Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ «Καμπανάκι» Βενιζέλου για την 6η δόση, εν όψει του ελέγχου της τρόικας τον Αύγουστο

http://static.doldigital.net/webstatic/16C8DA6D09D619F728AEF530CCA290EE.jpgΩς απαραίτητη ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος την άμεση υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου, εν όψει της επικείμενης αξιολόγησης της τρόικας, κατά τη συζήτηση του σχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Η συζήτηση ξεκίνησε την Τρίτη με αντεγκλήσεις κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης ιδιαίτερα για τις γρήγορες διαδικασίες με τις οποίες συζητείται, την συνταγματικότητα του νομοθετήματος αλλά και τις ρυθμίσεις για τον ΟΠΑΠ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Ο υπουργός υποστήριξε πως το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί έως τις 5 Αυγούστου - οπότε θα κλείσει η Βουλή - καθώς στις 16 Αυγούστου αρχίζει από την Τρόικα ο έλεγχος της εφαρμογής των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, ο οποίος είναι κρίσιμος για την διαμόρφωση της Έκθεσης σχετικά με το νέο πακέτο βοήθειας. «Αν αυτή η Έκθεση δεν είναι επαρκής τότε δεν θα εκταμιευθεί η έκτη δόση με ό,τι αυτό συνεπάγεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Αφού ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι έχει πλήρη επίγνωση της πολυπλοκότητας του νομοσχεδίου εξήγησε πως ξεκίνησε άμεσα η κοινοβουλευτική επεξεργασία του δεδομένου ότι είναι αναγκαία η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος εντός των προθεσμιών και με αξιοπιστία.

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα αντισυνταγματικότητας», αντέτεινε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος προς την ΝΔ η οποία έθεσε το θέμα αυτό προαναγγέλλοντας ότι θα το φέρει κατά την συζήτηση του νομοθετήματος στην Ολομέλεια. Όπως είπε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θ. Καράογλου υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας όσον αφορά τα άρθρα για τα συνταξιοδοτικά τα οποία πρέπει να ρυθμίζονται σε ξεχωριστά νομοσχέδια. «Αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν» ανταπάντησε ο υπουργός.

Στον προβληματισμό που εξέφρασε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θ. Καράογλου ότι η ρύθμιση για την χορήγηση άδειας των τυχερών παιγνίων στον ΟΠΑΠ είναι εκτός πλαισίου της ΕΕ και επισείει τον άμεσο κίνδυνο νέου προστίμου, απάντησε επίσης ο κ. Βενιζέλος. Όπως είπε ο υπουργός, το θέμα αυτό όπως και πολλά άλλα απασχόλησαν την ΕΕ και υπάρχει συνεννόηση για συντονισμό καθώς θα πρέπει να μας διευκολύνει ώστε να είμαστε συνεπείς στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

«Το κεφάλαιο των τυχερών παιχνιδιών είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αφορά την ενίσχυση της αξίας κι άρα της αγοραστικής δύναμης του ΟΠΑΠ. Ο ΟΠΑΠ είναι χρήσιμος για το πρώτο κύμα ιδιωτικοποιήσεων του Σεπτεμβρίου και για το δεύτερο του Δεκεμβρίου και πρέπει να ολοκληρώσουμε την ενίσχυσή του με πολλούς τρόπους με την παράταση της άδειας που έχει (αυτό σημαίνει έσοδα για το Δημόσιο) και με την χορήγηση της άδειας για τις μηχανές (τα νέα παιχνίδια). Και αυτό σημαίνει άμεσα έσοδα για το Δημόσιο ενώ και η αγοραία αξία του Οργανισμού αυξάνεται. Έχουμε έτσι πολύ καλύτερες πιθανότητες για το δημόσιο ταμείο και πάντως δεν έχουμε κανένα περιθώριο καθυστέρησης» τόνισε αναφερόμενος στο θέμα ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στο θέμα της τουριστικής κατοικίας ο κ. Βενιζέλος είπε πως εφόσον άρχισε και διεθνώς η συζήτηση για την πραγματική οικονομία πρέπει τα προνομιακά πεδία για την ανάπτυξη της Οικονομίας - κορυφαία των οποίων είναι ο Τουρισμός - να αναδειχτούν. «Κι η τουριστική κατοικία είναι ένα θέμα που πρέπει να λύσουμε και πρέπει να ψηφιστεί άμεσα» τόνισε.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου η ΝΔ καταψηφίζει τονίζοντας πως με το νομοσχέδιο αυτό προωθούνται μέτρα τα οποία οδηγούν σε μεγαλύτερα αδιέξοδα την Οικονομία και την ελληνική οικογένεια αλλά - όπως ξεκαθάρισε ο εισηγητής του κόμματος θα ψηφίσει υπέρ σε ρυθμίσεις που συνδέονται με την ανάπτυξη που έχει ανάγκη η χώρα όπως είναι η τουριστική κατοικία κ.α.

Καθώς όμως εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Παπαδημούλης μίλησε για σκάνδαλο «αφού υλοποιείται μία απευθείας ανάθεση του ΟΠΑΠ στην Ιντραλότ μέχρι το 2012 και το 2013» ο υπουργός Οικονομικών απάντησε σε υψηλούς τόνους λέγοντας ότι τέτοιου είδους «ατεκμηρίωτες προσεγγίσεις τις αντικρούει με απόλυτο τρόπο".

«Αν θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δίνοντας 16.500 μηχανήματα στον ΟΠΑΠ σημαίνει εύνοια σε συμφέροντα τότε η υπονόμευση του ΟΠΑΠ χάριν άλλων συμφερόντων - πχ χάριν των καζίνο ή των ιδιωτών - είναι κάτι κατά κυριολεξία επιλήψιμο» είπε ο κ. Βενιζέλος. «Δεν μας αγγίζουν τα περί συμφερόντων γιατί είμαστε έτσι κι αλλιώς εναντίον των κουλοχέρηδων» απάντησε ο κ. Παπαδημούλης.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος εκ μέρους του ΚΚΕ είπε πως η βασική πλευρά της αντίθεσης του κόμματός του δεν είναι η υποβάθμιση του Κοινοβουλίου αλλά ο προσανατολισμός και το πολιτικό περιεχόμενό του και απέρριψε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι προσπαθεί μέσα από τη διαδικασία να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης, επισημαίνοντας πως αποφεύγει να προσδιορίσει τι είδους κρίση υπάρχει σήμερα.
.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: