Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Γενικές δηλώσεις στήριξης από Μέρκελ ύστερα από πιέσεις


Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ
Χαραμάδα ελπίδας ότι θα συναινέσει τελικά στο να δοθεί οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα αφήνει η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Σε ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας αργά χθες το βράδυ, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε η Μέρκελ με τον Ελληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τονίζεται ότι η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη «να αναλάβει οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να διαφυλάξει τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ». Η δήλωση αυτή είναι ελαφρώς «ηπιότερη» από τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος σε γερμανικό ραδιόφωνο και με τις οποίες εμφανιζόταν ανένδοτη, δηλώνοντας όχι μόνο πως δεν τίθεται θέμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά ούτε καν συζήτησης στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που ξεκινά την Πέμπτη.

«Δεν βλέπω η Ελλάδα να χρειάζεται λεφτά προς το παρόν και η ελληνική κυβέρνηση το έχει επιβεβαιώσει. Για αυτό λοιπόν συμβουλεύω όλους μας να μην προκαλούμε αναταραχή στις αγορές με το να δημιουργούμε ψεύτικες προσδοκίες για τη σύνοδο του συμβουλίου την Πέμπτη», δήλωνε στη συνέντευξή της που μεταδόθηκε χθες στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk. «Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι όσο η Ελλάδα δεν χρειάζεται βοήθεια, το θέμα δεν πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεών μας. Η βοήθεια δεν θα είναι στην ατζέντα στη σύνοδο της Πέμπτης γιατί η ίδια η Ελλάδα λέει ότι δεν χρειάζεται προς το παρόν βοήθεια».

Σε προχθεσινή της ομιλία ενώπιον βουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, η Μέρκελ επαίνεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου για τις προσπάθειές του να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού από το 12,7% στο 8,7%, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα λιτότητας «πραγματικό επίτευγμα». Επαινο που επανέλαβε και στη νεότερη χθεσινοβραδινή δήλωσή της, στην οποία αναφέρει ότι επιβεβαιώνει «την υποστήριξή της στην ελληνική πολιτική μεταρρυθμίσεων».

Πιέσεις από το εσωτερικό

Κάτω από την πίεση ίσως τόσο των γερμανικών μέσων ενημέρωσης που επικρίνουν την «άκαμπτη» στάση της, όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Αγκελα Μέρκελ φαίνεται να ετοιμάζεται τελικά να πει το μεγάλο «ναι», αφήνοντας για την τελευταία στιγμή (σύνοδο κορυφής) τις «τεχνικές» λεπτομέρειες του τρόπου οικονομικής βοήθειας, για το αν δηλαδή τελικά θα έχει αποκλειστικά ευρωπαϊκό χαρακτήρα ή θα εμπλέκεται σε αυτήν και το ΔΝΤ.

Την Παρασκευή το βράδυ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο είχε καλέσει με δηλώσεις του τους ηγέτες της Ε.Ε. να αποφασίσουν για πακέτο οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας.

Ο μόνος πάντως που έχει ανταποκριθεί θετικά προς το παρόν στην έκκληση Μπαρόζο είναι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος όχι μόνο τάχθηκε υπέρ της βοήθειας από την Ε.Ε., αλλά έφτασε να δηλώσει αργά χθες το βράδυ ότι αν η Ε.Ε. δεν είναι έτοιμη να βοηθήσει χώρα της ευρωζώνης που βρίσκεται σε κρίση, δεν υπάρχει τότε λόγος να υπάρχει Ε.Ε. (!).

Με αυτά και με εκείνα, με την Ε.Ε. να μη λέει να ξεκαθαρίσει το τι σκέπτεται να πράξει για το ελληνικό πρόβλημα, οι μόνοι που ευνοούνται είναι τελικά οι αγορές, τις οποίες η κ. Μέρκελ υποτίθεται ότι δεν θέλει να διαταράξει. Η διαφορά επιτοκίων (spreads) μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων έφτασε στις 325 μονάδες την προηγούμενη Παρασκευή, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και τρεις εβδομάδες, κάνοντας ακόμη πιο δυσμενείς τις συνθήκες δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο.

Η Γερμανία φοβάται ότι αν δοθεί απευθείας βοήθεια προς την Ελλάδα, θα δημιουργηθεί επικίνδυνο προηγούμενο για στήριξη και άλλων χωρών της ευρωζώνης που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Ανησυχεί επίσης ότι μια τέτοιου είδους βοήθεια θα προκαλούσε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, επειδή στις ευρωπαϊκές συνθήκες δεν προβλέπεται το ενδεχόμενο οικονομικής διάσωσης κράτους-μέλους της ευρωζώνης.

Από την άλλη, η κυβέρνηση Μέρκελ-Φιλελευθέρων, έχοντας να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό δικά της σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και μια επιφυλακτική κοινή γνώμη στο να δοθεί οικονομική βοήθεια, αναζητά τρόπους να κρατήσει και την πίτα ολόκληρη (συνοχή της ευρωζώνης) και τον σκύλο χορτάτο (την προσήλωση στο γράμμα των ευρωπαϊκών συνθηκών). *enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: