Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Το πρόγραμμα της Παπαρήγα

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων (πρώην Φλέμινγκ) στην Ηλιούπολη την Τρίτη 29 Μαΐου στις 8:30 μ.μ.
Την Τετάρτη 30 Μαΐου, στις 8:30 το πρωί θα περιοδεύσει στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και θα απευθύνει ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων των ναυπηγείων.
Στις 7 το απόγευμα θα μιλήσει σε συγκέντρωση και συζήτηση με ανέργους από τον Πειραιά, στο Πνευματικό Κέντρο «Πλειάδες» του Δήμου Κορυδαλλού.
Την Πέμπτη Μαΐου στις 8.30 μ.μ., η Αλέκα Παπαρήγα θα πραγμαοποιήσει ομιλία σε ανοιχτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Μενιδίου.enikos.gr

Read more...

Το εναλλακτικό σχέδιο για να πληρωθούν μισθοί - συντάξεις...



Σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έκδοσης νέων τίτλων του δημοσίου, που σκοπό θα έχει τη συγκέντρωση ποσού της τάξης των 3 δισ. ευρώ, μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με... πληροφορίες αυτό είναι το βοηθητικό σχέδιο το οποίο επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια που θα τους βοηθήσουν να τακτοποιήσουν τις ανελαστικές τους υποχρεώσεις, προσεχώς, στην περίπτωση που για διάφορους λόγους δεν έλθουν τα λεφτά της επόμενης δόσης από το δάνειο της τρόικας.

Ωστόσο, όπως διαπιστώνεται στην πορεία, για να ολοκληρωθεί όλο αυτό το μίνι project, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν εξασφαλισθεί μια σειρά από άδειες, που οφείλει να έχει στη διάθεσή του ο ΟΔΔΗΧ πριν ανακοινώσει τις νέες εκδόσεις. Και βεβαίως να έχει φτάσει στις ελληνικές τράπεζες η βοήθεια από το εξωτερικό, αφού, χωρίς αυτή, δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν τα νέα έντοκα γραμμάτια, καθώς δεν θα έχουν λεφτά για να καταβάλουν προκειμένου να τα αγοράσουν.

Στο ΥΠΟΙΚ πάντως προετοιμάζονται πλέον για όλα τα ενδεχόμενα.


Read more...

Νέο «εκσυγχρονιστικό» κόμμα με ευλογίες από τον… Κ. Σημίτη!



Πρόσωπο – έκπληξη στη θέση του αρχηγού και ποια κορυφαία στελέχη θα συγκροτήσουν την ηγετική ομάδα.
Έντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό τον καιρό που όμως δεν έχουν ως χρονικό ορίζοντα τις εκλογές της 17ης Ιουνίου αλλά την επόμενη μέρα.

Εδώ ...
και πολύ καιρό διεξάγονται συζητήσεις σε ένα ευρύ κύκλο για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου πολιτικού σχηματισμού που θα υπερβαίνει το σημερινό πολιτικό σκηνικό, δημιουργώντας νέα δεδομένα.

Το νέο κόμμα φιλοδοξεί να εκφράσει με καθαρότητα και σαφήνεια τις εκσυγχρονιστικές δυνάμεις της χώρας που σήμερα είτε δεν αντιπροσωπεύονται από τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα είτε βρίσκονται εγκλωβισμένες μέσα σε αυτά. Θα αποτελεί πολέμιο του λαϊκισμού από όπου και αν προέρχεται και θα στηρίξει τολμηρές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.

Οι σκέψεις του κ. Κ. Σημίτη

Στις διεργασίες συμμετέχουν πολιτικοί, άνθρωποι της αγοράς, πανεπιστημιακοί και άνθρωποι που μέχρι σήμερα δεν είχαν ενεργό πολιτική παρουσία. Αυτό που αξίζει να επισημάνουμε είναι ότι ενήμερος για το όλο εγχείρημα είναι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης που δείχνει να συμμερίζεται την αναγκαιότητα ίδρυσης αυτού του νέου πολιτικού σχηματισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Σημίτης δείχνει εμφανή αποστασιοποίηση από το ΠΑΣΟΚ του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ενώ την ίδια στάση τηρούν οι κύριοι Γιώργος Φλωρίδης και Αλέκος Παπαδόπουλος.

Σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους οι δύο πρώην υπουργοί θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει οριστικά τον κύκλο του και πλέον δεν μπορεί να εκφράσει υπαρκτές κοινωνικές δυνάμεις. Ο κ. Φλωρίδης κινείται δραστήρια τον τελευταίο καιρό και είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει στέλεχος του ηγετικού πυρήνα του νέου κόμματος εφ’ όσον τελεσφορήσουν όλες οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.

Οι τρεις καθηγητές

Οι καθηγητές κύριοι Γιάννης Στουρνάρας και Νίκος Χριστοδουλάκης εκπέμπουν και αυτοί στο ίδιο μήκος κύματος, ενώ διατεθειμένος να συμμετάσχει ενεργά φέρεται και ο συγγραφέας κ. Απόστολος Δοξιάδης.

Με την ομάδα που πρωταγωνιστεί στις διεργασίες και στις διερευνητικές επαφές για τη δημιουργία νέου κόμματος «φλερτάρουν» και πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και πρώην βουλευτές ενώ επαφή, με ορισμένους, διατηρεί και η κ. Άννα Διαμαντοπούλου που όμως εμφανίζεται ιδιαίτερα διστακτική όσο και προσεκτική.

Αρκετοί είναι αυτοί που βλέπουν τον κ. Λουκά Παπαδήμο, ως επικεφαλή αυτού του νέου πολιτικού σχηματισμού που φιλοδοξεί να εκφράσει τον αστικό κόσμο, τις εκσυγχρονιστικές δυνάμεις και το λεγόμενο κοινωνικό κέντρο.

Η πολιτική εκτίμηση

Οι εκτιμήσεις των πρωτεργατών της κίνησης είναι ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα διαφοροποιήσει την εικόνα πολιτικής αστάθειας στην οποία έχει μπει η χώρα και όποια κυβέρνηση προκύψει ή σχηματιστεί δεν πρόκειται να μακροημερεύσει.

Πιστεύουν ότι η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να εκφράσουν τις εκσυγχρονιστικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και έχουν τελευτήσει τον πολιτικό τους βίο ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί επιλογή για τη χώρα και σύντομα οι αυταπάτες των πολιτών για τις δυνατότητες και τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα θα διαψευστούν...
newsbomb.gr


Read more...

ΑΓΡΙΟ ΞΥΛΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΟΕΕ ΜΕΤΑΞΥ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ


​ Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε σήμερα το μεσημέρι ο χώρος έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όλα ξεκίνησαν όταν πέρασε έξω από το πανεπιστήμιο η πορεία μοτοσικλετιστών της Χρυσής Αυγής. Κατά τη διάρκεια της διέλευσης των χρυσαυγιτών...
οι φοιτητές και οι αλλοδαποί που ήταν μέσα στο κτίριο βγήκαν αμέσως έξω και άρχισαν να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι χρυσαυγίτες την πορεία τους και να αντεπιτεθούν με ότι κρατούσαν στα χέρια τους. Η αστυνομία που βρέθηκε άμεσα στην περιοχή επενέβη και δεν υπήρξαν τραυματισμοί ενώ δεν προχώρησε σε συλλήψεις.fimotro

Read more...

Στελέχη ΠΑΣΟΚ προς Βενιζέλο: Βαγγέλη κόψε από τις λίστες, Γιώργο, «ύπαρχο» και Ραγκούση



Στελέχη ΠΑΣΟΚ προς Βενιζέλο: Βαγγέλη κόψε από τις λίστες, Γιώργο, «ύπαρχο» και Ραγκούση
Έντονος προβληματισμός επικράτησε τις τελευταίες μέρες στο ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Το ζητούμενο ήταν πως τα ψηφοδέλτια θα γίνουν πιο ελκυστικά, πως θα σηματοδοτήσουν τις αλλαγές που σχεδιάζει να κάνει ο Ευ. Βενιζέλος.

Μοιραία η συζήτηση έφτασε και στα πρόσωπα που σηματοδοτούν εκείνο το ΠΑΣΟΚ που στην Ιπποκράτους θέλουν να ξεχάσουν. Τα πρόσωπα που σηματοδοτούν το Μνημόνιο και τα αντιλαϊκά μέτρα.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε εισηγήσεις, αυτά τα πρόσωπα να αποκλειστούν από τα ψηφοδέλτια των προσεχών εκλογών. Μηδέ του Γιώργου Παπανδρέου εξαιρούμενου! Όμως, ένας τέως πρόεδρος, δεν κόβεται τόσο εύκολα από τα ψηφοδέλτια, έστω και αν υπήρξε ο… καπετάνιος του ελληνικού Τιτανικού. Για τον λόγο αυτό, κάποια στελέχη ζήτησαν δημοσίως από τον Γ. Παπανδρέου «να διευκολύνει» τη νέα ηγεσία. Απάντηση όμως δεν πήραν.
Αντιθέτως, ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας προς τους δημοσιογράφους στη Βουλή, τους συνέστησε να μην… τσιμπάνε.

Εκτός του Γ. Παπανδρέου, εισηγήσεις υπήρξαν και για τον αποκλεισμό του «ύπαρχου» Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Γιάννη Ραγκούση.

Ο Παπακωνσταντίνου κατετάγη 3ος στην Αττική όπου το ΠΑΣΟΚ εκλέγει την Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Γ. Ραγκούσης 5ος στην Β’ Αθηνών, με αποτέλεσμα να είναι πρώτος επιλαχών.
Ο κ. Ραγκούσης, στην περίπτωση κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ σημειώσει μια μικρή άνοδο ή ακόμη αν αλλάξουν τα ποσοστά, μπορεί και να εκλεγεί.

Ο κ. Βενιζέλος- γιατί να το κρύψουμε άλλωστε, δεν τρέφει τα καλύτερα των αισθημάτων για τους Παπακωνσταντίνου και Ραγκούση. Αρκεί να θυμηθούμε την άποψη ότι προτιμάει να τους κρίνει ο λαός, που διέρρεε η Ιπποκράτους παραμονές των εκλογών. Παρόλα αυτά, μέχρι χθες αργά το βράδυ, το κλίμα που υπήρχε στην Ιπποκράτους ήταν ότι οι εισηγήσεις θα παραμείνουν… εισηγήσεις και τελικά δεν θα υιοθετηθούν από τον Ευ. Βενιζέλο.

Οπότε, τυχόν αλλαγές στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ θα είναι οριακές, εξαιρούμενου του Φ. Πετσάλνικου βέβαια, που ήδη ανακοίνωσε ότι η Ιπποκράτους δεν τον ήθελε, παρά το γεγονός ότι ήταν πρώτος στην Καστοριά με πενταπλάσιους σταυρούς από τη συνυποψήφιά του που κατετάγη στη δεύτερη θέση.http://newpost.gr/

Read more...

Στη Ρωσία δολοφονήθηκαν όσοι έψαχναν το σκάνδαλο!

Συγκλονιστικές πτυχές της υπόθεσης των TOR-M1

 
 
Συγκλονιστικές πτυχές, που θυμίζουν μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ και μέχρι σήμερα παρέμειναν στο παρασκήνιο της υπόθεσης, περιλαμβάνει η υπόθεση των αμαρτωλών εμβασμάτων για τα ρωσικά οπλικά συστήματα TOR-M1.

Πέραν από τις δαιδαλώδεις διαδρομές που ακολούθησαν οι μίζες μέχρι να φτάσουν στα χέρια του ζεύγους Τσοχατζόπουλου, η συγκλονιστική ιστορία περιλαμβάνει ακόμη και εν ψυχρώ δολοφονίες στην παγωμένη Κόκκινη Πλατεία των Ρώσων αξιωματούχων που ανέλαβαν να ερευνήσουν το σκάνδαλο.

Ειδικότερα, στις 29.2.1999 ο τότε γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος και ο Ι. Βορόμπιεφ, πρόεδρος του ρωσικού ομίλου Almaz-Antey, υπογράφουν τη σύμβαση για την προμήθεια των TOR-M1. Από τότε και μέχρι τις αρχές του 2002 η παράδοση των συστημάτων γινόταν κανονικά, κανείς όμως δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη των αντισταθμιστικών ωφελημάτων (Α/Ω), αξίας 73 εκατ. δολαρίων. Τα αναζήτησε τελικά ο κ. Σπύρος Τραυλός, αντικαταστάτης του Γιάννη Σμπώκου, και διαπίστωσε, έκπληκτος, ότι η Drumilan (σ.σ.: η εταιρεία που είχε αναλάβει να υλοποιήσει τα Α/Ω) είχε κλείσει τα γραφεία της στην Αθήνα και ο εκπρόσωπός της κ. Φουάντ Αλ Ζαγιάτ μαζί με τον Ελληνα συνεργάτη του κ. Βλάση Καμπούρογλου είχαν εξαφανιστεί!

Τότε ενημέρωσε άμεσα τον νέο διευθυντή της Almaz-Antey Ιγκόρ Κλίμοφ ζητώντας εξηγήσεις. Ο ισχυρός παράγοντας της Ρωσίας, προσωπικός φίλος του κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, διαπίστωσε αρχικά ότι ποσό από τα 73 εκατ. δολάρια είχε εκταμιευτεί προς την Drumilan και στη συνέχεια -μέσω και της Εισαγγελίας της Μόσχας- αποκαλύπτεται ότι περίπου 45 εκατ. δολάρια είχαν καταλήξει στην τράπεζα Western Bank του Μαυροβουνίου και περίπου 12 εκατ. εντοπίστηκαν σε λογαριασμό του προηγούμενου προέδρου Βορόμπιεφ στην Privi Bank της Μόσχας.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο κ. Πούτιν ζητά από τον Ιγκόρ Κλίμοφ να ηγηθεί αντιπροσωπίας που θα μετέβαινε στην Ελλάδα προκειμένου να εντοπιστούν τα ίχνη των χαμένων χρημάτων. Παράλληλα, ζητά τον κατ’ οίκον περιορισμό του Βορόμπιεφ έως ότου εξιχνιαστεί το έγκλημα (προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι σε έγγραφο με ημερομηνία μεταγενέστερη του 2009, το οποίο κατασχέθηκε από το γραφείο του Α. Τσοχατζόπουλου, ο πρώην υπουργός γράφει «Vorobief τι κατέθεσε;»).

Οντως, τον Μάιο του 2003 οι Ρώσοι καταφθάνουν στο Πεντάγωνο και επί 4 ημέρες συσκέπτονται με τον κ. Τραυλό και Ελληνες αξιωματικούς. Εναν μήνα αργότερα ο κ. Τραυλός αποφασίζει να ανταποδώσει την επίσκεψη και στις 6 Ιουνίου αναμένει τον Ρώσο συνομιλητή του έπειτα από ραντεβού που έχουν δώσει στην Κόκκινη Πλατεία. Ωστόσο, ο Ελληνας αξιωματούχος περιμένει μάταια, καθώς αρκετή ώρα μετά το προκαθορισμένο ραντεβού τον πλησιάζουν άνδρες των μυστικών υπηρεσιών και τον ενημερώνουν ότι ο Κλίμοφ δολοφονήθηκε και του ζητούν να λάβει μέτρα προστασίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας σε μια κωμόπολη κοντά στη Μόσχα δολοφονείται και ο Σεργκέι Σίτκο, στενός συνεργάτης του Κλίμοφ και πρόεδρος θυγατρικής της Almaz.

Σύμφωνα με τον φάκελο της υπόθεσης, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δολοφόνοι του Κλίμοφ προσπάθησαν να του πάρουν τον χαρτοφύλακα που περιείχε έγγραφα για τα ελληνικά αντισταθμιστικά. Παρά ταύτα οι ρωσικές αρχές απέδωσαν τις δολοφονίες στο πλαίσιο του «εμφυλίου» για τον έλεγχο των πετρελαίων.protothema.gr

Read more...

Τσίπρας προς στελέχη ΣΥΡΙΖΑ: Με το μαλακό, τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ



Τσίπρας προς στελέχη ΣΥΡΙΖΑ: Με το μαλακό, τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ
Αταλάντευτα στην αντιμνημονιακή πολιτική η οποία μέχρι στιγμής έχει αποφέρει καρπούς βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την πρώτη θέση στις εκλογές της 17ης Ιουνίου και τον σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης.

Για τον λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας και τα ανώτερα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν- σύμφωνα με πληροφορίες- να χαμηλώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με τα κόμματα της Αριστεράς.

Η ανθεκτικότητα την οποία δείχνει στις δημοσκοπήσεις η ΔΗΜΑΡ καταγράφοντας ποσοστά γύρω στο 6%, δείχνει ότι θα αποτελέσει δύναμη- κλειδί για τον σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης.

Από την άλλη, στην Κουμουνδούρου, αν και ουσιαστικά δεν πιστεύουν ότι το ΚΚΕ θα αναθεωρήσει τις απόψεις του, ελπίζουν ότι υπάρχει κάποια απειροελάχιστη πιθανότητα να μετακινηθεί, αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με τη ΝΔ- αντίπαλο στην κούρσα για την πρώτη θέση και δευτερευόντως με το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας σε τρίτη μοίρα τον «εμφύλιο της Αριστεράς».
Η αλήθεια είναι ότι με τη ΔΗΜΑΡ τα πράγματα θα είναι κάπως εύκολα.
Τα στελέχη των δύο κομμάτων, στην πλειοψηφία τους, μέχρι πρότινος ήταν μαζί και έχουν φάει ψωμί και αλάτι. Με το ΚΚΕ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πολλά στελέχη του δείχνουν επιθετικότητα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό με τη σειρά του θα προκαλέσει την ανάγκη κάποιοι να δοκιμαστούν αν μπορούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους.
Εύκολο, δεν θα είναι…http://newpost.gr

Read more...

Απολυμένοι φαντάροι ξεμένουν στα στρατόπεδα επειδή δεν έχουν λεφτά ουτε για εισιτήριο!...



Άποροι φαντάροι που ολοκληρώνουν τη θητεία τους αναγκάζονται να... φιλοξενηθούν επί μέρες στο στρατόπεδο που υπηρέτησαν, επειδή δεν έχουν χρήματα ούτε για να επιστρέψουν στα σπίτια τους!
Όπως κατήγγειλε άπορος και απελπισμένος πατέρας φαντάρου, διοικητής στρατοπέδου στα...
σύνορα στον οποίο απευθύνθηκε για να μπορέσει να επιστρέψει ο γιος του στο σπίτι, του απάντησε: «Δυστυχώς, δεν είναι στο χέρι μου. Η εντολή από το ΓΕΣ είναι ρητή. Καμία συνδρομή στα οδοιπορικά των στρατιωτών».
Εκατοντάδες είναι και οι φαντάροι που δεν ......
βγαίνουν από τα στρατόπεδα τις ημέρες που έχουν άδεια, διότι δεν έχουν ούτε ένα ευρώ, ενώ και τα συσσίτια στον Στρατό καλά κρατούν.
Είναι τα ίδια παλικάρια που θα κληθούν να πολεμήσουν όταν τεθεί σε κίνδυνο, μια χώρα που τους εξευτελίζει και τους εξαθλιώνει με αυτόν τρόπο...
kafeneio-gr.blogspot.com


Read more...

«Άρωμα» νίκης στις 17 Ιουνίου... οσμίζεται η ΝΔ

Ικανοποίηση και συγκρατημένη αισιοδοξία



 
  
Ικανοποίηση και συγκρατημένη αισιοδοξία εκπέμπει η λεωφόρος Συγγρού μετά τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο, αλλά και την Εθνική Συνδιάσκεψη της ΝΔ.

Οι παράγοντες του ηγετικού επιτελείου θεωρούν ότι δημοσκοπήσεις, που δίνουν όλες την πρώτη θέση στη ΝΔ, αντανακλούν τις τάσεις στο εκλογικό σώμα και προοιονίζονται και τη νίκη στις εκλογές έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από την πρόθεση ψήφου, λένε, και την παράσταση νίκης, έχουν σημασία τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που επιβεβαιώνουν την στρατηγική του κόμματος στην πορεία προς τις εκλογές. Η ΝΔ θεωρεί ότι στις 6 Μαΐου η ελληνική κοινωνία έριξε ψήφο τιμωρίας στο δικομματισμό και ότι την συμπαρέσυρε η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ.

Αναγνωρίζουν βέβαια ότι τους στοίχισε η μνημονιακή στροφή Σαμαρά, που δεν εξηγήθηκε επαρκώς στο εκλογικό σώμα. Εν αντιθέσει με την 6η Μαΐου, λένε, στις επόμενες εκλογές θα πρυτανεύσει η λογική και η αγωνία για την επόμενη ημέρα. Μία τέτοια συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, λέει η λεωφόρος Συγγρού, ευνοεί τη ΝΔ, γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει καταρρεύσει και η ΝΔ εμφανίζεται ως η μόνη δύναμη σταθερότητας, απέναντι σε έναν ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει ότι δεν είναι έτοιμος.

Υποστηρίζουν στη ΝΔ ότι οι τάσεις αυτές του εκλογικού σώματος θα παγιωθούν και εν τέλει θα αποτυπωθούν και στην κάλπη. Στο χρόνο που απομένει θα συνεχιστεί η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση ότι διακινδυνεύει την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Επίσης, θα αναδεικνύονται σε καθημερινή βάση οι εσωτερικές του αντιφάσεις και “η Βαβέλ των συνιστωσών του”.

Παράλληλα, ο κ. Αντώνης Σαμαράς και τα στελέχη θα μιλάνε σε απλή γλώσσα για το τι σημαίνει η έξοδος από το ευρώ. Αυτή η ρητορική θα ενισχυθεί και με τη διαφημιστική καμπάνια του κόμματος. Το εκλογικό σώμα θα βομβαρδιστεί με μηνύματα καταστροφής, ότι καταγγελία του μνημονίου σημαίνει έξοδο από το ευρώ και ακολούθως στάση πληρωμών, επιστροφή στη δραχμή με αποτέλεσμα υποβάθμιση όλων των περιουσιακών αξιών, έλλειψη καυσίμων, καθημερινά μπλακ άουτ.

Το πρόβλημα της ηγεσίας της ΝΔ είναι ότι δεν διαθέτει θετικό μήνυμα απέναντι στην κοινωνία, αφού οι Ευρωπαίοι συνομιλητές της, την δέσμευσαν με απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων του Μνημονίου. Γι' αυτό άλλωστε αποφεύγει να μιλήσει για το τι θα κάνει την επομένη των εκλογών, εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ το Σάββατο στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς ρώτησε “τί νόημα έχουν τα εργασιακά δικαιώματα, όταν αυξάνεται η ανεργία;”.

Το επιχείρημα της ΝΔ είναι ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην Ευρώπη σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, που θα ευνοήσουν και τη χώρα μας, εφόσον βέβαια καταφέρει να κρατήσει τη θέση της και να μην βρεθεί εκτός από την “επικίνδυνη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ”.

Το γαλάζιο επιτελείο θεωρεί ότι ήδη μετρά κέρδη από τη δημιουργία του “ευρωπαϊκού μετώπου” και την ενότητα της κεντροδεξιάς. Κατ' αρχήν αθροίζονται στη ΝΔ τα ποσοστά της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και του ΛΑΟΣ που έχει καταρρεύσει. Πέραν αυτού όμως, δημιουργείται δυναμική μεταξύ των δεξιών ψηφοφόρων. Ο κίνδυνος εδώ είναι ότι ήδη τα στελέχη αναπαράγουν μία πολωτική αντιαριστερή λογική που διχάζει την ελληνική κοινωνία.

Την επομένη των εκλογών ο κ. Σαμαράς, αν θα είναι κυβέρνηση, θα έχει απέναντί του ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, με το οποίο έχει κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας με την αντιαριστερή πολεμική του. Δεν είναι χωρίς σημασία ότι τον τόνο στην Εθνική Συνδιάσκεψη έδωσε ο κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος παρότρυνε τα στελέχη να χειροκροτούν, ενώ την οργανωτική δουλειά έχει αναλάβει ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Στόχος της ΝΔ είναι να αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό, που θα της επιτρέψει να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση συνεργασίας με άλλες δυνάμεις στον κοινό παρονομαστή της παραμονής στο ευρώ και της τροποποίησης του Μνημονίου. Φυσικά, με την πολεμική που ακολουθεί έχει κόψει εκ των προτέρων κάθε δυνατότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά αυτά τα αφήνει για μετά τις εκλογές η λεωφόρος Συγγρού.
 protothema.gr

Read more...

Aπό την Ελεύθερη Ώρα στη ΝΔ του Σαμαρά ο Νίκος Χιδίρογλου...



Την προσχώρησή τους στη Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσαν χθες τέσσερα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και δύο στελέχη του ΛΑΟΣ, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα για πανστρατιά και δημιουργία του φιλοευρωπαϊκού κεντροδεξιού μετώπου που ... έχει απευθύνει ο Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, από τους Ανεξάρτητους Ελληνες τα στελέχη που προσχώρησαν είναι: ο Ιωάννης Βαγγέλης, υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσων, ο Σπύρος Ρομποτής, υποψήφιος...


...βουλευτής Α' Αθηνών, ο Παύλος Σαράκης, υποψήφιος βουλευτής Β' Αθηνών και ο Νίκος Χιδίρογλου, δημοσιογράφος.Από τον ΛΑΟΣ τα στελέχη που προσχώρησαν στη ΝΔ είναι: ο Χρήστος Μακρίδης, υποψήφιος βουλευτής νομού Πέλλας και η Ολυμπία Αντύπα, δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Ζωγράφου.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Νίκος Χιδίρογλου είναι ένας από τους πλέον γνωστούς αρθρογράφους του ακροδεξιού χώρου στην Ελλάδα με την περιβόητη εφημερίδα "Ελεύθερη Ώρα" να είναι αυτή που φιλοξενεί τις απόψεις του τον τελευταίο καιρό.

Είναι σίγουροι στη Νέα Δημοκρατία ότι με τέτοιες μεταγραφές μπορούν να συγκροτήσουν ένα ευρύ φιλοευρωπαϊκό μέτωπο που θα σταματήσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ;
parapolitiki.com

Αναρτήθηκε από Nonews

Read more...

Πρώτο βήμα η ακύρωση του προγράμματος λιτότητας, δηλώνει ο Αλ.Τσίπρας...



Η ακύρωση του προγράμματος λιτότητας και η προσπάθεια αύξησης των συντάξεων θα είναι τα πρώτα δύο μέτρα, στα οποία θα προχωρήσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς, δήλωσε ο ... ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Vesti.

«To πρώτο βήμα είναι να ακυρώσουμε το πρόγραμμα λιτότητας. Την πρώτη κιόλας ημέρα το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή. Επίσης, θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τις συντάξεις, βάζοντας πρόσθετο φόρο στους πλούσιους» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, όπως είπε: «Θα κάνουμε διάλογο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Θα τους εξηγήσουμε ότι το πρόβλημα της Ευρώπης είναι κοινό πρόβλημα», ενώ τόνισε ότι «χωρίς ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ από την κρίση δεν θα βγούμε».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Η ΝΔ ανασυντάσσεται, το ΠΑΣΟΚ αντέχει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα στραφεί προς τους μετριοπαθείς



Η ΝΔ ανασυντάσσεται, το ΠΑΣΟΚ αντέχει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα στραφεί προς τους μετριοπαθείς

Οι δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί δυναμική δημιουργίας πόλου, προκαλεί όμως πλέον αντισυσπειρώσεις που υπονομεύουν την προοπτική του να αναδειχτεί σε πρώτο κόμμα. Παρά το γεγονός ότι η πανστρατιά της Κεντροδεξιάς δεν έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παρά το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πείθει και αναγκάζεται να καταφύγει σε κορώνες και κινδυνολογία χωρίς συνέχεια, η ΝΔ δείχνει ότι καταφέρνει να ανασυνταχθεί από το στραπάτσο της 6ης Μαΐου, ως η κύρια δύναμη του πόλου του ευρώ.

Όσοι ανησυχούν, και καθημερινά όλο και περισσότεροι ανησυχούν σε σχέση με την προοπτική της παραμονής της χώρας στο ευρώ βλέπουν την Κεντροδεξιά ως την μόνη ελπίδα.

Είναι ενδεικτικό ίσως ότι η ΝΔ, που πριν από δυόμισι βδομάδες συρρικνώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 18% ανακάμπτει σε όλες τις δημοσκοπήσεις και πουθενά δεν εμφανίζεται κάτω από το 23%, ανεξαρτήτως του ποιος οδηγεί την κούρσα των δημοσκοπήσεων. Η ΝΔ παραμένει σε στάτους μεγάλου κόμματος και σιγά - σιγά αναπτύσσει δυναμική, η οποία έχει μεγάλα περιθώρια ανόδου.

Η εξέλιξη αυτή ίσως να εξηγεί και την σχετική σταθεροποίηση του ΠΑΣΟΚ στα επίπεδα από 12% ως 14% και αποτρέπει την άλωση των ψηφοφόρων του από τους δύο πόλους. Όσοι ακόμα ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ είτε είναι «κολλημένοι» πασόκοι, είτε ψηφοφόροι που στο δίλλημα μνημόνιο αν αυτό είναι απαραίτητο για το ευρώ απαντούν καταφατικά σε ποσοστό 92% (Kapa Research). H μόνη περίπτωση να μετακινηθούν είναι προς τη ΝΔ αν φανεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να «χτυπήσει» την πρώτη θέση. Σε διαφορετική περίπτωση θα ρίξουν την ψήφο τους υπέρ του ΠΑΣΟΚ για να σχηματιστεί κυβέρνηση παραμονής στο ευρώ. Και είναι πιθανόν, ο Βαγγέλης Βενιζέλος να έχει περισσότερο χρόνο από ότι φοβόταν, για να ανασυγκροτήσει το κόμμα.

Απέναντι σε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει κινήσεις για να παραμείνει στο παιχνίδι της πρωτιάς, αν και το ενδεχόμενο να είναι αξιωματική αντιπολίτευση μάλλον ανακουφίζει παρά ενοχλεί πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει εξίσου από όλους τους φανατικούς αντιμνημονιακούς, χρειάζεται όμως πια και κάτι για να απευθυνθεί σε ένα πιο μετριοπαθές κοινό (έχει προβληματίσει η αντοχή της ΔΗΜΑΡ) και να μπορεί να αποκρούσει τις επιθέσεις για την πολυγλωσσία στο εσωτερικό του που του έχουν κάνει μεγάλη ζημιά.

Μέσα στην εβδομάδα λοιπόν αναμένεται να εκδηλωθούν δύο πρωτοβουλίες από την πλευρά της Κουμουνδούρου για την επικοινωνιακή εικόνα του κόμματος. Η πρώτη αφορά στα μπρίφινγκ που θα ξεκινήσουν από τον Π. Σκουρλέτη, τον εκπρόσωπο Τύπου ώστε να υπάρχει για όλα η επίσημη άποψη του κόμματος και να υπάρξει και ένας «μπούσουλας» για στελέχη του κόμματος στο δημόσιο διάλογο.

Η δεύτερη και σημαντικότερη θα είναι οι θεματικές συνεντεύξεις Τύπου στις οποίες θα παρουσιαστεί το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του κόμματος. Αυτές αναμένεται να δρομολογηθούν μέσα στην εβδομάδα και εκεί αναμένεται να αποσαφηνιστούν και οι ιδέες των κ.κ. Μηλιού και Σταθάκη για τις έκτακτες εισφορές ύψους 1% στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ

Θέμης Δαγκλής 
 http://newpost.gr

Read more...

Αυτός δηλαδή είναι ο ευφυής? ..




Και ο άλλος, ο "χαζός"?...
Κρίμα! Αυτή, η πολυεπίπεδη λογική και ρητορική να σέρνεται σε παιδαριώδεις συλλογισμούς.
Εκτός κι αν ο ρήτωρ, θεωρεί το ακροατήριο του, επιπέδου νηπιαγωγείου. Όπως και να χει, ήταν σκέτη απογοήτευση.
Ακούγοντας κανείς τον Βενιζέλο στην διακαναλική συνέντευξη , αντιλαμβανόταν, κι από τα πρώτα κιόλας λεπτά, πως ο "βασιλιάς" (ο αρχηγός) ήταν γυμνός.
Ένδεια επιχειρημάτων, υπεραπλουστεύσεις στα όρια της αφέλειας. Ρητορική στο βάθρο του... "εν τω πολλώ το ευ".
Αν αυτός ο χοντρός κύριος που βλέπαμε χθες, θεωρείται ευφυής, τότε ο άλλος που μέχρι χθες τον λέγανε "χαζό", θα πρέπει να ναι, ιδιοφυΐα!...


Read more...

Μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις από τη μείωση του αφορολόγητου και τα τεκμήρια

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι




Αθήνα
Σημαντική επιβάρυνση θα δουν εκατομμύρια φορολογούμενοι που υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Οι επιβαρύνσεις αυτές προκύπτουν από τη μείωση του αφορολόγητου και τα τεκμήρια διαβίωσης. Επιπλέον, έχει καταργηθεί η έκπτωση με αποδείξεις, έχουν μειωθεί οι εκπτώσεις των φοροαπαλλαγών, ενώ συνυπολογίζεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς επί των εισοδημάτων.

Ωστόσο, οι φορολογούμενοι πρέπει να προσέξουν ενδεχόμενα λάθη στον υπολογισμό των αποδείξεων και των τεκμηρίων.

Τι ισχύει για τις αποδείξεις

Συγκεκριμένα το ποσό των αποδείξεων που απαιτούνται για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ υπολογίζεται στο 25% του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος, όποιο από τα δύο είναι μεγαλύτερο.

Αυτό σημαίνει ότι, αν το δηλωθέν εισόδημα είναι π.χ. 5.000 ευρώ και το εισόδημα που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (κατοικία και αυτοκίνητο) ανέρχεται σε 8.000 ευρώ, για να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο όριο απαιτούνται αποδείξεις ύψους 2.000 ευρώ που υπολογίζονται στο τεκμαρτό εισόδημα των 8.000 ευρώ (8.000 Χ 25% =2.000) και όχι 1.250 ευρώ για το δηλωθέν εισόδημα των 5.000 ευρώ (5.000 Χ 25%=1.250).

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, αν ο φορολογούμενος παρουσιάσει αποδείξεις 1.250 ευρώ, δηλαδή για το εισόδημα που δηλώνει και όχι για το τεκμαρτό των 8.000 ευρώ, τότε θα επιβαρυνθεί με ποινή φόρου 10% για τις αποδείξεις που λείπουν (2.000 -1.250= 750), δηλαδή θα έχει έξτρα φόρο 75 ευρώ (750 Χ 25%) και επιπλέον θα φορολογηθεί για το τεκμαρτό εισόδημα των 8.000 ευρώ πληρώνοντας φόρο 300 ευρώ. Δηλαδή, θα πληρώσει συνολικά φόρο ύψους 375 ευρώ, ενώ κανονικά με βάση το δηλωθέν εισόδημα των 5.000 ευρώ θα ήταν αφορολόγητος.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι δεν έχουν υποχρέωση να αποστείλουν τις αποδείξεις με τη φορολογικής τους δήλωση, αλλά να τις κρατήσουν στο σπίτι τους ώστε να τις επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Διευκρινίζεται ότι στο συνολικό ποσό των δαπανών που πραγματοποίησε ο φορολογούμενος στην Ελλάδα, εξαιρούνται τα ποσά των αποδείξεων που συλλέχθηκαν μέσω της «Κάρτας Αποδείξεων».

Για την αναγνώριση των αποδείξεων από τη Φορολογική Αρχή απαιτείται να διακρίνεται η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης, ο ΑΦΜ αυτής, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό.

Σε περίπτωση κατά την οποία η απόδειξη δεν είναι τυπωμένη με έντονα στοιχεία και πιθανολογείται η πλήρης εξαφάνισή τους ο φορολογούμενος πρέπει να επαναλάβει τα προαναφερθέντα στοιχεία (επωνυμία της επιχείρησης, ΑΦΜ, ημερομηνία και ποσά), ούτως ώστε να καθίσταται στη συνέχεια εφικτός ο έλεγχός τους από την Φορολογούσα Αρχή.

Διευκρινίζεται ότι στη διαμόρφωση του αφορολόγητου ποσού της κλίμακας περιλαμβάνονται όλες οι καταναλωτικές δαπάνες, δηλαδή οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών.

Περιλαμβάνονται και τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των ΕΛΤΑ, εταιρειών Courier, πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο, κ.λπ.) όπως και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Στις περιπτώσεις αυτές θα ακολουθείται η ακόλουθη διαδικασία:

O διαχειριστής της πολυκατοικίας θα εκδίδει και θα χορηγεί σε κάθε συνιδιοκτήτη ή ενοικιαστή κατά περίπτωση (ανάλογα με το ποιόν βαρύνει η δαπάνη αυτή), συγκεντρωτική κατάσταση των ετήσιων δαπανών της πολυκατοικίας, στην οποία θα εμφανίζεται το ποσό των κοινόχρηστων δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του αφορολόγητου ποσού.

Από την κατάσταση αυτή θα προκύπτει αναλυτικά το είδος της δαπάνης, αριθμός του τιμολογίου ή της απόδειξης λιανικής πώλησης, του τιμολογίου ή της απόδειξης παροχής υπηρεσιών, το ποσό της δαπάνης, καθώς και η κατανομή του συνόλου των δαπανών αυτών στον κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο κατά περίπτωση, ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας στους κοινόχρηστους χώρους.

Φωτοτυπία της συγκεντρωτικής κατάστασης θα συνυποβάλλεται από κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο, κατά περίπτωση, μαζί με τις λοιπές αποδείξεις δαπανών και το αναγραφόμενο ποσοστό δαπάνης θα συναθροίζεται με τις λοιπές δαπάνες που καλύπτουν το αφορολόγητο ποσό. Τα πρωτότυπα των δικαιολογητικών στοιχείων των κοινόχρηστων δαπανών θα διαφυλάσσονται από το διαχειριστή της πολυκατοικίας.

Τι ισχύει για τα τεκμήρια διαβίωσης

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της παγίδας των τεκμηρίων είναι κάποιος που υποβάλλει δήλωση με μηδενικό εισόδημα και διαθέτει κύρια κατοικία 50 τ.μ. και αυτοκίνητο 1.200 κυβικών εκατοστών.

Όπως σημείωνει Το Βήμα, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο 400 ευρώ, καθώς με βάση τα νέα τεκμήρια διαβίωσης η Εφορία θα υπολογίσει ότι έχει ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης 3.000 ευρώ, έξοδα 2.000 ευρώ για τη χρήση και τη συντήρηση της κατοικίας του και 4.000 ευρώ για το αυτοκίνητο.

Συνολικά, δηλαδή, το τεκμαρτό εισόδημά του διαμορφώνεται σε 9.000 ευρώ και άρα τα 4.000 ευρώ που είναι πάνω από το νέο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10%. Ετσι προκύπτει φόρος 400 ευρώ.

Το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και αφορά όχι μόνο την πρώτη ιδιόκτητη κατοικία αλλά και τη δευτερεύουσα και εξοχική κατοικία. Δηλαδή, τα τεκμήρια αθροίζονται. Αφορά επίσης και αυτούς που ζουν σε μισθωμένη κατοικία ή τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν.

Μεγάλες αυξήσεις σημειώθηκαν στα τεκμήρια για τα αυτοκίνητα σε σύγκριση με πέρυσι. Ειδικότερα τα τεκμήρια ανέρχονται για τα αυτοκίνητα ως 1.200 κ.ε σε 4.000 ευρώ. Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κ.ε. ως τα 2.000 κ.ε. Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2.000 κ.ε. προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κ.ε. και ως 3.000 κ.ε. και για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από 3.000 κ.ε. προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

Το τεκμήριο μειώνεται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, κατά ποσοστό 30% για χρονικό διάστημα πάνω από 5 και ως 10 έτη και κατά ποσοστό 50% για χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.

Κάθε χρόνο εκτός των τεκμηρίων εφαρμόζεται και ένα ποσό ως ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης που ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Τα τεκμήρια περιορίζονται κατά 30% για συνταξιούχους που έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Για να μπορέσει κάποιος να δικαιολογήσει τεκμήρια και να μη φορολογηθεί επί των τεκμαρτών εισοδημάτων αλλά επί των πραγματικών θα πρέπει να προχωρήσει σε ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών, να εμφανίσει έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων (αυτοκινήτων, ακινήτων, σκαφών αναψυχής κτλ.), να έχει λάβει δάνεια, δωρεές, γονικές παροχές κτλ.

Περισσότερα για τους τρόπους να μειώσετε το φόρο που προκύπτει από τεκμήρια

Με ποιες δαπάνες μπορείτε να μειώσετε το φόρο

Διαβάστε για την αλλαγή στις δαπάνες που μειώνουν το φόρο και την κατάργηση των εκπτώσεων από το εισόδημα
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Η Ελλάδα οφείλει να διαμορφώσει ένα σχέδιο για το αύριό της στην Ευρωζώνη, τονίζει ο Κ.Σημίτης

Παρέμβαση στην προεκλογική συζήτηση


O πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης
O πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Τη θέση ότι «αντί να απασχολούμαστε με το ανύπαρκτο δίλημμα αν πρέπει ή όχι να εγκαταλείψουμε την ευρωζώνη, θα πρέπει να σκύψουμε πάνω στο κεντρικό πρόβλημα της χώρας, την αποφασιστική αντιμετώπιση της υστέρησής μας» διατυπώνει σε άρθρο-παρέμβαση που δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής ο Κώστας Σημίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα οφείλει να διαμορφώσει ένα σχέδιο για το αύριό της στην ευρωζώνη, σχέδιο που δεν υπάρχει σήμερα».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «οι πολίτες πλήρωσαν ως σήμερα ένα πολύ ακριβό τίμημα τόσο γιατί η ευρωζώνη σχεδίασε πρόχειρα και αλαζονικά τα μέτρα, όσο και γιατί η Ελλάδα δεν παρουσίασε μια δική της πειστική άποψη για το πως θα επανέλθει στη σταθερότητα. Η χώρα έγινε έρμαιο των εξελίξεων».

Ο Κ.Σημίτης επισημαίνει ότι «η πολιτική που συνιστά να αρνηθούμε όλες τις υποχρεώσεις μας, χωρίς όμως να φύγουμε από τη ζώνη του ευρώ, θα εντείνει την αβεβαιότητα και θα επιτείνει την ύφεση. Θα κλονισθεί το τραπεζικό σύστημα και η κατάληξη θα είναι αυτή ακριβώς που θέλουμε να αποφύγουμε: η έξοδος από το ευρώ».

Αναφερόμενος στη συζήτηση για την ανάπτυξη, ο πρώην πρωθυπουργός παρατηρεί: «Η ανάπτυξη απαιτεί την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο μέλλον της χώρας και πόρους για επενδύσεις. Ούτε η εμπιστοσύνη, ούτε τα κεφάλαια εξασφαλίζονται όταν υπάρχει συνεχής αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις».

Ο Κ.Σημίτης υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε έναν δρόμο που ορίζεται από φαντασιώσεις και μύθους και μια πορεία που χαρακτηρίζει ο κριτικός ρεαλισμός.

Ολόκληρο το άρθρο του Κώστα Σημίτη: «Ευχάριστες ψευδαισθήσεις, δυσάρεστη πραγματικότητα»

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε έναν δρόμο που ορίζεται από φαντασιώσεις και μύθους και μια πορεία που χαρακτηρίζει ο κριτικός ρεαλισμός. Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη για να βγει από την κρίση. Η ανάπτυξη απαιτεί την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο μέλλον της χώρας και πόρους για επενδύσεις. Ούτε η εμπιστοσύνη ούτε τα κεφάλαια εξασφαλίζονται όταν υπάρχει συνεχής αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις. Η αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής πολιτικής στο σύνολό της αλλά και η μη εφαρμογή των αποφάσεων της Ενωσης αποτελούν επίσης μόνιμα εμπόδια για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Το πιθανό «αναπτυξιακό σύμφωνο» που συζητείται τώρα στην Ενωση θα προβλέπει πόρους και για τη χώρα μας. Θα προϋποθέτει όμως για την καταβολή τους την εφαρμογή των περιορισμών του δημοσιονομικού συμφώνου, καθώς και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας από τις δανειακές συμβάσεις.

Στη χώρα πολλοί ελπίζουν ότι ο κ. Ολάντ και οι άλλοι ηγέτες που επεσήμαναν τις αρνητικές πλευρές της λιτότητας θα απαλλάξουν την Ελλάδα από τις δεσμεύσεις της. Ούτε όμως ο γάλλος πρόεδρος ούτε οι άλλοι ηγέτες της Ενωσης θα δεχθούν να χορηγήσουν χρήματα χωρίς όρους και χωρίς να εφαρμοστεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Είναι μια πραγματικότητα με την οποία πρέπει να συμβιβαστούμε. Η συμμετοχή μας καθορίζεται από ένα κοινό δεσμευτικό πλαίσιο. Το επιβεβαίωσε το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης της περασμένης Τετάρτης 23 Μαΐου. Ο πρόεδρός του τόνισε ότι «θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ εφόσον τηρεί τις υποχρεώσεις της».

Η Ελλάδα χρειάζεται να σταθεροποιήσει την οικονομία της, να εξασφαλίσει την ανάκαμψή της. Πρέπει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της που πάσχει. Η πρόοδός μας εξαρτάται από το αν θα περιορίσουμε ένα πολυδάπανο κράτος, ανοίξουμε τις κλειστές αγορές, αυξήσουμε την παραγωγικότητα, άσχετα από το αν το επιτάσσει το μνημόνιο ή όχι.

Δανεικά κι «αγύριστα»
Η πολιτική που συνιστά να αρνηθούμε όλες τις υποχρεώσεις μας, χωρίς όμως να φύγουμε από τη ζώνη του ευρώ, θα εντείνει την αβεβαιότητα και θα επιτείνει την ύφεση. Θα κλονισθεί το τραπεζικό σύστημα και η κατάληξη θα είναι ακριβώς αυτή που θέλουμε να αποφύγουμε: η έξοδος από το ευρώ. Δεν αποφασίζουμε μόνο εμείς αν θα μείνουμε ή όχι στη ζώνη του ευρώ. Καθορίζουν τις εξελίξεις εκτός από μας οι εταίροι και οι δανειστές μας, οι αγορές και οι δυναμικές που θέτουμε σε κίνηση με τις ενέργειές μας. Ο ισχυρισμός ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα τολμήσουν να διακόψουν τη χρηματοδότησή μας διότι η ζημιά που θα υποστούν από την πτώχευση της Ελλάδας ή την αποχώρησή μας θα είναι εξαιρετικά μεγάλη είναι εξωπραγματικός. Οι χώρες του πυρήνα της Ενωσης έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος γι' αυτές είναι να εμπεδωθεί η αρχή ότι τα δανεικά μπορεί να είναι και «αγύριστα». Η υποχώρηση απέναντι στην Ελλάδα θα συνεπάγεται και υποχώρηση απέναντι στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, στην Ισπανία, γι' αυτό και αποκλείεται.
Η επάνοδος στη δραχμή δεν θα μας χαρίσει νέες δυνατότητες. Θα οδηγήσει στην ολική οπισθοδρόμηση. Είναι πρώτα απ' όλα άγνωστο με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει. Δεν θα είναι μια απλή υποτίμηση, όπως φαντάζονται μερικοί. Για να πετύχει θα πρέπει να υπάρξουν δρακόντειοι έλεγχοι σε όλες τις συναλλαγές ώστε να προστατευθεί το νέο νόμισμα. Θα επανέλθουμε στη μεταπολεμική εποχή των συνεχών αδειών για να πάρουμε συνάλλαγμα, να εξαγάγουμε ή να εισαγάγουμε, να εξοφλήσουμε μια υποχρέωση στο εξωτερικό ή για να χορηγήσουν οι τράπεζες ένα δάνειο στους πολίτες. Οι ελευθερίες που μας εξασφάλισε η συμμετοχή μας στην Ενωση θα συρρικνωθούν για άγνωστο χρονικό διάστημα. Και βέβαια θα τεθεί το ερώτημα αν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης όταν δεν εφαρμόζουμε τους κανόνες της.

Χρειαζόμαστε σχέδιο
Η Ελλάδα οφείλει να διαμορφώσει ένα σχέδιο για το αύριό της στην ευρωζώνη, σχέδιο που δεν υπάρχει σήμερα. Χρειαζόμαστε επεξεργασμένες προτάσεις που συμβιβάζουν τις επιδιώξεις μας με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Οροι του μνημονίου που θέτουν ανέφικτους στόχους για τη χρονική προσαρμογή της χώρας ή επιτείνουν την κοινωνική δυστυχία θα πρέπει να επανεξεταστούν. Θα μπορέσουμε να τους αναθεωρήσουμε αν με τις προτάσεις μας γεννήσουμε εμπιστοσύνη, αν πείσουμε ότι θέλησή μας είναι να αναδιαρθρώσουμε την οικονομία και το κράτος μας, αν δείξουμε ότι δεν υπεκφεύγουμε αλλά επιδιώκουμε την αποτελεσματική συνεργασία. Σ' αυτή την περίπτωση θα μπορέσουμε να επωφεληθούμε και από το συζητούμενο ευρωομόλογο. Θα αφορά τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων και δεν θα είναι μέσο απεριόριστου δανεισμού, όπως φαντάζονται πολλοί στη χώρα μας. Η συνεργασία μας θα μας δώσει επίσης τη δυνατότητα χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εφόσον οριστικοποιηθεί η σχεδιαζόμενη αναβάθμισή της.

Αλαζονικά τα μέτρα
Οι πολίτες πλήρωσαν ως σήμερα ένα πολύ ακριβό τίμημα τόσο γιατί η ευρωζώνη σχεδίασε πρόχειρα και αλαζονικά τα μέτρα όσο και γιατί η Ελλάδα δεν παρουσίασε μια δική της πειστική άποψη για το πώς θα επανέλθει στη σταθερότητα. Η χώρα έγινε έρμαιο των εξελίξεων. Τα χιλιάδες «νεκρά» έργα και τα αναξιοποίητα δισ. των διαρθρωτικών ταμείων είναι ένδειξη της μεγάλης μας αδυναμίας. Η ρεαλιστική πολιτική και η αποτελεσματική διαπραγμάτευση αποτελούν ανάγκη για να μη σπαταληθούν και άλλοι πόροι, για να δουν οι πολίτες τους κόπους τους να αμείβονται.

Με την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2000 η χώρα πέτυχε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους απ' ό,τι είχε παρουσιάσει για περίπου 30 χρόνια, ο πληθωρισμός μειώθηκε σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα, τα επιτόκια περιορίστηκαν δραστικά, οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις αυξήθηκαν, η χώρα απέκτησε διαπραγματευτική δύναμη.

Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία αν σταθεί στο περιθώριο, έγκλειστη σε μια εθνικιστική νοοτροπία που αρνείται να αναγνωρίσει τη διεθνή πραγματικότητα. Οι ηρωικές αρνήσεις, η επίκληση των πεπρωμένων του έθνους, οι επαναστάσεις, ο νέος κόσμος που θα ανατείλει, όποτε το θελήσουμε, αποτελούν φενάκη όσων δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες τού σήμερα, να δημιουργήσουν με τρόπο χειροπιαστό για τη χώρα τις προϋποθέσεις της ανάκαμψης.

Η χώρα έφτασε στη σημερινή κατάσταση γιατί οι ηγεσίες της μετά το 2004 νόμιζαν ότι «ήξεραν καλύτερα». Πίστευαν ότι μπορούσαν να αποφύγουν κοινοτικούς κανόνες και αυτονόητες οικονομικές αρχές. Θεωρούσαν ότι λεφτά υπάρχουν για να εφαρμόσουν τις πελατειακές πολιτικές, να χορηγήσουν ανέμελα παροχές, να σπαταλήσουν πόρους για να κατακτήσουν ή να διασφαλίσουν την εξουσία τους. Σήμερα παίζεται από τους αυτοπροβαλλόμενους σωτήρες το ίδιο παλιό παιχνίδι. Το μόνο που διαφέρει είναι η φρασεολογία, το κάλυμμα, ώστε ο λόγος να δείχνει νέος και πειστικός.

Να υπάρξει κυβέρνηση
Η συμμετοχή και η συνεργασία μας στην Ενωση είναι ζωτική προϋπόθεση για τη χώρα. Παρά τις λανθασμένες ή ελλιπείς αποφάσεις της ευρωζώνης, παρά τις καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης, η παρουσία μας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις παρέχει τη δυνατότητα για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Συμμετέχοντας με σχέδιο μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Η απόρριψη της Ενωσης και του ευρώ που υποστηρίζουν πολλοί δεν λύνει τα προβλήματά μας. Τα επιδεινώνει. Προσθέτει στις τόσες δυσκολίες και πολλές άλλες. Αντί να απασχολούμαστε με το ανύπαρκτο δίλημμα αν πρέπει ή όχι να εγκαταλείψουμε την ευρωζώνη, θα πρέπει να σκύψουμε πάνω στο κεντρικό πρόβλημα της χώρας, την αποφασιστική αντιμετώπιση της υστέρησής μας.
Εχουμε χρέος να εξασφαλίσουμε στη χώρα μια σταθερή πορεία προόδου, να της δώσουμε τη δυνατότητα με σχέδιο, σύστημα και ρεαλισμό να ανακόψει την κατάρρευση και να προχωρήσει στην ανάκαμψη. Είναι ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση που θα κυβερνήσει τον τόπο με υπευθυνότητα και συνέπεια.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

"Αρχηγός του λόμπι της δραχμής"



"Το λόμπι της δραχμής, έχει βρει τον αρχηγό του στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 
"Κατανοούμε και τον πανικό τους και τις προθέσεις τους. Δυστυχώς για αυτούς, ο ελληνικός λαός, προτάσσοντας το αύριο των παιδιών του, δεν θέλει ούτε δραχμές, ούτε ύβρεις, ούτε παιχνίδια με τη χώρα μας", πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης.

Read more...