Σε συμφωνία για τη λήψη μέτρων ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (820 δισ. ευρώ) με στόχο την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης κατέληξαν οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Πρόκειται για το πιο δαπανηρό πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας στην παγκόσμια ιστορία.
Με την επιτευχθείσα συμφωνία οι πόροι που διατίθενται για τους σκοπούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενισχύονται κατά 500 δισ. δολάρια, τριπλασιάζοντας τα κεφάλαια που μπορούν να διατεθούν στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την παγκόσμια κρίση και τα οποία ανέρχονται πλέον στα 750 δισ. δολάρια.
Επιπλέον, με απόφαση της G20 δεσμεύονται περίπου 250 δισ. δολάρια για την ενίσχυση του παγκόσμιου εμπορίου.
Θα υπάρξουν επίσης κυρώσεις κατά των λεγόμενων φορολογικών παραδείσων και μέτρα υπέρ της διαφάνειας με την επιβολή αυστηρότερων κανονισμών για τον παγκόσμιο δημοσιονομικό έλεγχο.
Ο οικοδεσπότης της Συνόδου Κορυφής του Λονδίνου, πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν ότι δεν υπάρχει «γρήγορη λύση» για την παγκόσμια οικονομία, αλλά επετεύχθη μια δέσμευση για να γίνει ό,τι είναι αναγκαίο.
«Πρόκειται για την ημέρα που κόσμος ενώθηκε για να καταπολεμήσει την παγκόσμια ύφεση, όχι με λόγια, αλλά με ένα σχέδιο για την παγκόσμια ανάκαμψη και για τη μεταρρύθμιση και με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα» είπε ο κ. Μπράουν.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής του Λονδίνου μπορεί να αποτελέσει το «σημείο καμπής» για την οικονομική ανάκαμψη, αλλά και την επίτευξη προόδου στην προσπάθεια μεταρρύθμισης «ενός αποτυχημένου ρυθμιστικού συστήματος».
Ο ίδιος χαρακτήρισε τη Σύνοδο ιστορική. «Ήταν ιστορική, λόγω του εύρους και του μεγέθους των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, αλλά και εξ αιτίας του χρόνου και του μεγέθους της ανταπόκρισής μας».
Το BBC επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η G20 ανανέωσε το «ραντεβού» της για τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος των προσπαθειών και η πορεία της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης μέχρι τότε, ώστε να ληφθούν νέες αποφάσεις εάν αυτό επιβάλλεται.
Θετικά αντέδρασαν οι ευρωπαϊκές αγορές
Η συμφωνία της G20 ανακοινώθηκε λίγο πριν κλείσουν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές την Πέμπτη, δίνοντας σε αυτές σημαντική ώθηση.
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE100 έκλεισε 4,3% υψηλότερα, στο Παρίσι ο CAC40 σημείωσε σημαντική άνοδο 5,4%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX εκτοξεύτηκε κατά 6%.
Ικανοποιημένοι οι τέσσερις «μεγάλοι»
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικόλα Σαρκοζί δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ήταν «καλύτερα από ό, τι θα μπορούσαμε να ελπίζουμε».
Αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξήρε την κατάληξη της Συνόδου. Είπε ότι τα νέα μέτρα προσφέρουν μία νέα «σαφή αρχιτεκτονική στη χρηματοπιστωτική αγορά» και η συμφωνία είναι «ένας πολύ-πολύ καλός, σχεδόν ιστορικός συμβιβασμός».
Η Γερμανία θα πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένη και για έναν επιπλέον λόγο αφού, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών Πέερ Στάινμπρικ, η απόφαση της G20 δεν υποχρεώνει τα κράτη να δρομολογήσουν περαιτέρω πακέτα οικονομικής στήριξης. Νωρίτερα, πληροφορίες έκαναν λόγο για ρήξη μεταξύ της Γαλλίας, της Γερμανίας των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία επέμεναν στην ανάγκη για διεύρυνση των δημόσιων δαπανών ώστε να στηριχτεί η οικονομία και να αντιμετωπιστεί η ύφεση, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία τάσσονταν υπέρ σκληρότερων κανονισμών για αυστηρότερο δημοσιονομικό έλεγχο.
Προς στιγμήν, ο κ. Σαρκοζί απείλησε με αποχώρηση από τη Σύνοδο σε περίπτωση που αυτή δεν απέφερε απτά αποτελέσματα.
Τι προβλέπει το σχέδιο εν συντομία
- Οι πόροι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα αυξηθούν σε δύο φάσεις κατά 500 δισεκατομμύρια δολάρια.
- Υιοθετούνται νέοι κανόνες για την καταβολή μερισμάτων και μπόνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Και όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γκόρντον Μπράουν, «στο εξής δεν θα αμείβονται οι αποτυχημένοι».
- Θα υπάρξει ρύθμιση που θα διέπει την λειτουργία των κεφαλαίων υψηλού κινδύνου.
- Οι «φορολογικοί παράδεισοι» που δεν θα συνεργάζονται στο μέλλον με τις Αρχές των άλλων χωρών θα καταγράφονται σε «μαύρη λίστα» και θα υφίστανται κυρώσεις.
- Ανοίγει ο δρόμος για κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου.
- Παρέχονται στις αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερα δικαιώματα συναπόφασης όσον αφορά στη διαμόρφωση της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής.
- Συγκροτείται ένα Συμβούλιο για την Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα με ενισχυμένες εξουσίες.
- Θα επιβληθούν διεθνή λογιστικά πρότυπα.
- Θα τεθούν σε εφαρμογή ρυθμιστικοί κανονισμοί για τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης, ώστε να αποφεύγεται η σύγκρουση συμφερόντων.
- Από κοινού αντιμετώπιση των «τοξικών» τραπεζικών προϊόντων
- Παρέχονται από το ΔΝΤ 250 δισ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια για να δοθεί ώθηση στο παγκόσμιο εμπόριο. Ζητείται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές να παρέχουν κάθε διευκόλυνση και ευελιξία για ενίσχυση της ρευστότητας και ενίσχυση του εμπορίου.
- Παρέχονται στις πιο φτωχές χώρες 6 δισ. δολάρια μέσω της συμφωνηθείσης από το ΔΝΤ πώλησης χρυσού.
- Η G20 στηρίζει τη χορήγηση επιπλέον πιστώσεων ύψους 100 δισ. δολαρίων προς τις φτωχότερς χώρες μέσω των διεθνών αναπτυξιακών πιστωτικών ιδρυμάτων.
- Η G20 περιορίστηκε στο να απευθύνει έκκληση για την αποφυγή του προστατευτισμού.
- Η G20 θα καταγγέλλει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κάθε ενέργεια που θα παρακωλύει τη παγκόσμια ροή κεφαλαίων
- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου θα παρακολουθεί και θα καταγράφει σε τριμηνιαίες εκθέσεις την πορεία των μέτρων που λαμβάνονται.