Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Το στιβαρό χέρι της κυβερνητικής

newpost.gr

Το στιβαρό χέρι της κυβερνητικής
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών με σχεδιασμό ως το Σεπτέμβρη. Πρώτος στόχος ήταν να περάσει το μεσοπρόθεσμο, δεύτερος να εγκριθεί το νέο δάνειο και κάπου εκεί θα ακολουθούσε η προσφυγή στις κάλπες. Τα πράγματα δεν ήρθαν ακριβώς έτσι, η υπόθεση του νέου δανείου παραμένει νεφελώδης και το τοπίο δύσκολα θα ξεκαθαρίσει ως το Σεπτέμβριο. Ο Βενιζέλος δεν θα ήταν ευφυής, αν δεν αντιλαμβανόταν τα νέα δεδομένα.

Το ύφος και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει την αποστολή του έχουν αλλάξει. Ο Βενιζέλος έχει καταλάβει ότι το μέλλον είναι απροσδιόριστο και ο μόνος τρόπος να επιβιώσει την κρίση είναι να κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά του. Στην κυβερνητική επιτροπή της Τρίτης όλοι αντιλήφτηκαν την αλλαγή κλίματος. Ο Βενιζέλος διαφώνησε με τον Ανδρέα Λοβέρδο για το 1 δις ευρώ των υπερβάσεων στις δαπάνες που έχει δημιουργήσει ο τομέας του στον προϋπολογισμό. Έκανε και παρατήρηση στον Ραγκούση όχι για τα ταξί αλλά γιατί στις μεταφορές και υποδομές δεν προχωρούν οι μετατάξεις και η εξοικονόμηση δαπανών. Το ειδικό πολιτικό βάρος για να επιβληθεί σε συναδέλφους του το είχε πάντα ο «Μπένι» και χωρίς το αξίωμα του αντιπροέδρου. Από τη θέση του υπουργού Οικονομικών κάνει για πρώτη φορά πράξη την σημαντικότερη επιταγή του μνημονίου που ήθελε ρόλο αυξημένης βαρύτητας για τον υπουργό Οικονομικών.

Αυτό το ρόλο στα χαρτιά τον είχε και ο Παπακωνσταντίνου, δεν μπόρεσε όμως ποτέ να τον ασκήσει γιατί δεν μπορούσε να επιβληθεί στους άλλους υπουργούς. Στις παλιότερες συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων όταν κάποιος τομέας υπολειπόταν του προγράμματος ο Παπακωνσταντίνου κοίταγε τον Παπανδρέου και εκείνος σφύριζε αδιάφορα. Τίποτε δεν συνέβαινε και ο εν λόγω τομέας παρέμενε σε υστέρηση.

Με τον Βενιζέλο, οι υπουργοί για πρώτη φορά ένοιωσαν ένα στιβαρό χέρι να τους ταρακουνάει. Κάποιοι προσγειώθηκαν απότομα ση νέα πραγματικότητα. Ο υπουργός Οικονομικών είναι αποφασισμένος να ρίξει όλο του το πολιτικό βάρος στην εφαρμογή του προγράμματος ώστε να μην αποτύχει στην έκτη δόση, αφού είναι υποχρεωμένος να λάβει υπ όψη του δύο δεδομένα. Ότι μπορεί ώσπου να χορηγηθεί αυτή τα πάντα να είναι ακόμα ανοικτά, και ότι αν το πρόγραμμα συνεχίσει να αποκλίνει από τους στόχους στον ίδιο βαθμό με το πρώτο εξάμηνο και τους επόμενους μήνες, τότε μπορεί να μπει σε ταμειακές περιπέτειες. Ο έλεγχος από την τρόικα άλλωστε ξεκινά πάλι στις 16 Αυγούστου, χρόνος για καθυστερηση δεν υπάρχει. Την αγωνία του αυτή άλλωστε την εξέφρασε και δημόσια χθες στη βουλή λέγοντας ότι «αν η έκθεση της τρόικας δεν είναι επαρκής, τότε δεν θα εκταμιευθεί η έκτη δόση με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Καθόλου τυχαία άλλωστε δεν είναι το ότι έχει αυξήσει και την πίεση για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Σύντομα θα φτιάξει και δικό του οικονομικό επιτελείο, κάτι το οποίο μάλλον δεν προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός του

Τον δέκατο τέταρτο μήνα του μνημονίου η χώρα απέκτησε κάποιον με αρμοδιότητα και ισχύ που θα πιέζει για την εφαρμογή του προγράμματος. Ο Βενιζέλος θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να το εφαρμόσει. Το ερώτημα είναι, μήπως ήδη είναι πολύ αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: