Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ισραηλινοί κομάντος κατέλαβαν το γαλλικό πλοίο «Dignite» που έπλεε προς τη Γάζα

Επιχείρηση αναχαίτισης


http://static.doldigital.net/webstatic/26386F66AB86A7B558CA574AEBBDB3A3.jpg
(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Τελ Αβίβ, Ισραήλ
Κατελήφθη από Ισραηλινούς πεζοναύτες το γαλλικό πλοίο «Dignite-Al Karama» που επεδίωκε να σπάσει συμβολικά το ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Το σκάφος «Αξιοπρέπεια» του 2ου Στόλου της Ελευθερίας οδηγείται στο λιμάνι του Ασντότ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ έδωσαν εντολή για επιχείρηση αναχαίτισης, μετά την άρνηση των ακτιβιστών να αλλάξουν πορεία σε επικοινωνία που είχε μέσω ασυρμάτου με το πλοίο το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό.

«Το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό πήρε τον έλεγχο του πλοίου», επιβάλλοντας τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ. Δεν διευκρινίστηκε εάν η επιχείρηση διεξήχθη σε ισραηλινά χωρικά ύδατα.

Το πλοίο κατελήφθη χωρίς αντίσταση, σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.

Τέσσερα ισραηλινά πολεμικά σκάφη είχαν περικυκλώσει από το πρωί της Τρίτης το «Dignite-Al Karama», στο πλοίο επιβαίνουν Γάλλοι, Καναδοί, Σουηδοί και Έλληνες ακτιβιστές, η γνωστή δημοσιογράφος της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz Αμίρα Χας και ένα συνεργείο του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις επικοινώνησαν μέσω ασυρμάτου με το «Dignite-Al Karama», ζητώντας του να αλλάξει πορεία. Σε βίντεο που δημοσιοποίησε ο ισραηλινός στρατός ακτιβιστής με τον οποίο συνομιλεί το Ναυτικό δηλώνει ως τελικό προορισμό του πλοίου το λιμάνι της Γάζας. Κατόπιν αυτού δόθηκε εντολή από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ για επιχείρηση αναχαίτισης του σκάφους.

Στους ακτιβιστές δόθηκε η εναλλακτική λύση να φθάσουν στη Γάζα μέσω χερσαίων περασμάτων, σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο της Jerusalem Post.

Τη Δευτέρα, ο ισραηλινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλον είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει σε κανένα πλοίο να παραβιάσει τον ναυτικό αποκλεισμό στη Γάζα.

Το «Dignite-Al Karama» απέπλευσε την Κυριακή από το Καστελόριζο με επίσημο προορισμό την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, και από εκεί συνέχισε με κατεύθυνση τη Λωρίδα της Γάζας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: