Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

«Κόφτε ό,τι κόβεται» πριν τα κόψει η Τρόικα

Δυσφορία Στουρνάρα για αντιδράσεις υπουργών



 
 




«Ρεαλιστικές προτάσεις» από όλους τους υπουργούς, ζήτησε ο υπουργούς Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στις συσκέψεις που ολοκληρώθηκαν το απόγευμα, στέλνοντας το μήνυμα προς όλους πως ό,τι δεν συμφωνηθεί, τελικώς θα περικοπεί από τον ίδιο και τους πολιτικούς αρχηγούς, ενόψει και των διαβουλεύσεων με την Τρόικα που επιστρέφει στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα.

Κυβερνητικός παράγοντας που μετέχει στις συσκέψεις τόνιζε πως «δεν μπορεί κάποιος υπουργός να προτείνει περικοπές 100 εκατ. ευρώ από την στιγμή που ξέρω ότι μπορεί να περικόψει 2 ή 3 δισ. ευρώ». Έτερος κυβερνητικός παράγοντας τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας θα είναι ο «αρσιβαρίστας στην εθνική προσπάθεια», συμπληρώνοντας πως ό,τι γίνει θα γίνει με δίκαιο τρόπο…

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως «η κυβέρνηση προχωρά με βάση το Μνημόνιο και τη μελέτη του ΚΕΠΕ για τις δαπάνες που μπορούν να περικοπούν χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών. Είναι ομαδικό παιχνίδι και οφείλουμε να συμβάλουμε. Έχουμε υποχρέωση να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένη πρόταση και με νούμερα, όταν έρθει η Τρόικα».

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν, με αφορμή τις πληροφορίες για επιβολή πλαφόν στις υψηλές συντάξεις, πως όλες οι προτάσεις «βρίσκονται στο τραπέζι». Για τα ειδικά μισθολόγια, η κυβέρνηση «έχει ήδη αποστείλει τις προτάσεις της για τα ισοδύναμα και περιμένει την απάντησή τους, όπως και για το θέμα των δόσεων στην φορολογία εισοδήματος».

Ειδικά πάντως για τις δόσεις και το πώς θα πληρωθεί το Ειδικό Τέλος Ακινήτων που υπολογίζει η ΔΕΗ, σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την Τετάρτη, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τα μέτρα του νέου Μεσοπρόθεσμου 2013-2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: