Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης-ιδιοκτητών ταξί μετά την άκαρπη συνάντηση με Ραγκούση

Πορείες στις Εθνικές και αποκλεισμοί


Εικόνα από τον αποκλεισμό νωρίτερα στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
Εικόνα από τον αποκλεισμό νωρίτερα στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Πάτρα
Με αιφνιδιαστικές κινήσεις επ' αόριστον απαντούν οι αυτοκινητιστές μετά την άκαρπη συνάντηση στο υπουργείο Μεταφορών με τον Γιάννη Ραγκούση, χωρίς να προειδοποιούν για τις επόμενες κινητοποιήσεις τους.

  • Συνολικά, 120 οχήματα και 250 περίπου ιδιοκτήτες ταξί απέκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε γύρω στις 6:30 το απόγευμα.
  • Στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου οι ιδιοκτήτες ταξί άνοιξαν τις μπάρες των διοδίων για να περνούν οι οδηγοί χωρίς να πληρώνουν.
  • Το απόγευμα ιδιοκτήτες ταξί πραγματοποιούν μηχανοκίνητη πορεία προς τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών. Στην Ελευσίνα βρίσκονται περίπου 400 ιδιοκτήτες και στις Αφίδνες άλλοι 200. Οι αυτοκινητιστές έχουν σηκώσει τις μπάρες.
Νωρίτερα το μεσημέρι οι ιδιοκτήτες ταξί είχαν συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών Γιάννη Ραγκούση, η οποία όμως απέβη άκαρπη, με αποτέλεσμα η σύγκρουση να οδηγείται να άκρα.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, ενημερώνοντας τους συναδέλφους του, που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Μεταφορών, ανακοίνωσε ότι στη συνάντηση δεν βρέθηκαν σημεία συνεννόησης και προανήγγειλε συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, η μορφή των οποίων θα ανακοινώνεται την τελευταία στιγμή, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί για αιφνιδιαστικές κινήσεις του κλάδου.

Ο κ. Λυμπερόπουλος τόνισε ότι η επταμελής αντιπροσωπεία κατέθεσε πρόταση για 6μηνη παράταση-κατοχύρωση του διαλόγου και με δέσμευση για πλαίσιο πληθυσμιακής αναλογίας στην έκδοση των αδειών, όπως προέβλεπε το προεδρικό διάταγμα Ρέππα. Παράλληλα, πρότειναν να πληρώνονται οι άδειες και να υπάρχει δέσμευση για τη μη δημιουργία καρτέλ.

Σύμφωνα με τον κ. Λυμπερόπουλο, ο υπουργός ουσιαστικά απέρριψε την πρόταση, σημειώνοντας ότι ο νόμος Παπακωνσταντίνου απελευθερώνει τα πάντα.

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ εκτίμησε ότι δεν θα περάσει τίποτα από αυτά, που προβλέπονται για τα ταξί, ότι στο τέλος τα μέλη του κλάδου θα βγουν νικητές και πρόσθεσε ότι αγώνας συνεχίζεται και ότι «το πού θα πάμε και τι θα κάνουμε, δεν θα το λέμε δημόσια». Υποστήριξε, επίσης, ότι ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η πλειονότητα των βουλευτών της αντιπολίτευσης, τα συνδικάτα και ολόκληρη κοινωνία είναι με το μέρος τους.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών αναχώρησε από το υπουργείο και πραγματοποίησε σύσκεψη στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Εκεί αποφασίσθηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων με αποχή των ταξί επ' αόριστον από τους δρόμους και αναζήτηση νέων μορφών διαμαρτυρίας.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνέλευσης, ο Θύμιος Λυμπερόπουλος δήλωσε «θλίψη για τους 10-15 προβοκάτορες», «που δημιούργησαν επεισόδια έξω από το υπουργείο Μεταφορών», όπου έγινε νωρίτερα η συνάντηση με τον υπουργό, Γ. Ραγκούση.

Μετά τη συνάντηση και κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αυτοκινητιστών από τον κ. Λυμπερόπουλο ακούγονταν συνθήματα άκρως υβριστικά για τον υπουργό και την κυβέρνηση, ενώ κάποιοι θερμόαιμοι προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο του υπουργείου εκτοξεύοντας καφέδες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών.

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Την Τετάρτη συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις των επαγγελματιών αυτοκινητιστών, οι οποίοι σήκωσαν τις μπάρες στα διόδια του Ρίου και του Ισθμού αφήνοντας τα αυτοκίνητα να περνούν ελεύθερα.

Κάτι ανάλογο έγινε και στο αεροδρόμιο της Σάμου, όπου οι ιδιοκτήτες ταξί απέκλεισαν την είσοδο του αεροδρομίου και οι επιβάτες αναγκάζονταν να περπατούν κουβαλώντας τις αποσκευές τους σε απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρων.

Επίσης, απέκλεισαν και την Τετάρτη το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να αναγκάζονται να περπατήσουν για να πάρουν την πτήση τους, ενώ στη Θεσσαλονίκη στάθμευσαν το οχήματά τους στον κόμβο της εθνικής οδού, λίγο έξω από το αεροδρόμιο Μακεδονία, εμποδίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση των επιβατών.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: