Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Ιερώνυμος: Δεν αρνούμεθα την φορολόγηση

Η φορολόγηση των εσόδων από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη.

Μετά το πέρας της συνάντησης, στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο της οδού Αγίας Φιλοθέης στην Πλάκα, ο κ. Ιερώνυμος, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του από τη συζήτηση με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, επανέλαβε τη θέση του ότι είναι άδικη η επιβολή της φορολογίας και πρόσθεσε “Η Εκκλησία πάντοτε προσφέρει, πρόσφερε στο παρελθόν, θα προσφέρει και τώρα, θα δώσει και στην προκειμένη περίπτωση. Δεν αρνούμεθα την φορολόγηση. Θα δώσουμε ό,τι μπορούμε, αλλά μ’ έναν τρόπο δίκαιο. Όχι με αυθαιρεσίες και αυθαίρετο τρόπο. Επομένως περιμένουμε το διάλογο. Η αρμόδια επιτροπή της Εκκλησίας, είναι έτοιμη να συζητήσει και να καταλήξει σε συμπεράσματα. Θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά μ’ έναν τρόπο δίκαιο".

O κ. Καρατζαφέρης είπε ότι αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της Πολιτείας, «όμως δεν πρέπει να επιτρέψουμε κατά καμία έννοια να δημιουργηθούν αυθαίρετες καταστάσεις τύπου 1987. Πρέπει να επικρατήσει ο διάλογος. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει αποδείξει μέσα στους αιώνες ότι πάντα ήταν πρώτη σε προσφορά προς το έθνος. Πιστεύω ότι και τώρα απ΄ το διάλογο θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα. Διαφωνώ με το αποφασίζω και διατάσσω. Είμαι υπέρ του διαλόγου και νομίζω ότι και η Πολιτεία έχει να κερδίσει».

Την Τρίτη, πάντως, συγκαλείται εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία θα καταλήξει σε συγκεκριμένες θέσεις επί των νέων φορολογικών μέτρων, τις οποίες θα υποβάλει στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης”.
nooz.gr

Read more...

ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΔΡΑΣΤΕΣ...


Το νομοσχέδιο, που αφορά τις βελτιώσεις της ποινικής νομοθεσίας για τους ανήλικους δράστες και την ίδρυση νομικού προσώπου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της τέλεσης αξιόποινων πράξεων από ανηλίκους, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο ποινικός σωφρονισμός δεν μπορεί να διαρκεί πλέον άνω των 10 ετών (σήμερα προβλέπονται τα 20 έτη). Επιπλέον, στους... ανήλικους μέχρι το 15ο έτος της ηλικίας τους αντί του 13ου, που ισχύει σήμερα, επιβάλλονται μόνον αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα.
Ο περιορισμός ανηλίκου σε κατάστημα κράτησης νέων θα επιβάλλεται μόνο σε όσους ανήλικους έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον η πράξη τους έχει το χαρακτήρα κακουργήματος.
Ακόμα, στα δικαστήρια ανηλίκων δεν μπορεί να τηρηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου, ενώ ο ανήλικος θα έχει πλέον το δικαίωμα παράστασης στο ακροατήριο του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων, όταν πρόκειται να συζητηθεί η υπό όρους απόλυσή του, κάτι που σήμερα δεν επιτρέπεται.
Παράλληλα, τα δικαστήρια των ανηλίκων δεν θα συγκροτούνται πλέον με πρόεδρο Πρωτοδίκη, αλλά με πρόεδρο Πρωτοδικών, όπως επίσης θα είναι υποχρεωτικός ο διορισμός συνηγόρου, όταν πρόκειται να δικαστεί ανήλικος.
Παράλληλα, προβλέπεται η ίδρυση ΝΠΔΔ με τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, που θα εποπτεύεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης και έργο του, θα είναι ο συντονισμός της δράσης όλων των εταιριών προστασίας ανηλίκων και η ανάπτυξη συνεργασίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με άλλους οργανισμούς.
Ακόμη, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απόστολος Κατσιφάρας ανέφερε, ότι προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα δυσλειτουργίας, διάχυσης ευθυνών, παράλληλων αρμοδιοτήτων και σύγχυσης, που παρουσιάζονται σε διάφορα επίπεδα της διοίκησης του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα υπάρξει εξορθολογισμός των υπηρεσιών του, που σχετίζονται με τον έλεγχο και την εποπτεία του σωφρονιστικού συστήματος και των ιατροδικαστικών υπηρεσιών.
Έτσι, αναμορφώνεται και αναβαθμίζεται Ειδική Γραμματεία Ασφαλείας Καταστημάτων Κράτησης και της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ το Σώμα Επιθεώρησης θα υπάγεται πλέον στον εν λόγω ειδικό γραμματέα.
Τέλος, ο κ. Κατσιφάρας ανέφερε, ότι το Σώμα Επιθεώρησης και ελέγχου των Κατατημάτων Κράτησης θα στελεχωθεί με επιθεωρητές - στελέχη από υπουργεία και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ώστε να επιτυγχάνεται ενδελεχής έλεγχος σε όλους τους τομείς.
fimotro


Read more...

ΥΦΕΣΗ 2% ΤΟ 2010


Απο ΕΘΝΟΣ Οnline

Η πιστή εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας είναι απαραίτητη για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, αλλά αποτελεί μόνο την απαρχή μιας μακράς προσπάθειας για να βγει η οικονομία από τον φαύλο κύκλο των υψηλών ελλειμμάτων και του μεγάλου χρέους, είπε την Δευτέρα η Τράπεζα της Ελλάδας σε έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική...


"Η ελληνική οικονομία έχει πλέον εμπλακεί σε έναν φαύλο κύκλο, με μία και μοναδική διέξοδο: τη δραστική μείωση του ελλείμματος και του χρέους", είπε η κεντρική τράπεζα της χώρας.

"Θα απαιτηθεί μια εξίσου μακρά προσπάθεια για να σπάσει ο φαύλος κύκλος που τείνει να ωθήσει την οικονομία σε μαρασμό και το βιοτικό επίπεδο σε υποβάθμιση", ανέφερε η έκθεση."Η οικονομική πολιτική που έχει εξαγγελθεί είναι η απαρχή αυτής της μεγάλης προσπάθειας που απαιτείται".

Για φέτος, η ΤτΕ προέβλεψε συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 2% φέτος το πιθανότερο. Σύμφωνα με την έκθεση, το 2009 το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας έφτασε στο 12,9% του ΑΕΠ (από 12,6% λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας) και το δημόσιο χρέος στο 115% του ΑΕΠ.

Υποβλήθηκε, λοιπόν, σήμερα Δευτέρα στη Βουλή των Ελλήνων και το Υπουργικό Συμβούλιο η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2009-2010, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Καταστατικό της. Την Έκθεση παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεώργιος Προβόπουλος.

To κεντρικό μήνυμα της Έκθεσης συνοψίζεται ως εξής:

Η Έκθεση υποβάλλεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται εν μέσω μιας βαθιάς κρίσης, με κύρια χαρακτηριστικά το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, το τεράστιο χρέος και την συνεχή διάβρωση της ανταγωνιστικής της θέσης.

Τα προβλήματα αυτά δεν είναι νέα. Προϋπήρχαν της διεθνούς κρίσης του 2008 και ήταν αναπόφευκτο, χωρίς τολμηρές και αποφασιστικές παρεμβάσεις, να οδηγήσουν, αργά ή γρήγορα, σε αδιέξοδο. Οι παρεμβάσεις αυτές δεν έγιναν και έτσι η κατάσταση επιδεινώθηκε αισθητά, με αποκορύφωμα το δημοσιονομικό εκτροχιασμό το 2008 και το 2009. Η διεθνής κρίση μεγέθυνε τις συσσωρευμένες αρνητικές επιπτώσεις αυτών των χρόνιων αδυναμιών και επιτάχυνε την πτωτική πορεία της οικονομίας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τη σοβαρότητα της κατάστασης:

* Πριν από ενάμιση χρόνο, στις αρχές Οκτωβρίου του 2008, η Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος τόνιζε ότι η οικονομία βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και ότι, όσο χειροτέρευε η διεθνής συγκυρία, οι μακροοικονομικές ανισορροπίες και τα διαρθρωτικά προβλήματα θα διογκώνονται και η αντιμετώπισή τους θα γίνεται δυσχερέστερη.

* Το Φεβρουάριο του 2009, στην Έκθεση που ακολούθησε, η Τράπεζα της Ελλάδος προειδοποιούσε για όλα όσα τελικώς συμβαίνουν σήμερα, τονίζοντας ιδίως το ενδεχόμενο της διόγκωσης του κόστους δανεισμού. ?Η διεύρυνση της διαφοράς αποδόσεων?, αναφερόταν στην Έκθεση, ?συνεπάγεται υψηλότερη μελλοντική επιβάρυνση των φορολογουμένων.

* Τέλος, τον Οκτώβριο του 2009 η Ενδιάμεση Έκθεση προέτρεπε να μεταδοθεί με σαφήνεια στις αγορές το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει ένα πολυετές σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών αλλαγών.

Δυστυχώς, οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών επιβεβαίωσαν τις δυσοίωνες προβλέψεις και υπέσκαψαν την εμπιστοσύνη στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας: Ήδη από τον Απρίλιο του 2009 η Ελλάδα έχει υπαχθεί στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος, καθώς τα ελλείμματα του 2007 και του 2008 υπερέβαιναν την τιμή αναφοράς της Συνθήκης. Το 2009 το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, όπως εγκαίρως είχε προειδοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, έφθασε το 12,9% και το δημόσιο χρέος το 115% του ΑΕΠ. Οι εξελίξεις αυτές πυροδότησαν μια σειρά υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και μεγάλη διεύρυνση της διαφοράς αποδόσεων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του κόστους δανεισμού και του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους του Δημοσίου. Αυτό, με τη σειρά του, χειροτέρευσε τη δημοσιονομική θέση της χώρας, δυσχέρανε ακόμη περισσότερο τη δημοσιονομική προσαρμογή και είχε σοβαρές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα. Η ελληνική οικονομία έχει πλέον εμπλακεί σε έναν φαύλο κύκλο, με μία και μοναδική διέξοδο: τη δραστική μείωση του ελλείμματος και του χρέους, την άμεση δηλαδή αντιστροφή της δυσμενούς τάσης.

Τα δημόσια ελλείμματα και το χρέος είναι βεβαίως υψηλά και σε άλλες χώρες του κόσμου. Σε αντίθεση όμως με την Ελλάδα, εκεί χρηματοδοτούνται κυρίως από εγχώριους αποταμιευτικούς πόρους. Η χαμηλή αποταμίευση δεν επιτρέπει να χρηματοδοτηθεί από εγχώριες πηγές το δημόσιο χρέος, με αποτέλεσμα να διογκώνεται το εξωτερικό χρέος και να διευρύνεται το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Έτσι το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος συμπλέκεται με το πρόβλημα του εξωτερικού ελλείμματος και χρέους και τα δίδυμα ελλείμματα αναδεικνύονται ως η κύρια πηγή που τροφοδοτεί έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο.

Οι σημαντικότερες ορατές πλευρές αυτής της κατάστασης ήταν η διεύρυνση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και του χρέους και η υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας, η οποία αποτυπώνεται ανάγλυφα στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Η κρίση όμως δεν περιορίζεται σ’ αυτά. Επηρεάζει αρνητικά το σύνολο της οικονομίας, επιβαρύνει τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, πλήττει την εμπιστοσύνη, δημιουργεί πρωτοφανείς αβεβαιότητες και θέτει υπό αμφισβήτηση κοινωνικές και οικονομικές συμπεριφορές και νοοτροπίες που κυριάρχησαν τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα. Η οικονομική κρίση διαχέεται στο σύνολο της κοινωνίας, η οποία καλείται τώρα να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και να αναθεωρήσει στάσεις και πρακτικές, προκειμένου να την αντιμετωπίσει.

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Έκθεση αναδεικνύουν την πολύπλευρη κρίση που διέρχεται σήμερα η ελληνική οικονομία.

Μετά από μια δεκαετία θετικών επιδόσεων, το ΑΕΠ το 2009 μειώθηκε κατά 2%, επηρεαζόμενο κυρίως από τη μεγάλη πτώση των επενδύσεων, αλλά και της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών. Το 2010 προβλέπεται πάλι αρνητικός ρυθμός μεταβολής, το ύψος του οποίου θα επηρεαστεί καθοριστικά από την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα εφαρμογής των μέτρων οικονομικής πολιτικής που έχουν εξαγγελθεί. Τη στιγμή αυτή πάντως εμφανίζεται πιθανότερο η μείωση του ΑΕΠ να είναι της τάξεως του 2%. Είναι εξάλλου σημαντικό ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία εμφανίζεται με υστέρηση, τώρα που στον υπόλοιπο κόσμο η ανάκαμψη έχει αρχίσει, αν και με ασταθή βηματισμό. Στη ζώνη του ευρώ ειδικότερα, η ανάκαμψη είναι εμφανής από το τρίτο τρίμηνο του 2009. Η ανάκαμψη ωστόσο παραμένει εύθραυστη, καθώς έχει στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα πρέπει σταδιακά να αντιστραφεί, δεδομένου ότι έχει ήδη συσσωρεύσει μεγάλα δημόσια ελλείμματα και χρέη στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες.

Η ύφεση στην ελληνική οικονομία επεκτάθηκε σε όλους τους παραγωγικούς τομείς, επηρέασε αρνητικά την απασχόληση και διεύρυνε την ανεργία. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, η συνολική απασχόληση μειώθηκε κατά 1,1% το 2009, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των απασχολούμενων μισθωτών μειώθηκε κατά 1,5% περίπου.

Οι δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία και κυρίως στα δημοσιονομικά μεγέθη και ο κλονισμός της εμπιστοσύνης επιβάρυναν και το τραπεζικό σύστημα. Σε αντίθεση με όσα συνέβησαν σε πολλές άλλες χώρες, όπου η κρίση εκδηλώθηκε αρχικά στο τραπεζικό σύστημα και μεταφέρθηκε στη συνέχεια στην πραγματική οικονομία, στην Ελλάδα το τραπεζικό σύστημα, που έχει στέρεες βάσεις, αντιμετώπισε δυσχέρειες ρευστότητας όταν οι έντονες δημοσιονομικές ανισορροπίες οδήγησαν στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, γεγονός που περιόρισε την πρόσβαση των τραπεζών σε πηγές άντλησης ρευστότητας και αύξησε το κόστος δανεισμού τους. Παράλληλα, η επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου των καταθέσεων, λόγω της ύφεσης, επηρέασε την προσφορά δανειακών κεφαλαίων. Σημειώνεται ωστόσο ότι παρά τα προβλήματα αυτά, ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα παρέμεινε θετικός καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στη ζώνη του ευρώ, όπου υπήρξαν περίοδοι αρνητικής μεταβολής. Όπως έχει επανειλημμένα τονίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στην διάρκεια της διεθνούς κρίσης. Προϋπόθεση όμως για να διατηρήσει αυτή την ικανότητα και στο μέλλον είναι η άρση των εξωγενών παραγόντων που επηρεάζουν τη λειτουργία του και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Η οικονομική πολιτική, αντιμετωπίζοντας τις μεγάλες προκλήσεις που δημιουργεί η πολυεπίπεδη κρίση, προσανατολίστηκε πρόσφατα σε αποφάσεις που σηματοδοτούν ισχυρή βούληση για την αντιστροφή των αρνητικών τάσεων των προηγούμενων ετών. Έτσι, ο Προϋπολογισμός του 2010 και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που προδιαγράφει τις γενικές μεσοπρόθεσμες κατευθύνσεις πολιτικής, συμπληρώθηκαν με πρόσθετα μέτρα που ισχυροποιούν την πιθανότητα επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Με το σύνολο της πολιτικής που διαμορφώνεται, επιχειρείται η αντιστροφή μιας μακράς πορείας που είχε συσσωρεύσει προβλήματα και οδηγούσε σε επικίνδυνα αδιέξοδα. Η αλλαγή πορείας δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε θα επιτευχθεί σύντομα. Θα απαιτηθεί μια εξίσου μακρά προσπάθεια για να σπάσει ο φαύλος κύκλος που τείνει να ωθήσει την οικονομία σε μαρασμό και το βιοτικό επίπεδο σε υποβάθμιση. Η οικονομική πολιτική που έχει εξαγγελθεί είναι η απαρχή αυτής της μεγάλης προσπάθειας που απαιτείται. Αν εφαρμοστεί αποτελεσματικά, θα οδηγήσει σ’ έναν ενάρετο κύκλο διαρκείας που θα επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά, σε οικονομική και κοινωνική πρόοδο.

Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει κατ’ αρχάς να διασφαλιστεί ότι η οικονομική πολιτική που εξαγγέλθηκε θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, χωρίς δισταγμούς, αναβλητικότητα και υπαναχωρήσεις. Αυτό θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η οποία θα επηρεάσει θετικά το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, με αλυσιδωτές ευνοϊκές επιδράσεις στο κόστος δανεισμού των τραπεζών και κατ’ επέκταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Στις παρούσες συνθήκες, η δημοσιονομική εξυγίανση είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Το επόμενο βήμα της οικονομικής πολιτικής είναι τώρα η στήριξη της ανάκαμψης με διαρθρωτικού χαρακτήρα πολιτικές, με τις οποίες θα επιδιώκεται η ουσιαστική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η σταθερή βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και ο εκσυγχρονισμός του αναπτυξιακού προτύπου. Οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να αποσκοπούν και σε μεγαλύτερη διαφάνεια και κυρίως στη βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του ευρύτερου διοικητικού μηχανισμού.

Η κρίση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία σήμερα είναι συνολική και πολύπλευρη. Γι’ αυτό ανάλογη θα πρέπει να είναι και η απάντηση: διατηρήσιμη, συνεχής και πειστική δημοσιονομική προσαρμογή και παράλληλα μια πολιτική διαθρωτικών αλλαγών που θα βελτιώνουν τη λειτουργία των αγορών και την ανταγωνιστικότητα. Και το κυριότερο: οριστική απομάκρυνση από τις συμπεριφορές, τις νοοτροπίες και τις πολιτικές που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση.

fimotro

Read more...

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ



Aπο ΤΟ ΒΗΜΑ Οnline

Ποινές κάθειρξης 15 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τόσο στον πρώην Πρωτοδίκη Ευάγγελο Καλούση, όσο και στον επιχειρηματία Γιάννη Μπολέτση, που κρίθηκαν ένοχοι για πράξεις που αφορούν την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος...
Ο κ. Καλούσης καταδικάστηκε για τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, πράξη για την οποία καταδικάστηκε ο επιχειρηματίας κ. Μπολέτσης.
Οι κατηγορίες αφορούν ποσό επτά εκατ. δραχμών που φέρεται να έλαβε ο πρώην δικαστής σε τραπεζικό λογαριασμό του, πριν 10 χρόνια, προκειμένου να μην κρίνει προφυλακιστέο τον επιχειρηματία Μπολέτση, κατηγορούμενο τότε σε υπόθεση εκρήξεων.
Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτές τις αιτήσεις αναστολής έκτισης ποινής, που υπέβαλαν οι δύο καταδικασθέντες, επικαλούμενοι σοβαρά προβλήματα υγείας και έτσι και οι δύο θα οδηγηθούν στη φυλακή.
Μάλιστα, ο επιχειρηματίας ήταν απών από το δικαστήριο και, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, νοσηλεύεται. Έτσι, σε βάρος του το δικαστήριο αποφάσισε την έκδοση εντάλματος σύλληψης.
Η απόφαση επί της ενοχής των κατηγορουμένων έχει ληφθεί από τις 16 Φεβρουαρίου, αλλά μεσολάβησαν αιτήσεις εξαίρεσης που υπέβαλε ο επιχειρηματίας σε βάρος του προέδρου και μελών του δικαστηρίου, καταγγέλλοντάς τους ότι ζήτησαν χρήματα για να μην μπει στη φυλακή.
Στην ίδια υπόθεση ήταν κατηγορούμενοι και τρεις δικηγόροι, μεταξύ των οποίων και ο Πέτρος Μαντούβαλος, οι οποίοι ομόφωνα κρίθηκαν αθώοι.
fimotro
Read more...

Γενικές δηλώσεις στήριξης από Μέρκελ ύστερα από πιέσεις


Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ
Χαραμάδα ελπίδας ότι θα συναινέσει τελικά στο να δοθεί οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα αφήνει η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Σε ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας αργά χθες το βράδυ, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε η Μέρκελ με τον Ελληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τονίζεται ότι η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη «να αναλάβει οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να διαφυλάξει τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ». Η δήλωση αυτή είναι ελαφρώς «ηπιότερη» από τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος σε γερμανικό ραδιόφωνο και με τις οποίες εμφανιζόταν ανένδοτη, δηλώνοντας όχι μόνο πως δεν τίθεται θέμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά ούτε καν συζήτησης στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που ξεκινά την Πέμπτη.

«Δεν βλέπω η Ελλάδα να χρειάζεται λεφτά προς το παρόν και η ελληνική κυβέρνηση το έχει επιβεβαιώσει. Για αυτό λοιπόν συμβουλεύω όλους μας να μην προκαλούμε αναταραχή στις αγορές με το να δημιουργούμε ψεύτικες προσδοκίες για τη σύνοδο του συμβουλίου την Πέμπτη», δήλωνε στη συνέντευξή της που μεταδόθηκε χθες στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk. «Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι όσο η Ελλάδα δεν χρειάζεται βοήθεια, το θέμα δεν πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεών μας. Η βοήθεια δεν θα είναι στην ατζέντα στη σύνοδο της Πέμπτης γιατί η ίδια η Ελλάδα λέει ότι δεν χρειάζεται προς το παρόν βοήθεια».

Σε προχθεσινή της ομιλία ενώπιον βουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, η Μέρκελ επαίνεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου για τις προσπάθειές του να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού από το 12,7% στο 8,7%, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα λιτότητας «πραγματικό επίτευγμα». Επαινο που επανέλαβε και στη νεότερη χθεσινοβραδινή δήλωσή της, στην οποία αναφέρει ότι επιβεβαιώνει «την υποστήριξή της στην ελληνική πολιτική μεταρρυθμίσεων».

Πιέσεις από το εσωτερικό

Κάτω από την πίεση ίσως τόσο των γερμανικών μέσων ενημέρωσης που επικρίνουν την «άκαμπτη» στάση της, όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Αγκελα Μέρκελ φαίνεται να ετοιμάζεται τελικά να πει το μεγάλο «ναι», αφήνοντας για την τελευταία στιγμή (σύνοδο κορυφής) τις «τεχνικές» λεπτομέρειες του τρόπου οικονομικής βοήθειας, για το αν δηλαδή τελικά θα έχει αποκλειστικά ευρωπαϊκό χαρακτήρα ή θα εμπλέκεται σε αυτήν και το ΔΝΤ.

Την Παρασκευή το βράδυ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο είχε καλέσει με δηλώσεις του τους ηγέτες της Ε.Ε. να αποφασίσουν για πακέτο οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας.

Ο μόνος πάντως που έχει ανταποκριθεί θετικά προς το παρόν στην έκκληση Μπαρόζο είναι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος όχι μόνο τάχθηκε υπέρ της βοήθειας από την Ε.Ε., αλλά έφτασε να δηλώσει αργά χθες το βράδυ ότι αν η Ε.Ε. δεν είναι έτοιμη να βοηθήσει χώρα της ευρωζώνης που βρίσκεται σε κρίση, δεν υπάρχει τότε λόγος να υπάρχει Ε.Ε. (!).

Με αυτά και με εκείνα, με την Ε.Ε. να μη λέει να ξεκαθαρίσει το τι σκέπτεται να πράξει για το ελληνικό πρόβλημα, οι μόνοι που ευνοούνται είναι τελικά οι αγορές, τις οποίες η κ. Μέρκελ υποτίθεται ότι δεν θέλει να διαταράξει. Η διαφορά επιτοκίων (spreads) μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων έφτασε στις 325 μονάδες την προηγούμενη Παρασκευή, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και τρεις εβδομάδες, κάνοντας ακόμη πιο δυσμενείς τις συνθήκες δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο.

Η Γερμανία φοβάται ότι αν δοθεί απευθείας βοήθεια προς την Ελλάδα, θα δημιουργηθεί επικίνδυνο προηγούμενο για στήριξη και άλλων χωρών της ευρωζώνης που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Ανησυχεί επίσης ότι μια τέτοιου είδους βοήθεια θα προκαλούσε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, επειδή στις ευρωπαϊκές συνθήκες δεν προβλέπεται το ενδεχόμενο οικονομικής διάσωσης κράτους-μέλους της ευρωζώνης.

Από την άλλη, η κυβέρνηση Μέρκελ-Φιλελευθέρων, έχοντας να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό δικά της σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και μια επιφυλακτική κοινή γνώμη στο να δοθεί οικονομική βοήθεια, αναζητά τρόπους να κρατήσει και την πίτα ολόκληρη (συνοχή της ευρωζώνης) και τον σκύλο χορτάτο (την προσήλωση στο γράμμα των ευρωπαϊκών συνθηκών). *enet.gr

Read more...

Η αγωνία του απλού ψηφοφόρου του ΠΑΣΟΚ...


Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ*

Από καιρό είχα ζητήσει με επιστολή μου τριήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, για να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε και να εφαρμόσουμε ως κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ μια πολιτική που θα εγγυάται την ιδεολογική και κοινωνική μας οχύρωση απέναντι στη λαίλαπα της τελικής επίθεσης που δεχόμαστε από τους κερδοσκόπους και τα Διεθνή Κέντρα Εξουσίας που απεχθάνονται οτιδήποτε ανεξάρτητο, οτιδήποτε σοσιαλιστικό και εν τέλει – αλλά αυτό αφορά άλλη κουβέντα- οτιδήποτε ελληνικό.
Έστω και, τώρα, αφότου ανακοινώθηκαν τα οικονομικά μέτρα, αφότου πολύμηνες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος μας ναρκοθέτησαν την πολιτική βούληση και δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑ.ΣΟ.Κ στις 4 Οκτώβρη, συνεδριάζουμε.
Συνεδριάζουμε σε τούτη την κρίσιμη στιγμή για τη πατρίδα και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Σήμερα δε θα δώσουμε μάχες για καρέκλες, για οφίτσια, αλλά για τις αρχές και τα ιδανικά που μου εμφύσησε ο Ανδρέας Παπανδρέου για το ΠΑΣΟΚ και την υπεράσπισή του, μα πιο πολύ για τους ανθρώπους, αυτούς που μας έδωσαν πολλές φορές την ψυχή τους, ακούμπησαν πάνω μας τις ελπίδες τους για μια περήφανη πατρίδα, για μια καλλίτερη ζωή.
Ήταν αυτοί οι άνθρωποι που σου έδωσαν κ. Πρόεδρε τη μεγάλη δύναμη τον περασμένο Οκτώβρη, με την τεράστια νίκη να είσαι δυνατός για μια νέα Αλλαγή.
Πολλοί θα σπεύσουν να διαβάσουν πίσω από την ομιλία μου προσωπική πικρία. Τους διαβεβαιώνω ότι...

δεν έχω καμιά πικρία. Δεν ζήτησα ποτέ και τίποτε για μένα. Μακριά από μένα η υστεροβουλία, η διγλωσσία, η υποκρισία. Δεν είμαι σαν κάποιους.
Αυτούς που σου πρόσφεραν κακή υπηρεσία όταν σε διαβεβαιώνουν ότι όλα πάνε καλά, όλα υπό έλεγχο, ότι υπάρχουν πολίτες που δίνουν αγόγγυστα το μισθό τους κι ότι η κοινωνία μας αντέχει τη μείωση του επιπέδου της διαβίωσής της.
Θέλω σήμερα να μεταφέρω τη φωνή, την αγωνία, την απελπισία του απλού πολίτη, του συντρόφου, του φίλου, του απλού ψηφοφόρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ.
Γιατί ενώ η παρούσα κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν έχει καμία σχέση με την οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα κατόρθωσε να γίνει μέρος του προβλήματος;
Γιατί πως είναι δυνατόν η χώρα να δανείζεται τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2009 με επιτόκιο στο 2,5% και 3 μήνες μετά το επιτόκιο να ανεβαίνει στο 6,5% και 7%;
Γιατί δεν μας είπατε την αλήθεια προεκλογικά;
Γιατί δεν μας εξηγήσατε την δραματική, την τραγική κατάσταση τις πρώτες μέρες;
Γιατί το οικονομικό σας επιτελείο άφησε να κυλάει ο χρόνος χωρίς άμεσα μέτρα, με αποτέλεσμα μαζί με τον πολύτιμο πολιτικό χρόνο να σπαταλιέται κρίσιμο πολιτικό κεφάλαιο σε λάθη, σε αντιφάσεις, σε αδυναμία πρόβλεψης, σε ατολμίες;
Γιατί όταν, επιτέλους, μετά από προσωπική σας εμπλοκή πάρθηκαν τα πρώτα μέτρα, ο κλήρος έπεσε στον Πεταλωτή; Τόσο κόστος είχαν για τον κ. Παπακωνσταντίνου; Δεν μετρήθηκε ο συμβολισμός;
Γιατί δεν λήφθηκαν άμεσα μέτρα γενναίας περιστολής του σπάταλου κράτους και ανεκτών επιβαρύνσεων ώστε να αμβλύνουμε τη σκληρότητα των κατοπινών μέτρων;
Γιατί έπρεπε να περάσουν πέντε μήνες για το φορολογικό; Και για κάποιες κατηγορίες να ισχύει από το 2012;
Γιατί δεν υπάρχει φως, ούτε καν μέσα στο τούνελ για την αναπτυξιακή μας πολιτική;
Γιατί αφήσαμε το κράτος και τη δημόσια διοίκηση ορφανή, πολύ καιρό, με επικίνδυνους πειραματισμούς τύπου Κουτούπη και Μυγδάλη;
Πότε θα δουλέψουν οι Εφορίες, που ακέφαλες, αδυνατούν να εισπράξουν τους φόρους;
Γιατί οι μαθητευόμενοι μάγοι του Υπουργείου Οικονομιών επέλεξαν τα εύκολα και αρνήθηκαν τα δύσκολα;
Γιατί διάλεξαν τη γραμμική μείωση των επιδομάτων και όχι την κλιμακωτή μείωση; Είναι δίκαιο να μειώνεις σε ίδιο ποσοστό το μισθό των 1.000 και τον μισθό των 3.000;
Γιατί επιλέχτηκε το μοντέλο της ισόρροπης επιβάρυνσης σε εισοδήματα και σε λειτουργικά έξοδα;
Γιατί επιτρέπουμε ακόμη και σήμερα τις προκλητικές συντάξεις, διπλές, τριπλές και τετραπλές στους συνταξιούχους της πολιτικής και στους κρατικοδίαιτους πρώην;
Γιατί δεν δώσαμε το γενναίο παράδειγμα περιστολής της σπατάλης με τη μείωση των πολυτελών κρατικών δαπανών;
Γιατί άραγε ο Διοικητής του Νοσοκομείου να έχει αυτοκίνητο με οδηγό;
Γιατί ο υπάλληλος της Βουλής 16 μισθούς;
Γιατί πληρώνουμε πέντε μήνες τώρα την Γενική Διευθύντρια της ΕΡΤ-3 με 17.000 ευρώ μηνιαίως;
Γιατί πιστεύουμε ότι θα αντέξει ο 55χρονος άνεργος, ο συνταξιούχος του ΙΚΑ των 600 ευρώ, ο ψιλικατζής της γειτονιάς μας, με το τζίρο του σε πτώση 30 και 40%,όταν μάλιστα του μαυρίζουν την ψυχή οι καλοθελητές στα πρωινάδικα των τηλεοράσεων, με τη συμμετοχή, δυστυχώς, μεγάλου αριθμού κυβερνητικών στελεχών μας; Αυτοί δεν δουλεύουν στα υπουργεία τους;
Γιατί δεν κάνουμε κάτι για την βενζίνη; Πότε θα μπουν οι ταμειακές; Τι περιμένουμε;
Γιατί αφήσαμε τον πλούτο και τις οφ σορ ανέγγιχτες πέντε μήνες τώρα, πλην της αρχικής έκτακτης εισφοράς;
Γιατί δεν μιλάμε σκληρά στις τράπεζες που στραγγαλίζουν τους μικρομεσαίους;
Γιατί ανεχόμαστε χωρίς νέα διαπραγμάτευση τις αυξήσεις των διοδίων;
Γιατί ανεχόμαστε τις μεγάλες οφειλές και τα τεράστια χρέη προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς από τους γνωστούς ομίλους των ΜΜΕ;
Γιατί ορισμένοι της κυβέρνησης επιλέγουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, τον λαϊκισμό, να στρέφουν την κοινωνία στους δημόσιους υπάλληλους; Αυτοί φταίνε για την κατάντια της δημόσιας διοίκησης;
Τι έκανε το Υπουργείο Εσωτερικών και Αποκέντρωσης επί πέντε μήνες;
Τόσο πολύ το απορρόφησε ο Καλλικράτης και οι διευθετήσεις με τους Δημάρχους μας;
Αυτά τα γιατί, ενδεικτικά.
Υπάρχουν κι άλλα γιατί. Πολλά γιατί.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Το λιγότερο που μπορούμε να διαπιστώσουμε για την κυβερνητική μας παρουσία είναι αστοχίες, ασαφή πολιτικό λόγο, έλλειψη συντονισμού και πολυφωνία. Μοιάζουμε να είμαστε μία ορχήστρα, όπου ο καθένας βαρά το δικό του βιολί.
Μέχρι σήμερα, παρακολουθούμε τη λογική «βλέποντας και κάνοντας», για να καταλήξουμε στο σχέδιο που η αρχιτεκτονική του δομή συμπυκνώνεται στο εξής: «κόβουμε, κόβουμε, κόβουμε!». Περικοπές των δώρων και των επιδομάτων, με ταυτόχρονη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Η αναγκαστική πολιτική που επιβάλλει η κυβέρνηση είναι ένας φαύλος κύκλος. Τα μέτρα της κυβέρνησης σηματοδοτούν περιοριστική πολιτική και οδηγούν σε ύφεση.
Κινδυνεύουμε να μπούμε στην εξής φάση: «ύφεση, ακρίβεια, μείωση εσόδων και εξαγγελία νέων μέτρων που θα φέρουν νέα ύφεση».
Ταυτόχρονα, για το χατίρι των αγορών θα αυξηθεί η φτώχεια, η ανεργία και θα διευρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες.
Έχω την εντύπωση πως μας αντιμετωπίζουν ως ένα πείραμα, όπου δοκιμάζονται οι ανησυχίες και οι αντοχές του λαού. Κι ας το καταλάβουν όλοι και ιδιαίτερα οι κυβερνώντες. Ο λαός δεν αντέχει άλλα μέτρα, δεν αντέχει άλλα πειράματα! Δεν ζούμε σε δοκιμαστικό σωλήνα, όπου οι κεφαλαιοκράτες δοκιμάζουν τα μέτρα που θα εφαρμόσουν και στις άλλες χώρες.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Αυτή, λοιπόν, η συνεδρίαση υπέχει κατά τη γνώμη μου χαρακτήρα και βαρύτητα Συνεδρίου Έκτακτης Ανάγκης, στο οποίο μπορεί να μην συμμετέχουν χιλιάδες, αλλά εκπροσωπούνται εκατομμύρια μέσα απ' τους συμμετέχοντες βουλευτές και στελέχη που δημοκρατικά εκπροσωπούν τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος, δηλαδή ,την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Με αυτό το δεδομένο, λοιπόν, σ' αυτή την αίθουσα θα πω την ίδια άποψη που θα ' λεγα και σε ένα έκτακτο συνέδριο.
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Ο προεκλογικός παράδεισος των υποσχέσεων μας έχει οδηγήσει σε ρήξη με την κοινωνία.
Παρ’ όλες τις δημοσκοπήσεις για την αναγκαιότητα των μέτρων, η πιθανότητα για μια κοινωνική εξέγερση είναι ορατή.
Οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης μπορεί να συντάσσονται με τα μέτρα, αλλά η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν αντέχει τα μέτρα. Η εκτεταμένη κοινωνική εξαθλίωση κανένα δεν μπορεί να πείσει ότι οι κοινωνικές συγκρούσεις θα είναι ελεγχόμενες.
Η προπαγάνδα και η επικοινωνιακή πολιτική φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει την πραγματικότητα. Η απορρόφηση και η εκτόνωση των εντάσεων απαιτεί πολιτική πέρα από την κινδυνολογία και την εθνική απαξίωση.
Τα σφάλματα δεν τα διέπραξε ο λαός, η κοινωνία και οι πολίτες αλλά συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που έχουν ονοματεπώνυμο και καλά θα κάνουμε να το καταλάβουμε. Η επικοινωνιακή δράση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική και πολιτική ενέργεια και πράξη.
Οι επικοινωνιακοί-ιδεολογικοί μηχανισμοί έχουν όρια. Μπορούν να οδηγούν στην κυβερνητική εξουσία, αλλά δεν επιβάλλουν τη διαφάνεια, δεν περιορίζουν τις κρατικές δαπάνες, δεν πατάσσουν τη διαφθορά και προπαντός δεν μετασχηματίζουν οικονομικά και διοικητικά τη χώρα, ώστε να την οδηγήσουν στη νέα εποχή.
Η επικοινωνία δικαιολογεί πολιτικές επιλογές αλλά δεν παράγει πολιτική και χωρίς μία πολιτική αξιών, δεν ξέρω τι μέλλον μπορεί να έχει ένας πολιτικός φορέας αλλαγών και μετασχηματισμού της κοινωνίας, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ.
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Ναι, η Ελλάδα έγινε το πειραματόζωο της τελικής επίθεσης του καπιταλισμού.
Ναι, η Ελλάδα αφέθηκε απ' την δεξιά και τους Ευρωπαίους προστάτες της που έκαναν τον τσιλιαδόρο της μεγάλης ληστείας, αβοήθητη και λεηλατημένη. Με την πλάτη στον τοίχο για εκτέλεση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Διεθνή Κέντρα Εξουσίας στήνουν τους σοσιαλιστές στον τοίχο. Η ιστορία, όμως, απέδειξε ότι στη κατά μέτωπο αντεπίθεση των σοσιαλιστών, όσοι, κι αν έφαγαν τη σφαίρα στο τέλος ο φασισμός ηττήθηκε.
Δεν έχει σημασία αν τότε ο πόλεμος γινόταν με όπλα και τώρα γίνεται με χρήμα. Ίδιοι οι αντίπαλοι, ίδια κι η αντίσταση. Ο εντολέας μας είναι η ιστορία μας και η ιδεολογία μας και το νέο ΟΧΙ είναι η μόνη επιλογή μας.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Η αλήθεια είναι ότι οι Διεθνείς Τραπεζίτες θέλουν ξανά να γίνουν Παγκόσμιοι Κυβερνήτες. Και διάλεξαν την Ελλάδα γιατί είναι διαχρονικά το άτακτο παιδί.
Γιατί Πρωθυπουργός εδώ, είναι ένας πολιτικός με όνομα και παράδοση Παπανδρέου και ο Ανδρέας Παπανδρέου τους είχε αφήσει με το ΟΧΙ του πολλά γραμμάτια ανοικτά.
Γιατί Πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κι αφού εδώ χτυπά η καρδιά του Σοσιαλισμού εδώ θα δώσει τη κρίσιμη μάχη ο Καπιταλισμός.
Θέλουν να κερδίσουν αυτή τη μάχη για να περιφέρουν ότι απομένει απ΄ την Ελλάδα σαν παράδειγμα ότι ο σοσιαλισμός και η επιδίωξή του ταυτίζονται με την ματαιότητα.
Και αν η Ελλάδα πέσει, πέφτει και ο Ευρωπαϊκός Σοσιαλισμός.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Οι Διεθνείς Τραπεζίτες απάντησαν στο ερώτημα Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα. Και αποφάσισαν ότι η γραμμή τους είναι και σοσιαλισμός και βαρβαρότητα!
Θέλουν να δείξουν σ΄ όλο τον κόσμο ότι δεν έχουν σημασία οι ιδεολογίες και ότι ακόμα και οι σοσιαλιστές μπορούν να γίνουν όργανα υλοποίησης των πολιτικών του Καπιταλισμού.
Θέλουν να δείξουν στο πρόσωπο του Έλληνα εργαζόμενου ότι στον δικό τους κόσμο κάθε τι που βελτιώνει τη ζωή του λαού είναι προνόμιο και κάθε τι που κάνει δούλο τον λαό είναι καθήκον των κυβερνητών.
Πίσω απ' τα μέτρα που λάβαμε, πίσω απ' τα αναπτυξιακά μέτρα που άργησαν κρύβονται αυτοί οι συσχετισμοί. Κρύβονται αυτά τα διακυβεύματα.
Σήμερα είναι ο Δημόσιος Τομέας, αύριο ο Ιδιωτικός.
Γιατί σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όταν αφαιρείς το 17% του ρευστού απ' την αγορά ενός εκατομμυρίου πελατών που σχετίζονται με το δημόσιο, κλείνεις και τον ιδιώτη.
Ρίχνεις εσύ, ο σοσιαλιστής το πρώτο νταμάκι από ένα τεράστιο ντόμινο που στο τέλος του θα βρει όλους τους εργαζομένους ανασφαλείς και χαμηλόμισθους. Εξαρτημένους και κυνηγημένους απ' τις τράπεζες. Με χειρότερη υγεία και παιδεία. Με λιγότερη εθνική και λαϊκή κυριαρχία.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Η εθνική μας κυριαρχία δεν απειλείται πρώτιστα απ' το χρέος. Απειλείται απ' την συνθηκολόγηση.
Αν πέσει το φρόνημα του λαού, πέφτει κι η χώρα.
Μια είναι η απάντηση που οφείλουμε να δώσουμε στο όνομα της ιστορίας, του ιδρυτή μας, του λαού και του σοσιαλισμού.
Σκληρή στάση και ΟΧΙ. Νέοι όροι για το χρέος με την απειλή να αποχωρήσουμε απ' το σύστημα.
Γιατί αυτό το τρέμουν. Γιατί αν φύγει η Ελλάδα, θα φύγουν κι άλλοι. Και τότε θα μείνουν μόνοι τους με χρεόγραφα χωρίς αντίκρισμα.
Μόνο αυτό τρέμουν οι Διεθνείς Τραπεζίτες.
Η απάντηση είναι η ανάπτυξη.
Και εν τέλλει, ας ρωτήσουμε ξανά το λαό, υπό τα νέα δεδομένα.
Ας ρωτήσουμε τον λαό για το ΟΧΙ ή το ΝΑΙ.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Και τώρα θα ήθελα να κλείσω με ένα μεγάλο γιατί.
Ένα γιατί που αφορά το ΠΑ.ΣΟ.Κ και την οργάνωσή του.
Γιατί δεν ανασυντάσσουμε το ΠΑΣΟΚ, αυτόν τον κοιμώμενο γίγαντα, να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά του και να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες και τις αδυναμίες του;
Γιατί δεν στρατεύουμε το ΠΑΣΟΚ σ’ αυτή την κρίσιμη μάχη;
Γιατί δεν το κινητοποιούμε;
Γιατί, αντίθετα, προσβάλλουμε όλο το ΠΑΣΟΚ, τις εκατοντάδες χιλιάδες συντρόφους και συντρόφισσες, που συνέβαλαν αποφασιστικά στις νίκες μας-και στην τελευταία-με τη ρετσινιά «βαθύ ΠΑΣΟΚ»;
Γιατί και ποιοί απεργάζονται τον διασυρμό του, την περιθωριοποίησή του, τον ευτελισμό του;
Μπορεί να γίνουν αλλαγές, τομές, μεταρρυθμίσεις, χωρίς κόμμα; Χωρίς αξιόπιστα όργανα; Χωρίς στοιχειώδη οργάνωση;
Γιατί δεν λειτουργεί το ΠΑΣΟΚ; Ποιοι είναι αυτοί που το θέλουν στα μέτρα τους; Δεν το μπορούν ή δεν το θέλουν;
Γιατί να χρεώνεσαι Πρόεδρε την ανεπάρκειά τους;
Γιατί σε παραπληροφορούν για δήθεν υπονόμευση;
Γιατί κρύβονται στα δύσκολα, αντιμετωπίζοντας τη συγκυρία σαν υπάλληλοι της Ιπποκράτους;
Γιατί δεν παίρνουν τους δρόμους, οργάνωση-οργάνωση, σύντροφο-σύντροφο, να εμπνεύσουν, να καθοδηγήσουν, να ακούσουν, να πείσουν ή να πεισθούν;
Γιατί δεν προσπαθούν έστω να δικαιώσουν την εμπιστοσύνη που τους έδειξες απλόχερα, αντί να δείχνουν την αλαζονική τους συμπεριφορά, δείχνοντας την έξοδο σε καθένα που διαφωνεί;
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Ένα κόμμα πρέπει να έχει όραμα και εμείς σήμερα δεν έχουμε. Και δεν φτάνει αυτό, δεν έχουμε ούτε συγκεκριμένη πυξίδα πολιτικής ούτε ορισμένο χρονοδιάγραμμα.
Για να μπορέσουμε όμως να απαντήσουμε στα σοβαρά προβλήματα της χώρας, ένα είναι βέβαιο ότι χρειάζεται ενωτική και συντεταγμένη πορεία. Και αυτό χρειάζεται διάλογο.
Και ο διάλογος απαιτεί πάνω από όλα νηφαλιότητα και ήρεμη συζήτηση με αμοιβαίες συγκαταθέσεις.
Ο αυταρχικός και αναιτιολόγητος λόγος οδηγεί σε αγκυλώσεις, σε πόλωση και σχίσματα και το μόνο που δεν έχουμε ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι να χωριστούμε μεταξύ μας.
Ένα πράγμα πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι οι αγωνίες μας ζητάνε απαντήσεις και οι απαντήσεις προϋποθέτουν ξεκάθαρες θέσεις που μέχρι τώρα δεν έχουμε. Καιρός είναι να βρούμε τα βήματά μας, όμως αυτό απαιτεί να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να κάνουν την απαιτούμενη αυτοκριτική.
Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά αλλά αυτό δεν γίνεται με πολιτικές που μας ακυρώνουν.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Δεν πίστευα ότι θα έρθει η μέρα που θα μιλήσω για τέτοια θέματα. Η μέρα, όμως, ήρθε και ήρθε για όλους.
Σε τούτο το Εθνικό Συμβούλιο και σε τούτο το βήμα θα κριθούμε όλοι.
Ναι στο σοσιαλισμό.
Ναι στη πραγματική Εθνική και Λαϊκή Κυριαρχία.
Ναι στην Ελλάδα.
Ναι στην Ευρώπη των λαών.
Κύριε Πρόεδρε κάνω έκκληση διώξε τώρα τα μαύρα σύννεφα που συσσωρεύονται επικίνδυνα πριν τη καταιγίδα. Αναμετρήσου με τη μεγάλη πρόκληση.
Έχεις χρόνο, διαθέτεις δύναμη, μπορείς.
Αλλιώς η ιστορία θα σε κρίνει αυστηρά για ό,τι συμβεί.
*ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ




Read more...

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


Τη μεγαλύτερη νίκη στη διάρκεια της προεδρικής θητείας του πέτυχε την Κυριακή ο Μπαράκ Ομπάμα, με την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στο σύστημα περίθαλψης. Το νομοσχέδιο πέρασε με 219 ψήφους υπέρ έναντι 212 κατά και απομένει πλέον η υπογραφή του από τον Αμερικανό πρόεδρο για να γίνει νόμος του κράτους...


Μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επαίνεσε τους βουλευτές, αναγνωρίζοντας πως δεν ήταν μια εύκολη ψήφος, όμως «ήταν η σωστή ψήφος» -όπως είπε.

«Απόψε ξεπεράσαμε το βάρος της πολιτικής, ενώ όλοι οι ειδήμονες μάς έλεγαν ότι δεν ήταν πλέον δυνατόν» δήλωσε ο πρόεδρος, χαμογελαστός αλλά συγκρατημένος. «Αποδείξαμε ότι παραμένουμε ένας λαός ικανός για μεγάλα πράγματα» πρόσθεσε.

«Δεν είναι ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, είναι όμως μείζων μεταρρύθμιση. Η νομοθεσία αυτή δεν θα διορθώσει όλα όσα ταλαιπωρούν το σύστημα Υγείας μας, όμως μας κάνει να κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, έτσι μοιάζει η αλλαγή» υπογράμμισε.

Η μεταρρύθμιση στο σύστημα Υγείας, που επεκτείνει την ασφαλιστική κάλυψη σε σχεδόν όλους τους Αμερικανούς, αποτέλεσε κεντρικό αντικείμενο της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα και γι' αυτό η έγκρισή του αποτελεί για εκείνον νίκη-ορόσημο.

Οι Δημοκρατικοί ενέκριναν τις πιο σαρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες στην πολιτική για την υγεία.

Με την ψηφοφορία αυτή, η μεταρρύθμιση, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία, πρόκειται να υπογραφεί τώρα από τον Ομπάμα και να γίνει νόμος του κράτους.

Το νομοσχέδιο πέρασε με 219 ψήφους έναντι 212, δηλαδή τρεις ψήφους περισσότερες από τις 216 που ήταν απαραίτητες.

Οι βουλευτές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν καταγράφηκε η 216η ψήφος. Το νομοσχέδιο αυτό ήταν η κορυφαία προτεραιότητα της εσωτερικής πολιτικής του Ομπάμα.

Επεκτείνει την υγειονομική περίθαλψη των φτωχών, επιβάλλει νέους φόρους στους εύπορους και απαγορεύει πρακτικές των ασφαλιστικών εταιρειών όπως να αρνούνται να καλύψουν ανθρώπους με ήδη διαπιστωμένα προβλήματα υγείας.
/fimotro


Read more...

22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νερού...


ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΥΔΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ

Aπό την Εκτελεστική Γραμματεία

των Οικολόγων Πράσινων

Για τους Οικολόγους Πράσινους η Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου) δεν είναι η μόνη ημέρα δράσης και αγώνα για το νερό. Είναι όμως μια σημαντική ευκαιρία να στοχαστούμε, να αναδείξουμε προβλήματα, να προτείνουμε αναγκαίες πολιτικές όσον αφορά τη στρατηγική διαχείριση και τις πολιτικές του πολύτιμου αυτού πόρου της ανθρώπινης και κάθε άλλης μορφής ζωής.
Είναι σαφές ότι...

η χώρα μας, αν και διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα, τόσο από πλευράς ποσότητας όσο και από πλευράς ποιότητας υδατικών πόρων μακράν απέχει από του να τους διαχειρίζεται βιώσιμα, δηλαδή με βάση τις αρχές της διαφύλαξης της ποιότητάς τους και της βιοποικιλότητας που στηρίζουν, της υγιεινής και της διαγενεακής δικαιοσύνης.
Τα κυριότερα προβλήματα είναι η υπερεκμετάλλευση επιφανειακών υδάτων, που φτάνει ως την εξαφάνιση λιμνών (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κορώνεια), η υπεράντληση, ταπείνωση, νιτρορρύπανση και υφαλμύρωση υπόγειων υδροφορέων. Συναφής με τα φαινόμενα αυτά είναι η αλόγιστη χρήση στον αστικό και ιδίως το γεωργικό τομέα. Η βαριά χημική ρύπανση είναι επίσης παρούσα με γνωστότερη την περίπτωση του Βοιωτικού Ασωπού.
Στο νομοθετικό και διοικητικό επίπεδο προβλήματα προκαλεί η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων και φορέων όσον αφορά τη διαχείριση των υδατικών πόρων, η ανεπαρκής συγκρότηση, στελέχωση, και εξοπλισμός των Περιφερειακών Υπηρεσιών και επιτροπών παρακολούθησης Υδάτινων πόρων, η έλλειψη μακροχρονίου προγραμματισμού, η ανεπαρκής εφαρμογή της οδηγίας για τα νερά (2000/60/ΕΚ), με χαρακτηριστικότερο μειονέκτημα την διαχείριση όχι κατά λεκάνες απορροής αλλά κατά διοικητική περιφέρεια.
Θεωρούμε απαραίτητη μια στροφή πολιτικής για τα νερά που να περιλαμβάνει:
· Αναθεώρηση του νόμου 3199/03, ώστε να εναρμονιστεί πλήρως με την ευρωπαϊκή οδηγία για τα νερά.
· Στο πλαίσιο αυτό παύση κάθε σχεδίου εκτροπής υδάτων ποταμών σε διαφορετική από τη δική τους υδατική λεκάνη
· Απόρριψη κάθε σχεδίου ιδιωτικοποίησης του πόσιμου νερού, με δεδομένη την αρνητική σχετική διεθνή εμπειρία.
· Αντιμετώπιση της υποβάθμισης των επιφανειακών, υπόγειων και θαλάσσιων υδάτινων σωμάτων με προτεραιότητα στην απαλλαγή ποταμών και λιμνών από την επιβάρυνση με βαρέα μέταλλα, χημικά και νιτρικά. Υπογραμμίζουμε την άμεση ανάγκη αποκατάστασης της ποιότητας των νερών του βοιωτικού Ασωπού και της ίδιας της ύπαρξης της λίμνης Κορώνειας.
· Στρατηγικό σχέδιο αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών της χώρας, αλλά και εκσυγχρονισμού των συστημάτων άρδευσης, με έμφαση στις περιοχές με ήδη ορατά προβλήματα υφαλμύρωσης υδάτων και ερημοποίησης εδαφών και με έμφαση στην εναρμόνιση γεωργίας - κτηνοτροφίας και περιβαλλοντικής προστασίας.
· Αναβάθμιση των υπηρεσιών ελέγχου και διαχείρισης των υδάτων (στελέχωση, εξοπλισμός)
· Ευαισθητοποίηση του κοινού σε πρακτικές εξοικονόμησης και υπεύθυνης χρήσης του νερού ώστε να οδηγηθούμε σε «μηδενικό υδατικό αποτύπωμα».
Οι υδατικοί πόροι μας είναι το πολυτιμότερο θεμέλιο της ζωής, της υγείας, της οικονομίας μας, και της ιδιαίτερα σημαντικής βιοποικιλότητας της χώρας μας. Ο αγώνας για την βιώσιμη διαχείρισή τους είναι για μας απόλυτη προτεραιότητα.
Οφείλουμε, πάση θυσία, να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές καθαρούς, δημόσιους, ακέραιους και υψηλής ποιότητας υδατικούς πόρους.



Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...




Read more...

ΔΙΠΛΟ ΜΑΧΑΙΡΙ 25% ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!


Ρεπορτάζ : Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Διπλό χτύπημα θα υποστούν οι συντάξεις τόσο από τα μέτρα που είναι ήδη σε εφαρμογή όσο και από αυτά που έρχονται από το 2013. Η εφαρμογή των Νόμων Ρέππα και Πετραλιά, μαζί με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση των συντάξεων. Τα συνδικάτα εκτιμούν ότι η μείωση αυτή θα κινηθεί μεσοσταθμικά στο 25%. Έτσι: Με τον Ν. 3029 (Νόμο Ρέππα), που...
ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τα ειδικά Ταμεία (τράπεζες, ΔΕΚΟ) θα υποστούν μείωση των συντάξιμων αποδοχών τους. Και αυτό γιατί ήδη από 1/1/2008 οι συντάξιμες αποδοχές τους άρχισαν να μειώνονται από το 80% (με ρυθμό 1% κατ΄ έτος) για να φτάσουν στο 70% μέχρι το 2017. Για τον υπολογισμό της σύνταξης από το 2008 και μετά δεν θα λαμβάνεται υπόψη ο τελευταίος μισθός, αλλά ο μέσος όρος των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας (περίπου-5%) και χωρίς τον υπολογισμό των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδομάτων αδείας και τριμήνων (περίπου-15%). Από το 2013, με τον Νόμο Πετραλιά, στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης (ιδιωτικός τομέας) η μείωση του εισοδήματος που προκύπτει από τη σύνταξη (κύρια + επικουρική), για όσους αποχωρούν 5 χρόνια νωρίτερα, αρχίζει από το 10% και φθάνει μέχρι το 40%. Για όσους λαμβάνουν πλήρη σύνταξη, η μείωση προέρχεται από τον περιορισμό της επικουρικής σύνταξης στο 20% (και σε λίγες περιπτώσεις από τη μείωση της κύριας σύνταξης). Η μείωση του εισοδήματος στην περίπτωση αυτή είναι από 6% (το 2013) έως και 33% (το 2020).
Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία να αρχίσει από το 2013 αντί του 2018. Στόχος είναι οι συντάξεις σε όλα τα Ταμεία να μην υπολογίζονται με βάση την καλύτερη πενταετία ή την προσφορότερη- ως προς το ύψος του βασικού μισθού- διετία, αλλά με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου. Προβλέπεται ο διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές, η θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και η καθιέρωση της ανταποδοτικής σχέσης της σύνταξης με βάση τον χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές.
Κάτω από 500 ευρώ για 700.000
Στο μεταξύ, στο στόχαστρο της λιτότητας και των οικονομικών μέτρων βρέθηκαν και φέτος οι συνταξιούχοι, όταν ένας στους δύο (περίπου 700.000 άτομα) σήμερα στη χώρα μας ζει με κύρια σύνταξη μικρότερη από 500 ευρώ, ενώ κατά τη διετία 2009- 2010 όλες οι συντάξεις παραμένουν καθηλωμένες. Τα στοιχεία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) δείχνουν ότι το 31% των συνταξιούχων έχει κύρια σύνταξη κάτω από 450 ευρώ, άλλο ένα ποσοστό της τάξης του 29,3% λαμβάνει σύνταξη 450- 600 ευρώ και μόλις το 14,8% παίρνει κύρια σύνταξη πάνω από 1.050 ευρώ.
Στα 655 ευρώ η μέση σύνταξη
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι η μέση κύρια σύνταξη, το 2008, είχε διαμορφωθεί- και παραμένει- στα 655 ευρώ. Η μέση σύνταξη λόγω γήρατος φθάνει τα 752 ευρώ, λόγω αναπηρίας τα 535 ευρώ και λόγω θανάτου τα 498 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι κατά το 2008 οι αυξήσεις στις συντάξεις δόθηκαν σε δύο δόσεις: 3% από 1/1.2008 και 2% από 1/10/2008 για τους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων πλην ΟΓΑ. Επίσης, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παραμένουν καθηλωμένες και οι επικουρικές συντάξεις, ενώ χωρίς αυξήσεις καταβάλλεται και το ΕΚΑΣ, το οποίο είχε αυξηθεί κατά 35 ευρώ μέσα στο 2008.
fimotro


Read more...

ΚΡΥΦΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ...



Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Κρυφό φόρο για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που έχουν στεγαστικό δάνειο φέρνει η περικοπή της φοροαπαλλαγής των τόκων των στεγαστικών δανείων. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει τη μείωση στο 20% της έκπτωσης από τον φόρο των τόκων των στεγαστικών δανείων για όλους τους δανειολήπτες. Έτσι για τους περισσότερους φορολογουμένους που...
έχουν στεγαστικό δάνειο θα εκπίπτει πλέον από τον φόρο μικρότερο ποσό τόκων σε σχέση με το ισχύον καθεστώς, γεγονός που ισοδυναμεί με πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση.
Πρόκειται για επιβάρυνση που καθιστά δώρο άδωρο για τη μεγάλη αυτή κατηγορία δανειοληπτών τις μειώσεις φόρου που προκύπτουν για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα από τη νέα φορολογική κλίμακα. Μάλιστα στις επιβαρύνσεις θα πρέπει να προστεθούν και αυτές που θα προέλθουν από τις αλλαγές στον τρόπο έκπτωσης των δαπανών για τα ασφάλιστρα και τις κλασικές οικογενειακές δαπάνες όπως για υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, γυμναστήρια και εστιατόρια. Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο να εκμηδενίζεται το όποιο όφελος από τη φορολογική κλίμακα, αλλά να προκαλούνται και πρόσθετες επιβαρύνσεις.
Ειδικότερα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να εγκριθεί στην οριστική του μορφή κατά την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έρχονται τα πάνω κάτω στο μέτωπο των φοροαπαλλαγών, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να απορρέουν από την απόφαση του οικονομικού επιτελείου να καθιερώσει ενιαίο συντελεστή 20% για την έκπτωση τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από τον οφειλόμενο φόρο, ανεξάρτητα από τον χρόνο λήψης του δανείου και το ύψος του. Με την αλλαγή αυτή, περισσότερο ζημιωμένοι είναι όσοι έχουν λάβει δάνειο για πρώτη κατοικία έως το 2002, καθώς μέχρι σήμερα οι τόκοι που καταβάλλουν αφαιρούνται στο σύνολό τους από το εισόδημα χωρίς όριο τετραγωνικών μέτρων ακινήτου έως το 1999 και με όριο πρώτης κατοικίας τα 120 τ.μ. για δάνεια από το 2000 έως το 2002. Παραπάνω φόρο θα πληρώσουν επίσης και όσοι πήραν στεγαστικό δάνειο από το 2009, οπότε και αυξήθηκε σε 40% το ποσοστό των τόκων που αφαιρούνται από τον φόρο. Μάλιστα η φοροαπαλλαγή αυτή είχε επεκταθεί και για δευτερεύουσες κατοικίες μέχρι 200 τ.μ.
Παράδειγμα
Ας πάρουμε το παράδειγμα ενός φορολογουμένου με ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ. Εξαιτίας της εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας, ο φόρος που οφείλει από 6.250 ευρώ (με την παλιά κλίμακα) μειώνεται κατά 50 ευρώ, στα 6.200 ευρώ.
Ο φορολογούμενος αυτός έχει λάβει ένα στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας 120 τ.μ. το 2002 και πληρώνει τόκους 3.000 ευρώ τον χρόνο. Με βάση το μέχρι σήμερα ισχύον καθεστώς, από το εισόδημά του θα αφαιρεθούν τα 3.000 ευρώ των τόκων και θα φορολογηθεί για εισόδημα 32.000 ευρώ, οφείλοντας έτσι φόρο 5.200 ευρώ.
Με το φορολογικό νομοσχέδιο όμως ορίζεται ότι οι τόκοι στεγαστικών δανείων αφαιρούνται σε ποσοστό 20% από τον φόρο που αναλογεί. Έτσι, τα 3.000 ευρώ οδηγούν σε έκπτωση φόρου 600 ευρώ, που αφαιρούνται από τον νέο φόρο (εξαιτίας της νέας κλίμακας) των 6.200 ευρώ, με αποτέλεσμα ο τελικός φόρος να διαμορφώνεται σε 5.400 ευρώ ή 200 ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον φόρο που όφειλε προ των αλλαγών.
Επιβαρύνσεις έρχονται και για δανειολήπτες που εξυπηρετούν δάνεια τα οποία ελήφθησαν πέρυσι. Με το ισχύον καθεστώς από τον φόρο αφαιρείται το 40% των τόκων στεγαστικών δανείων κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας έως 200 τ.μ. Στην περίπτωση αυτή, ένας φορολογούμενος με εισόδημα 40.000 ευρώ ο οποίος εξαιτίας της κλίμακας δεν έχει την παραμικρή αλλαγή στον οφειλόμενο φόρο (8.000 ευρώ φόρος του αναλογούσε με την παλιά κλίμακα, 8.000 ευρώ του αναλογεί και με τη νέα) και καταβάλλει 3.000 ευρώ για τόκους στεγαστικών δανείων, με το παλαιό καθεστώς θα είχε μείωση φόρου 1.200 ευρώ, με το νέο το όφελος περιορίζεται σε 600 ευρώ.
Καμία επίπτωση
Υπάρχει και μία κατηγορία φορολογουμένων για τους οποίους οι αλλαγές δεν έχουν την παραμικρή επίπτωση. Πρόκειται για όσους έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο (έως 200.000 ευρώ) για αγορά πρώτης κατοικίας (έως 120 τ.μ.) την περίοδο 1-1-2003 έως 31-12-2008, οπότε σήμερα ισχύει έκπτωση 20% των τόκων από τον φόρο, όπως δηλαδή θα ισχύει και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αν δεν υπάρξουν αλλαγές.
«Φρένο» στα ιδιωτικά σχολεία
Φρένο βάζει το υπουργείο Παιδείας στα σχέδια μερίδας ιδιωτικών σχολείων να προχωρήσουν σε περικοπές μισθών στους εκπαιδευτικούς.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, προειδοποιεί πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θα «σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων προς αυτήν την κατεύθυνση». Τονίζει ακόμη πως ο νόμος για την εισοδηματική πολιτική αφορά τον δημόσιο τομέα για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περικοπή αποδοχών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων».
fimotro
Read more...

Θρίλερ μέχρι την επέτειο της Εθνεγερσίας


Παρασκηνιακός μαραθώνιος, με έντονη διπλωματία στην Ε.Ε., για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Την υποστήριξή της στην πολιτική που προωθεί η Ελληνική Κυβέρνηση και την αποφασιστικότητα της Ε.Ε να κάνει ότι είναι αναγκαίο για τη σταθερότητα της ευρωζώνης, επιβεβαίωσε η Άγγελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες Κυριακή με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Γερμανίας, η καγκελάριος επανέλαβε τη στήριξη της στη μεταρρυθμιστική πολιτική της Ελλάδας και την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνει ότι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, στο τηλεφώνημα που έγινε αργά το απόγευμα της Κυριακής, επανέλαβε ότι η χώρα μας δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια.

Πίεση προς το Βερολίνο για να εγκρίνει έναν μηχανισμό βοήθειας για την Ελλάδα, ασκεί ο Ζοζέ Μπαρόζο, με συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η Ιταλία στηρίζει, δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι .

Η Ιταλία είναι "απολύτως υπέρ" της βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα, δήλωσε την Κυριακή στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μία ακόμα ένδειξη του πόσο διχασμένες είναι οι χώρες της ευρωζώνης ως προς το τί πρέπει να πράξουν για την ελληνική οικονομική κρίση.

"Είμαστε απολύτως υπέρ", είπε ο Μπερλουσκόνι ερωτηθείς για το αν η Ιταλία θεωρεί ότι η Ε.Ε πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα.

Μιλώντας στο περιθώριο προεκλογικής συγκέντρωσης στην Μπολόνια, ο ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η ελληνική οικονομική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

"Δεν το έχουμε ακόμα συζητήσει αυτό", είπε ο Μπερλουσκόνι.




Εντονες διεργασίες ενόψει Συνόδου Κορυφής


Διχασμένη εμφανίζεται η ΕΕ για το σχέδιο βοήθειας στην Ελλάδα, λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, με την Αγκελα Μέρκελ να δηλώνει ότι δεν θα υπάρχει το θέμα της ενίσχυσης στην ατζέντα, «δεδομένου ότι η ίδια η Ελλάδα μας λέει ότι δεν χρειάζεται τη στιγμή αυτή βοήθεια» και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να τάσσεται στο πλευρό της χώρας μας. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ασκεί πιέσεις στη Γερμανία για αποδοχή μηχανισμού βοηθείας.

Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα καγκελάριος θα δεχόταν ως έσχατη λύση ένα μηχανισμό διμερούς οικονομικής ενίσχυσης των κρατών της ΕΕ προς την Ελλάδα, εκτιμά όμως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι προς το παρόν απαραίτητο.

Αν η Ελλάδα απειλούταν με παύση πληρωμών θα βοηθούνταν «με διμερή τρόπο από τα κράτη ή ακόμα θα μπορούσε να καταφύγει στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο γερμανικό ραδιόφωνο.

«Οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει σίγουρα να μιλήσουν μεταξύ τους» για την στάση που θα υιοθετήσουμε σε περίπτωση χρεοκοπίας ενός κράτους, πρόσθεσε η καγκελάριος. «Αλλά γι' αυτό το θέμα, δεν έχει ληφθεί καμία πολιτική απόφαση (...) Γι' αυτό το λόγο θεωρώ κατηγορηματικά ότι παραμένει ανοιχτό», συνέχισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πιστεύει ότι η απόφαση για αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να ληφθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επόμενη εβδομάδα. «Πιστεύω ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από χρήματα και η ελληνική κυβέρνηση το επιβεβαίωσε. Γι' αυτό το λόγο θα συμβούλευα να μην δημιουργήσουμε αναταραχές στις αγορές δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες από τη σύνοδο της Πέμπτης», τόνισε.

«Τι θα πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που η Ελλάδα αντιμετωπίσει αδυναμία πληρωμών; Το ζήτημα αυτό δεν τίθεται, όμως, τη στιγμή αυτή. Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει αδυναμία πληρωμών και επομένως δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συζητήσουμε τη στιγμή αυτή για βοήθεια», υπογράμμισε.

Επίσης, η Αγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ».

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη συνέντευξή του στην Μπιλντ της Κυριακής, δηλώνει ότι η Γερμανία θα αποδεχτεί τη διμερή οικονομική ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών προς την Ελλάδα, αλλά δεν διευκρινίζει εάν το Βερολίνο θα συμμετάσχει σ΄ αυτόν το μηχανισμό.

«Για τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Ελλάδα, δεν υπάρχει συλλογικό όργανο. Με αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία θα προχωρήσουμε σε συντονισμένη διμερή ενίσχυση και σε εθελοντική βάση», αναφέρει. Επίσης, προσθέτει ότι η Αθήνα διαθέτει τη δυνατότητα να ζητήσει ένα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης», λέει στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Είμαι βέβαιος ότι η Γερμανία θα συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση της παρούσας κρίσης», προσθέτει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την Παρασκευή, ο Μπαρόζο ζήτησε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο οποίος θα απότελούνταν από ένα σύστημα συντονισμένων διμερών δανείων, στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

«Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για την εσωτερική πολιτική της Γερμανίας», επισήμανε, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει τώρα «να λύσει με επείγουσα διαδικασία» το ελληνικό πρόβλημα και αυτό «ανεξάρτητα από την πολιτική ατζέντα των κρατών-μελών», υπαινισσόμενος τις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Μαΐου στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το αποτέλεσμα των οποίων είναι εξαιρετικά κρίσιμο για το μέλλον του κυβερνώντος γερμανικού συνασπισμού.

Η καγκελάριος της Γερμανίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου, το απόγευμα της Κυριακής.

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια. Η καγκελάριος επανέλαβε τη στήριξη της στη μεταρρυθμιστική πολιτική της Ελλάδας και την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο, για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης», δήλωσε Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επιβεβαιώθηκε ότι ο κ. Παπανδρέου «επανέλαβε ότι, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρηματοδοτική βοήθεια από τους εταίρους της» και ότι «ανέλυσε τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διασφαλίσει και να ενισχύσει την σταθερότητα της Ευρωζώνης».

Ο Γιώργος Παπανδρέου διεμήνυσε το Σάββατο ότι η Ελλάδα θα λύσει μόνη της τα προβλήματά της και θα πληρώσει η ίδια τα δικά της χρέη, αλλά ζητεί πολιτική στήριξη εναντίον των κερδοσκόπων που αφαιρούν από τη χώρα τη δυνατότητα να δανειστεί με όρους που θα της επιτρέψουν να ανασάνει. Γι' αυτό, σημείωσε, ζητάμε να είναι «τα όπλα πάνω στο τραπέζι, ώστε να μας αφήσουν ήσυχους οι κερδοσκόποι».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι είπε ότι η χώρα του «στηρίζει απόλυτα» την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η ελληνική οικονομική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου. «Δεν το έχουμε ακόμα συζητήσει αυτό», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, λέει στην εφημερίδα Welt am Sonntag ότι «η ΕΕ έχει τα μέσα (να θέσει σε λειτουργία) μία ταχεία και συντονισμένη βοήθεια». «Τα χρηματοοικονομικά μέτρα βοηθείας μπορεί να υλοποιηθούν σύντομα, αλλά θα συνεπάγονται αυστηρών υποχρεώσεων» της Ελλάδας έναντι των εταίρων της, αναφέρει.

Ταυτόχρονα, απορρίπτει τις προτάσεις της καγκελαρίου Μέρκελ να αυξηθούν οι κυρώσεις προς τις χώρες που δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο το έλλειμμά τους.

«Ο κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να είναι η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων προς τις χώρες αυτές (με υπέρογκο έλλειμμα), αλλά η βελτίωση των προληπτικών μέτρων στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας», σημείωνει και προσθέτει: «Αν η ΕΕ διέθετε τα απαραίτητα μέσα για να διασφαλίσει από την αρχή ότι ο εθνικός προϋπολογισμός μίας χώρας θα πληροί τις απαιτήσεις της ευρωζώνης, δεν θα υπήρχε ανάγκη για επιβολή κυρώσεων».

Ακόμη, τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συμμετέχει περισσότερο στη διαδικασία καθορισμού του δημοσιονομικού προϋπολογισμού των χωρών-μελών, διότι αυτό θα επιτρέψει στην Κομισιόν να εντοπίζει εγκαίρως αν μία χώρα-μέλος της Ευρωζώνης δεν μπορεί πλέον να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της όπως αυτές ορίζονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Αν μίας χώρας ο προϋπολογισμός κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, αυτό χρειάζεται να συζητηθεί με σοβαρό τρόπο από το Εurogroup», δηλαδή τους 16 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι επιφορτισμένη με την αξιολόγηση του προϋπολογισμού μίας χώρας, ενημερώνεται από τα κράτη-μέλη της μόνο όταν οι προϋπολογισμοί τους έχουν ήδη οριστικοποιηθεί», είπε ο Ρεν, προσθέτοντας ότι «τότε είναι πολύ αργά».
nooz.gr

Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...



ΤΑ ΝΕΑ: Οι «κρυφοί» φόροι
Κρυφούς φόρους περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι οποίοι θα επιβαρύνουν το σύνολο των φορολογουμένων. Πρόκειται για το ψαλίδι που προβλέπεται στη φοροαπαλλαγή των τόκων για στεγαστικά δάνεια, για τον περιορισμό του αφορολόγητου ορίου στην αγορά πρώτης κατοικίας καθώς και για την επιβολή ΦΠΑ σε δαπάνες των νοικοκυριών για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, αγορές από λαϊκές όπως και στα έξοδα νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.Άσφαιρα πυρά στη φοροδιαφυγή.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ. "Μαθητευόμενος μάγος..."
Καζάνι που βράζει το ΠΑΣΟΚ.

nonews-news

Read more...