Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Με «κόκκινες γραμμές» στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

Διμερείς επαφές την Τετάρτη


Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα έχει συναντήσεις στις Βρυξέλλες μέχρι την τελευταία στιγμή
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα έχει συναντήσεις στις Βρυξέλλες μέχρι την τελευταία στιγμή (Φωτογραφία: Icon )
Αθήνα
Διμερείς επαφές στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου που παρατηρείται για το ελληνικό ζήτημα, θα έχει σήμερα, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, ο πρωθυπουργός ζήτησε ισχυρό μήνυμα από την ΕΕ και έκανε λόγο για Σύνοδο Κορυφής που θα αποτελέσει ορόσημο επιτυχίας ή αποτυχίας για την πορεία της Ευρωζώνης. Να κρατήσουμε χαμηλά τον πήχη για τα αποτελέσματα της Συνόδου, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, επικροτώντας τη δήλωση της Ανγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ο Γ.Παπανδρέου θα εμφανιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη με τέσσερις «κόκκινες γραμμές», ενώ συνομιλητές του υποστηρίζουν ότι «αν δεν υπάρχει ωφέλιμη συμφωνία για την χώρα, θα πει "όχι"».

Οι τέσσερις «κόκκινες γραμμές» αφορούν:

1. Την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος.
2. Τη βιωσιμότητα του χρέους.
3. Το χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων.
4. Την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Για τις θέσεις της κυβέρνησης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς την Τρίτη ο πρωθυπουργός και όπως όλα δείχνουν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον Γ.Παπανδρέου να μην αποδεχθεί την επιλεκτική χρεοκοπία.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται να δηλώνει αποφασισμένος να μην αποδεχτεί μια απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής που δεν είναι συμφέρουσα για τη χώρα.

Ενδεικτικό είναι ότι δεν διαψεύδεται από την κυβέρνηση η φράση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη, ο οποίος μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Παπανδρέου, ανέφερε πως ο πρωθυπουργός του είπε: «Αν δεν είναι ωφέλιμη η συμφωνία για μας, θα πάρω το αεροπλάνο και θα γυρίσω πίσω».

Στο ίδιο μήκος κύματος, μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου σημείωνε ότι αν η λύση δεν συμφέρει τη χώρα «θα πούμε όχι» και τόνιζε πως «ένα είναι βέβαιο, δνε θα πάμε με κατεβασμένα τα χέρια».

Να κρατήσουμε χαμηλά τον πήχη για τα αποτελέσματα της Συνόδου, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως είπε επικροτεί τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μερκελ.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: