Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Παρέμβαση Ομπάμα σε Μέρκελ: «Βρείτε τα!»

God bless America!


http://img.protothema.gr/350455DBD5522A78E095515EE78D6897.jpg
Όταν, προ ενός έτους περίπου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατευθύνονταν για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια Σύνοδο Κορυφής, που ουσιαστικά θα έδινε τα πρώτα δείγματα γραφής για το πως οι Ευρωπαίοι θα «διαχειρίζονταν» το ελληνικό πρόβλημα χρέους -τότε ακόμα στην αρχή του- ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποδεχόταν τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στη μικρή πόλη Ντοβίλ. Εκεί, όπου ουσιαστικά συμφωνούσαν οι δύο τους για τις επόμενες κινήσεις της ΕΕ στην επελαύνουσα κρίση χρέους.

Κάτι ανάλογο φαίνεται πως θα συμβεί και τώρα, καθώς η κυρία Μέρκελ είναι αυτή που θα υποδεχτεί την Τετάρτη στο Βερολίνο τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και από τη μεταξύ τους συνάντηση μοιάζει πιθανό, έως βέβαιο, να κριθεί η... αυριανή απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό χρέος!!!

Μόνο που αυτή τη φορά παρενέβη και ο... αμερικανικός δάκτυλος, με τη μορφή μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με την Άνγκελα Μέρκελ. Το τι διημείφθη στο συγκεκριμένο τηλεφώνημα δύσκολα θα το μάθουμε, σίγουρα όμως αποτέλεσε την αφορμή για να κλειστεί η συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί, με τους αναλυτές διεθνώς να «ποντάρουν» πως απόψε, στο δείπνο των δύο ηγετών, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, που θα κληθεί στη συνέχεια να προσυπογράψει η Σύνοδος Κορυφής!

Το επίσης βέβαιο είναι ότι η Ουάσινγκτον φοβάται εξαγωγή της κρίσης χρέους από την Ευρώπη, κάτι που, εν πολλοίς, είχε αποτυπωθεί και στη χθεσινή πρόταση του ΔΝΤ για μια λύση επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, με την παρέμβαση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Κάτι που προϋποθέτει αύξηση των κεφαλαίων του EFSF, παράμετρο που μέχρι χθες το βράδυ απέρριπτε το Βερολίνο.

Σήμερα όμως..;

Η καγκελάριος της Γερμανίας πάντως εξέφρασε την «πεποίθησή της» ότι θα υπάρξουν «καλά αποτελέσματα» στη σύνοδο των χωρών της ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός της στο Βερολίνο.

Η κα. Μέρκελ επίσης φέρεται να είναι «βέβαιη» πως θα συμφωνηθεί μια κοινή θέση με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: