Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Η Ευρώπη να δείξει αποφασιστικότητα, τονίζει ο Αντ.Σαμαράς εν όψει της Συνόδου

«Όχι» στην επιλεκτική χρεοκοπία

Ο πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνει την ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας
Ο πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνει την ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Η Ευρώπη οφείλει να δείξει αποφασιστικότητα για την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όχι να παρατείνει την αστάθεια των αγορών, τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ εν όψει της κρίσιμης Συνόδου.

Ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει ότι η ΕΕ οφείλει να βοηθήσει έμπρακτα τα κράτη-μέλη που έχουν πρόβλημα και για λόγους αλληλεγγύης, αλλά και γιατί διαφορετικά μεγαλώνει ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής.

Κατά τον ίδιο, η συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο του κρατικού δανεισμού ήταν μια λαθεμένη επιλογή, η οποία εκτόξευσε το κόστος δανεισμού για τις ασθενέστερες χώρες και μετέδωσε την κρίση παντού.

Επαναλαμβάνει ότι η «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν είναι λύση, γιατί επιδεινώνει τα προβλήματα ρευστότητας χωρών, όπως η Ελλάδα.

Αντίθερα, υπάρχει πάντα η λύση του ευρω-ομόλογου, ώστε χώρες που έχουν πρόβλημα να ξεπληρώσουν με ευνοϊκότερους όρους τα δάνειά τους και να γίνει το χρέος τους βιώσιμο.

Το ευρω-ομόλογο θα επιτρέψει αισθητή μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, χωρίς να υπάρξει «επιλεκτική χρεοκοπία».

Και βραχυχρόνια, υπάρχει η λύση της επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, που θα επιφέρει μείωση του δημόσιου χρέους, επίσης χωρίς να προκαλέσει «επιλεκτική χρεοκοπία».

«Πέρα από όλα αυτά όμως, υπάρχει η ανάγκη αναπτυξιακής τόνωσης των χωρών της περιφέρειας, που βουλιάζουν στην ύφεση. Ιδιαίτερα η Ελλάδα δεν ζητά 'χαριστική μεταχείριση'. Ζητά την ευκαιρία για επανεκκίνηση της Οικονομίας της, ώστε να μπορέσει να φανεί συνεπής και στις υποχρεώσεις της.

» Χωρίς επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, όσο κι αν αλλάξουν οι όροι του δανεισμού της, η χώρα μας δεν πρόκειται να βγει από την κρίση» καταλήγει.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: