Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Αγωνία στην κυβέρνηση για τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης

Για εφικτή λύση μιλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος

http://img.protothema.gr/A951C92C1CFA2704BC4CFDE18A0289ED.jpg
Νέες συσκέψεις με υπουργούς και στενούς συνεργάτες του πραγματοποιεί από το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την κρίσιμη και καθοριστική σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης την ερχόμενη Πέμπτη.

Όλα δείχνουν ότι δρομολογούνται διαδικασίες, για να δοθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα χρέους, όμως κανείς δεν είναι βέβαιος για το περιεχόμενο αυτής της λύσης και κατά πόσο θα συνιστά μία βιώσιμη απάντηση και μακρόχρονη απάντηση στην κρίση.

Για το λόγο αυτό και χωρίς τυμπανοκρουσίες η κυβέρνηση επιχειρεί να εξετάσει όλα τα δυνατά διαπραγματευτικά περιθώρια που διαθέτει και να αξιοποιήσει στο έπακρο κάθε δυνατότητα. Ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί να προσέλθει στη σύνοδο με «ρεαλιστικές προτάσεις», όπως λένε συνεργάτες του, και να «διεκδικήσει λύση με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία».

Το πεδίο πάντως παραμένει ρευστό και είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί τη λύση της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα διαφάνηκε ότι η κυβέρνηση συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε ποτέ λύση που θα προκαλούσε selective default, η οποία μεταφράστηκε λάθος ως επιλεκτική χρεοκοπία. Εκτίμησε ότι πιο σωστά θα λεγόταν "επιλεκτική άρνηση"» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Τόσο ο κ. Παπανδρέου, όσο και ο κ. Βενιζέλος έχουν συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με ευρωπαίους παράγοντες, που διαδραματίζουν ρόλο στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, ενώ θα συνεχίσουν μέχρι και την τελευταία ώρα να συζητούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης κάθε εναλλακτικό σενάριο για να εμφανιστεί η χώρα έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο τη σύνοδο κορυφής.

Μιλώντας επίσης στο Associated Press, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θεωρεί εφικτή την επίτευξη γενικότερης συμφωνίας για το ευρωπαϊκό χρέος στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης. «Η επίτευξη μίας λύσης είναι εφικτή, επειδή αυτή η λύση δεν περιλαμβάνει μόνο την Ελλάδα» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Το ζήτημα είναι το ευρώ και η αντοχή της ευρωζώνης. Αυτός είναι ο λόγος που η προστασία της Ελλάδας αποτελεί μηχανισμό αυτοάμυνας για την ευρωζώνη. Αυτό θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε ένα ντόμινο».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι ο στόχος της Ελλάδας είναι να αποφευχθεί η υπαγωγή της στη βαθμίδα της επιλεκτικής χρεοκοπίας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. «Ο στόχος μας είναι να αποφύγουμε την επιλεκτική χρεοκοπία» είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν προτάσεις που δίνουν απάντηση σε αυτό που αναζητούμε και ταυτόχρονα δεν επιτρέπουν στους οίκους αξιολόγησης να προχωρήσουν σε αυτήν την αξιολόγηση».

Και συνέχισε: «Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε κάτι που θα είναι ασφαλές, θετικό για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και θα διασφαλίζει την Ελλάδα ως χώρα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Αναφερόμενος στις επιδιώξεις της Ελλάδας όσον αφορά στο νέο πακέτο οικονομικής στήριξης. ο υπουργός σημείωσε: «Θέλουμε μία λύση που καθιστά βιώσιμο το χρέος μας, εγγυάται τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας έως τα μέσα του 2014, όταν προβλέπουμε να επιστρέψουμε στις αγορές, και εγγυάται τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών».

Όσον αφορά στις πιέσεις στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας και Ισπανίας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι προέρχονται από στοιχήματα κερδοσκόπων εναντίον των χωρών αυτών και εναντίον του ευρώ. «Παρατηρούμε οργανωμένες επιθέσεις σε χώρες με πολύ καλά μακροοικονομικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα η Ιταλία» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει πανικός, υπάρχει μία ψύχραιμη και καλά οργανωμένη επίθεση».

Σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους, ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό το επόμενο έτος, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν επιτευχθεί έως τώρα οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: