Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Ενόχληση στο ΠΑΣΟΚ Αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές μελετά το Μέγαρο Μαξίμου


Αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές μελετά το Μέγαρο Μαξίμου
  (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγές στον τρόπο ανάδειξης των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων επιβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Από την άλλη, ενοχλημένη η Χαριλάου Τρικούπη σχολιάζει ότι «είναι λάθος που ανοίγει η συζήτηση με τέτοιο τρόπο» και προσθέτει ότι τέτοια συζήτηση δεν έγινε στην χθεσινή συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου, άρα «δεν υπάρχει τίποτα».
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» ο κ. Μιχελάκης είπε μεταξύ άλλων: «Είναι σκέψεις του πρωθυπουργού, τις οποίες επεξεργαζόμαστε, προκειμένου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους, που επιθυμούν, εκτός κομματικών πλαισίων με απλή αναλογική.
» Ειδικά για τους δημοτικούς συμβούλους οι δημότες θα μπορούν να ψηφίσουν υποψηφίους που τους θεωρούν άξιους και ικανούς από διαφορετικούς συνδυασμούς. Δηλαδή για πρώτη φορά δεν θα είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν πρόσωπα από μία μόνο παράταξη».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, οι αλλαγές εν όψει δημοτικών εκλογών συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον κ. Μιχελάκη.
Πιο συγκεκριμένα, προωθείται ρύθμιση που θα προβλέπει την κατάρτιση δύο ψηφοδελτίων ενός με όλους τους υποψηφίους δημάρχους, κι ενός με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, με αλφαβητική σειρά.
Οι δήμαρχοι θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο, εφόσον συγκεντρώνουν ποσοστό 42%, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα επαναλαμβάνεται η εκλογική διαδικασία την επόμενη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται με απλή αναλογική από την πρώτη Κυριακή.
Πηγές από το ΠΑΣΟΚ ανέφεραν στο site aftodioikisi.gr ότι «είναι λάθος που ανοίγει η συζήτηση με τέτοιο τρόπο», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει συζήτηση γι’ αυτό το θέμα» και ότι «δεν συζητήθηκε μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου κατά τη χθεσινή συνάντηση».
«Δεν είναι δυνατόν να γίνει οποιαδήποτε κίνηση πριν γίνει συζήτηση στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης» κατέληξαν.

Η συζήτηση προκάλεσε και την πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε σχόλιό του σημειώνει: «Μετά από δεκαετίες, κατά τις οποίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επέμεναν σε ακραία πλειοψηφικά εκλογικά συστήματα που απέδιδαν τα 3/5 των εδρών στον πρώτο συνδυασμό, όποιο κι αν ήταν το ποσοστό του, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ένα κακέκτυπο του κεντρικού δικομματικού συστήματος, ο κ. Μιχελάκης θυμήθηκε την αξιοκρατία και την αναλογική εκπροσώπηση.

» Όχι τυχαία, αφού γνωρίζει ότι στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες θα σαρώσουν το παλιό και φθαρμένο σύστημα των δημάρχων και λοιπών τοπικών «παραγόντων» της συγκυβέρνησης. Και μάλιστα, προτείνει ένα σύστημα το οποίο όχι μόνο δεν είναι αναλογικό, όπως ισχυρίζεται ο κ. Υπουργός, αλλά είναι ακραία πλειοψηφικό, αφού η μεγαλύτερη παράταξη θα μπορεί να εκλέγει το σύνολο των υποψηφίων συμβούλων.
» Τα κίνητρα του κ. Μιχελάκη, αλλά και του Πρωθυπουργού, είναι προφανή ακόμα και για τους πλέον καλόπιστους. Μόνος στόχος τους, να αποπολιτικοποιήσουν τις εκλογές, προκειμένου να διασώσουν τους υποψήφιούς τους από τη λαϊκή οργή που θα τους καταδικάσει και στις αυτοδιοικητικές κάλπες, μέσα από μία πλαστή επιχειρηματολογία περί ανάδειξης κάποιων δήθεν 'άξιων' και 'ικανών'».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: