Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Αιχμηρή απάντηση ΝΔ σε ΠΑΣΟΚ

"Ως απόδειξη ότι όχι μόνο δεν μπορεί να συγκυβερνήσει η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, αλλά καν να συνεννοηθεί μαζί του" χαρακτήρισε την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάριος Σαλμάς, ο οποίος πήρε τον λόγο για να απαντήσει στις βολές που εξαπέλυσε νωρίτερα κατά του Αντώνη Σαμαρά ο Εύαγγελος Βενιζέλος.

"Δεν θα υπήρχε Ελλάδα, δεν θα υπήρχε ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος δεν θα ήταν εδώ σήμερα αν ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ δεν είχε βάλει πλάτη τον κρίσιμο Νοέμβριο του 2011. Δεν θα μπορούσε στο ελληνικό Κοινοβούλιο να προτείνει λύσεις για το μέλλον της χώρας", είπε.

Ο κ. Σαλμάς καταλόγισε θράσος στον κ. Βενιζέλο όταν μιλά για παγερή στάση του Αντώνη Σαμαρά αιτιολογώντας πως η ΝΔ είναι αυτή που πληρώνει δημοσκοπικά το τίμημα της εθνικής επιλογής της "γιατί έβαλε πλάτη στα δύσκολα για τη χώρα".
"Το πρόβλημα δεν είναι ότι λήφθηκαν σκληρά μέτρα, αλλά ότι το ΠΑΣΟΚ εξανέμισε τις θυσίες του ελληνικού λαού. Πήρε 24 δις μέτρα το 2001 ενώ μόνο 1 δισ. έπιασε τόπο στον προϋπολογισμό» ανέφερε.

Σχετικά με το PSI, ο κ. Σαλμάς ανέφερε ότι ο κ. Βενιζέλος ομολόγησε "ποιός κούρεψε τα ομόλογα των καταθετών και ομολογιούχων, των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων και των Ταμείων".
"Η Ευρώπη πήρε την απόφαση να βάλει το τραπεζικό σύστημα να πληρώσει μέρος της κρίσης. Αν το είχε κάνει ο κ. Βενιζέλος θα το είχε κάνει τότε που επέβλεπε το πρώτο Μνημόνιο, αλλά τότε ούτε που σκέφτηκε να κουρέψει το χρέος. Φτάσαμε στο αναπόφευκτο" είπε.

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι "ο κ. Βενιζέλος δεν είναι ο αμνός που αίρει τις αμαρτίες των άλλων, αλλά αυτός που αίρει τις αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ για να μπορέσει να βρει δικαιολογία να ξανακατέβει στον κόσμο" και αναρωτήθηκε: "αφού τα κάνατε καλά, γιατί διώξατε τον Παπανδρέου;".

"Το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε μια Ελλάδα της απόγνωσης κι η ευθύνη του είναι οριστική και αμετάκλητη। Η Ελλάδα όμως έχει μέλλον. Η ΝΔ έχει πρόγραμμα και πρόταση και θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός ποιος θα τον κυβερνήσει" κατέληξε ο κ. Σαλμάς.

enikos.gr


Read more...

Παραπέμπεται σε δίκη ο Άκης

Την παραπομπή του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου για την πλημμεληματική κατηγορία της ανακριβούς δήλωσης "πόθεν έσχες", εισηγήθηκε στο Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας Γαληνός Μπρης.

Η εισαγγελική πρόταση αφορά το "πόθεν έσχες" του 2010 (για χρήση το οικονομικό έτος 2009), με τον εισαγγελέα να ζητά να πάψει οριστικά η ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού σε ό,τι αφορά τα έτη 1998 έως 2005.

Πάντως, ο εισαγγελέας στην πρότασή του, ζητά να διατηρηθούν οι περιοριστικοί όροι που είχαν επιβληθεί στον Άκη Τσοχατζόπουλο και αφορούν στην χρηματική εγγύηση ύψους 150.000 ευρώ, στην απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αλλά και δέσμευση του νεοκλασικού στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Η δικογραφία σε βάρος του κ. Τσοχατζόπουλου σχηματίστηκε έπειτα από διαβίβαση από τη Βουλή των αποτελεσμάτων επανελέγχου που διενεργήθηκε με στοιχεία από την άρση του τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου, από την Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών της Βουλής.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, που εστάλη στο Εφετείο, στο "πόθεν έσχες" δεν έχει δηλωθεί το νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ την ίδια στιγμή παλαιότερα περιουσιακά του στοιχεία δεν φαίνεται να δικαιολογούνται με βάση τα εισοδήματά του.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός, που απολογήθηκε πριν μέρες ενώπιον του Εφέτη Θεόδωρου Κανελλόπουλου, υποστηρίζει ότι το σπίτι δηλώθηκε το 2011, καθώς αποκτήθηκε το 2010। Υπόστηριξε επίσης ότι έχει στείλει πολλές φορές συμπληρωματικά στοιχεία στην επιτροπή της Βουλής που, κατά την άποψη του, δεν αφήνουν κανένα κενό και δεν δημιουργούν περιθώριο αμφισβήτησης για την οικονομική του κατάσταση.

enikos.gr


Read more...

Στα «κάγκελα» το λιανεμπόριο

Στα «κάγκελα» το λιανεμπόριο
Τον Ασκό του Αιόλου άνοιξε χθες η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου η οποία έθεσε θέμα λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Άμεση και αιχμηρή ήταν η απάντηση των εμπόρων οι οποίοι είπαν το αυτονόητο. Ότι δηλαδή η επανεκκίνηση της αγοράς της Αθήνας δεν θα πρέπει να ξεκινά με την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά με την επαναλειτουργία των καταστημάτων τις καθημερινές ημέρες και ώρες!

Τα στοιχεία για την πορεία του τζίρου και τα λουκέτα είναι αν μη τι άλλο απογοητευτικά. Στο τέλος των χειμερινών εκπτώσεων η μείωση του τζίρου σε μικρές και μεγάλες πόλεις κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 43%, ενώ σε αρκετές πόλεις καταγράφηκε μείωση τζίρου μεγαλύτερη του 60%. Ποσοστά που μεταφράζονται σε απώλεια εσόδων περίπου σε 4,5 δις ευρώ για τα άδεια ταμεία των επιχειρήσεων και αντίστοιχα έσοδα τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ για τα δημόσια ταμεία.

Τα δυσάρεστα μαντάτα δεν σταματούν εδώ. Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι τόσο ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, όσο και ο Δείκτης Όγκου στο λιανικό εμπόριο, θα σημειώσει την Πασχαλινή Αγορά μείωση σε σύγκριση με πέρυσι κατά τουλάχιστον 10%.

Πτώση η οποία μεταφράζεται σε απώλεια 500 εκατ. Ευρώ από τον συνολικό τζίρο της πασχαλινής αγοράς που υπολογίζεται στα 5 δις. ευρώ και θα φθάσει τα 4,5 δις. ευρώ και 30 εκατ. Ευρώ απώλεια από τον τζίρο των τροφίμων ο οποίος θα περιοριστεί στα 570 εκατ.ευρώ.

Ειδικότερα, στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων υπολογίζεται ότι η μείωση θα φθάσει το 4%, τα μικρά καταστήματα τροφίμων και ποτών το 9%, στα πολυκαταστήματα το 11%, στα καταστήματα καλλυντικών το 13%, στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης 18%, στα καταστήματα εποχιακών δώρων 12%.


Γιώργος Παλαιολόγος
moneypost.gr

Read more...

Συνέντευξη Προέδρου ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκας Τ. Κατσέλη στην εφημερίδα «Ενημέρωση» Κέρκυρας 10/04/2012

Ποιο είναι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών;

Να μπει τέλος στο μονόδρομο του Μνημονίου που βαθαίνει την ύφεση, οδηγεί τη χώρα σε στάση πληρωμών, αδυναμία εξυπηρέτησης οφειλών και χρέους και στην ανέχεια και την φτώχεια. Να αναδειχθεί μια νέα προοδευτική πλειοψηφία ικανή να διαπραγματευθεί σκληρά και να προτάξεις λύσεις ώστε να βγούμε από την κρίση με όρους ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Να αναδεχθούν πολιτικές δυνάμεις, όπως η Κοινωνική Συμφωνία, που δεν κατέχονται από φοβικά σύνδρομα και μπορεί να λειτουργήσουν ως καταλύτες μίας προοδευτικής κυβερνητικής.

Πόσο δεμένα είναι τα χέρια της επόμενης κυβέρνησης από όσα ψηφίστηκαν ως δεσμεύσεις από την απερχόμενη Βουλή;

Δεμένα είναι τα χέρια των κομμάτων που υπηρετούν τυφλά τις δεσμεύσεις του Μνημονίου ακόμα κι όταν αυτές περιορίζουν την εθνική μας κυριαρχία, ακόμα κι όταν οδηγούν τους πολίτες σε εξαθλίωση. Το ζητούμενο, επομένως, είναι να λυθούν τα χέρια με μια προοδευτική κυβερνητική πλειοψηφία που θα τολμήσει, όπως ανέφερα, να διαπραγματευθεί σκληρά με τους εταίρους μας.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες ποια είναι τα περιθώρια άσκησης εναλλακτικής πολιτικής;

Περιθώρια υπάρχουν, αρκεί να διατυπώσουμε και να διαπραγματευθούμε ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης με την ανάπτυξη, την αξιοπρέπεια στην εργασία και την κοινωνική συνοχή να αποτελούν «κόκκινες γραμμές». Αρκεί να διεκδικήσουμε συμμαχίες στην προοδευτική Ευρώπη και να αναδείξουμε επιλογές που δίνουν προοπτική στους πολίτες απέναντι στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα.

Για παράδειγμα, εναλλακτική πολιτική είναι να προωθείς συγκεκριμένα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της εισφοροδιαφυγής, αντί μείωση μισθών και συντάξεων και ανελέητης φοροεπιδρομής στη μέση ελληνική οικογένεια. Εναλλακτική πολιτική είναι να προωθήσεις το κούρεμα και τη ρύθμιση δανείων οφειλετών αντί της χρεοκοπίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είναι να προτάξεις έναν ισχυρό και αποτελεσματικό πυλώνα «δημόσιου συμφέροντος» στο Τραπεζικό σύστημα για ρευστότητα στην αγορά αντί στήριξης των Τραπεζών χωρίς όρους και προϋποθέσεις,

Όταν αναλαμβάνατε την κυβέρνηση το 2009, πιστεύατε και ‘σεις ότι λεφτά υπάρχουν;

Προεκλογικά, και αυτό προκύπτει και από δικές μου δηλώσεις στις οποίες σας καλώ να ανατρέξετε, είχαμε πλήρη επίγνωση της δημοσιονομικής εκτροπής που είχε οδηγηθεί η χώρα.

«Τα λεφτά υπάρχουν», ειπώθηκε, όπως θυμάστε, από τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με ένα εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο από αυτό που σήμερα εμφανίζεται. Λεφτά υπάρχουν αν καταπολεμηθεί η τεράστια φοροδιαφυγή, αν σταματήσει το όργιο της σπατάλης και κακοδιαχείρισης στο δημόσιο, αν κοπούν οι παχυλές αμοιβές στα golden boys. Δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανείς με αυτό.

Κι είναι πράγματι κρίμα να λαϊκίζουν τόσοι πολλοί με τη φράση αυτή προσπαθώντας να συγκαλύψουν τη δική τους πολιτική ανικανότητα και αποτυχία στη μείωση της σπατάλης όπου αυτή υπάρχει, να αναδιοργανώσουν τις κρατικές δομές και λειτουργίες, να κτυπήσουν τη φοροδιαφυγή και, κυρίως, να συγκρουστούν με τις μικρές και μεγάλες εστίες διαφθοράς που εξακολουθούν να πλουτίζουν στην πλάτη των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Πότε αντιληφθήκατε ότι οι αποκαλούμενες και ως πολιτικές των Μνημονίων είναι εκτός από άδικες και προφανώς αδιέξοδες; Η προφανής απορία αφορά στο ότι κληθήκατε και ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση να υπηρετήσετε από τις πλέον αρμόδιες θέσεις της κυβέρνησης την πολιτική του πρώτου Μνημονίου.

Η διαφορά του μνημονίου του 2010 με αυτό που υπέγραψε η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι ότι τον Μάϊο του 2010 υπήρχε ένα τεράστιο χρηματοδοτικό κενό που έπρεπε να καλυφθεί γιατί οι αγορές είχαν κλείσει απότομα από τις αρχές του 2010. Η προσφυγή στους ευρωπαίους εταίρους και στο ΔΝΤ ήταν αναπόφευκτη για να μην οδηγηθούμε στάση πληρωμών. Αυτό όμως δεν αρκούσε. Από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι το «φάρμακο της τρόικας», δηλαδή η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητα και της περικοπής μισθών και συντάξεων, σκοτώνει. Γι’ αυτό άλλωστε, είχα γίνει το «κόκκινο πανί» για την τρόικα και δεχόμουνα καθημερινές επιθέσεις από συγκεκριμένα συγκροτήματα του τύπου. Επιθέσεις γιατί προώθησα, εκτός των άλλων, γενναίες ρυθμίσεις δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά έναντι στο τραπεζικό κατεστημένο. Είχα υποστηρίξει από τότε την ανάγκη να συγκροτήσουμε και να υποστηρίξουμε στις διαπραγματεύσεις το δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, ώστε να μην βυθιστεί η οικονομία στην ύφεση. Επομένως, πολύ έγκαιρα είχα διαγνώσει ότι η πολιτική του Μνημονίου από μόνη της είναι αδιέξοδη. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έκανε καμία διαπραγμάτευση και δεν παρουσίασε στους δανειστές μας ένα εναλλακτικό αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής και οικονομικής ανασυγκρότησης. Οδηγηθήκαμε, έτσι, στο δεύτερο Μνημόνιο όπου όχι μόνο διαιωνίζεται η πολιτική της ύφεσης και αποδομείται πλήρως το Ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά, αλλά περιορίζεται επικίνδυνα η εθνική μας κυριαρχία με παραίτηση της ασυλίας έναντι κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων. Το καταψήφισα παραμένοντας συνεπής στη στάση μου.

Ποια η εθνική και διεθνής πολιτική συμμαχιών για την Κοινωνική Συμφωνία;

Σύμμαχοί μας είναι οι προοδευτικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου που είναι έτοιμες να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο. Που είναι έτοιμες να απεγκλωβιστούν από τα ψευτοδιλήμματα που προβάλλουν οι υποστηρικτές του δήθεν μονόδρομου του Μνημονίου.

Η «Κοινωνική Συμφωνία» επιδιώκει να συναντήσει και να διαμορφώσει σταθερές συμμαχίες με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κοινό στόχο τη δημιουργία μιας δημοκρατικής, προοδευτικής και κοινωνικής Ευρώπης, η οποία θα αποτελέσει αντίβαρο στις νεοφιλελεύθερες στρατηγικές, που συνθλίβουν κοινωνικές κατακτήσεις, αδύναμες κοινωνικές τάξεις και εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες.


Read more...

Δώρο Μπαμπινιώτη στους γόνους εύπορων πολύτεκνων οικογενειών

Δίχως ντροπή συνεχίζει το καταστροφικό του πέρασμα από την Παιδεία ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Συγκεκριμένα, σε τροπολογία που κατέθεσε το Υπ.Παιδείας ορίζεται ότι:

«Προσδιορίζεται κατ' αρχάς ρητά ότι από τη στιγμή που θα κτηθεί κατά νόμο η πολυτεκνική ιδιότητα διατηρείται ισοβίως σύμφωνα και με την σχετική πρόβλεψη της παραγράφου 3 του άρθρου 6 ν. 3454/2006». Ακόμη:

- Στην περίπτωση των τριτέκνων απαλείφεται το ηλικιακό όριο του 26ου έτους που είχε προβλεφθεί, προκειμένου να υπαχθούν στην...


...ειδική κατηγορία οι υποψήφιοι. Έτσι, οι υποψήφιοι θα υπάγονται πλέον στην ειδική κατηγορία ανεξαρτήτως της ηλικίας των τριών τέκνων της πολυμελούς οικογένειας.

- Στην περίπτωση που οι υποψήφιοι έχουν αδελφούς που ήδη φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θέλουν να φοιτήσουν σε ομοταγές τμήμα της ίδιας πόλης, διευκρινίζεται ότι για την υπαγωγή στην εν λόγω ειδική κατηγορία εισακτέων θα πρέπει ο αδελφός ή η αδελφή του υποψηφίου να είναι ενεργός φοιτητής του πρώτου κύκλου σπουδών και να μην είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου.

- Προστίθεται ως ειδική κατηγορία κοινωνικών κριτηρίων εκείνη των πολυδύμων τέκνων που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ίδιο έτος. Με τον τρόπο αυτόν αποκαθίσταται η ίση μεταχείριση των διδύμων, τριδύμων κ.λπ. υποψηφίων με εκείνους που έχουν αδελφούς ήδη φοιτούντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

- Απαλείφεται η προϋπόθεση της κατοχής οικογενειακού εισοδήματος ορισμένου ύψους προκειμένου να υπαχθούν οι υποψήφιοι στις ανωτέρω ειδικές κατηγορίες. Όπως αναφέρεται στην τροπολογία «το εισοδηματικό όριο των 60.000 € (συν 10.000 € για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δεύτερου), πέραν των ερμηνευτικών ζητημάτων που προκάλεσε όσον αφορά στον προσδιορισμό του οικογενειακού εισοδήματος, ήταν αρκούντως υψηλό ώστε δεν αποτέλεσε αποτελεσματικό μέσο περιορισμού του αριθμού των υποψηφίων των ειδικών κατηγοριών».

Θεωρώντας μας ηλίθιους, το Υπουργείο τονίζει ότι αφού το όριο των 60.000 ήταν χαμηλό, δεν θα υπάρχει κανένα όριο! Με λίγα λόγια, οι γόνοι πλουσίων πολυμελών οικογενειών θα απολαμβάνουν την ίδια προστασία με τις οικογένειες των πολυτέκνων που έχουν πραγματική ανάγκη.

Όταν μοιράζεις το ίδιο κομμάτι μιας πίτας στον πλούσιο και στο φτωχό, η διανομή είναι άδικη κι ανήθικη. Δεν πειράζει όμως. Οι εύποροι μαθητές του Αρσακείου (διευθυντής του οποίου ήταν/είναι ο κ।Μπαμπινιώτης) δεν θα στεναχωρηθούν και τόσο॥
parapolitiki
Read more...

Δεν συμμετέχουν οι άνεργοι στις δημοσκοπήσεις; (upd)

Σε μια χώρα όπου υπάρχουν τουλάχιστον 1.000.000 άνεργοι και οι θέσεις εργασίας χάνονται συνεχώς, η GPO μας παρουσίασε χθες μια δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία λίγοι είναι εκείνοι που φοβούνται την...ανεργία.


Αν και οι ερωτηθέντες είχαν τη δυνατότητα να δώσουν μέχρι 2 απαντήσεις, μόλις το 8,6% δήλωσε ότι βρίσκεται ήδη στην ανεργία ενώ..


...το 23,7% τη φοβάται, ένα ποσοστό μάλλον χαμηλό σε σχέση με αυτό που θα περίμενε κανείς από αυτή την κοινωνία.

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσεις ότι στην έρευνα της GPO συμμετείχαν κατά συντριπτική πλειοψηφία δημόσιοι υπάλληλοι καθώς μόνο στο Δημόσιο ο φόβος για τη μείωση των μισθών είναι μεγαλύτερος από τον φόβο της ανεργίας.

Μακάρι πάντως να ήταν έτσι τα πράγματα και να βρισκόταν μόλις το 8,6% της κοινωνίας στην ανεργία...

Update: Ο χρήστης του Τwitter @Αlexandros M. μου υπέδειξε και την ανάλυση του δείγματος της χθεσινής δημοσκόπησης. Μόλις το 11,8% των ερωτηθέντων ανήκει στην κατηγορία των ανέργων ενώ το 40% αποτελούν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι.


Read more...

Ακόμα θέσεις μοιράζει ο Λοβέρδος

Παραθέτω το σχετικό δελτίο Τύπου του Υπ.Υγείας:

Με απόφαση του Πρωθυπουργού, κ. Λουκά Παπαδήμου και του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου τοποθετήθηκε Γενικός Γραμματέας του ΥΥΚΑ ο πολιτικός επιστήμονας κ. Αθανάσιος Κωτσόπουλος.

Με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής...


...Αλληλεγγύης ορίστηκε ως εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου ο διοικητής 1ης και 3ης Υ.Πε., κ. Άρης Μουσιώνης.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Δεν ξέρω αν έχει υπάρξει ξανά Γενικός Γραμματέας υπουργείου με θητεία 25-30 μέρες και σίγουρα δεν έχει υπάρξει άλλο στέλεχος σαν τον Άρη Μουσιώνη ο οποίος είναι διοικητής της 1ης ΥΠΕ, της 3ης ΥΠΕ και πλέον και εκπρόσωπος Τύπου του Υπ.Υγείας!

Ένας άνθρωπος, τρεις κρατικές θέσεις. Ρεκόρ Γκίνες।
parapolitiki.

Read more...

Ο Παπακωνσταντίνου στην Πόπη, μας έκανε και… δακρύσαμε



Ο Παπακωνσταντίνου στην Πόπη, μας έκανε και… δακρύσαμε
Ούτε ο Βασιλάκης Καΐλας
Μόνιμο στασίδι στα τηλεοπτικά κανάλια έχει τις τελευταίες ημέρες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε μια ύστατη προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών του για την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων που οδήγησαν την χώρα στο αδιέξοδο.

Η σημερινή του όμως εμφάνιση στην Πόπη Τσαπανίδου ήταν ομολογουμένως συγκινητική.

Και τι δεν μας είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου... Ούτε για έναν καφέ με την γυναίκα του δεν μπορεί να πάει ο άνθρωπος. Άσε που όπου βρεθεί και όπου σταθεί τον φωνάζουν προδότη. Και αδίκως φυσικά αφού όπως επισήμανε δεν υπέγραψε μόνος του το πρώτο Μνημόνιο αλλά παρέα με το υπόλοιπο υπουργικό.

Η επίκληση στο συναίσθημα είναι συνήθης επικοινωνιακή μέθοδος των πολιτικών σε προεκλογική περίοδο. Αλλά ο υπουργός Περιβάλλοντος το παράκανε... Δεν προλαβαίναμε τα χαρτομάντηλα.

Να μας συγχωρείτε, όμως, κύριε Παπακωνσταντίνου που θα σας χαλάσουμε το μελό αλλά από τότε που εσείς βάλατε την υπογραφή σας στο μνημόνιο, ούτε εμείς μπορούμε να πάμε για καφέ καθώς δεν περισσεύει ούτε ευρώ από τα χαράτσια που μας φεσώσατε.

Και όπως ο ίδιος διευκρινίσατε στο τέλος της συνέντευξης, ο λαός θα κρίνει σε λίγες εβδομάδες. Αναμένουμε λοιπόν, με πίστη στο αλάθητο λαϊκό ένστικτο…

Γ।Κ
http://newpost.gr

Read more...

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος για το πόθεν έσχες



Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος για το πόθεν έσχες
Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 77A με αρ. 4065/2012) δημοσιεύθηκε ο νέος νόμος για το «πόθεν έσχες» που ψήφισε πρόσφατα ομόφωνα η Βουλή.


Ενημερώνοντας για τις βασικές ρυθμίσεις του νέου νόμου, ο πρώην πρόεδρος τη Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος και κατέθεσε τη σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή, δήλωσε τα εξής: «Ο νέος νόμος για το “πόθεν έσχες” προβλέπει ριζικά μέτρα για την αντιμετώπιση του πολιτικού χρήματος και της οικονομικής διαφθοράς, όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στους κρίσιμους αρμούς της κρατικής μηχανής, του τραπεζικού συστήματος, της Δικαιοσύνης, των ΜΜΕ κ.λ.π..

Οι δηλώσεις “πόθεν έσχες” όλων όσοι έχουν κρίσιμο ρόλο σ’ όλους αυτούς του θεσμούς και τομείς της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, θα ελέγχονται και προς τούτο θα αναρτώνται στον ιστότοπο της Βουλής. Ειδικότερα θα επανελεγχθούν οι δηλώσεις όσων διετέλεσαν ή διατελούν πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί και υφυπουργοί, από το 1974 μέχρι το 2012.

Θα ελέγχεται όχι μόνο το πόθεν αλλά κυρίως το έσχες και ό,τι αποκρύπτεται ενώ δεν είναι νόμιμο, θα περιέρχεται στο κράτος κι ο υπεύθυνος θα διώκεται ποινικώς όπως και κάθε συνεργός του για τον οποίο δεν θα υπάρχει επαγγελματικό απόρρητο (δικηγόρος, λογιστής κ.λ.π.). Όποιος πολίτης αποκαλύψει περιουσιακά στοιχεία που δεν δηλώθηκαν και περιέρχονται στο κράτος δικαιούται εύρετρα. Όποιος συνεργός του δράστη, αποκαλύψει, επίσης, απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη.

Εξουσιοδοτείται προσωπικά από κάθε ελεγχόμενο και με συμβολαιογραφικό έλεγχο ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Βουλής να ερευνήσει στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό για οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο του ελεγχόμενου, είτε στο όνομά του φέρεται είτε όχι, όποιος κι αν το κατέχει (ακίνητα, καταθέσεις κ.λ.π.)».

Πηγή: naftemporiki.gr

Read more...

Οι «κύκλοι Βενιζέλου» θα μας κάψουν τα… εγκεφαλικά κύτταρα

ΩΣΕΙ ΠΑΡΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ;
Οι «κύκλοι Βενιζέλου» θα μας κάψουν τα… εγκεφαλικά κύτταρα
Σαν να μην μετείχε στην πρώτη κυβέρνηση Παπανδρέου και ουδέποτε να είχε ενημερωθεί για το Μνημόνιο, εμφανίζουν λίγο- πολύ τον Ευάγγελο Βενιζέλο, οι πληροφορίες που προέρχονταν από την Ιπποκράτους, χθες, μετά τη συνάντηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους Γ. Ραγκούση- Γ. Παπακωνσταντίνου και τη συνεδρίαση της μίνι εκλογικής επιτροπής.

Σας μεταφέρω αυτολεξεί το ρεπορτάζ της Βούλας Κεχαγιά από τα σημερινά ΝΕΑ: «Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι οι κ.κ. Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι κατείχαν κεντρικό ρόλο τόσο στο κόμμα πριν από τις εκλογές του 2009 όσο και την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης Παπανδρέου, οφείλουν να εξηγήσουν γιατί το κόμμα έφθασε οργανωτικά και οικονομικά στο σημείο που έφθασε, και επιπροσθέτως υπό ποιες συνθήκες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε στο πρώτο Μνημόνιο. Ωστόσο είναι σαφές ότι η ενόχλησή της δεν αποσυνδέεται από την παρέμβαση του Γ. Ραγκούση για την τροπολογία των οικονομικών των κομμάτων, όπως επίσης και από την επιμονή του Γ. Παπακωνσταντίνου στην υπεράσπιση του πρώτου Μνημονίου». Είναι σαφές ότι η κατά τεκμήριο καλά ενημερωμένη συνάδελφος δεν είδε κάποιο όραμα και άρχισε να γράφει.

Το ρεπορτάζ είναι αποτέλεσμα συζήτησης με κάποιους οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι να ενημερώνουν τους δημοσιογράφους. Εξ αυτού όμως προκύπτει αβίαστα ότι ο Ευ. Βενιζέλος έχει απορίες «υπό ποιες συνθήκες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε στο πρώτο Μνημόνιο» και επιπροσθέτως ενοχλείται «από την επιμονή του Γ. Παπακωνσταντίνου στην υπεράσπιση του πρώτου Μνημονίου».

Αν επιμείνουν οι «κύκλοι Βενιζέλου», πάει, θα μας τα κάψουν τα εγκεφαλικά μας κύτταρα…

ΑρΠα
http://newpost.gr

Read more...

Συνέντευξη Προέδρου ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκας Τ. Κατσέλη στην εφημερίδα "Μετρό Αθηνών" 10/04/2012

- Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν πλέον ξεκάθαρα για μια νέα πολιτική σκηνή που θα αποτελείται από κόμματα "ευκαιρίας" και "προσωπικών φιλοδοξιών". Τί απαντάτε σε αυτούς τους ισχυρισμούς;

Κόμματα ευκαιρίας υπάρχουν όταν απουσιάζει ο καθαρός και πειστικός πολιτικός λόγος. Η Κοινωνική Συμφωνία ήρθε για να μείνει. Φιλοδοξεί να καλύψει ένα σοβαρό πολιτικό κενό που όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει.

Εμείς λέμε ότι ναι, μπορούμε να διατυπώσουμε, εντός της Ευρωζώνης, έναν εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο για να βγούμε από την κρίση.

Απέναντι στο μονόδρομο της λιτότητας που βαθαίνει την ύφεση, διογκώνει τις κοινωνικές ανισότητες και αποσταθεροποιεί την οικονομία υπάρχουν, και μπορούμε να προτάξουμε, συγκεκριμένες επιλογές που στηρίζουν την ανάπτυξη και μοιράζουν τα βάρη με έναν δίκαιο τρόπο. Με σύμμαχο και όχι αντίπαλο την κοινωνία.

Αυτή είναι η εναλλακτική επιλογή που προβάλλει η «Κοινωνική Συμφωνία» και που μπορεί να εκφραστεί και να αποτελέσει τον πυρήνα ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Οικονομίας για την έξοδο από την κρίση.

- Υπάρχει άλλη λύση εκτός Μνημονίου;

Ασφαλώς και υπάρχει. Οι δανειστές μας ποτέ δεν άκουσαν ένα διαφορετικό σχέδιο ώστε να το απορρίψουν. Η κυβέρνηση προσήλθε στις διαπραγματεύσεις χωρίς το δικό της σχέδιο συντασσόμενη πλήρως με όλες τις απαιτήσεις της Τρόικας.

Γι’ αυτό, όπως σας είπα, μπορούμε να διαπραγματευθούμε ένα εναλλακτικό σχέδιο με την ανάπτυξη, την αξιοπρέπεια στην εργασία και την κοινωνική συνοχή να αποτελούν «κόκκινες γραμμές».

Με ποιά κόμματα θα μπορούσατε να συνεργαστείτε μετεκλογικά εφόσον μπείτε στη Βουλή;

Συνεργασίες μπορούν να υπάρξουν μόνον στο πλαίσιο προγραμματικών συμφωνιών. Πιστεύω ότι υπάρχουν προϋποθέσεις σύγκλισης με προοδευτικές δυνάμεις, ώστε να αναδειχθεί μία ισχυρή Κεντροαριστερή πλειοψηφία που να οδηγήσει σε μία προοδευτική διακυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική πλατφόρμα, που προτείνει ο κ. Βενιζέλος, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου, έχει μεταλλαχθεί σε ένα νεοφιλελεύθερο, συντηρητικό κόμμα, με το οποίο δεν βλέπω σήμερα περιθώρια συνεργασίας.

- Το κόμμα σας συγκαταλέγεται στα επονομαζόμενα ως "Αντιμνημονιακά". Στο ίδιο άτυπο μπλοκ εντάσσονται και δυνάμεις όπως το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ακόμα και η Χρυσή Αυγή. Μήπως όλη η αυτή η πανσπερμία δίνει νερό στο μύλο των κατεστημένων κομμάτων;

Το να είσαι απλώς αντιμνημονιακός δεν λέει πολλά. Η Κοινωνική Συμφωνία προτείνει ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης με Εθνικά Ισοδύναμα μέτρα, που αποτελεί τη ρεαλιστική, προοδευτική πρόταση εξόδου από την κρίση. Εάν η αντιπρότασή μας θα μπορέσει να αποτελέσει σημείο σύγκλισης με άλλα κόμματα θα φανεί στη πορεία.

- Που αποδίδετε το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις σας δίνουν πολύ χαμηλά ποσοστά;

Οι δημοσκοπήσεις κατέγραψαν την «Κοινωνική Συμφωνία» λίγες μόλις μέρες μετά την ίδρυσή της. Η «Κοινωνική Συμφωνία» σιγά – σιγά γίνεται γνωστή. Σήμερα, πολλά στελέχη από το προοδευτικό χώρο ανά την Ελλάδα, αλλά και πολλοί πολίτες προσέρχονται ως μέλη στην Κοινωνική Συμφωνία, για να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα αναγέννησης της ελπίδας.

- Γιατί να εμπιστευτεί τελικά κάποιος το κόμμα σας, όταν εντός αυτού βρίσκονται πολιτικοί που στήριξαν το Μνημόνιο, συμμετέχοντας σε θέσεις ευθύνης;

Μπορεί να μας εμπιστευθεί γιατί με συνέπεια υποστηρίζουμε τις ίδιες θέσεις και αρχές τώρα όσο και όταν ήμασταν στην Κυβέρνηση.

Ως υπουργός, και στα Υπουργεία Οικονομίας Εργασίας, διαπραγματεύθηκα σκληρά, βάζοντας «κόκκινες» γραμμές εκεί που έπρεπε. Προώθησα το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις ρυθμίσεις δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρά τις ισχυρές πιέσεις των τραπεζών. Διαπραγματεύθηκα σκληρά, με την Τρόικα στο Υπουργείο Εργασίας για την διατήρηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για να αποτραπεί η μείωση μισθών και συντάξεων. Έπρεπε να φύγω από την Κυβέρνηση για να περάσει η μείωση του κατώτατου μισθού και η αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων. Τυχαία νομίζετε ότι έφυγα από τα δύο Υπουργεία και διαγράφηκα δύο φορές από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ; Το δεύτερο Μνημόνιο το καταψήφισα αρνούμενη να αποδεχθώ ρυθμίσεις που αποδυναμώνουν επικίνδυνα την εθνική κυριαρχία και θεσπίζουν κοινωνικά δυσβάσταχτα μέτρα. Αυτή τη συνέπεια οι πολίτες την έχουν αναγνωρίσει. Αυτήν τη συνέπεια θα συνεχίσω να υπηρετώ.

metro.jpg
metro.jpg117.57 KB

Read more...

ΔΕΗ: Στους καταναλωτές το κόστος με την απελευθέρωση των τιμολογίων...



Τα τιμολόγια χαμηλής τάσης πρέπει από το 2013 να μην ρυθμίζονται από το κράτος...
Στη σταδιακή απελευθέρωση των τιμολογίων λιανικής στον ηλεκτρισμό (οικιακά τιμολόγια) αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Συγκεκριμένα ο ...
υπουργός ανέφερε ότι μέσα στο 2012 η κυβέρνηση πρέπει να έχει αποφασίσει για το πώς θα προχωρήσει στην απελευθέρωση. Βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας μας τα τιμολόγια χαμηλής τάσης πρέπει από το 2013 να μην ρυθμίζονται από το κράτος και να αντανακλούν το κόστος παραγωγής του ρεύματος, δηλαδή να είναι κοστοβαρή, Ήδη έχουν απελευθερωθεί τα τιμολόγια στη μέση και υψηλή τάση.

Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα μετακυλήσει στους καταναλωτές τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής και των ζημιών που ήδη εμφανίζει η Επιχείρηση λόγω κακοδιαχείρισης.

Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πρόσβαση σε τρίτους στη λιγνιτική παραγωγή της χώρας και η ανακοίνωση αναμένεται μέσα στον Απρίλιο.



Read more...

Αλλαγές στη φορολόγηση των ενοικίων

Νέο σύστημα από το υπουργείο Οικονομικών


Μόνο εφόσον προκαταβάλουν το φόρο εισοδήματος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν το δικαίωμα να φορολογηθούν αυτοτελώς για τα εισοδήματά τους από ενοίκια. Αυτό προβλέπει το σχέδιο αλλαγών για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ακίνητα που έχει εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο του διαλόγου που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των κομμάτων που στήριξαν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Το σχέδιο προβλέπει τα εξής:

- ο φορολογούμενος που έχει εισόδημα από ενοίκια θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αν το εισόδημα αυτό θα φορολογηθεί αυτοτελώς ή με βάση τις γενικές διατάξεις, δηλαδή τη φορολογική κλίμακα.

- θα συμφέρει τους φορολογούμενους με υψηλό εισόδημα από ενοίκια να επιλέξουν την αυτοτελή φορολόγηση διότι με βάση το σημερινό καθεστώς το εισόδημά τους αυτό φθάνει να φορολογείται με συντελεστή έως και 45%. Με βάση τη σημερινή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, θα συμφέρει η επιλογή της φορολόγησης με βάση την κλίμακα, τους φορολογούμενους που έχουν συνολικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ. Για υψηλότερο εισόδημα θα συμφέρει η επιλογή της αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 20% όπως έχει καθοριστεί στο πλαίσιο του διαλόγου.

Δείτε το υπόλοιπο σχέδιο στο capital.gr
protothema.gr

Read more...

Υποχρεωτικά από την 1η Ιουνίου οι μισθοί στις τράπεζες...



Μετατίθεται για την 1η Ιουνίου -αντί για την 1η Μαΐου- η υποχρεωτική καταβολή στις τράπεζες από τις επιχειρήσεις των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο ... υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης σε νομοσχέδιο για το ΙΚΑ.

Παράλληλα παρατείνεται και η προθεσμία για την ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τους ασφαλιστικούς φορείς μέχρι τις 30 Απριλίου με σημαντική έκπτωση στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις.

Σε άλλο άρθρο του νομοσχεδίου-σκούπα συνδέονται οι «εκπτώσεις» στις εισφορές των εργοδοτών με την πορεία των εσόδων του ΙΚΑ. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση αύξησης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές (σε σχέση με τις προϋπολογιζόμενες) μπορεί να παρέχεται έκπτωση στις εργοδοτικές εισφορές για τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Αναγκαία προϋπόθεση είναι να καταβάλλονται ανελλιπώς οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από τις επιχειρήσεις...

imerisia.gr



Read more...

Ρολά κατέβασαν 627 βιοτεχνίες μέσα σε τρεις μήνες στη Θεσσαλονίκη

Κρίθηκαν ασύμφορες


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Θεσσαλονίκη
Λουκέτο έβαλαν, στη διάρκεια ενός μόλις τριμήνου, 627 βιοτεχνικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, δηλαδή περίπου 20 την ... ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2012, που παρουσίασε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Από το σύνολο των 627 επιχειρήσεων – μελών του ΒΕΘ, που έπαψαν να λειτουργούν, 412 κατέβασαν ρολά επειδή κρίθηκαν ασύμφορες, αριθμός αυξημένος κατά 14,7% έναντι του πρώτου τριμήνου 2011 (359).

Στην ίδια περίοδο, μόλις 200 επιχειρήσεις έκαναν εγγραφή στα μητρώα του ΒΕΘ, εκ των οποίων 178 ήταν νέες (213 στο πρώτο τρίμηνο 2011). Κατά τα λοιπά, 10 εγγράφηκαν επειδή έκαναν επανέναρξη, οκτώ προχώρησαν σε αλλαγή νομικής μορφής, δύο άλλαξαν επιμελητηριακή περιφέρεια και ισάριθμες διαφοροποίησαν το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους.

«Αν και ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν στο πρώτο τρίμηνο του 2012 είναι μόνο οριακά αυξημένος, κατά 2,1%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, εντούτοις τα στοιχεία που προκύπτουν από τα μητρώα του ΒΕΘ καταδεικνύουν την σταθερά αρνητική πορεία της βιοτεχνίας», σημείωσε ο κ.Παπαδόπουλος.

Οι ατομικές επιχειρήσεις πιο ευάλωτες στην κρίση


Πιο ευάλωτες στην κρίση αποδείχτηκαν οι ατομικές επιχειρήσεις (έκλεισαν 490 σε ένα τρίμηνο), γεγονός που επιβεβαιώνει -για ακόμη μια φορά- τον μεγαλύτερο βαθμό ευαισθησίας τους στις συνέπειες των οικονομικών δυσκολιών.

Ρολά κατέβασαν στο πρώτο τρίμηνο και 100 ομόρρυθμες (ΟΕ), 14 ετερόρρυθμες (ΕΕ), εννέα Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), τέσσερις μονοπρόσωπες ΕΠΕ, εννέα ανώνυμες (ΑΕ) και ένας συνεταιρισμός.

Όσον αφορά τους λόγους, που οδήγησαν στο λουκέτο, πέραν της προαναφερθείσας
ασύμφορης λειτουργίας για τις 412, τα υπόλοιπα αίτια που δηλώθηκαν ήταν: αλλαγή δραστηριότητας (πέντε), επιμελητηριακής περιφέρειας (έξι), επωνυμίας (μία) και νομικής μορφής (11). Πέντε οδηγήθηκαν σε εκκαθάριση, τρεις έκλεισαν λόγω καταγγελίας, 81 εξαιτίας λύσης, έξι επειδή πτώχευσαν, δύο κατόπιν συγχώνευσης και 94 μετά από συνταξιοδότηση.

Εξαγωγικό άνοιγμα πέρα από τα Βαλκάνια

Στο μεταξύ, πέρα από τα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, «κοιτάζουν» οι επιχειρήσεις, που τώρα εξετάζουν τα εξαγωγικά τους ανοίγματα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στη νέα υπηρεσία του ΒΕΘ, «Ο Σύμβουλος του Βιοτέχνη», 62 επιχειρήσεις-μέλη του επιμελητηρίου, οι οποίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για εξαγωγές.

Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι πρότινος η νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελούσε την δημοφιλέστερη περιοχή για εξαγωγές, ωστόσο από τους 62 επιχειρηματίες, που συνομίλησαν με το «Σύμβουλο του Βιοτέχνη», έξι στους δέκα ρίχνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Έπεται η Βόρεια Ευρώπη με 48,6% και η ΗΠΑ με 28,6%. Μικρότερα ποσοστά συγκεντρώνουν η Ασία 17,1% και η ΝΑ Ευρώπη με αντίστοιχο ποσοστό (στη συγκεκριμένη ερώτηση υπήρχε δυνατότητα δύο επιλογών).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ραγκούσης–Παπακωνσταντίνου εκτός;...



Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνουν εκτός ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου άφησε χθες βράδυ στην Ιπποκράτους ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ έντονος είναι ο Προβληματισμός για ... την «κοιλιά» που παρατηρείται στο ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες, αλλά και τη δυστοκία στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

«Για τις υποψηφιότητές τους θα το δούμε στο Πολιτικό και Εθνικό Συμβούλιο» φέρεται να είπε κατά τη συνεδρίαση της άτυπης ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στον Γιάννη Ραγκούση και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τους οποίους συνάντησε κατ’ ιδίαν και με πρωτοβουλία του το μεσημέρι χθες.

Η πλειοψηφία των παρόντων, άλλωστε, άφησε σαφείς αιχμές κατά του Γιάννη Ραγκούση κυρίως, αλλά και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου - μεταξύ αυτών σύμφωνα με τις πληροφορίες και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος.

Ειδικά ο Γ. Ραγκούσης έχει ενοχλήσει ιδιαιτέρως με τη στάση του στο θέμα της οικονομικής επιχορήγησης των κομμάτων, καθώς κατηγορείται ότι ως Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είχε ευθύνες για την κατάρρευση των οικονομικών του κόμματος, ενώ ως υπουργός Εσωτερικών δεν έκανε τίποτα για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Κατηγορείται ακόμα ότι με την όλη στάση του επιδιώκει την ηρωική έξοδο από τα ψηφοδέλτια - έστω και αν οι κατηγορίες αποφεύγουν αναφορές στην «ταμπακιέρα» που είναι η σοβαρότατη υπόθεση των οικονομικών των κομμάτων.

Για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, πάντως, τα πράγματα είναι ευκολότερα, σε περίπτωση όμως που συμμορφωθεί με τις υποδείξεις και εναρμονίσει σε μεγάλο βαθμό το λόγο του με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ!

Η μάχη της Β΄ Αθηνών

Η είσοδος του Δημήτρη Ρέππα στη Β΄ Αθηνών , όπου στην καλύτερη γι΄ αυτό περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει έξι (!) βουλευτές, καθιστά ακόμα πιο έντονη την αντιπαράθεση άλλων υποψηφίων με τον Γιάννη Ραγκούση, που επίσης θα κατέβει στην ίδια περιφέρεια, ενώ η συμμετοχή της Μιλένας Αποστολάκη πυροδοτεί επιπλέον τις αντιπαραθέσεις. Και στην Α΄ Αθηνών - ίσως κυρίως και στη Β΄ Αθηνών - η συγκρότηση των ψηφοδελτίων αποδεικνύεται πολύ δύσκολη υπόθεση, λόγω της απροθυμίας ακόμα και μεσαίων κομματικών στελεχών να συμμετάσχουν.

Τρόμος από την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου άλλαξε την απόφασή του να είναι υποψήφιος στην Αττική, θέλοντας να στηρίξει κατ’ αυτόν τον τρόπο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου που έκανε αίτηση να είναι υποψήφιος στην συγκεκριμένη περιφέρεια.

Ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαμηνύει πως θα είναι υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών, την Β΄ Αθηνών ή την Αχαΐα, προκαλώντας τρόμο στους υποψήφιους βουλευτές της Αθήνας, ακόμα και αν κάποιοι εξ αυτών είναι κορυφαία στελέχη, αφού θα κινδυνεύσουν να μείνουν εκτός Βουλής.

Χειμωνάς στην Α΄…

Ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς μαζί με τον Γιάννη Μητσό θα είναι, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, δυο από τα νέα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθηνών.

Και η Άννα Παπαδημητρίου;

Ο Ευ. Βενιζέλος στην Α΄Αθηνών επιθυμεί ως υποψήφια και την αντιπεριφερειάρχη Άννα Παπαδημητρίου, κόρη του Δημήτρη Τσάτσου και σύζυγο του αείμνηστου συνταγματολόγου Γιώργου Παπαδημητρίου.

Χρ. Βερελής στην Αιτωλοακαρνανία

Ο Χρίστος Βερελής θα είναι υποψήφιος στην Αιτωλοακαρνανία, γεγονός που αποτρέπει υποψηφιότητα του πρώην νομάρχη Θύμιου Σώκου. Στην Αιτωλοακαρνανία, επίσης, θα είναι υποψήφιος για πρώτη φορά και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Λοβέρδου.

Ζουρνατζής στη Δράμα

Ο πρώην νομάρχης Λάζαρος Ζουρνατζής θα είναι υποψήφιος στη Δράμα. Θα πλαισιώσει Χρήστο Αηδόνη και Χαρά Κεφαλίδου. Αξίζει να σημειωθεί πως άλλος υποψήφιος στο συγκεκριμένο νομό δεν βρέθηκε!
real.gr



Read more...

Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ ο Γιώργος Κύρτσος


Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού τίθεται ο δημοσιογράφος Γιώργος Κύρτσος, ενώ αναλαμβάνει και τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές.

www.sofokleousin.gr

http://papaioannou.


Read more...

Αποχωρεί και ο Β. Αργύρης


larissanet.gr

Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες εθνικές εκλογές ανακοίνωσε από την έδρα της Βουλής ο γ’ αντιπρόεδρος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων, Βαγγέλης Αργύρης.

Ο κ. Αργύρης καλώντας στο βήμα επί του νομοσχεδίου για το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ την βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, είπε χαρακτηριστικά: «Θα θυμάμαι ότι είστε η τελευταία που έδωσα το λόγο ως αντιπρόεδρος της Βουλής. Είναι η τελευταία φορά που βρίσκομαι στην έδρα».

Πριν λάβει το λόγο η ομιλήτρια ρώτησε τον κ। Αργύρη «δηλαδή δεν θα είστε υποψήφιος;» κι εκείνος απάντησε: «Ναι, δεν θα είμαι υποψήφιος».

http://papaioannou


Read more...

Επισημοποιήθηκε η συνεργασία ΔΗΜΑΡ – Νέας Σοσιαλδημοκρατικής Συμφωνίας


Επισημοποιήθηκε η συνεργασία ΔΗΜΑΡ - Νέας Δημοκρατικής Συμφωνίας

Την πολιτική στήριξη στη Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) επισημοποίησαν σήμερα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν συγκροτήσει την κίνηση «Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία» και τα οποία παρουσίασαν σε σημερινή συνέντευξη τύπου, μαζί με τον Φώτη Κουβέλη, το περίγραμμα των πολιτικών τους θέσεων.

Οι Γιάννης Νικολάου και Στέφανος Μανίκας στις τοποθετήσεις τους υπογράμμισαν ότι απώτερος πολιτικός στόχος της κίνησης, είναι η ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και πρόσθεσαν πως η δύναμη που σήμερα μπορεί να εκφράσει αυτή την προοπτική είναι η ΔΗΜΑΡ.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης καλωσορίζοντας του νέους συμμάχους του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δυναμική που αναπτύσσεται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Σημειώνεται ότι κανένα από τα μέλη της κίνησης δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΑΡ, αλλά θα την στηρίξουν στον εκλογικό της αγώνα.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Νικολάου, ο κύκλος του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε και οι φιλελεύθερες πολιτικές των μονοδρόμων, που ακολούθησε, επί της ουσίας ακυρώνουν την ευρωπαϊκή προοπτική και κατακερματίζουν την κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ έχει τεράστιες ευθύνες, καθώς μετακινήθηκε από αρχές του και την φυσιογνωμία του, πρόσθεσε ο κ. Νικολάου, και υπογράμμισε πως υπό το πρίσμα αυτό «επιδιώκουμε ο πολιτικός χώρος της σοσιαλδημοκρατίας και της αριστεράς να επανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία, τη λάμψη των ιδεών του, να προτείνει ρεαλιστικές , εφαρμόσιμες και καινοτόμες λύσεις για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς».

Ο Στέφανος Μανίκας τόνισε ότι η υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας προϋποθέτει αλλαγή αυτής της πολιτικής, καθώς -όπως είπε- αυτή η πολιτική που ακολουθείται σήμερα θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης. Αυτή η πολιτική πρέπει να αποδοκιμαστεί στις εκλογές ώστε να υπάρξει προοδευτική διέξοδος από την κρίση, σημείωσε ο κ. Μανίκας και πρόσθεσε πως αυτή τη δημοκρατική προσέγγιση εκφράζει η ΔΗΜΑΡ, η οποία πρέπει να ενισχυθεί για να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες και για τη χώρα και για τους πολίτες.

Σε σύντομη παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της νέας κίνησης να στηρίξει το κόμμα του, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός στην πορεία για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη χθεσινή απόφαση της Βουλής για τα οικονομικά των κομμάτων ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για απαράδεκτη ρύθμιση, δηλωτική του γεγονότος ότι «το σύστημα δεν βάζει μυαλό».

Στη «Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία», εκτός του Στέφανου Μανίκα και Γιάννη Νικολάου, συμμετέχουν επίσης οι: Δασκαλάκης Δημήτρης, Καραγιαννάκης Κώστας, Κόκκας Βασίλης, Κρητικός Μανώλης, Μαλέσιος Βαγγέλης, Σκαρτσολιάς Τάκης, Σταυρακάκης Μηνάς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Read more...

Ερώτηση της Βουλευτού Αχΐας Μαρίας Κυριακοπούλου στον Υπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη 10/04/2012

Θέμα: «Ρύθμιση για τα ομόλογα ιδιωτών- φυσικών προσώπων»

Χιλιάδες πολίτες έχουν επενδύσει τις οικονομίες τους σε ομόλογα του Δημοσίου, θεωρώντας ότι είναι βέβαιη και σταθερή επένδυση. Πολλοί από αυτούς μάλιστα είναι άνθρωποι με προβλήματα υγείας, άνθρωποι που έχουν στις οικογένειές τους και συντηρούν άτομα με ειδικές ανάγκες, συνταξιούχοι που επένδυσαν το εφάπαξ που έλαβαν σε ομόλογα, και αυτό διότι εμπιστεύτηκαν το Κράτος για να διαφυλάξει τα χρήματά τους.

Ορισμένοι μάλιστα έλαβαν από το Κράτος ομόλογα σε εξόφληση υποχρεώσεων του Κράτους προς αυτούς (π.χ. καταβολή εφάπαξ σε ομόλογα).

Τώρα οι άνθρωποι αυτοί έχουν περιέλθει σε πανικό βλέποντας τις μοναδικές –πολλές φορές- οικονομίες τους να απειλούνται. Πρόκειται για μικροαποταμιευτές που βοήθησαν το Κράτος με δανεισμό ή που υποχρεώθηκαν από το Κράτος να λάβουν ομόλογα αντί χρημάτων και τώρα απειλούνται να τύχουν ίδιας μεταχείρισης με τους μεγαλοεπενδυτές που ήρθαν σε συμφωνία με το Δημόσιο για το «κούρεμα» των ομολόγων τους.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το Υπουργείο διαβεβαίωνε λίγο καιρό πριν ότι τα φυσικά πρόσωπα – μικροοεπενδυτές δεν πρόκειται να επηρεαστούν.

Ερωτάται ο Υπουργός:

- Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το ζήτημα και πώς θα αποκατασταθεί η ζημία την οποία υφίστανται, χωρίς δική τους ευθύνη, οι ομολογιούχοι;

- Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει κάποια πρόβλεψη για όσους από αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, και όσους ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες;

- Έχετε συνυπολογίσει το «κόστος» που θα υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο, από το έλλειμμα εμπιστοσύνης που θα δημιουργηθεί, και τη δυσκολία που θα υπάρχει στο μέλλον να προβεί σε δανεισμό με έκδοση ομολόγων;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κυριακοπούλου


Read more...

Εισαγγελέας για την Coca-Cola

Μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος...



Εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας, με αφορμή το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος για την... τοξική Coca-Cola έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου.

Την έρευνα ξεκινά από αύριο ο εισαγγελέας κ. Νίκος Αντωναράκος, με στόχο να εντοπίσει τις ποινικές ευθύνες που έχουν οι αρμόδιοι, αφού, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, σε περίπου 100.000 μονάδες (κουτάκια και φιάλες Coca-Cola Classic) εντοπίστηκε χημική ουσία, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια πολλών οργάνων του ανθρωπίνου σώματος, καθώς είναι τοξική και μάλιστα χρησιμοποιείται σε ζιζανιοκτόνα!

Η υπόθεση αξιολογείται ως πολύ σοβαρή από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, δεδομένης της κατανάλωσης του συγκεκριμένου προϊόντος και, κατ' επέκταση, της βλάβης που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία των καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία δεν έχει δώσει ακόμα απαντήσεις σε φορείς όπως ο ΕΦΕΤ για την περιεκτικότητα των επιβλαβών ουσιών, ενώ δεν υπάρχει ενημέρωση ούτε και για τους τόπους διακίνησης των φιαλών και, άρα, της κατανάλωσης από ανυποψίαστους πολίτες. Διαβάστε περισσότερα εδώ
protothema.gr
Read more...

Στην Ελβετία, διά της διπλωματικής οδού, η εξουσιοδότηση Ελλήνων βουλευτών για άνοιγμα λογαριασμών...



Αποστέλλεται διά της διπλωματικής οδού στην Ελβετία η εξουσιοδότηση που παρείχαν οι Έλληνες βουλευτές (πλην της ΚΟ της ΝΔ) για άνοιγμα των λογαριασμών από τις ελβετικές αρχές, ενημέρωσε ο ... πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος.

Εξηγώντας τον λόγο, για τον οποίο η ΝΔ δεν συνέπραξε στην πρωτοβουλία αυτή, ο γραμματέας της ΚΟ του κόμματος Κ.Τασούλας ανέφερε ότι τη θεώρησε προσχηματική, αφού είχε καταθέσει πρόταση για τον έλεγχο «πόθεν έσχες» αποκλειστικά από δικαστικούς, την οποία δεν υιοθέτησε η Βουλή.

in.gr



Read more...

Τη Μ.Τετάρτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Λουκάς Παπαδήμος...



Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσει το απόγευμα της Μ.Τετάρτης ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Το ραντεβού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια είναι προγραμματισμένο για τις... 5 το απόγευμα.

Ο κ. Παπαδήμος αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

Πριν από τη συνάντηση Παπούλια - Παπαδήμου αναμένεται να συνεδριάσει για τελευταία φορά το Υπουργικό Συμβούλιο.

Νωρίτερα τη Μ.Τρίτη, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται σήμερα η παρούσα κοινοβουλευτική περίοδος και ότι η νέα θα συνέλθει το Μάιο.
in.gr



Read more...

Συνέντευξη Προέδρου ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκας Τ. Κατσέλη προς την εφημερίδα «Παρατηρητής» Φθιώτιδας 10/04/2012

Ποιο πολιτικό χώρο και ποιες δυνάμεις της κοινωνίας έρχεται να εκπροσωπήσει το νεοσύστατο κόμμα της Κοινωνικής Συμφωνίας;

Η Κοινωνική Συμφωνία φιλοδοξεί να καλύψει ένα σοβαρό πολιτικό κενό που όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει. Εμείς λέμε ότι ναι, μπορούμε να διατυπώσουμε, εντός της Ευρωζώνης, έναν εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο για να βγούμε από την κρίση.

Απέναντι στο μονόδρομο της λιτότητας που βαθαίνει την ύφεση, διογκώνει τις κοινωνικές ανισότητες και αποσταθεροποιεί την οικονομία υπάρχουν, και μπορούμε να προτάξουμε, συγκεκριμένες επιλογές που στηρίζουν την ανάπτυξη και μοιράζουν τα βάρη με έναν δίκαιο τρόπο. Με σύμμαχο την κοινωνία. Αυτή είναι η εναλλακτική επιλογή που προβάλλει η «Κοινωνική Συμφωνία» και που μπορεί να εκφραστεί και να αποτελέσει τον πυρήνα ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Οικονομίας για την έξοδο από την κρίση. Θέλουμε να εκπροσωπήσουμε ξανά την ελπίδα και την προοπτική για το σήμερα και το αύριο. Να μπορούν όλοι όσοι το θέλουν, και κυρίως οι νέοι, να μπορούν να δημιουργήσουν στον τόπο μας.

Στο κόμμα σας υπάρχει, ουσιαστικά, διαρχία. Πόσο μπορεί να δουλέψει, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, αυτό το σχήμα σε ένα πολιτικό σύστημα που σαφώς δεν έχει να επιδείξει πολλά ανάλογα πειράματα;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καινοτομούμε και σε αυτό. Αλλά γιατί η θέσπιση διακριτών ρόλων σε ένα κόμμα να λειτουργεί θετικά για το σοσιαλδημοκρατικά κόμμα της Γερμανίας και να μην μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα;

Η αντίληψη αυτή πρέπει να αλλάξει. Είναι δείγμα μιας νέας πολιτικής κουλτούρας, όπως άλλωστε και οι προβλέψεις στο καταστατικό μας ότι κανένας δεν μπορεί να κατέχει το ίδιο κομματικό αξίωμα για πάνω από δύο θητείες, καθώς και ότι τόσο ο Πρόεδρος του κόμματος όσο και ο Πρόεδρος της Κ.Ο. εκλέγονται από τη βάση. Οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν εχέγγυο δημοκρατικής και συλλογικής λειτουργίας του κόμματος.

Η πρόεδρος του κόμματος Λούκα Κατσέλη ήταν οικονομική σύμβουλος του Παπανδρέου κατά την προεκλογική περίοδο του 2009 και εισηγήτρια, σύμφωνα με κάποιους, του «λεφτά υπάρχουν». Επειδή, κατά τον κ. Προβόπουλο, λεφτά δεν υπήρχαν και το γνώριζε ο Παπανδρέου, ποιο είναι το μερίδιο ευθύνης που φέρει η Λούκα Κατσέλη στη διαμόρφωση;

Η δημοσιονομική εκτροπή ήταν γνωστή προεκλογικά. Εγώ η ίδια είχα πει - και προκαλώ τον οποιονδήποτε να ανατρέξει σε αυτά που έλεγα κείνη την εποχή – ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός ήταν γεγονός, ότι έπρεπε να μειωθούν τα ελλείμματα με δραστικό περιορισμό τη σπατάλη στο δημόσιο, δημοσιονομική πειθαρχία και κυρίως καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η φράση «λεφτά υπάρχουν» είχε ειπωθεί από τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με ένα πολύ συγκεκριμένο νόημα: ότι λεφτά υπάρχουν για τους κουμπάρους, τους κολλητούς, τους φοροφυγάδες, τα golden boys, αλλά δεν υπάρχουν για την υγεία, την παιδεία ή την κοινωνική πρόνοια.

Κι είναι πράγματι κρίμα να λαϊκίζουν τόσοι πολλοί με τη φράση αυτή προσπαθώντας να συγκαλύψουν τη δική τους πολιτική ανικανότητα και αποτυχία στη μείωση της σπατάλης όπου αυτή υπάρχει, να αναδιοργανώσουν τις κρατικές δομές και λειτουργίες, να κτυπήσουν τη φοροδιαφυγή και, κυρίως, να συγκρουστούν με τις μικρές και μεγάλες εστίες διαφθοράς που εξακολουθούν να πλουτίζουν στην πλάτη των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Μήπως η συμμετοχή και των δυο επικεφαλής του Κοινωνικού Διαλόγου στην κυβέρνηση Παπανδρέου και η υπερψήφιση από μέρους σας του πρώτου μνημονίου και όλων των επιλογών της τρόικα όσο κατείχατε υπουργικές θέσεις σας αδυνατίζει προεκλογικά το «ηθικό» δικαίωμα να κάνετε κριτική στο ΠΑΣΟΚ και τον Βαγγέλη Βενιζέλο; Πως θα πείσετε την κοινωνία;

Η διαφορά του μνημονίου του 2010 με αυτό που υπέγραψε η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι ότι τον Μάϊο του 2010 υπήρχε ένα τεράστιο χρηματοδοτικό κενό που έπρεπε να καλυφθεί γιατί οι αγορές είχαν κλείσει απότομα από τις αρχές του 2010. Η προσφυγή στους ευρωπαίους εταίρους και στο ΔΝΤ ήταν αναπόφευκτη για να μην οδηγηθούμε στάση πληρωμών. Αυτό όμως δεν αρκούσε. Από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι το «φάρμακο της τρόικας», δηλαδή η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητα και της περικοπής μισθών και συντάξεων, σκοτώνει. Γι’ αυτό άλλωστε, είχα γίνει το «κόκκινο πανί» για την τρόικα και δεχόμουνα καθημερινές επιθέσεις από συγκεκριμένα συγκροτήματα του τύπου. Θα θυμάστε ότι είχα από την πρώτη στιγμή υποστηρίξει την ανάγκη να συγκροτήσουμε και να υποστηρίξουμε στις διαπραγματεύσεις το δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, έτσι ώστε ταυτόχρονα με τη δημοσιονομική προσαρμογή να προωθεί την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Ως υπουργός, και στο Υπουργείο Οικονομίας και στο Υπουργείο Εργασίας, διαπραγματεύθηκα σκληρά βάζοντας «κόκκινες» γραμμές εκεί που έπρεπε. Προώθησα το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις ρυθμίσεις δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρά τις ισχυρές πιέσεις των τραπεζών. Διαπραγματεύθηκα σκληρά με την τρόικα στο Υπουργείο Εργασίας για τη διατήρηση του κατώτατου μισθού και του θεσμού της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων. Έμεινα τελικά εκτός κυβέρνησης για αυτή μου τη στάση και διαγράφηκα δύο φορές από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Το δεύτερο Μνημόνιο το καταψήφισα αρνούμενη να αποδεχθώ ρυθμίσεις που αποδυναμώνουν επικίνδυνα την εθνική κυριαρχία και θεσπίζουν κοινωνικά δυσβάσταχτα και αναποτελεσματικά μέτρα. Αυτή τη συνέπεια οι πολίτες την έχουν αναγνωρίσει. Αυτήν τη συνέπεια θα συνεχίσω να υπηρετώ.

Στην υποθετική ερώτηση, τι θα κάνει το κόμμα σας αν δεν εκλεγεί στην επόμενη βουλή, τι απαντάτε;

Η Κοινωνική Συμφωνία ήρθε για να μείνει. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι πολίτες θα μας εμπιστευθούν ώστε να λειτουργήσουμε ως καταλύτες στην ανασύνταξη της προοδευτικής παράταξης στον τόπο.

Θα είναι το μνημόνιο το κεντρικό δίλλημα των εκλογών; Οι πολίτες θα επιλέξουν κόμμα ανάλογα με το πώς τοποθετείται απέναντι σ’ αυτό το ερώτημα; Ποια άλλα θέματα πρέπει να τεθούν στο δημόσιο διάλογο μέχρι το Πάσχα;

Το κεντρικό δίλημμα των εκλογών είναι αν θέλουμε να συνεχισθεί η συγκυβέρνηση Βενιζέλου –Σαμαρά με αυτόματο πιλότο το Μνημόνιο. Το σενάριο αυτό οδηγεί μαθηματικά τη χώρα σε βαθειά ύφεση, σε παύση πληρωμών και σε αδυναμία εξυπηρέτησης οφειλών και χρέους. Από την μεριά, το να είσαι απλώς αντιμνημονιακός δεν λέει πολλά. Πρέπει να εξηγήσεις τι αντιπροτείνεις. Και εμείς λέμε, ότι υπάρχει εναλλακτικό Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, που εξυπηρετεί τη δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς να ρίχνει τα βάρη μονοσήμαντα σε μισθωτούς, συνταξιούχους και στη μέση ελληνική οικογένεια. Αυτό που λείπει, είναι η αποφασιστικότητα και η πολιτική βούληση του πολιτικού συστήματος να διαπραγματευθούν σκληρά όχι μόνο με τους δανειστές μας αλλά και με εξωθεσμικά κέντρα επιρροής και εξουσίας στην Ελλάδα.

Οι πολίτες θα κληθούν, επομένως, να επιλέξουν ποιες πολιτικές δυνάμεις έχουν τη θέληση και την ικανότητα να διαπραγματευθούν ισχυρά ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Ποιες πολιτικές δυνάμεις λένε ευθέως ότι η ανάπτυξη, η αξιοπρέπεια στην εργασία, η κοινωνική συνοχή και η εθνική κυριαρχία αποτελούν «κόκκινες γραμμές».

Η «Κοινωνική Συμφωνία» λέει ότι ναι, μπορεί διατυπωθεί μια ρεαλιστική και συγχρόνως ριζοσπαστική πολιτική εξόδου από την πολύμορφη κρίση που μαστίζει την Ελλάδα εντός του ευρώ.

Πόσο κοντά βρίσκεστε, ιδεολογικά, στο πρώην κόμμα σας υπό την νέα ηγεσία του; Αν εκπροσωπηθεί η Κοινωνική Συμφωνία στη νέα βουλή, που θα προκύψει στις ερχόμενες εκλογές, θα έβλεπε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ή ποιες άλλες πολιτικές δυνάμεις σε μια κυβέρνηση σε περίπτωση, που οι περισσότεροι προεξοφλούν, μη αυτοδυναμίας;

Το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου έχει μεταλλαχθεί σ’ ένα συντηρητικό κόμμα και έχει ασπασθεί νεοφιλελεύθερες συνταγές που δεν έχουν τίποτα να κάνουν με τις αξίες για τις οποίες αγωνισθήκαμε τόσα χρόνια. Επειδή η αντίθεσή μας είναι βαθύτατα πολιτική δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας. Για να υπάρχουν προϋπόθεση είναι να υπάρξει προγραμματική συμφωνία. Διαφορετικά, δημιουργούνται πρόσκαιροι συνασπισμοί χωρίς συνοχή και χωρίς διάρκεια. Θα σας έλεγα ότι παρά τις διαφορές μας, υπάρχουν προϋποθέσεις σύγκλισης με προοδευτικές δυνάμεις, πάνω σε ένα ελάχιστο πλαίσιο για την οικονομική πολιτική, που μπορεί να δημιουργήσει μια ισχυρή Κεντροαριστερή πλειοψηφία και να οδηγήσει σε μία προοδευτική διακυβέρνηση.


Read more...

Βενιζέλος: «Ο Σαμαράς δεν διαπραγματεύτηκε. Κρύφτηκε πίσω από εμένα»

Προειδοποίησε για τον κίνδυνο να μπουν στη Βουλή οπαδοί του ναζισμού


Την κρισιμότητα των επερχόμενων εκλογών επιχείρησε να αναδείξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής εξήγησε ότι το αποτέλεσμα τους θα κρίνει εάν θα «πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού».
Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε με σφοδρότητα στην ΝΔ και στον κ. Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι "δεν διαπραγματεύτηκε με την τρόικα αλλά κρυβόταν πίσω από εμένα και τον Λουκά Παπαδήμο" αλλά και στα κόμματα της αριστεράς. Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ «ζητά νίκη στις εκλογές και τον καθοριστικό λόγο στις εξελίξεις για να πετύχουμε συσπείρωση των δυνάμεων υπευθυνότητας και αλληλεγγύης» ενώ παρουσίασε 5 προτάσεις που θα κάνουν πιο «φιλικό» το περιβάλλον τον ερχόμενο Ιούνιο για τους πολίτες δημιουργώντας «λογαριασμό αντιστήριξης» των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Αναλυτικά, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι «Έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου προς την έξοδο από την κρίση που ξεπερνά τα 2/3 συνολικής απόστασης» επισήμανε όμως ότι «Παρα ταύτα ο κόσμος φοβάται να πιστέψει και να ακούσει...». Επιπροσθέτως, αναφορικά με τα νέα μέτρα, τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν τον ερχόμενο Ιούνιο, σημείωσε ότι «προτείνω 5 σημεία που μπορούν να κάνουν πιο φιλικό το περιβάλλον τον Ιούνιο» :

  • Να διεκδικήσουμε επέκταση προγράμματος έως την 31η Δεκεμβρίου 2015 (από τέλος 2014)
  • Να αξιοποιήσουμε την μεγάλη επιτυχία του PSI
  • Να περιοριστούν οι ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης τραπεζων. Ενδεχομένως να χρειαστούν λιγότερα χρήματα για τις τράπεζες και ίσως από εκεί να έχουμε ακόμα ένα τράτο
  • Επικοινωνώ με Μπρόζο που θα παρουσιάσει πρόταση της Επιτροπής, συζητούμε με τράπεζα επενδύσεων, έχουμε ΕΣΠΑ,έχουμε ιδιωτικοποιήσεις.Στελνω επιστολή σε Μπαρόζο με συγκεκριμένες εκκρεμότητες. Όλα αυτά θα μας βοηθήσουν να αναχαιτίσουμε την ύφεση
  • Απόλυτη καθαρή προστασία χαμηλοσυνταξιούχων και χαμηλόμισθων. Δίχτυ προστασίας για να μην νιώθει κανείς εγκαταλελειμμένος. Λογαριασμός αντιστήριξης. Να εξασφαλίσουμε ένα πραγματικό επίπεδο διαβίωσης.
«Ο Σαμαράς κρύφτηκε πίσω από εμένα»
Επιπροσθέτως, ο κ. Βενιζέλος άσκησε σκληρή κριτική τόσο στην ΝΔ όσο και στα κόμματα της αριστεράς ενώ επισήμανε τον κίνδυνο «να φιλοξενήσει η Βουλή οπαδούς του ναζισμού». Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Η πρόταση του Σαμαρά είναι ούτε λίγο ούτε πολύ να είναι πρωθυπουργός με αυτοδυναμία, παντοδυναμία χωρίς όρους. Η λύση του είναι ΝΔ μόνη, χωρίς συμμαχίες και χωρίς επίγνωση των καταστάσεων και των κινδύνων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε ότι «ο κ. Σαμαράς κρύφτηκε πίσω από εμένα όταν μου έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης για να εκπροσωπήσω την χώρα».

Κατά τον κ. Βενιζέλο ο μεγάλος κατάλογος ισοδύναμων μέτρων 18 δισ. ευρώ της ΝΔ δεν υπάρχει. "Όταν αναζητήσαμε 325 εκατ. και διαπραγματευόταν ο Σαμαράς κρυμμένος πίσω από εμένα είπε οι προσλήψεις από 1/5 να γίνουν 1/10 και να αυξηθεί η φορολογία στα τυχερά παιχνίδια. Το όφελος από τα μέτρα ήταν τζίφος και η ΝΔ δεν παρουσίασε άλλη πρόταση".

Ενώ για τα κόμματα της αριστεράς είπε ότι οι προτάσεις τους είναι «Πολιτικός συνδικαλισμός. Κόμματα με τυφλές απόψεις με δημαγωγία και αδιέξοδα. Δυνάμεις αντιευρωπαϊκές και δήθεν ευρωπαϊκές».
Αυτοκριτική με αιχμές σε κυβέρνηση Παπανδρέου
Ως εσφαλμένες προεκλογικές υποσχέσεις που δημιούργησαν «φρούδες ελπίδες» χαρακτήρισε το σύνθημα του κ. Γιώργου Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν» ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να έπρεπε να κινηθεί γρηγορότερα.

Όμως, επισήμανε ότι η μεγάλη ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση Καραμανλή που παρέδωσε την χώρα «καταχρεωμένη και ταλαιπωρημένη»। Πάντως τόνισε ότι «το παλαιοκομματικό συμβατικό πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ κομμάτων δεν έχει αντίκρισμα».
.protothema.gr

Read more...

Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό πρέπει να συνεχιστούν, τόνισε ο Γ.Κουτρουμάνης

«Οι επόμενοι τρεις μήνες είναι κρίσιμοι»


Ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης
Ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Με το νομοσχέδιο για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ώρες και είναι το τελευταίο της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου, ο υπουργός Εργασίας τόνισε στη Βουλή ότι ολοκληρώνει τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Ο κ. Κουτρουμάνης επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ υπογράμμισε ότι πως το θέμα των συντάξεων και των κοινωνικών δαπανών συνολικά θα είναι και το επόμενο διάστημα βασικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων και των πιέσεων προς την κατεύθυνση μείωσης των δαπανών.

«Οι επόμενοι τρεις μήνες είναι κρίσιμοι και η προεκλογική και πρώτη μετεκλογική περίοδος θα καθορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία της χώρας» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, επισημαίνοντας πως «η βιωσιμότητα των Ταμείων και η διατήρηση των συντάξεων και των παροχών εξαρτάται από την πορεία της Οικονομίας», ενώ τόνισε ότι είναι δυνατό να αποτραπεί η περαιτέρω μείωση στις συντάξεις «όχι όμως με λόγια αλλά με σχέδιο».

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Νίκος Νικολόπουλος επισήμανε πως πολλά από τα μέτρα του νομοσχεδίου είναι τα αυτονόητα και πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις του νομοθετήματος είναι θετικές, αφού βελτιώνονται οι όροι ρύθμισης παλαιών οφειλών προς το ΙΚΑ, ενσωματώνονται διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις λόγω ύφεσης, ενσωματώνεται ευρωπαϊκή οδηγία για την γονική άδεια που επιφέρει θετικές αλλαγές. Πρόσθεσε τέλος ότι η Ν.Δ. θα ψηφίσει το εκλογικό επίδομα για τους αστυνομικούς.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν.Παπακωνσταντίνου τόνισε το νομοσχέδιο πραγματοποιεί τακτοποίηση λειτουργικών ζητημάτων που προέκυψαν από την ψήφιση αντιλαϊκών νομοθετημάτων με στόχο την επιτάχυνση τους. «Υλοποιείτε το πρόσταγμα των βιομηχάνων» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας για «ληστεία των αποθεματικών των ταμείων».

Από τον ΛΑΟΣ ο Κ.Κιλτίδης είπε πως επιχειρείται εξαπάτηση του υγειονομικού κόσμου της χώρας και των πολιτών.

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Μ.Κριτσωτάκης είπε ότι το νομοσχέδιο αυτό ολοκληρώνει το καταστροφικό έργο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού στον χώρο της εργασίας και της υγείας.

Τέλος, εκ μέρους της ΔΗΜ.ΑΡ. ο Ηλίας Θεοδωρίδης και εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Κώστας Μαρκόπουλος, δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...