Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Πέντε κριτήρια για την αναστολή των πλειστηριασμών



Ποια είναι τα κριτήρια που θα αποτελούν "ασπίδα" μετά την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών
Νέα πρόταση ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο σχετικά με την άρση αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με σκοπό να προστατευθούν οι πραγματικά αδύναμοι.
Στο νέο σχέδιο προβλέπονται συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία θα λειτουργούν ως ασπίδα για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο.
Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου βάσει της οποίας έχουν ανασταλεί οι πλειστηριασμοί έχει ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 και για να συνεχιστεί να εφαρμόζεται η αναστολή θα πρέπει από τη λήξη του τρέχοντος έτους να νομοθετηθεί εκ νέου.
Την ίδια ώρα, σειρά κυβερνητικών στελεχών προαναγγέλλουν τη σταδιακή άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από το 2014 με πιο πρόσφατες τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου.
Η κυβέρνηση αναμένεται να προσπαθήσει να φτιάξει μια νέα "ομπρέλα προστασίας" η οποία σε συνδυασμό με την πρόσφατη ρύθμιση για τα δάνεια και το νόμο 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), θα περιορίσουν τον αριθμό των σπιτιών που θα βγουν "στο σφυρί'.
Οι παράμετροι
1. Αντικειμενική αξία ακινήτου: Σταδιακή μείωση του ορίου της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου για το οποίο ισχύει σήμερα η προστασία, από τα 200.000 ευρώ που είναι τώρα, στα 150.000 ευρώ από 1/1/2014 και μετά περαιτέρω μείωση του ορίου κατά 50.000 ευρώ ανά εξάμηνο ή χρόνο.
2. Περιουσιακά στοιχεία δανειολήπτη: Εδώ χρειάζεται πλήρης αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, διότι έως τώρα και πριν από την αναστολή των πλειστηριασμών, σε περίπτωση που κάποιος δεν πλήρωνε το δάνειο του, υπήρχε για τους δανειστές το "όπλο" της υποθήκης και του εγγυητή. Αυτό που μελετάται τώρα είναι να εξετάζεται εάν υπάρχουν επιπλέον περιουσιακά στοιχεία (άλλη ακίνητη και κινητή περιουσία, καταθέσεις κλπ) έτσι ώστε να μην προστατεύονται από το νόμο οι περίφημοι "μπαταχτσήδες".
3. Αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης: Οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των δανείων κι έτσι θα αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί, ορίζοντας ένα ποσό οφειλής με βάση τις δυνατότητες του κάθε νοικοκυριού και αφού έχει ληφθεί υπόψη το μηνιαίο κόστος διαβίωσης. Οι δαπάνες αυτές θα καθορισθούν με τη βοήθεια κυρίως της ΕΛΣΤΑΤ.
4. Συνεργάσιμος δανειολήπτης: Όπως και οι αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης, έτσι και η έννοια του συνεργάσιμου δανειολήπτη έχει εισαχθεί στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ. Εκτιμάται έτσι ότι θα περιορισθεί το φαινόμενο της γενικής απόρριψης της ρύθμισης χρέους και θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά ο κάθε δανειολήπτης, ανάλογα με το προφίλ του. Εν προκειμένω βεβαίως, η αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων για να θεωρηθεί κάποιος "συνεργάσιμος δανειολήπτης" είναι δύσκολη. Τα γενικά του χαρακτηριστικά, πάντως, θα είναι η μη απόκρυψη στοιχείων από την τράπεζα, η διάθεση υπαγωγής σε ρύθμιση κ.α.
5. Διασφαλίζονται επίσης άνεργοι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, οι οποίοι και με πρόσφατη ρύθμιση είχαν διαφορετική αντιμετώπιση.
Καθορίζεται επίσης μέγιστος χρόνος προστασίας τα 5 έτη για να μην γίνουν κατασχέσεις στα "κόκκινα" δάνεια της κρίσης. Ειδικότερα, θα προηγηθούν τα δάνεια που "κοκκίνισαν" πριν τη διετία 2008-2009 δηλαδή προ της κρίσης και τα οποία δεν πρόλαβαν τότε να βγουν στο σφυρί.
Αν για παράδειγμα ένα ακίνητο πήρε αναστολή πλειστηριασμού το 2008-2009 να βγει το 2014, εκείνο που προστατεύθηκε το 2010 να βγει από το καθεστώς το 2015.
Έρχεται άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών
Η Ελλάδα θα άρει τους περιορισμούς τους πλειστηριασμούς κατοικιών προκειμένου να μπορέσουν οι τράπεζες να ανακτήσουν τα επισφαλή δάνεια, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Γ. Στουρνάρα, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά μιας διαμάχης που ενδέχεται να δοκιμάσει τη συνοχή της εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού, μεταδίδει εν τω μεταξύ το Reuters.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι ελληνικές τράπεζες, που έχουν έλλειψη ρευστότητας, απαγορεύεται να προχωρούν σε πλειστηριασμούς των περισσοτέρων πρώτων κατοικιών που ανήκουν σε δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους, στο πλαίσιο προσωρινού μέτρου που εφαρμόζεται από το 2010 προκειμένου να προστατευθούν τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την λιτότητα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχουν δαπανήσει περίπου 38 δις. ευρώ για να διασώσουν τις ελληνικές τράπεζες, πιέζουν την Αθήνα να λάβει μέτρα για να εξορθολογίσει τους ισολογισμούς των τραπεζών, σημειώνει το Reuters.
Όμως, αρκετοί νομοθέτες από την δικομματική κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας αντιτίθενται στους πλειστηριασμούς, φοβούμενοι βίαιες αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες κατοικιών, σε μια περίοδο που η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και οι μισθοί κάνουν "βουτιά".
Το Reuters σημειώνει ότι στην Ελλάδα, οκτώ στους δέκα ζουν σε ιδιόκτητο σπίτι. Τα στεγαστικά δάνεια αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των επισφαλών δανείων των ελληνικών τραπεζών, που έχουν αυξηθεί στο 29% του συνόλου μετά από έξι μήνες ύφεσης στη χώρα.
(Με πληροφορίες από "Καθημερινή")

Read more...

Πόρισμα: Μειώσεις στο εφάπαξ μέχρι και 30% ανάλογα με το συντελεστή βιωσιμότητας του κάθε Ταμείου



Ποιο είναι το πόρισμα για το εφάπαξ σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Τι προτείνει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, τι ισχύει για όσους βρίσκονται σε λίστες αναμονής
Μειώσεις στο εφάπαξ που μπορεί να ξεπερνούν και το 30% ανάλογα με το συντελεστή βιωσιμότητας του κάθε Tαμείου, δηλαδή ανάλογα με τα έσοδα, την περιουσία, τον αριθμό των εν αναμονή συνταξιούχων και άλλα κριτήρια, "δείχνει" το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που συγκροτήθηκε στα τέλη Ιουνίου με απόφαση του υπουργού Εργασίας, με στόχο να εξετάσει το μαθηματικό τύπο σύμφωνα με τον οποίο το εφάπαξ από το 2014 θα υπολογίζεται με βάση τις ατομικές "μερίδες" εισφορών που έχουν πληρώσει καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου οι ασφαλισμένοι.
Το πόρισμα της επιτροπής, παραδόθηκε στο υπουργείο στις αρχές Αυγούστου και το αποκαλύπτει  οΤύπος της Κυριακής.
Καταλήγει στη διαπίστωση ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία να βρεθούν και να μπουν σε ατομικές μερίδες οι εισφορές που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία Πρόνοιας πριν από 30 και 35 χρόνια, αλλά προτείνει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αυτή από το 2014. Μάλιστα, για πολλά Ταμεία και κυρίως για το Δημόσιο αυτή η ασφαλιστική περίοδος μπορεί να καταγραφεί ηλεκτρονικά σε ατομικές μερίδες από το 2003 και μετά.
Το βέβαιο είναι ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού τού εφάπαξ θα γίνεται από το 2014 ατομικά, με κριτήρια που θα βγάζουν κάθε χρονιά και διαφορετικά ποσά.
Εκείνο που καίει, όμως, αυτή τη στιγμή πάνω από 70.000 ασφαλισμένους και κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους που βγήκαν στη σύνταξη από τα μέσα του 2012 και μετά είναι αν τα κριτήρια αυτά θα ισχύσουν και για τα δικά τους εφάπαξ, δεδομένου ότι η πρόβλεψη του Μνημονίου είναι ότι κανένα Ταμείο Πρόνοιας δεν μπορεί να έχει ελλείμματα από το 2014 και η σχετική διάταξη αναφέρει ότι "από 1/1/2014 το εφάπαξ θα υπολογίζεται με νέο τρόπο", ενώ για μην υπήρχε ο κίνδυνος νέων μειώσεων σε όσους αποχώρησαν, ο νόμος θα έπρεπε να λέει ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού θα εφαρμοστεί "για όσους αποχωρούν από το 2014".
Σε λίστα αναμονής για εφάπαξ σύμφωνα με εκτιμήσεις των ταμείων είναι:
● 55.000 δημόσιοι υπάλληλοι με σύνταξη από τον Ιούνιο του 2012.
● 15.000 υπάλληλοι με σύνταξη από ΔΕΚΟ και τράπεζες από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του 2013.
● 5.000 - 8.000 ασφαλισμένοι ταμείων Πρόνοιας ιδιωτικού τομέα.
Μέσος χρόνος αναμονής 2 με 2,5 έτη.
Αυτά τα καθυστερούμενα εφάπαξ θα πληρωθούν με περικοπές, καθώς όπως αποκαλύπτει σήμερα ο "ΤτΚ" το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται την εφαρμογή ενός μικτού τρόπου υπολογισμού που θα σπάει σε δύο περιόδους: Το διάστημα μέχρι το 2002 και το διάστημα από το 2003 και μετά. Για την πρώτη περίοδο το εφάπαξ θα υπολογίζεται με ένα "τεκμαρτό" σύστημα καταβολής εισφορών, ενώ από το 2003 και μετά θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι εισφορές που έχουν πληρωθεί και είναι εύκολο να εντοπιστούν σε ηλεκτρονικά μητρώα.
Οι μειώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και με τις αναλύσεις που έχουν κάνει οι κλάδοι πρόνοιας του Δημοσίου, μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 30% χωρίς να αποκλείεται και μεγαλύτερη μείωση, προκειμένου να ικανοποιηθούν περισσότερες αιτήσεις έτσι ώστε να μη "στοκάρονται" πολλά εφάπαξ κάθε χρόνο. Το Μνημόνιο λέει ότι από το 2014 τα ελλείμματα μηδενίζονται και ότι δεν συσσωρεύονται νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Στην ίδια κατηγορία είναι και οι ασφαλισμένοι των ΔΕΚΟ που είναι σε λίστα αναμονής, ενώ τις μεγαλύτερες περικοπές -ίσως και άνω του 30%- θα έχουν οι τραπεζοϋπάλληλοι που θα πάρουν εφάπαξ εντός του 2014.
Οι "τυχεροί" που γλιτώνουν τις νέες περικοπές είναι όσοι περιλαμβάνονται στη λίστα πληρωμών του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, των οποίων οι πράξεις συνταξιοδότησης είχαν ημερομηνία παραλαβής από το ΤΠΔΥ ως τις 11 Ιουνίου του 2012 και πρόκειται να πάρουν το εφάπαξ έως τον Ιανουάριο του 2014. Ετσι, υπάλληλος του Δημοσίου Π.Ε. κατηγορίας που είναι στη λίστα πληρωμών του ΤΠΔΥ (πράξη συνταξιοδότησης έως τις 11 Ιουνίου) θα πάρει με 35 έτη υπηρεσίας 39.926 ευρώ, ενώ ένας άλλος υπάλληλος με τις ίδια έτη υπηρεσίας κινδυνεύει να πάρει εφάπαξ μειωμένο στα 29.000 ή και στα 27.000 ευρώ.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ "ΚΡΙΤΗΡΙΑ" ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ
Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής για τον υπολογισμό του εφάπαξ θα ισχύουν "κριτήρια" όπως:
1. Το ποσοστό μεταβολής της βάσης εισφορών. Θα εξετάζεται αν έχουν αυξηθεί ή όχι τα έσοδα από εισφορές και αναλόγως θα διαμορφώνεται ο σχετικός δείκτης εισφορών, που σημαίνει ότι αν υπάρχει αύξηση (έστω 3% στα συνολικά έσοδα) τότε ο δείκτης των εισφορών θα επιδρά θετικά στον υπολογισμό του εφάπαξ, ενώ αν υπάρχει μείωση (έστω -3%) τότε η επίπτωση αυτή θα μεταφέρεται και στο ύψος του εφάπαξ.
Στην πράξη, αν ένας υπάλληλος έχει πληρώσει για 35 χρόνια εισφορές 15.000 ευρώ, τότε το δικαιούμενο εφάπαξ μπορεί να είναι μεγαλύτερο από αυτό το ποσό, αν υπάρχει ετήσια αύξηση των εσόδων από εισφορές, ενώ αν υπάρχει μείωση των εσόδων από εισφορές, τότε το εφάπαξ θα είναι μικρότερο. Σε αυτή την περίπτωση δηλαδή θα παίρνει λιγότερα και από αυτά που έχει καταβάλει.
2. Το ύψος της περιουσίας σε τρέχουσες τιμές. Αν δηλαδή ένας δημόσιος υπάλληλος δικαιούται με βάση τις εισφορές 35 ετών να πάρει ως εφάπαξ έστω τις εισφορές που κατέβαλε (π.χ. 20.000 ευρώ), αλλά η μεταβολή της αξίας των περιουσιακών στοιχείων του ταμείου του είναι αρνητική, τότε αυτομάτως θα έχει την ανάλογη μείωση μόνο από αυτή την παράμετρο!
3. Το συνολικό ποσό παροχών εφάπαξ που μπορεί να πληρώσει το κάθε Ταμείο για κάθε έτος, με στόχο να καθοριστεί αναλόγως και ο συντελεστής βιωσιμότητας. Το κάθε Ταμείο δηλαδή θα δίνει τόσα εφάπαξ όσα του επιτρέπουν τα έσοδά του ώστε να μη διακινδυνεύεται, αφενός, η βιωσιμότητά του και, αφετέρου, να εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση ότι δεν θα δημιουργούνται ελλείμματα.
4. Η αξία των συνολικών υποχρεώσεων προς κάθε ασφαλισμένο την κάθε χρονιά, ανάλογα με τα «δεδουλευμένα δικαιώματά τους», δηλαδή τι εφάπαξ δικαιούται να λάβει ένας ασφαλισμένος με βάση τις εισφορές που έχει πληρώσει. Για παράδειγμα, αν το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων έχει να πληρώσει το 2014 εφάπαξ σε 30.000 συνταξιοδοτηθέντες υπαλλήλους, οι οποίοι κατά μέσο όρο έχουν πληρώσει 15.000 ευρώ εισφορές ο καθένας, ήτοι 450 εκατ. ευρώ συνολικές υποχρεώσεις, θα πληρώσει τόσα εφάπαξ όσα του επιτρέπουν τα οικονομικά του, με βάση το συντελεστή βιωσιμότητας.
Σε καμία περίπτωση δεν θα συμβεί να πάρουν "όλοι από κάτι", γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με κλοπή εισφορών. Το βέβαιο είναι ότι θα δίνεται ως εφάπαξ το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος των εισφορών που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι, αλλά ο αριθμός των υπαλλήλων που θα παίρνουν πίσω τις εισφορές τους θα καθορίζεται από το συντελεστή βιωσιμότητας. Που σημαίνει ότι τη μια χρονιά μπορεί να πάρουν εφάπαξ 5.000 συνταξιοδοτηθέντες και την άλλη 1.000.
Οι υπόλοιποι θα περιμένουν στην ουρά, ώστε κάθε χρόνο να είναι οι πρώτοι προς τους οποίους θα καταβάλλεται το βοήθημα. Και εδώ, όμως, κανείς δεν ξέρει αν θα πάρουν το ίδιο ποσό που θα έπαιρναν τη χρονιά που συνταξιοδοτήθηκαν! Και αυτό γιατί τα κριτήρια για τον υπολογισμό του βοηθήματος, όπως και ο συντελεστής βιωσιμότητας, δεν θα είναι σταθερά, αλλά θα αλλάζουν κάθε χρόνο.
Έτσι, ένας υπάλληλος που συνταξιοδοτείται το 2014 και για τη χρονιά αυτή ο συντελεστής βιωσιμότητας του βγάζει εφάπαξ 20.000 ευρώ, ο ίδιος υπάλληλος αν μπει σε λίστα αναμονής για να πάρει το εφάπαξ το 2015, δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρει 20.000 ευρώ αλλά το ποσό που θα καθοριστεί από το συντελεστή βιωσιμότητας για το 2015. Μπορεί δηλαδή να πάρει 22.000 ευρώ, (αν έχει ενισχυθεί η βιωσιμότητα) ή 17.000 ευρώ αν η οικονομική κατάσταση του Ταμείου είναι χειρότερη.
● Πέραν αυτών για κάθε ασφαλισμένο θα πρέπει να δημιουργηθεί ατομικός φάκελος που θα περιλαμβάνει 8 πεδία:
1. Κλειδί ταυτοποίησης του ασφαλισμένου.
2. ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, φύλο, ημερομηνία γέννησης.
3. Κατηγορία ασφαλισμένου ως προς την ημερομηνία πρώτης ασφάλισης σε Ταμείο κύριας ασφάλισης και σε Ταμείο Πρόνοιας.
4. Τρέχον Ταμείο ασφάλισης.
5. Οικογενειακή κατάσταση.
6. Ημερομηνία γέννησης συζύγου.
7. Αριθμός τέκνων και ημερομηνία γέννησής τους.
8. Ημερομηνία διακοπής της ασφάλισης και για ποια αιτία.
ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΜΕΡΙΔΕΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΣΟ
Το πιο ενδιαφέρον είναι το περιεχόμενο της ατομικής μερίδας των εισφορών γιατί εκεί θα απεικονίζονται όλες οι εισφορές που πραγματικά έχουν πληρωθεί κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου των ασφαλισμένων, ώστε στη συνέχεια και με τη χρήση του συντελεστή βιωσιμότητας να προκύπτει και το ανάλογο εφάπαξ.
● Οι ατομικές μερίδες των ασφαλισμένων θα περιλαμβάνουν:
1. Ετος ασφάλισης.
2. Μήνας ασφάλισης.
3. Τύπος εισφοράς (τακτική εισφορά εργαζόμενου, τακτική εισφορά εργοδότη, τυχόν ειδική εισφορά, καθώς και εισφορές από αναγνώριση προϋπηρεσίας).
4. Ποσοστό εισφοράς.
5. Μηνιαίες ασφαλιστέες αποδοχές.
6. Καταβλητέο ποσό εισφοράς και καταβληθέν ποσό εισφοράς (σ.σ.: ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι γνωστό τι εισφορές θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί και πόσες, όμως, καταβλήθηκαν πραγματικά).
7. Ημερομηνία καταβολής εισφορών.
8. Προσαυξήσεις λόγω καθυστέρησης πληρωμής εισφορών.
Η πρόβλεψη για διαχωρισμό μεταξύ των καταβλητέων και πράγματι καταβληθεισών εισφορών έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς διαπιστώθηκε ότι σε πολλά Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα η εισφορά για εφάπαξ μπορεί να κρατείται από το μισθό των εργαζομένων αλλά δεν καταβάλλεται ολόκληρη από τους εργοδότες. Στην πράξη δηλαδή πολλά εφάπαξ πληρώνονται χωρίς να έχουν καταβληθεί στο σύνολό τους οι ανάλογες εισφορές ή το αντίθετο: Οι ασφαλισμένοι να παίρνουν λιγότερα μη γνωρίζοντας ότι οι εισφορές τους δεν έφτασαν ποτέ στο λογαριασμό του εφάπαξ!
Με το διαχωρισμό ανάμεσα σε καταβλητέο και καταβληθέν ποσό εισφοράς, ένας ασφαλισμένος θα ξέρει αν η κράτηση των 60 ευρώ, για παράδειγμα, που του αναλογεί με βάση το μισθό του (καταβλητέο ποσό) θα πιστώνεται στο ακέραιο (ως καταβληθέν ποσό) στην μερίδα για το εφάπαξ!
Μάλιστα, αρκετά Ταμεία δεν έχουν πάρει τις ανάλογες εισφορές όχι μόνο επειδή δεν έβαλαν τα λεφτά οι εργοδότες, αλλά επειδή οι εν λόγω εισφορές μπορεί να πληρώθηκαν κανονικά αλλά αποδόθηκαν μισές ή και καθόλου από τους φορείς επικουρικής ασφάλισης. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του ΕΤΕΑ που, όπως αποκαλύφθηκε από οικονομικούς ελέγχους που έκαναν οι κλάδοι πρόνοιας των ιδιωτικών υπαλλήλων, οφείλει περί τα 500 εκατ. ευρώ από εισφορές για εφάπαξ που δεν έχει αποδώσει επί σειρά ετών!
● Για τον υπολογισμό τού εφάπαξ από το 2014 θα λαμβάνεται υπόψη και πίνακας «συσσωρευμένων εισφορών» που θα περιέχει τα εξής στοιχεία:
1. Αποτίμηση των εισφορών με βάση την τρέχουσα αξία τους, με βάση την απονομή εφάπαξ στο δικαιούχο, στα δικαιοδόχα μέλη, κ.λπ.
2. Ημερομηνία αποτίμησης.
3. Απόδοση έτους.
4. Ποσό συσσωρευμένων εισφορών.
Στην πράξη το "νέο εφάπαξ" θα έχει ως βάση την επιστροφή εισφορών και ανάλογα με τη βιωσιμότητα του κάθε ταμείου το ποσό αυτό μπορεί άλλοτε να έχει μια έντοκη απόδοση, ενώ σε περίπτωση αρνητικής βιωσιμότητας οι ασφαλισμένοι δεν θα πάρουν πίσω ούτε τις εισφορές που πλήρωσαν.
(Πηγή: Ελεύθερος Τύπος)

Read more...

Έκρυθμη η κατάσταση στην Αίγυπτο...






Στα άκρα έχει οδηγηθεί η αντιπαράθεση μεταξύ των Αδελφών Μουσουλμάνων και της μεταβατικής κυβέρνησης της Αιγύπτου, μετά την αιματοχυσία στις διαδηλώσεις και την εκκαθαριστική επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας σε τέμενος στο κέντρο του Καΐρου το Σάββατο.
Οι ...
αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να κηρύξουν παράνομη τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, που ζητεί να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις.
Τα σώματα ασφαλείας προχώρησαν σε πολλές συλλήψεις, αφού εκκένωσαν δια της βίας το τέμενος στην πλατεία Ραμσή στο κέντρο του Καΐρου, μετά από σφοδρές ανταλλαγές πυρών με τους οχυρωμένους διαδηλωτές. Εκατοντάδες οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων και του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι είχαν καταφύγει στο τζαμί από την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που προκάλεσαν το θάνατο 95 ανθρώπων στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.  
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου εξετάζει την πρόταση του μεταβατικού πρωθυπουργού Χάζεμ Μπεμπλάουϊ να κηρυχθεί παράνομη η Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ υποστηρίζει ότι αντιμετωπίζει πόλεμο από τις «δυνάμεις του εξτρεμισμού». 
Ο «πόλεμος» αυτός θα αντιμετωπιστεί με «μέτρα ασφαλείας εντός του πλαισίου του νόμου», δήλωσε ο Μοστάφα Χεγκάζι, σύμβουλος του μεταβατικού προέδρου της Αιγύπτου, Άντλι Μανσούρ.
Την Κυριακή θα επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στην Αίγυπτο, οι οποίες παρέμειναν κλειστές από την Τετάρτη, λόγω των βίαιων συγκρούσεων των δυνάμεων ασφαλείας με τους υποστηρικτές του Μόρσι, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 750 ανθρώπους.
Διαδηλώσεις υπέρ των Αδελφών Μουσουλμάνων και του Μόρσι πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία το Σάββατο. Περίπου 4.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τέμενος στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στην πόλη Κόνια σχεδόν 10 χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη «σφαγή» στην Αίγυπτο.
Έκκληση προς όλες τις πλευρές στην Αίγυπτο να επιδείξουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και να δεσμευτούν «στο δρόμο του διαλόγου» απηύθυνε η Αφρικανική Ένωση, κατά την έναρξη  περιφερειακής συνόδου στο Μαλάουι.
enet.gr

Read more...

Νέο χαράτσι μέσω των δήμων για τη Digea!...


Nέο χαράτσι προωθείται εις βάρος των πολιτών, μέσω των δήμων, με φόντο την ψηφιακή τηλεόραση.
Συγκεκριμένα τα 275 σημεία εκπομπής του αρχικού σχεδίου για τον χαρτη ψηφιακών συχνοτήτων μετατρέπονται σε...
μόνον 156, ώστε να μειωθεί το κόστος των επενδύσεων των παρόχων δικτύου.

Η υπόλοιπη κάλυψη ανατίθεται σε μικρούς αναμεταδότες (gap fillers), που θα τοποθετηθούν, σύμφωνα με τα μέχρι τωρα δεδομένα, χωρίς αδειοδότηση εντός αστικών περιοχών με την αγορά τους να ανατίθεται στις Δημοτικές Αρχές κάθε περιοχής που σήμαινει ότι πάλι οι πολίτες θα βάλουν το χέρι στην τσεπη σε όφελός ιδιωτικων συμφερόντων προκειμένου να ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση.

Οπως, μάλιστα, αναφέρει σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ κ. Νίκος Μιχαλίτσης για να καλυφθεί ολόκληρη η χωρά χρειάζονται 600 σημεία εκπομπής.

Οσον αφορά δε στο κόστος, μπορεί να φτάσει ακόμη και στα… 45 εκατ. ευρω, το οποίο θα κληθουν να πληρώσουν οι πολίτες κυρίως της περιφέρειας και των ακριτικών περιοχών...

aftodioikisi.gr


Read more...

On camera φόνος διαδηλωτή (BINTEO)...



Ακόμα ένα βίντεο ντοκουμέντο κάνει σήμερα τον γύρο του διαδικτύου. Είναι η στιγμή που άοπλοι διαδηλωτές πλησιάζουν ένα τανκ με σηκωμένα τα χέρια ψηλά. Όμως, ακούγονται πυρά και κάποιοι αρχίζουν να οπισθοχωρούν. Ενας εξακολουθεί να ...
προχωράει. Φτάνει μπροστά στο τανκ με τα χέρια σηκωμένα ψηλά. Και τότε τον πυροβολούν!
Ο τίτλος είναι γραμμένος στα αραβικά και λέει: «Ο στρατός πυροβολεί ειρηνικούς διαδηλωτές στην Ισμαηλίγια». Η Ισμαηλίγια είναι πόλη στην βορειοανατολική Αίγυπτο, όπου σύμφωνα με το Reuters έχασαν την ζωή τους 4 άνθρωποι την Παρασκευή...
Klik VIDEO

Read more...

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Θάσο...


Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Καλλιράχη της Θάσου που ξέσπασε την Παρασκευή το μεσημέρι και μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του δημάρχου Θάσου, Κώστα Χατζηεμμανουήλ, έχει κάψει περισσότερα από 5.000 στρέμματα πευκοδάσους και θαμνωδών εκτάσεων.

Ο δήμαρχος Θάσου ..
.Κώστας Χατζηεμμανουήλ, μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 απέδωσε τη φωτιά σε εμπρησμό, βάσει ενδείξεων και μαρτυριών.
Συνολικά στην περιοχή... επιχειρούν πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη και πολυάριθμη δύναμη πυροσβεστών από ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν 93 πυροσβέστες με 36 οχήματα και 58 άνδρες πεζοπόρου τμήματος.

Στη μάχη και ο Στρατός με δύο ομάδες από το Δ' Σώμα της Ξάνθης και δύο ομάδες από την Θεσσαλονίκη, 50 άτομα πεζοπόρα, ενώ 4 μπουλντόζες του στρατού κατασκευάζουν αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή της Σκάλας Μαριών.

Δεκάδες είναι τα μηχανήματα του δήμου, της περιφέρειας, αλλά και ιδιωτών που έχουν επιτάξει οι συντονιστές της επιχείρησης για να ανακόψουν την φωτιά.

Εκατοντάδες είναι οι εθελοντές που από την πρώτη ώρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και συνδράμουν στην πυρόσβεση.

Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο «Thesstoday.gr» από το μεσημέρι του Σαββάτου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη της φωτιάς.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Θάσου Κ.Χατζηεμμανουήλ, επίγειες δυνάμεις κατόρθωσαν να προσεγγίσουν το δύσκολο μέτωπο πάνω από το χωριό της Καλλιράχης.

Δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες και δρόμους προσέγγισης της εστίας, ενώ κατασκεύασαν και αντιπυρικά έργα για να ανακόψουν τη φωτιά σε περίπτωση που αλλάξει η φορά των ανέμων και η φωτιά κινηθεί απειλητικά προς το βόρειο τμήμα του νησιού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις, κατέβαλαν τιτάνιο αγώνα ώστε να αποτρέψουν τη φωτιά να θέσει σε κίνδυνο τους δύο οικισμούς Καλλιράχης και Μαριών, ενώ όλες οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και προσβάσεων, όσο γίνεται πιο κοντά στο πύρινο μέτωπο.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, είχε τονίσει ότι η κινητοποίηση του μηχανισμού, τόσο σε επίπεδο δήμου όσο και Περιφέρειας είναι πολύ μεγάλη.

«Η προσπάθεια που γίνεται από όλους τους εμπλεκόμενους είναι να ελεγχθεί η φωτιά και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους οικισμούς. Ωστόσο, είναι λυπηρό ότι η φωτιά κατάστρεψε το μέρος του δάσους που είχε αναδασωθεί μετά τη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά του 1989» κατέληξε.

Read more...

Tρία άτομα συνελήφθησαν για εμπρησμό από πρόθεση...




Σε Ωρωπό, Καπανδρίτι και Χίο...
Ένας 56χρονος συνελήφθη από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, για την πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή στο Κατσιμίδι του δήμου Ωρωπού.

Ο ...
συλληφθείς θα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση.

Για απόπειρα εμπρησμού συνελήφθη ένας 67χρονος άνδρας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία στο Καπανδρίτι.

Οι αστυνομικοί βρήκαν στο όχημά του δύο μπιτόνια κι ένα μπουκάλι με εύφλεκτο υγρό.

Από την αστυνομία, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εμπρησμών της Πυροσβεστικής, εξετάζεται το ενδεχόμενο ο συλληφθείς να εμπλέκεται και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση.

Επίσης, συνελήφθη ένας 41χρονος αλλοδαπός ως υπαίτιος για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Καψάλα του δήμου Καρδάμυλων Χίου.

Ο συλληφθείς παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Χίου, με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση.

Read more...

Τι αναφέρει το πόρισμα Βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση προκάλεσε τον θάνατο του 19χρονου


Βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση προκάλεσε τον θάνατο του 19χρονου
Λουλούδια και κεριά στο σημείο όπου τραυματίστηκε θανάσιμα ο 19χρονος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο πίσω μέρος της κεφαλής, λόγω της πτώσης από ψηλό σημείο και εσωτερικής αιμορραγίας που ακολούθησε, προήλθε ο θάνατος του 19χρονου στο Περιστέρι, σύμφωνα με το πόρισμα των ιατροδικαστών.

Σύμφωνα με το πόρισμα, που αποκαλύπτει Το Βήματο σώμα του 19χρονου είχε μόνο ορισμένες εκχυμώσεις στον βραχίονα και «ερυθροειδείς εστίες» στην τραχηλική χώρα. Ακόμη είχε μία μικρή εκχύμωση στο μέτωπο, ενώ δεν έφερε ενδείξεις από άλλα χτυπήματα σε ζωτικά σημεία.

Από την νεκροψία δεν προκύπτει, επίσης, ότι ο 19χρονος είχε κάποιον μώλωπα στα πόδια κι έτσι δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται αρχικά στοιχεία πραγματογνωμοσύνης, σύμφωνα με τα οποία «το πόδι τού 19χρονου παγιδεύτηκε από την πόρτα του τρόλεϊ που έκλεινε και αυτό οδήγησε στην μοιραία πτώση του στην άσφαλτο».

Σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα ο 19χρονος έφερε εκδορές στους ώμους λόγω της πτώσης του στην άσφαλτο και πιθανόν του γεγονότος ότι σύρθηκε στην άσφαλτο λόγω της κεκτημένης ταχύτητας -αδρανειακή κίνηση- που είχε το τρόλεϊ εκείνη την στιγμή, που υπολογίζεται σε περίπου 20 χιλιόμετρα την ώρα.

Πάντως οι ιατροδικαστές επεσήμαναν ότι από τη νεκροψία δεν μπορεί να διαπιστωθεί εάν ο άτυχος Θανάσης Καναούτης δέχτηκε σπρωξίματα, αφού αυτές οι ενέργειες δεν μπορούν να «αποτυπωθούν στο σώμα» εάν δεν είναι εξαιρετικά βίαιες.

Το πόρισμα θα ολοκληρωθεί μετά και από την παράδοση των τοξικολογικών εξετάσεων.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι Έβγαλαν το λουκέτο και λειτούργησαν δύο καταστήματα στην Πέλλα

Έβγαλαν το λουκέτο και λειτούργησαν δύο καταστήματα στην Πέλλα
  (Φωτογραφία:  EPA pictures )

Θεσσαλονίκη
Στην αποσφράγιση των καταστημάτων τους προχώρησαν οι ιδιοκτήτες ενός καφενείου και μιας καφετέριας στην Πέλλα.

Αστυνομικοί του Τμήματος Γιαννιτσών πραγματοποίησαν έλεγχο σε καφενείο ιδιοκτησίας 24χρονης και διαπίστωσαν ότι 40χρονος λειτουργούσε ως προσωρινά υπεύθυνος το κατάστημα, εξυπηρετώντας πελάτες και παραβιάζοντας τις σφραγίδες που είχε θέσει ο δήμος Πέλλας.

Το κατάστημα στερείτο άδειας ιδρύσεως και λειτουργίας από την αρμόδια Αρχή.

Η 24χρονη ιδιοκτήτρια του καταστήματος απουσίαζε κατά την ώρα του ελέγχου, δεν συνελήφθη και αναζητείται.

Σε καφετέρια του δήμου Πέλλας διαπιστώθηκε ότι ο 64χρονος ιδιοκτήτης της λειτουργούσε παράνομα το κατάστημα, αφού είχε παραβιάσει τις σφραγίδες και στερείτο άδειας ιδρύσεως και λειτουργίας.

Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Γιαννιτσών Πέλλας ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γιαννιτσών.

Έλεγχοι στην Χαλκιδική
Συνεχίζεται το «σαφάρι» της αστυνομίας για τυχόν παραβάσεις σε επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Χαλκιδική, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας.
Σε αστυνομικούς ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή της Κασσανδρείας Χαλκιδικής, συνελήφθησαν τρία άτομα για διάφορα αδικήματα της ποινικής και υγειονομικής νομοθεσίας και βεβαιώθηκαν επτά παραβάσεις που αφορούσαν τη στέρηση αδείας μουσικών οργάνων και την τροποποίηση των ουσιωδών όρων λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Κατά την αστυνομική επιχείρηση ελέγχθηκαν 161 άτομα, καθώς και 145 οχήματα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αντιμέτωποι με τρόικα και Αντιπολίτευση Για ένα δύσκολο φθινόπωρο προετοιμάζονται Σαμαράς-Βενιζέλος


Για ένα δύσκολο φθινόπωρο προετοιμάζονται Σαμαράς-Βενιζέλος
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Μάχη σε δύο μέτωπα ετοιμάζονται να δώσουν το προσεχές διάστημα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Αφενός το έργο της δικομματικής κυβέρνησης θα βρεθεί στο μικροσκόπιο της τρόικας, αφετέρου η Αντιπολίτευση έχει προαναγγείλει «θερμό» φθινόπωρο.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν ότι για να κερδίσουν τη μάχη θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις εκκρεμότητες που απορρέουν από τη συμφωνία με τους δανειστές, χωρίς να ληφθούν επιπλέον μέτρα, και παράλληλα να αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα θετικά σημάδια για την κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός, που επιστρέφει τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, θα θέσει υπό την επίβλεψή του τις δραστηριότητες των υπουργών, με στόχο τη μέγιστη δυνατή απόδοση το επόμενο κρίσιμο διάστημα. Στόχος του Αντ.Σαμαρά είναι η θετική αξιολόγηση από την τρόικα, ώστε εν συνεχεία να υπάρξει με τους πιστωτές διαπραγμάτευση με καλύτερους όρους.

Πάντως, το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός προς πάσα κατεύθυνση είναι σαφές: «Η πολιτική μας είναι δεδομένη. Δεν χωρούν πισωγυρίσματα. Προχωρούμε μπροστά κι όποιος αντέξει».

Προετοιμασία για τη ΔΕΘ

Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (7/9) ο πρωθυπουργός αναμένεται να διαμηνύσει ότι οι θυσίες των πολιτών «δεν πάνε χαμένες». Παράλληλα θα παρουσιάσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα και θα επιχειρήσει να πείσει την κοινωνία ότι η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα βρεθεί στη ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου και, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, στη συνάντηση που θα έχει με εκπροσώπους παραγωγικών και κοινωνικών φορέων και με ηγετικά στελέχη της Αυτοδιοίκησης θα θέσει «το μείζον θέμα της επανεκκίνησης της οικονομίας».
Ο κ. Βενιζέλος -επικεφαλής κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ στο οποίο θα μετέχουν και κυβερνητικά στελέχη του Κινήματος με αιχμή τα αναπτυξιακά και κοινωνικά υπουργεία, καθώς και οι υπεύθυνοι των αντίστοιχων Τομέων του Κινήματος-, θα αναφερθεί στους βασικούς άξονες του εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της χώρας που, κατά τη Χαρ.Τρικούπη, αποτελούν και τη βάση της επικαιροποιημένης προγραμματικής συμφωνίας, με την οποία θα πορευθεί η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στις πολιτικές για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, της ενέργειας και του περιβάλλοντος, των υποδομών, του τουρισμού και της ναυτιλίας, για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με αλλαγές στο Φορολογικό, στη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής με μέτρα ανακούφισης των ανέργων, με μέτρα προστασίας των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων και την διόρθωση μέτρων που θίγουν ιδιαίτερα το κοινωνικό σύνολο χωρίς να αποδίδουν στην οικονομία (π.χ. φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης).
Επίσης, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στις προοπτικές ενίσχυσης της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση, με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.
 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Καθορίζονται συγκεκριμένα κριτήρια Νέο σχεδιασμό κάνει το οικονομικό επιτελείο για τους πλειστηριασμούς


Νέο σχεδιασμό κάνει το οικονομικό επιτελείο για τους πλειστηριασμούς
Το ζήτημα της μερικής άρσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Νέα πρόταση για το θέμα των πλειστηριασμών α' κατοικίας φαίνεται να επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο με δεδομένες και τις σφοδρές αντιδράσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης.

Στο νέο σχέδιο προβλέπονται συγκεκριμένα κριτήρια, που θα λειτουργούν ως ασπίδα για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο.

Όπως αναφέρεται στον «Ελεύθερο Τύπο» του Σαββάτου, το σχέδιο προβλέπει τέσσερα κριτήρια:

  • Διασφαλίζονται άνεργοι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι
  • Καθορίζεται μέγιστος χρόνος προστασίας τα 5 έτη για να μην γίνουν κατασχέσεις στα «κόκκινα» δάνεια της κρίσης
  • Μειώνεται ελαφρώς το όριο αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, από 200.000 ευρώ στις 180.000 ή και χαμηλότερα για να καλυφθούν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα
  • Σε ζήτημα-«κλειδί» αναδεικνύεται το ύψος του ανεξόφλητου δανείου.
Σχετικά με το τελευταίο ζήτημα, στο υπουργείο Ανάπτυξης θεωρούν ότι δεν μπορεί να έχει την ίδια αντιμετώπιση ένας δανειολήπτης, ο οποίος πλήρωσε μερικές δόσεις και μετά σταμάτησε χωρίς να προβεί σε ρύθμιση, με εκείνον που έχει αποπληρώσει το κεφάλαιο ή μεγάλο μέρος των τόκων.  
Για τα πέντε έτη ως μέγιστο χρόνο προστασίας: αν ένα ακίνητο πήρε αναστολή πλειστηριασμού το 2008-2009 να βγει το 2014, εκείνο που προστατεύτηκε το 2010 να βγει το 2015 κοκ.
Όπως αναφέρεται και στο αντίστοιχο ρεπορτάζ της «Ημερησίας» του Σαββάτου, τα ακίνητα που προστατεύονται από το 2008-2009 θα είναι τα πρώτα που θα βγουν στο σφυρί.
Κύκλοι του ΥΠΑΝ σημειώνουν ότι για να μπει ένα ακίνητο σε καθεστώς προστασίας το 2008 ή 2009 σήμαινε ότι ο κάτοχός του δεν πλήρωνε τις δόσεις 2-3 πριν, όταν δεν υπήρχε ύφεση.
Πάντως η όλη συζήτηση για άρση των πλειστηριασμών έχει προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην κυβέρνηση, αφού τόσο από πλευράς ΝΔ όσο και από πλευράς ΠΑΣΟΚ υπάρχει αρνητική τοποθέτηση.
Διαβάστε αναλυτικά:
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μεγάλη κινητοποίηση Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά στη Θάσο


Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά στη Θάσο
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Καβάλα
Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Καλλιράχη της Θάσου, η οποία ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής και μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημάρχου Θάσου, έχει κάψει πάνω από 5.000 στρέμματα πευκοδάσους και θαμνωδών εκτάσεων.

Με το πρώτο φως της ημέρας, πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ξεκίνησαν συνεχείς ρίψεις νερού.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Συνολικά στην περιοχή επιχειρούν πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη και πολυάριθμη δύναμη πυροσβεστών από ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Νωρίς το πρωί κατέφθασαν στο νησί και νέα εκσκαπτικά μηχανήματα της Υπηρεσίας Πολιτιστικής Προστασίας της Περιφέρειας, μετά τα ερπυστριοφόρα του στρατού που βρίσκονται από χθες το βράδυ στο νησί.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις, κατέβαλαν τιτάνιο αγώνα ώστε να αποτρέψουν τη φωτιά να θέσει σε κίνδυνο τους δύο οικισμούς Καλλιράχης και Μαριών, ενώ όλες οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και προσβάσεων, όσο γίνεται πιο κοντά στο πύρινο μέτωπο.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, τόνισε ότι η κινητοποίηση ολόκληρου του μηχανισμού, τόσο σε επίπεδο δήμου όσο και Περιφέρειας είναι πολύ μεγάλη.

«Η προσπάθεια που γίνεται από όλους τους εμπλεκόμενους είναι να ελεγχθεί η φωτιά και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους οικισμούς. Ωστόσο, είναι λυπηρό ότι η φωτιά κατάστρεψε το μέρος του δάσους που είχε αναδασωθεί μετά τη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά του 1989» κατέληξε.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τουλάχιστον 82 οι νεκροί σε όλη τη χώρα Πολιορκημένοι σε τέμενος του Καΐρου διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι


Πολιορκημένοι σε τέμενος του Καΐρου διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι
Το τέμενος Φατέχ στην πλατεία Ραμσή το πρωί του Σαββάτου, μία από τις νέες εστίες έντασης στο Κάιρο   (Φωτογραφία:  Reuters )

Κάιρο
Ταμπουρωμένοι στο τεμενος Φατέχ του Κάιρο βρίσκονται περίπου 700 διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι, περικυκλωμένοι όχι μόνο από στρατό και αστυνομία αλλά και από αντιτιθέμενους στον ανατραπέντα ισλαμιστή πρόεδρο, που βγήκαν επίσης στους δρόμους την αιματηρή Παρασκευή. Ομάδα των δυνάμεων ασφαλείας μπήκε το πρωί του Σαββάτου στο τζαμί για να διαπραγματευτεί την έξοδο των διαδηλωτών.

Οι αποκλεισμένοι στο τζαμί φοβούνται, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, όχι μόνο πως θα συλληφθούν αλλά και επίθεση από κόσμο που βρίσκεται έξω από το τέμενος. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του δικτύου, η αστυνομία είχε προσπαθήσει να αδειάσει την πλατεία Ραμσή γύρω από το τέμενος, αλλά ο κόσμος φαίνεται ότι επέστρεφε.

Μικρή ομάδα από τους αποκλεισμένους βγήκαν το μεσημέρι από το τέμενος, αλλά η πλειονότητα παραμένει εντός λέγοντας πως δεν πιστεύει τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι θα είναι ασφαλής η έξοδός τους.

Σε τηλεοπτικά πλάνα που μεταδόθηκαν, τρεις γυναίκες βγήκαν από το τζαμί με τη συνοδεία στρατιωτών ενώ εξοργισμένο πλήθος τις είχε κυκλώσει φωνάζοντας συνθήματα.

Οιωνός αλληλοσπαραγμού οι νέες εκκλήσεις σε διαδηλώσεις;


Ο απολογισμός των συγκρούσεων την Παρασκευή σε όλη τη χώρα έχει ανέβει σε τουλάχιστον 82 νεκρούς, δέκα από τους οποίους αστυνομικοί. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επιμένουν και καλούν σε «εβδομάδα οργής», προαναγγέλλοντας πορείες και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα κάθε ημέρα την ερχόμενη εβδομάδα.

Το πρωί του Σαββάτου, στο υπόλοιπο Κάιρο επικρατεί σχετική ηρεμία, με την παρουσία όμως του στρατού και της αστυνομίας να παραμένει ισχυρότατη.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθησαν 1.004 υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων. Οι μισοί από αυτούς, οι 558, συνελήφθησαν στο Κάιρο.

Όπως ανέφεραν οι Αρχές, οι συλλήψεις των «στοιχείων από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους» έγιναν για την διάπραξη «πράξεων τρομοκρατίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων».

Η σύγκρουση κινδυνεύει να μπει σε ακόμη σκοτεινότερη φάση, καθώς πλέον η αντιπαράθεση στο δρόμο δεν γίνονται μόνο με τις δυνάμεις ασφαλείας ή μόνο με πέτρες και δακρυγόνα: Χρήση όπλων γίνεται στο δρόμο τόσο από υποστηρικτές του Μόρσι αλλά και από πολίτες που αντιτίθενται στους ισλαμιστές (εκτός από αστυνομικούς με πολιτικά).

Απών από το δίκη του ο Μουμπάρακ λόγω της κατάστασης

Παράλληλα, ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν προσήλθε το Σάββατο στη συνεδρίαση του δικαστηρίου που κρίνει την έφεση του Αιγύπτιου πρώην ηγέτη στην καταδίκη του για συνωμοσία για τη δολοφονία διαδηλωτών το 2011.

Τόσο ο Μουμπάρακ όσο και οι δύο γιοι του Αλαά και Γκαμάλ, τους οποίους βαρύνουν κατηγορίες διαφθοράς, δεν προσήλθαν για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης στην αίθουσα για λόγους ασφαλείας. H διαδικασία αναβλήθηκε για τις 25 Αυγούστου.

Ο Μουμπάρακ κρατείται στις φυλακές Τόρα νότια του Καΐρου, όπου έχουν επίσης μεταφερθεί και τα περισσότερα από τα ανώτατα στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων που συνελήφθησαν μετά την ανατροπή του Μόρσι στις 3 Ιουλίου. Ο ίδιος ο Μόρσι, υπενθυμίζεται, κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...