Τρίτη 19 Ιουλίου 2011
Συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ «Καμπανάκι» Βενιζέλου για την 6η δόση, εν όψει του ελέγχου της τρόικας τον Αύγουστο
Ο υπουργός υποστήριξε πως το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί έως τις 5 Αυγούστου - οπότε θα κλείσει η Βουλή - καθώς στις 16 Αυγούστου αρχίζει από την Τρόικα ο έλεγχος της εφαρμογής των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, ο οποίος είναι κρίσιμος για την διαμόρφωση της Έκθεσης σχετικά με το νέο πακέτο βοήθειας. «Αν αυτή η Έκθεση δεν είναι επαρκής τότε δεν θα εκταμιευθεί η έκτη δόση με ό,τι αυτό συνεπάγεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Αφού ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι έχει πλήρη επίγνωση της πολυπλοκότητας του νομοσχεδίου εξήγησε πως ξεκίνησε άμεσα η κοινοβουλευτική επεξεργασία του δεδομένου ότι είναι αναγκαία η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος εντός των προθεσμιών και με αξιοπιστία.
«Δεν υπάρχει κανένα θέμα αντισυνταγματικότητας», αντέτεινε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος προς την ΝΔ η οποία έθεσε το θέμα αυτό προαναγγέλλοντας ότι θα το φέρει κατά την συζήτηση του νομοθετήματος στην Ολομέλεια. Όπως είπε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θ. Καράογλου υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας όσον αφορά τα άρθρα για τα συνταξιοδοτικά τα οποία πρέπει να ρυθμίζονται σε ξεχωριστά νομοσχέδια. «Αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν» ανταπάντησε ο υπουργός.
Στον προβληματισμό που εξέφρασε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θ. Καράογλου ότι η ρύθμιση για την χορήγηση άδειας των τυχερών παιγνίων στον ΟΠΑΠ είναι εκτός πλαισίου της ΕΕ και επισείει τον άμεσο κίνδυνο νέου προστίμου, απάντησε επίσης ο κ. Βενιζέλος. Όπως είπε ο υπουργός, το θέμα αυτό όπως και πολλά άλλα απασχόλησαν την ΕΕ και υπάρχει συνεννόηση για συντονισμό καθώς θα πρέπει να μας διευκολύνει ώστε να είμαστε συνεπείς στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
«Το κεφάλαιο των τυχερών παιχνιδιών είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αφορά την ενίσχυση της αξίας κι άρα της αγοραστικής δύναμης του ΟΠΑΠ. Ο ΟΠΑΠ είναι χρήσιμος για το πρώτο κύμα ιδιωτικοποιήσεων του Σεπτεμβρίου και για το δεύτερο του Δεκεμβρίου και πρέπει να ολοκληρώσουμε την ενίσχυσή του με πολλούς τρόπους με την παράταση της άδειας που έχει (αυτό σημαίνει έσοδα για το Δημόσιο) και με την χορήγηση της άδειας για τις μηχανές (τα νέα παιχνίδια). Και αυτό σημαίνει άμεσα έσοδα για το Δημόσιο ενώ και η αγοραία αξία του Οργανισμού αυξάνεται. Έχουμε έτσι πολύ καλύτερες πιθανότητες για το δημόσιο ταμείο και πάντως δεν έχουμε κανένα περιθώριο καθυστέρησης» τόνισε αναφερόμενος στο θέμα ο υπουργός Οικονομικών.
Αναφερόμενος στο θέμα της τουριστικής κατοικίας ο κ. Βενιζέλος είπε πως εφόσον άρχισε και διεθνώς η συζήτηση για την πραγματική οικονομία πρέπει τα προνομιακά πεδία για την ανάπτυξη της Οικονομίας - κορυφαία των οποίων είναι ο Τουρισμός - να αναδειχτούν. «Κι η τουριστική κατοικία είναι ένα θέμα που πρέπει να λύσουμε και πρέπει να ψηφιστεί άμεσα» τόνισε.
Επί της αρχής του νομοσχεδίου η ΝΔ καταψηφίζει τονίζοντας πως με το νομοσχέδιο αυτό προωθούνται μέτρα τα οποία οδηγούν σε μεγαλύτερα αδιέξοδα την Οικονομία και την ελληνική οικογένεια αλλά - όπως ξεκαθάρισε ο εισηγητής του κόμματος θα ψηφίσει υπέρ σε ρυθμίσεις που συνδέονται με την ανάπτυξη που έχει ανάγκη η χώρα όπως είναι η τουριστική κατοικία κ.α.
Καθώς όμως εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Παπαδημούλης μίλησε για σκάνδαλο «αφού υλοποιείται μία απευθείας ανάθεση του ΟΠΑΠ στην Ιντραλότ μέχρι το 2012 και το 2013» ο υπουργός Οικονομικών απάντησε σε υψηλούς τόνους λέγοντας ότι τέτοιου είδους «ατεκμηρίωτες προσεγγίσεις τις αντικρούει με απόλυτο τρόπο".
«Αν θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δίνοντας 16.500 μηχανήματα στον ΟΠΑΠ σημαίνει εύνοια σε συμφέροντα τότε η υπονόμευση του ΟΠΑΠ χάριν άλλων συμφερόντων - πχ χάριν των καζίνο ή των ιδιωτών - είναι κάτι κατά κυριολεξία επιλήψιμο» είπε ο κ. Βενιζέλος. «Δεν μας αγγίζουν τα περί συμφερόντων γιατί είμαστε έτσι κι αλλιώς εναντίον των κουλοχέρηδων» απάντησε ο κ. Παπαδημούλης.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος εκ μέρους του ΚΚΕ είπε πως η βασική πλευρά της αντίθεσης του κόμματός του δεν είναι η υποβάθμιση του Κοινοβουλίου αλλά ο προσανατολισμός και το πολιτικό περιεχόμενό του και απέρριψε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι προσπαθεί μέσα από τη διαδικασία να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης, επισημαίνοντας πως αποφεύγει να προσδιορίσει τι είδους κρίση υπάρχει σήμερα.
.tanea.gr
Read more...
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ
Βίλφριντ Μαρτένς. Στην ίδια γραπτή ανακοίνωσή του ο Βέλγος πρώην πρωθυπουργός εξαπολύει ακόμη επίθεση κατά του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και προσωπικά κατά του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Σε ότι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Μαρτένς σημειώνει ότι οι ηγέτες του ΕΛΚ εργάζονται σκληρά προκειμένου να διασφαλίσουν το ευρωπαϊκό συμφέρον και να αντιμετωπίσουν τις διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Εξάλλου, αναφερόμενος στις θέσεις που διατύπωσε πρόσφατα το ΕΣΚ κατά του ΕΛΚ, ο κ. Μαρτένς σημειώνει ότι η σχετική ανακοίνωση του ΕΣΚ πάσχει από «συνοχή και ουσία» και έχει ως μόνο στόχο την επίθεση κατά του ΕΛΚ. «Πρόκειται για μια υπερφίαλη ανακοίνωση η οποία προέκυψε από μια επιφανειακή συνεδρίαση που αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι το ΕΣΚ έχει αρχαϊκή κατανόηση των οικονομικών θεμάτων», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΕΛΚ. Ο κ. Μαρτένς αναφέρει επίσης ότι ο μόνος πρωθυπουργός χώρας της ΕΕ που συνέδεσε το όνομά του με αυτή την επίθεση του ΕΣΚ κατά του ΕΛΚ ήταν ο κ. Παπανδρέου. «Έμεινα έκπληκτος βλέποντας τον κ. Παπανδρέου να ομιλεί εκ μέρους του ΕΣΚ για την έλλειψη πολιτικής βούλησης στην Ευρώπη», σημειώνει ο κ. Μαρτένς. Ο πρόεδρος του ΕΛΚ τονίζει τέλος ότι «αντί να αναλώνεται σε ανούσιους πολιτικούς χειρισμούς με τους Σοσιαλιστές συναδέλφους του, η Ευρώπη αναμένει από τον κ. Παπανδρέου να αφιερώσει όλη την ενέργεια και τον χρόνο του στην εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων και μεταρρυθμίσεων τις οποίες χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα».
Read more...
ΟΤΑΝ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΥΠΟΚΙΝΟΥΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
ΣΤΟ ΦΩΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ Ν.Δ.
Στη δημοσιότητα έδωσε πριν από λίγο η Νέα Δημοκρατία παλαιότερες φωτογραφίες του πρωθυπουργού και και συνεργατών του στελεχών του ΠΑΣΟΚ να υποκινούν και να στηρίζουν κινητοποιήσεις την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση. Αφορμή...
για την κίνηση αυτή της ΝΔ ήταν οι βολές που εξαπέλυσε εναντίον της ο υπουργός Υποδομών. Ο Γιάννης Ραγκούσης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υποκινεί τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί. Στις φωτογραφίες δημοσίευσε η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ο Γιώργος Παπανδρέου: Στις διαδηλώσεις κατά του ασφαλιστικού στις 18 Μαρτίου του 2008 Στις κινητοποιήσεις εναντίον των αποκρατικοποίησεων όπως της ΕΥΑΘ λίγο πριν τις εκλογές του 2009 Σε διαδηλώσεις των αγροτών στο λιμάνι του Πειραιά στις 3 Φεβρουαρίου του 2009 Επίσης φαίνεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε διαδηλώσεις της ΓΕΝΟΠ κατά της περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ στις 26 Φεβρουαρίου του 2008.
Read more...
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ
Read more...
Τα σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας. Κοντά στην επιλεκτική χρεοκοπία...
Ένα έγγραφο – ντοκουμέντο από τις συζητήσεις των αξιωματούχων για την διάσωση της Ελλάδας «έπεσε» στα χέρια του Reuters.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, τρία είναι τα πιο πιθανά σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας:
Το πρώτο και το δεύτερο κάνουν λόγο για... επιλεκτική χρεοκοπία και το τρίτο για εμπλοκή ιδιωτών.
Η πρώτη επιλογή είναι η επαναγορά ελληνικών ομολόγων και οικονομικά κίνητρα από τους δημόσιους φορείς. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης στην βαθμίδα «επιλεκτική χρεοκοπία».
Σύμφωνα με την δεύτερη επιλογή προβλέπεται μετακύλιση του χρέους, που δεν περιλαμβάνει κίνητρα από δημόσιους φορείς. Και αυτή η επιλογή θα υποβάθμιζε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Τέλος, η τρίτη και τελευταία επιλογή βασίζεται στην επιβολή φόρου στον χρηματοπιστωτικό τομέα, χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη χρονική διάρκεια στα δάνεια από τον EFSF ή σε μια αποκεντρωμένη συμφωνία τύπου Βιέννης με τις ιδιωτικές τράπεζες, ειδικά τις ελληνικές που κατέχουν πολλά ελληνικά ομόλογα, ώστε να διατηρήσουν την έκθεσή τους σε αυτά.
Αυτή η λύση δεν αναμένεται να προκαλέσει επιλεκτική χρεοκοπία, σύμφωνα με το έγγραφο.
Read more...
Oι πέντε προτάσεις της Αργεντινής για τη διάσωση της Ελλάδας...
Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής την εποχή της μεγάλης κρίσης χρέους στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, Ντομίνγκο Καβάλλο, σε άρθρο του στο έγκυρο ευρωπαϊκό περιοδικό VOX υποστηρίζει ότι ... η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν εντελώς λανθασμένη.
Υπενθυμίζει ότι η ανάπτυξη που παρουσίασε η Αργεντινή δυο χρόνια μετά την κρίση δεν οφειλόταν στην απεμπλοκή της ισοτιμίας του πέσσο από το δολάριο -και στη ραγδαία υποτίμηση- αλλά σε εξωγενείς οικονομικούς παράγοντες.
Επιπλέον, δίδει πολύτιμες συμβουλές για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα λάθη που έγιναν στην περίπτωση της δικής του χώρας, παρά τις μεγάλες ομοιότητες που παρουσιάζουν οι δυο περιπτώσεις.
Ο κ. Καβάλλο αναφέρεται σε ολόκληρο το ιστορικό της κρίσης στην Αργεντινή και ψέγει ιδιαίτερα τη στάση του διεθνούς παράγοντα -περιλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- που δεν τήρησε τα υπεσχημένα και ώθησε τη χώρα στη χρεοκοπία.
Για το λόγο αυτό τονίζει τη σημασία που έχει για την ελληνική πολιτική ηγεσία να εξασφαλίσει ότι οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ θα δεσμευθούν στο όποιο πρόγραμμα «οργανωμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους» και δε θα το εγκαταλείψουν «στη μέση της διαδρομής».
Ο... οδικός χάρτης που προτείνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής συνίσταται στα εξής πέντε σημεία:
Πρώτον, «ο ευκολότερος τρόπος να πραγματοποιηθεί μια ελληνική αναδιάρθρωση θα ήταν να προσφερθεί μια ανταλλαγή (swap) των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες με άλλα, ονομαστικής αξίας αντίστοιχης με αυτήν που έχουν τα ελληνικά ομόλογα στην αγορά την παραμονή της αναδιάρθρωσης». Πρακτικά, εξηγεί, αυτό σημαίνει ενσωμάτωση του hair-cut (κούρεμα) που ήδη έχουν αποδεχθεί οι αγορές και, ως εκ τούτου, η απώλεια για τους ιδιώτες δε θα είναι σημαντική.
Το δεύτερο σκέλος της πρότασης του κ. Καβάλλο συνίσταται στο να επιτραπεί στις τράπεζες να καθυστερήσουν την εγγραφή των ζημιών τους στα βιβλία από τις αρμόδιες αρχές, «διασπείροντας» την καταγραφή των ζημιών σε ένα εύρος ετών.
Το τρίτο σκέλος της επιχείρησης «αναδιάρθρωση», λέει ο συντάκτης του άρθρου, συνίσταται στην επαναγορά δημοσίου χρέους από την Ελλάδα, με ομόλογα που θα της διατεθούν από τον μηχανισμό σταθερότητας (EFSF), ο οποίος θα λάβει ως εγγύηση ελληνικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν προορισθεί για ιδιωτικοποίηση. Σημειώνει, ωστόσο, πως οι ιδιωτικοποιήσεις δεν πρέπει να γίνουν εσπευσμένα.
Το τέταρτο σκέλος είναι να παραμείνει η Ελλάδα δεσμευμένη στο πρόγραμμα δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα και να δημιουργηθεί ανάπτυξη.
Τέλος, οι ελληνικές κι οι ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τις τράπεζες, οι οποίες αναπόφευκτα θα υποστούν διαφυγή κεφαλαίων στη διάρκεια της διαδικασίας αναδιάρθρωσης.
Read more...
Μοίρασαν 130 χρόνια φυλακή σε έξι για τους «Πυρήνες»...
Εξοντωτικές ποινές, πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που πρότεινε ο εισαγγελέας, επέβαλε το δικαστήριο στους έξι από τους εννέα κατηγορούμενους για την υπόθεση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι. Επεισόδια σημειώθηκαν, μετά το πέρας της διαδικασίας, όταν μπήκαν στην αίθουσα δυνάμεις των ΜΑΤ.
Αφορμή η συμπεριφορά αστυνομικών απέναντι στους γονείς της Κωνσταντίνας Καρακατσάνη, η οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών. Τη στιγμή που... την έπαιρναν από την αίθουσα με χειροπέδες, ο πατέρας της ζήτησε να της μιλήσει, αλλά δεν του το επέτρεψαν. Η μητέρα της έτρεξε κλαίγοντας να μιλήσει στην πρόεδρο του δικαστηρίου, όμως οι αστυνομικοί την απώθησαν και έπεσε κάτω. Εν μεσω αποδοκιμασιών μπήκαν στην αίθουσα αστυνομικές δυνάμεις και επικράτησε χάος.
Οι ποινές
Όσον αφορά στις ποινές, το δικαστήριο δεν επέδειξε καμία επιείκεια και εξάντλησε την αυστηρότητά του, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του "τρομονόμου". Με ομόφωνη απόφαση καταδικάστηκαν: Ο Χάρης Χατζημιχελάκης κατά συγχώνευση σε ποινή κάθειρξης 37 ετών και τεσσάρων μηνών (εκτιτέα 25 έτη), ο Παναγιώτης Αργυρού σε 37 χρόνια (εκτιτέα τα 25), ο Γιώργος Καραγιαννίδης σε 20 χρόνια, ο Παναγιώτης Μασούρας σε 11 χρόνια και έξι μήνες, οι Κωνσταντίνα Καρακατσάνη και Αλέξανδρος Μητρούσιας σε 11 χρόνια.
Σε ποινή κάθειρξης δύο ετών και εννέα μηνών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε ο Μανώλης Γιόσπας, ο οποίος απηλλάγη από τις βασικές κατηγορίες, που αφορούν στην ένταξη στην οργάνωση, αλλά κρίθηκε ένοχος για άλλα αδικήματα που δεν συνδέονται με την οργάνωση, όπως για ληστείες και κλοπές.
Το δικαστήριο απάλλαξε από κάθε κατηγορία λόγω αμφιβολιών τους Ερρίκο Ράλλη και Νίκο Βογιατζάκη.
Για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, έκρινε ένοχους τους: Χάρη Χατζημιχελάκη και Παναγιώτη Αργυρού για μια σειρά κακουργηματικών πράξεων, όπως συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και ηθική αυτουργία στις εκρήξεις στις οικίες των πρώην υπουργών Παναγιώτη Χηνοφώτη και Λούκας Κατσέλη και στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.
Ένοχοι κρίθηκαν οι Γιώργος Καραγιαννίδης, Παναγιώτης Μασούρας, Κωνσταντίνα Καρακατσάνη και Αλέξανδρος Μητρούσιας για: ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και απλή συνδρομή στην έκρηξη που σημειώθηκε στο σπίτι της Λούκας Κατσέλη αλλά και για την κατασκευή και κατοχή του εκρηκτικού μηχανισμού που τοποθετήθηκε στην οικία της πρώην υπουργού. Οι τέσσερις τελευταίοι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι από τις λοιπές κατηγορίες που αφορούσαν τις εκρήξεις στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και της οικίας Χηνοφώτη.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή του δικαστηρίου, οι φυσικοί αυτουργοί όλων των εκρήξεων παραμένουν άγνωστοι.
Για τους Γιόσπα, Μητρούσια και Καρακατσάνη, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφιβικής ηλικίας, δίνοντας τη δυνατότητα για επιβολή μικρότερων ποινών.
Οι δικηγόροι της Κωνσταντίνας Καρακατσάνη υπέβαλαν αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής, για να μην "αποθηκευθούν" στη φυλακή -όπως είπαν- τα καλύτερά της χρόνια, τα οποία δεν επιστρέφονται. Ζήτησαν από τους δικαστές να μην είναι απλώς καταμετρητές ποινών.
Αίτημα αναστολής υπέβαλε και ο Παν. Μασούρας, ενώ ο Αλ. Μητρούσιας αρνήθηκε να υποβάλει ανάλογο αίτημα.
Τα αιτήματα απορρίφθηκαν.
enet.gr
Read more...
Α.Μέρκελ:«Δεν θα υπάρξει εντυπωσιακό βήμα στη Σύνοδο»
Κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ
«Χρειάζεται μία ελεγχόμενη, κατευθυνόμενη διαδικασία βήμα προς βήμα… με στόχο να φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος», τόνισε η Merkel στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου στο Αννόβερο με τον Ρώσο πρόεδρο Dmitry Medvedev. «Αυτό συνεπάγεται μείωση του χρέους και το ερώτημα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Αυτές είναι οι ρίζες του προβλήματος και πρέπει να αντιμετωπιστούν».
Read more...
Η πιο απαισιόδοξη χώρα στον κόσμο η Ελλάδα
Οι γεωγραφικές περιοχές της Ασίας/Ειρηνικού και της Μέσης Ανατολής, παρά την απότομη πτώση τους, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις με 98 και 94 μονάδες, αντίστοιχα. Από την άλλη μεριά, η Ευρώπη με 74 μονάδες και η Βόρεια Αμερική με 81 αποτελούν τις πιο απαισιόδοξες γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη.
Εννέα στις δέκα πιο αισιόδοξες χώρες προέρχονται από την Ασία/Ειρηνικό και Μέση Ανατολή, ενώ οκτώ στις δέκα πιο απαισιόδοξες προέρχονται από την Ευρώπη. Η Ινδία παραμένει η πιο αισιόδοξη χώρα του πλανήτη, με την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, όμως, να "πέφτει" στις 126 μονάδες, ενώ την ακολουθούν οι Φιλιππίνες με 115 και η Ινδονησία με 112. Στην αντίπερα όχθη, βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς, για πρώτη φορά, καταλαμβάνει την τελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης με 41 μονάδες.
Η εντεινόμενη οικονομική ύφεση, σε συνδυασμό με τις γενικευμένες δημόσιες διαμαρτυρίες, "έριξαν" την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη στην Ελλάδα τέσσερις μονάδες, σε σχέση με τον περασμένο τρίμηνο και την οδήγησαν στο χαμηλότερο επίπεδό της. Τις υπόλοιπες τελευταίες θέσεις της Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης συμπληρώνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία (42 μονάδες), η Ουγγαρία (43), η Κροατία (45) και η Ρουμανία (47).
Άλλαξαν συνήθειες
Εννέα στους δέκα Έλληνες καταναλωτές θεωρούν πως η χώρα βρίσκεται σε ύφεση, ενώ εξίσου μεγάλο ποσοστό από αυτούς πιστεύει πως η κρίση θα παραταθεί και τους επόμενους μήνες, που έρχονται. Η μεγαλύτερη ανησυχία των καταναλωτών στην Ευρώπη, το δεύτερο τρίμηνο του 2011, είναι η αύξηση στους λογαριασμούς του νοικοκυριού, ενώ για την Ελλάδα παραμένουν ως πρώτες ανησυχίες η εργασιακή ασφάλεια και η οικονομία, με ποσοστά που είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη (39% και 38%, αντίστοιχα), αποτυπώνοντας το κλίμα ανασφάλειας και προβληματισμού, που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν πως δεν τους περισσεύουν καθόλου χρήματα ανεβαίνει συνεχώς τον τελευταίο χρόνο και πλέον ένας στους τρεις (34%) δηλώνει πως δεν διαθέτει χρήματα, μετά την κάλυψη των βασικών αναγκών του. Επιπλέον, ένα μεγάλο ποσοστό από όσους τελικά περισσεύουν χρήματα, τα ξοδεύει για αποπληρωμή δανείων, πιστωτικών καρτών και άλλων χρεών (35%).
Σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων (91%) αναγκάστηκε να αλλάξει τις αγοραστικές συνήθειές του, εξαιτίας της κρίσης, με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων να έχει μειώσει τα χρήματα, που δαπανά, για τη διασκέδαση εκτός σπιτιού (80%) και για την αγορά νέων ρούχων (75%), ενώ ένα πολύ υψηλό ποσοστό (68%) έχει στραφεί σε φθηνότερα καταναλωτικά προϊόντα, ώστε να καταφέρει να αντεπεξέλθει στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.
Η Παγκόσμια Έρευνα της Nielsen για τη μέτρηση της Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης
Η παγκόσμια, διαδικτυακή έρευνα της Nielsen για τη μέτρηση της Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διεξήχθη από τις 20 Μαΐου έως τις 7 Ιουνίου 2011 και συμμετείχαν πάνω από 31.000 καταναλωτές 56 χωρών, από την Ευρώπη, την Ασία, την Ωκεανία, την Αμερική και τη Μέση Ανατολή. Ο δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης βασίζεται στην ασφάλεια, που νιώθουν οι καταναλωτές στην αγορά εργασίας, στην κατάσταση των οικονομικών τους και στη διαθεσιμότητα ρευστού χρήματος (αγοραστική δύναμη).
Read more...
Μεγάλη φωτιά στα Ιωάννινα - Εκκενώνεται η Πανεπιστημιούπολη
Η φωτιά εκδηλώθηκε σε αγροτική περιοχή του Ασβεστοχωρίου, πιθανότατα από κτηνοτρόφους που ήθελαν να κάψουν τα ξερά χόρτα στα χωράφια τους. Με ανέμους 4,5 - 5 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, η φωτιά ταχύτατα πήρε μεγάλη έκταση και επεκτάθηκε με μεγάλο μέτωπο σε αρκετά χιλιόμετρα μέχρι τώρα καίγοντας χορτολιβαδικές εκτάσεις και θάμνους. Επί τόπου επιχειρούν, 22 πυροσβέστες με εννέα οχήματα και 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρα επιχειρούν τρία καναντέρ.
Το μέτωπο της φωτιάς είναι σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την λίμνη, από την οποία τα αεροσκάφη ανεφοδιάζονται γρήγορα με νερό.
Ένα μέτωπο φωτιάς κινήθηκε και προς σπίτια στο Νεοχωρόπουλο, αλλά ανακόπηκε από πυροσβέστες και κατοίκους. Επίσης ανακόπηκε και ένα δεύτερο μέτωπο προς την Πανεπιστημιούπολη και το Νοσοκομείο, ενώ ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Δήμου, αναπτύχθηκαν στη χωματερή της Δουρούτης για να μην επεκταθεί εκεί το πύρινο μέτωπο, οπότε το σβήσιμό της θα ήταν πολύ δύσκολο.
Πυρκαγιές σε Αιτωλοακαρνανία και Μεσσηνία
Σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά και στην περιοχή Μπαμπίνι Αιτωλοακαρνανίας. Επιχειρούν 12 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρο ένα αεροσκάφος και δυο πετζετέλ.
Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στο Καρνάσι του δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία, που εκδηλώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι. Η πυρκαγιά καίει θαμνώδη και καλλιεργήσιμη έκταση, η οποία στο παρελθόν έχει ξανακαεί.
Read more...
11.200 φάρμακα για τα ταμεία
Έρχεται η θετική λίστα
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου η εφαρμογή του μέτρου αυτού θα αποτελέσει ισχυρή τονωτική ένεση για την οικονομική αιμορραγία του ΕΣΥ, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί υποδιπλασιασμός της σημερινής φαρμακευτικής δαπάνης.
«Στόχος μας είναι το 2012 η φαρμακευτική δαπάνη να μειωθεί ακόμη και στα επίπεδα του 2004. Η θετική λίστα είναι ένα από τα μέτρα που λαμβάνουμε στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής φαρμάκου που ασκούμε» τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Σημειωτέον ότι η φαρμακευτική δαπάνη σήμερα αγγίζει τα 5,4 δισ. ευρώ, ενώ πριν από επτά χρόνια ανερχόταν σε 2,4 δισ. ευρώ.
Τιμές-αναφορές για 11. 200 φάρμακα
Ο κατάλογος με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα αποζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, περιλαμβάνει περίπου 11.200 σκευάσματα ταξινομημένα ανά θεραπευτική κατηγορία - σημειωτέον ότι στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν περίπου 12.500 φάρμακα. Την ταξινόμηση των σκευασμάτων ολοκλήρωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) πριν από δύο εβδομάδες.
Πλέον, και όπως προβλέπει η διαδικασία, οι φαρμακευτικές εταιρίες της χώρας έχουν το δικαίωμα για δέκα ημέρες να εξετάσουν τα δεδομένα, να διαπραγματευθούν με το υπουργείο και να αποφασίσουν εάν θα συνάψουν σχετική συμφωνία ώστε να εισαχθούν τα φάρμακά τους σε αυτή τη λίστα.
Προϋπόθεση μεταξύ άλλων για την εισαγωγή φαρμάκων στη θετική λίστα είναι οι εταιρείες να αποδέχονται την τιμή αναφοράς του φαρμάκου, την οποία θα καθορίζει ο υπουργός Υγείας. Ως τιμή αναφοράς ανά θεραπευτική κατηγορία (π.χ. ογκολογικά ή υπερτασικά φάρμακα) ορίζεται η ανώτατη τιμή που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία - αυτή θα προκύπτει από τον μέσο όρο των τιμών όλων των φαρμάκων, πρωτοτύπων και γενοσήμων, που περιλαμβάνονται σε μία θεραπευτική κατηγορία.
Όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας κ. Αντώνης Δημόπουλος, οι φαρμακευτικές εταιρείες που θα συμφωνήσουν για την εισαγωγή των φαρμάκων τους στη λίστα θα επιβαρύνονται με την επιστροφή του ποσού προς τα ασφαλιστικά ταμεία που θα προκύπτει από τη διαφορά στην περίπτωση που η τιμή του σκευάσματος είναι πάνω από την τιμή αναφοράς που θα καθορίσει το υπουργείο Υγείας.
Λίστα και με «ακριβά» φάρμακα
Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε στη διεύρυνση της λίστας με τα λεγόμενα «ακριβά» φάρμακα. Μέχρι σήμερα αυτή η λίστα περιλάμβανε 89 φάρμακα με πολύ υψηλή τιμή λόγω και των σπάνιων παθήσεων για τις οποίες αυτά προορίζονται, εφεξής όμως θα περιλαμβάνει 130 φάρμακα.
Τα επιπλέον 41 φάρμακα τα οποία θα προστεθούν στη λίστα αφορούν επίσης κοστοβόρες παθήσεις και εκτιμάται ότι με την ένταξή τους θα επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη. Και τούτο διότι, όπως εξήγησε ο κ. Δημόπουλος, κατά τη διακίνηση των λεγόμενων ακριβών φαρμάκων το κέρδος των ιδιωτών φαρμακοποιών είναι περίπου 18%, δηλαδή το μισό του ποσοστού κέρδους που έχουν με την πώληση των άλλων φαρμάκων.
Νέο ωράριο στα φαρμακεία από τον Οκτώβριο
Απελευθερώνεται το ωράριο των φαρμακοποιών από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Λοβέρδος, θα εισάγει σχετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία από 1ης Οκτωβρίου όλα τα φαρμακεία θα λειτουργούν τα απογεύματα Δευτέρας - Τετάρτης καθώς και το Σάββατο.
Τέλος, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα διανείμει τροπολογία για το θέμα του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σύμφωνα με την οποία προτείνεται η δημιουργία επιχειρηματικής ανώνυμης εταιρείας που θα συμμετέχει ως μέτοχος μεταξύ άλλων και το κοινωφελές ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν», προκειμένου να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της πώλησης ή της αξιοποίησης της περιουσίας του.
Read more...
Ο Παπανδρέου μίλησε με τους πολιτικούς αρχηγούς - Προβληματισμός για βέτο
Η κυβέρνηση αποφευγεί επιμελώς να αναφέρει τη λέξη βέτο.
Παράλληλα, φαίνεται να έχει δεσμέυσει και τους υπόλοιπους αρχηγούς να χρησιμοποιήσουν μια ρητορική η οποία ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα με τις διαπραγματεύσεις με τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κρατών.
Η διατυπωθείσα όμως θέση του πρωθυπουργού, η οποία διαρρέεται από τον Γιώργο Καρατζαφέρη ότι εαν δεν επιτευχθεί η επιθυμητη συμφωνία «θα πάρει το αεροπλάνο και θα επιστρέψει στην Αθήνα» ερμηνεύεται από πολλούς πολιτικούς παρατηρητές ως "βέτο" στις αποφάσεις του Συμβουλίου των αρχηγών.
Στο μεταξύ, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος το οποίο συνομίλησε με το Νewpost.gr σημείωσε ότι: «Εμείς τη λέξη βέτο δεν τη λέμε, δεν τη χρησιμοποιούμε».
Τι είπε με τους πολιτικούς αρχηγούς
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου τηλεφώνησε πρώτα στον κ. Καρατζαφέρη , σε ένα τηλεφώνημα που διήρκησε πάνω από 20 λεπτά.
Ο κ. Καρατζαφέρης είπε απ' ό,τι φαίνεται ότι δεν συμφωνεί με την συμμετοχή των ιδιωτών στην μετακύλιση του ελληνικού χρέους.
Στις πέντε και μισή το απόγευμα, ο πρωθυπουργός μίλησε με τον Αντώνη Σαμαρά για μόλις τρία λεπτά, όπου τον ενημέρωσε εν τάχει για τα θέματα που συζητήθηκαν στο συμβούλιο.
Ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και την Αλέκα Παπαρήγα, για περίπου δέκα λεπτά με τον καθένα.
Η κυρία Παπαρήγα επέμεινε στην διαγραφή του χρέους και στην έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο κ. Τσίπρας ζήτησε την έκδοση ευρωομολόγων και τη διαγραφή ενός μέρους χρέους.
Read more...
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑ.ΣΟ.Κ - Προς νεόκοπους Κυβερνητικούς
Η Ελλάδα ζει στον αστερισμό της επιλεκτικής χρεοκοπίας και της γενικευμένης απελπισίας. Οι Ευρωπαίοι δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το ελληνικό χρέος και φοβούνται την ενεργοποίηση εξελίξεων που δεν θα ελέγχουν. Η κυβέρνηση άβουλη και αδρανής και χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο δεν ξέρει πως να ενεργήσει. Οι λεκτικές της εξηγήσεις, επιμελημένα ατυχείς, μας προετοιμάζουν για το χειρότερο, ενώ η εικόνα της υπερβαίνει τα όρια της αποσυντονισμένης ορχήστρας και οι υπουργοί της συναγωνίζονται στην κακοφωνία με μοναδικό σκοπό να δηλώσουν την πολιτική τους παρουσία αδιαφορώντας για τις συνέπειες τόσο στην οικονομία όσο και στην επιδείνωση της καθημερινότητας του χειμαζόμενου Ελληνικού Λαού. Μιλούν για να υπάρχουν και υπάρχουν για να επιβάλλουν το χάος και την αποδιάρθρωση της κοινωνικής συνοχής. Επικαλούνται την συντονισμένη προσπάθεια για την λύση των προβλημάτων και συντονίζουν με τις ενέργειες τους την ακύρωση των πολιτικών τους ανταγωνιστών.
Την ώρα που η χώρα αναζητεί παυσίπονα για τον καρκίνο της, στους ευρωπαίους ηγέτες που παρουσιάζονται κατώτεροι των περιστάσεων, στο εσωτερικό της χώρας επικρατεί αλαλούμ μεταξύ των υπουργών της και ο νυν υπουργός μεταφορών αναιρεί το προεδρικό διάταγμα του τέως υπουργού χωρίς να υπολογίζει το κόστος για την οικονομική και κοινωνική ζωή.
Και το ερώτημα είναι, γνώριζε ο κ. Ραγκούσης ως νεαρός αναρριχώμενος πολιτικός, επειδή ήταν πάντοτε επιλεγμένος και ουδέποτε νομιμοποιημένος με την ψήφο του Ελληνικού Λαού, το περιεχόμενο του Π.Δ.; Ήταν ή δεν ήταν μέχρι πρότινος ένας εκ δυο – τριών βασικών σχεδιαστών της κυβερνητικής πολιτικής και της εφαρμογής της; Συμμετείχε ή όχι στο υπουργικό συμβούλιο μαζί με τον προκάτοχό του;
Οι αποφάσεις των υπουργών εκφράζουν την κυβέρνηση ή τις πεποιθήσεις του; Και τελικά τι προέχει η συλλογική κυβερνητική απόφαση ή το ατομικό γινάτι; Καιρός να καταλάβουν πλέον οι “άκαπνοι πολιτικοί” ότι το υπούργημα δεν κάνει τον υπουργό αλλά ο υπουργός υπηρετεί εκ της θέσεως του το δημόσιο συμφέρον. Άφησε ο κ. Ραγκούσης ένα διάτρητο «Καλλικράτη», με δεκάδες προβλήματα ενώ οι «εμπνεύσεις» για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τη «διαύγεια» οδήγησαν σε τεράστιες καθυστερήσεις. Μπορεί σήμερα, υπό το άγχος, της θεωρούμενης «υποβάθμισης» του, να προχωρά σε ανεξήγητες κινήσεις, που όμως προκαλούν τεράστια προβλήματα όχι μόνο στην Κυβέρνηση αλλά στην ίδια τη χώρα.
Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στον κ. Λοβέρδο αυτό που παρατηρήσαμε σε ανακοίνωση μας στις 31-01-2011: “Το ΠΑΣΟΚ στάθηκε πολύ φιλόξενο για πολλούς, τους οποίους όχι μόνο φιλοξένησε στους κόλπους του αλλά τους εμπιστεύτηκε και υπουργικά αξιώματα. Άσχετα με το ότι το «θυμήθηκαν» αργά και εκ του ασφαλούς. Είναι στοιχειώδης υποχρέωση τους να σέβονται και το κίνημα που τους ανέδειξε και την ιστορία του και κυρίως να διαθέτουν την πολιτική ταπεινότητα για να μην προσβάλλουν την ιστορία του, την κυβερνητική του προσφορά και τα στελέχη του. Η μόνη δικαιολογία για όσους ανακαλύπτουν ότι η αρχή της χρεοκοπίας της χώρας βρίσκεται στη δεκαετία του ’80, είναι ότι τότε δεν ασχολούταν με την πολιτική αλλά με την επαγγελματική τους ανέλιξη.
Ο Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος, αφού «γνωμάτευσε» εκ των υστέρων για το «λεφτά υπάρχουν», απείλησε ότι η Κυβέρνηση μπορεί και να φύγει! Ξεχνώντας προφανώς ότι δεν είναι αυτός που αποφασίζει αλλά και αποδεικνύοντας ότι ελάχιστα λογαριάζει την ετυμηγορία και τη σαφή εντολή του Ελληνικού Λαού στις εκλογές του 2009. Τι δικαιολογία να αναζητήσει όμως κανείς για όσους ανακαλύπτουν σήμερα, προεκλογική δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ; Ίσως η καθημερινή προσπάθεια για την καλλιέργεια του προσωπικού τους προφίλ να είναι σημαντικότερη προτεραιότητα από την προσφορά στον τόπο και την Κυβέρνηση. Τα μέλη όμως και τα στελέχη του κόμματος έχουν και μνήμη έχουν και κρίση!” Αφού συνέβαλλε εδώ και 18 μήνες στην αρνητική πορεία της Κυβέρνησης, προσπαθεί με κενά περιεχομένου φραστικά πυροτεχνήματα, να ευτελίσει, να προκαλέσει και να λοιδορήσει ένα ολόκληρο κίνημα, του οποίου την ιστορία του δεν γνωρίζει. Αλήθεια στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο τι εξυπηρετούν οι δηλώσεις του; Οι ανακοινώσεις της Ν.Δ. δίνουν από μόνες τους την απάντηση.
Υ.Γ. Εμείς κ. Λοβέρδο και μνήμη και κρίση έχουμε. Αλλά πάνω απ' όλα έχουμε αξίες και σταθερούς δεσμούς αλληλεγγύης. Και προπαντός σεβασμό στις αρχές που δηλώνουν ότι δεν μπορεί ο ενοικιαστής να καταλάβει την θέση του ιδιοκτήτη επειδή αυτός είναι φιλόξενος. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι κυρίως πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό. Το διακύβευμα αφορά το μέλλον του Λαού μας και τη δημοκρατία γιατί οι αποφάσεις που τον αφορούν λαμβάνονται ερήμην του. Αυτό που πλέον χρειάζεται ο Ελληνικός Λαός είναι ώριμους πολιτικούς και όχι έφηβους που ανακαλύπτουν τον ιδεολογικό μονόδρομο ως πορεία χειραφέτησης που όμως καθιστά θύμα ένα ολόκληρο Λαό. Ας καταλάβουν ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ το πολιτικό τους μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο. Και το πολιτικό μέλλον του ΠΑΣΟΚ με αυτές τις πολιτικές και τις επιλογές είναι προδικασμένο. Τα προσωπικά τους παιχνίδια δεν ενδιαφέρουν κανέναν.
Read more...
Έλλειψη «συνεκτικού σχεδίου δράσης» για την κρίση επιρρίπτει το ΔΝΤ στην ΕΕ
«Απαραίτητη» η αναθεώρηση διακυβέρνησης
- (Φωτογραφία: ReutersCopyright Reuters
Reuters content is the intellectual property of Reuters Limited. Any copying, republication or redistribution of Reuters content, including by caching, framing or similar means, is expressly prohibited without the prior written consent of Reuters. Reuters shall not be liable for any errors or delays in content, or for any actions taken in reliance thereon. Reuters, Reuters Logo and the Sphere Logo are trademarks and registered trademarks of the Reuters Group of companies around the world. For additional information on Reuters photographic services, please visit the web site at
http://pictures.reuters.com
Αν και το Ταμείο επιφυλάσσεται για το εάν η Ευρωζώνη χρειάζεται οπωσδήποτε μία «ομοσπονδιακού» τύπου δημοσιονομική αρχιτεκτονική, κρίνει ωστόσο απαραίτητη μία σε βάθος αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης στην νομισματική ένωση ώστε να λυθούν οι δομικές της ανεπάρκειες.
To ΔΝΤ επιμένει πως οι χώρες της ΕΕ με υψηλό δημόσιο χρέος και κόστος δανεισμού πρέπει να προχωρήσουν σε αυστηρές διαδικασίες δημοσιονομικής εξυγίανσης, στεκόμενο ιδιαίτερα στην ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης των αδύναμων και των τραπεζών της περιφέρειας, όπως και της εξασφάλισης της πρόσβασής τους σε γραμμές χρηματοδότησης.
Σε μια συζήτηση σχετικά με την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την οικονομία της ζώνης του ευρώ, το διοικητικό συμβούλιο κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους για μια μεγαλύτερη "σαφήνεια" στα αιτήματα που έχουν γίνει στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας.
«Υπό την προϋπόθεση ότι η κρίση στην περιφέρεια (της Νομισματικής Ένωσης) θα περιοριστεί, οι προοπτικές είναι για μια μέτρια ανάπτυξη στο μέλλον», συνεχίζει αναφερόμενο στην κρίση στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Αλλά «σοβαρά προβλήματα στην περιφέρεια που θα εξαπλωθούν προς το κέντρο ανατρέπουν αυτό το σενάριο, με μια έκβαση τελείως απρόβλεπτη και αποτελέσματα μετάδοσης πολύ πιο σημαντικά» από όσο σήμερα, προειδοποιεί το Ταμείο.
Κεντρικότερη ανησυχία είναι το πόσο εύθραυστος εμφανίζεται ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός τομέας.
«Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ εξακολουθεί να παρουσιάζει αδυναμίες» αποφαίνεται το Ταμείο, στην έκθεση του αυτή που εκπονήθηκε πριν τη δημοσιοποίηση των stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Κατά τη συζήτηση τη Δευτέρα για το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης, της οποίας σύντομη επισκόπηση δημοσιεύθηκε σήμερα, τα κράτη μέλη που εκπροσωπούνται στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ κάλεσαν τη ζώνη του ευρώ να δράσει γρήγορα.
Ζήτησαν, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη «σαφήνεια» στα αιτήματα προς τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, που καλούνται να συνεισφέρουν σε ένα νέο σχέδιο διάσωσης για τη χώρα αυτή.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
Read more...
Μια χώρα όμηρος των ταξιτζήδων
Τεράστιο το πλήγμα για τον τουρισμό
Η ταλαιπωρία για τους πολίτες της χώρας και για τους τουρίστες είναι άνευ προηγουμένου, με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας να βρίσκονται σε «κίτρινο» κλοιό.
Μετά το χτεσινό περιστατικό με το κρουαζιερόπλοιο με τους 4.500 τουρίστες που δεν κατάφερε τελικά να δέσει στο λιμάνι του Ηρακλείου, δύο κρουαζιερόπλοια που ήταν προγραμματισμένα να καταπλεύσουν σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά με συνολικά περίπου 5.000 επιβάτες άλλαξαν ρότα.
Πρόκειται για το Harmony της MSC με 2.300 επιβάτες που πήγε στο Ναύπλιο και το Spledure of the Seas με 1.997 επιβάτες που έδεσε στα Χανιά αφού δεν μπορούσε να προσεγγίσει ούτε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το Celebration με σημαία Ποτρτογαλίας κατέπλευσε από Ρόδο κανονικά στον Πειραιά με 1.500 και έφυγε κανονικά για Σαντορίνη, ενώ στα Χανιά είναι το Celebrtity Soltice με 3.136 επιβάτες.
Επίσης τα κρουαζιερόπλοια Ruby Princess και voyazer of the seas με περίπου 7.000 επιβάτες, τροποποίησαν το πρόγραμμά τους και δεν προσέγγισαν την Δευτέρα στον Πειραιά, ενώ πολύωρες καθυστερήσεις στην επιβίβαση και αποβίβασή τους αντιμετώπισαν και οι επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων magesty και cristal της εταιρείας Louis.
Εξαιτίας μάλιστα των κινητοποιήσεων των οδηγών ταξί, ακυρώθηκαν προγραμματισμένες επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ πολλοί τουρίστες ταλαιπωρήθηκαν στη μετάβασή τους προς το αεροδρόμιο, καθώς ήταν υποχρεωμένοι μέχρι το σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά να μετακινηθούν με τα πόδια, ενώ πολλοί άλλοι έχασαν ή κινδύνεψαν να χάσουν την πτήση τους.
Εν μέσω τουριστικής περιόδου, οι οδηγοί ταξί αποφάσισαν πάντως σήμερα την παράταση της απεργίας μέχρι τις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ μέσα στους κόλπους των σωματείων ακούγονται διάφορες προτάσεις, από απεργία διαρκείας ή παράταση των κινητοποιήσεων μέχρι και την Παρασκευή.
Read more...
Μας «σερβίρουν» πάλι τη μερική στάση πληρωμών!
Δήλωση-«βόμβα» του Έβαλντ Νοβότνι της ΕΚΤ
Δύο εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, ο κ. Νοβότνι, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, που αναμετάδωσε η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ανέφερε πως "υπάρχουν μερικές προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν μια πολύ βραχυπρόθεσμη μερική στάση πληρωμών και οι οποίες δεν θα είχαν πραγματικά σημαντικές, αρνητικές συνέπειες". Σύμφωνα με το διοικητή της ΑΚΤ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υπάρχουν πολλές δυνατότητες -από μια ξεκάθαρη στάση πληρωμών μέχρι μια μερική στάση πληρωμών- και αυτό πρέπει να συζητηθεί σοβαρά.
Όπως σημειώνουν παρατηρητές στη Βιέννη, με αυτές τις δηλώσεις του ο κ. Νοβότνι εμφανίζεται να παρεκκλίνει από την πάγια γραμμή της ΕΚΤ ότι μια στάση πληρωμών πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο και ως εκ τούτου παραμένει ασαφές αν ο διοικητής της ΑΚΤ βρίσκεται σε αντίθεση με τον Ζαν Κλοντ Τρισέ ή σηματοδοτεί μια αλλαγή πλεύσης της Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.
Ο ίδιος πάντως ο κ. Νοβότνι, αντιλαμβανόμενος προφανώς τη σύγχυση που προκάλεσε με τη δήλωσή του, έπσευσε, μέσω του εκπροσώπου του, να δηλώσει λίγο αργότερα ότι «βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τη θέση του Ζαν Κλοντ Τρισέ και της ΕΚΤ».
Εν τω μεταξύ, εναλλακτικούς τρόπους εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να διατηρηθούν οι ελληνικές τράπεζες στην επιφάνεια, μετά τις προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι δεν θα είναι σε θέση να τις χρηματοδοτεί, εφόσον τα ελληνικά ομόλογα υποβαθμισθούν από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας, αναφέρει την Τρίτη δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι η διασφάλιση των ελληνικών τραπεζών μπορεί να στοιχίσει επιπλέον 20 δισ. ευρώ για την Ευρωζώνη στο κόστος του πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας, αλλά το μέγεθος της επιβάρυνσης θα εξαρτηθεί από το χρόνο που οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να μείνουν αποκομμένες από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Η μία πρόταση για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμειακού αποθεματικού (cash buffer). Τα κεφάλαια του αποθεματικού αυτού δεν θα δίνονται αναγκαστικά στις τράπεζες, αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για να εγγυώνται άλλες μορφές ενέχυρων που θα δίνονται από τις τράπεζες στην ΕΚΤ. Αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προσφέρει ομόλογα ύψους 30 δισ. ευρώ για το δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, τις οποίες δεν έχει δεχθεί έως τώρα για ενέχυρο η ΕΚΤ. Με επιπλέον εγγυήσεις από το ταμειακό αποθεματικό, τα ομόλογα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερο αποδεκτά από την ΕΚΤ, προσθέτει το δημοσίευμα.
Μία άλλη πρόταση, είναι να εξουσιοδοτήσει η ΕΚΤ την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε η τελευταία να προσφέρει έκτακτη ρευστότητα (emergency liquidity assistance) -πρόκειται για άμεσα δάνεια από την κυβέρνηση, που παρακάμπτουν την ΕΚΤ. Αυτός ο μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από την Ιρλανδία.
Μία τρίτη πρόταση, η οποία φαίνεται να κερδίζει στήριξη, όπως αναφέρουν οι Financial Times, αφορά στο σχέδιο που υποστηρίζεται από ορισμένους αξιωματούχους στο Παρίσι για τη φορολόγηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν προγράμματα στήριξης από την Ευρωζώνη.
Γάλλος αξιωματούχος, ο οποίος μετέχει στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε στην εφημερίδα ότι, σύμφωνα με μία εκδοχή αυτής της πρότασης, τα έσοδα από το φόρο θα πήγαιναν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να δανείζει τα χρήματα σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ή στις εθνικές αρχές που είναι αρμόδιες για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ορισμένοι διαπραγματευτές εξακολουθούν να πιέζουν τη Γερμανία και την Ολλανδία να εγκαταλείψουν σχέδια εμπλοκής των ιδιωτών, που μπορεί να χαρακτηρισθούν ως προσωρινή χρεοκοπία.
Read more...
Τηλεμαραθώνιος του Γιώργου με τους Ευρωπαίους ηγέτες για να πεισθεί ο Τρισέ
Κεντρικό πρόσωπο είναι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ ο οποίος διαφωνεί με τις υπάρχουσες προτάσεις ενώ νωρίτερα επισήμανε ότι η ευθύνη αποφυγής χρεοκοπίας της Ελλάδας εναπόκειται στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ευρωζώνης, σε συνέντευξή του στην σλοβακική εφημερίδα "Hospodarske Noviny".
Εν τω μεταξύ, νέο κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς πρόκειται να πραγματοποιήσει εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, προκειμένου να τους ενημερώσει ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη.
Τα σενάρια
Τρεις επιλογές εξετάζουν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σχετικά με τη συμβολή των ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Οι επιλογές περιγράφονται στο έγγραφο, με ημερομηνία 16 Ιουλίου, σε μορφή πίνακα, όπου σημειώνονται οι συνέπειες που θα υπάρξουν στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, στο ποσό που θα χρειασθεί να δοθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), στο αν θα χρειασθεί επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου των δανείων που θα χορηγήσει το ΕΤΧΣ και στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Οι επιλογές αυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο, συζητήθηκαν σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη αξιωματούχων της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα.
Πρώτον, μία επαναγορά του ελληνικού χρέους και χορήγηση πιστωτικών κινήτρων (credit enhancements) από το δημόσιο τομέα. Το έγγραφο, σημειώνει το Reuters, δεν αναφέρεται στη μορφή των κινήτρων, αλλά συνήθεις μορφές τους, προσθέτει, περιλαμβάνουν την τιτλοποίηση εσόδων, εγγυήσεις ή άλλες διασφαλίσεις ότι ο δανειστής θα πάρει πίσω τα χρήματά του. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι πηγές της Ευρωζώνης είχαν δηλώσει ότι σε ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, τα νέα ελληνικά ομόλογα 30ετούς διάρκειας που θα αντικαταστήσουν τα παλιά, θα μπορούσαν να βασίζονται σε τίτλους της ανώτερης δυνατής πιστοληπτικής διαβάθμισης (ΑΑΑ), για παράδειγμα τίτλους που εκδίδει το ΕΤΧΣ. Στην περίπτωση αυτής της επιλογής, το αξιόχρεο της Ελλάδας θα υποβαθμιζόταν πιθανότατα στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας ή της χρεοκοπίας από τους οίκους.
Το κόστος για το ΕΤΧΣ - χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένα ποσά - θεωρείται ότι θα είναι ίσο με το κόστος του συνολικού πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας συν το κόστος των πιστωτικών κινήτρων, το κόστος της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, το κόστος της επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και το κόστος των εγγυήσεων στην ΕΚΤ, μείον τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα. Η επιλογή αυτή δεν απαιτεί τη μείωση του επιτοκίου των δανείων από το ΕΤΧΣ ή μακρύτερη χρονική διάρκειά τους. Το αποτέλεσμα όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί "από το επιτόκιο και το πιθανό κούρεμα των ομολόγων των ιδιωτών πιστωτών καθώς και το ποσό και την έκπτωση της επαναγοράς του χρέους".
Η δεύτερη επιλογή βασίζεται στην πρόταση των γαλλικών τραπεζών για αναχρηματοδότηση (rollover) του χρέους, η οποία δεν προβλέπει κίνητρα για τα νέα ομόλογα που θα αγοράσουν οι ιδιώτες. Πιθανότατα, θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Το κόστος για το ΕΤΧΣ θα είναι το κόστος του νέου πακέτου για την Ελλάδα, συν το κόστος για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τις εγγυήσεις στην ΕΚΤ, μείον τη συμβολή των ιδιωτών. Θα απαιτείται επίσης η μείωση του επιτοκίου δανεισμού από το ΕΤΧΣ και μεγαλύτερη ωρίμανση των δανείων του, ενώ η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί από το πόσο θα μειωθεί το επιτόκιο και θα επιμηκυνθεί η διάρκεια των δανείων του ΕΤΧΣ.
Η τρίτη επιλογή μπορεί να βασισθεί στην επιβολή ενός φόρου στον χρηματοπιστωτικό τομέα ή σε μία αποκεντρωμένη συμφωνία, τύπου Βιέννης, με τις ιδιωτικές τράπεζες - ιδιαίτερα τις ελληνικές, οι οποίες έχουν μεγάλο χαρτοφυλάκιο ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου - για να διατηρήσουν τις θέσεις τους. Η επιλογή αυτή δεν είναι πιθανό να θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία, αναφέρει το έγγραφο. Το κόστος για την Ευρωζώνη θα είναι μικρότερο σε σχέση με τις δύο άλλες επιλογές, καθώς θα αποτελείται μόνο από το κόστος του πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας μείον τη συμβολή των ιδιωτών.
Read more...
Το χειρότερο σενάριο είναι να μην υπάρξει λύση στη Σύνοδο Κορυφής, λέει ο Ευ. Βενιζέλος
«Και η χειρότερη λύση είναι λύση»
- Για «μικροκομματική» στάση κατηγόρησε ο κ. Βενιζέλος τον κ. Σαμαρά (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρεται να χαρακτήρισε «παρανοϊκή» και «μικροκομματική» τη στάση του κ. Σαμαρά με το να λέει «όχι στη συμμετοχή ιδιωτών» στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, την ώρα που εκείνη δίνει μια μάχη στο ΔΝΤ για τη στήριξη της Ελλάδας.
Ο κ. Βενιζέλος επίσης είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ποντάρει στην καταστροφή», ενώ από τη μεριά του ο βουλευτής Κυκλάδων και πρώην υφυπουργός Τάκης Ρήγας φέρεται να είπε ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χαϊδεύουμε τον Σαμαρά».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ
Read more...
Ισραηλινοί κομάντος κατέλαβαν το γαλλικό πλοίο «Dignite» που έπλεε προς τη Γάζα
Επιχείρηση αναχαίτισης
- (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
«Το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό πήρε τον έλεγχο του πλοίου», επιβάλλοντας τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ. Δεν διευκρινίστηκε εάν η επιχείρηση διεξήχθη σε ισραηλινά χωρικά ύδατα.
Το πλοίο κατελήφθη χωρίς αντίσταση, σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.
Τέσσερα ισραηλινά πολεμικά σκάφη είχαν περικυκλώσει από το πρωί της Τρίτης το «Dignite-Al Karama», στο πλοίο επιβαίνουν Γάλλοι, Καναδοί, Σουηδοί και Έλληνες ακτιβιστές, η γνωστή δημοσιογράφος της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz Αμίρα Χας και ένα συνεργείο του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις επικοινώνησαν μέσω ασυρμάτου με το «Dignite-Al Karama», ζητώντας του να αλλάξει πορεία. Σε βίντεο που δημοσιοποίησε ο ισραηλινός στρατός ακτιβιστής με τον οποίο συνομιλεί το Ναυτικό δηλώνει ως τελικό προορισμό του πλοίου το λιμάνι της Γάζας. Κατόπιν αυτού δόθηκε εντολή από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ για επιχείρηση αναχαίτισης του σκάφους.
Στους ακτιβιστές δόθηκε η εναλλακτική λύση να φθάσουν στη Γάζα μέσω χερσαίων περασμάτων, σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο της Jerusalem Post.
Τη Δευτέρα, ο ισραηλινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλον είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει σε κανένα πλοίο να παραβιάσει τον ναυτικό αποκλεισμό στη Γάζα.
Το «Dignite-Al Karama» απέπλευσε την Κυριακή από το Καστελόριζο με επίσημο προορισμό την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, και από εκεί συνέχισε με κατεύθυνση τη Λωρίδα της Γάζας.
Newsroom ΔΟΛ
Read more...
Εισπράξεις 11,65 εκατ. ευρώ από φορολογουμένους που δεν είχαν υποβάλει δήλωση ΦΜΑΠ
Σαρωτικοί έλεγχοι σε ακίνητα
- Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει τον ενδελεχή έλεγχο 100 φορολογουμένων με αξία ακίνητης περιουσίας από 3 έως 60 εκατ. ευρώ και ήδη συγκροτήθηκαν 5 Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου (Φωτογραφία: ICON )
Στους φορολογούμενους αυτούς απεστάλησαν τον περασμένο Μάιο ατομικές ειδοποιήσεις με τις οποίες ενημερώνονταν για την παράλειψή τους αυτή και καλούνταν να προσέλθουν στην εφορία για να τακτοποιήσουν τη φορολογική τους υποχρέωση.
Από τις 18/5/2011 (ημερομηνία της ατομικής ειδοποίησης) μέχρι και σήμερα, ανταποκρίθηκαν 1.359 φορολογούμενοι οι οποίοι συνολικά υπέβαλαν 6.934 δηλώσεις ΦΜΑΠ (δηλαδή κατά μέσο όρο υποβλήθηκαν 5 δηλώσεις ανά φορολογούμενο) και κατέβαλαν συνολικά φόρο 11,65 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα:
1) Εντός του Μαΐου 2011 ανταποκρίθηκαν 74 φορολογούμενοι οι οποίοι υπέβαλαν 240
δηλώσεις και κατέβαλαν φόρο 0,35 εκατ. ευρώ.
2) Εντός του Ιουνίου 2011 ανταποκρίθηκαν 834 φορολογούμενοι οι οποίοι υπέβαλαν 4.184 δηλώσεις και κατέβαλαν φόρο 7,05 εκατ. ευρώ.
3) Από 1/7 έως και 15/7/2011 ανταποκρίθηκαν 451 φορολογούμενοι οι οποίοι υπέβαλαν 2.510 δηλώσεις και κατέβαλαν φόρο 4,25 εκατ. ευρώ.
Σε συνέχεια αυτής της δράσης, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει τον ενδελεχή έλεγχο:
* Των 100 φορολογουμένων (από τους 8.666) με αξία ακίνητης περιουσίας από 3 έως 60 εκατ. ευρώ. Για το λόγο αυτόν, ήδη συγκροτήθηκαν με Υπουργική Απόφαση 5 Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου.
* Tων σημαντικότερων (έπειτα από επιλογή με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης) των υπολοίπων (8.566) υποθέσεων, από τις αρμόδιες Ελεγκτικές Υπηρεσίες.
Η στόχευση των υποθέσεων που θα ελεγχθούν γίνεται με βάση προηγμένα σενάρια ανάλυσης κινδύνου αξιοποιώντας τις λειτουργίες του πληροφοριακού συστήματος ELENXIS που έχει θέσει σε λειτουργία η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Την ευθύνη της εκτέλεσης των ελέγχων και παρακολούθησης των αποτελεσμάτων τους έχει η ομάδα δράσης για φορολογούμενους με μεγάλη περιουσία και υψηλά εισοδήματα.
Newsroom ΔΟΛ
Read more...
«Ντροπή μας που καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι με τους Κύπριους!»
Προκαλεί ο Ερντογάν μία μέρα πριν την επέτειο της εισβολής
"Θα παγώσουν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας κατά την προεδρία της Κύπρου" προειδοποιεί ο Ερντογάν.
Σε δηλώσεις που έκανε σε Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, τις οποίες μετέδωσε το πρωί της Τρίτης το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ερντογάν τόνισε: "Κατά την προεδρία της Νότιας Κύπρου στην ΕΕ δεν πρόκειται να συνομιλήσουμε. Κατά την περίοδο αυτή οι σχέσεις με την ΕΕ θα παγώσουν. Επί έξι μήνες δεν θα υπάρχουν σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ".
Και συμπλήρωσε: "Δεν συνομιλούμε με χώρα που δεν αναγνωρίζουμε. Θεωρούμε ντροπή για μας, ακόμη και το ότι βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους στον ΟΗΕ. Θα δούμε αν θα τελειώσει αυτή η ιστορία του 2012. Εάν δεν τελειώσει, θα δούμε τι θα κάνουμε. Το γνωρίζουν και οι ίδιοι. Δεν αναγνωρίζουμε την ΕΕ ως συνομιλητή στο Κυπριακό. Η ΕΕ επιχειρεί να μεταφέρει το θέμα στο δικό της έδαφος. Εμείς όμως λέμε ότι αυτό θα γίνει στο έδαφος του ΟΗΕ και αυτό ενοχλεί την ΕΕ".
"Θα περιμένουν πολύ για το άνοιγμα των Βαρωσίων. Αντιμετωπίζουμε την απειλή του αδιεξόδου. Ελπίζω η τέταρτη τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη να ανοίξει το δρόμο" λέει ο Ερντογάν και κάνοντας λόγο για "αναγνώριση" των κατεχομένων, υποστηρίζει ότι "υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις που μπορούμε να αποφασίσουμε μαζί με τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας. Δηλαδή, αν χρειαστεί, η διαδικασία θα σταματήσει. Τι θα κάνουμε, δηλαδή, αν δεν προχωρά;".
Ως προς το θέμα της αποχώρησης στρατευμάτων, ο Τούρκος πρωθυπουργός λέει: "Μας λένε αν μπορούμε να αποσύρουμε ένα μέρος της στρατιωτικής δύναμης. Όχι, δεν θα το κάνουμε. Στο σχέδιο Ανάν είχαμε δεχθεί την αποχώρηση. Αλλά δεν το δέχθηκαν και έχασαν οι ίδιοι. Τώρα δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει το ίδιο. Θα πρέπει να το συζητήσουμε εκ νέου".
Αρνητικός εμφανίζεται ο Ερντογάν και στο θέμα της Μόρφου, λέγοντας τα εξής: "Θα είμαι πρωθυπουργός για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Για μένα δεν υπάρχει πλέον θέμα Μόρφου. Δεν προσεγγίζω το θέμα όπως στο σχέδιο Ανάν. Η Μόρφου ανήκει στη Βόρεια Κύπρο. Δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή κίνηση και στο Ριζοκάρπασο. Εάν θέλουν να έλθουν για τις λειτουργίες, ας έλθουν. Έχουν αλλάξει οι συνθήκες που ίσχυαν στο σχέδιο Ανάν. Η στάση μας στο τραπέζι θα είναι διαφορετική".
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, "πρέπει να γίνει αποδεκτή μία λύση με δύο κοινότητες και δύο ισότιμα κράτη. Αν δεν το δεχθούν, αυτό είναι δικό τους θέμα. Ο χρόνος πιέζει. Η Βόρεια Κύπρος τήρησε το λόγο της. Στο δημοψήφισμα η Βόρεια Κύπρος είπε "ναι" με 65% και οι Ελληνοκύπριοι "όχι" με 75%".
Ο Τούρκος πρωθυπουργός λέει ότι "το έθνος αυτό δεν σκύβει το κεφάλι. Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε υποχώρηση σε κανένα σημείο. Μην περιμένει κανείς κάτι τέτοιο".
Ως προς το θέμα του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, ο Τούρκος πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τη θέση της τουρκικής πλευράς για ταυτόχρονη άρση του εμπάργκο: "Αυτά θα είναι ταυτόχρονα. Αν το δέχονται, να το κάνουμε. Κατά τη φινλανδική προεδρία στην ΕΕ, εμείς το είχαμε προτείνει, αλλά η προεδρία δεν μπόρεσε να πείσει τις χώρες - μέλη της ΕΕ".
Ο Ερντογάν αναφέρεται και στο θέμα της υδροδότησης και της ηλεκτροδότησης των κατεχομένων. Λέει πως σε τρία χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της υδροδότησης και προσθέτει: "Μπορεί να γίνει και η ηλεκτροδότηση με υποθαλάσσιους αγωγούς".
Read more...
Καταγράφουν τη δημόσια γη για να επιβάλουν πρόστιμα
Για το σκοπό αυτό το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην «ψηφιοποίηση» όλων των ακινήτων του δημοσίου. Αναζητεί σύμβουλο που θα αναλάβει επίσης την αποτίμηση της περιουσίας, με αυτόματο υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών, βάσει της οποίας θα επιβάλλεται και «αυτόματο πρόστιμο» σε όσους έχουν καταπατήσει κρατικά ακίνητα.
Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 12 Οκτωβρίου 2011. Από τη διαδικασία αναμένεται να καταγραφούν περισσότερα από 90.000 δημόσια κτήματα, συνολικής επιφάνειας 3.500.000 στρεμμάτων. Η «εικόνα» της επικρατειας της χώρας θα αναρτηθεί σε ειδική ηλεκτρονική σελίδα.
Το σχέδιο προβλέπει, σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου ψηφιοποίησης, όποιοι ιδιώτες εντοπίζονται μέσα στη δημόσια περιουσία, θα πληρώνουν αποζημίωση που θα βεβαιώνεται αυτόματα (σήμερα γίνεται έντυπα δια αλληλογραφίας) στον αυθαίρετο χρήστη μέσω του Taxis.
Ωστόσο τα πρωτόκολλα αποζημίωσης οριστικοποιούνται μετά την πάροδο 30 ημερών. Ανακόπτονται έτσι αν ο καταπατητής προχωρήσει σε ένδικα μέσα. Αυτό σημαίνει ότι αν προσφύγουν μαζικά στα δικαστήρια, όπως αναμένεται, κατά χιλιάδες οι διεκδικητές των κρατικών ακινήτων, τότε δεν θα βεβαιώνεται το χρέος στην εφορία, και το Κράτος δεν θα μπορεί και πάλι ούτε να εισπράξει, ούτε να πουλησει.
Τα τελευταία χρόνια το 24% των ακινήτων έχει παραχωρηθεί σε δήμους και κοινότητες, ενώ σε ποσοστό 22% θεωρούνται «άγνωστα», δηλαδή δεν έχουν εντοπιστεί και δεν έχουν καταγραφεί.
Από τα 3,5 εκατ. στρέμματα δημόσιας γης, τα καταπατημένα είναι γύρω στις 400.000, τα ελεύθερα περίπου 640 χιλ., τα μερικώς ελεύθερα 720 χιλ., τα παραχωρημένα πάνω από 800.000, άγνωστα 540.000 και αμφίβολα 70.000 στρέμματα. Από τα 132 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της χώρας η δημόσια περιουσία ανέρχεται μόλις στα 80 χιλ. τετραγωνικά χιλιόμετρα και τα περισσότερα είναι καταπατημένα ή άγνωστα. Από τα 18.000 χιλιόμετρα παράκτιας γης μόνο τα 6.000 χιλιόμετρα έχουν καθοριστεί ως αιγιαλός.
Πηγή: imerisia/protothema
Read more...
Τα τρία επικρατέστερα σενάρια για την Ελλάδα
Διαρροή στο Reuters του προσχεδίου συμφωνίας
Συγκεκριμένα, το έγγραφο που επικαλείται το Reuters και φέρεται να έχει ημερομηνία 16 Ιουλίου, περιλαμβάνει όχι μία, αλλά τρεις εναλλακτικές επιλογές για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Συνοπτικά, η πρώτη αφορά στην επαναγορά ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με οικονομικές ενισχύσεις για ιδιώτες ομολογιούχους, η δεύτερη ουσιαστικά είναι αμιγώς η γαλλική πρόταση για μετακύλιση ομολόγων και η τρίτη είναι η πρόταση για επιβολή ενός ειδικού φόρου στον χρηματοπιστωτικό τομέα (τράπεζες), σε συνδυασμό με μια επιλεκτική συμφωνία “τύπου Βιέννης” με τις ιδιωτικές τράπεζες που κατέχουν το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού χρέους, ώστε να διατηρήσουν την έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα και μετά τη λήξη τους.
Η πρώτη επιλογή εκτιμάται ότι μπορεί κάλλιστα να πυροδοτήσει αντιδράσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Τουτέστιν, να αξιολογηθεί η εξέλιξη αυτή ως “επιλεκτική χρεωκοπία”. Παρόλα αυτά, αυτή η λύση είναι μακράν η πιο αποτελεσματική ως προς τη μείωση -σε απόλυτους αριθμούς- του ελληνικού χρέους.
Η δεύτερη επιλογή, δηλαδή το «roll over» ομολόγων λήξης έως και το 2014, ομοίως θα μπορούσε να προκαλέσει επιλεκτική χρεοκοπία, ενώ η τρίτη επιλογή, η οποία έχει ένα σαφές πλεονέκτημα, το γεγονός ότι επ' ουδενί δεν μπορεί να δώσει αφορμές στους οίκους αξιολόγησης να “πειράξουν” την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, προϋποθέτει ότι οι Ευρωπαίοι τάχιστα θα πρέπει να συμφωνήσουν στο πως θα επιβάλουν ειδικούς φόρους στις τράπεζες, για να δημιουργήσουν ένα “αποθεματικό” προς χρήση από την Ελλάδα για αγορά χρέους, παράλληλα με την υιοθέτηση χαμηλότερων επιτοκίων και την επιμήκυνση των δανείων της Ελλάδας από το EFSF.
Αυτή η λύση ίσως είναι η πιο “ασφαλής” για όλους, αλλά συνάμα είναι και η πιο περίπλοκη!
Εν τω μεταξύ, το γεγονός ότι η ευθύνη αποφυγής μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας εναπόκειται στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ευρωζώνης, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξή του στην ημερήσια σλοβακική εφημερίδα "Hospodarske Noviny".
"Ένα πιστωτικό συμβάν, μια στάση πληρωμών, επιλεκτική ή μη, πρέπει να αποφευχθεί. Ζητάμε από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να βρουν τις κατάλληλες λύσεις, το ταχύτερο δυνατόν" τονίζει. "Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η χρεοκοπία ενός κυρίαρχου κράτους, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και διεθνούς δημοσιονομικής κρίσης, θα είναι μια καλή λύση;" σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Read more...
Στήνονται με τις ώρες στην ουρά για να αποδείξουν ότι… ζουν!
Μια απίστευτη ταλαιπωρία εν μέσω κρίσης (διότι τα οδοιπορικά στοιχίζουν και με τη σύνταξη των 500 ευρώ ακόμα και τα εισιτήρια του Μετρό φαίνονται ακριβά) και κυρίως εν μέσω καύσωνα βιώνουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και δη οι αρκετά ηλικιωμένοι εξ αυτών δίνοντας υποχρεωτικό παρών στην τράπεζα, όπου άνοιξαν τον λογαριασμό τους, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.
Οι απανταχού εν Ελλάδι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, έπειτα από χρόνια εμπειρίας στην πλάτη τους όχι μόνο στην εργασία αλλά και στην γραφειοκρατία των δημόσιων υπηρεσιών, με στήσιμο σε μεγάλες ουρές και ανεκδιήγητη ταλαιπωρία στο δυναμικό τους επανέρχονται στο ίδιο σκηνικό, όσο και αν σκέφτηκαν ότι είναι αρκετά ηλικιωμένοι για τέτοια crash test. Επειδή όμως ο Έλληνας είναι γερό σκαρί και μαθημένος στα δύσκολα, θα ξαναστηθεί στα 80 του στην ουρά στην τράπεζα, θα κανονίσει να πιει όλα τα του τα χάπια από βραδύς για να αποφύγει απρόοπτα κατά την πολύωρη αναμονή της τράπεζας, θα εφοδιαστεί με υπομονή και «ο Θεός βοηθός».
Ιδιαίτερα αγανακτισμένοι με την κυβέρνηση φαίνονται οι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι που είναι αναγκασμένοι να προσέλθουν κακήν κακώς στις τράπεζες ώστε να διαπιστώσουν οι τραπεζικοί υπάλληλοι ότι βρίσκονται... εν ζωή. Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλλίσονται καθημερινά στα καταστήματα των τραπεζών εις βάρος των συνταξιούχων.
Όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε στο Newpost.gr, ο 85χρονος συνταξιούχος του ΙΚΑ, κ. Ευθύμης Α., «Ανάγκασα το γιό μου να ζητήσει άδεια από την εργασία του για να με συνοδεύσει στην τράπεζα. Λόγω των κινητικών προβλημάτων μου θα ήταν δύσκολο να φτάσω μόνος μου ως το κατάστημα. Φτάσαμε, περιμέναμε ένα τέταρτο περίπου έξω από την τράπεζα μέσα στη ζέστη, διότι ο κόσμος έφτανε ως τον δρόμο. Σταθήκαμε υπομονετικά στην ουρά επί δύο ώρες σχεδόν και όταν ήρθε η σειρά μας παρουσιάστηκα με τη βοήθεια του γιού μου στην τραπεζική υπάλληλο δίνοντας όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά που μας ζήτησε το κράτος.
Προς μεγάλη μου έκπληξη η υπάλληλος οχι μόνο μας ανακοίνωσε ότι βρισκόμαστε σε λάθος κατάστημα (έπρεπε να πάμε στο κατάστημα στο οποίο είχα ανοίξει πριν χρόνια το λογαριασμό) αλλά με παρότρυνε να σταθώ πιο κοντά της για να με δει καλύτερα! Έτσι λοιπόν αφού έζησα αυτή την σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία στο πρώτο κατάστημα έπρεπε να ξαναπεράσω τα ίδια αυτή τη φορά στην σωστή τράπεζα. Αναρωτιέμαι λοιπόν αν σκέφτηκε ποτέ αυτή η κυβέρνηση τους ηλικιωμένους συνταξιούχους που μαστίζονται από την φτώχεια και τις συντάξεις της πείνας εν μέσω κρίσης και συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούν με αυτόν τον εξευτελιστικό τρόπο».
Οι ιστορίες ελληνικής τρέλας με πρωταγωνιστές τους ηλικιωμένους έχουν προκαλέσει ποικίλλες αντιδράσεις όχι μόνον από τους ίδιους τους παθόντες, αλλά και από ορισμένες οργανώσεις.
Παρά τα πρώτα θετικά σχόλια για την εφαρμογή του μέτρου από την πλευρά της κυβέρνησης για την υποχρεωτική παρουσία του συνταξιούχου, μια φορά το χρόνο στην τράπεζα για να παταχθούν τα φαινόμενα καταβολής συντάξεως σε αποβιώσαντες, υπήρξαν και αντιδράσεις ακόμα και από κοινωνικούς φορείς, όπως η «Η Γραμμή Ζωής».
Η ΜΚΟ «Γραμμή Ζωής» κατηγορεί το κράτος ότι δείχνει την ανεπάρκειά του στην εκπλήρωση βασικών λειτουργιών και την αδιαφορία του για την ταλαιπωρία των πολιτών του.
Θεωρούν απαράδεκτη την απόφαση να δίνουν ετήσιο «παρών» στις τράπεζες οι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι καθώς όπως αναφέρουν «Στην Ελλάδα του 2011, στην Ελλάδα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο ηλικιωμένος θα πρέπει να ταλαιπωρείται στις ουρές και να δίνει το "παρών", ως "ελεύθερος με περιοριστικούς όρους" ύποπτος εγκληματικής πράξης».
Τέλος η ΜΚΟ που στηρίζει τους ηλικιωμένους, προτείνει στο κράτος ότι με την έκδοση του Πιστοποιητικού θανάτου από τον εκάστοτε δήμο, να γίνεται αυτόματα όχι μόνο η διαγραφή της αστυνομικής ταυτότητας και η διαγραφή του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ.
Η διαδικασία αυτή η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και ο συνταξιούχος είναι υποχρεωμένος να προσέλθει αυτοπροσώπως στην τράπεζα από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξη, επιδεικνύοντας:
* Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας
* Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων
Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης του συνταξιούχου θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση -θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής- να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου και όχι στην τράπεζα.
Παράλληλα, προωθείται η αναγραφή του ΑΦΜ, του ΑΜΚΑ και του αριθμού του δελτίου ταυτότητας στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου με σκοπό τη μηναία ενημέρωση του μητρώου των συνταξιούχων με τους θανάτους.
Τα δύο μέτρα, σύμφωνα με το ΙΚΑ, θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των παράνομων εισπράξεων συντάξεων.
Οι μέχρι τώρα έλεγχοι, που έχουν καλύψει 38 υποκαταστήματα του ΙΚΑ και 1.660 υπερήλικες συνταξιούχους, αποκάλυψαν 244 περιπτώσεις μετά θάνατον είσπραξης συντάξεων από τρίτους, σύμφωνα με τον Γ.Κουτρουμάνη.
Αναστασία Γαλάνη
Read more...
Στο 15,8% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο
Από 11,9% τον Απρίλιο 2010
- (Φωτογραφία: Associated PressCopyright 2010
The Associated Press All Rights Reserved
Associated Press text, photo, graphic, audio and/or video material shall not be published, broadcast, rewritten for broadcast or publication or redistributed directly or indrectly in any medium. Neither these AP Materials nor any portion thereof may be stored in a computer except for personal and non-commercial use. The AP will not be held liable for any delays, inaccuracies, errors or omissions therefrom or in the transmission or delivery of all or any part thereof or for any damages arising from any of the foregoing.
Στο 15,8% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο, έναντι 11,9% το Απρίλιο του 2010 και 16,2% το Μάρτιο του 2011.
Σύμφωνα με την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της; Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το σύνολο των απασχολουμένων τον Απρίλιο 2011 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.183.332 άτομα.
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 786.459 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.365.072 άτομα.
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 240.567 άτομα σε σχέση με το Απρίλιο του 2010 (μείωση 5,4%) και κατά 1.993 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2011 (αύξηση 0,05%).
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 207.736 άτομα σε σχέση με το Απρίλιο του 2010 (αύξηση 35,9%) ενώ μειώθηκαν κατά 24.881 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2011 (μείωση 3,1%).
Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας εντοπίζονται στη Δυτική Μακεδονία (23,1%), στη Στερεά Ελλάδα (20,2%), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (19,6%) και στο Νότιο Αιγαίο (17,1%). Στην Αττική, το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 15,7%.
Στους άνδρες, η ανεργία διαμορφώθηκε σε 13,1% από 9,3% τον αντίστοιχο μήνα του 2010 και στις γυναίκες σε 19,6% από 15,5% τον Απρίλιο 2010.
Στις ηλικίες 15-24 ετών, το ποσοστό ανεργίας εκτοξεύθηκε στο 43,1% από 30,8% τον Απρίλιο 2010, από 25-34 ετών στο 22,3% (από 15% πέρυσι) και στις ηλικίες από 34-44 ετών διαμορφώθηκε στο 12,7% από 10,4% τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Newsroom ΔΟΛ
Read more...
Αγωνία στην κυβέρνηση για τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης
Για εφικτή λύση μιλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Όλα δείχνουν ότι δρομολογούνται διαδικασίες, για να δοθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα χρέους, όμως κανείς δεν είναι βέβαιος για το περιεχόμενο αυτής της λύσης και κατά πόσο θα συνιστά μία βιώσιμη απάντηση και μακρόχρονη απάντηση στην κρίση.
Για το λόγο αυτό και χωρίς τυμπανοκρουσίες η κυβέρνηση επιχειρεί να εξετάσει όλα τα δυνατά διαπραγματευτικά περιθώρια που διαθέτει και να αξιοποιήσει στο έπακρο κάθε δυνατότητα. Ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί να προσέλθει στη σύνοδο με «ρεαλιστικές προτάσεις», όπως λένε συνεργάτες του, και να «διεκδικήσει λύση με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία».
Το πεδίο πάντως παραμένει ρευστό και είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί τη λύση της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα διαφάνηκε ότι η κυβέρνηση συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε ποτέ λύση που θα προκαλούσε selective default, η οποία μεταφράστηκε λάθος ως επιλεκτική χρεοκοπία. Εκτίμησε ότι πιο σωστά θα λεγόταν "επιλεκτική άρνηση"» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Τόσο ο κ. Παπανδρέου, όσο και ο κ. Βενιζέλος έχουν συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με ευρωπαίους παράγοντες, που διαδραματίζουν ρόλο στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, ενώ θα συνεχίσουν μέχρι και την τελευταία ώρα να συζητούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης κάθε εναλλακτικό σενάριο για να εμφανιστεί η χώρα έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο τη σύνοδο κορυφής.
Μιλώντας επίσης στο Associated Press, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θεωρεί εφικτή την επίτευξη γενικότερης συμφωνίας για το ευρωπαϊκό χρέος στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης. «Η επίτευξη μίας λύσης είναι εφικτή, επειδή αυτή η λύση δεν περιλαμβάνει μόνο την Ελλάδα» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Το ζήτημα είναι το ευρώ και η αντοχή της ευρωζώνης. Αυτός είναι ο λόγος που η προστασία της Ελλάδας αποτελεί μηχανισμό αυτοάμυνας για την ευρωζώνη. Αυτό θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε ένα ντόμινο».
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι ο στόχος της Ελλάδας είναι να αποφευχθεί η υπαγωγή της στη βαθμίδα της επιλεκτικής χρεοκοπίας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. «Ο στόχος μας είναι να αποφύγουμε την επιλεκτική χρεοκοπία» είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν προτάσεις που δίνουν απάντηση σε αυτό που αναζητούμε και ταυτόχρονα δεν επιτρέπουν στους οίκους αξιολόγησης να προχωρήσουν σε αυτήν την αξιολόγηση».
Και συνέχισε: «Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε κάτι που θα είναι ασφαλές, θετικό για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και θα διασφαλίζει την Ελλάδα ως χώρα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».
Αναφερόμενος στις επιδιώξεις της Ελλάδας όσον αφορά στο νέο πακέτο οικονομικής στήριξης. ο υπουργός σημείωσε: «Θέλουμε μία λύση που καθιστά βιώσιμο το χρέος μας, εγγυάται τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας έως τα μέσα του 2014, όταν προβλέπουμε να επιστρέψουμε στις αγορές, και εγγυάται τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών».
Όσον αφορά στις πιέσεις στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας και Ισπανίας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι προέρχονται από στοιχήματα κερδοσκόπων εναντίον των χωρών αυτών και εναντίον του ευρώ. «Παρατηρούμε οργανωμένες επιθέσεις σε χώρες με πολύ καλά μακροοικονομικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα η Ιταλία» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει πανικός, υπάρχει μία ψύχραιμη και καλά οργανωμένη επίθεση».
Σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους, ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό το επόμενο έτος, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν επιτευχθεί έως τώρα οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2011.
Read more...
Σε εξέλιξη η πορεία των ιδιοκτητών ταξί προς το Σύνταγμα
Αποκλεισμένα λιμάνια και αεροδρόμια
- Εικόνα από κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη (Φωτογραφία: Motionteam )
«Μπλόκο» των ιδιοκτητών ταξί στα αεροδρόμια του Ηρακλείου Κρήτης και της Θεσσαλονίκης. Σε απεργία διαρκείας προσανατολίζονται οι αυτοκινητιστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυτοκινητιστές σχεδιάζουν να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους μέχρι την Παρασκευή.
Αύριο, Τετάρτη, προγραμματίζουν να συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Υποδομών.
Οι ιδιοκτήτες ταξί συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα στο λιμάνι του Πειραιά και στην Αττική Οδό, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος στο λεκανοπέδιο Αττικής και απίστευτη ταλαιπωρία στους χιλιάδες ταξιδιώτες.
Στη συνέχεια σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, αλλά δεν τους επετράπη να προσεγγίσουν το Σύνταγμα, αφού η Τροχαία απέκλεισε με γερανούς την πρόσβαση στο Κέντρο.
Τελικά, λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι αποφάσισαν να αποχωρήσουν από όλες τις οδικές αρτηρίες.
Μιλώντας στον Βήμα 99,5, ο υφυπουργός Τουρισμού, Γ.Νικητιάδης, απηύθυνε έκκληση προς τους ιδιοκτήτες ταξί «να μην τραυματίζουν μία αγορά από όπου περιμένουν να ζήσουν».
Τόνισε ότι ο Γ.Ραγκούσης ήταν «καθαρός» και ότι ετοιμάζει διάλογο με τους αυτοκινητιστές. «Το ότι βρήκε ένα σχέδιο δεν σημαίνει ότι θα το κρατήσει ως ιερό ευαγγέλιο που δεν θα το ακουμπήσει. Με το διάλογο όλα μπορούν να αλλάξουν».
»Δεν πιστεύω ότι η ΝΔ από μόνη της κινητοποιήσε τους ιδιοκτήτες ταξί, αλλά πιστεύω ότι βοήθησε αυτή την κινητοποίησε» πρόσθεσε ο κ.Νικητιάδης.
Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα
Το νέο λιμάνι της Πάτρας και το αεροδρόμιο του Αράξου απέκλεισαν το πρωί της Τρίτης οι ιδιοκτήτες ταξί.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αυτοκινητιστές σκοπεύουν να άρουν σε λίγη ώρα τον αποκλεισμό του αεροδρομίου και να κατευθυνθούν προς το λιμάνι της Κυλλήνης. Εκεί αναμένεται να συναντηθούν με ιδιοκτήτες ταξί από την Ηλεία, όπου θα αποφασίσουν αν θα αποκλείσουν ή όχι το λιμάνι.
Τη Δευτέρα δημιουργήθηκε ένταση κοντά σε ξενοδοχείο του Ρίου, όταν οι αυτοκινητιστές επιχείρησαν να πλησιάσουν το χώρο όπου επρόκειτο να γίνει περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, η οποία τελικώς αναβλήθηκε.
Οι δυνάμεις της Αστυνομίας προσπάθησαν να κρατήσουν μακριά τους ιδιοκτήτες ταξί, κάνοντας χρήση χημικών ενώ εκείνοι απάντησαν με πέτρες.
Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι αυτοκινητιστές και στην Ηλεία, όπου έχουν αποκλείσει το λιμάνι στο Κατάκολο.
Αποκλεισμένο και από τις δύο εισόδους του είναι το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά και το αεροδρόμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη από ιδιοκτήτες ταξί.
Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο Κ.Γιαννακάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης, τόνισε πως υπάρχει πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, αλλά λόγω της πορείας των ιδιοκτητών ταξί έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα στους δρόμους προς το «Μακεδονία».
Ο ίδιος χαρακτήρισε «εγωιστή» τον Γ.Ραγκούση, τονίζοντας ότι μετά το χάος που προκλήθηκε την Δευτέρα δεν έκανε καμία κίνηση να προχωρήσει σε διάλογο με τους αυτοκινητιστές.
«Περιμένουμε από το υπουργείο να κάνει κάποια κίνηση για να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις» είπε ο κ.Γιαννακάκης.
Επίσης, ένα κρουαζιερόπλοιο που επρόκειτο να δέσει στο λιμάνι του Ηρακλείου, τελικά, λόγω της απεργίας, αποφασίστηκε να δέσει στη Σούδα.
Στη Ρόδο τα ταξί στάθμευσαν το πρωί της Τρίτης έξω από το κτίριο της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ νωρίτερα πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους του νησιού, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα.
Στα διόδια Πυργετού, μετέφεραν σήμερα, Τρίτη, το πεδίο διαμαρτυρίας τους, οι οδηγοί ταξί από όλη την Θεσσαλία.
Περί τα 250 ταξί και από τους τέσσερις νομούς συγκεντρώθηκαν στο σημείο λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και σήκωσαν τις μπάρες των διοδίων προκειμένου να διέρχονται ελεύθερα τα οχήματα.
Newsroom ΔΟΛ
Read more...