Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Αντιμέτωποι με τρόικα και Αντιπολίτευση Για ένα δύσκολο φθινόπωρο προετοιμάζονται Σαμαράς-Βενιζέλος


Για ένα δύσκολο φθινόπωρο προετοιμάζονται Σαμαράς-Βενιζέλος
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Μάχη σε δύο μέτωπα ετοιμάζονται να δώσουν το προσεχές διάστημα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Αφενός το έργο της δικομματικής κυβέρνησης θα βρεθεί στο μικροσκόπιο της τρόικας, αφετέρου η Αντιπολίτευση έχει προαναγγείλει «θερμό» φθινόπωρο.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν ότι για να κερδίσουν τη μάχη θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις εκκρεμότητες που απορρέουν από τη συμφωνία με τους δανειστές, χωρίς να ληφθούν επιπλέον μέτρα, και παράλληλα να αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα θετικά σημάδια για την κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός, που επιστρέφει τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, θα θέσει υπό την επίβλεψή του τις δραστηριότητες των υπουργών, με στόχο τη μέγιστη δυνατή απόδοση το επόμενο κρίσιμο διάστημα. Στόχος του Αντ.Σαμαρά είναι η θετική αξιολόγηση από την τρόικα, ώστε εν συνεχεία να υπάρξει με τους πιστωτές διαπραγμάτευση με καλύτερους όρους.

Πάντως, το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός προς πάσα κατεύθυνση είναι σαφές: «Η πολιτική μας είναι δεδομένη. Δεν χωρούν πισωγυρίσματα. Προχωρούμε μπροστά κι όποιος αντέξει».

Προετοιμασία για τη ΔΕΘ

Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (7/9) ο πρωθυπουργός αναμένεται να διαμηνύσει ότι οι θυσίες των πολιτών «δεν πάνε χαμένες». Παράλληλα θα παρουσιάσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα και θα επιχειρήσει να πείσει την κοινωνία ότι η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα βρεθεί στη ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου και, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, στη συνάντηση που θα έχει με εκπροσώπους παραγωγικών και κοινωνικών φορέων και με ηγετικά στελέχη της Αυτοδιοίκησης θα θέσει «το μείζον θέμα της επανεκκίνησης της οικονομίας».
Ο κ. Βενιζέλος -επικεφαλής κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ στο οποίο θα μετέχουν και κυβερνητικά στελέχη του Κινήματος με αιχμή τα αναπτυξιακά και κοινωνικά υπουργεία, καθώς και οι υπεύθυνοι των αντίστοιχων Τομέων του Κινήματος-, θα αναφερθεί στους βασικούς άξονες του εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της χώρας που, κατά τη Χαρ.Τρικούπη, αποτελούν και τη βάση της επικαιροποιημένης προγραμματικής συμφωνίας, με την οποία θα πορευθεί η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στις πολιτικές για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, της ενέργειας και του περιβάλλοντος, των υποδομών, του τουρισμού και της ναυτιλίας, για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με αλλαγές στο Φορολογικό, στη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής με μέτρα ανακούφισης των ανέργων, με μέτρα προστασίας των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων και την διόρθωση μέτρων που θίγουν ιδιαίτερα το κοινωνικό σύνολο χωρίς να αποδίδουν στην οικονομία (π.χ. φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης).
Επίσης, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στις προοπτικές ενίσχυσης της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση, με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.
 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: