Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Τελικός Champions League «Γιούβε» και Μπάρτσα» με κοινό... όνειρο «τρελό» στο Βερολίνο


«Γιούβε» και Μπάρτσα» με κοινό... όνειρο «τρελό» στο Βερολίνο
Βερολίνο, Γερμανία
Η «καρδιά» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου «χτυπάει» δυνατά στο Βερολίνο, εκεί όπου το βράδυ του Σαββάτου (6/6, 21:45, ΝΕΡΙΤ), θα διεξαχθεί ο μεγάλος τελικός του Champions League ανάμεσα στη Μπαρτσελόνα και τη Γιουβέντους. Ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης θα «συνδεθεί» με τη γερμανική πρωτεύουσα για τον 60ο τελικό της διοργάνωσης που βρίσκει για πρώτη φορά «Μπιανκονέρι» και «Μπλαουγκράνα» αντίπαλους με φόντο το βαρύτιμο τρόπαιο.

Τόσο η «Βέκια Σινιόρα» που ψάχνει την 3η «κούπα», όσο και η «Μπάρτσα» που… φλερτάρει με την 5η, έχουν κατακτήσει το «νταμπλ» εντός των συνόρων της Ιταλίας και της Ισπανίας αντίστοιχα και πλέον απομένει να μάθουμε ποια θα κάνει το «τρεμπλ».

Η προϊστορία λέει πως οι Ιταλοί και οι Ισπανοί έχουν βρεθεί αντιμέτωπες στα Κύπελλα Ευρώπης έξι φορές, αλλά για πρώτη φορά θα παίξουν μαζί σε έναν τελικό. Στις νίκες υπάρχει απόλυτη ισορροπία, αφού μοιράζονται από δυο και δυο ισοπαλίες, ενώ τα τέρματα είναι 7-6 υπέρ της «Μπάρτσα».

Ο τεχνικός της Γιουβέντους, Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής στο Βερολίνο:

«Ξεκινήσαμε με στόχο τη συμμετοχή στους προημιτελικους και να που τώρα είμαστε στον τελικό. Μέσι, Νεϊμάρ, Σουάρες και η συνήθης ερώτηση: πώς τους σταματάμε; Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το ματς δεν θα λήξει 0-0, άρα οφείλουμε να σκοράρουμε. Θα είναι ένα μεγάλο ματς, όπως όλοι οι τελικοί. Θα χρειαστούμε τύχη και πολύ δουλειά.

Λυπάμαι πολύ για την απώλεια του Κιελίνι. Χάσαμε έναν παίκτη που ήταν εκπληκτικός από το ξεκίνημα της σεζόν. Στη θέση του θα παίξουν ο Μπαρτσάλι ή ο Ογκμπόνα. Αμφότεροι βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Αύριο το βράδυ θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Είναι ένα ματς. Δεν έχεις την ευκαιρία να ξαναπαίξεις. Η αντίπαλός μας είναι μία εξαιρετική ομάδα, αλλά όπως όλες έχει κάποιες ατέλειες, κάποιες αδυναμίες. Είμαστε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι. Πρέπει να είμαστε ισχυροί πνευματικά και να ανατρέψουμε οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση αντιμετωπίσουμε, γιατί το φαβορί είναι η Μπαρτσελόνα».

Από τη δική του πλευρά, ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, Λουίς Ενρίκε, ανέφερε για λογαριασμό των «Μπλαουγκράνα»: «Η ομάδα έφτασε εκεί που ήθελε: με δύο τίτλους και την πιθανότητα για τρίτο. Το ματς θα κριθεί στη μάχη του κέντρου, εκεί παίζεται το παιχνίδι. Εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε την κατοχή, να δημιουργήσουμε κινδύνους και να περιορίσουμε τις ευκαιρίες των αντιπάλων μας.

Η Γιουβέντους έχει παρόμοιο στιλ με το δικό μας. Χρειάζεται τη μπάλα στην κατοχή της. Είναι εξαιρετική στην άμυνα και βρίσκεται στο ίδιο σημείο με εμάς: μπορούν να κατακτήσουν το τρεμπλ. Έχουμε πετύχει πολλά γκολ, αλλά στον τελικό τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπάρχει μεγάλη ένταση κι αυτό πρέπει να το ξεπεράσουμε. Είμαι πολύ υπερήφανος για όσα πέτυχα στην καριέρα μου, ανεξάρτητα με τα τρόπαια. Εχω κερδίσει και έχω χάσει. Τώρα είμαι προπονητής και απλώς κάνω τη δουλειά μου.

Ο κ. Αλέγκρι έχει αποκτήσει πολύ καλή φήμη απ΄όσα έχει κάνει τόσο στη Μίλαν όσο και στη Γιουβέντους. Συγχαρητήρια για την εντυπωσιακή δουλειά και την επιτυχία να περάσει τη δική του φιλοσοφία στη Γιουβέντους. Έχω στα χέρια μου ένα εντυπωσιακό μίγμα ποδοσφαιριστών που οδήγησαν την ομάδα σε μεγάλες επιτυχίες. Ελπίζω ότι θα δούμε έναν υπέροχο τελικό, ένα σπουδαίο παιχνίδι και η ομάδα που θα κερδίσει θα είναι η καλύτερη».

Δείτε ορισμένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του τελικού…
* Η Γιουβέντους επανεμφανίζεται σε τελικό μετά από 12 χρόνια και την ήττα από τη Μίλαν στα πέναλτι (2003, Μάντσεστερ)

* Δύο παίκτες της είχαν αγωνιστεί σ΄εκείνο το ματς: ο αρχηγός Τζίτζι Μπουφόν και ο Αντρέα Πίρλο, αλλά με τη φανέλα των αντιπάλων!

* Εκτός από τους δύο προαναφερθέντες, την εμπειρία του τελικού έχουν ξαναζήσει ο Πατρίς Εβρά (Μονακό, Μάντσεστερ Γ.), ο Κάρλος Τέβες (Μάντσεστερ Γ.) και ο Αλβάρο Μοράτα.

* Ο νεαρός Ισπανός έπαιξε ως αλλαγή το 2014 στη νίκη της Ρεάλ επί της Ατλέτικο. Αν η «Γιούβε» επικρατήσει, θα γίνει μόλις ο τέταρτος που κατακτά διαδοχικά Champions League με διαφορετική ομάδα. Οι άλλοι τρεις είναι ο Μαρσέλ Ντεσαγί (Μαρσέιγ 1993, Μίλαν 1994), ο Πάουλο Σόουζα (Γιουβέντους 1996, Ντόρτμουντ 1997) και ο Σάμουελ Ετό (Μπαρτσελόνα 2009, Ιντερ 2010)

* Εκπληκτικές είναι οι συμπτώσεις που ακολουθούν τον Μοράτα σε αυτό το επίπεδο: η Ντόρτμουντ με τον Πάουλο Σόουζα νίκησε στον τελικό του 1997 τη Γιουβέντους, η Ιντερ του Ετό απέκλεισε στον ημιτελικό τη Μπαρτσελόνα το 2010 και φέτος ο Μοράτα ήταν μεγάλος πρωταγωνιστής στον θρίαμβο της Γιουβέντους επί της Ρεάλ Μαδρίτης. Το 1994 ο Ντεσαγί δεν είχε την δυνατότητα να... πληγώσει την παλιά του ομάδα, καθώς η Μαρσέιγ είχε αποβληθεί λόγω σκανδάλου δωροδοκίας.

* Για δεύτερη φορά στην Ιστορία, ο νικητής του τελικού θα κατακτήσει το τρεμπλ, καθώς αμφότερες έχουν ήδη πανηγυρίσει το πρωτάθλημα και το κύπελλο στις χώρες τους. Η προηγούμενη ήταν το 2010 στον τελικό Ιντερ-Μπάγερν (2-0)

* Οι δύο ομάδες έχουν αγωνιστεί σε επτά τελικούς κυπέλλου πρωταθλητριών. Πολύ καλύτερη η συγκομιδή της Μπαρτσελόνα με 4 νίκες, 3 ήττες ενώ η Γιουβέντους έχει 2 νίκες και 5 ήττες.

* Σε περίπτωση αποτυχίας, η «Γηραιά Κυρία» θα γίνει η ομάδα με τις περισσότερες ήττες, καθώς μέχρι τώρα από πέντε έχουν επίσης η Μπενφίκα και η Μπάγερν.

* Οκτώ παίκτες της Μπαρτσελόνα είχαν αγωνιστεί και στον τελικό του 2011, στη νίκη (3-1) επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Αλβες, Πικέ, Τσάβι, Ινιέστα, Μασεράνο, Μπουσκέτς, Πέδρο, Μέσι. Στον πάγκο ήταν ο Αντριάνο.

* Δύο φορές αντιμετώπισε τη Μπαρτσελόνα ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι στο Champions League, ως προπονητής της Μίλαν. Εχασε τόσο στους προημιτελικούς του 2012, όσο και στη φάση των «16» την επόμενη χρονιά.

* Ο Λουϊς Ενρίκε στη σεζόν (2011/12) που θήτευσε στη Ρόμα, έχει «πικρές» αναμνήσεις από τη Γιουβέντους. Ηττήθηκε 4-0 στο Τορίνο και έφερε ισοπαλία 1-1 στη Ρώμη, ενώ αποκλείστηκε στους προημιτελικούς του Κόπα Ιτάλια με ακόμα ένα βαρύ 3-0 στην έδρα των «μπιανκονέρι». Επίσης, γνώρισε δύο ήττες από τη Μίλαν του Αλέγκρι.

* Αν σκοράρει ο Λιονέλ Μέσι, θα γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής που πετυχαίνει γκολ σε τρεις τελικούς Champions League (2009, 2011 οι προηγούμενοι)

* Ο «Leo» έχει σκοράρει επτά φορές στις τελευταίες πέντε αναμετρήσεις εναντίον ιταλικών ομάδων

* Ο Λουϊς Ενρίκε ήταν συμπαίκτης του Τσάβι όταν η Μπαρτσελόνα αποκλείστηκε από τη Γιουβέντους το 2003 στους προημιτελικούς του Champions League. Τερματοφύλακας της «Γιούβε» φυσικά ήταν ο Μπουφόν!

* Πρώτη φορά θα συναντηθούν μετά από 11 μήνες ο Τζόρτζιο Κιελίνι με τον Λουϊς Σουάρες. Η τελευταία ήταν όταν ο Ουρουγουανός... δάγκωσε τον Ιταλό σε ματς του Μουντιάλ της Βραζιλίας.

* Ο Μπουφόν και ο Πίρλο επιστρέφουν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2006, όταν πανηγύρισαν την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη «Σκουάντρα Ατζούρα».

* Το Βερολίνο είναι η τέταρτη γερμανική πόλη που φιλοξενεί τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών, μετά το Μόναχο (4 φορές), το Γκελζενκίρχεν και τη Στουτγκάρδη.

* Ο Μάρτιν Κασέρες είναι ο μοναδικός συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις δύο φιναλίστ, αφού είχε παίξει σε 13 ματς με τη Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2008/2009. Τον τελικό εκείνης της σεζόν τον είδε από τον πάγκο, ενώ μεθαύριο θα βρίσκεται στις εξέδρες αφού είναι τραυματίας.

* Εναντίον ιταλικών ομάδων, η Μπαρτσελόνα έχει 22 νίκες, 13 ισοπαλίες και 8 ήττες σε 43 αναμετρήσεις

* Αντίθετα η Γιουβέντους σε 44 ματς εναντίο Ισπανών, έχει 15 νίκες, 11 ισοπαλίες και 18 ήττες

* Ο Φέρεντς Πούσκας (Ρεάλ, 1960), είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει πετύχει τέσσερα γκολ σε τελικό, στο 7-3 επί της Αϊντραχτ όπου τα άλλα τρία γκολ σημείωσε ο Αλφρέδο ντι Στέφανο! Χατ-τρικ έχει πετύχει και ο Πειρίνο Πράτι της (Μίλαν, 1969). Με άλλα λόγια, τα τελευταία 43 χρόνια κανένας παίκτης δεν έχει σκοράρει περισσότερες από δύο φορές σε τελικό, κάτι που τελευταίος έκανε το 2010 με την Ιντερ ο Γκαμπριέλ Μιλίτο.

* Το πιο γρήγορο γκολ σε τελικό έχει πετύχει ο Πάολο Μαλντίνι το 2005 στο 51ο δευτερόλεπτο (Μίλαν-Λίβερπουλ)

* Ο Γενς Λέμαν (Αρσεναλ) το 2006 και ο Ντιντιέ Ντρογκμπά (Τσέλσι) το 2008 είναι οι μοναδικοί που έχουν αποβληθεί σε τελικό.

* Ο Κάρλο Αντσελότι (Μίλαν 2003, 2007 και Ρεάλ Μαδρίτης 2014), ο Χάινκες (Ρεάλ Μαδρίτης 1998, Μπάγερν 2013), ο Οτμαρ Χίτσφελντ (Ντόρτμουντ 1997, Μπάγερν 2001), ο Ερνστ Χάπελ (Φέγενορντ 1970, Αμβούργο, 1983) και ο Ζοζέ Μουρίνιο (Πόρτο 2004, Ιντερ 2010) είναι οι μοναδικοί προπονητές που έχουν κατακτήσει το τρόπαιο με διαφορετικές ομάδες.

* Οι προπονητές με τα περισσότερα τρόπαια είναι ο Κάρλο Αντσελότι και ο Μπομπ Πέισλι της Λίβερπουλ που έχουν από τρία

* Ο Κλάρενς Ζέεντορφ είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει κατακτήσει κύπελλο πρωταθλητριών με τρεις διαφορετικές ομάδες (Αγιαξ 1995, Ρεάλ 1998, Μίλαν 2003 και 2007).

* Οσο περίεργο κι αν φαίνεται, μόνο έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν «βγάλει» τροπαιούχο: η Μαδρίτη, το Βελιγράδι, το Αμστερνταμ, το Βουκουρέστι, η Λισαβόνα και -μόλις το 2012 με την Τσέλσι- το Λονδίνο.

* Οταν αγωνίστηκε εναντίον του Ολυμπιακού τον Σεπτέμβριο του 2007, ο Μάρκο Μπαλότα έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που έχει συμμετάσχει στο Champions League, σε ηλικία 43 ετών και 168 ημερών.

* Ο νεότερος παραμένει ο Σελεστίν Μπαμπαγιάρο, που ήταν 16 ετών και 87 ημερών, όταν έπαιξε με την Αντερλεχτ εναντίον της Στεάουα, το Νοέμβριο του 1994. Αποβλήθηκε στο 37ο λεπτό!

* Ο Ράιν Γκιγκς είναι ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που σκόραρε στο Champions League (στο 1-1 με τη Μπενφίκα) τον Σεπτέμβριο του 2011 σε ηλικία 37 ετών και 289 ημερών.

* Νεότερος σκόρερ παραμένει εδώ και χρόνια ο Πίτερ Οφορίκουε, που είχε σημειώσει το γκολ της τιμής για τον Ολυμπιακό, στο 1-5 από τη Ρόζενμποργκ την 1η Οκτωβρίου του 1997. Τότε ο «Πίπης» ήταν 17 ετών και 195 ημερών

* Η Αγγλία είναι η πιο «σίγουρη» χώρα, όταν εκπροσωπείται σε τελικό κυπέλλου πρωταθλητριών. Οι ομάδες της έχουν κατακτήσει τους 11 από τους 18 τελικούς στους οποίους έχουν συμμετάσχει. Το ρεκόρ συμμετοχών έχει η Ιταλία, με 26 τελικούς αλλά μόνο 12 νικηφόρους.

* Στους προηγούμενους 21 τελικούς του Champions League, 14 κρίθηκαν στην κανονική διάρκεια, ένας στην παράταση (ο περσινός Ρεάλ-Ατλέτικο) και πέντε στα πέναλτι. Εχουν σημειωθεί συνολικά 52 γκολ, με πιο σύνηθες σκορ το 2-1 (σε 5 αγώνες) και το 1-0 (σε 3).

* Το εκπληκτικό 7-3 της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Αϊντραχτ (1960) παραμένει η μεγαλύτερη νίκη σε τελικό. Την ίδια διαφορά των τεσσάρων γκολ έχει και η Μίλαν με το 4-0 επί της Μπαρτσελόνα το 1994 στην Αθήνα, αλλά και η Μπάγερν επί της Ατλέτικο Μαδρίτης το 1974.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: