Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Για αποσυμφόρηση των Ειρηνοδικείων Τη διαδικασία ειδικής διαμεσολάβησης για υπερχρεωμένους προχωρά το ΥΠΑΝ


Τη διαδικασία ειδικής διαμεσολάβησης για υπερχρεωμένους προχωρά το ΥΠΑΝ
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Τη θέσπιση διαδικασίας ειδικής διαμεσολάβησης στο πλαίσιο του Ν. 3869/2010 (ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά) εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπως αποκαλύπτει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο αρμόδιος υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς.

Το θέμα μελετάται από κοινού με το υπουργείο Δικαιοσύνης και όπως αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, στόχος είναι να επιτευχθεί η ταχύτερη διευθέτηση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ταυτόχρονα να αποσυμφορηθούν τα αρμόδια Ειρηνοδικεία.

«Εφόσον αποφασισθεί η εισαγωγή της ειδικής διαμεσολάβησης ως στάδιο της προδικασίας του Ν. 3869/2010, το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να συνεπάγεται σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τον οφειλέτη, ιδίως ως προς το ζήτημα της αμοιβής του διαμεσολαβητή και της υποχρεωτικότητας της παράστασης δικηγόρου, λαμβάνοντας υπόψη ότι ούτε στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ν. 3869/2010 ενώπιον του Ειρηνοδικείου είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου» αναφέρει ο κ. Σκορδάς.

Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης τονίζει ότι «το υπουργείο θεωρεί ότι θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ως διαμεσολαβητές να χρησιμοποιηθούν και επαγγελματίες άλλων επιστημονικών κλάδων».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, Ηλία Βλαχογιάννη και Ιορδάνη Τζαμτζή για τα προβλήματα που διαπιστώνονται με δεδομένα ότι ο αριθμός των νοικοκυριών που έχουν καταφύγει στα Ειρηνοδικεία της χώρας για αναδιάρθρωση των οφειλών τους ανέρχεται στις 45.000 και το ύψος των οφειλών προς τις τράπεζες φθάνει τα 25 δισ. ευρώ, οι αιτήσεις που υποβάλλονται σήμερα παίρνουν δικάσιμο για το 2017-2020.

Οι βουλευτές επικαλούνται, επίσης, τις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Καταναλωτή, σύμφωνα με τις οποίες οι τράπεζες προτιμούν την κατάληξη των υποθέσεων στα δικαστήρια και όχι στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με συνέπεια από τις 45.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, τον περασμένο Ιούνιο να έχουν καταλήξει σε συμβιβασμό μόλις 5 υποθέσεις.

Στους βουλευτές έχει απαντήσει εγγράφως και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου και ενημερώνει ότι μέχρι σήμερα έχουν διαπιστευθεί συνολικά 105 διαμεσολαβητές, εκ των οποίων 99 για εγχώριες διαφορές και έξι για διασυνοριακές.

Όπως όμως τονίζει, ο αριθμός αυτός πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξετάσεων υποψηφίων διαμεσολαβητών που διενεργούνται από την αρμόδια εξεταστική επιτροπή.

Στις εξετάσεις συμμετέχουν 282 απόφοιτοι των υφιστάμενων τριών Κέντρων Εκπαίδευσης και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβριο.

Ανοιχτό το θέμα των πλειστηριασμών

Την ίδια ώρα, σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου για την επαναφορά του θέματος των πλειστηριασμών, ο κ. Σκορδάς απαντά: «Η αντιμετώπιση του ζητήματος θα γίνει με τη μέγιστη κοινωνική ευαισθησία. Επειδή όμως η εξαετής ισχύς των διατάξεων έχει οδηγήσει σε υποτιμητική κερδοσκοπία με αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων και στην ανέγερση νέων οικοδομών, η Πολιτεία οφείλει να διαμορφώσει ένα πλαίσιο προστασίας για όλους τους πολίτες».

«Σε μια χώρα όπου το 90% των πολιτών διαθέτει ιδιοκτησία ακινήτου, η μέριμνα της Πολιτείας πρέπει να διασφαλίζει την αξία των ακινήτων του συνόλου» τονίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και προσθέτει ότι θα πρέπει επίσης να διασφαλίζεται η ύπαρξη της στεγαστικής πίστης ώστε κάθε νέος πολίτης να δύναται να αποκτήσει ιδιόκτητη κατοικία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Νέο χρονοδιάγραμμα με στόχους ανά μήνα «Ρίξτε λεφτά στην αγορά» ζήτησε ο Κ.Χατζηδάκης από τις Τράπεζες


«Ρίξτε λεφτά στην αγορά» ζήτησε ο Κ.Χατζηδάκης από τις Τράπεζες
Από την συνάντηση Χατζηδάκη με το ΔΣ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να «ρίξουν» ρευστό στην αγορά από την ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ (ΕΤΕΑΝ, Jeremie, κλπ) ζήτησε από τις τράπεζες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ο υπουργός σημείωσε ότι θα τεθεί νέο χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένους στόχους ανά μήνα.

Το χρονοδιάγραμμα και οι στόχοι θα εξειδικευτούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, προκειμένου μέχρι το τέλος του έτους να έχουν συμβασιοποιηθεί από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες 2 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία. Σε αυτό το ποσό, αν προστεθεί και η επιστροφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, τότε τα χρήματα που θα πέσουν στην ελληνική οικονομία θα αγγίξουν τα 8 δισ. ευρώ ή το 5% του ΑΕΠ, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Γ. Ζανιάς ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση με τον υπουργό.

Ο υπουργός σημείωσε πως «πρέπει οι στόχοι να επιτευχθούν και γι' αυτό προσπαθούμε με συγκεκριμένα στοιχεία με τακτικές συναντήσεις με ένα τεφτέρι να γράφει συγκεκριμένα πράγματα που να δεσμεύει και τις δύο πλευρές». Επίσης πρόσθεσε: «Ζητάμε από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να δράσει και να δράσει τώρα. Συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένους στόχους ανά μήνα που θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες μέχρι το τέλος του χρόνου».

Ο υπουργός υπογράμμισε: «Δεν προτιθέμεθα να παραμείνουμε θεατές. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Είμαστε εδώ να ελέγχουμε τις τράπεζες, γιατί και εμάς μας ελέγχει ο ελληνικός λαός. Δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Ζανιάς σημείωσε ότι «η Ένωση προσπαθεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός άσκησης πίεσης στο σύστημα να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να διοχετευθούν χρήματα από αυτή την πηγή. Καταβάλουμε προσπάθεια να έχουν συμβασιοποιηθεί 2 δισ. ευρώ με μόχλευση 1 προς 1 (ΕΤεΑΝ – ΕΣΠΑ και τράπεζες)». Ο ίδιος σημείωσε ότι «τα χρήματα από τα κοινοτικά κονδύλια είναι σημαντικά διότι από αυτά που έχουν δοθεί έχουν μέσω κόστος 4% επιτόκιο το οποίο το βλέπεις στις καταθέσεις και όχι στις χορηγήσεις».

Πάντως, ανέφερε ότι υπάρχει μικρό πρόβλημα ζήτησης γι' αυτά τα δάνεια, γιατί πολλοί δεν τα γνωρίζουν, ενώ από την πλευρά των τραπεζών θα προσπαθήσουν να τα επικοινωνήσουν καλύτερα.

Σχετικά με το θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σημείωσαν ότι «οι Τράπεζες δεν θέλουν να πάρουν τα σπίτια του κόσμου, θέλουν να πάρουν τα χρήματα, τα οποία είναι λεφτά των καταθετών». Επίσης, ανέφεραν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους δανειολήπτες για τη ρύθμιση των ενήμερων δανείων. «Γίνονται πολλές ρυθμίσεις αυτό το διάστημα με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Το θέμα είναι να μην χαθούν χρήματα».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Δύο οι μαθητές ώς τώρα Άνοιξε έπειτα από μισό αιώνα ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο


Άνοιξε έπειτα από μισό αιώνα ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο
Φωτογραφία αρχείου από την Ίμβρο   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Άνοιξε και λειτουργεί ύστερα από μισό αιώνα διακοπή το δημοτικό σχολείο των Άγιων Θεοδώρων στην Ίμβρο, αλλά μόνο δύο μικροί μαθητές έκαναν την εμφάνιση τους. Πρόκειται για παιδιά της ελληνικής κοινότητας του χωριού, το οποίο απέχει περίπου 4 χλμ. από το διοικητικό κέντρο του νησιού. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον άλλα οκτώ παιδιά θα εγγραφούν τις επόμενες ήμερες.

Το κτίριο του σχολείου επισκευάστηκε με έξοδα του Ιδρύματος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία προμήθευσε τα βιβλία και όλο τον σχολικό εξοπλισμό. Το τουρκικό υπουργείο Παιδείας διόρισε δασκάλα την Άννα Κουζουμά, η οποία είχε φύγει από την Ίμβρο πριν από 36 χρόνια και επανήλθε πρόσφατα. Θα διοριστεί και ένας ακόμη δάσκαλος. Διευθύντρια του σχολειού ανέλαβε η Π.Βερβέρη, μόνιμη κάτοικος του νησιού.

Η ιστορία του σχολείου δείχνει την τραγική μοίρα της ελληνικής κοινότητας. Στην Ίμβρο υπάρχουν τέσσερα χωριά με ελληνικής καταγωγής πληθυσμό που κάποτε έφθανε τις 6.000. Σήμερα ζουν περίπου 200 ηλικιωμένοι οι περισσότεροι, καθώς για λόγους οικονομικούς και πολιτικούς μεταναστεύσαν σχεδόν όλοι οι κάτω των 50 χρόνων την δεκαετία του '50 και του '60.

Με την ευκαιρία των εγκαινίων του σχολείου ο δήμαρχος της Ίμβρου Γιουσέλ Ατάλεϊ δήλωσε ότι δίνει μεγάλη προσοχή στη λειτουργιά του και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλης της ελληνικής μειονότητας του νησιού.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ενόχληση στο ΠΑΣΟΚ Αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές μελετά το Μέγαρο Μαξίμου


Αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές μελετά το Μέγαρο Μαξίμου
  (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγές στον τρόπο ανάδειξης των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων επιβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Από την άλλη, ενοχλημένη η Χαριλάου Τρικούπη σχολιάζει ότι «είναι λάθος που ανοίγει η συζήτηση με τέτοιο τρόπο» και προσθέτει ότι τέτοια συζήτηση δεν έγινε στην χθεσινή συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου, άρα «δεν υπάρχει τίποτα».
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» ο κ. Μιχελάκης είπε μεταξύ άλλων: «Είναι σκέψεις του πρωθυπουργού, τις οποίες επεξεργαζόμαστε, προκειμένου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους, που επιθυμούν, εκτός κομματικών πλαισίων με απλή αναλογική.
» Ειδικά για τους δημοτικούς συμβούλους οι δημότες θα μπορούν να ψηφίσουν υποψηφίους που τους θεωρούν άξιους και ικανούς από διαφορετικούς συνδυασμούς. Δηλαδή για πρώτη φορά δεν θα είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν πρόσωπα από μία μόνο παράταξη».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, οι αλλαγές εν όψει δημοτικών εκλογών συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον κ. Μιχελάκη.
Πιο συγκεκριμένα, προωθείται ρύθμιση που θα προβλέπει την κατάρτιση δύο ψηφοδελτίων ενός με όλους τους υποψηφίους δημάρχους, κι ενός με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, με αλφαβητική σειρά.
Οι δήμαρχοι θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο, εφόσον συγκεντρώνουν ποσοστό 42%, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα επαναλαμβάνεται η εκλογική διαδικασία την επόμενη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται με απλή αναλογική από την πρώτη Κυριακή.
Πηγές από το ΠΑΣΟΚ ανέφεραν στο site aftodioikisi.gr ότι «είναι λάθος που ανοίγει η συζήτηση με τέτοιο τρόπο», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει συζήτηση γι’ αυτό το θέμα» και ότι «δεν συζητήθηκε μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου κατά τη χθεσινή συνάντηση».
«Δεν είναι δυνατόν να γίνει οποιαδήποτε κίνηση πριν γίνει συζήτηση στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης» κατέληξαν.

Η συζήτηση προκάλεσε και την πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε σχόλιό του σημειώνει: «Μετά από δεκαετίες, κατά τις οποίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επέμεναν σε ακραία πλειοψηφικά εκλογικά συστήματα που απέδιδαν τα 3/5 των εδρών στον πρώτο συνδυασμό, όποιο κι αν ήταν το ποσοστό του, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ένα κακέκτυπο του κεντρικού δικομματικού συστήματος, ο κ. Μιχελάκης θυμήθηκε την αξιοκρατία και την αναλογική εκπροσώπηση.

» Όχι τυχαία, αφού γνωρίζει ότι στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες θα σαρώσουν το παλιό και φθαρμένο σύστημα των δημάρχων και λοιπών τοπικών «παραγόντων» της συγκυβέρνησης. Και μάλιστα, προτείνει ένα σύστημα το οποίο όχι μόνο δεν είναι αναλογικό, όπως ισχυρίζεται ο κ. Υπουργός, αλλά είναι ακραία πλειοψηφικό, αφού η μεγαλύτερη παράταξη θα μπορεί να εκλέγει το σύνολο των υποψηφίων συμβούλων.
» Τα κίνητρα του κ. Μιχελάκη, αλλά και του Πρωθυπουργού, είναι προφανή ακόμα και για τους πλέον καλόπιστους. Μόνος στόχος τους, να αποπολιτικοποιήσουν τις εκλογές, προκειμένου να διασώσουν τους υποψήφιούς τους από τη λαϊκή οργή που θα τους καταδικάσει και στις αυτοδιοικητικές κάλπες, μέσα από μία πλαστή επιχειρηματολογία περί ανάδειξης κάποιων δήθεν 'άξιων' και 'ικανών'».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στην 30η θέση παγκοσμίως το Σύστημα Υγείας της Ελλάδας



Την ίδια θέση με τη Γερμανία μοιράζεται το Σύστημα Υγείας της Ελλάδας, σύμφωνα με το Bloomberg. Ποια είναι τα καλύτερα παγκοσμίως. Στον πάτο της λίστας οι ΗΠΑ
Τα συστήματα Υγείας 48 χωρών σε όλο τον κόσμο ανέλυσε και βαθμολόγησε το πρακτορείο Bloomberg, αναδεικνύοντας αυτά του Χονγκ Κονγκ, της Σιγκαπούρης και της Ιαπωνίας ως τα καλύτερα παγκοσμίως. Στην ίδια λίστα η Ελλάδα κατέχει την 30η θέση.
Η κάθε χώρα βαθμολογήθηκε με τρία κριτήρια: το προσδόκιμο ζωής, την κατά κεφαλήν δαπάνη στις υπηρεσίες υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ και την κατά κεφαλήν δαπάνη στις υπηρεσίες υγείας σε απόλυτους αριθμούς.
Το Χονγκ Κονγκ καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με το προσδόκιμο ζωής να ξεπερνά τα 83 χρόνια, την κατά κεφαλήν δαπάνη να ανέρχεται στο 3,8% του ΑΕΠ και τη δαπάνη σε απόλυτους αριθμούς στα 1409 δολάρια κατ' άτομο.
Στην τέταρτη θέση τοποθετείται το σύστημα υγείας του Ισραήλ, ενώ στη δεκάδα εντάσσονται και η Ισπανία, η Ιταλία, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Ελβετία και η Σουηδία.
Η Ελλάδα κατέχει την 30η θέση με το προσδόκιμο ζωής να είναι στα 80,7 χρόνια, η κατά κεφαλήν δαπάνη στο 13% του ΑΕΠ και στα 2.864 δολάρια σε απόλυτους αριθμούς.
Την ίδια θέση κατέχει και η Γερμανία, όπου το προσδόκιμο ζωής είναι το ίδιος, το ποσοστό των δαπανών υγείας στο 11,7% του ΑΕΠ και το κατά κεφαλήν κόστος σε απόλυτους αριθμούς στα 4.875 δολάρια.
Στις τελευταίες θέσεις της λίστας, στη 46η θέση, βρέθηκαν οι ΗΠΑ, όπου η νομοθεσία για την καθολική κάλυψη της υγειονομικής περίθλαψης ψηφίστηκε μόλις κατά την προεδρία Ομπάμα και αυτή εξαρτάται ακόμα σε μεγάλο βαθμό από τις εισφορές εργοδοτών και πολιτών.
Οι 48 χώρες, που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα του Bloomberg, επιλέχθηκαν με κριτήρια να έχουν πάνω από πέντε εκατομμύρια κατοίκους πληθυσμό, να έχουν προσδόκιμο ζωής των κατοίκων τουλάχιστον τα 70 χρόνια και το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) να είναι τουλάχιστον 5.000 δολάρια.

Read more...

Συνάντηση Σαμαρά - Κουτσούμπα αύριο...


Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα συναντηθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας την...
Τετάρτη στις 11.00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει το ΚΚΕ, εν όψει των εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και τη σχεδιαζόμενη επέμβαση στη Συρία.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΚΚΕ ο Δ.Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Μπενάμ Μπερούζ, και τον πρέσβη της Κούβας, Οσβάλντο Μαρτίνες.

Την περασμένη Τετάρτη, ο ΓΓ συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ρωσίας Βλαντιμίρ Τσικισνβίλι και με εκπροσώπους της πρεσβείας της Κίνας...

Read more...

Οι «Πυρήνες» ανέλαβαν την ευθύνη για το φάκελο – βόμβα στον δικαστή Μόκκα...




crimenet.gr 

Με ένα τρισέλιδο κείμενο που ανέβηκε στον ιστότοπο Athens Indymedia, η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ανέλαβε την ευθύνη για το φάκελο – βόμβα που ανεφλέγη την Κυριακή το βράδυ στο Χολαργό, στο σπίτι του δικαστικού Δημήτρη Μόκκα.
Στην...
προκήρυξη ιδιαίτερη αναφορά με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κάνουν στο πρόσωπο του εφέτη ανακριτή Δημήτρη Μόκκα που χειρίζεται την υπόθεση της τρομοκρατίας, γιατί παρέτεινε την προφυλάκιση του Γεράσιμου Τσάκαλου, λίγες ώρες πριν από τη λήξη της, ενώ ενδεικτικός είναι ο τίτλος του κειμένου, «Σχέδιο Φοίνικας 5 Φάτε τους Δικαστές».
Να θυμίσουμε, πως ο φάκελος εστάλη λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο, ωστόσο ο ανακριτής τον παρέλαβε την Κυριακή καθώς έλειπε σε διακοπές. Ο φάκελος ανεφλέγη ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κανένας.
Διαβάστε ολόκληρη την προκήρυξη:

Read more...

Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ σε φωτογραφίες...




Σαν σήμερα πριν από ακριβώς 39 χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου στον ημιώροφο του ξενοδοχείου «Κινγκ Τζορτζ» ανακοινώνει την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος και δίνει στη δημοσιότητα την ιδρυτική διακήρυξη.
Νωρίτερα στις ...
6 Αυγούστου 1974 στο Βίντερτουρ της Ελβετίας συγκλήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΚ που αποφάσισε την αυτοδιάλυση του. Στις 16 Αυγούστου ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει στην Ελλάδα και δηλώνει: «Πρέπει να θέσουμε τέρμα στην εξάρτηση από το Πεντάγωνο των HΠA και από το NATΟ».



Μερικές εβδομάδες αργότερα στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 διαβάζει την ανακοίνωση που συνοδεύεται από την Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη με τρίπτυχο: «Εθνική Ανεξαρτησία-Λαϊκή Κυριαρχία-Κοινωνική Απελευθέρωση».



Στην παρουσίαση βρέθηκαν αρκετά στελέχη του ΠΑΚ που ζούσαν μέχρι την πτώση της δικτατορίας στο εξωτερικό όπως και άλλα πρόσωπα με συμμετοχή στον αντιδικτατορικό αγώνα μεταξύ των οποίων ο Σάκης Καράγιωργας. Αρκετοί εντάχθηκαν στο ΠΑΣΟΚ και, αργότερα, εκλέχτηκαν βουλευτές του κόμματος ή άσκησαν υπουργικές θητείες στις μετέπειτα κυβερνήσεις του κόμματος.



Στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου το ΠΑΣΟΚ έλαβε το 13,58% και είδε 13 βουλευτές του να περνούν το κατώφλι της Βουλής. Ωστόσο, ο Ανδρέας Παπανδρέου λίγο έλειψε να μην εκλεγεί όταν το ΠΑΣΟΚ έλαβε μόνο μία έδρα στη Θεσσαλονίκη όπου ήταν υποψήφιος.



Στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έζησαν από κοντά τα γεγονότα μίλησαν σε παλαιότερο ρεπορτάζ του Βήματος για τις ημέρες εκείνου του Σεπτέμβρη. Ο Αθ. Τσούρας, που ήταν Γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑΚ εσωτερικού είπε χαρακτηριστικά:



«Στη 1 το πρωί, όταν είχε ήδη αρχίσει να τρέχει η 3η Σεπτέμβρη ήμαστε στο Καστρί. Κοιτάζαμε κάποιες λεπτομέρειες σε σχέση με το κείμενο που θα διάβαζε ο Αντρέας την ίδια μέρα. Παρακολουθούσαμε ταυτόχρονα όλη τη συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία του Αντρέα με τα στελέχη της παλιότερης γενιάς του ΠΑΚ και της Ένωσης Κέντρου, που διαφωνούσαν σε σχέση με την ονομασία που θα αναγγελλόταν αλλά και με αυτά που ουσία η Ιδρυτική Διακήρυξη θα έλεγε. Στη μεν ονομασία διαφωνούσαν σε σχέση με το "Σοσιαλιστικό", πίστευαν ότι είναι πολύ προχωρημένο για την Ελλάδα. Για τη λέξη "Κίνημα" το συνδύαζαν με συνειρμούς παλιότερων εποχών.



Και πίστευαν κι έλεγαν στον Αντρέα Παπανδρέου ότι έπρεπε να συνεχίσουμε ουσιαστικά την Ένωση Κέντρου. Ταυτόχρονα η ίδια η ουσία της Διακήρυξης έβαζε θέματα κεντρικής διαφωνίας. Περί τη 1.30 τελείωσε αυτό το τελικό κείμενο και δόθηκε για δακτυλογράφηση. Με φώναξε ο Αντρέας. Μου λέει: "Βλέπεις τι γίνεται; Εγώ δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Εγώ δεν ήρθα για να συνεχίσω την Ένωση Κέντρου, ήρθα να κάνω μια μεγάλη Αλλαγή. Αυτό θα ονομαστεί Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Κι αυτά που έλεγα στο ΠΑΚ θα τα πω και τώρα. Είμαι διατεθειμένος να ξεκινήσω μόνο με τους νεολαίους. Θα προχωρήσω μόνο με σας, μόνο με τη νεολαία, με κανέναν άλλο. Άρα λοιπόν θα πας στο ξενοδοχείο το πρωί, μία ώρα πριν ξεκινήσει η εκδήλωση, και θα επιβλέψεις ώστε, έρθουν δεν έρθουν οι παλιότεροι, η πρώτη θέση θα γεμίσει με νεολαίους. Εγώ σ' αυτούς θα μιλήσω, γιατί αυτούς θέλει ο ελληνικός λαός".

Φεύγω από 'κεί κι έρχομαι στη "Σόνια", το παλιό ζαχαροπλαστείο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Παλιά μαζεύονταν το ΠΑΚ εκεί και από τον Αύγουστο του '74, που άρχισε πια κανονικά να προχωράει η αλλαγή, εκεί μαζευόμασταν. Πέρασα κάπου στις 2-2.30 το πρωί. Ήταν εκεί όλοι της Νεολαίας του ΠΑΚ εσωτερικού και συζητάγαμε γι' αυτά. Ο K. Λαλιώτης, ο I. Τζώρτζης, ο Οδ. Λαμπρόπουλος, ο Στ. Μανίκας, ο N. Δημόπουλος, η Μένη Μαλλιώρη, ο N. Παπασμπίρης, η Χριστίνα Κούρτη, η Κατερίνα Φιλίππου, η Μαρία Οικονομοπούλου, ο Μηνάς Σταυρακάκης, ο Γ. Κίρκος, ο Τάσος Λαμπρόπουλος, ο Μιχάλης Τσιγκρής, ο Θανάσης Αλεξόπουλος και ο Θόδωρος Χριστοδουλιάς.




Περί τις 3 το πρωί ήρθαν όλα τα μεγαλύτερα στελέχη του ΠΑΚ, ο Αντ. Λιβάνης, ο I. Χαραλαμπόπουλος, ο Τάκης Τουλούπας, ο Νίκος Βγενόπουλος και άλλοι που εκφράζουν τις αμφιβολίες τους. "Θα πληγεί η δημοκρατική παράταξη αν προχωρήσει". H τελική συζήτηση κράτησε μέχρι τα ξημερώματα. Εμμείναμε στις απόψεις μας.

Το πρωί πήγαμε στο ξενοδοχείο. Ο Ανδρέας ήρθε, ανέβηκε πάνω σ' ένα δωμάτιο στον πρώτο όροφο, μια συνήθεια που δεν εγκατέλειψε ποτέ σε τέτοιες περιπτώσεις. Με φώναξε. "Όλα είναι έτοιμα" του είπα. Και πραγματικά ένα τέταρτο πριν ξεκινήσει ήρθαν όλοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. H συντριπτική πλειονότητα όσων συγκεντρώθηκαν στο "Κινγκς Τζορτζ" ήταν άνθρωποι που προέρχονταν από το ΠΑΚ. Ανθρώποι που πέρα από τον αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία είχαν συγκεκριμένες ιδεολογικοπολιτικές αντιλήψεις. Το ΠΑΚ δεν ήταν μόνο μια αντιστασιακή οργάνωση, ήταν και μια πολιτική οργάνωση».



Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ζαφειρόπουλος θυμήθηκε ότι: «Την 1η Σεπτέμβρη ο Παπανδρέου κάλεσε τα σημαντικά κοινοβουλευτικά στελέχη της Ένωσης Κέντρου στο Καστρί για να τους ανακοινώσει το πολιτικό πλαίσιο της Διακήρυξης και να τους ενημερώσει για τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα, του ΠΑΣΟΚ. Εκεί μαζεύτηκαν όλοι με προεξάρχοντα τον Γιάννη Αλευρά, ο οποίος έπαιζε ένα πολύ σημαντικό ρόλο επιρροής στα στελέχη της Ενωσης Κέντρου και είχε αυξημένο κύρος. Ο Παπανδρέου ζήτησε από εμένα να εκτελέσω χρέη γραμματέως στη συνάντηση και εγώ εμφανίστηκα με τα γένια, τα μαλλιά, το αμπέχονό μου, την επαναστατική μου αμφίεση της εποχής!

Τότε λέει ο Αντρέας: "Μπορούμε σε λίγο να ξεκινήσουμε. Ήρθε ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος, που θα είναι ο γραμματέας της συνάντησης και ο οποίος θα αντιμετωπίσει στην Ηλεία τον Θανάση Κανελλόπουλο". Έτσι εξίσωνε την πολιτική παρουσία ενός άγνωστου και νεότατου στελέχους του ΠΑΚ με την παρουσία του Θανάση Κανελλόπουλου, ο οποίος ήταν ιστορικό στέλεχος της Ένωσης Κέντρου, σπουδαίος πολιτικός, εγκρατής πολυεπιστήμονας και δημοσιογράφος. Αιφνιδιάστηκαν όλοι, γύρισε ο Αλευράς στον νεαρό με τα γένια και του λέει: "Σε παρακαλώ, μικρέ, ποιος είναι ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος;". Κι εκείνος του απαντάει σεμνά: "Εγώ είμαι, κύριε Αλευρά". Παραλίγο να λιποθυμήσουν οι άνθρωποι και ο Αλευράς το διηγείτο ως τον θάνατό του ως ανέκδοτο».

real.gr

Read more...

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ, για την 3η του Σεπτέμβρη...




Το ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου» και το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την 39η επέτειο από την ίδρυση του Κινήματος, διοργανώνουν στις 3 & 4 Σεπτεμβρίου, διήμερο Πολιτικό - Επιστημονικό Συμπόσιο στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος)

Ο ...
τίτλος της διοργάνωσης είναι «Από την μεταπολίτευση στην κρίση | Από την κρίση...



...στην ανασυγκρότηση/ Το ΠΑΣΟΚ και η ελληνική πραγματικότητα 1974- 2014».

Το αναλυτικό πρόγραμμα:

3 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα έναρξης 11:30,

Αίθουσα Ιφιγένεια

Χαιρετισμός του Προέδρου του ΙΣΤΑΜΕ, Χρήστου Δερβένη

Χαιρετισμός του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου

1η Συνεδρία: Το ΠΑΣΟΚ εκφραστής του ριζοσπαστισμού της μεταπολίτευσης
(ώρα έναρξης 12:00 - ώρα λήξης 14:30)

Προεδρείο:

Απόστολος Κακλαμάνης & Παναγιώτης Ρήγας


Εισηγητές:

Ανδρέας Πανταζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης:ΠΑΣΟΚ και κοινωνικοπολιτικός ριζοσπαστισμός 1965-1989

Κώστας Μποτόπουλος, Διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς: Η μακρά και ελικοειδής πορεία προς τη σοσιαλδημοκρατία

Κώστας Σκανδαλίδης,ΠΑΣΟΚ και Κεντροαριστερά: τότε και τώρα

Παναγής Παναγιωτόπουλος,Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ :Ο σοσιαλισμός που δεν θέλαμε: συμβολικές χρήσεις του ριζοσπαστισμού στη Μεταπολίτευση

Δημήτρης Ρέππας, ΠΑΣΟΚ μόνο ως κεντροαριστερά

Πέγκυ Ζαγορίτη, Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης:Μια κριτική αποτίμηση της οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ (2004-2008)

Γιάννης Σουλαδάκης,ΠΑΣΟΚ:Ριζοσπαστικοποίηση ή πολιτικοκοινωνική συνειδητοποίηση

Δημήτρης Μπυρίτης, Οικονομολόγος, στατιστικός:Η νέα γενιά για μια νέα Ελλάδα


2η Συνεδρία: Ο εκδημοκρατισμός του κράτους και των θεσμών
(ώρα έναρξης 15:00 - ώρα λήξης 17:00)


Προεδρείο :

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου & Χρήστος Πρωτόπαπας

Εισηγητές:

Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Αν. Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου ΕΑΠ:Το ΠΑΣΟΚ και οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις της μεταπολίτευσης

Αντώνης Βγόντζας, Νομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού 1993-1996: Νομοθετικές τομές της περιόδου 1981-9 & 1993-2004

Χριστίνα Ακριβοπούλου, Δ.Ν., Δικηγόρος, Ειδική επιστήμων ΔΠΘ:Η "αλλαγή" και η πολιτική των δικαιωμάτων: οικογένεια, πολιτικός γάμος, αμβλώσεις και εργασία

Θανάσης Ξηρός, Δρ. Νομικής, πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών:Από την ενδυνάμωση και την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στην αμφισβήτηση και τη δοκιμασία των μνημονιακών επιλογών. Η επόμενη ημέρα της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ΠΑΣΟΚ

Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα»:ΠΑΣΟΚ και διοικητική μεταρρύθμιση: μια μοιραία σχέση

Πάρις Κουκουλόπουλος: Η συγκρότηση του σύγχρονου κράτους


3ηΣυνεδρία: Παιδεία, Πολιτισμός, Περιβάλλον
(ώρα έναρξης 17:30 - ώρα λήξης 19:30)



Προεδρείο:
Φοίβος Ιωαννίδης & Χαρά Κεφαλίδου


Εισηγητές:


Σήφης Μπουζάκης, Καθηγητής Ιστορίας Νεοελληνικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Πατρών:Διακυβέρνηση και εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μία κριτική αποτίμηση

Πάνος Αναστασιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης: Οι σύγχρονες προκλήσεις για το σχολείο του 21ου αιώνα

Γιάννης Καλογήρου,Καθηγητής Τεχνολογικής Οικονομικής & Βιομηχανικής Στρατηγικής Ε.Μ.Π:Ανασυγκρότηση με επίκεντρο τη γνώση: η στρατηγική σημασία των πανεπιστημίων και των φορέων της έρευνας

Λίνα Μενδώνη, Γενική Γραμματέας υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού:Πολιτισμός, κεντρική πολιτική επιλογή

Βασίλης Βαμβακάς, Λέκτορας Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο ΑΠΘ:Αλλαγή, ατομικισμός και καταναλωτική κουλτούρα

Κώστας Καρτάλης,Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών:Μια συζήτηση για το περιβάλλον, την ενέργεια, την οργάνωση του χώρου και τη νέα πόλη



*Τέλος συνεδριάσεων πρώτης ημέρας



Δεύτερη μέρα

4 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα έναρξης 11:00,
Αίθουσα Ιφιγένεια

4η Συνεδρία: Κράτος και οικονομία πριν και μετά την κρίση
(ώρα έναρξης 11:00 - ώρα λήξης 12:30)

Προεδρείο:

Βασίλης Ράπανος & Παναγιώτης Αλαμάνος


Εισηγητές:

Αναστάσιος Γιαννίτσης, πρώην υπουργός:Ιδεολογία και οικονομικές πολιτικές

Χριστόφορος Σαρδελής,Οικονομολόγος:Τράπεζες και χρηματοδότηση της ανάπτυξης

Νίκος Χριστοδουλάκης,Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην υπουργός:Για μια έξοδο από το μνημόνιο και όχι από το ευρώ

Φίλιππος Σαχινίδης, Η αβέβαιη πορεία μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας

Αρίστος Δοξιάδης,Οικονομολόγος: Κόμματα, επιχειρήσεις, προνόμια και ανταγωνισμός


5η Συνεδρία: Εξωτερική και Ευρωπαϊκή πολιτική
(ώρα έναρξης 13:00 - ώρα λήξης 14:15)



Προεδρείο:

Παρασκευάς Αυγερινός & Συλβάνα Ράπτη
Εισηγητές:

Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών:Η Ευρώπη ως διαχρονική πρόκληση της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας

Λίνα Παπαδοπούλου,Επίκουρη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ:Το ΠΑΣΟΚ και η προοπτική μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας

Ιωάννης Ζαφειρόπουλος,πρώην υφυπουργός Εξωτερικών:Διεθνείς οικονομικές σχέσεις- για την εξωτερική πολιτική του μέλλοντος

Άννυ Ποδηματά, Αντιπρόεδρος του ΕΚ:Η Ελλάδα στη νέα αρχιτεκτονική της ΟΝΕ: Από τη μετάθεση στην ανάληψη ευθύνης


6η Συνεδρία: Η θεμελίωση και η κρίση του κοινωνικού κράτους
(ώρα έναρξης 14:45 - ώρα λήξης 16:00)


Προεδρείο:

Δημήτρης Κρεμαστινός & Αθηνά Δρέττα

Εισηγητές:

Ηλίας Μόσιαλος,Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στοLondonSchoolofEconomicsandPoliticalScience:Γιατί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε ένα δημόσιο σύστημα υγείας;

Γιώργος Κουτρουμάνης: Οι διαρκείς προσπάθειες για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος

Ιωάννης Κουκιάδης,Ομότιμος καθηγητής νομικής ΑΠΘ :Ο επαναπροσδιορισμός της κοινωνικής προστασίας στον αιώνα της οικονομικής παγκοσμιοποίησης

Πασχάλης Αγανίδης,Οικονομολόγος - Υπ. Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης:Η επαναεπινόηση της "αλλαγής" και ο ρόλος των ιδεών στην προοδευτική μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους

7η Συνεδρία: Από την κρίση στην Ανασυγκρότηση
(ώρα έναρξης 16:30 - ώρα λήξης 18:15)


Προεδρείο:

Νάσος Αλευράς & Γιώργος Βερνίκος


Εισηγητές:

Πέτρος Ευθυμίου:Παγκοσμιοποίηση και προοδευτική έξοδος από την κρίση, χωρίς νοσταλγίες και παραμύθια

Βάσω Παπανδρέου:Η Ελλάδα σε κρίση. Οι ευθύνες και η πορεία προς την ανασυγκρότηση. Πως και με ποιους

Νίκος Μπίστης:Το ΠΑΣΟΚ και η άλλη αριστερά: μια δύσκολη σχέση

Νίκος Μαραντζίδης,Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Παν. Μακεδονίας:Η κομματική δημοκρατία σε κρίση: το «μετά»

Κυριάκος Πιερρακάκης,Πολιτικός Επιστήμονας, Υπ. Διδάκτωρ Παν/ου Οξφόρδης:Σοσιαλδημοκρατία: Αποτίμηση και προοπτική ενός υποδείγματος

Γιάννης Βούλγαρης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο:Η ερμηνεία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας ως επίκαιρο πολιτικό διακύβευμα

Επετειακή εκδήλωση


4 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα έναρξης 18:30,
Αίθουσα Αντιγόνη

Σύντομη παρουσίαση των συμπερασμάτων του συμποσίου από τον Πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ Χρήστο Δερβένη

Ομιλία Κώστα Σημίτη

Χαιρετισμός Νίκου Ανδρουλάκη, γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ

Ομιλία Γιώργου Παπανδρέου

Χαιρετισμός Παύλου Χρηστίδη, γραμματέα της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ

Κεντρική Ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου - Οι προοπτικές για τη χώρα και την παράταξη


parapolitiki.com 

Read more...

Με άνοιγμα σε Βενιζέλο- Κουβέλη τα εγκαίνια Λοβέρδου...




Kάλεσμα συνεργασίας στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθώς και στους πέντε ανεξάρτητους βουλευτές που ανήκουν στον χώρο της κεντροαριστεράς, προκειμένου να καταθέσουν από κοινού πρόταση για...
την αναθεώρηση του Συντάγματος, απηύθυνε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Όλοι μαζί είμαστε 49 βουλευτές, ενώ απαιτούνται 50», επεσήμανε κατά τη ομιλία του στα εγκαίνια των κεντρικών γραφείων του κόμματός του, Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα και ζήτησε από όλους «να κάνουν τώρα την αρχή».

Όσον αφορά την ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος, ο πρώην υπουργός έθεσε ως πρώτες προτεραιότητες τις ριζοσπαστικές αλλαγές στη Διοίκηση, τη Δικαιοσύνη και τη συμμετοχή του πολίτη.

Το νέο κόμμα Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα

Στην αναφορά στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε με νόημα πως η Δημοκρατική Παράταξη δεν έχει ιδιοκτήτες, αλλά ανήκει στο 50% του ελληνικού λαού που την πίστεψε και γι αυτό τόνισε, «πρέπει να συναντηθούμε με τους πολίτες αυτούς».

«Όχι όμως», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «ενώνοντας κινδυνεύουσες πολιτικές καριέρες, ή συγκολλώντας πολιτικές αοριστείες και μικρο-πολιτικές προτεραιότητες» για να υπενθυμίσει στο σημείο αυτό την αποτυχία της Συμμαχίας του 1977, που δεν κατάφερε να πείσει τον λαό.

Αν περάσουμε με επιτυχία αυτό το πρώτο στάδιο, εκτίμησε ο επικεφαλής της Συμφωνίας για τη νέα Ελλάδα, τότε θα είναι ανοικτός και σίγουρος ο δρόμος για ένα εκλογικό μέτωπο των δυνάμεων του κέντρου και της κεντροαριστεράς, γιατί «οι πολίτες ζητούν σύγκλιση με βάση ένα κοινό, αναλυτικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα αφορά τους ίδιους και την Ελλάδα, κι όχι ψεύδη, δημαγωγίες, προσωπικές ματαιοδοξίες, τεχνητές συγκολλήσεις και τα συναφή. Ας προχωρήσουμε λοιπόν τώρα, χωρίς καθυστερήσεις και υπεκφυγές».

  iefimerida.gr  

Read more...

Πωλούνται τα προϊόντα «ανάλωση κατά προτίμηση μέχρι...»...



Ξεκίνησαν από τις αρχές του μήνα οι πωλήσεις προϊόντων «περασμένης διατηρησιμότητας», κάτω από συγκεκριμένους όρους, όπως προβλέπεται από τους...
«Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) που αποτελούν μετεξέλιξη του Αγορανομικού Κώδικα. Πρόκειται για τα προϊόντα που αναγράφουν την ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση μέχρι...» και όχι για τα ληγμένα.

Αρκετά μεγάλα σούπερ μάρκετ αρνούνται να διαθέσουν προς πώληση προϊόντα που έχουν ξεπεράσει την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης τους. Ειδικότερα για τα προϊόντα που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους εφαρμόζουν ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης και πωλούνται με μειωμένη τιμή και ειδική σήμανση και στην περίπτωση που δεν διατεθούν αποσύρονται πριν παρέλθει η ημερομηνία λήξης. Επίσης, αρκετά σουπερμάρκετ δεν έχουν τοποθετήσει σε ειδικά ράφια προϊόντα με ημερομηνία που πλησιάζει στη λήξη, ενώ δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση στο απασχολούμενο προσωπικό.

Σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση "Τρόφιμα Περασμένης Διατηρησιμότητας".

Σημειώνεται ότι ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:

α.Τη μία εβδομάδα, στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.

β.Τον ένα μήνα, στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.

γ.Τους τρεις μήνες, στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής.

Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης, ενώ απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε. Τα συγκεκριμένα προϊόντα πωλούνται μόνο σε χαμηλότερη τιμή.

Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο:

α. Έλλειψη πινακίδας με την ένδειξη "Τρόφιμα Περασμένης Διατηρησιμότητας" 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

β. Μη διακριτός διαχωρισμός τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα τρόφιμα 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

γ. Παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

δ. Διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους ομαδικής εστίασης 5.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

ε. Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη "Τρόφιμα Περασμένης Διατηρησιμότητας" σε χαμηλότερη τιμή 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος...

Read more...

Διευκρινίσεις του ΕΟΠΥΥ Πού θα απευθύνονται οι δικαιούχοι του εισιτηρίου ελεύθερης πρόσβασης στην Υγεία


Πού θα απευθύνονται οι δικαιούχοι του εισιτηρίου ελεύθερης πρόσβασης στην Υγεία
Κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων είναι η ασφαλιστική ικανότητα και το εισόδημα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Διευκρινίσεις για όσους ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα για Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Health Voucher), έδωσε ο ΕΟΠΥΥ. Κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων είναι η ασφαλιστική ικανότητα και το εισόδημα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, οι δικαιούχοι του προγράμματος θα πρέπει να απευθύνονται στους παρακάτω παρόχους υπηρεσιών υγείας:

  • Ιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας, με πρόσβαση στις εφαρμογές «ηλεκτρονική παραπομπή» της ΗΔΙΚΑ και «e-dapy» του ΕΟΠΥΥ.
  • Διαγνωστικά εργαστήρια (κέντρα), πολυιατρεία συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ.
  • Μονάδες και υπηρεσίες όπου ασκείται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και εργαστήρια του ΕΣΥ, όπως δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας, αγροτικοί ιατροί κλπ.
Ο ΕΟΠΥΥ τονίζει ότι εξαιρούνται του προγράμματος τα απογευματινά ιατρεία των Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ και οι Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον, ενημερώνει ότι «στο πλαίσιο του προγράμματος δεν κλείνονται ραντεβού για επισκέψεις ή διαγνωστικές εξετάσεις από τα πενταψήφια νούμερα».

Στόχος του προγράμματος είναι η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, καθώς και των προστατευόμενων μελών των οικογενειών τους, σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόληψης.

Μέσω του προγράμματος εκδίδεται ένα εισιτήριο (health voucher) που παρέχει δυνατότητα- δικαίωμα πρόσβασης σε προεπιλεγμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κλινική αξιολόγηση ιατρού και διαγνωστικές εξετάσεις.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συναγερμός στην κυβέρνηση Λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες χωρίς αποζημιώσεις, ζητά η τρόικα


Λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες χωρίς αποζημιώσεις, ζητά η τρόικα
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Νέες φωτιές ανάβει η τρόικα στην κυβέρνηση, απορρίπτοντας ως «μη ρεαλιστικές και βιώσιμες» τις προτάσεις της Αθήνας για εκκαθάριση εν λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ).

Οι εκπρόσωποι των δανειστών προκρίνουν το μοντέλο της πτώχευσης, ζητώντας να κλείσουν οι εταιρείες και να απολυθούν οι εργαζόμενοι χωρίς καν να αποζημιωθούν, όπως αποκάλυψε η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη.

Τις απαιτήσεις αυτές η τρόικα γνωστοποίησε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο υπουργείο Οικονομικών χτες (Δευτέρα) το απόγευμα.

Η κυρία Γεννηματά επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλο και υπό τα νέα δεδομένα έγινε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου με εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών και Αμυνας, και συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Η κυρία Γεννηματά ζήτησε να γίνει παρέμβαση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, ενώ ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι τον συντονισμό των επόμενων βημάτων έχει αναλάβει το γραφείο του πρωθυπουργού.

Μεταφέροντας συνολικά το κλίμα που υπάρχει στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό για το θέμα,  η Φ.Γεννηματά ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, αλλά «πάμε να δώσουμε μάχη και είμαστε όλοι στην ίδια κατεύθυνση».

Η ελληνική πρόταση, ως προς τις αμυντικές βιομηχανίες, προέβλεπε εκκαθάριση εν λειτουργία, διαχωρισμό των εργοστασίων σε στρατιωτικά και πολιτικά, καθώς και κίνητρα εθελουσίας εξόδου.

Η τρόικα που απορρίπτει την πρόταση, ειδικά για τα ΕΑΣ αναφέρει ότι για τη λειτουργία της εταιρείας χρειάζονται 144 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως επισήμανε η κυρία Γεννηματά, η ελληνική πρόταση τεκμηριώνει ότι χρειάζονται 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα επιστραφούν μέσω αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, καθώς επίσης για άλλα 12 εκατομμύρια που αφορούν σε εθελουσία έξοδο για 350 άτομα, ποσό που επίσης δεν θα επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους.

Το χρονικό της απόρριψης


Την αποκάλυψη για τις νέες απαιτήσεις της τρόικας για τις αμυντικές βιομηχανίες έκανε την Τρίτη η ίδια η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη.

Όπως αναφέρουν τα Νέα η αναπληρωτής υπουργός είπε: «Στείλαμε την ερασμένη εβδομάδα πρόταση που ετοιμάσαμε – την είχε κάνει αποδεκτή το υπουργείο Οικονομικών και έδωσε "πράσινο φως" ο Αντώνας Σαμαράς να σταλεί στην τρόικα» είπε η Φώφη Γεννηματά και εξήγησε πως την περασμένη Πέμπτη έγινε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δανειστών. «Ανέβαλαν την απάντηση λέγοντας ότι θέλουν λίγο χρόνο να επεξεργαστούν την πρόταση. Χθες λάβαμε email αναφερόμενο στις τρεις εταιρείες - ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ - που απέρριπτε τις προτάσεις ως "μη ρεαλιστικές" και "μη βιώσιμες"».

Σύμφωνα με τη Φώφη Γεννηματά, η τρόικα ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει το κλείσιμο επιχειρήσεων ακόμη και χωρίς να υπάρξουν αποζημιώσεις στους εργαζόμενους. Η τρόικα προκρίνει το μοντέλο της πτώχευσης.

Πήγες του υπουργείου Περιβάλλοντος διευκρίνιζαν ότι οι δανειστές διαφοροποιούν την περίπτωση της ΛΑΡΚΟ από τις αμυντικές βιομηχανίες και λένε εξετάζεται ακόμη η ελληνική πρόταση με κάποιες διαφοροποιήσεις.

Η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας τόνισε ότι σε συνομιλία της με τον Πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς τής απάντησε: «Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα αλλά πάμε για μάχη».

Η ίδια τόνισε: «Ζήτησα να γίνουν παρεμβάσεις ανώτατο δυνατό επίπεδο γιατί υπό την πίεση επόμενης δόσης αργά ή γρήγορα το θέμα θα έρθει σε αδιέξοδο».

Για τις νέες απαιτήσεις της τρόικας έχει ενημερωθεί εκτός από τον Πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος καθώς και ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια «τεχνοκρατική απάντηση» όπως είπε η Φώφη Γεννηματά ενώ η ίδια επιμένει στα πολιτικά επιχειρήματα υπέρ της αρχικής πρότασης της κυβέρνησης.

«Ειδικά για την ΕΑΣ κάνουν λάθος» τόνισε η Φώφη Γεννηματά. «Υποστηρίζουν ότι χρειάζονται 144 εκατ. ευρώ για να τεθεί σε λειτουργία. Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Εμείς λέμε 30 εκατ. και ότι αυτά θα επιστραφούν στο Δημόσιο μέσα από τη λειτουργία της εταιρείας. Και θέλουμε κ άλλα 12 εκατ. ευρώ για πακέτο εθελουσίας για 350 άτομα επί συνόλου 818 (ΕΑΣ). Η ίδια είπε ότι η εκτίμηση είναι ότι μέσα σε λίγο καιρό η συγκεκριμένη εταιρεία μπορεί να είναι κερδοφόρα.

«Τα όπλα μας είναι τα επιχειρήματα μας» κατέληξε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά.

Πυρ ομαδόν από την Αντιπολίτευση

Newsroom ΔΟΛ

Read more...