Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012

Εφτασε στο Φανάρι ο Αχμέτ Νταβούτογλου...Για πρώτη φορά υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας πέρασε το κατώφλι του Πατριαρχείου για να συναντηθεί με τον κ.κ. Βαρθολομαίο...
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προκειμένου να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες o...
κ. Νταβούτογλου περασε ήδη, απόγευμα του Σαββάτου, την πόρτα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είναι η πρώτη φορά που επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επισκέπτεται το Φανάρι και γίνεται δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2011 το Φανάρι επισκέφθηκε για πρώτη φορά Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβερνήσεως, ο κ. Μπουλέντ Αρίντς...
BHMARead more...

Τους μεσάζοντες στο εμπόριο πατάτας προσπερνούν οι Δήμοι Γαλατσίου και Ελληνικού

Νέες πρωτοβουλίες

Οι πατάτες θα προέρχονται από το Νευροκόπι
Οι πατάτες θα προέρχονται από το Νευροκόπι (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την προμήθεια βασικών αγαθών χωρίς μεσάζοντες. Πρόκειται για τους Δήμους Γαλατσίου και Ελληνικού, που θα διανείμουν πατάτες Νευροκοπίου σε πολύ χαμηλές τιμές.

Ο Δήμος Γαλατσίου καλεί τους δημότες και κατοίκους του Γαλατσίου να συμπληρώσουν την αίτηση παραγγελίας, έντυπο της οποίας θα βρίσκεται στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου (Αρχιμήδους 2 και Ιπποκράτους) τηλ.210-2143300 ή ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Δήμου

http://www.galatsi.gov.gr στην ενότητα «Νέα–Ανακοινώσεις».

Η συλλογή των αιτήσεων ξεκινά τη Δευτέρα 5 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 9 Μαρτίου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν το έντυπο παραγγελίας στο ισόγειο του Δημαρχείου από τις 09:00 έως τις 17:00.

Σημειώνεται ότι θα διατίθενται συσκευασίες των 20 κιλών με 6,40 ευρώ και των 30 κιλών με 9 ευρώ στις τιμές περιλαμβάνεται και ο ΦΠΑ 13%.

Η κάθε παραγγελία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 60 κιλά.

Η πρώτη φάση της διανομής θα πραγματοποιηθεί από τους ίδιους τους παραγωγούς, αυστηρά, σύμφωνα με τα έντυπα παραγγελίας τη Δευτέρα 12 Μαρτίου μετά τις 09:00 στο χώρο του υπαίθριου παρκινγκ δίπλα στο Δημαρχείο.

Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν πατάτες Νευροκοπίου σε τιμή παραγωγού.

Οι πατάτες θα διατίθενται σε συσκευασίες των 10, 20 και 30 κιλών προς 0,30 ευρώ το κιλό.

Η διάθεση θα γίνει από τους ίδιους τους πατατοπαραγωγούς την Κυριακή 11 Μαρτίου από τις 10.00 στην οδό Τριπόλεως 19 στην Αργυρούπολη, απέναντι από την είσοδο του κολυμβητηρίου.

Για παραγγελίες στο τηλέφωνο 213 2018704 μέχρι την Παρασκευή 9 Μαρτίου 14:00.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μία «συγγνώμη» και 700 νέες θέσεις εργασίας περιλαμβάνει η συμφωνία Ελλάδας - Siemens

Μία «συγγνώμη» και 700 νέες θέσεις εργασίας περιλαμβάνει η συμφωνία Ελλάδας - Siemens
Συγγνώμη από τη Siemens, 700 νέες θέσεις εργασίας, 170 εκ. ευρώ (και 100 υποτροφίες) περιλαμβάνει η συμφωνία του ελληνικού κράτους με τη γερμανική εταιρεία, που αποκαλύπτει «Το Βήμα». Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία «έκλεισε οριστικά» την Πέμπτη το βράδυ.


Το τελικό κείμενο θα εγκριθεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο για να εισαχθεί στο υπουργικό συμβούλιο. Στη συνέχεια θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στο πολυσέλιδο κείμενο της συμφωνίας κατέληξαν αργά το βράδυ της Πέμπτης από την ελληνική πλευρά ο κ.κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος νομικός και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, η κυρία Χ. Μανωλοπούλου (σύμβουλος Βενιζέλου) και η πρέσβης κυρία Μαρία Θεοφίλη.

Από τους Γερμανούς παρόντες ήταν οι κ.κ. Ρ. Σικέλλης, νομικός σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα, Φ. Γκλόκνερ (από το νομικό τμήμα στη Γερμανία) και άλλο μεγαλοστέλεχος της Siemens, που βρίσκεται αμέσως μετά τον Π. Σόλμσεν, Σ. Μπρέχαρτ. Όλα τελείωσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις της τελευταίας στιγμής.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο στο πρώτο κεφάλαιο η γερμανική εταιρεία ζητάει συγνώμη από το ελληνικό Δημόσιο για όσα δημιουργήθηκαν στα πλαίσια των δικογραφιών και κυρίως για την ανάρμοστη συμπεριφορά ενάντια στους κανόνες διαφάνειας αξιωματούχων της σε ολόκληρο τον κόσμο. Δηλώνει ότι παρά την οικονομική κρίση της Ελλάδας πιστεύει ότι η χώρα θα ανακάμψει και καλεί «τους επενδυτές από όλο τον κόσμο να έρθουν και να στηρίξουν τη χώρα…» Δηλώνει ακόμη ότι θα στηρίξει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα. Δεσμεύεται επίσης πως θα ενισχύσει μέσα στο 2012 με 100 εκατ. ευρώ μετρητά την Siemens Ελλάδος, προκειμένου η εταιρεία, των 600 εργαζομένων, να ανακάμψει.

Όπως αποκάλυψε «Το Βήμα» η εταιρεία θα δώσει στη χώρα μας παροχή-αποζημίωση 90 εκατ. ευρώ υπό μορφήν εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χρηματοδοτήσεις κρατικών φορέων ενάντια στη διαφθορά και 100 μεταπτυχιακές υποτροφίες σε γερμανικά πανεπιστήμια. Παράλληλα παραιτείται από απαιτήσεις 79.450.000 ευρώ από έργα σε νοσοκομεία, ΟΣΕ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και άλλα. Δεσμεύεται, επίσης, για τη δημιουργία εργοστασίου στην Ελλάδα, που θα δώσει 700 νέες θέσεις εργασίας.

Το ελληνικό κράτος παραιτείται από αστικές απαιτήσεις, αλλά και διοικητικά πρόστιμα κατά της εταιρείας και στελεχών της και σε αυτή την παραίτηση περιλαμβάνονται και οι απαιτήσεις οργανισμών του ελληνικού Δημοσίου. Ρητώς αναφέρεται ότι παραιτείται και από τις απαιτήσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Το ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει από την πλευρά του ότι η εταιρεία είναι αξιόπιστη με την έννοια της ευρωπαϊκής εταιρείας, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την περαιτέρω συνεργασία των δυο πλευρών.

Δημιουργείται εποπτικό συμβούλιο για τη διαφάνεια από τρεις έλληνες και τρεις εκπροσώπους από τη γερμανική εταιρεία. Επικεφαλής θα είναι Έλληνας. Η συμφωνία, αν υπάρξουν διαφορές, θα κριθεί από το Διεθνές διαιτητικό Δικαστήριο στη Γενεύη.

Για να κλειστεί η συμφωνία συναντήθηκαν οι δυο πλευρές περίπου 15 φορές μετά τις 21η Δεκεμβρίου 2011. Όλα άρχισαν από την συνάντηση του Π. Σόλμσεν, αντιπροέδρου της Siemens, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευαγ. Βενιζέλο στις 15 Δεκεμβρίου. Εκείνος είχε εξουσιοδοτηθεί από το υπουργικό συμβούλιο για την πραγματοποίηση εξωδικαστικού συμβιβασμού. Η συζήτηση των δυο ανδρών σηματοδότησε και την έναρξη των συνομιλιών.
Πληροφορίες επιμένουν ότι το θέμα είχε συζητηθεί και μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του έλληνα πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

Για πολλούς ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση και της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης με δεδομένο ότι έξι δικογραφίες εκκρεμούν ακόμα στη δικαιοσύνη, ενώ η έρευνα στη χώρα μας ξεκίνησε το 2005! Την ίδια ώρα εκκρεμούν αποφάσεις για πολλούς εμπλεκόμενους για τους οποίους δεν έχει εντοπιστεί κάτι επιλήψιμο, παρότι εμφανίζονταν ως πρωταγωνιστές του σκανδάλου। Στον αντίποδα άνθρωποι, που διακίνησαν εκατομμύρια ευρώ κινούνται ελεύθερα, χωρίς καμία επίπτωση… Και όλα αυτά όταν η γερμανική Δικαιοσύνη έχει εκκαθαρίσει την υπόθεση εδώ και τρία χρόνια!
http://newpost.gr

Read more...

Γιατί κατέβηκαν από το site της Βουλής οι δηλώσεις πόθεν έσχες;...Τι περίεργο!
Οι πολιτικοί και τα συγγενικά τους πρόσωπα που, ως υπόχρεοι εκ του νόμου, υποβάλλουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, το ως γνωστό «πόθεν έσχες», δεν δηλώνουν «εκ παραδρομής» καταθέσεις σημαντικών ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Αυτό συνέβη και με τον ...
κάτοχο του εκατομμυρίου, που επί περισσότερο από δύο βδομάδες απασχολούσε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ ως κοινοβούλια χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κοινή γνώμη θεωρεί - και δικαίως – ότι οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης πολλών ελλήνων πολιτικών, είναι ανειλικρινείς, και ο έλεγχός τους πλημμελής.
Χαρακτηριστικό του κλίματος αδιαφάνειας, είναι και το γεγονός, ότι οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που είχαν αναρτηθεί στο site Βουλής...

www.kentri.grRead more...

Στην πρέσα των περικοπών 4,5 εκατομμύρια πολίτες

Μειώσεις εισοδήματος από… παντού


Με την ολοκλήρωση των νομοθετικών παρεμβάσεων τις προηγούμενες μέρες 2,5 εκ μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα 1,8 εκ συνταξιούχοι και 270.000 επιδοτούμενοι άνεργοι μπαίνουν στην πρέσα των περικοπών .

Συγκεκριμένα , ο νέος κατώτατος μισθός διαμορφώθηκε στα 586 ευρώ με απόφαση της κυβέρνησης και όχι μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης . Η περικοπή κατά 22% θα είναι βαριά για 360.000 Έλληνες που αμείβονται με τα κατώτατα όρια καθώς ακόμα και μετά από 3 τριετίες ο μισθός δε θα είναι μεγαλύτερος από 808 ευρώ . Η συρρίκνωση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει το επίδομα ανεργίας – που διαμορφώνεται στα 360 ευρώ - και άλλα 13 επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ ( μητρότητας , οικογενειακό , εποχικό)

Βαριά ήττα θα υποστούν και οι κλαδικοί μισθοί μετά την εκπνοή της τρίμηνης μετενέργειας στις 14 Μαΐου. Πολλές κατηγορίες εργαζομένων θα χάσουν παχυλά επιδόματα αφού διασώζονται μόνο 4 (ωρίμανση, τέκνων, σπουδών και επικινδυνότητας) με αποτέλεσμα το εισόδημά τους να συρρικνωθεί πάνω από 25%. Σε δεύτερη φάση αν ο εργοδότης κάνει χρήση του δικαιώματός του να κατεβάσει το μισθό κάτω από τα όρια του εισαγωγικού κλιμακίου της κλαδικής σύμβασης μέσω ατομικής σύμβασης την οποία ο εργαζόμενος θα κληθεί να υπογράψει υπό την απειλή της απόλυσης, τότε οι απώλειες μπορεί να φτάσουν και το 40% αφού το τελευταίο ανάχωμα που συγκρατεί την ελεύθερη πτώση τους είναι τα κατώτατα όρια των 586 ευρώ ..

Βεβαίως σε πολλές περιοχές της Ελλάδας που μαστίζονται από την ανεργία αυτό το ύψος των αποδοχών δεν είναι πρωτόγνωρο. Με τα τετραήμερα , την εκ περιτροπής εργασία και την μερική απασχόληση οι μηνιαίες αποδοχές για πολλούς εργαζόμενους δεν ξεπερνούν τα 430 ευρώ . Οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές για τα έσοδα των ταμείων . Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας οι απώλειες στα έσοδα των ταμείων από την ανεργία και τη μείωση μισθών το 2012 θα ξεπεράσουν τα 6 δις ευρώ

Οι μισθωτοί χάνουν επίσης το δικαίωμα στο εξής να κάνουν χρήση των παροχών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας για τα οποίες κατέβαλαν εισφορές για χρόνια , μετά την κατάργηση του έργου των δύο οργανισμών ( πλην της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών) και τη συγχώνευση τους στον ΟΑΕΔ.

Οι αιματηρές περικοπές για το 2012 δεν έχουν λάβει τέλος . Τον Ιούλιο θα συζητηθεί η αναμόρφωση της Εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και δεν αποκλείεται να τεθεί και πάλι στο τραπέζι το θέμα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού . Την ίδια περίοδο το Υπουργείο Εργασίας ,βάσει του μνημονίου , θα εξετάσει νέες περικοπές στα εφάπαξ έως 30% ενώ το Σεπτέμβριο η βαθιά ύφεση θα οδηγήσει και σε νέες περικοπές των συντάξεων . Νωρίτερα ,οι συνταξιούχοι θα δουν τις κύριες και τις επικουρικές τους συντάξεις –βάσει του εφαρμοστικού νόμου – να μειώνονται αναδρομικά από τον Ιανουάριο αρχής γενομένης από τη σύνταξη του Μαΐου . Από 10% έως 20% θα περικοπούν οι επικουρικές άνω των ευρώ 200 ενώ 12 % θα είναι η μείωση στις κύριες άνω των 1300 ευρώ . Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου οι περικοπές στις κύριες συντάξεις αφορούν κατά 42% συντάξεις του δημοσίου κατά 62,9% ΟΤΕ , κατά 76,5% ΔΕΗ κατά 56,9% ΗΣΑΠ και μόνο κατά 4,4% αφορούν τον « καθαρό » ιδιωτικό τομέα.

Read more...

Ο Ερντογάν γκρεμίζει ιστορικά και ελληνικά κτίρια στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ερντογάν γκρεμίζει ιστορικά και ελληνικά κτίρια στην Κωνσταντινούπολη
Ένα κολοσσιαίων διαστάσεων κατασκευαστικό πρόγραμμα υπόσχεται να δώσει νέα εμφάνιση και μορφή στην Κωνσταντινούπολη, καταστρέφοντας όμως συνοικίες και δεκάδες ιστορικά κτίρια όπου έμεναν Έλληνες.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, με τίτλο «Η Κωνσταντινούπολη διαγράφει την ιστορία της στο όνομα της αναγέννησης», οι Τουρκικές αρχές έχουν βάλει σε εφαρμογή ένα τεράστιο project που έχει στόχο να αλλάξει την φυσιογνωμία της Πόλης. Για παράδειγμα, στην γειτονιά Tarlabasi οι μπουλντόζες και οι εργάτες προχωρούν γοργά στην κατεδάφιση δεκάδων κτιρίων που άνηκαν σε Έλληνες, παρά τις αντιδράσεις από μέλη της τοπικής κοινότητας, αρχιτέκτονες και ανθρωπιστικές οργανώσεις, που ζητούν τη διατήρησή τους.

Συνολικά, στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 278 κτίρια προς κατεδάφιση. Πολλά από αυτά χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί τις Αρχές, σύμφωνα με την Guardian, που επικαλούνται τη σεισμική επικινδυνότητα αλλά και την ανάγκη για ανάπτυξη της πόλης. Στη θέση τους θα δημιουργηθεί ένα φαραωνικό σύμπλεγμα που θα περιλαμβάνει σπίτια, γραφεία αλλά και ένα ολόκληρο εμπορικό κέντρο.

Δεν είναι όμως μόνο η ιστορική συνοικία του Tarlabasi που «αναμορφώνεται». Η Τουρκική κυβέρνηση τρέχει με φρενήρη ρυθμό παρόμοια κατασκευαστικά projects σε ακόμα 50 γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Ο συνολικός προυπολογισμός των έργων μόνο για το 2012 αγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ (ή το 10% του ελληνικού χρέους αν προτιμάτε).

Ηδη η πρώην γειτονιά των Ρομά, το Sulukule, έχει εξαφανιστεί από το χάρτη, δίνοντας τη θέση της σε μοντέρνα κτίρια και σπίτια οθωμανικού στυλ, ενώ το υπουργείο Μεταφορών μελετά την κατασκευή μιας τρίτης γέφυρας στο Βόσπορο.

Και ο πρωθυπουργός Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν πλειοδοτεί στο αναπτυξιακό πυρετό της Πόλης, υποσχόμενος ένα... κανάλι 40 χιλιομέτρων που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με το Μαρμαρά αλλά και την κατασκευή... δύο νέων «πόλεων» στις όχθες του Βόσπορου που κάθεμια από αυτές θα μπορεί να στεγάσει 1 εκ. κατοίκους!

Για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις από τις τοπικές κοινότητες και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, που δεν καλοβλέπουν πάντα αυτά τα αναπτυξιακά projects, η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζει έναν νόμο «έκτακτης ανάγκης» που ουσιαστικά θα δίνει πλήρη εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό και το υπουργείο Οικιστικής Ανάπτυξης να αποφασίζουν ποιες περιοχές θα αναπτυχθούν και πως.

Και για να γίνει πιο σαφές, ο νόμος θα επιτρέπει να παρακάμπτονται όλοι οι κανονισμοί για το περιβάλλον, δίνοντας στο δικαίωμα στην κυβέρνηση να κηρύττει ολόκληρες περιοχές ως «ζώνες υψηλού κινδύνου». Οι κάτοικοι που μένουν εκεί θα έχουν δύο μόνο επιλογές: ή να γκρεμίσουν τα σπίτια μόνοι τους ή να αφήσουν το κράτος να τα γκρεμίσει με ένα μικρό οικονομικό αντάλλαγμα...


Mικρή Ελλάδα
Το Ταρλάμπασι οικίσθηκε από Eλληνες στα μέσα του 19ου αιώνα και εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη ελληνική περιφέρεια του Πέραν. Αποτελούσε μετάβαση, γεωγραφικά και κοινωνικά, από τη χλιδή του Σταυροδρομίου στη «χωριάτικη» ατμόσφαιρα των Ταταούλων στον απέναντι λόφο. Οι Ελληνες που δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια να κατοικήσουν σε ένα από τα πολυτελή μέγαρα του Σταυροδρομίου, θέλησαν να μιμηθούν τον εξεζητημένο τρόπο ζωής του στις πλαγιές που κατηφόριζαν στο Ρέμα των Ταταούλων (Ντολάπντερε).
H περιοχή διακρινόταν σε δύο ζώνες. Στα πολυώροφα μέγαρα του Aνω Ταρλάμπασι, προέκτασης του Σταυρο-δρομίου, κατοικούσαν ιατροί, καταστηματάρχες, μποέμ.
Στις εισόδους των μεγάρων συχνά στοιβάζονται κοτέτσια και πλυντήρια που προορίζονται για κοινή χρήση πολλών νοικοκυριών। Χαμηλότερα κυριαρχούν στενά τριώροφα σπίτια με τα σκεπαστά μπαλκόνια (σαχνισιά) στον δεύτερο όροφο. Τα περισσότερα ανάγονται στα τέλη του 19ου αιώνα. Στην περιοχή, που συνόρευε με το Ρεύμα των Ταταούλων και τις κακόφημες γειτονιές των τσιγγάνων, έμεναν Ρωμιοί μικροαστοί, η ραχοκοκαλιά των Ελλήνων του Πέραν.
http://newpost.gr

Read more...

Πιθανότερη η 6η Μαΐου για τις κάλπες

«Κλείδωσαν» οι εκλογές μετά τις επαφές Παπαδήμου - Σαμαρά στις Βρυξέλλες


Όλες τις προηγούμενες εβδομάδες ευρωπαίοι ηγέτες και πολιτικοί παράγοντες στην Αθήνα έθεταν θέμα παράτασης της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Το θέμα συζητήθηκε και στη χθεσινή σύνοδο κορυφής. Αλλά η απόφαση έκλεισε σε άλλο χώρο. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού "ο Αντώνης Σαμαράς έπεισε τη Μέρκελ για την ανάγκη να γίνουν τώρα εκλογές"!

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το βασικό επιχείρημα του προέδρου της ΝΔ ήταν ότι αν δεν υπάρξει εκλογική εκτόνωση θα ανέβουν κι άλλο τα άκρα. Επιπροσθέτως, λένε ότι έδωσε διαβεβαιώσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει ως κυβέρνηση, δεδομένου ότι είναι πρώτο κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, οι συζητήσεις για το πολιτικό μέλλον του Λουκά Παπαδήμου συνεχίζονται. Ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει την ιδέα κόμματος πριν τις εκλογές, αλλά για το μετά τα έχει όλα ανοιχτά. Μόνο που δε θα βιαστεί, εκτός κι αν το αποτέλεσμα απαιτεί συγκυβέρνηση και δεν βγει πρωθυπουργός κάποιος από τους αρχηγούς. Αλλιώς, το πιθανότερο είναι ότι θα δώσει χρόνο στο χρόνο. Για να φανούν οι επιδόσεις της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με συνεργάτες του "αυτός είναι ο κρίσιμος παράγοντας που θα επιτρέψει ή όχι τη δημιουργία νέων σχημάτων".

Σε ότι αφορά στο χρόνο των εκλογών η 29η Απριλίου παραμένει στο τραπέζι, αλλά επειδή είναι κοντά στο Πάσχα πολλοί προτείνουν ως καταλληλότερη της 6η Μαΐου। Μία ημερομηνία στην οποία δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα ούτε η ΝΔ. Όλα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι όσα απομένουν να γίνουν σε κούρεμα και νέα δανειακή δύμβαση θα γίνουν χωρίς απρόοπτα.
protothema.gr

Read more...

Δεν είναι διχαστική για το ΠΑΣΟΚ η υποψηφιότητά μου, είπε ο Χρήστος Παπουτσής

«Κανείς δεν περισσεύει στο κόμμα»


Ο Χρήστος Παπουτσής
Ο Χρήστος Παπουτσής (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
«Η υποψηφιότητά μου δεν είναι διχαστική για το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι υποψηφιότητα διάσπασης, αλλά ενότητας» τόνισε ο Χρήστος Παπουτσής.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις του με τους πολίτες και να καταστήσει σαφές ποιες κοινωνικές ομάδες εκφράζει. «Το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε μια χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και την κράτησε όρθια. Είμαι περήφανος που είμαι ΠΑΣΟΚ» είπε.

Αναφερόμενος στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, τόνισε: «Πιστεύω στη Δημοκρατία των πολιτών και όχι των δημοσκοπήσεων».

Για τις διαγραφές που έγιναν στο κόμμα είπε: «Πιστεύω στο μεγάλο και πολυσυλλεκτικό ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν μας περισσεύει. Κανείς δεν ταξιδεύει σε άλλα πελάγη. Όλοι ταξιδεύουμε για την Ελλάδα και τις μεγάλες αξίες. Είναι περίοδος αναστοχασμού όλων μας».

Αναφερόμενος στα περί κυβερνητικής συνεργασίας τόνισε ότι οι συζητήσεις αυτές γίνονται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. «Δεν υπάρχει στην Ελλάδα η κουλτούρα της συνεργασίας» είπε.

Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας και ότι έφτασε η ώρα να υπάρξουν πολιτικοί συσχετισμοί δυνάμεων.

Για τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και τις ευθύνες που καταλογίστηκαν στον Χρήστο Παπουτσή ως υπουργό Προστασίας του Πολίτη τόνισε: «Δεν δέχομαι τη λογική του αστυνομικού κράτους που μου καταλόγισαν ότι δεν εφάρμοσα. Τότε η χώρα θα είχε θρηνήσει πολλούς νεκρούς».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι για πρώτη φορά πολίτες εμπόδισαν πυροσβεστικά μηχανήματα να πάνε στον τόπο της φωτιάς.

«Η Δημοκρατία έχει ανάγκη από όλους και δεν μπορεί να γίνεται με τη βία» πρόσθεσε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κρίσιμα τα επόμενα εικοσιτετράωρα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων

Αισιοδοξία για το ποσοστό συμμετοχής
Αθήνα

Η χαμηλή συμμετοχή και η αναγνωριστική διάθεση των ιδιωτών ομολογιούχων χαρακτήρισαν την πορεία του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) την πρώτη εβδομάδα μετά την δημόσια πρόσκληση που απεύθυνε η Ελληνική Δημοκρατία στους επενδυτές. Ωστόσο, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και από την πλευρά των θεματοφυλάκων εκφράζεται η αισιοδοξία ότι στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το βράδυ της 8ης Μαρτίου, οπότε και θα λήξει η πρόσκληση για το PSI, η συμμετοχή θα ανέλθει στα επιθυμητά επίπεδα.

Κατά το διάστημα 24 Φεβρουαρίου - 2 Μαρτίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που σχεδίασαν η Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ και η Bondholder Communications και η οποία τρέχει στην διαδικτυακή διεύθυνση www.Greekbonds.gr είχαν εγγραφεί και πιστοποιηθεί λίγοι από τους 8.000 κατόχους ελληνικών ομολόγων, ενώ οι εντολές συναλλαγής ήταν ελάχιστες και προέρχονταν κυρίως από τις ΗΠΑ, την Ασία και την Αφρική.

Σύμφωνα με τα Νέα Σαββατοκύριακο οι θεματοφύλακες και οι επενδυτές κινήθηκαν τις πρώτες ημέρες αναγνωριστικά και μέχρι την Παρασκευή η συμμετοχή δεν ξεπερνούσε το 5%, καθώς οι μεγάλες ελληνικές και διεθνείς τράπεζες δεν έχουν ακόμη συλλέξει τις περισσότερες εντολές από τους επενδυτές τους, κάτι που θα κάνουν τις επόμενες ημέρες συναινώντας στην εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχουν.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, τα τμήματα private banking των Eurobank, Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας έστειλαν την Πέμπτη και την Παρασκευή εκατοντάδες ενημερωτικά e-mail στους μεγάλους πελάτες τους ζητώντας να δηλώσουν εάν συναινούν ή όχι στους όρους της δημόσιας πρόσκλησης. Οι ίδιες οι τράπεζες αναμένεται να δηλώσουν έως την Τετάρτη 7 Μαρτίου την συναίνεση τους για την ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχουν στα επενδυτικά και trading χαρτοφυλάκια τους.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση και στις ξένες τράπεζες, όπου το συντονισμό της διαδικασίας και της συγκέντρωσης της συμμετοχής έχει αναλάβει κεντρικά το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF). Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, οι Deutsche Bank, JP Morgan Securities, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Credit Suisse Securities, BNP Paribas και UBS έχουν ήδη ετοιμασθεί για τη διαδικασία και θα ανταποκριθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα στη δημόσια πρόταση.

Η θετική, δε, ανταπόκριση των ξένων και ελληνικών τραπεζών στο PSI σε συνδυασμό με την συνεισφορά των ασφαλιστικών ταμείων δημοσίων και ιδιωτικών δύναται να οδηγήσει τη συμμετοχή κοντά στα επίπεδα του 60% -70%.

Η ενεργοποίηση των CACs

Εφόσον προταθεί εγκύρως για ανταλλαγή λιγότερο από 75% του ανεξόφλητου ονομαστικού χρέους, το PSΙ δεν θα ολοκληρωθεί. Εάν η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη από το 75% και μικρότερη του 90%, αλλά η Ελλάδα έχει τις συναινέσεις των ομολογιούχων για να τροποποιήσει τους τίτλους με ρήτρες συλλογικής δράσης τότε θα προχωρήσει.

Οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) θα τεθούν σε ισχύ, εάν κάτοχοι τουλάχιστον του 50% του συνολικού ποσού κεφαλαίου των ανεξόφλητων ομολόγων υποβάλλουν κατά την 8η Μαρτίου νομίμως εντολές συμμετοχής στο PSI και τουλάχιστον τα 2/3 του συνολικού ποσού κεφαλαίου των τίτλων αυτών ήτοι το 66% συναινέσουν στις τροποποιήσεις των όρων των παλαιών ομολόγων.

«Αν δεν συμμετέχουν θετικά τα 2/3 των ομολόγων Ελληνικού Δικαίου δεν θα μπορέσουν να ενεργοποιηθούν τα CACs» δηλώνει ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου, απαντώντας στο εάν η περιορισμένη συμμετοχή στο PSI θα μπορούσε να μπλοκάρει την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης. Ωστόσο, η απόφαση για την ενεργοποίηση των CACs θα ληφθεί στη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup της 9ης Μαρτίου δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Κάτοχοι ομολόγων που δεν θα προσφέρουν τους τίτλους τους προς ανταλλαγή, δεν θα ανταλλάσσουν και δεν αντικαθιστούν αυτούς τους τίτλους με νέα ομόλογα, τίτλους ΑΕΠ και Ομόλογα Πληρωμής PSI, ούτε θα λαμβάνουν δεδουλευμένους τόκους, εκτός εάν η Ελληνική Δημοκρατία λάβει την απαιτούμενη συναίνεση στο πλαίσιο του PSI για την αλλαγή των όρων των ομολόγων και αποφασίσει να ενεργοποιήσει τις τροποποιήσεις αυτές και να ασκήσει το δικαίωμά της για ανταλλαγή των τίτλων σύμφωνα με τους όρους των CACs.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη δημόσια πρόσκληση του Ελληνικού Δημοσίου για κάθε 1.000 ευρώ ονομαστικής αξίας υφιστάμενου ομολόγου που θα ανταλλάξουν οι ιδιώτες πιστωτές, θα λάβουν νέα ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 315 ευρώ, τίτλους ΑΕΠ αξίας 315 ευρώ και Ομολόγα Πληρωμής PSI (EFSF) ονομαστικής αξίας 150 ευρώ. Ακόμη, η Ελληνική Δημοκρατία θα προχωρήσει στην πληρωμή των δεδουλευμένων τόκων όλων των ομολόγων που θα ανταλλαγούν ή θα αντικατασταθούν μέσω Γραμματίων Δεδουλευμένων Τόκων.

Από τα 370 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους τα 210 δισ. ευρώ είναι σήμερα στα χέρια ιδιωτών επενδυτών. Επιπρόσθετα η Ελληνική Δημοκρατία κατέχει ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 56,6 δισ. ευρώ που κατά βάση ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από κάποιες Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες πριν από τις 22 Φεβρουαρίου 2012. Αυτά θα ακυρωθούν πριν από την προθεσμία λήξης της δημόσιας πρότασης και δεν θα συνυπολογίζονται για τον υπολογισμό του ορίου 50% του ποσοστού συμμετοχής.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνταγματικό το «χαράτσι», αντισυνταγματική η διακοπή ρεύματος

Απόφαση του ΣτΕ


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η ΔΕΗ δεν μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων αποφάσισε σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ η επιβολή του κρίθηκε συνταγματική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα) έκριναν ότι η επιβολή του «χαρατσιού» ή όπως επίσημα λέγεται του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, είναι συνταγματική και νόμιμη.

Και αυτό γιατί το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι πάγιος φόρος (δηλαδή δεν θα πληρώνεται μόνιμα και σταθερά), αλλά είναι έκτακτος, καθώς έχει επιβληθεί για δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους δικαστές, η επιβολή του δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή.

Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν, σχεδόν ομόφωνα, ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή του ρεύματος σε περίπτωση κατά την οποία ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων που περιλαμβάνεται στον λογαριασμό του ρεύματος.

Πάντως, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε σε περίπτωση που το «χαράτσι» από έκτακτό που είναι σήμερα μεταβληθεί με νομοθετική ρύθμιση, σε πάγιο να κρίνει και πάλι την συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του. Και αυτό εφόσον βέβαια προσβληθεί και πάλι η νέα νομοθετική ρύθμιση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Αναλυτικότερα, το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2011 προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, η ΑΔΕΔΥ ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Καβάλας, το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτήτες ακινήτων, κ.λπ.

Όλοι στρέφονται κατά της από 10.10.2011 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του έκτακτου ειδικού τέλους και ζητούν να ακυρωθεί.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου κάτι που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Θα αλλοιώσει τη θέληση της βάσης του ΠΑΣΟΚ το Εθνικό Συμβούλιο;...Η μάχη του Ευάγγελου Βενιζέλου για την αποφυγή της εκλογής από τη βάση ήταν κάτι παραπάνω από σκληρή. Δυστυχώς για εκείνον, δεν τα κατάφερε. Δεν επηρεάστηκε κανείς ούτε από την... επίθεση-φιάσκο δήθεν αναρχικών σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο Παγκράτι, ούτε από τις οικονομικές δυσκολίες που πράγματι υπάρχουν.

Οριστικά, στις 18 Μαρτίου οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ θα εκλέξουν το νέο αρχηγό του Κινήματος.

Φαίνεται ότι το τελευταίο όπλο του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι η επιρροή του στους κομματικούς γραφειοκράτες οι οποίοι πια...

...δεν εκπροσωπούν κανέναν.

Το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να προσέλθει στη βάση προτείνοντας στην κοινωνία υποψηφίους που επιλέχθηκαν από τη σύνθεση ενός Εθνικού Συμβουλίου η οποία από χρόνια δεν έχει ανανεωθεί. Θα βρεθούν 94 μέλη του Ε.Σ να προτείνουν το Γιάννη Ραγκούση ή το Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ; Ακόμα και ο Παπουτσής αδυνατεί μέχρι στιγμής να συγκεντρώσει έναν τέτοιο αριθμό.

Θα παραδοθεί το κόμμα στον Ευάγγελο Βενιζέλο με μόνο αντάλλαγμα την πολιτική επιβίωση των κομματικών δεινοσαύρων; Θυμίζω ότι το 2007 η συγκεκριμένη διάταξη του καταστατικού δεν εφαρμόστηκε κι έτσι βρέθηκε χώρος και για τις τρεις υποψηφιότητες.

parapolitiki.comRead more...