Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ο φ. Κουβέλης θέλει να ηγηθεί της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς

Ο φ. Κουβέλης θέλει να ηγηθεί της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς
Για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης τόνισε πως δεν τον ενδιαφέρει να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού όπως είπε είναι ήδη πρόεδρος.
Ο κ. Κουβέλης σημείωσε «με ενδιαφέρει να είμαι παρών στην ανασυγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικό σοσιαλισμού».
Στόχος του κ. Κουβέλη είναι η ΔΗΜΑΡ να επανέλθει δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο για το καλό του τόπου.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Καλαμάτα ενόψει του τρίτου συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ πρόσθεσε πως «για να καταστεί βιώσιμο το χρέος, χρειάζεται αναδιάρθρωση».
egiakoumis.gr

Read more...

Η Greenpeace "αδειάζει" τον Βενιζέλο...


Με αυτή τη φωτογραφία και λεζάντα «Οι πράξεις μιλούν δυνατότερα από τα λόγια» σχολίασε το ελληνικό γραφείο της Greenpeace την ομιλία του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης στη...
Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα όπου ο Βαγγέλης Βενιζέλος παρουσίασε την πολιτική της κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή ούτε λίγο ούτε πολύ ως παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση.
Όπως επεσήμανε η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση «Μέχρι τώρα όμως η κυβέρνηση έχει να δείξει ένα μακρύ κατάλογο πολιτικών που καταστρέφουν το κλίμα».
Την ίδια ώρα και στο πλαίσιο της της πανευρωπαϊκής εκστρατείας για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα το πλοίο σύμβολο της Greenpeace, Rainbow Warrior ΙΙΙ θα βρίσκεται από τις 25 έως τις 28 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο.,
Όπως επισημαίνει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, το Rainbow Warrior ΙΙΙ επιστρέφει στην Ελλάδα για να αναδείξει το τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος της εξάρτησης από το πετρέλαιο και να προωθήσει την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως λύση στο ενεργειακό πρόβλημα των νησιών του Αιγαίου. Όπως αναφέρει το το ελληνικό γραφείο της Greenpeace «η ηλεκτροπαραγωγή με καύση πετρελαίου στα νησιά του Αιγαίου κοστίζει στους Έλληνες καταναλωτές 800 εκατ. € ετησίως και ευθύνεται για σημαντική ρύπανση που απειλεί τη δημόσια υγεία και επιβαρύνει το μοναδικό φυσικό περιβάλλον των νησιών μας».
Η Ρόδος είναι ένα από τα νησιά με έντονο ενεργειακό πρόβλημα, καθώς μέσα σε λιγότερο από 20 χρόνια έχει σχεδόν διπλασιάσει την κατανάλωση ενέργειας. Τα καλοκαίρια βρίσκεται συχνά υπό την απειλή μπλακάουτ την ώρα που ως λύση προτείνεται η κατασκευή νέας πετρελαϊκής μονάδας χωρίς ποτέ να έχουν προωθηθεί επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και μικρές εφαρμογές ΑΠΕ στα κτίρια. Σήμερα το πετρέλαιο για ηλεκτροπαραγωγή της Ρόδου κοστίζει στους Έλληνες καταναλωτές 120 εκ. € ετησίως, ένα ποσό που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μειωθεί με την κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας...
topontiki.gr

Read more...

Αμφίπολη: Μέχρι και οκτώ θαλάμους μπορεί να έχει ο τάφος!...


Αμφίπολη: Μέχρι και οκτώ θαλάμους μπορεί να έχει ο τάφος!Ο αείμνηστος αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης πίστευε στη σημαντικότητα του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη εδώ και τουλάχιστον πέντε δεκαετίες, όταν...
νεαρός αρχαιολόγος ακόμη αφοσιώθηκε στις ανασκαφές στην περιοχή, πιστεύοντας ακράδαντα για την ύπαρξη ενός πολύ επιβλητικού, πρωτοφανούς στα αρχαιολογικά δεδομένα ταφικού μνημείου, γεγονός που το μαρτυρούσε άλλωστε και η μεγάλη τούμπα.

Για τις σκέψεις του και τις εκτιμήσεις του μίλησε στην εφημερίδα Χρονόμετρο ένας εκ των στενών του συνεργατών που θέλησε να κρατήσει τη ανωνυμία του, μας παρέθεσε τις εικασίες που έκανε ο αείμνηστος αρχαιολόγος και τις οποίες δεν πρόλαβε να επιβεβαιώσει με το ανασκαφικό του έργο

Ο Δημήτρης Λαζαρίδης, που ξεκίνησε τις ανασκαφές στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη το 1964, είχε εκμυστηρευτεί σε στενό του συνεργάτη τη δεκαετία του ’80 τα συμπεράσματά του, πίστευε λοιπόν πως αυτή η τούμπα με βάση το έργο του όλα εκείνα τα χρόνια και με τα στοιχεία που είχε με βάση τα μέσα που διέθετε, ότι μπορεί να κρύβει όχι μόνο τέσσερις ταφικούς θαλάμους που απασχολούν σήμερα την ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη, αλλά συνολικά ότι υπήρχαν πιθανότητες να φτάνουν τους οκτώ(!) και ήταν ο πρώτος που μίλησε για πολυεπίπεδο ταφικό μνημείο, παρόλο που πολλά από αυτά τα στοιχεία του δεν πρόλαβε να τα μεταφέρει με τη γραφίδα του στις πολλές σημειώσεις που κρατούσε.

Μάλιστα, ο μεγάλος δάσκαλος της αρχαιολογίας είκαζε ότι υπήρχε και δεύτερη είσοδος στο μνημείο στην κορυφή του Τύμβου στην Αμφίπολη και ότι αυτή είχε διανοιχτεί από τον Δεινοκράτη πριν από 2300 χρόνια, και μάλιστα πίστευε ότι «σφραγίστηκε» από το Λιοντάρι της Αμφίπολης, το οποίο όπως έχει επισημανθεί και επιβεβαιώνεται από την αρχαιολογική κοινότητα βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου.

Άλλωστε, γι’ αυτό και ο Δ. Λαζαρίδης ξεκίνησε το ανασκαφικό του έργο από το πάνω μέρος του λόφου στην περιοχή Καστά, για να βρει την μυστική πύλη, ωστόσο έμεινε μόνο με τα ευρήματα αρχαϊκών τάφων, με τα εκθέματα να είναι σήμερα σε κοινή θέα στο Μουσείο της Αμφιπόλεως.

Όπως, λοιπόν, αποκάλυψε στον συνεργάτη του ο Λαζαρίδης, κάτω από τη μαρμάρινη βάση του Λέοντα της Αμφιπόλεως κρυβόταν η μυστική είσοδος, ενώ η αναφορά της Κ. Περιστέρη στην πρόσφατη συνέντευξη ότι «καθαρίζει τα χώματα από την ανασκαφή του Λαζαρίδη» ίσως είναι η μισή αλήθεια, μια και σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία από άνθρωπο που εργάστηκε στο πλευρό του μεγάλου αρχαιολόγου, η τεχνοτροπία για τη σφράγιση της δεύτερης εισόδου ήταν τέτοια, κατά την οποία ενδεχόμενη βίαιη προσπάθεια παραβίασης της, θα είχε ως συνέπεια την σφράγισή της, από άμμο, στο εσωτερικό του μνημείου.

Τα χρυσά νομίσματα και οι επιγραφές

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», η αρχαιολογική ομάδα της Κ. Περιστέρη κατάφερε να φτάσει στην εύρεση των πρώτων χρυσών νομισμάτων, γεγονός που επιβεβαιώνουν άνθρωποι, οι οποίοι κινούνται κοντά στην ανασκαφή.

Ο τρίτος θάλαμος δεν είχε να αποκαλύψει κάποιο μεγάλο μυστικό, πλην μιας ακόμη κλίμακας, που οδηγεί σε χαμηλότερο επίπεδο, αν και σύμφωνα με όσα πίστευε ο Λαζαρίδης δε θα φτάσουμε στο τέλος, με το μνημείο να γίνεται στο εξής «φυγόκεντρο», βάσει των πληροφοριών που έχει συγκεντρώσει το «Χ». Πιο συγκεκριμένα το πέρασμα από την τέταρτη, μικρή σε διάσταση πύλη, ίσως να οδηγεί τον άξονα του μνημείου, όχι μόνο ένα επίπεδο πιο χαμηλά και σε κατεύθυνση προς τον βορά, για λόγους που ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστή.

Επιπλέον στις πληροφορίες που μας δίνει ο τρίτος ταφικός θάλαμος θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το «τυφλό» άνοιγμα στην επάνω δεξιά πλευρά του θαλάμου, για το οποίο εικάζαμε ότι μπορεί να είναι τμήμα πύλης, τελικά αποδεικνύεται ότι είναι άνοιγμα στον τοίχο που έκαναν πιθανότατα τυμβωρύχοι, οι οποίοι όταν είδαν ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σταμάτησαν εκεί, μιας και δεν είχαν την δυνατότητα να σκάψουν στην άμμο και να αποκτήσουν πρόσβαση την τέταρτη πύλη που βρίσκεται πολύ πιο χαμηλά..

Ασφαλώς, οδεύουμε σε μέρες, που κρύβουν μεγάλες εκπλήξεις και δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες όσο προχωρά πιο βαθιά η σκαπάνη…
tribune.gr

Read more...

Κλίντον: Ο Παπανδρέου φέρει πάνω του τα σημάδια του δύσκολου αγώνα που έδωσε...


bill_gapΟ Γιώργος Παπανδρέου, συναντήθηκε χθες, στη Νέα Υόρκη, με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της...
Ετήσιας Εκδήλωσης του Ιδρύματος Κλίντον - Clinton Global Initiative.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις διεθνείς εξελίξεις και να συζητήσουν ειδικότερα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, με έμφαση τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και τη δυνατότητα προώθησης καινοτόμων ιδεών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μάλιστα, ο Μπιλ Κλίντον, στην εκδήλωση του Ιδρύματός του, ανακοίνωσε ότι, το Clinton Global Initiative, πρόκειται να διοργανώσει τον προσεχή Ιούνιο, στην Ελλλαδα, συνάντηση για τη Μεσόγειο.

Μιλώντας για αυτή την πρωτοβουλία, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι, η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στα δημοσιονομικά της δεδομένα και οι προϋπολογισμοί της, μετά από την μεγάλη προσπάθεια που κατεβλήθη, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Ωστόσο, λόγω του κοινού νομίσματος, δεν είναι εύκολο να χρηματοδοτήσει τις αναπτυξιακές της ανάγκες και τις υποδομές μέσω ομολόγων (αναφέρεται στην απουσία σχετικής απόφασης ακόμη και σήμερα από την ΕΕ για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων για όλη την Ευρώπη με την έκδοση ομολόγων), οπότε απαιτούνται καινοτόμες λύσεις, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις άλλες χώρες της Μεσογείου.

Στη συνέχεια, θέλοντας να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις δυνατότητες της Ελλάδας, είπε χαρακτηριστικά: Θα αναφέρω μια αλήθεια: οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από άλλους λαούς - για παράδειγμα, δουλεύουν 25% περισσότερο από τους Γερμανούς. Επομένως, μην θεωρείτε ότι γνωρίζετε τις βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση.

Ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, που βρίσκεται μαζί μας, φέρει πάνω του τα σημάδια του δύσκολου αγώνα που έδωσε.

Την Κυριακή, ο Γιώργος Παπανδρέου, συμμετείχε στην μεγάλη πορεία για το Κλίμα, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Συνόδου του ΟΗΕ
για την Κλιματική Αλλαγή. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Greenpeace, Kumi Naidoo, με τον οποίο συνεργάζονται επί πολλά χρόνια και συνδέονται με μακρά φιλία.

Επίσης, συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου των Ηγετών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, του οποίου είναι μέλος. Το Συμβούλιο τελεί υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ και προεδρεύει ο καθηγητής J. Sachs.

Αύριο, ο Γιώργος Παπανδρέου, θα προεδρεύσει των εργασιών του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το οποίο συνεδριάζει κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της Ετήσιας Συνέλευσης του ΟΗΕ...
matrix24.gr

Read more...

Έρευνα: Η Ελλάδα έχει τους βαρύτερους φόρους ακινήτων ...




...στο Δυτικό κόσμο!...
Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται απ' τους βαρύτερους φόρος κατοχής στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα ειδικής μελέτης της εταιρείας συμβούλων ακινήτων GLP Values η οποία χρησιμοποιεί...
στοιχεία του 2011, δηλαδή πριν ακόμη οι φόροι αυξηθούν ακόμη περισσότερο και σε περιβάλλον προϊούσης ύφεσης).
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ως το βάρος των φόρων κατοχής στην Ελλάδα είναι, απλά, εξωπραγματικό. Το βάρος μεγαλώνει κι άλλο αν σκεφθούμε πως, σε αντίθεση με τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες, οι φόροι αυτοί στην Ελλάδα δεν είναι ανταποδοτικοί.
Η έρευνα λαμβάνει υπόψιν της και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών στην Ελλάδα αλλά και το ποσοστό των φόρων συνολικά επί του ΑΕΠ και όπως προκύπτει:

Πρώτη προσέγγιση: Φόροι ως % του ΑΕΠ το 2011.
Σε σχέση με την Ελλάδα, κάποιες χώρες (π.χ., ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς) έχουν μικρότερο % συνολικών φόρων στο ΑΕΠ, μα μεγαλύτερο % φόρων ακινήτων, ειδικά δε, φόρων κατοχής (δηλ. επαναλαμβανομένων φόρων) ακινήτων στο ΑΕΠ.
Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι προφανές πως το πραγματικό φορολογικό βάρος φόρων ακινήτων και δη κατοχής ακινήτων επί των νοικοκυριών (για ίδιο επίπεδο παραοικονομίας και ιδία κατανομή ακίνητης περιουσίας σε σχέση με την κατανομή εισοδήματος) είναι μικρότερο απ' ότι στην Ελλάδα, παρ' ότι αυτές οι χώρες έχουν σημαντικά μεγαλύτερο % φόρων ακινήτων (κατοχής ιδίως) στο ΑΕΠ απ' ότι έχει η Ελλάδα. Επειδή μάλιστα αυτές οι χώρες έχουν λιγότερη παραοικονομία απ' ότι η Ελλάδα, αλλά και (μάλλον) μια κατανομή ακίνητης περιουσίας πιο κοντά στην κατανομή εισοδήματος απ' ότι η Ελλάδα, το φορολογικό βάρος των φόρων ακινήτων και δη κατοχής ακινήτων πρέπει να είναι ακόμη μικρότερο σε αυτές.
· Κάποιες χώρες (π.χ., Σουηδία) έχουν σημαντικά μεγαλύτερο % συνολικών φόρων στο ΑΕΠ, μα μικρότερο % φόρων ακινήτων και κατοχής ακινήτων.
· Κάποιες χώρες (π.χ., Γερμανία, Πορτογαλία) έχουν κατά τι μεγαλύτερο % συνολικών φόρων στο ΑΕΠ, μα μικρότερο ως σημαντικά μικρότερο % φόρων ακινήτων και κατοχής ακινήτων.
· Κάποιες (π.χ., Ισπανία) έχουν παρόμοιο % συνολικών φόρων στο ΑΕΠ και παρόμοιο % φόρων ακινήτων και κατοχής ακινήτων.

Δεύτερη προσέγγιση: Διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών (δηλ. μετά την αφαίρεση όλων των προσωπικών φόρων, άρα και φόρων κατοχής), σε US$ και σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης το 2011.
Σε σχέση με τις χώρες του ΟΟΣΑ, ειδικότερα με τις ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία, Καναδά, Γαλλία, Σουηδία, Ην. Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, η Ελλάδα έχει το προτελευταίο διαθέσιμο εισόδημα, ανώτερο μόνο της Πορτογαλίας. Συγκεκριμένα, ΟΟΣΑ = 23,938, Ελλάδα = 19,095, Πορτογαλία = 18,806. Ομως την ίδια στιγμή τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν τα λιγότερα χρηματοοικονομικά διαθέσιμα: ΟΟΣΑ = 42,903. Ελλάδα = 14,004, Πορτογαλία = 29,640! Συνεπώς, οι φόροι κατοχής έχουν μεγαλύτερο βάρος στην Ελλάδα διότι συνδυάζονται με μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα και με μικρότερα χρηματοοικονομικά διαθέσιμα, συνυπολογιζομένου του τι αγοράζουν τα ανωτέρω στην κάθε χώρα.

Τρίτη προσέγγιση: Συνυπολογισμός παραοικονομίας και κατανομών εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας.
Οσο μεγαλύτερη η παραοικονομία και όσο πιο άνιση η κατανομή εισοδημάτων σε σχέση με την κατανομή ακίνητης περιουσίας, τόσο μεγαλύτερο το βάρος των φόρων κατοχής (γι' αυτούς που δεν κρύβουν εισόδημα). Συνεπώς η Ελλάδα, με 24.3% παραοικονομία (τη μεγαλύτερη στο Δυτικό κόσμο) και μια ευρύτατη κατανομή ακίνητης περιουσίας (χωρίς αυτό να σημαίνει πως η κατανομή είναι ίση!), επιβαρύνεται ιδιαίτερα απ' τους φόρους κατοχής (αλλά κι απ' τους υπόλοιπους φόρους εν γένει, ακριβώς λόγω της παραοικονομίας).
Το συμπέρασμα και απ' τις τρεις προσεγγίσεις είναι πως το βάρος των φόρων κατοχής επί των ελληνικών νοικοκυριών είναι εξωπραγματικά μεγάλο, με αντίστοιχα μεγάλη συμβολή στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας (λόγω μείωσης των διαθέσιμων εισοδημάτων και της κατανάλωσης). Συνεπώς απαιτείται η δραστική μείωση αυτών των φόρων, σε συνδυασμό με πλήρη αναμόρφωση της φιλοσοφίας αυτών (π.χ. να χρηματοδοτούν την ΤΑ, να έχουν ανταποδοτικότητα).
Η μελέτη συμπεραίνει, επίσης, πως τα επιχειρήματα «κατά» της ύπαρξης φόρων κατοχής ακινήτων είναι πιό ισχυρά από τα επιχειρήματα «υπέρ» (τα οποία και συζητεί). Ειδικά οι φόροι κατοχής δικαιολογούνται – και μόνο με κατάλληλες προσαρμογές – μόνο εάν και εφ' όσον χαρακτηρίζονται από ανταποδοτικότητα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, σε σημαντικό αλλ' όχι κατ' ανάγκην απόλυτο βαθμό, όταν αυτοί οι φόροι πηγαίνουν υπέρ ΤΑ.
Η μελέτη διαψεύδει επιχειρήματα πως είτε είναι μικρό το συνολικό φορολογικό βάρος των Ελλήνων σε σχέση με τις χώρες του ΟΟΣΑ είτε είναι μικρό ειδικά το βάρος των φόρων κατοχής. Αντιθέτως, είναι το μεγαλύτερο, ειδικά σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα και εν γένει τις οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών. (Το βάρος, βεβαίως, των φόρων ακινήτων μπορεί να αξιολογηθεί και ως επίπτωση σε κτηματαγορά και οικοδομή, που έχουν υποστεί καθίζηση απ' το 2009 και μετά. Η μελέτη τονίζει σχετικά πως γι' αυτήν την καθίζηση πολύ μεγαλύτερο ρόλο, πέραν βεβαίως των αυξομειώσεων του ΑΕΠ, παίζουν οι φόροι κατοχής, των οποίων η επίπτωση εκδιπλώνεται σε βάθος χρόνου, παρά οι φόροι μεταβίβασης, των οποίων η επίδραση τείνει να λαμβάνει χώρα εφάπαξ, κατόπιν, δε, να απορροφάται απ' την κτηματαγορά.)

Read more...

Αποζημίωση ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ...


eopyy
Στη δικαίωση ασφαλισμένων και την αποζημίωσή τους προχώρησε ο ΕΟΠΥΥ, έπειτα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, στον οποίο διαμαρτυρήθηκαν επειδή δεν τους αποδόθηκαν...
από τον Οργανισμό τα επιπλέον χρήματα που κατέβαλαν σε ιδιωτική κλινική για να υποβληθούν σε στερεοτακτική ακτινοχειρουργική θεραπεία (σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης καλοήθων παθήσεων του εγκεφάλου).
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αρχή, το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αρνήθηκε να αποδώσει στους συμβεβλημένους παρόχους (ιδιωτική κλινική) τα ποσά που προβλέπονταν από το νομικό πλαίσιο το οποίο βρισκόταν σε ισχύ κατά τη διενέργεια των συγκεκριμένων ιατρικών πράξεων, επειδή στην πορεία, αυτές ανακοστολογήθηκαν με μικρότερη αποζημίωση βάσει νέας υπουργικής απόφασης. Κατά συνέπεια, οι ασφαλισμένοι μολονότι υποβλήθηκαν σε αυτήν τη θεραπεία πριν ισχύσει η συγκεκριμένη απόφαση, δεν μπορούσαν να αποζημιωθούν πλήρως.
Ο Συνήγορος υποστήριξε ότι η επίκληση εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ της νέας κοστολόγησης, η οποία όμως δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή όταν οι ασφαλισμένοι υποβλήθηκαν στη συγκεκριμένη θεραπεία, δεν ευσταθεί και ζήτησε να επανεξεταστεί η άρνηση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού.

Read more...

Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ από την Εύη Χριστοφιλοπούλου



Η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, με σημερινές δηλώσεις της στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» θέτει θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου.
Συγκεκριμένα είπε ότι "το...
συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης ή πρέπει να είναι ανοικτό προς όλους και να υπάρξει σύμπραξη όλων ή αλλιώς -κατά τη γνώμη μου- δεν έχει νόημα να γίνει... Αν δεν υπάρξει συνεννόηση και συστράτευση όλων, μετά από διάλογο, πάνω σ' ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς, το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης δεν θα μπορέσει να έχει το στόχο που θέλουμε. Δηλαδή, τη σύμπραξη, τη συνένωση, ένα ελληνικό “Επινέ”.
Η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου στην συνέχεια είπε για το θέμα του αρχηγού της ΠΑΣΟΚ ότι "νομίζω ότι, αν δεν πάμε σε τέτοιες συνθήκες, δεν έχει κανένα νόημα να γίνει συνέδριο. Το από ποιόν αρχηγό θα γίνει η σύμπραξη, αυτό θα το δείξει το συνέδριο...".

parapolitika.gr

Read more...

Στο διαδίκτυο οι πλειστηριασμοί ακινήτων...




Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ απόφαση της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, για την ηλεκτρονική δημοσίευση σε δικτυακό τόπο της ΓΓΔΕ, των στοιχείων περιλήψεων προγραμμάτων πλειστηριασμού κινητών και ακινήτων, που εκδίδονται από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με...
την απόφαση της Κ. Σαββαΐδου (ΠΟΛ 1210/2014 ΦΕΚ Β' 2530/23.9.2014), θα αναρτώνται στο διαδίκτυο περιλήψεις προγραμμάτων πλειστηριασμού που επισπεύδονται σε βάρος οφειλετών με συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή (συμπεριλαμβανομένων κάθε είδους επιβαρύνσεων) άνω των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ.

Όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση, στα στοιχεία της δημοσίευσης περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστον τα ακόλουθα:

α) τα στοιχεία της επισπεύδουσας, αρμόδιας για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής υπηρεσίας καθώς και το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία του καθ’ ου η εκτέλεση,

β) συνοπτική περιγραφή του προς πλειστηριασμό περιουσιακού στοιχείου,

γ) φωτογραφίες του προς πλειστηριασμό περιουσιακού στοιχείου, εφόσον υφίστανται,

δ) η τιμή της πρώτης προσφοράς,

ε) το όνομα και η ακριβής διεύθυνση του υπαλλήλου του πλειστηριασμού,

στ) ο τόπος, η ημέρα και η ώρα του πλειστηριασμού.

Τα παραπάνω στοιχεία δημοσιεύονται στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

real.gr 

Read more...

Για τους ελέγχους μετατροπής συμβάσεων Μητσοτάκης: Έχω υποχρέωση να πάω στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου


Μητσοτάκης: Έχω υποχρέωση να πάω στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου
Από την συνάντηση Παπούλια - Μητσοτάκη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
«Τι γίνεται, κύριε υπουργέ; Διαξιφισμοί παρακολουθώ...» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος το μεσημέρι της Τετάρτης τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Μικροί διαξιφισμοί, κύριε Πρόεδρε, στα πλαίσια της προσπάθειάς μας να υλοποιήσουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο με χαρά μπορώ να σας αναφέρω ότι αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Εμείς επιδιώκουμε τη συνεργασία όλων σε αυτή την προσπάθεια, οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές, αλλά ταυτόχρονα επιμένουμε ότι και ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε δε ότι το αποτέλεσμα της αναδιοργάνωσης της Διοίκησης είναι αρκετά σημαντικό. «Υπογράψατε, πριν από έναν μήνα περίπου, μια σειρά από Προεδρικά Διατάγματα που αναδιάταξαν τους Οργανισμούς όλων των υπουργείων. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί και αυτή η μεταρρύθμιση φέρει και τη δικιά σας σφραγίδα» επισήμανε ο υπουργός.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να αναφερθεί στην αντιπαράθεσή του με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για τον έλεγχο των πιστοποιητικών των υπαλλήλων.

Όταν ρωτήθηκε αν θα προσφύγει στον εισαγγελέα για να επιληφθεί ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος, τόνισε: «Εχω υποχρέωση, βάσει του νόμου, να διαβιβάσω στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τα σχετικά πορίσματα που μου προσκόμισε το Σώμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και από τα οποία αποδεικνύεται ότι δεν επετράπη η είσοδος των ελεγκτών σε πέντε δήμους, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των μετατροπών των συμβάσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο έλεγχος διενεργήθηκε σε 10 δήμους όπου καταγράφηκαν οι περισσότερες μετατροπές των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Πέντε εξ αυτών, κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν αρνήθηκαν τον έλεγχο των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και μάλιστα τον διευκόλυναν ενώ το πρόβλημα πράγματι προέκυψε στους υπόλοιπους πέντε που αρνήθηκαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι, από τις 29 Οκτωβρίου, όλα τα υπουργεία θα λειτουργούν με νέες, πιο λιτές, πιο συνεκτικές δομές, «ώστε να γίνει βήμα- βήμα μία Δημόσια Διοίκηση για τον 21ο αιώνα, στην υπηρεσία του πολίτη και των επιχειρήσεων».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Την Τρίτη η συνάντηση Χαρδούβελη - τρόικας Σε δύο φάσεις η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος


Σε δύο φάσεις η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Για την προσεχή Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου, οριστικοποιήθηκε, κατά την τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης μεταξύ οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των δανειστών, η πρώτη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας, με αντικείμενο την 5η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Η συγκεκριμένη αξιολόγηση αναμένεται να διεξαχθεί σε δύο φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες, με κύριο θέμα συζήτησης την αποτίμηση και ιεράρχηση των εκκρεμοτήτων του Μνημονίου και την οριστικοποίηση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου.

Στο προσχέδιο, θα αποσαφηνιστούν τόσο το ποσοστό μείωσης της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης (παρατείνεται και πέραν του 2014), όσο και ο αριθμός των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή την τροπολογία για τη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (10-12 Οκτωβρίου), ενώ αμέσως μετά θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup (13 Οκτωβρίου). Στη συνεδρίαση αυτή, η 5η αξιολόγηση του Μνημονίου θα είναι το δεύτερο θέμα στην ατζέντα.

Μετά το Eurogroup, οι επικεφαλής της τρόικας θα επανέλθουν στην Αθήνα, για το 2ο γύρο των διαπραγματεύσεων. Αυτός θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς, εκτός από τα θέματα της «εγχώριας ατζέντας» (ασφαλιστικό, εργασιακά, «κόκκινα» δάνεια, νέο μισθολόγιο και ολοκλήρωση των απολύσεων στο Δημόσιο, κ.λπ.), συνδέεται χρονικά τόσο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των τραπεζών (26 Οκτωβρίου), όσο και με την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (1η Νοεμβρίου).

Έτσι, εκτιμάται πως είτε στο Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου, είτε το αργότερο στο εμβόλιμο Eurogroup της 21ης Νοεμβρίου θα έχουμε αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

Με δεδομένο, επίσης, ότι -όπως επισημαίνουν τα κυβερνητικά στελέχη- η επιτυχής ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης, εκτός από την εκταμίευση των δόσεων (ύψους 7,1 δισ. ευρώ), θα «σημάνει» -και μετά τα τελικά αποτελέσματα των stress tests- και την τελική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Ο όλος προγραμματισμός των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής της τρόικας, συζητήθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη, που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και στην οποία συμμετείχαν, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στέλιος Παπαδόπουλος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...