠΑΣΟΚ. Θα με βρουν απέναντί τους, μακριά από τα βάρη που με κάνουν να μην λέω ορισμένα πράγματα» είπε ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος. Είπε επίσης πως αν και δεν θα είναι πρόεδρος, θα είναι κοντά στο κόμμα ενώ αναφέρθηκε με σκληρά λόγια σε στελέχη που υπονόμευσαν και εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ.

«Το συνέδριο αυτό βρίσκει το ΠΑΣΟΚ μικρό εκλογικά και κοινοβουλευτικά. Εγκαταλελειμμένο από στελέχη, που διαμορφώθηκαν μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ανυψώθηκαν και τιμήθηκαν με υψηλά αξιώματα. Υπονομευμένο από προσωπικές συμπεριφορές» είπε με έμφαση και πρόσθεσε: «Εις πείσμα όλων το ΠΑΣΟΚ υπάρχει»...
tsantiri.gr

Read more...

Το 59% επικροτεί την κυβέρνηση…


Στο 23,6% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ…

Υπερ του ευρώ τάσσεται το 79% και 19% υπέρ της δραχμής δίνει δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί αύριο.

Το...
59% των ερωτηθέντων δήλωνουν ικανοποιημένοι με τον τρόπο που διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση με το Eurogroup και τους Θεσμούς ενώ 35% διαφωνεί.

Το 47% θεωρεί πως η Κυβέρνηση πρέπει να δεχτεί την πρόταση των δανειστών και εταίρων μας ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση και ο δανεισμός της χώρας μας και 35% δηλώνει πως πρέπει να απορρίψει την πρόταση.

Στην εκτίμηση ψήφου τα κόμματα καταγράφουν τα εξής ποσοστά:

ΣΥΡΙΖΑ: 45%
ΝΔ: 21,4%
Χρυσή Αυγή: 5,3%
Ποτάμι: 7,4%
ΚΚΕ: 5,2%
ΑΝΕΛ: 3,8%
ΠΑΣΟΚ: 3,5%

Στην πρόθεση ψήφου καταγράφονται τα εξής ποσοστά:

ΣΥΡΙΖΑ: 37,2%
ΝΔ: 17,7%
Χρυσή Αυγή: 4,4%
Ποτάμι: 6,1%
ΚΚΕ: 4,3%
ΑΝΕΛ: 3,2%
ΠΑΣΟΚ: 2,9%

Read more...

Μαξίμου: Τι προτείνουν, τι προτείνουμε...


Μαξίμου: Τι μας ζητούν οι δανειστές
Σε εκτεταμένη ανεπίσημη ενημέρωσή (Non Paper), κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για κοινά συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν εμπεριέχονται στην πρόταση των δανειστών (ενώ...
η ελληνική κυβέρνηση τις ενσωμάτωσε στη δική της πρόταση), συγκρίνουν τις δύο προτάσεις και τονίζουν ότι η πρόταση που παρουσιάστηκε από τους θεσμούς στις Βρυξέλλες περιέχει ακραίες θέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση: "Η σύγκριση μεταξύ όχι μόνο των δύο προτάσεων, αλλά και με το μεσοπρόθεσμο 2015-2018 [...] αποκαλύπτει ποιοι θέλουν τη χώρα εγκλωβισμένη και τι συμφέροντα εξυπηρετούν"

Όπως αναφέρεται, "η πρόταση που παρουσιάστηκε από τους θεσμούς στις Βρυξέλλες χθες, Τετάρτη, περιέχει ακραίες θέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση. Δεν ανταποκρίνονται, μάλιστα, στις αλλαγές που είχαν αποδεχθεί στο Brussels Group! Δεν έχουν κάνει ούτε βήμα πίσω, ανεξάρτητα αν στους τέσσερις αυτούς μήνες οι δύο πλευρές είχαν συγκλίνει σε μεταρρυθμίσεις, τις οποίες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ενσωμάτωσε στην πρότασή της, η πρόταση των δανειστών δεν τις εμπεριέχει. Αυτή τους η στάση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο συμβάλει στην εύρεση αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Αν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους θα συνεχιστεί το τραγικό λάθος της κυβέρνησης Σαμαρά/Βενιζέλου που οδήγησε τη χώρα σε στρατηγικό αδιέξοδο λιτότητας".

"Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δεν αντικατοπτρίζει τις αρχικές της θέσεις –όπως αυτές εκφράστηκαν στις προγραμματικές της δηλώσεις- αλλά είναι προϊόν υποχωρήσεων και συμβιβασμών στη βάση των επεξεργασιών του Brussels Group και των τεχνικών κλιμακίων. Η κυβέρνηση, μάλιστα, συναρτά την υπογραφή της συμφωνίας μόνο με λύση για το χρέος, καθώς και με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, όπως είχε τονίσει και ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του Economist, η όποια συμφωνία συναρτάται με τέσσερα βασικά σημεία:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μπορέσει η χώρα να διασπάσει το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

β. Να μην υπάρξουν δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.

γ. Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα και τέλος

δ. Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες".

"Η σύγκριση μεταξύ όχι μόνο των δύο προτάσεων, αλλά και με το μεσοπρόθεσμο 2015-2018, που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, καθώς και με το γνωστό mail Χαρδούβελη, αποκαλύπτει ποιοι θέλουν τη χώρα εγκλωβισμένη και τι συμφέροντα εξυπηρετούν", τονίζεται.

"Οι θεσμοί ζητούν την ψήφιση όλων των μέτρων τον Ιούνιο και άμεση εφαρμογή τους από την 1η Ιουλίου 2015. Ζητούν ακόμα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016!", επισημαίνεται.

1. Πρωτογενή πλεονάσματα

Τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν τεράστιο ρόλο στην πορεία για την ανάπτυξη. Μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος μεταφράζεται σε 1,8 δισ. ευρώ που διατίθεται στην πραγματική οικονομία και όχι στη μαύρη τρύπα του χρέους.



Συνολικά στην 4ετία το όφελος για την ελληνική οικονομία είναι περίπου 14 δισ. ευρώ [ακόμα και δεν υπολογίσουμε την ανάπτυξη του ΑΕΠ που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το ποσό]. Ανά έτος αναλογεί περίπου σε 3.6 δισ. ευρώ, 5.4 δισ. 3.6 δις, 1.1 δις αντίστοιχα.

2. ΦΠΑ

Δανειστές: Επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ [1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο]. Άμεση εφαρμογή της κατάργησης όλων των εξαιρέσεων από 01/07/2015.


Κυβέρνηση: Η εφαρμογή του νέου ΦΠΑ σε ξενοδοχεία, καταλύματα και νησιά [όπου καταργούνται οι εξαιρέσεις] θα εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου του 2015. Ουσιαστικά μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων [έστω και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα], ενώ σημαντικά μειώνονται και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

3. Συντάξεις - ΕΚΑΣ

Δανειστές:

·        Σύνταξη στα 67! Όσοι συνταξιοδοτούνται μετά την 30η Ιουνίου 2015 θα εισπράττουν ανταποδοτική σύνταξη και αφού συμπληρώνουν την ηλικία των 67 ετών.

·        Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ως το τέλος του 2016. Να σημειωθεί ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ περιλαμβάνονταν στα προαπαιτούμενα που είχε υπογράψει ο Γ. Στουρνάρας.

·        Περικοπές στις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ τον χρόνο [1,8 δισ. ευρώ!]

Διαβαστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

 

Read more...