Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Η ΝΔ ανασυντάσσεται, το ΠΑΣΟΚ αντέχει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα στραφεί προς τους μετριοπαθείς



Η ΝΔ ανασυντάσσεται, το ΠΑΣΟΚ αντέχει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα στραφεί προς τους μετριοπαθείς

Οι δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί δυναμική δημιουργίας πόλου, προκαλεί όμως πλέον αντισυσπειρώσεις που υπονομεύουν την προοπτική του να αναδειχτεί σε πρώτο κόμμα. Παρά το γεγονός ότι η πανστρατιά της Κεντροδεξιάς δεν έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παρά το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πείθει και αναγκάζεται να καταφύγει σε κορώνες και κινδυνολογία χωρίς συνέχεια, η ΝΔ δείχνει ότι καταφέρνει να ανασυνταχθεί από το στραπάτσο της 6ης Μαΐου, ως η κύρια δύναμη του πόλου του ευρώ.

Όσοι ανησυχούν, και καθημερινά όλο και περισσότεροι ανησυχούν σε σχέση με την προοπτική της παραμονής της χώρας στο ευρώ βλέπουν την Κεντροδεξιά ως την μόνη ελπίδα.

Είναι ενδεικτικό ίσως ότι η ΝΔ, που πριν από δυόμισι βδομάδες συρρικνώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 18% ανακάμπτει σε όλες τις δημοσκοπήσεις και πουθενά δεν εμφανίζεται κάτω από το 23%, ανεξαρτήτως του ποιος οδηγεί την κούρσα των δημοσκοπήσεων. Η ΝΔ παραμένει σε στάτους μεγάλου κόμματος και σιγά - σιγά αναπτύσσει δυναμική, η οποία έχει μεγάλα περιθώρια ανόδου.

Η εξέλιξη αυτή ίσως να εξηγεί και την σχετική σταθεροποίηση του ΠΑΣΟΚ στα επίπεδα από 12% ως 14% και αποτρέπει την άλωση των ψηφοφόρων του από τους δύο πόλους. Όσοι ακόμα ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ είτε είναι «κολλημένοι» πασόκοι, είτε ψηφοφόροι που στο δίλλημα μνημόνιο αν αυτό είναι απαραίτητο για το ευρώ απαντούν καταφατικά σε ποσοστό 92% (Kapa Research). H μόνη περίπτωση να μετακινηθούν είναι προς τη ΝΔ αν φανεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να «χτυπήσει» την πρώτη θέση. Σε διαφορετική περίπτωση θα ρίξουν την ψήφο τους υπέρ του ΠΑΣΟΚ για να σχηματιστεί κυβέρνηση παραμονής στο ευρώ. Και είναι πιθανόν, ο Βαγγέλης Βενιζέλος να έχει περισσότερο χρόνο από ότι φοβόταν, για να ανασυγκροτήσει το κόμμα.

Απέναντι σε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει κινήσεις για να παραμείνει στο παιχνίδι της πρωτιάς, αν και το ενδεχόμενο να είναι αξιωματική αντιπολίτευση μάλλον ανακουφίζει παρά ενοχλεί πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει εξίσου από όλους τους φανατικούς αντιμνημονιακούς, χρειάζεται όμως πια και κάτι για να απευθυνθεί σε ένα πιο μετριοπαθές κοινό (έχει προβληματίσει η αντοχή της ΔΗΜΑΡ) και να μπορεί να αποκρούσει τις επιθέσεις για την πολυγλωσσία στο εσωτερικό του που του έχουν κάνει μεγάλη ζημιά.

Μέσα στην εβδομάδα λοιπόν αναμένεται να εκδηλωθούν δύο πρωτοβουλίες από την πλευρά της Κουμουνδούρου για την επικοινωνιακή εικόνα του κόμματος. Η πρώτη αφορά στα μπρίφινγκ που θα ξεκινήσουν από τον Π. Σκουρλέτη, τον εκπρόσωπο Τύπου ώστε να υπάρχει για όλα η επίσημη άποψη του κόμματος και να υπάρξει και ένας «μπούσουλας» για στελέχη του κόμματος στο δημόσιο διάλογο.

Η δεύτερη και σημαντικότερη θα είναι οι θεματικές συνεντεύξεις Τύπου στις οποίες θα παρουσιαστεί το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του κόμματος. Αυτές αναμένεται να δρομολογηθούν μέσα στην εβδομάδα και εκεί αναμένεται να αποσαφηνιστούν και οι ιδέες των κ.κ. Μηλιού και Σταθάκη για τις έκτακτες εισφορές ύψους 1% στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ

Θέμης Δαγκλής 
 http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: