Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Ραγδαίες εξελίξεις: Η κυβερνηση δεν πλήρωσε το Δ.Ν.Τ – Εξοργισμένη η Λαγκάρντ


tilefwniki-epikoinwnia-tsipra-lagkarnt.w_l

Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα να συγκεντρωθούν οι τέσσερις δόσεις προς το Ταμείο σε μία, την οποία θα έχει περιθώριο να πληρώσει μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το Ταμείο αναμενεται να εγκρίνει το αίτημα.
Με αυτόν τον τρόπο αναβάλλει την πληρωμή των περίπου 300 εκατ. ευρώ που έπρεπε να καταβληθεί αύριο στο Ταμείο, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις από κυβερνητικά στελέχη.
Οι συνολικές υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ για το μήνα Ιούνιο συνολικά ανέρχονται στα 1,55 δισ. ευρώ.
Οι κανόνες του ΔΝΤ επιτρέπουν στην Ελλάδα να συγκεντρώσει τις κύριες πληρωμές σε μια κατάθεση, που η κυβέρνηση θα μπορούσε να πληρώσει αργότερα στη διάρκεια του μήνα, χωρίς να δημιουργηθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Ωστόσο αυτό έχει συμβεί μόνο άλλη μία φορά στην ιστορία του Ταμείου!
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες είχε επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να συγκεντρώσει τα αναγκαία ποσά. Ενώ από το πρωί κυκλοφορεί η είδηση ότι το δ.σ. του ΙΚΑ αποφάσισε τη μεταφορά 160 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης της ΤτΕ.
Τα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν ότι με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα αψηφά το Ταμείο και αντιδρά στους όρους των δανειστών για συμφωνία, ενώ κάποιοι προειδοποιούν για απρόβλεπτες συνέπειες.
«Η κίνηση εξέπληξε το Ταμείο», γράφει η Telegraph, που προσθέτει ότι η Ελλάδα με αυτό τον τρόπο αψηφά το ΔΝΤ και αναφέρει τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ που είχαν προηγηθεί.
Οι Financial Times από την άλλη αποδίδουν αυτή την απόφαση της Αθήνας στις εσωκομματικές πιέσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να του ζητούσαν να μην πληρωθεί η δόση ως αντίδραση στους όρους των δανειστών.
Αξιωματούχοι του ΔΝΤ θεωρούν ότι πρόκειται για πολιτική και όχι οικονομική απόφαση, καθώς τα 300 εκατ. είναι σχετικά μικρό ποσό, σημειώνουν οι Financial Times.
«Αυτή η κίνηση είναι σχεδόν άνευ προηγούμενου και με βάση τα χθεσινά σχόλια του κ. Τσίπρα, απροσδόκητη», σχολίασε ο Μουχτάμπα Ραχμάν, επικεφαλής για τις ευρωπαϊκές αναλύσεις στην Eurasia Group. «Προκαλεί άσκοπη κλιμάκωση και υπονομεύει περαιτέρω την καλή θέληση των δανειστών της Ελλάδας», πρόσθεσε.
Η απόφαση της Ελλάδας θα προκαλέσει επιπλοκές, πολιτικής φύσεως αλλά και στις αγορές, που είναι δύσκολο να προβλεφθούν, γράφουν οι New York Times.
Η κρίση στην Ελλάδα μπήκε σε μία «νέα και επικίνδυνη φάση», γράφει ο Guardian σχολιάζοντας αυτή την κίνηση, με τον οικονομικό συντάκτη Λάρι Ελιοτ να επισημαίνει ότι το ΔΝΤ αιφνιδιάστηκε από την απόφαση.
http://lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: