Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

O Αθ.Κατσάμπας νέος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Διαδέχεται τον Π.Ρουμελιώτη


(Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Ο Αθανάσιος Κατσάμπας, έως πρότινος ανώτερο στέλεχος του ΔΝΤ, ορίστηκε αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά την αποχώρηση του Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Τη σχετική απόφαση έλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

"Τρύπες" στο πόθεν έσχες του Άκη

Κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στην Εισαγγελία Εφετών


http://img.protothema.gr/C06DDE4242D76A3E15FE6DE976D20CB8.jpg

Δικαστική έρευνα για να διαπιστωθεί αν ήταν ειλικρινής η δήλωση "πόθεν έσχες" του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου για το οικονομικό έτος 2009 βρίσκεται σε εξέλιξη από την εισαγγελία εφετών.

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο του ελέγχου και για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων- ζήτημα για το οποίο η προανακριτική επιτροπή της Βουλής αποφάσισε την παραπομπή του- εμφανίστηκε σήμερα στον εισαγγελέα Εφετών Γαληνό Μπρη. Ο κ. Τσοχατζόπουλος εκλήθη να καταθέσει στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται στην Εισαγγελία Εφετών για ανειλικρινή δήλωση «πόθεν έσχες» του έτους 2010, που αφορά στη χρήση του 2009.

Το «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού ελέγχεται από τον εισαγγελικό λειτουργό, μετά τον επανέλεγχο που διενεργήθηκε, με στοιχεία από την άρση του τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου, από την Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών.

Σύμφωνα με το πόρισμα, που απέστελε στο Εφετείο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής κ.Βαγγέλης Αργύρης, ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει συνολικό εισόδημα 250.955, 87 ευρώ, εκ των οποίων τα 150.000 δικαιολογεί ως δανειοδότηση και συγκεκριμένα αναφέρει δύο δάνεια.

Στη δήλωση δεν περιλαμβάνεται το σπίτι στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ κάποια παλιότερα περιουσιακά του στοιχεία δεν φαίνεται να δικαιολογούνται με βάση τα εισοδήματα του πρώην υπουργού.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Τσοχατζόπουλος φαίνεται να υποστηρίζει πως το σπίτι δηλώθηκε στο «πόθεν έσχες» του 2011, καθώς αποκτήθηκε το 2010 και επίσης ισχυρίζεται ότι έστειλε πολλές φορές συμπληρωματικά στοιχεία στην επιτροπή της Βουλής, που, κατά την άποψή του, δεν αφήνουν κανένα κενό και δεν δημιουργούν αμφισβήτηση για την οικονομική του κατάσταση.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος ζήτησε και έλαβε προθεσμία από τον εισαγγελέα προκειμένου να προετοιμάσει τις εξηγήσεις του.

Απάντηση Τσοχατζόπουλου

Α) Η δήλωση πόθεν έσχες για το έτος 2010 του πρώην υπουργού Α. Τσοχατζόπουλου, -που κατατέθηκε έγκαιρα, ήταν ακριβέστατη και πλήρως τεκμηριωμένη-, μετά από παραπομπή από την Επιτροπή της Βουλής, βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης από τον Οκτώβριο 2011 και ο ίδιος έλαβε ειδοποίηση για τις σχετικές διαδικασίες στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.

Β) Η σημερινή επίσκεψη του Α. Τσοχατζόπουλου, με τον Καθηγητή κ. Λ. Κοτσαλή, στο Εφετείο Αθηνών δεν είχε σχέση με τις διαδικασίες της παραπάνω υπόθεσης και ήταν καθαρά ιδιωτικού χαρακτήρα.
Read more...

Συνελήφθη υπάλληλος της ΔΕΗ που ζητούσε χρήματα για να μη βεβαιώσει παράβαση

Οδηγήθηκε στον εισαγγελέα


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά οδηγήθηκε ένας 39χρονος υπάλληλος της ΔΕΗ, ο οποίος ζήτησε 1.800 ευρώ από 41χρονη προκειμένου να μη βεβαιώσει παράβαση στο μετρητή του ρεύματος.

Η 41χρονη κατήγγειλε το γεγονός στην αστυνομία και μετά από προσυνεννοημένο ραντεβού παρέδωσε στον 39χρονο υπάλληλο της ΔΕΗ το ποσό των 500 ευρώ ο οποίος και συνελήφθη επ’ αυτοφώρω.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Παίρνει ...μόνο 5.000 ο Θέος, λέει η ΔΕΗ!

Ε, τότε εντάξει, δεν υπάρχει θέμα...


http://img.protothema.gr/103297EE2A1A508FE6B972030C09BFFD.jpg
Η ελληνική κοινή γνώμη μπορεί πλέον να ηρεμήσει, αφού οι απολαβές του κ. Κώστα Θέου από την θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ δεν είναι 9.000 αλλά ...μόνο 5 χιλιάρικα καθαρά, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ίδιας της κρατικής επιχείρησης!

"Οι καθαρές απολαβές του είναι ίδιες με αυτές των λοιπών ανωτάτων στελεχών της Επιχείρησης, δηλαδή δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ μηνιαίως, 50% χαμηλότερες από αυτές που ίσχυαν τα τελευταία χρόνια έως και το 2009", αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ, ενδεικτική, προφανώς, του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Πολιτεία την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο μέσος πολίτης, καθώς καθαρές αποδοχές της τάξης των 5.000 ευρώ θεωρούνται ως ...φυσιολογικές για έναν υπάκουο "κηπουρό" που βρέθηκε στην κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού, απλώς και μόνο λόγω της σχέσης του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό της χώρας.

Άλλωστε, η ...μέριμνα που έχει δείξει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου για τον κ. Κώστα Θέο αναδείχθηκε και από τον διορισμό του τελευταίου στην Βουλή, στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και σε οργανική θέση μετακλητού υπαλλήλου. Ενός διορισμού που έγινε μία μερά μόλις μετά την παραίτηση του κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία της χώρας!

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Ωστόσο, ακόμη και σε αυτό το πεντοχίλιαρο, υπάρχει ένα μυστικό: η ίδια η ΔΕΗ μιλά για καθαρές απολαβές, κάτι που σημαίνει ότι μαζί με τις κρατήσεις αλλά και τα χρήματα που παίρνει ο κ. Θέος για τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, το ποσό φτάνει στα 9.000 χιλιάρικα, όπως αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα το "Πρώτο Θέμα".

Άλλωστε, ο ίδιος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλης Μπεντενιώτης κατήγγειλε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή ότι τα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ, αντί να παίρνουν 5.981 ευρώ το μήνα, όπως ορίζει ο νόμος, φτάνουν στις 9.166 ευρώ μηνιαίως. Και η "απάντηση" του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ήταν ότι "εγώ ήμουν αυτός που έκοψε τους μισθούς στη ΔΕΗ"!...

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, άλλωστε, έχει κινηθεί και το δεύτερο σκέλος της απάντησης της ΔΕΗ: "οι αμοιβές των ανωτάτων στελεχών της ΔΕΗ είναι υποπολλαπλάσιες έναντι των αμοιβών που απολαμβάνουν τα ανώτατα στελέχη μεγάλων εγχώριων και εισηγμένων επιχειρήσεων, οι οποίες διαθέτουν πολύ μικρότερο αριθμό εργαζομένων και κύκλο εργασιών σε σχέση με τη ΔΕΗ.

Ο περιορισμός των αμοιβών των ανώτατων και των ανώτερων στελεχών της ΔΕΗ μέχρι και 50% στα τελευταία χρόνια έχει αρνητικές συνέπειες για τις λειτουργίες της Επιχείρησης, καθώς προσελκύονται εξειδικευμένα στελέχη της σε ανταγωνίστριες επιχειρήσεις με πολύ υψηλότερες αποδοχές, ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον για προσέλκυση στελεχών από την αγορά", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΔΕΗ.

Read more...

Ρήξη Παπανδρέου Βενιζέλου...



11 και 18 Μαρτίου προτείνει τελικά ο Παπανδρέου για την εκλογή του νέου Προέδρου...
Ο Παπανδρέου έκανε έναν ελιγμό, και υποχώρησε από την πρώτη θέση του, λέγοντας πως δέχεται να γίνει η εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές , αλλά...μετά την ολοκλήρωση του PSI και την ψήφιση της δανειακής σύμβασης.
Και πρότεινε μάλιστα και ημερομηνίες, 11 και 18 Μαρτίου.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε όμως με τον Βενιζέλο, δεν τα βρήκαν.
Ο τελευταίος επιμένει πως η εκλογή πρέπει να γίνει άμεσα, και πριν από το PSI και την ψήφιση της σύμβασης...



Read more...

«Βόμβα» S&P, υποβάθμισε την Γαλλία

Καταρρέει το ευρώ στα 1,2620 δολάρια

http://img.protothema.gr/BEBACAE7B2A91A2CBA7FE5B480207C82.jpg

Κάνει πράξη την … προειδοποίησή της η Standard & Poor΄s και υποβαθμίζει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας και της Αυστρίας.

Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg και η ιντερνετική σελίδα των Financial Times, ο οίκος αξιολόγησης θα ανακοινώσει και επισήμως, στις 22:00 ώρα Ελλάδος, την απόφασή του.

Παρά τις αρχικές πληροφορίες πως θα υποβάθμιζε τουλάχιστον 6 χώρες, μεταξύ των οποίων και Βέλγιο, Ιταλία και Ισπανία, τελικώς το «χτύπημα» φαίνεται πως αφορά σε Γαλλία και Αυστρία, οι οποίες όμως έτσι χάνουν την ανώτατη διαβάθμιση του ΑΑΑ!

Κατόπιν όλων αυτών οι πιέσεις στο ευρώ εντάθηκαν με αποτέλεσμα το ενιαίο νόμισμα να κατρακυλάει σε χαμηλά μηνών – στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2010 – και να διαπραγματεύεται στα 1,264 έναντι του δολαρίου.

Οι πιέσεις και στις αγορές Ευρώπης και ΗΠΑ είναι σημαντικές: Πάνω από 1,10% υποχωρούν Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο. Στα κόκκινα και η Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να χάνουν ποσοστά άνω της μονάδας.

Read more...

Πώς να κερδίσετε, βαφτίζοντας τον ημιυπαίθριό σας... αυθαίρετο









Πώς να κερδίσετε, βαφτίζοντας τον ημιυπαίθριό σας... αυθαίρετο
Ρύθμιση «δώρο» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που τακτοποίησαν τους ημιυπαίθριους χώρους του σπιτιού τους σε υπόγεια και σοφίτες συμπεριέλαβε ο Γ. Παπακωνσταντίνου σε νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες το βράδυ στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «ποινική προστασία του περιβάλλοντος –Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ - Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ- Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» προβλέπει ότι ο ημιυπαίθριος μπορεί να «βαφτιστεί» αυθαίρετο προκειμένου να μειωθεί το πρόστιμο τακτοποίησής του.

Μπορεί να φαίνεται απίστευτο αλλά το πρόστιμο για την τακτοποίηση μιας σοφίτας με τον νόμο για τα αυθαίρετα, είναι μικρότερο από ότι είναι το πρόστιμο με τον νόμο για τους ημιυπαίθριους.

Το παράδειγμα, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Ιδιοκτήτης τακτοποίησε τη σοφίτα του με τον νόμο των ημιυπαιθρίων. Για τακτοποίηση ημιυπαίθριου χώρου 35 τετραγωνικών μέτρων σε κύρια κατοικία και σε περιοχή με τιμή ζώνης 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό, το πρόστιμο με τον νόμο των ημιυπαιθρίων, έβγαινε 3.675 ευρώ. Με τον νόμο των αυθαιρέτων, το πρόστιμο για τον ίδιο ακριβώς χώρο, βγαίνει 1575 ευρώ (για βοηθητικούς χώρους που βρίσκονται σε πατάρια, υπόγεια, σοφίτες κλπ).

Ο ιδιοκτήτης που ακολούθησε τον νόμο των ημιυπαιθρίων, έχει τώρα το δικαίωμα να... αλλάξει νόμο και να ζητήσει επανυπολογισμό του προστίμου με τις διατάξεις των αυθαιρέτων. Το πρόστιμο θα κατέβει στα 1575 ευρώ. Επίσης, από το ποσό αυτό, θα αφαιρεθεί το παράβολο που έχει ήδη καταβληθεί αλλά και το ποσό της 1ης δόσης που ενδεχομένως έχει ήδη πληρωθεί. Προκύπτει βέβαια ένα ερώτημα.

Τι γίνεται αν ο ιδιοκτήτης έχει ήδη πληρώσει ολόκληρο το ποσό για την τακτοποίηση με τις διατάξεις του ημιυπαιθρίου; Θα του επιστραφούν χρήματα πίσω; Η σχετική νομοθετική διάταξη δεν απαντά σε αυτό το ερώτημα το οποίο βέβαια θα κληθεί να διευκρινίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος όταν θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Η σχετική διάταξη, όπως αναλύεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, έχει ως εξής: «επιτρέπεται να υποβληθεί αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 24 του ν. 4014/2011 για χώρους για τους οποίους έχει υποβληθεί φάκελος για την υπαγωγή στο άρθρο 5 του ν. 3843/2010. Στην περίπτωση που υποβληθεί αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 24 του ν. 4014/2011 σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, τα ποσά του παραβόλου και των δόσεων του ειδικού προστίμου που έχουν καταβληθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 3843/2010, συμψηφίζονται με το ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου του άρθρου 24 του ν. 4014/2011, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 24 παρ. 11 του ν. 4014/2011».



Aρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Read more...

"Επιφυλάχθηκαν " τα εξαπτέρυγα του Βενιζέλου...


Περιμένοντας οδηγίες από τον Μπενίτο, οι Πάρης Κουκουλόπουλος Νίκος Σαλαγιάννης και Τόνια Αντωνίου, δεν απέρριψαν την νέα πρόταση Παπανδρέου, αλλά επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν.
Το άλλο σκληρό εξαπτέρυγο η...Συλβλανα Ράπτη, ούτε καν μίλησε.



Read more...

Πριν από τις εκλογές και από τη βάση ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Διαφωνία από τον Ευ.Βενιζέλο


Από προηγούμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου
Από προηγούμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Νέα πρόταση για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία η ανάδειξη νέας ηγεσίας θα γίνει από τη βάση και πριν από τις εθνικές εκλογές, μετά όμως την ολοκλήρωση του PSI και της δανειακής σύμβασης, δηλαδή πιθανώς εντός του Μαρτίου, με τα σημερινά δεδομένα. Μετά τις εθνικές εκλογές θα συγκληθεί το Συνέδριο του Κινήματος.

Με το χρονοδιάγραμμα αυτό φέρεται να διαφωνεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που στηρίζουν τον κ. Βενιζέλο αποφάσισαν να μην πάρουν θέση στη συνεδρίαση, η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, και να μιλήσουν όλοι στο Εθνικό Συμβούλιο.

Έτσι, το θέμα θα ξεκαθαρίσει κατά τις διήμερες εργασίες της Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, οι οποίες θα ανοίξουν στις 13.00 το Σάββατο, ενώ για τις 13:30 μ.μ. είναι προγραμματισμένη η ομιλία του κ. Παπανδρέου.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο αποφασίστηκε επίσης η διεξαγωγή Συνεδρίου τον προσεχή Ιούνιο, ενώ πριν από τις εκλογές και πριν από την εσωκομματική διαδικασία θα συγκληθεί και προγραμματική Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος.

Ο εκπρόσωπος Τύπο του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, ερωτηθείς για το τι θα γίνει σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε ξαφνικές εκλογές, παραδέχτηκε ότι «δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό το σενάριο».

Ο κ. Μπεγλίτης υποστήριξε ότι «δεν σημαίνει διαφωνία» η στάση των τριών μελών του Πολιτικού Συμβουλίου (Τόνια Αντωνίου, Νίκος Σαλαγιάννης και Πάρις Κουκουλόπουλος) που επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο, καθώς και τα δύο μελών που δεν έλαβαν τον λόγο (Νίκος Ανδρουλάκης και Συλβάνα Ράπτη).

Στην ολιγόλεπτη εισήγησή του ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε, πέρα από τα εσωκομματικά, ότι μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο επαναβεβαίωσε ότι πρώτιστο μέλημα αποτελεί η σωτηρία της χώρας και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Νωρίτερα, στην εισήγησή του ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Μιχάλης Καρχιμάκης είχε προτείνει προγραμματικό συνέδριο θέσεων για τον Ιούνιο. Μίλησε δε για την ανάγκη ενός «ανοιχτού, δημοκρατικού, συντεταγμένου διαλόγου, που έχουμε την υποχρέωση να ξεκινήσουμε με απόλυτο σεβασμό στις καταστατικές προβλέψεις του Κινήματος μας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Οι «γύπες» των funds απειλούν ανοικτά την Ελλάδα

Γιατί «κολλάει» η διαπραγμάτευση με το IIF


http://img.protothema.gr/5139A3D3ACD9D17F0EE41F5B662307B1.jpg

Οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών πιστωτών της επί του φλέγοντος θέματος της σε εθελοντική βάση αναδιάρθρωσης κατά 50% του ελληνικού χρέους «πάγωσαν».

Εξέλιξη καθόλα αρνητική καθώς η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής στήριξης της Αθήνας από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Χωρίς αυτά τα χρήματα η ελληνική κυβέρνηση θα … ξεμείνει από ρευστό και συνεπακόλουθα το σενάριο της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωζώνη φαντάζει ως το πιο πιθανό.

Η επίσημη εκδοχή που δημοσιοποίησε η επιτροπή διαπραγματεύσεων των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, το ΙΙF, αναφέρεται σε μια «διακοπή των διαπραγματεύσεων που έγινε ώστε να επανεξεταστεί η εθελοντική φύση του προγράμματος» και σημειώνεται ότι οι πιστωτές μας "ελπίζουν πως η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για το PSI σε κάποια φάση", αλλά χωρίς να αναφέρεται μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η ουσία που κρύβεται πίσω από την ανακοίνωση είναι πως η εναλλακτική του εθελοντικού «κουρέματος» του χρέους είναι μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, μια ουσιαστική στάση πληρωμών!

Υπάρχει και μια δεύτερη εναλλακτική: η Ελλάδα να περάσει με νόμο την αποκαλούμενη «ρήτρα υποχρεωτικής συμμετοχής», κάτι όμως που αλλάζει τα δεδομένα της διαδικασίας και προφανέστατα αναιρεί το χαρακτηρισμό της αναδιάρθρωσης του χρέους ως εθελοντικής.

Πως «κόλλησαν» οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό «κούρεμα»;

Η απάντηση έγκειται στη δράση και στις στοχεύσεις των αποκαλούμενων και « vulture funds», με δυο λόγια των επενδυτικών κεφαλαίων που εξειδικεύονται στην «πίεση» προβληματικών οικονομιών, γενικότερα οφειλετών, ώστε να αποπληρώνονται στο ακέραιο τα λεφτά που έχουν επενδύσει.

Μια συνηθισμένη τακτική των vulture funds είναι ακριβώς το να θέτουν βέτο σε συμφωνίες μεταξύ των οφειλετών και των βασικών πιστωτών τους, με στόχο είτε να εξωθήσουν σε χρεοκοπία τους οφειλέτες – και να κερδίσουν από τα ασφάλιστρα χρεοκοπίας – είτε να κερδίσουν «ειδικά προνόμια» για το δικό τους μερίδιο χρέους, να το αποπληρωθούν δηλαδή κατά προτεραιότητα και με μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους υπολοίπους πιστωτές.

Στην περίπτωση της Ελλάδας η δράση αυτών των funds είναι ξεκάθαρη: ήδη τα ελληνικά ομόλογα αποτιμώνται στην πρωτογενή αγορά περίπου το 20% με 25% της ονομαστικής τους αξίας. Τα περί ων ο λόγος funds αγοράζουν μαζικά ομόλογα, κάτι που τους επιτρέπει να «αντέξουν» σε συνολικές «ζημίες» από ένα haircut όχι της τάξης του 50% που δρομολογείται, αλλά ακόμα και του 80%!

Κάτι που ενισχύει τη … «διαπραγματευτική» τους θέση έναντι των τραπεζών και των υπολοίπων «κύριων πιστωτών» της Ελλάδας.

Διπλά κερδισμένα τα funds

Είναι προφανές πως υπό τις παρούσες συνθήκες τα hedge funds θα επιμείνουν ως την ύστατη ώρα στο «παιχνίδι» τους με στόχο να πληρωθούν στο ακέραιο, ανεξαρτήτως μεθόδου, τα λεφτά τους!

Γιατί ακόμα κι αν η Ελλάδα εξαναγκαστεί να ενεργοποιήσει – προκειμένου να διασφαλίσει την «επιτυχία» της διαδικασίας του κουρέματος – τις αποκαλούμενες ρήτρες συλλογικής δράσης, δηλαδή να υποχρεώσει όσους δεν συμμετάσχουν στο εθελοντικό PSI+ να το πράξουν, τότε η χώρα οδηγείται και τυπικά σε «κανονική» χρεοκοπία, επομένως πληρώνονται τα ασφάλιστρα κινδύνου.

Κι εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα hedge funds. Που σε μια τέτοια περίπτωση θα πληρωθούν τα cds! Ή αυτό θα συμβεί, ή θα πιέσουν να αποπληρωθούν στο ακέραιο τα ομόλογα που κατέχουν και τα οποία εξακολουθούν να «σκουπίζουν» από την αγορά στο 20% με 25% της ονομαστικής τους αξίας.

Επομένως δεν δείχνουν να έχουν κανέναν λόγο να συμμετάσχουν στο PSI ωθώντας την Ελλάδα να ενεργοποιήσει τα Collective Action Clauses (τις ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής), άρα τότε θα βγάλουν διπλά κέρδη: και όσα θα πληρωθούν στο χέρι από την αντικατάσταση των ομολόγων τους και φυσικά από τα CDS!!!

Read more...

Η Ελλάδα "μαζεύει" από ντροπή τους αστέγους της...

Πρωτοβουλίες σε όλη την χώρα για να γλιτώσουν από το χιονιά


http://img.protothema.gr/C08EE77BB14630FDBEBEE276D3C5BF60.jpg
Ένα κύμα αλληλεγγύης και φροντίδας για τους άστεγους της Αθήνας και άλλων πόλεων της περιφέρειας, υπό την απειλή του χιονιά και του ψύχους που πλήττει τη χώρα, έχει εξαπλωθεί τα τελευταία 24ωρα. Με δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις αλλά και δράσεις, Δήμοι, ΜΚΟ αλλά και απλοί πολίτες έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα υποστήριξης των αστέγων αλλά και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.

Έκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων παίρνει το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) εξαιτίας του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών. Το ΚΥΑΔΑ έθεσε από χθες σε εφαρμογή το σχέδιο "Αθηνά Εστία", το οποίο θα συνεχιστεί μέχρι το πέρας των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Ειδικότερα, ομάδες υπό την καθοδήγηση του ΚΥΑΔΑ θα διανέμουν κάθε βράδυ κουβέρτες, υπνόσακους και ρουχισμό, ενώ όσα περιστατικά κρίνεται απαραίτητο θα μεταφέρονται σε νοσοκομείο. Για τη φιλοξενία των αστέγων της πόλης θα είναι ανοικτό το Κλειστό Γυμναστήριο Ρουφ (Πειραιώς και Εχελιδών 69). Το Κέντρο Σίτισης του ΚΥΑΔΑ (Πειραιώς 35 και Σοφοκλέους) θα παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 10 το βράδυ και θα παρέχει φροντίδα σε όσους έχουν ανάγκη. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας του ΚΥΑΔΑ είναι 210-52.46.515 και 210-52.39.465.

Παράλληλα, το Κέντρο Στήριξης Αστέγων της "Κλίμακας" (Κωνσταντινουπόλεως 30, Κεραμεικός, 210-3410462) παραμένει από προχθές ανοικτό σε 24ωρη βάση, παρέχοντας σε αστέγους της Αθήνας καταφύγιο και είδη ανάγκης. Ακόμη, η Ομάδα Παρέμβασης στον Δρόμο της οργάνωσης, με ειδικό όχημα, προσεγγίζει στέκια αστέγων ανταποκρινόμενη, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, στις αυξημένες ανάγκες επιβίωσης στον δρόμο.

Το σοκ που προκάλεσε στο πανελλήνιο η είδηση του θανάτου ενός άστεγου τα ξημερώματα της Κυριακής στα Χανιά (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ) ήταν η αφορμή για την ενεργή κινητοποίηση χιλιάδων των πολιτών που αντέδρασαν από τον τραγικό θάνατο ενός συνανθρώπου μας. Άμεση ήταν η κινητοποίηση στα Χανιά από την τοπική κοινωνία αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που προχώρησε σε δραστικές πλέον ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης όσα κτίρια του δήμου δεν χρησιμοποιούνται θα αποτελέσουν καταφύγιο για τους αστέγους για τις επόμενες ημέρες κακοκαιρίας που πλήττουν τη χώρα. Η αρχή θα γίνει με το Δημοτικό Γηροκομείο και την Παλιά Ηλεκτρική.

Στην καταγραφή των εγκαταλελειμμένων ακινήτων της πόλης , προκειμένου αυτά στη συνέχεια να ανακαινιστούν, έτσι ώστε να μπορούν να στεγαστούν άστεγοι συνάνθρωποί μας, έχει ξεκινήσει ήδη και ο Δήμος Βόλου.

Το βέβαιο είναι ότι η Δημοτική Αρχή του Βόλου, θορυβημένη από πρόσφατα περιστατικά, όπου άστεγοι έχασαν τη ζωή τους από υποθερμία και στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, αποφάσισε να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες πριν ανάλογα περιστατικά πάρουν διαστάσεις επιδημίας.

Στήριξη αστέγων από ΜΚΟ και Ιδρύματα
Η «Κλίμακα» ιδρύθηκε το 2000 και είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός με σκοπό την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Την τελευταία δεκαετία ο οργανισμός υλοποιεί το πρόγραμμα στήριξης αστέγων, το οποίο υποστηρίζεται οικονομικά αποκλειστικά από δωρεές. Ο ξενώνας βραχυχρόνιας φιλοξενίας αστέγων της Κλίμακας στον Κεραμεικό είναι ο μόνος ξενώνας αστέγων με προβλήματα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα και έχει δυνατότητα φιλοξενίας 12 ατόμων. Τα απογεύματα στον ξενώνα σερβίρεται καφές, τσάι και ελαφρύ γεύμα, ενώ δύο φορές την εβδομάδα η Κλίμακα σιτίζει εκεί περίπου 70 άτομα.

Παράλληλα σε εφαρμογή έχει τεθεί το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και ένα φιλόδοξο πιλοτικό πρόγραμμα που σκοπεύει να ενισχύσει δεκάδες οικογένειες, αλλά και αστέγους, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Το πρόγραμμα έχει τρεις άξονες και από την πλευρά του Ιδρύματος θα χρηματοδοτηθεί αρχικά με το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον. Ένας από τους άξονες του προγράμματος προβλέπει την άμεση λειτουργία τριών Κέντρων Ημέρας εντός της Αθήνας, που θα έχουν σκοπό την ανακούφιση των αστέγων.

Read more...

Ο Βενιζέλος έταξε αντιπροεδρία σε Άννα και Μιχάλη...









Ο Βενιζέλος έταξε αντιπροεδρία σε Άννα και Μιχάλη...
Όσο οι ώρες περνούν, κορυφώνεται το παρασκήνιο και τα παζάρια για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ενισχύεται η άποψη ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει αποφασίσει να παραιτηθεί και από τη θέση του Προέδρου αν οι προτάσεις του δεν γίνουν δεκτές.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης μιας και εκτιμάται ότι κανείς από τους υποψηφίους δεν θα κερδίσει το 50% από την πρώτη ψηφοφορία.

Οι συμμαχίες λοιπόν αλλάζουν και δημιουργούνται νέες, ενώ τα «φαβορί» προσπαθούν να ενισχύσουν τη θέση τους κερδίζοντας τη στήριξη άλλων κορυφαίων οι οποίοι διαθέτουν επιρροή και μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Η τελευταία πληροφορία που κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία, θέλει τον Ευ. Βενιζέλο να έχει υποσχεθεί θέσεις αντιπροέδρων στην Άννα Διαμαντοπούλου και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή τους.

Η πληροφορία ενισχύεται από τη επιστολή της Άννας Διαμαντοπούλου την Τετάρτη με την οποία πήρε αποστάσεις από τις θέσεις της «ομάδας των τεσσάρων» για καθαρή λύση άμεσα από τη βάση, ζητώντας η διαδικασία διαδοχής να αρχίσει μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και αν οι εθνικές εκλογές γίνουν ξαφνικά, ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ να εκλεγεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Από την άλλη πλευρά ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επιμένει στην υποψηφιότητά του, δήλωσε χθες ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την κυβέρνηση, όπως ζήτησε η υπουργός Παιδείας.

Η διαφοροποίηση της Άννας Διαμαντοπούλου, δεν φαίνεται να αιφνιδίασε, ούτε και να προκάλεσε θλίψη στην «ομάδα των τεσσάρων». Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι προκάλεσε- περισσότερο, αίσθημα ανακούφισης.

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι στην αναμέτρηση Γ. Παπανδρέου- Ευ. Βενιζέλου, η Άννα τάχθηκε με τον πρώτο μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, όταν το αποτέλεσμα είχε κριθεί και ήταν εμφανές και ενώ προηγουμένως διαβεβαίωσε πολλούς- ανάμεσά τους και ένα εκδότη- ότι θα στήριζε τον πρώτο...


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Φήμες για εξάμηνη αναβολή του εμπάργκο στο Ιράν...



Προς αναβολή ενός εξαμήνου οδεύει πιθανότατα η εφαρμογή του εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η αναβολή θα αποφασιστεί για να... διευκολυνθούν χώρες της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από το ιρανικό πετρέλαιο, να εξεύρουν εναλλακτικούς προμηθευτές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το εμπάργκο, η επιβολή του οποίου αναμένεται να αποφασιστεί κατ' αρχήν στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 27 στις 23 Ιανουαρίου, θα προβλέπει πιθανότατα μια εξαίρεση για την Ιταλία. Συγκεκριμένα, η εξαίρεση θα αφορά τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ιταλίας, Eni SpA, προκειμένου να μπορέσει η υπερχρεωμένη επιχείρηση να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα χρέη της.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε από το Bloomberg να μην κατονομαστεί διότι οι διαπραγματεύσεις αναφορικά με το εμπάργκο γίνονται σε ιδιωτικό επίπεδο, πρόσθεσε ότι η απαγόρευση της εισαγωγής πετροχημικών προϊόντων από το Ιράν θα εφαρμοστεί γρηγορότερα, περίπου τρεις μήνες μετά από την απόφαση που αναμένεται να λάβουν την επόμενη εβδομάδα οι υπουργοί.

Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι η αναβολή του εμπάργκο θα δώσει ανάσα στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία που εξαρτώνται περισσότερο συγκριτικά με τις άλλες εταίρους τους από το ιρανικό πετρέλαιο, ενώ είναι ταυτόχρονα τρεις από τις πλέον πληγείσες χώρες από την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2010 οι τρεις αυτές χώρες κάλυψαν το 68,5% των πετρελαϊκών τους αναγκών με εισαγωγές από το Ιράν.

«Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία λέγεται ότι υπέστησαν ασφυκτικές πιέσεις για να αναβάλουν επί τουλάχιστον ένα τρίμηνο την εφαρμογή του εμπάργκο», δήλωσε στο Bloomberg ο Νάιτζελ Κάσνερ, δικηγόρος στο Λονδίνο με ειδίκευση σε θέματα διεθνούς εμπορίου.

«Θεωρώ ότι οι Ελληνες ειδικότερα επιδιώκουν μια 12μηνη αναβολή, αλλά τελικώς θα συναινέσουν σε μια αναβολή έξι μηνών», είπε χαρακτηριστικά ο Κάσνερ. Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ελληνες λένε στους υπόλοιπους στην ΕΕ, "αν παίξουμε μπάλα τι θα μας δώσετε για αντάλλαγμα";». Ο βρετανός δικηγόρος εξήγησε ότι η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε βαθιά κρίση, μόνο από το Ιράν μπορεί να αγοράσει προσώρας πετρέλαιο με πίστωση.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία πρωτοστατούν στην επιβολή εμπάργκο από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, ως αντίποινα για την ανάπτυξη ενός πυρηνικού προγράμματος από την Τεχεράνη που θεωρείται ότι απειλεί την παγκόσμια ειρήνη. Το Ιράν υποστηρίζει ότι η πυρηνική ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί μόνο για ειρηνικούς σκοπούς, συγκεκριμένα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για την ιατρική έρευνα.

Η Ουάσιγκτον, η οποία δεν πείθεται για τις αγαθές προθέσεις της Τεχεράνης, πιέζει επίσης τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά του Ιράν. Στο πλαίσιο αυτό το τελευταίο τριήμερο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ πραγματοποίησε επίσκεψη στις δύο οικονομικά ισχυρότερες χώρες της Ασίας, στην Ιαπωνία και την Κίνα, για να τους ζητήσει να συμμετάσχουν στις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας κατά του Ιράν.

Ο αμερικανός υπουργός εξασφάλισε τη συγκατάθεση της Ιαπωνίας, όχι όμως και της Κίνας.

Οι τιμές του αργού υποχώρησαν αργά χθες το βράδυ έπειτα από τις πληροφορίες περί αναβολής του ευρωπαϊκού εμπάργκο που δημοσίευσε το Bloomberg. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού υποχώρησε κατά 1,8% στα 99,10 δολάρια το βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 30 Δεκεμβρίου.

Το πρωί της Παρασκευής, ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν στις διεθνείς αγορές λόγω της ανανεωμένης αισιοδοξίας για υπέρβαση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη - η αισιοδοξία αποδίδεται στη χθεσινή διαπίστωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη «σταθεροποιείται» και στην υπόσχεσή του για περαιτέρω μέτρα εκ μέρους της Ευρωτράπεζας για την τόνωση της ρευστότητας και της ανάπτυξης.

Ετσι, στις 10 ώρα Ελλάδος στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού ανέκαμπτε κατά 85 σεντς και είχε φθάσει στα 99,95 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του Brent ανέκαμπτε στα 112,19 δολάρια το βαρέλι, 93 σεντς υψηλότερα από την τιμή στην οποία είχε διαμορφωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης...

BHMA



Read more...

Μήνυμα Μέρκελ στην Αθήνα μέσω Βεστερβέλε

Εκτάκτως στην Αθήνα ο Γερμανός υπ.Εξωτερικών


http://img.protothema.gr/3D0AFE1CB97D2902BFD7650AEA1DADD4.jpg

Στην Αθήνα αναμένεται την Κυριακή 15 Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βεστερβέλε θα παραμείνει στην ελληνική πρωτεύουσα για 48 ώρες. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών έρχεται στην Αθήνα έπειτα από πρόταση που του είχε απευθύνει ο έλληνας ομόλογός του Σταύρος Δήμας στις 29 Νοεμβρίου όταν είχε επισκεφτεί το Βερολίνο.

Το γεγονός ότι ο κ. Βεστερβέλε έρχεται στην Αθήνα σε μια περίοδο κατά την οποία κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του PSI και μάλιστα για διήμερη επίσκεψη, μεταφράζεται και σαν έμμεση στήριξη του Βερολίνου προς την ελληνική κυβέρνηση.

Δεν αποκλείεται ο γερμανός υπουργός να μεταφέρει κάποιου είδους μήνυμα της Αγκελα Μέρκελ προς τον Λουκά Παπαδήμο, ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν στο περιθώριο της επίσκεψής του θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.
Read more...

Διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά για μεγάλες οφειλές ξεκίνησε η ΔΕΗ

«Δεν μπορούμε να παραβούμε το νόμο»


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Εντολές για διακοπή της ηλεκτροδότηση σε νοικοκυριά που έχουν μεγάλες οφειλές άρχισε να δίνει η ΔΕΗ. Σύμφωνα με την Επιχείρηση, οι διακοπές ρεύματος δεν αφορούν καταναλωτές που δεν έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς με το τέλος για τα ακίνητα, καθώς δεν έχει συμπληρωθεί το χρονικό όριο των 80 ημερών που έχουν περιθώριο για να πληρώσουν. «Σύντομα, όμως, θα αρχίσει να ισχύει κι αυτό και εφόσον προβλέπεται από το νόμο, η ΔΕΗ δεν μπορεί να παρανομήσει» δήλωσε ο σύμβουλος επικοινωνίας Κ.Στεργιώτης.

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Παρασκευής, ο Κ.Στεργώτης κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για διακοπές ηλεκτροδότησης στην Καλαμάτα ανέφερε: «Δίνουμε εντολή να κοπεί το ρεύμα σε εκείνους που δεν έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουν μεγάλα χρέη.

»Οι συγκεκριμένες διακοπές δεν έχουν σχέση με τη μη πληρωμή του τέλους ακινήτων, καθώς το 80ημερο δεν έχει εξαντληθεί, αλλά σύντομα μέσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να ισχύει».

Ο Κ.Στεργώτης δήλωσε ότι εφόσον προβλέπεται από το νόμο, «δεν μπορούμε να παραβιάσουμε τη νομοθεσία» και πρόσθεσε: «Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό, αλλά είναι και εμπόρευμα με μεγάλο κόστος παραγωγής. Δεν πρέπει να ενθαρρύνουμε εκείνους που δεν πληρώνουν εκ συστήματος», γιατί θα κληθούν άλλοι να πληρώσουν τις απώλειες.

Σε ερώτηση για τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν, σημείωσε πως η ΔΕΗ έχει το φθηνότερο ρεύμα της ευρωζώνης και από τα φθηνότερα στις 27 χώρες της ΕΕ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Λέει και στον Πρόεδρο ότι φεύγει ο Γιώργος

Μετά τον Παπαδήμο και τους κορυφαίους…


http://img.protothema.gr/A81129B716C850913137EC34FB4AC067.jpg

Για την πρόθεσή του να μην αποχωρήσει άμεσα από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και από την ηγεσία του κόμματος τον Μάρτιο θα ενημερώσει σήμερα τον Κάρολο Παπούλια ο Γιώργος Παπανδρέου.

Από χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ενημερώσει τον Λουκά Παπαδήμο και τους κορυφαίους του κόμματός του (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ).

Μιλώντας με τους τελευταίους στο τηλέφωνο τους κάλεσε να μην επιμείνουν στην άμεση αλλαγή σκυτάλης, για να μη διαταραχθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λουκάς Παπαδήμος έχει ξεκαθαρίσει πως δε θα δεχθεί καθυστέρηση του κυβερνητικού έργου. Πλησιάζει έτσι το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γιώργος Παπανδρέου θα παραιτηθεί από την ΚΟ ώστε το ΠΑΣΟΚ να εκλέξει άμεσα νέο υποψήφιο πρωθυπουργό. Ο οποίος, αν προχωρήσουν και οι διεργασίες μεταξύ των δελφίνων, θα είναι και ο μόνος υποψήφιος για την αλλαγή σελίδας και στο κόμμα.

Οι σχετικές διεργασίες βρίσκονται στο «κόκκινο», αφού ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει διαμηνύσει ότι δε θα επιτρέψει το διχασμό του ΠΑΣΟΚ σε μνημονιακούς και αντιπμνημονιακούς. «Όλοι πρέπει να έχουμε συναίσθηση του ρόλου μας» επισημαίνουν οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών. Ούτε όμως και τη μετατροπή της αλλαγής ηγεσίας σε μία πασαρέλα υποψηφίων. Άλλωστε, για να είναι κάποιος υποψήφιος χρειάζεται 100 υπογραφές μελών του εθνικού συμβουλίου.

Οι τελικές αποφάσεις και το που πηγαίνουν τα πράγματα θα διαφανούν σήμερα το απόγευμα στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου. «Αν κάποιοι επιμείνουν να εκλέξουν αρχηγό σε δέκα μέρες θα αναλάβουν την ευθύνη αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης» είναι το μήνυμα της Ιπποκράτους.

Ήδη, πολλοί βουλευτές που στηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου έχουν δηλώσει ότι θα σταματήσουν να ψηφίζουν τις διαρθρωτικές αλλαγές στη Βουλή.

Read more...

Ιστορικός συμβιβασμός Γιώργου με δελφίνους: Ανακοινώνει παραίτηση και φεύγει το Μάρτιο









Ιστορικός συμβιβασμός Γιώργου με δελφίνους: Ανακοινώνει παραίτηση και φεύγει το Μάρτιο
Την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων για το PSI και τη δανειακή σύμβαση επικαλείται ο Γιώργος Παπανδρέου στην άτυπη διαπραγμάτευση με τους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι ζητούν την αποχώρησή του άμεσα.

Με τον τρόπο αυτό αφήνει να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν είναι δυνατόν οι αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ να δρομολογηθούν πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου- αρχές Μαρτίου, οπότε και θα υπογραφεί η δανειακή σύβαση.

Σημειώνουμε ότι όταν μιλάμε για αλλαγή ηγεσίας, εννούμε ότι αυτή θα γίνει από τη βάση. Οποαδήποτε άλλη πρόταση όπως πχ εκλογή προέδρου από ένα σώμα ενδιάμεσο του Εθνικιού Συμβουλίου και του Συνεδρίου, είναι σαφές ότι δεν θα έχει καμιά τύχη.

Ο Γιώργος δεν οδηγείται σε αυτή την επιλογή ιδία θελήσει. Επιθυμία του είναι πάντα να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ως το καλοκαίρι, ωστόσο οι πιέσεις που ασκούνται είναι ασφυκτικές.

Για τον λόγο αυτό εμφανίζεται διατεθειμένος να υποχωρήσει και από την πρόταση για μεταβατική δυαρχία και εκλογή προέδρου μετά τις εθνικές εκλογές.

Σε συνομιλίες του με στενούς του συνεργάτες, επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να ασχολείται με τα εσωκομματικά του την ώρα που θα γίνονται διαπραγματεύσεις για τη δανεική συμφωνία. Από την πλευρά Παπανδρέου, αναφέρεται σαν παράδειγμα ότι η 29η Ιανουαρίου- ημερομηνία που πρότεινε για την ανάδειξη νέου αρχηγού ο (βενιζελικός) Πάρις Κουκουλόπουλος, συμπίπτει με τη Σύνοδο Κορυφής. Και προσθέτει ότι κάτι τέτοιο είναι εντελώς παράλογο.

Ταυτοχρόνως, οι «προεδρικοί» επισημαίνουν ότι το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων δεν εξαρτάται μόνον από το ΠΑΣΟΚ, καθώς τρέχουν πολλά και σημαντικά θέματα που ενδεχομένως διαμορφώσουν διαφορετικό πολιτικό σκηνικό. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση- λένε, όσοι δρομολογήσουν τις εξελίξεις, θα πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες τους.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι δύσκολα δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Εθνικό Συμβούλιο, μετά τη διαφαινόμενη υποχώρηση του Γ, Παπανδρέου, αλλά και τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών όπως ο Χρυσοχοΐδης, η Άννα Διαμαντοπούλου τις προηγούμενες μέρες και ο Γιάννης Ραγκούσης σήμερα, αφού όλοι συμπίπτουν στην έναρξη των διαδικασιών εκλογής νέου προέδρου μετά την ολοκλήρωση του PSI και της δανειακής σύμβασης.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ιστορικός συμβιβασμός επετεύχθη. Βενιζέλος και Λοβέρδος δεν έχουν αντίρρηση να δρομολογηθούν οι διαδικασίες διαδοχής το Μάρτιο
http://newpost.gr
Read more...

Την αποχώρησή του μετά το «κούρεμα» και τη νέα δανειακή σύμβαση αναμένεται να ανακοινώσει ο Γ.Παπανδρέου

Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ το απόγευμα της Παρασκευής
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ το απόγευμα της Παρασκευής (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Με νέα πρόταση θα εμφανιστεί στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το απόγευμα της Παρασκευής ο Γ.Παπανδρέου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ανακοινώσει την απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος και να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του μετά τη συμφωνία για το PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Χρονικά, αυτό τοποθετείται περί τις αρχές Μαρτίου και πριν από τις εκλογές -που βάσει της νέας συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα διεξαχθούν μέσα στον Απρίλιο.

Συγκριτικά με την προηγούμενη πρόταση για διαρχία, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις, η σκέψη αυτή του κ. Παπανδρέου οδηγεί σε επιτάχυνση των διαδικασιών, ωστόσο ασαφές παραμένει εάν θα γίνει αποδεκτή.

Η ίδια σκέψη, πάντως, έχει διατυπωθεί από την Αννα Διαμαντοπούλου στην πρόσφατη επιστολή της προς το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διατύπωσε την άποψη ότι η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου πρέπει να γίνει αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και η νέα δανειακή σύμβαση.

Πάντως, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Παρασκευής, η Σ.Μερεντίτη επέμεινε ότι ο κ. Παπανδρέου έπρεπε να είχε παραιτηθεί ήδη, καθώς «η θητεία του έχει λήξει ήδη» και ζήτησε εφαρμογή του καταστατικού άμεσα, δηλαδή «σε μια - δυο εβδομάδες».

Ερωτηθείσα εάν θα πρέπει οι υποψήφιοι για τη διαδοχή να παραιτηθούν από την κυβέρνηση, η κ. Μερεντίτη εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο Ευ.Βενιζέλος μπορεί και θα τα καταφέρει» σε όλες του τις υποχρεώσεις.

Κατόπιν αυτών, η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Νωρίτερα το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Χθες, Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε εκτάκτως με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αν και η συνάντησή τους ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παραιτήθηκε και καπάκι διόρισε τον Θέο στην Βουλή!

Διπλό σκάνδαλο από Γιώργο



http://img.protothema.gr/65485B5760F6B9F02DBCF6554E85ABE1.jpg

Το μέγα ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου που έχει αποκαλύψει το Πρώτο Θέμα με επίκεντρο τον υπάκουο “κηπουρό” κ. Κώστα Θέο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο.

Κι αυτό γιατί εκτός από αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στη Βουλή με αποδοχές της τάξης των 9.000 ευρώ μηνιαίως, ο κ. Θέος είναι πλέον και διορισμένος από τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου υπάλληλος στην Βουλή και, μάλιστα, στο γραφείο του ίδιου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ!

Το ακόμη πιο εκπληκτικό είναι πως ο κ. Θέος διορίστηκε στη Βουλή μόλις …μία μέρα μετά την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία της χώρας! ‘Όπως προκύπτει από το υπ’ αριθμόν 457 ΦΕΚ της Εφημερίδας της Κυβέρνησης με ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου 2012 “Με την 11104/7309/13−12−2011 απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων διορίζεται, από 11 Νοεμβρίου 2011, στο Γραφείο του Προέδρου της πρώτης κατά σειρά δυνάμεως Κ.Ο. του «Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος», Γιώργου Α. Παπανδρέου στη Βουλή, μετά την κατά νόμο πρόταση του, σε υπάρχουσα κενή οργανική θέση μετακλητού υπαλλήλου …ο Κωνσταντίνος Θέος του Ζήση (Α.Δ.Τ.: AH 520167), με Α΄ βαθμό και 10ο Μ.Κ., όπως τούτο ισχύει για τους υπαλλήλους της Βουλής της ΠΕ5 μισθολογικής κατηγορίας”.

Δηλαδή, εκείνες τις δραματικές ώρες και μέρες, κατά τις οποίες το Βερολίνο και το Παρίσι έδειχναν στην Ελλάδα την έξοδο από το ευρώ και οι πολίτες παρακολουθούσαν με αγωνία τις προσπάθειες συγκρότησης μιας νέας κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε πρώτο μέλημα, μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της χώρας, να εξασφαλίσει τον κ. Θέο στο γραφείο του στην Βουλή!

Όλα αυτά ενώ ακόμη δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση στις αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος σχετικά με την προκλητική αμοιβή που έχει στην ΔΕΗ ο κ. Κώστας Θέος με βασικό, βεβαίως, προσόν του τη στενή σχέση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ…

Σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύεται σήμερα και στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", ενώ αναμένεται ανακοίνωση της Βουλής, σύμφωνα με την οποία ο κ. Θέος έχει παραιτηθεί από την αρχή του νέου έτους και έχει σταματήσει να μισθοδοτείται

Read more...

Εκλογές από τη βάση μόλις «κλείσουν» PSI και νέα σύμβαση ζητεί ο Γ.Ραγκούσης

«Όπως ορίζει το Καταστατικό»


Ο ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης
Ο ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Υπέρ της εκλογής προέδρου, όπως ορίζει το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ και μόλις οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, τάσσεται ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης, σύμφωνα με όσα είπε σε ενημερωτική συνάντηση που είχε με πολιτικούς συντάκτες εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το Σάββατο και την Κυριακή.

Μάλιστα, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι επιφυλάσσεται για τη στάση του, σε περίπτωση που το Εθνικό Συμβούλιο αποδεχθεί παράκαμψη των προβλεπομένων, από το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, διαδικασιών.

Θεωρώντας ότι προέχει η Ελλάδα και μετά η «δημοκρατική παράταξη», ο κ. Ραγκούσης θέτει τρεις προτεραιότητες:

* Ολοκλήρωση του PSI και της δανειακής σύμβασης, όπως ήδη έχει προτείνει από τις 27 Δεκεμβρίου 2011, ημέρα κοινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και μελών της κυβέρνησης προερχομένων από το Κίνημα.

Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης ως χρόνος ολοκλήρωσης των προαναφερθέντων πρέπει να θεωρείται η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο των παραπάνω, καθώς, όπως ενημέρωσε ακόμα και μετά την ψήφισή τους από τη Βουλή ακολουθούν και ορισμένες άλλες διαδικασίες.

Ως χρόνο ολοκλήρωσης του PSI και της δανειακής σύμβασης, ο κ. Ραγκούσης θεωρεί τις αρχές Μαρτίου ή λίγο νωρίτερα.

* Προετοιμασία, παράλληλα με τις διαδικασίες ολοκλήρωσης του PSI και της δανειακής σύμβασης, της «ανοιχτής στην κοινωνία» Εθνικής Συνδιάσκεψης «λογοδοσίας και πολιτικών θέσεων».

* Αμέσως μετά το PSI και την δανειακή σύμβαση, έναρξη των προβλεπόμενων από το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ διαδικασιών.

Ο κ. Ραγκούσης είπε ότι το βασικό ερώτημα που τίθεται στο ΠΑΣΟΚ είναι αν θα συνεχίσει να είναι δημοκρατικό κόμμα ή αν θα μετατραπεί σε ένα κόμμα «προυχόντων».

«Έχω ακούσει και προτάσεις μη τήρησης του Καταστατικού» είπε ο κ. Ραγκούσης, προσθέτοντας ότι για τον ίδιο είναι αδιανόητο να γίνει κάτι τέτοιο, ενώ πρόσθεσε ότι «ούτε έκτακτες συνθήκες υπάρχουν, ούτε καμία ανώτερη βία».

Το ΠΑΣΟΚ έχει τον χρόνο να οργανώσει καταστατικά τη διαδικασία, είπε ο κ. Ραγκούσης, προτείνοντας το άμεσο άνοιγμα «ηλεκτρονικού καταλόγου» και υποβολής δηλώσεων, για συμμετοχή στο «εκλέγειν».

Ερωτηθείς για το αν η προσέλευση των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ για εκλογή προέδρου θα είναι ανάλογη με εκείνη του 2007, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί, τονίζοντας, ωστόσο, ότι σημασία έχει η διαδικασία αυτή καθ' αυτή με την έννοια να μην αποκλειστεί η βάση του ΠΑΣΟΚ, και όχι ο αριθμός των προσερχομένων.

«Εξάλλου και στις εθνικές εκλογές θα βρούμε λιγότερα ψηφοδέλτια (υπέρ του ΠΑΣΟΚ) στις κάλπες» πρόσθεσε ο Ραγκούσης, ενώ τόνισε ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι υπουργοί.

Στην ερώτηση αν ο ίδιος θα θέσει υποψηφιότητα είπε ότι «έχω απαντήσει», ενώ στην τελευταία ερώτηση που του ετέθη σχετικά με τις σχέσεις του με την Α. Διαμαντοπούλου και τον Α. Λοβέρδο, σημείωσε: «Ό,τι ίσχυε την πρώτη μέρα, ισχύει και σήμερα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Τί απαντούν ΚΚΕ – ΛΑΟΣ – ΣΥΡΙΖΑ για το κρατικό χρήμα

Δηλώσεις «μετάνοιας» με πολλά «αλλά»


http://img.protothema.gr/FAA61C23E5887A7FB92A4ECA96FDB468.jpg

Στα όρια της υποκρισίας κινήθηκε σύσσωμο το πολιτικό σύστημα αναφορικά με την αποκάλυψη του protothema.gr για την αύξηση κατά σχεδόν 6 εκατομμύρια της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων το 2011 σε σχέση με το 2010 καθώς μόνο μπροστά στην δημόσια κατακραυγή έσπευσε να δηλώσει «έκπληκτο» και να ζητήσει δραστική περικοπή των σχετικών κονδυλίων.

Πιο αναλυτικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος χαρακτήρισε άτοπη και άκαιρη την αύξηση της χρηματοδότησης των κομμάτων, επισημαίνοντας πως «δεν την εγκρίνει». Πρόσθεσε όμως ότι «Άκουσα, από κάποιο συνάδελφο του ΠΑΣΟΚ ότι είναι εναντίον της χρηματοδότησης των κομμάτων. Είναι πολύ εύκολο να το λες αυτό και πολύ αβανταδόρικο, ιδιαίτερα παραμονές εξελίξεων στο κόμμα. Όσοι δεν θέλουν να χρηματοδοτούνται τα κόμματα από το κράτος να μας πουν από πού θα χρηματοδοτούνται. Αν θέλουμε την κατάργηση της χρηματοδότησης των κομμάτων από το κράτος και θέλουμε να είμαστε σοβαροί, πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση από τους ιδιώτες με διαδικασίες διαφανείς και κυρώσεις τρομακτικές, και αυτό να συμφωνηθεί και να τηρηθεί από όλους». Επιπροσθέτως, και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως «εντυπωσιάστηκε» από το γεγονός ότι αυξήθηκε το κρατικό χρήμα που οδηγήθηκε στα ταμεία των κομμάτων.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο γενικός διευθυντής του κόμματος Θανάσης Σκόρδας υποστήριξε πως είναι «τουλάχιστον ανεύθυνο να δίνονται από υπεύθυνες αρχές λανθασμένα στοιχεία σ' ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Σ' ό,τι αφορά τη ΝΔ τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρονται στα ποσά που θα μπορούσε να πάρει και όχι αυτά που πήρε τελικά» και πρόσθεσε «Η αλήθεια είναι ότι για το 2011 η ΝΔ εισέπραξε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ λιγότερα από ό,τι το 2010. Συγκεκριμένα το 2010 εισέπραξε συνολικά 15.056.167, ενώ το 2011 εισέπραξε 12.749.671 ευρώ. Εκ των οποίων τα 11.350.970 ευρώ δεν έφθασαν ποτέ στο ταμείο του κόμματος, καθώς παρακρατήθηκαν για την εξυπηρέτηση υφιστάμενων δανείων».

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «Το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης δεν καθορίζεται από τα κόμματα, όπως ψευδέστατα διαδίδουν τα ΜΜΕ κάνοντας λόγο για αυξήσεις, όταν μάλιστα μέρος της δεν έχει δοθεί. Καθορίζεται από νόμο του 2002 και το ετήσιο ύψος της αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με το ύψος του κάθε φορά κρατικού προϋπολογισμού». Τονίζει πως «δεν θα είχε αντίρρηση να δεχτεί τη μείωση της κρατικής επιδότησης για λόγους αλληλεγγύης στο λαό που δεινοπαθεί παρόλο που την κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει τη χρησιμοποιεί για να ενημερώνει το λαό και να δρα για την οργάνωση της πάλης του» και συμπληρώνει ότι «το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει ζητήσει να μειωθούν δραστικά οι βουλευτικοί μισθοί και να καταργηθούν οι βουλευτικές συντάξεις και αποζημιώσεις».

Ο ΛΑΟΣ σε ανακοίνωση περιορίζεται στο ότι «Μπορούμε και με λιγότερα» και προσθέτει ότι «Αλλά τα χρήματα που δίνονται στα κόμματα ξαναγυρίζουν στην αγορά υπό μορφή μισθών, υπό μορφή αγορών, υπό μορφή ενοικίων κλπ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «Η συζήτηση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων πρέπει να γίνεται υπεύθυνα και ουσιαστικά στη λογική της διαφάνειας και της διασφάλισης της αυτόνομης λειτουργίας των κομμάτων. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την ύπαρξη ενός βελτιωμένου νομοθετικού πλαισίου και ουσιαστικών ελεγκτικών μηχανισμών που θα διασφαλίζουν την πλήρη διαφάνεια και θα εμποδίζουν την παρείσφρηση των ιδιωτικών συμφερόντων στη λειτουργία των κομμάτων».

Από την άλλη όμως υποστηρίζει ότι «Ο τρόπος που διεξάγεται η συζήτηση για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων έχει ως σκοπό να βάλει όλα τα κόμματα στο ίδιο κάδρο: της μίζας, της διαφθοράς, του κρατικοδιαιτισμού και της αδιαφάνειας. Δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι το ίδιο το τμήμα του πολιτικού συστήματος που επί χρόνια έκανε πάρτι με τις σκανδαλώδεις, άδηλες χρηματοδοτήσεις από επιχειρήσεις, το βόλεμα «ημετέρων» σε κρατικές θέσεις και τα εκατομμύρια σε ΜΚΟ, τώρα κάνει «ιερό» αγώνα εναντίον της κρατικής χρηματοδότησης».
Τέλος η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει «• Δραστική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα. Την ώρα που η κοινωνία στενάζει δεν μπορεί να μοιράζει η πολιτεία αρκετά εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία των κομμάτων

• Να μειωθεί αποφασιστικά η βουλευτική αποζημίωση, όπως έχει συμβεί με τους μισθούς όλων όσοι πληρώνονται από το δημόσιο.

• Οι βουλευτές να συνταξιοδοτούνται όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, μόνο από τον επαγγελματικό ασφαλιστικό τους φορέα.

• Να καταργηθεί η αποζημίωση για τη συμμετοχή των βουλευτών στις επιτροπές της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχουν παραιτηθεί από το δικαίωμα αποζημίωσης από τη συμμετοχή στις επιτροπές της Βουλής»

Read more...

Παρατείνεται η καταβολή της πρώτης δόσης για τους ημιυπαίθριους

Ανάλογα της ημερομηνίας υποβολής

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Παράταση της προθεσμίας για την καταβολή της πρώτης δόσης του προστίμου για όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των ημιυπαιθρίων δίνει το ΥΠΕΚΑ με τροπολογία στο σχέδιο νόμου για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «ποινική προστασία του Περιβάλλοντος», ενσωματώνει στην ελληνική έννομη τάξη δύο ευρωπαϊκές Οδηγίες για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος και την διαμόρφωση αποτελεσματικού πλαισίου διαχείρισης αποβλήτων, ενώ εισάγει και ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που αφορούν τους όρους και περιορισμούς δόμησης ακινήτων διαχείρισης αποβλήτων σε εκτός σχεδίου γήπεδα της Αττικής, την υφιστάμενη νομοθεσία για την ρύθμιση των αυθαιρέτων καθώς και την πολεοδομία, την χωροταξία και την αστική ανάπλαση.


Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στην τροπολογία, στην περίπτωση που το ειδικό έντυπο υπολογισμού έχει αποσταλεί έως τις 23 Δεκεμβρίου 2011 η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης παρατείνεται για έναν μήνα από την έναρξη ισχύος του νόμου, εφόσον καταβληθούν και προσαυξήσεις 2% (επί του ποσού της πρώτης δόσης).

Στην περίπτωση που το ειδικό έντυπο δεν έχει αποσταλεί έως τις 23 Δεκεμβρίου 2011 τότε η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του προστίμου είναι δύο μήνες από την ημέρα αποστολής και όχι αργότερα από την 31.3.2012.

Επίσης, για χώρους που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους επιτρέπεται η υπαγωγή στον νόμο για τα αυθαίρετα. Στην περίπτωση αυτή τα ποσά του παραβόλου και των δόσεων του προστίμου τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί συμψηφίζονται.

Στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής κατά τον χρόνο καταβολής της δεύτερης δόσης παρέχεται έκπτωση 8%.

Ακόμη, σύμφωνα με το άρθρο 44 του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε χθες, τα ποσά που καταβάλλονται ως χρηματικά πρόστιμα λόγω παραβάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα απόβλητα και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων και τα οποία απορρέουν από πράξεις ή παραλείψεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) παρακρατούνται κατά τη διαδικασία κατανομής των κεντρικών αυτοτελών πόρων στους ΟΤΑ.

Μάλιστα στην περίπτωση που το πρόστιμο το οποίο επιβλήθηκε οφείλεται σε υπαιτιότητα ή συνυπαιτιότητα των νομικών προσώπων του ΟΤΑ θα είναι δυνατός ο συμψηφισμός οφειλών των ΟΤΑ προς τα πρόσωπα αυτά.




Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πλήρη απευλευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς

Από το 2013 το νέο καθεστώς



Αθήνα
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιo νόμου για την πλήρη απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς, με μετάβαση στονέο καθεστώς από το 2013.

Στόχος του νομοσχεδίου για την ταχυδρομική αγορά είναι ο καθορισμός της μετάβασης σε καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης της ταχυδρομικής αγοράς από 1/1/2013 και στην κάλυψη νομοθετικών κενών που έχουν προκύψει στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, που χρήζουν περαιτέρω ρυθμίσεων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επεισόδιο εναντίον βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε μπαρ στο Παγκράτι

Δέχτηκαν αποδοκιμασίες και αντικείμενα


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Φραστική επίθεση από ομάδα περίπου 20 ατόμων δέχτηκαν περίπου 10-15 βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν συγκεντρωθεί το βράδυ της Πέμπτης σε καφέ-μπαρ στην οδό Σπύρου Μερκούρη στο Παγκράτι, προκειμένου να συζητήσουν τις εσωτερικές διεργασίες στο κόμμα τους.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ομάδα των νεαρών -ως επί το πλείστον- επιτέθηκαν φραστικά εναντίον των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, πέταξαν μπουκαλάκια νερό, γιαούρτια και άλλα αντικείμενα εναντίον τους και αποχώρησαν. Στο σημείο έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις, αφότου όμως είχε αποχωρήσει η ομάδα των αγνώστων και το επεισόδιο είχε λήξει.

Τον τελευταίο καιρό, και εν όψει των κρίσιμων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ συνεδριάσεων του Πολιτικού Συμβουλίου και του Εθνικού Συμβουλίου, έχουν πυκνώσει οι εσωκομματικές διεργασίες, οι οποίες εξελίσσονται σε πολλά επίπεδα, πέρα από τα καθιερωμένα πηγαδάκια στο καφενείο και στο εντευκτήριο της Βουλής, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να λαμβάνουν προσκλήσεις σε γεύματα και σε μπαράκια.

Τουλάχιστον άλλη μία συνάντηση στελεχών του κόμματος έγινε την περασμένη Τρίτη σε εστιατόριο στο Ψυχικό.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

"Αναχρονιστές και μαφιόζοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ!"

Δηλώσεις Τζουμάκα λίγο μετά την δήλωση της υποψηφιότητας του



http://img.protothema.gr/8B23941C1BCE68A9C524F715582580E5.jpg

Λάβρος κατά στελεχών του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Στέφανος Τζουμάκας λίγες ώρες μετά την δήλωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του Κινήματος.

Μιλώντας στο «Marconi Radio» του Βόλου έκανε λόγο για μεταμορφωμένους, αναχρονιστές, για άλλου είδους -πέραν των πολιτικών- δραστηριοτήτων, Σικάγο, μαφία και πολιτική απάτη, εντός του ΠΑΣΟΚ.


Ακούστε ολόκληρη τη δήλωση εδώ

Read more...