Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Αναβάλλεται η συνάντηση


Αναβάλλεται για την ερχόμενη Πέμπτη, η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, η οποία είχε προγραμματιστεί αρχικά για αύριο Τρίτη, μετά από πρόσκληση του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Δημήτρη Δασκαλόπουλου.
Σύμφωνα με τον ίδιο προγραμματισμό, θα ακολουθούσε σύσκεψη υπό τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση, την Τετάρτη.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τελικά την Πέμπτη, στο υπουργείο Εργασίας.

Read more...

Τι εισηγήθηκε ο Βενιζέλος


Την ανάγκη να υπάρχει ένα επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2012, επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την πρώτη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο δεν θα μπορέσει να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός του 2013.
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα πρέπει να φτάσει μέχρι το 2016.

Read more...

Μέρκελ: «Μην ζητάτε ανάπτυξη με δανεικά»

Νέα πρόκληση από τη Γερμανίδα Καγκελάριο



 
 




Την άποψη πως είναι απαραίτητη η περαιτέρω συρρίκνωση των οικονομιών της Ελλάδας και της Ισπανίας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αντιμετώπισης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των δύο αυτών χωρών εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας στη γερμανική Βουλή τόνισε ότι η εξυγίανση των προβληματικών κρατών – Ελλάδα, Ισπανία - θα έρθει μόνο μέσα από τη συρρίκνωση των οικονομιών τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να συζητά η Ευρώπη μέτρα ανάπτυξης που θα στηρίζονται σε δανεικά».

Μάλιστα χαρακτήρισε την συρρίκνωση των οικονομιών ως «απαραίτητη και φυσιολογική εξέλιξη»!

Να σημειωθεί ότι η κυρία Μέρκελ, σε ό,τι αφορά την «οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων», η οποία δίδεται στην Ελλάδα, τόνισε ότι θεωρεί «υψηλό αγαθό» την τήρηση των δεσμεύσεων και για μια ακόμη φορά υποστήριξε την ανάγκη για μεγαλύτερο έλεγχο και δυνατότητα επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανέφερε δε ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο αποτελεί βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ τόνισε ότι σε συγκεκριμένα σημεία θα πρέπει να δοθεί στις Βρυξέλλες ακόμη μεγαλύτερη εξουσία για επιβολή κυρώσεων, όταν ένα κράτος-μέλος δεν τηρεί τους κανόνες.

Read more...

«Τα πάντα στο τραπέζι» για την εξεύρεση των 11,5 δισ. ευρώ

Στο στόχαστρο συντάξεις και επιδόματα


Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Διαδοχικές συναντήσεις είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τους υπουργούς που εμπλέκονται στην εφαρμογή του μνημονίου, στο πλαίσιο της οριστικοποίησης των πηγών από τις οποίες θα περικοπούν δαπάνες 11,5 δισ. ευρώ για το 2013-2014.
Κυβερνητικοί κύκλοι δήλωναν μετά τη σύσκεψη ότι το υπουργείο Εργασίας θα είναι ο «αρσιβαρίστας» της εθνικής προσπάθειας για την εξοικονόμηση δαπανών 11,5 δισ. ευρώ.
Άλλο κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε ότι ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις προκειμένου να μείνουν όρθιοι οι ΟΤΑ μετά την περικοπή δαπανών και σημείωναν ότι αναζητούνται τρόποι αύξησης των εσόδων των δήμων.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρα θα έχει και αύριο, Τρίτη, συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους υπουργούς που εμπλέκονται στην εφαρμογή του μνημονίου.

Στις 2:00 το μεσημέρι της Τρίτης ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό. Θα προηγηθεί σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου για την αποτύπωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Τα μέτρα που θα επιλεγούν, μαζί με τις παρεμβάσεις ύψους 3 δισ. ευρώ για τον εφετινό προϋπολογισμό που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάρτιο, θα τεθούν την Τετάρτη υπόψη των τριών πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Αρμόδια στελέχη ξεκαθάριζαν ότι «τα πάντα είναι στο τραπέζι» αναφορικά με την περικοπή δαπανών και ότι οι όποιες ανακοινώσεις για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο θα γίνουν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

«Τα πάντα είναι στο τραπέζι» απάντησε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εάν οι περικοπές θα αφορούν και επιδόματα και συντάξεις.

Το ίδιο στέλεχος σημείωνε ότι «η προσπάθεια για την περικοπή των δαπανών είναι ομαδική και από τους υπουργούς περιμένουμε τις προτάσεις τους. Αλλά οι προτάσεις αυτές πρέπει να είναι ρεαλιστικές».

Ο κ. Στουρνάρας είχε επαφές με τους υπουργούς Εργασίας Ν.Βρούτση, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ.Μανιτάκη, Υγείας Ανδρ.Λυκουρέντζο, Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανού, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιού.

Ο κ. Στουρνάρας δεν είχε συνάντηση  με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το θέμα των μισθών των ένστολων.

Οι συναντήσεις του κ. Στουρνάρα διακόπηκαν για λίγη ώρα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Επικρατείας του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Μ.Λινκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λινκ επανέλαβε ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα, αρκεί η χώρα μας να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. 

Στην πρέσα συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα

Τα υπουργείο Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα σηκώσουν το κύριο βάρος της προσπάθειας για την περικοπή δαπανών. Παράγοντες της κυβέρνησης αναφέρουν ότι, με βάση τους πρώτους υπολογισμούς, η περιστολή δαπανών θα κυμανθεί μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ για το υπουργείο Εργασίας και θα ανέλθει στα 2,1 δισ. ευρώ για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ήδη ο υπουργός Εργασίας έχει ανακοινώσει την εφαρμογή πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, το οποίο πιθανόν να είναι κοντά στο ύψος που ισχύει σήμερα για το σύνολο των κύριων συντάξεων, προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, υπάρχει και η πρόταση του ΚΕΠΕ για αξιολόγηση των πολλαπλών συντάξεων, η οποία, όπως αναφέρεται, «πρέπει να γίνει αθροιστικά και καθ' ύψος».

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει ζητήσει να καταργηθεί η συντριπτική πλειονότητα των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων και να δίδεται μόνον ένα επίδομα στο 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σύμφωνα, εξάλλου, με άλλα στοιχεία οι κοινωνικές δαπάνες (ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνικά επιδόματα, κλπ) έχουν ανέλθει στο 7,9% του ΑΕΠ το 2011 από 3% του ΑΕΠ το 2001. Η άνοδος αυτή αντιπροσωπεύει το 84% της συνολικής αύξησης των πρωτογενών δαπανών στη συγκεκριμένη περίοδο και, ως εκ τούτου σύμφωνα με το ΔΝΤ, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περικοπών.

Στον αντίποδα, σε επίπεδο μισθών και συντάξεων το σχετικό κονδύλι έχει αυξηθεί λιγότερο από μια μονάδα, στο 9,8% του ΑΕΠ το 2011 από 9% του ΑΕΠ το 2001. Οπότε, για να περιοριστεί περαιτέρω η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου και να υπάρξουν περικοπές μεγάλης έκτασης, πρέπει να συγχωνευθούν και να καταργηθούν φορείς, να μειωθεί ο αριθμός του προσωπικού και να αναδιαρθρωθούν εκ των βάθρων οι υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης, αλλά και των ΟΤΑ.

Το «πακέτο» των μέτρων πρέπει να είναι έτοιμο στο σύνολό του έως τις 24 Ιουλίου, οπότε αρχίζει η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι θα επιτύχουν μια επιμήκυνση κατά δύο χρόνια, ώστε να υπάρξει τελικά ένα σχέδιο περικοπών τετραετούς διάρκειας (2013- 2016) και όχι διετούς διάρκειας (2013- 2014), το οποίο και θα προκαλέσει μεγαλύτερες κοινωνικές αντιδράσεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Στόχος η μείωση 30% του δημοσίου


Η εξοικονόμηση πόρων και η μείωση κατά 30% των δομών του Δημοσίου, ήταν το θέμα της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Από το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζεται το ενδεχόμενο εξοικονόμησης πόρων από τις αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις.
Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται οι αποζημιώσεις από τις απαλλοτριώσεις να μη δίνονται με τη μορφή χρημάτων αλλά με μεταφορά συντελεστών δόμησης σε άλλα οικόπεδα των δικαιούχων. Καθώς βέβαια σε μια τέτοια απόφαση εμπλέκονται άμεσα και οι δήμοι, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στην αυριανή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης έθεσε και το θέμα της χρηματοδότησης των ΟΤΑ με τα 300 εκατ. ευρώ για τα οποία είχε δεσμευθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και τα οποία ''εκ παραδρομής'' δεν είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2012 για τους ΟΤΑ.
Σε περίπτωση που η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφασίσει τελικά να μην αποδώσει τα 300 εκατ. ευρώ θα πρέπει τουλάχιστον να συνυπολογισθούν στην εξοικονόμηση πόρων από το υπουργείο Εσωτερικών το 2012.
Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προτίθεται να αυξήσει το παράβολο για την ανανέωση των αδειών παραμονής των νομίμων αλλοδαπών.




Πηγή: ΑΠΕ

Read more...

«Κόφτε ό,τι κόβεται» πριν τα κόψει η Τρόικα

Δυσφορία Στουρνάρα για αντιδράσεις υπουργών



 
 




«Ρεαλιστικές προτάσεις» από όλους τους υπουργούς, ζήτησε ο υπουργούς Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στις συσκέψεις που ολοκληρώθηκαν το απόγευμα, στέλνοντας το μήνυμα προς όλους πως ό,τι δεν συμφωνηθεί, τελικώς θα περικοπεί από τον ίδιο και τους πολιτικούς αρχηγούς, ενόψει και των διαβουλεύσεων με την Τρόικα που επιστρέφει στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα.

Κυβερνητικός παράγοντας που μετέχει στις συσκέψεις τόνιζε πως «δεν μπορεί κάποιος υπουργός να προτείνει περικοπές 100 εκατ. ευρώ από την στιγμή που ξέρω ότι μπορεί να περικόψει 2 ή 3 δισ. ευρώ». Έτερος κυβερνητικός παράγοντας τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας θα είναι ο «αρσιβαρίστας στην εθνική προσπάθεια», συμπληρώνοντας πως ό,τι γίνει θα γίνει με δίκαιο τρόπο…

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως «η κυβέρνηση προχωρά με βάση το Μνημόνιο και τη μελέτη του ΚΕΠΕ για τις δαπάνες που μπορούν να περικοπούν χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών. Είναι ομαδικό παιχνίδι και οφείλουμε να συμβάλουμε. Έχουμε υποχρέωση να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένη πρόταση και με νούμερα, όταν έρθει η Τρόικα».

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν, με αφορμή τις πληροφορίες για επιβολή πλαφόν στις υψηλές συντάξεις, πως όλες οι προτάσεις «βρίσκονται στο τραπέζι». Για τα ειδικά μισθολόγια, η κυβέρνηση «έχει ήδη αποστείλει τις προτάσεις της για τα ισοδύναμα και περιμένει την απάντησή τους, όπως και για το θέμα των δόσεων στην φορολογία εισοδήματος».

Ειδικά πάντως για τις δόσεις και το πώς θα πληρωθεί το Ειδικό Τέλος Ακινήτων που υπολογίζει η ΔΕΗ, σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την Τετάρτη, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τα μέτρα του νέου Μεσοπρόθεσμου 2013-2015.

Read more...

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Είμαι πολύ υπομονετικός, αλλά υπό μια προϋπόθεση...»

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΙΕΣ



Ευάγγελος Βενιζέλος: «Είμαι πολύ υπομονετικός, αλλά υπό μια προϋπόθεση...»
eurokinissi
Μήνυμα προς τους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ και προς τους εσωκομματικούς αμφισβητίες έστειλε ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος στην παρέμβασή του στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Γραμματείας.

«Διατυπώσαμε, μόνον εμείς, ένα έντονα αυτοκριτικό λόγο, ως θεμέλιο μιας νέας σχέσης αλήθειας και εμπιστοσύνης με την κοινωνική βάση της παράταξης. Σε ατομικό όμως επίπεδο φοβούμαι ότι δεν έχει γίνει από όλους εκείνους που είχαμε συμμετοχή στα πράγματα, η αναγκαία  αξιολόγηση της δημόσιας διαδρομής μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό εξηγεί σε κάποιο βαθμό ορισμένες συμπεριφορές που δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια της παράταξης να σταθεί και να ανασυσταθεί υπό εξαιρετικά δύσκολες και πιεστικές συνθήκες» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Είμαι προσωπικά πολύ υπομονετικός για τους λόγους που εξήγησα στην ομιλία μου στην εναρκτήρια συνδιάσκεψη. Τους θέλω όλους δίπλα μου. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή και ουσιαστική. Σέβομαι όλες τις  προσωπικές ευαισθησίες, κυρίως την προσωπικότητα και την αυτοεκτίμηση  κάθε στελέχους, παλαιότερου ή νεότερου, για τον ρόλο που κατά τη γνώμη του πρέπει να έχει. Υπό μια προϋπόθεση: Ότι και εμείς κατανοούμε τις ευαισθησίες, τις επιλογές και τις προσδοκίες της κοινωνίας» ανέφερε με νόημα ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι «κάθε ορισμός προσωρινών οργάνων για να καλυφθούν οι ανάγκες της  μεταβατικής περιόδου προς το συντακτικό Συνέδριο εμπεριέχει πολύ σοβαρά προβλήματα καθώς καμία σύνθεση δεν μπορεί να είναι άριστη κατά τη γνώμη όλων. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο στο σημερινό ΠΑΣΟΚ που λόγω της αλλαγής των εκλογικών του μεγεθών διαθέτει ένα τεράστιο αριθμό σημαντικών στελεχών, που αυτή την περίοδο βιώνουν και προσωπικά την αλλαγή αυτή: έχουν βρεθεί εκτός Βουλής, επανασχεδιάζουν το επαγγελματικό και πολιτικό τους μέλλον, αδημονούν  να προσφέρουν για τη χώρα και τη παράταξη. Πρέπει όμως όλοι να προσαρμοστούμε  στις νέες συνθήκες και  να δείξουμε προς  την κοινωνία ότι αντιλαμβανόμαστε τα μηνύματα και τις αξιολογήσεις της».

«Στάθμισα με προσοχή όλα τα δεδομένα πριν καταλήξω στη σύνθεση τόσο της προσωρινής πολιτικής γραμματείας, όσο και της οργανωτικής γραμματείας» είπε ακόμα ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι οι επιλογές «δεν αφορούν μόνο τα συγκεκριμένα πρόσωπα – καθόλα αξία  που τα ευχαριστώ θερμά για την αποδοχή της πρότασης μου και για τη διάθεση τους να δουλέψουν σκληρά την επόμενη περίοδο. Οι επιλογές έχουν εκ των πραγμάτων και αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα για ολόκληρες κατηγορίες στελεχών που κατά τη  κρίση μου πρέπει να εκπροσωπούνται  στα όργανα αυτά, αυτή ειδικά τη περίοδο».

Read more...

Δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όποιον δεν έχει να πληρώσει το χαράτσι, λέει η κυβέρνηση...



«Η ΔΕΗ δε θα κόβει το ρεύμα σε όποιον δεν έχει να πληρώσει το χαράτσι» δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε: «Η τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη ήταν ξεκάθαρη. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν...
γίνεται να αφήσουμε απροστάτευτο ένα κομμάτι της κοινωνίας μας, όσο μικρό κι αν είναι».

Για τις αποκρατικοποιήσεις και τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση, με δεδομένο ότι στελέχη της ΔΑΚΕ διαφωνούν, είπε:

«Όταν σε αυτή την κυβέρνηση τα κόμματα που συμμετέχουν, οι αρχηγοί που συμμετέχουν, έχουν βάλει την εθνική ανάγκη πάνω από το κομματικό και το προσωπικό συμφέρον, δεν μπορούμε να ανεχθούμε να βάζει κάποιος το συντεχνιακό συμφέρον πάνω από την εθνική ανάγκη».

Στην ερώτηση αν θα γίνουν διαγραφές συνδικαλιστών, σημείωσε: «Το μήνυμα θα περάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».


Read more...

O Aντ. Μανιτάκης πρότεινε περικοπές 100 εκατ. ενώ έπρεπε να κόψει 2 δισ. ευρώ!

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ



O Aντ. Μανιτάκης πρότεινε περικοπές 100 εκατ. ενώ έπρεπε να κόψει 2 δισ. ευρώ!
Μακριά από τους στόχους του υπουργείου Οικονομικών για περιστολή δαπανών μένει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στη συνάντηση που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο Αντώνης Μανιτάκης πρότεινε περικοπές... μόλις 100 εκατ. ευρώ, ενώ το αναγκαίο ύψος φτάνει τα δύο δισ.

O Αντώνης Μανιτάκης τόνισε ότι δεν μπορεί να προτείνει υψηλότερες περικοπές αφού το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποτελεί «ομπρέλα» για τη συγκέντρωση εσόδων και από τα άλλα υπουργεία.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν μείωση κατά 30% των δομών του Δημοσίου, καθώς επιδιώκεται να εξοικονομηθούν 1,2 δισ. ευρώ από τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Θέση του κ. Μανιτάκη παραμένει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Όμως στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης οι μετατάξεις -που θα προκύψουν ως ανάγκη μετά τη συγχώνευση ή κατάργηση οργανισμών- θα είναι υποχρεωτικές.http://newpost.gr

Read more...

ΟΑΕΔ: Οι άνεργοι αυξήθηκαν 13,87%

Έξι στους δέκα ανέργους είναι ηλικίας 30-54 ετών



 
 




Τα στοιχεία αποκαλύπτουν με ωμό τρόπο ότι η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Οι άνεργοι αυξάνονται με αριθμητική πρόοδο και το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι μόνο ένας στους τέσσερις ανέργους (ή ποσοστό 23%) που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ λαμβάνουν επίδομα ανεργίας...

Στα 782.493 άτομα ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Ιούνιο. Από αυτά 329.198 είναι άνδρες (ποσοστό 42,07%) και 453.295 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,93%). Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αύξηση κατά  0,80% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 63,11% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 27,25% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,64%.

Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 46,90%  των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 34,93%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 17,04% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,13%.

Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 92,31% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 6,10% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,59%.

Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 187.678 άτομα και εμφανίζεται μειωμένος κατά -29.211 άτομα, ποσοστό -13,47% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Μάιο. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 84,39% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 7,26% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδόμο-τεχνικά επαγγέλματα, το 4,01% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, το 3,13% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), το 0,64% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι και το 0,56% είναι λοιποί επιδοτούμενοι.
Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 99.899, μειωμένες κατά -8,27% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (108.902) και μειωμένες κατά –2,09% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011 (102.032). Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 25.546 (αυξημένες κατά 6,82% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -4,04% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 42.677 (αυξημένες  κατά  95,43% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -6,55% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 21.496 (αυξημένες κατά 0,78% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά –7,43% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011). Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 68.223, το 62,56% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι αυξημένο κατά 49,11% από τον προηγούμενο μήνα Μάιο (45.752) και μειωμένο κατά –5,62% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011 (72.287).

Από τις παραπάνω ροές της μισθωτής απασχόλησης προκύπτει αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 10.180 θέσεις εργασίας, έναντι 41.820 τον Μάιο  και 6.524 τον Ιούνιο του 2011.

Ακολουθεί το αναλυτικό στατιστικό δελτίο του ΟΑΕΔ για την κίνηση της αγοράς εργασίας το μήνα Ιούνιο του 2012.

Read more...

Χαμηλώνει τον πήχη για την παγκόσμια ανάπτυξη το ΔΝΤ

Νέα σημάδια αδυναμίας


Η αναθεώρηση προς τα κάτω δεν αποτελεί έκπληξη, αφού είχε ανακοινωθεί ήδη στις αρχές Ιουλίου από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
Η αναθεώρηση προς τα κάτω δεν αποτελεί έκπληξη, αφού είχε ανακοινωθεί ήδη στις αρχές Ιουλίου από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Λος Αντζελες
Μικρότερη από όσο προέβλεπε μέχρι τώρα θα είναι η παγκόσμια ανάπτυξη για το 2012 και το 2013, ανακοίνωσε το ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι η οικονομική ανάκαμψη παρουσιάζει «νέα σημάδια αδυναμίας», κυρίως στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ.

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι οι προσδοκίες αυτές μπορεί να περιοριστούν ακόμη περισσότερο αν οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής στην Ευρώπη δεν ενεργήσουν δυναμικά και γρήγορα για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους.

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ κάνει λόγο για «ελαφρά υποχώρηση» σε σχέση με τις προβλέψεις του Απριλίου. Εκτιμά πλέον ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,5% το 2012 (αντί για 3,6%) και κατά 3,9% (αντί για 4,1%) το 2013.

Η αναθεώρηση προς τα κάτω, βέβαια, δεν αποτελεί έκπληξη, αφού είχε ανακοινωθεί ήδη στις αρχές Ιουλίου από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Κατά τους τρεις τελευταίους μήνες η παγκόσμια ανάκαμψη, που ήδη δεν ήταν αρκετά ισχυρή, έδειξε νέα σημάδια εξασθένισης» αναφέρεται στην έκθεση όπου γίνεται λόγος για «αυξανόμενες εντάσεις στην περιφέρεια της Ευρωζώνης».

Το ΔΝΤ αναφέρεται κυρίως «στην αυξανόμενη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα» στην Ελλάδα και στα «προβλήματα» του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας, διερωτώμενο «μέχρι πότε οι Ευρωπαίοι εταίροι των δύο χωρών θα τους παράσχουν βοήθεια».

Λόγω της ανησυχίας αυτής, μείωσε κατά 0,2% την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2013, περιορίζοντάς την στο 0,7%. Για φέτος η πρόβλεψη παραμένει η ίδια: ύφεση της τάξης του 0,3%.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί, επίσης, ότι η παραγωγική ικανότητα ορισμένων αναδυόμενων οικονομιών, όπως της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας, μπορεί τελικά να αποδειχθεί μικρότερη του αναμενόμενου.

Έτσι, η ανάπτυξη στην Κίνα θα κυμανθεί στο 8% φέτος (από 8,2% που ήταν η αρχική πρόβλεψη) και στο 8,5% το 2013 (από 8,8%). Στην Ινδία προβλέπεται αύξηση 6,1% το 2012 και μόνο 6,5% το 2013, από 7,3% που προβλεπόταν αρχικά.

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, το Ταμείο περιόρισε επίσης τις προσδοκίες τους (2% ανάπτυξη το 2012 και 2,3% το 2013) εκφράζοντας ανησυχία για την πολιτική διαμάχη σχετικά με το πώς θα αποφευχθεί η οδυνηρή, αυτόματη περικοπή των δαπανών και η αύξηση των φόρων στις αρχές του επόμενου έτους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Read more...

Αρχίζει ο διάλογος για τον κατώτατο μισθό



Read more...

Δύο σενάρια για την περικοπή δαπανών θα παρουσιάσει στην τρόικα ο Γ. Στουρνάρας

Ύφεση 7% αναμένεται το 2012


O υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας
O υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  Fosphotos )


Αθήνα
Με δύο προτάσεις για την περικοπή δαπανών θα προσέλθει την επόμενη Τρίτη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας. Και τα δύο σχέδια θα αποτυπώνουν τις επιπτώσεις που θα έχουν στην ανάπτυξη οι περικοπές δαπανών.
Το πρώτο σενάριο θα προβλέπει περιστολή δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ στην διετία 2013 - 2014, όπως αρχικώς προέβλεπε η δεύτερη δανειακή σύμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr το σενάριο αυτό θα συνεπάγεται πως ακόμη και στα μέσα του 2015 η Ελλάδα θα παραμείνει σε ύφεση.
Το δεύτερο σενάριο θα προβλέπει περιστολή δαπανών κατά 7 δισ. ευρώ στην διετία 2013 - 2014 και κατά 4 δισ. ευρώ περίπου στην διετία 2015-2016. Το σενάριο αυτό θα συνεπάγεται πως στα μέσα του 2014 η Ελλάδα θα αναπτυχθεί οριακά.
  Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες τόσο το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 -2016, όσο και  οι προβλέψεις για τον Προϋπολογισμό 2013 θα τοποθετούν την ύφεση για το 2012 στο 7% και θα προβλέπουν πως και το 2013 η οικονομία θα συρρικνωθεί, κάτι που ανατρέπει τους αρχικούς -αισιόδοξους- υπολογισμούς της τρόικα.
Σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης ύψους 4,5% του ΑΕΠ έως το 2014. Αυτό υπερβαίνει το πρωτογενές ισοζύγιο που σταθεροποιεί το χρέος της Ελλάδας και θα επιτρέψει στο δημόσιο χρέος να μειωθεί σταδιακά.

Το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής προβλέπει πως η ελληνική κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει την μισθολογική δαπάνη για τη γενική κυβέρνηση με την επίδοση των πλέον αποτελεσματικών χωρών του ΟΟΣΑ. Την ίδια στιγμή προβλέπεται πως η προβλεπόμενη αύξηση στην συνταξιοδοτική δαπάνη πρέπει να διατηρηθεί ετησίως κάτω των 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία να παραμείνουν στο 6% του ΑΕΠ και να βελτιωθεί η στόχευση των κοινωνικών επιδομάτων.
Ακόμη, το Μνημόνιο προβλέπει την κατάρτιση σχεδίου για την αναδιάρθρωση των κρατικών λειτουργιών και την επιτάχυνση πρόσθετης εξοικονομήσεως για την περίοδο 2013 - 15. Στο πλαίσιο αυτό έμφαση πρέπει να δοθεί στο κλείσιμο και την μείωση του μεγέθους των φορέων της γενικής κυβέρνησης, στον εντοπισμό ευκαιριών για ανάθεση εργασιών σε τρίτους, στον εντοπισμό πλεονάζοντος προσωπικού και στην αναδιάρθρωση τόσο της κεντρικής όσο και της τοπικής δημόσιας διοικήσεως, αλλά και στον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών.


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Αγορές και πολιτική ελίτ δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις»

Από το Συμπόσιο της Σύμης, ο Γιώργος Παπανδρέου υπερασπίζεται την ιδέα του περί δημοψηφίσματος



 




«Δε μας έδωσαν χρόνο οι αγορές και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πολιτική ελίτ της χώρας, που συχνά ήταν σε σχέση διαπλοκής με το κατεστημένο, δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθεί το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της χώρας, για να βγει από τα οικονομικά αδιέξοδα», τόνισε στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του 14ου Συμποσίου της Σύμης που φέτος πραγματοποιείται στη Σάμο και έχει ως θέμα τις προοδευτικές προτάσεις σε περιόδους κρίσεις, που οδηγούν στην αλλαγή.

Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας για τη θητεία του, τόνισε ότι όταν ανέλαβε το 2009 την πρωθυπουργία είχε ένα όραμα για μια διαφορετική Ελλάδα.

«Είδαμε», ανέφερε, «την ανάγκη να προωθήσουμε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, γιατί ξέραμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλες δυνατότητες, αλλά ήταν και μια χώρα όπου επικρατούσε η κακοδιαχείριση. Ήταν ένα κράτος χωρίς διάφανη λειτουργία και με μια πολιτική ελίτ, που συχνά ήταν σε μια σχέση διαπλοκής με το καταστημένο που δεν ήθελε στην Ελλάδα αλλαγές, δικαιοσύνη, ισότητα και να αναπτυχθούν οι πραγματικές δυνατότητες που έχει η χώρα και οι πολίτες της».

O πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι είχε όλες αυτές τις αλλαγές ως προτεραιότητα, αλλά αναγκάστηκε να χειριστεί αμέσως τη δημοσιονομική κρίση και να αντιμετωπίσει την πιθανότητα της χρεοκοπίας ή ακόμη και την έξοδο από το ευρώ και δήλωσε περήφανος για το γεγονός ότι όχι μόνο η κυβέρνησή του, αλλά και οι πολίτες με τις θυσίες τους, κατάφεραν να αποφύγουν αυτή την καταστροφή.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα, αλλά δεν είναι αυτή το πρόβλημα. Στην σύντομη ομιλία του, τόνισε ότι μιλώντας για την Ελλάδα, «δεν πρέπει να μπερδεύει κανείς τους δύο όρους, λιτότητα και μεταρρυθμίσεις».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανέφερε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου κατάφερε να δημιουργήσει έναν μηχανισμό ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, πράγμα που ήταν πολύ δύσκολο εντός της Ευρώπης, όμως ο μηχανισμός από μόνος του δεν στάθηκε ικανός για να αντιμετωπιστεί η κρίση, αφού και οι αγορές «δεν μας έδωσαν χρόνο.Δημιουργήσαμε και πάλι το έλλειμμα εμπιστοσύνης και δεν μας δόθηκε και ο χρόνος να βάλουμε τάξη στη χώρα που ήταν αναγκαίο».

Απευθυνόμενος στους συνέδρους, αφού τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους, τόνισε ότι αυτή είναι πράξη αλληλεγγύης και ψήφος εμπιστοσύνης για τους Έλληνες πολίτες. Δίνοντας κάποια στοιχεία για τα θέματα που θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες σημείωσε ότι στο συμπόσιο οι συμμετέχοντες θ' αναφερθούν, εκτός των άλλων, στις νίκες και στις ήττες αυτής της κρίσης, αλλά και για το πώς θα πρέπει να διαχειριζόμαστε την ήττα.

«Θα πρέπει να συζητήσουμε για το δημοψήφισμα που ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε στην Ελλάδα, αλλά ο τρόπος που αντέδρασαν οι αγορές και οι πολιτικοί δεν βοήθησαν», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Read more...

Αποκρατικοποιήσεις, ισοδύναμα μέτρα και αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ «ΟΠΛΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ



Αποκρατικοποιήσεις, ισοδύναμα μέτρα και αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου
Σε αγώνα δρόμου για να εντοπιστούν πεδία περιστολής της δημόσιας δαπάνης, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν τα αποκαλούμενα «συνήθη υποζύγια» δίνει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας παράλληλα να καλύψει το χαμένο έδαφος της τρίμηνης προεκλογικής περιόδου.

Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει σήμερα σειρά κατά μόνας επαφών με υπουργούς που διαχειρίζονται τα λεγόμενα «μνημονιακά» υπουργεία, προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη προσέγγιση αναφορικά με τις περικοπές που είναι δυνατόν να γίνουν, χωρίς ωστόσο να απειληθεί για μια ακόμη φορά η κοινωνική ισορροπία.

Δύσκολη εξίσωση χωρίς προφανή απάντηση, δεδομένου ότι οι περισσότεροι εκ των υπουργών δείχνουν να προσέρχονται μάλλον απρόθυμα στις συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο, θεωρώντας ότι οι δυνατότητες περικοπών από τους προϋπολογισμούς των υπουργείων τους είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Το μήνυμα εν τούτοις από το Μέγαρο Μαξίμου προς το υπουργείο Οικονομικών είναι κρυστάλλινο: Μείωση δαπανών και συγχωνεύσεις οργανισμών.

Δύο κεντρικοί στόχοι που θεωρούνται κρίσιμοι από το Πρωθυπουργικό γραφείο, ώστε να αποφευχθούν μέτρα που θα συμπιέσουν περαιτέρω τα τα χαμηλά εισοδήματα. Και, ως εκ τούτου, το μήνυμα μεταφέρεται αυτούσιο από το υπουργείο Οικονομικών προς τα λοιπά υπουργεία: «Κόψτε εσείς δαπάνες για να μην κόψουμε από μόνοι μας».

Τα περισσότερα υπουργεία όμως δείχνουν να στέλνουν ήδη την απάντησή τους προς το οικονομικό επιτελείο ότι οι περικοπές που μπορούσαν να γίνουν έχουν ήδη γίνει και, εκ των πραγμάτων, οποιεσδήποτε κινήσεις πλέον, θα συνιστούσαν περισσότερο επιλογές συμβολικού χαρακτήρα και όχι ουσιαστικής κατεύθυνσης προκειμένου να συρρικνωθούν οι δαπάνες κατά 11,6 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Εκεί άλλωστε εντοπίζεται και το σημείο της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης, ανάεσα στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά και εστιάζεται ως προς το χρόνο της διατύπωσης επισήμως του αιτήματος της διαπραγάτευσης για την επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος.

Η αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, οι αποκρατικοποιήσεις και η εξεύρεση πειστικής αποτελεσματικότητας ισοδύναμων μέτρων ώστε να αποτραπούν περαιτέρω οριζόντιες περικοπές –αρχής γενομένης από τα ειδικά μισθολόγια- είναι τα κύρια συστατικά αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας στα μάτια των εταίρων.

Και θα είναι και το κεντρικό σημείο –αφού πλέον θα υπάρχει καλύτερη εικόνα των οικονομικών δεδομένων των υπουργείων- της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών, το πρωί της Τετάρτης στο Μαξίμου.


Πάνος Ρασσιάς 

Read more...

Σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας για το μέλλον της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο...



Στη συνάντηση που έχει σήμερα το πρωί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με τους εργαζόμενους της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο αναμένεται να κριθεί το μέλλον του εργοστασίου.

Η εργαζόμενοι στη μονάδα βρίσκονται σε απεργία τους τελευταίους εννέα μήνες και η ...
διοίκηση της Χαλυβουργίας διαμήνυσε ότι αν δεν λυθεί η απεργία θα υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Εργασίας για διαβούλευση για ομαδικές απολύσεις και κλείσιμο του εργοστασίου, έπειτα από μισό και πλέον αιώνα λειτουργίας.

Τους μήνες της απεργίας έχουν αποτύχει όλες οι προσπάθειες διαβούλευσης. Εντούτοις, το υπουργείο Εργασίας καταβάλλει, ως και την ύστατη στιγμή, προσπάθειες για να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στον εργοδότη και τους απεργούς...
NEA.


Read more...

Επιχείρηση εκτόνωσης της εσωκομματικής έντασης στο ΠΑΣΟΚ

Κόντρες για τη σύνθεση των οργάνων


Eντός της εβδομάδας ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της Επιτροπής Υποστήριξης και Παρακολούθησης κυβερνητικού έργου
Eντός της εβδομάδας ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της Επιτροπής Υποστήριξης και Παρακολούθησης κυβερνητικού έργου   (Φωτογραφία:  Fosphotos )


Αθήνα
Προσπάθεια εκτόνωσης της εσωκομματικής έντασης που προκλήθηκε με αφορμή τη σύνθεση των νέων οργάνων του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες η ηγεσία του κόμματος με την αξιοποίηση και άλλων στελεχών στις νέες γραμματείες και τους τομείς του Κινήματος.

Σύμφωνα με Τα Νέα, επιτελείς της Ιπποκράτους διαμηνύουν ότι «όποιος επιθυμεί να βοηθήσει στην ανασύσταση του Κινήματος δεν θα μείνει εκτός» με την επισήμανση ότι «οι όποιες γκρίνιες προκλήθηκαν έχουν γίνει κατανοητές» επιχειρώντας να δείξουν ότι «όλοι χωράνε» στο νέο ΠΑΣΟΚ που συγκροτεί ο πρόεδρος του κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, εντός της εβδομάδας ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της Επιτροπής Υποστήριξης και Παρακολούθησης κυβερνητικού έργου στην οποία, σύμφωνα με συνεργάτες του, «δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα».

Όπως αναφέρουν, θα συγκροτείται από έμπειρα στελέχη και εν ενεργεία βουλευτές. Διακριτό ρόλο στην εν λόγω επιτροπή αναμένεται να έχει ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

Επίσης ώς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν και οι γραμματείς τουλάχιστον τεσσάρων ή πέντε τομέων από το σύνολο των 17 που σχεδιάζει να συγκροτήσει ο κ. Βενιζέλος.

Σε ό,τι αφορά τους υπευθύνους των 13 περιφερειών, τα ονόματά τους αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, όπως γίνεται γνωστό, το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) θα αναλάβει κεντρικό και σημαίνοντα ρόλο και θα στηρίξει με κείμενα που θα στέλνονται στις οργανώσεις το πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο της ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ.

Επικεφαλής του ΙΣΤΑΜΕ αναλαμβάνει ο Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος παράλληλα θα συμμετέχει και στην Οργανωτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, Δευτέρα, και αύριο Τρίτη θα συνεδριάσουν η Πολιτική και η Οργανωτική Γραμματεία, υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο για να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα δράσης τους.

Στην Πολιτική Γραμματεία δεν αποκλείεται να συζητηθούν και οι χειρισμοί που θα γίνουν από τον Βαγγέλη Βενιζέλο την Τετάρτη στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κατασχέσεις για το χαράτσι στα ακίνητα...



Στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που θα ταχυδρομηθούν στο τέλος Ιουλίου ενσωματώνεται η πρώτη δόση για το χαράτσι στα ακίνητα. Διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν προβλέπεται. Ομως, η Εφορία διαθέτει τα μέσα για κατασχέσεις εισοδημάτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων.

Σε πέντε δόσεις και μέσω ...
του λογαριασμού της ΔΕΗ θα γίνει η αποπληρωμή. Οι απλήρωτες οφειλές θα μεταβιβάζονται στις εφορίες, που θα έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε κατάσχεση εισοδημάτων και περουσιακών στοιχείων

Eρχεται το χαράτσι στα ακίνητα. Το διήμερο 28 και 29 Ιουλίου θα αρχίσουν να αποστέλλονται στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι πρώτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ στους οποίους θα έχει ενσωματωθεί και το τέλος ακινήτων για το 2012, από το οποίο η κυβέρνηση στοχεύει σε έσοδα ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Κι αν έχει εκλείψει πλέον το ενδεχόμενο διακοπής του ρεύματος -ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας- για όσους φορολογουμένους δεν πληρώσουν το χαράτσι, η εφορία δεν θα τους... ξεχάσει...
ΕΘΝΟΣ.


Read more...

Συντονισμένη συνεργασία για την μεταρρύθμιση του κράτους ζητά από τους υπουργούς ο πρωθυπουργός

«Αρχίζει η αξιολόγηση»


O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα αναλάβει προσωπικά το συντονισμό της μεταρρύθμισης του κράτους
O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα αναλάβει προσωπικά το συντονισμό της μεταρρύθμισης του κράτους   (Φωτογραφία:  Fosphotos )


Αθιήνα
Οδηγίες προς όλους τους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς σχετικά με την μεταρρύθμιση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης έστειλε ο πρωθυπουργός. Ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνει ότι «αρχίζει η αξιολόγηση των δομών των υπουργείων και των φορέων τους, με στόχο την αναδιάθρωσή τους», προκειμένου να εξορθολογιστεί η λειτουργία τους και η περιστολή των δαπανών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός ζητά συντονισμένη συνεργασία από όλους. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, που θα συντονίζει και θα κατευθύνει την προσπάθεια και θα συνεδριάζει τακτικά, υπό την προεδρία του.

Η επιστολή του πρωθυπουργού αναλυτικά:

«Μια από τις βασικές τομές που πρέπει να εφαρμόσει η Κυβέρνησή μας είναι η μεταρρύθμιση του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης. Κύρια επιδίωξή μας είναι η δημιουργία μιας αποτελεσματικής και λειτουργικής διοίκησης, απαλλαγμένης από τις χρόνιες παθογένειές της, η οποία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου και θα βρίσκεται κοντά στον πολίτη. Μιας Διοίκησης αντάξιας ενός Κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Τις επόμενες ημέρες ξεκινά από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα και με την πολύτιμη συνδρομή του δικού μας ανθρώπινου δυναμικού, η αξιολόγηση των δομών των Υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους με στόχο την αναδιάρθρωσή τους.

»Έτσι, θα εντοπίσουμε και θα εξουδετερώσουμε τις αδυναμίες και τις δυσλειτουργίες της Διοίκησης.  Αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα είναι η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών μέσω της συγχώνευσης ή κατάργησης ανενεργών μονάδων και υπηρεσιών, με στόχο τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των υπουργείων και την περιστολή περιττών δαπανών.

»Είναι επιτακτικά αναγκαίο να περιορίσουμε δραστικά τη γραφειοκρατία και τις άσκοπες χρονοβόρες διαδικασίες που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Και να εγγυηθούμε τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Όπως, επίσης, είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός του κόστους και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

»Για να φέρουμε σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο απαιτείται, σε κάθε βήμα, η συντονισμένη συνεργασία όλων μας.

»Για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης θα συντονίζει και θα κατευθύνει την όλη προσπάθεια ενώ θα συνεδριάζει τακτικά υπό την ευθύνη μου».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...