Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Τελεσίγραφο Λοβέρδου στους φαρμακοποιούς

«Συνδικαλιστική ενέργεια έξω από τα όρια της δεοντολογίας»



http://img.protothema.gr/8C3185B2A1190C6B1B4676D3F8BEE60F.jpg
Σε κατάργηση των συμφωνιών των ασφαλιστικών ταμείων με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και στην κατάρτιση μεμονωμένων συμβάσεων με φαρμακεία προτίθεται να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αν οι φαρμακοποιοί εξακολουθήσουν να μη χορηγούν φάρμακα στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων.

Ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε ως «συνδικαλιστική ενέργεια έξω από τα όρια της δεοντολογίας» την απόφαση των Φαρμακευτικών Συλλόγων που υποχρεώνει τους ασφαλισμένους να καταβάλουν το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το θέμα των οφειλών στα φαρμακεία ρυθμίστηκε καθώς την περασμένη Πέμπτη πληρώθηκαν οι οφειλές του ΟΠΑΔ και του ΙΚΑ ενώ στις 22 Ιανουαρίου θα καταβληθούν και οι οφειλές του ΟΓΑ και μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα τακτοποιηθούν όλες οι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

«Μετά κι από αυτό, αν οι φαρμακοποιοί δεν έχουν σταματήσει τέτοιες ενέργειες, εμείς θα είμαστε στη δυσάρεστη θέση, για όσες περιπτώσεις τέτοιας δυστροπίας υπάρχουν, να προχωρήσουμε σε κατάργηση των συμφωνιών κεντρικά με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, στους οποίους δίνουμε τα χρήματα για να τα διανείμουν αυτοί στα φαρμακεία, και στην κατάρτιση συμβάσεων μεμονωμένα με τα φαρμακεία για να πάψουν κάποιοι να διαχειρίζονται αρμοδιότητες, που έχουν ως σύμβουλοι του ελληνικού κράτους, σε βάρος των ασφαλισμένων», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Παράλληλα ανέφερε ότι σε ένδειξη καλοπιστίας απέναντι στους φαρμακοποιούς υπογράφηκε σήμερα στην Αθήνα η επαναφορά της έκπτωσης για να μπορούν να συνεργάζονται καλύτερα με τις φαρμακαποθήκες, ενώ τους δόθηκε και η δυνατότητα αντικατάστασης φαρμάκων όταν υπάρχει τεχνητή έλλειψη, όπως τη διαπιστώνει ο ΕΟΦ σε συνεννόηση με τους Ιατρικούς Συλλόγους.

Εξάλλου, ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε τις απεργίες ως μία απόπειρα που γίνεται σε συνεργασία με τα φαρμακεία για να μη λειτουργήσει ο ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα τόνισε ότι οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ θα αμείβονται με 1500-1600 ευρώ μηνιαίως και όχι με 700 ευρώ, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι.

Τέλος αναφερόμενος στο θέμα των ηλεκτρονικών δημοπρατήσεων για την προμήθεια φαρμάκων στα νοσοκομεία, ο υπουργός δήλωσε ότι θα προχωρήσουν μέσα στον Ιανουάριο, όπως θα προχωρήσουν και οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες μειοδοτικού χαρακτήρα για τα ορθοπεδικά υλικά. Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχουν προβλήματα σχετικά με τις προμήθειες στα νοσοκομεία και ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους προμηθευτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Ανύπαρκτοι οι κανόνες ασφαλείας στην Πινακοθήκη»

Για καθυστέρηση ωρών έκανε λόγο ο Χρ. Παπουτσής



http://img.protothema.gr/765B500EAAB038CE00473595B12B85BF.jpg

Ανύπαρκτους χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής τους κανόνες ασφαλείας της Εθνικής Πινακοθήκης, με αφορμή την κλοπή τριών έργων ζωγραφικής.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, έκανε λόγο για καθυστέρηση ωρών στην αντίδραση των επιφορτισμένων με τη φύλαξη της Πινακοθήκης.

Όπως ανέφερε, ενημερώθηκε ότι κατά τη διάρκεια της διάρρηξης «υπήρξε μόνο ο ένας φύλακας, ο οποίος ήταν μέσα στο Μουσείο κι ότι ενώ άκουσε τέσσερις με πέντε φορές το συναγερμό να χτυπάει, ενημέρωσε την αρμόδια ιδιωτική ασφάλεια που φυλάσσει το Μουσείο «και προφανώς η αντίδρασή τους ήταν πάρα πολύ καθυστερημένη».

Καταλήγοντας τόνισε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των όρων ασφάλειας της Εθνικής Πινακοθήκης.

Read more...

Παρέμβαση εισαγγελέα για την υπόθεση Κουλούρη

Καλά κρατεί το σίριαλ!


http://img.protothema.gr/16A220D7D7E80179B7242F0F50EB4987.jpg
Την ώρα που στις τάξεις των μάχιμων αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ είναι έντονη η ανησυχία για τα όσα συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου με το «θερμό» επεισόδιο μεταξύ αστυνομικών και του κ. Κίμωνα Κουλούρη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής δέχθηκε, το πρωί, στο γραφείο του στο υπουργείο, τους τέσσερις αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ που διενήργησαν τον έλεγχο, Σάββατο 7 Ιανουαρίου, στον τέως βουλευτή κ. Κίμωνα Κουλούρη για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

Ο κ. Υπουργός συνεχάρη τους αστυνομικούς για τη στάση που επέδειξαν να τιμήσουν την αποστολή τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, με τη συμβολικού χαρακτήρα αυτή κίνηση, ο Χρήστος Παπουτσής κατέστησε σαφές ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στους νόμους. Και είναι υποχρέωση των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας να δρουν σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα των νόμων, χωρίς διακρίσεις, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, νωρίτερα σήμερα το πρωί, η ΕΛ.ΑΣ είχε ουσιαστικά αποδοκιμάσει τους ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι έχουν ζητήσει την ποινική δίωξη του πρώην υπουργού το ΠΑΣΟΚ. Ανέφερε χαρακτηριστικά στη σχετική της ανακοίνωση ότι «η αποτύπωση της πραγματικότητας, μόνο "κουκούλωμα", ή "ιδιαίτερη μεταχείριση" ή "άνιση αντιμετώπιση των πολιτών" δε μπορεί να χαρακτηριστεί, όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες του Δελτίου Τύπου του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής ΑστυνομίαςΑττικής».

Μια ΕΛ.ΑΣ. που έδωσε την εξήγηση ότι το περιστατικό με τον πρώην υπουργό ήταν τροχαίο ατύχημα, για αυτό και δεν λειτούργησε η διαδικασία του αυτοφώρου…

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Θυμίζουμε ότι ο πρώην υπουργός εντοπίστηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου να περνά δύο φανάρια με κόκκινο με το αυτοκίνητό του. Στον έλεγχο της ΔΙ.ΑΣ επικαλέστηκε ότι δεν είχε χαρτιά μαζί του – πράγμα για το οποίο, οι ειδικοί φρουροί τον διαψεύδουν, καθώς κατά την ανάκριση προέκυψε ότι είχε μαζί του και δίπλωμα οδήγησης που είχε λήξει – και ότι δεν ήθελε να τους ακολουθήσει στο τμήμα, επειδή είχε μαζί του την 15χρονη κόρη του.

Στη συνέχεια ο κ. Κουλούρης προκάλεσε τραυματισμό ενός από τους ειδικούς φρουρούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, υποστηρίζοντας ότι αυτός προκλήθηκε στην προσπάθειά του να παρκάρει το αυτοκίνητό του, ενώ ο τραυματισθείς 25χρονος φρουρός, που διακομίστηκε με διάστρεμμα στο 401 Γ.Σ.Ν., τον διέψευσε, καταθέτοντας ότι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ έβαλε μπροστά τη μηχανή του αυτοκινήτου για να φύγει και τον κτύπησε.

Ο κ. Κουλούρης σε δηλώσεις του παραδέχθηκε, πάντως, ότι πέρασε με κόκκινο τα φανάρια…

Διαβάστε εδώ το στόρι της υπόθεσης Κουλούρη.

Η παρέμβαση εισαγγελέα

Το protothema.gr από το πρωί της Κυριακής είχε ταχθεί υπέρ της παρέμβασης εισαγγελέα και, όντως, σήμερα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή επιστολή-αναφορά που της απέστειλε η ομάδα ΔΙΑΣ διέταξε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, προκειμένου να ερευνηθούν ευθύνες τόσο του πρώην υπουργού όσο και αστυνομικών.

Με βάση την εντολή της κ. Ράικου αντικείμενο της προκαταρκτικής έρευνας θα είναι:

- Αν έχουν διαπραχθεί εκ μέρους του κ. Κουλούρη αδικήματα όπως αυτό της αντίστασης (τηρείται η διαδικασία αυτοφώρου για αυτό), επικίνδυνης σωματικής βλάβης και παρακώλυσης συγκοινωνιών.

- Αν υπάρχουν ευθύνες αστυνομικών οργάνων, τόσο των παρευρισκομένων στο συμβάν όσο και εκείνων στην Τροχαία Καισαριανής, όπου οδηγήθηκε ο κ. Κουλούρης.

Στην εντολή της κ. Ράικου επισημαίνεται ότι πρέπει να διαπιστωθεί αν τα αστυνομικά όργανα ενήργησαν εντός των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.

Read more...

Κοινή πρόταση για τα μισθολογικά αναζητούν οι εργοδοτικές οργανώσεις

Την Τρίτη συνεδριάζει η ΓΣΕΕ


Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Το φλέγον ζήτημα των μισθολογικών στον ιδιωτικό τομέα, με προτάσεις για πλαφόν στο 14ο μισθό, κατάργηση ή περιορισμό των ωριμάνσεων και πάγωμα μισθών για την τριετία συζητούν οι εργοδοτικές οργανώσεις, εν όψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων. Την Τρίτη συνεδριάζει η διοίκηση της ΓΣΕΕ, που θα εξετάσει τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό και τις προτάσεις των εργοδοτών.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ συνεδριάζουν αυτήν την ώρα στα γραφεία του ΣΕΒ. Έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες ζητούν το πάγωμα των μισθών για μια τριετία, παρά το ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) προβλέπει για φέτος αυξήσεις κοντά στο 2,5%, και ο ΣΕΒ μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις.

Οι εργοδοτικοί φορείς φαίνεται ότι προσανατολίζονται σε θέση για τήρηση του κατώτατου μισθού αλλά με πάγωμα των ωριμάνσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μία από τις προτάσεις επί τάπητος για τον 14ο μισθό προβλέπει καταβολή του κατά τα ισχύοντα σε εργαζόμενους που εισπράττουν αποδοχές έως ενός ορισμένου ύψους αλλά όχι και στους εργαζόμενους με υψηλούς μισθούς.

Ακαθόριστο παραμένει το όριο μισθού για τον περιορισμό του «δώρου», ενώ ορισμένες από τις πληροοφορίες κάνουν λόγο για κάποιου είδους σχήμα που θα προβλέπει «μη υποχρεωτική» καταβολή του σε υψηλότερα κλιμάκια.

Η θέση του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) για το μισθολογικό κόστος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρους του Ανδ.Ανδρεάδη μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, προβλέπει διατήρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης και των 14 μισθών, αντιτιθέμενος σε μειώσεις μισθών.

Θετικά αντιμετωπίζονται οι εισηγήσεις για μείωση του μη μισθολογικού κόστους -με μείωση των εργοδοτικών εισφορών- με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αναπλήρωση για τα έσοδα των ταμείων. Αντίθετα δεν φαίνεται να κερδίζουν έδαφος οι προτάσεις για μείωση του κατώτατου μισθού.

Όπως ανέφερε όμως ο πρόδρος του ΣΕΤΕ, ο Σύνδεσμος ζητά εξέταση «συμβάσεων ρετιρέ, που είναι πάνω από 40% των συλλογικών» συμβάσεων.

Και η ΕΣΕΕ ζητά πάγωμα των αυξήσεων για τριετία, αντιτιθέμενη σε μείωση του κατώτατου μισθού που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ: «Εάν η τρόικα ζητήσει μείωση του κατώτατου μισθού, εμείς θα επιμείνουμε στη θέση μας πάγωμα των αυξήσεων» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Β.Κορκίδης.

Μιλώντας για συνάντηση «εργασίας και όχι αποφάσεων», ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος ανέφερε: «Στις δραματικές συνθήκες που ζούμε, θέλουμε να διασώσουμε και όχι να κατεδαφίσουμε τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών. Περιμένουμε τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας, αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ' έξω αποφάσεις».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ «γνωρίζουν ότι έχουμε κοινά συμφέροντα, ότι ευθύνη μας σήμερα είναι να βρούμε ένα νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο κόστος εργασίας για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να σώσουμε δουλειές και να δώσουμε δουλειές. Αυτό νομίζω προσδοκούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».

Για διατήρηση των κατώτατων μισθών αλλά πάγωμα των ωριμάνσεων μέχρι το 2014 με μείωση των εργοδοτικών εισφορών έκανε λόγο, ενδεικτικά, και ο πρόεδρος Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γ.Κασιμάτης. «Δυστυχώς, οι ενδείξεις που υπάρχουν δείχνουν ότι και αυτές οι προτάσεις θα αγνοηθούν» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Την ενοικίαση της Ακρόπολης σε ιδιώτες ζητά ο Γιακουμάτος ...



Την ενοικίαση της Ακρόπολης και άλλων αρχαιολογικών χώρων από ιδιώτες πρότεινε ο βουλευτής της ΝΔ, Γεράσιμος Γιακουμάτος, ώστε να εισρεύσουν χρήματα στα δημόσια ταμεία, μιλώντας στο Βήμα 99,5.

«Αντί να... κοπεί ο μισθός και η σύνταξη, καλύτερα να ενοικιάσει η πολιτεία την Ακρόπολη και όχι μόνο. Να ενοικιάσει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιακουμάτος.

Αναφερόμενος στο αν η πρόταση αυτή είναι ταπεινωτική για την Ελλάδα, ο κ. Γιακουμάτος υποστήριξε ότι ταπεινωτικό είναι η ζητιανιά χρημάτων από το εξωτερικό ή να έρχεται ο Κινέζος να δει την Ακρόπολη και να την βρίσκει κλειστή.

«Είναι προτιμότερο αντί να είναι η Ακρόπολη κλειστή από απεργίες να ενοικιασθεί σε ιδιώτες. Βεβαίως υπό την εποπτεία του κράτους. Έτσι θα έχει εξασφαλισμένα έσοδα το κράτος, θα αυξηθεί ο τουρισμός και η Ακρόπολη θα παραμένει ανοιχτή όλο το 24ωρο. Δεν κατάλαβα; Εάν την ενοικιάσουμε την Ακρόπολη, θα φύγει από τη θέση της; Οι Γάλλοι είναι πιο έξυπνοι από εμάς που ενοικιάζουν τις Βερσαλίες;», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Τέλος, απαντώντας σε πιθανές επικρίσεις και αντιρρήσεις που θα υπάρξουν, ο κ. Γιακουμάτος δήλωσε ότι «να αφήσουν οι ψυχάκηδες και οι αγκυλωμένοι τις θεωρίες του χθες και να δουν το αύριο της πατρίδας».
voria.gr



Read more...

Επιμένει η τρόικα για 150.000 λιγότερους δημόσιους υπαλλήλους έως το 2015!









Επιμένει η τρόικα για 150.000 λιγότερους δημόσιους υπαλλήλους έως το 2015!
Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 ως το 2015 επαναβεβαιώθηκε ως «κεντρικός αριθμητικός στόχος» στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππας και ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα κ. Μπομπ Τράα. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείονται μεταξύ των άλλων και μαζικές απολύσεις, όπως επανειλημμένα είχε γράψει το Newpost.gr.

Άλλωστε, ο κ. Ρέππας ενημέρωσε τον κ. Τραά για την εφαρμογή της εφεδρείας με τη χρήση οριζόντιων κριτηρίων, αναφέροντας και πάλι ότι τα οριζόντια κριτήρια δεν είναι ορθά και επανέλαβε ότι δεν αποτελούν πολιτική επιλογής. Κάτι που, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχει αρχίσει πλέον να γίνεται κατανοητό και στην τρόικα, δεδομένης της ανάγκης γενικής αξιολόγησης του προσωπικού και των δομών στο Δημόσιο, προκειμένου το κράτος να γίνει αποδοτικό, φιλικό για τον πολίτη, χωρίς γραφειοκρατία και εστίες διαφθοράς.

Ο κ. Ρέππας είχε την πρωτοβουλία γι' αυτήν τη συνάντηση προκειμένου να εξετασθεί από κοινού η εξέλιξη της συνεργασίας με το μηχανισμό στήριξης, ιδίως σε θέματα που αφορούν στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο.

Επίσης, κατά τη συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ντίνος Ρόβλιας, έγινε λεπτομερής αναφορά στην καλή συνεργασία με την «task force», για την πορεία του σχεδίου νόμου που αφορά το επιτελικό κράτος και που σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα।
http://newpost.gr

Read more...

Βάζει αυξήσεις και κόβει τις επενδύσεις η ΔΕΗ, αλλά όχι τους ...Θέους!

Μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα για Παπανδρέου


http://img.protothema.gr/4A227015EF35A98205F9FE2D43128A8F.jpg
Η ΔΕΗ μπορεί να βρίσκεται σε μία δυσχερή οικονομική κατάσταση που την φέρει στο σημείο να εφαρμόζει αυξήσεις 15% στα τιμολόγια του ρεύματος αλλά και να προχωρεί σε περικοπή των επενδύσεών της, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει, ωστόσο ...περικοπές για τους Θέους δεν υπάρχουν!

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού κ. Αρθούρος Ζερβός παραδέχθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι η ΔΕΗ είναι πιθανό να περικόψει το ύψος 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως επενδυτικό της πρόγραμμα, προκειμένου να ανταπεξέλθει στην κρίση και στις δυσκολίες χρηματοδότησης.

"Υπάρχει έντονο πρόβλημα ρευστότητας εξαιτίας των συνθηκών της αγοράς και του τραπεζικού συστήματος", ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι για την αναχρηματοδότηση δανείων ύψους 1,12 δισεκατομμυρίων ευρώ για φέτος, οι τράπεζες ζητούν μείωση του συνολικού δανεισμού της εταιρείας.

Με δεδομένο δε ότι η ΔΕΗ είχε ζητήσει ...ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στα τιμολόγια, ο ίδιος ανέφερε ότι η διοίκηση της εταιρείας θα εξετάσει, αν χρειαστεί, και τη μείωση του προγράμματος επενδύσεων που ετησίως κυμαίνεται κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Το κλίμα περί τα οικονομικά της επιχείρησης που απορρέει από την ίδια τη διοίκηση της ΔΕΗ - το 2011 η κερδοφορία θα είναι οριακή, έναντι μισού και πλέον δισεκατομμυρίου ευρώ το 2010 - αναδεικνύει ακόμη περισσότερο το μέγα ηθικό και πολιτικό ζήτημα που έχει εγερθεί για τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου με τον διορισμό του προσωπικού του συνεργάτη Κώστα Θέου ως αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία με αποδοχές της τάξης των ...9.000 ευρώ μηνιαίως, σε μία περίοδο κατά την οποία όλοι οι εργαζόμενοι - και αυτοί της ΔΕΗ, φυσικά - βιώνουν μεγάλες περικοπές στις αποδοχές τους.

Το θέμα Θέου ανέδειξε με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του την Κυριακή το Πρώτο Θέμα (διάβασε εδώ αναλυτικά) ενώ αρμόδιες πηγές του protothema.gr επιβεβαιώνουν πως οι αποδοχές του νέου αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου "είναι της τάξης των 8.000 ευρώ μηνιαίως" χωρίς ωστόσο σε αυτές να περιλαμβάνονται και οι αποζημιώσεις από τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης.

Πιθανότατα η ΔΕΗ θα πάρει επίσημη θέση για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, ωστόσο το ζήτημα είναι κυρίως πολιτικό, καθώς αποδεικνύεται πως, ανεξάρτητα της πρωτοφανούς οικιονομικής κρίσης και της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται μια επιχείρηση όπως η ΔΕΗ, οι ...υπάκουοι κηπουροί ποτέ δεν πάνε χαμένοι...

Read more...

Θα καταθέσουν ως μάρτυρες τα πρόσωπα που κατονομάζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς

Έδωσαν νέες διευκρινίσεις

Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης (Δ) και Σπύρος Μουζακίτης (Α) φεύγουν στον Άρειο Πάγο
Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης (Δ) και Σπύρος Μουζακίτης (Α) φεύγουν στον Άρειο Πάγο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Νέες διευκρινίσεις σχετικά με τις αναφορές τους περί παρενοχλήσεων που δέχτηκαν στην άσκηση των καθηκόντων τους έδωσαν τη Δευτέρα στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης.

Οι κ.κ. Μουζακίτης και Πεπόνης είχαν καταθέσει και σχετικά υπομνήματα την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εισαγγελείς κατονόμασαν όχι παραπάνω από πέντε πρόσωπα, εκ των οποίων «υπηρεσιακοί, και μη, παράγοντες υπουργείου» και έναν συνάδελφό τους, ανώτερο δικαστικό λειτουργό, περιοριζόμενοι στα περιστατικά, χωρίς να προχωρήσουν σε αξιολογήσεις.

Με άλλα λόγια, οι δύο δικαστές δεν ανέφεραν αν οι συστάσεις που τους έγιναν αποτελούν παρέμβαση στο έργο τους, ή πολύ περισσότερο πίεση για να κατευθύνουν την δικαστική έρευνα σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του, ο αντεισαγγελέας κ. Μακρής θα αξιολογήσει τα υπομνήματα των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, όσο και τις προφορικές διευκρινίσεις που έδωσαν, θα καλέσει τις επόμενες ημέρες τα πρόσωπα που κατονομάζουν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, προκειμένου να καταθέσουν ενόρκως ως μάρτυρες και θα αποφασίσει, πιθανώς εντός της εβδομάδας για την περαιτέρω πορεία της υπόθεσης.

Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς παρέμειναν στο γραφείο του κ. Μακρή επί δύο ώρες και στη συνέχεια, παρουσία γραμματέως, έδωσαν ο καθένας ξεχωριστά γραπτές εξηγήσεις.

Κατά την αποχώρησή τους από το δικαστικό μέγαρο, οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης δήλωσαν ότι έδωσαν τις «δέουσες διευκρινίσεις και ουδέν έτερον». Από την πλευρά του ο κ. Μακρής είπε ότι θα μελετήσει όσα ανέφεραν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Πλαφόν για τον 13ο και 14ο μισθό

Στο τραπέζι πρόταση Δασκαλόπουλου προς Παναγόπουλο


http://img.protothema.gr/D71E5BF2C9BB6291418887401642B8E2.jpg

Μήνυμα προς τη ΓΣΕΕ να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για τους μισθούς έστειλε ο πρόεδρος του ΣΕB Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ώστε οι κοινωνικοί εταίροι να βρουν ένα νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο κόστος εργασίας για να παραμείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις.

«Στις δραματικές συνθήκες που ζούμε», επεσήμανε ο κ. Δασκαλόπουλος, «μπορούμε να διασώσουμε και όχι να κατεδαφίσουμε τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών. Περιμένουμε τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας – αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ’εξω αποφάσεις».

Στην πρώτη άτυπη συνάντηση που είχαν οι εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) τέθηκαν τρία σημεία:

- η διατήρηση του κατωτάτου μισθού
- το πάγωμα των μισθών και των ωριμάνσεων για τρία χρόνια
- η μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Όσο για το 13ο και τον 14ο μισθό στο τραπέζι του διαλόγου υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις. Εκείνο που θέλουν οι επιχειρηματίες είναι να θεσπιστεί ένα μισθολογικό πλαφόν έως το οποίο θα διατηρηθούν ως έχουν δώρα και επιδόματα.
Ενώ στα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια θα ζητήσουν να μη χορηγείται υποχρεωτικά ο 13ος και ο 14ος μισθός.

Εναλλακτικά προτείνουν το ύψος του δώρου και των επιδομάτων να καθορίζεται από την επιχείρηση ανάλογα με την οικονομική πορεία της και την παραγωγικότητα του εργαζόμενου.

Το θέμα των περικοπών του μισθολογικού κόστους έχει τεθεί μετ΄ επιτάσεως και σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο, με τη Νέα Δημοκρατία, πάντως, να αμφισβητεί ότι η Τρόικα έχει ζητήσει αρκετά από τα μέτρα που τίθενται προς συζήτηση.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Την Δευτέρα συνεδριάζει η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ προκειμένου να καθορίσει τη στάση της στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου.

Read more...

Υπό έλεγχο φωτιά στο ακατοίκητο κτίριο «Ακροπόλ Παλλάς» στην Πατησίων

Μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Πυρκαγιά ξέσπασε στο ακατοίκητο κτίριο του πρώην ξενοδοχείου «Ακροπόλ Παλλάς», στη συμβολή των οδών Πατησίων και Αβέρωφ, απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Επί τόπου έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, με 12 οχήματα και 36 πυροσβέστες.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο λίγες ώρες αργότερα. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί γύρω από το ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, η φωτιά ξεκίνησε από το ισόγειο του επταώροφου ξενοδοχείου, το οποίο είναι υπό ανακαίνιση, από άγνωστη έως στιγμής αιτία και μέσω του κλιμακοστάσιου έχει φτάσει μέχρι την ταράτσα.

Read more...

Κλειστά κρατά τα χαρτιά της η ΝΔ μετά τη συνάντηση Παπαδήμου - Σαμαρά

«Ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων»


Ο κ. Αντώνης Σαμαράς εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Σε μία τυπική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται απλώς ότι υπήρξε «ενημέρωση» και «ανταλλαγή απόψεων», περιορίστηκε η Νέα Δημοκρατία μετά τη μακρά συνάντηση, διάρκειας μιάμισης ώρας, του κ. Αντώνη Σαμαρά με τον κ. Λουκά Παπαδήμο, με την οποία ξεκίνησε ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, εν όψει της άφιξης της τρόικας στις 16 Ιανουαρίου.

«Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο για την εξέλιξη του PSI και την πορεία της οικονομίας εν όψει της άφιξης της τρόικας στην χώρα μας. Για τα θέματα αυτά ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση Σαμαρά - Παπαδήμου, τέθηκαν όλα τα θέματα. Σε ό,τι αφορά στο «καυτό» ζήτημα των απαιτήσεων της τρόικας για μείωση του μισθολογικού κόστους, ο πρόεδρος της ΝΔ φάνηκε διατεθειμένος να αποδεχθεί μία ρύθμιση, υπό την προϋπόθεση να υπάρχει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και όχι με μονομερή νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης.

Εκτενής συζήτηση έγινε για την πορεία του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI), ενώ φαίνεται να υπάρχει συμφωνία ώστε το πολυνομοσχέδιο, με το οποίο κλείνουν οι κλείνουν οι εκκρεμότητες των υπουργείων εν όψει της άφιξης του κλιμακίου της τρόικας, θα κατατεθεί με τη διαδικασία του «επείγοντος» και όχι του «κατεπείγοντος», ώστε να υπάρχει περιθώριο συζήτησης στη Βουλή.

Πριν από τη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον πρωθυπουργό, στη λεωφόρο Συγγρού πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά με θέμα τις οικονομικές εξελίξεις. Συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος του κόμματος Σταύρος Δήμας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιάννης Μουρμούρας, ο σύμβουλος του προέδρου Χρύσανθος Λαζαρίδης και οι τομεάρχες Κωστής Χατζηδάκης, Νότης Μηταράκης, Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης.

Το Σάββατο το ραντεβού με Παπανδρέου


Τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ θα ακολουθήσει αντίστοιχο ραντεβού του κ. Παπαδήμου με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη την Τρίτη, στις 6:00 μ.μ. ενώ η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου έκλεισε για το Σάββατο.

Ο κ. Παπαδήμος είχε φορτωμένο πρόγραμμα μέσα στην εβδομάδα και δεν υπήρχε περιθώριο να προγραμματιστεί νωρίτερα η συνάντηση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος λείπει στο εξωτερικό, θα επιστρέψει την Παρασκευή για τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Εξάλλου το Σάββατο το μεσημέρι ξεκινά και η διήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την πρόταση περί διαρχίας που έχει καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά και για το αν ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί πριν ή μετά τις εκλογές.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ: Από σήμερα το πιστοποιητικό "ενεργειακής απόδοσης"...



Έχετε ακίνητο πάνω από 50 τετραγωνικά;
Ήρθε η ώρα να το ξανα-πληρώσετε.
Από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή το νέο χαράτσι που "βαφτίστηκε" πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.
Από σήμερα λοιπόν είτε γίνεται νέο συμβόλαιο ενοικίασης, είτε ανανεώνεται ένα παλιό, είτε τροποποιείται για να ...
γίνει δεκτό από την εφορία θα πρέπει να συνοδεύεται από το πιστοποιητικό.
Για ολόκληρες όπου υπάρχουν διαμερίσματα, χωρίς να υπάρχει χρέωση για πάρκινγκ και αποθήκες η τιμή είναι 1 ευρώ το τετραγωνικό με ελάχιστη αμοιβή τα 200 ευρώ.
Για μονοκατοικίες (και πάλι εξαιρούνται από τα τετραγωνικά πάρκινγκ και αποθήκες) η τιμή είναι 1,5 ευρώ το τετραγωνικό με ελάχιστη τιμή και πάλι τα 200 ευρώ για τα 50 τετραγωνικά και πάνω.
Για τα διαμερίσματα η τιμή είναι 2 ευρώ το τετραγωνικό με ελάχιστη χρέωση τα 150 ευρώ για τα 50 τετραγωνικά και άνω, ενώ αντίστοιχα για τα γραφεία και τα καταστήματα η τιμή είναι 2,5 ευρώ με ελάχιστη αμοιβή τα 200 ευρώ για τα 50 τετραγωνικά και άνω...

dete.gr



Read more...

Πεπόνης-Μουζακίτης στον Α. Πάγο για τις «ενοχλήσεις» ...



Πριν από λίγα λεπτά προσήλθαν ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης προκειμένου δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τις... δηλώσεις για «ενοχλήσεις» που δέχτηκαν για το έργο τους.
Από τις εξηγήσεις που θα δώσουν, θα κριθεί και η τύχη της υπόθεσης, η οποία είτε θα μπει στο αρχείο είτε θα παραμείνει ανοιχτή για να διεξαχτεί προκαταρκτική εξέταση.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ελέγχου των εισαγγελέων αν κριθεί ότι δεν αντέδρασαν άμεσα για τις ενοχλήσεις που δέχτηκαν όπως είχαν την υποχρέωση.
newsbomb.gr



Read more...

Ασφυκτικό πρέσινγκ από την τρόικα για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Τα σενάρια για 13ο,14ο και κατώτατο μισθό

Η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες εσόδων το ασφαλιστικό σύστημα
Η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες εσόδων το ασφαλιστικό σύστημα


Αθήνα
Ασφυκτικό πρέσινγκ για σαρωτικές αλλαγές που θα επιφέρουν σημαντικές μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ασκεί η τρόικα στην κυβέρνηση.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με συνδικάτα και εργοδότες είναι από το «ήπιο» σενάριο για «πάγωμα» μισθών και ωριμάνσεων για μία τριετία, έως το σκληρότερο που προβλέπει κατάργηση του 13ου-14ου μισθού και συμπίεση του κατώτατου μισθού σε επίπεδο... Πορτογαλίας.

Ένα ακόμη σενάριο προβλέπει «πάγωμα» αυξήσεων και ωριμάνσεων για μία τριετία, την κατάργηση του 14ου μισθού και την ενσωμάτωση του 13ου στις αποδοχές.

Ειδικότερα, αυτή την εβδομάδα, και συγκεκριμένα σήμερα και την Τρίτη, οι εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα θα καθορίσουν τις θέσεις τους και την τακτική τους εν όψει της διαπραγμάτευσης-εξπρές για το μισθολογικό.

Από την πλευρά των εργοδοτών προτείνεται το «πάγωμα» των αυτόματων ωριμάνσεων (τριετίες) έωα τα τέλη του 2014 και την αναστολή της αύξησης που προβλέπει η εθνική συλλογική σύμβαση (για την 1η Ιουλίου 2012) στα κατώτερα όρια μισθών και ημερομισθίων.

Επίσης, ζητούν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% (5% για τις επχειρήσεις και 5% για τους εργαζόμενους). Για τον κατώτατο μισθό υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Σήμερα, Δευτέρα, θα γίνει μία άτυπη συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων, ώστε να βρεθεί «κοινός τόπος».

Την Τρίτη, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της ΓΣΕΕ. Η ΓΣΕΕ λέει «όχι» τη μείωση των κατώτερων ορίων και ζητεί μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος για τη μείωση των εισφορών.

Μέσα στην εβδομάδα, θα γίνει συνάντηση εργοδοτών και συνδικάτων, ώστε να καθορίσουν τη θέση τους απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Kαι η Άννα θα είναι υποψήφια...









Kαι η Άννα θα είναι υποψήφια...
Το ΠΑΣΟΚ συρρικνώνεται, οι επίδοξοι ηγέτες του όμως αυξάνονται και πληθύνονται. Η υποψηφιότητα του Βενιζέλου για την ηγεσία θεωρείται δεδομένη και το ίδιο ισχύει και για τον Ανδρέα Λοβέρδο. Η Λούκα Κατσέλη άφησε πρόσφατα να φανεί η πρόθεση της, να διεκδικήσει την ηγεσία εξ’ ονόματος της κοινωνικής πτέρυγας. Ενδεχομένως ο ίδιος ο Γιώργος να το ξανασκεφτεί.

Ούτως ή άλλως, η πρόθεση του να αποσυρθεί τελούσε υπό την αίρεση, ότι η πρόταση του θα γινόταν δεκτή. Από τι στιγμή που κάτι τέτοιο δεν φαίνεται, όλα είναι ανοικτά για το Γιώργο, ακόμα και να αναιρέσει όσα είπε στο Πολιτικό Συμβούλιο και να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία.

Μέσα στην εβδομάδα θα ξεκαθαρίσει τη στάση της η Άννα Διαμαντοπούλου. Η σημαντικότερη εσωκομματική εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ ήταν η διάλυση της τρόικας, ορατή μετά το πολιτικό συμβούλιο όπου τα μέλη της δεν έκριναν σκόπιμο ούτε να συναντηθούν μεταξύ τους. Η προσέγγιση του Ανδρέα Λοβέρδου με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη δεν έγινε καθόλου καλά δεκτή από τα υπόλοιπα μέλη της τρόικας. Ο Γιάννης Ραγκούσης έχει πάρει αποστάσεις από όλους τελευταία – και από τον Ανδρέα Λοβέρδο παρ’ ότι πόνταρε στη συμμαχία μαζί του για να έχει ελπίδες στην Β Αθήνας. Όσο για τον Ηλία Μόσιαλο, αυτός έχει εξαφανιστεί.

Παρά τις αρνητικές δημοσκοπήσεις, η κ. Διαμαντοπούλου σκέφτεται θετικά να θέσει υποψηφιότητα, καθώς θεωρεί ότι η συνεννόηση με το Λοβέρδο δεν είναι εφικτή. Στις συναντήσεις τους άλλωστε δεν βγήκε κάτι ουσιαστικό και δεν λύθηκε το θέμα του ποιος θα ηγηθεί της τρόικας. Η κ. Διαμαντοπούλου πιστεύει άλλωστε, ότι ο Λοβέρδος ενδεχομένως να έχει εναλλακτική στρατηγική, δηλαδή να αφήσει το Βενιζέλο να πάρει τώρα την ηγεσία για να τον αμφισβητήσει μετά την ήττα.

Μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Άννας αποτελεί μια πολεμική διέξοδο για τους εναπομείναντες εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ, και γι’ αυτό στο παρασκήνιο γίνονται έντονες διεργασίες, τόσο από βουλευτές του εκσυγχρονιστικού στρατοπέδου (πάνω από 10 λέγεται ότι εισηγούνται στην κ. Διαμαντοπούλου να θέσει υποψηφιότητα), όσο και από εξέχοντα στελέχη του χώρου που δεν είναι στο κόμμα σήμερα, όπως ο Γ. Φλωρίδης και ο Αλ. Παπαδόπουλος.

Το σκεπτικό είναι πως ακόμα κι’ αν δεν καταφέρει να «χτυπήσει» την νίκη, η ομάδα θα έχει καταγράψει τη ισχύ της και θα αποτελεί έναν ισχυρό πυρήνα για τις διεργασίες της επόμενης μέρας, που δεν αναμένονται ομαλές, ακόμα και η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ θεωρείται αναμενόμενη. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο, ότι η κ. Διαμαντοπούλου μίλησε στην τελευταία συνέντευξη της για την ανάγκη αυτοδιάλυσης και ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ, μια προοπτική με την οποία δεν συμφωνούν ούτε ο κ. Βενιζέλος ούτε ο κ. Λοβέρδος.

Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Όλοι οι κορυφαίοι μιλάνε με όλους και στον Γιώργο δεν βγαίνουν τα «κουκιά»









Όλοι οι κορυφαίοι μιλάνε με όλους και στον Γιώργο δεν βγαίνουν τα «κουκιά»
Πέντε ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, όλοι (οι κορυφαίοι) μιλάνε με όλους, όλοι μετράνε τα «κουκιά» και το μέτρημα δεν βγαίνει στον Γιώργο.

Το Εθνικό Συμβούλιο, θα κληθεί να αποφασίσει αν ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να εκλεγεί πριν τις εκλογές (όπως θέλουν οι Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Διαμαντοπούλου, Σκανδαλίδης και πάει λέγοντας) ή μετά τις εκλογές και αφού προηγηθεί μια περίοδος διαρχίας, όπως προτείνει ο Γ. Παπανδρέου και συμφωνούν (μέχρι στιγμής) οι Πάγκαλος και Ρέππας.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο Γιώργος δήλωνε ότι θέλει να παραμείνει αρχηγός, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Οι «προεδρικοί» θα συσπειρωνόταν πολύ πιο εύκολα και όπως υπολογίζουν όσοι γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του Εθνικού Συμβουλίου, θα κέρδιζαν με ευκολία την ψηφοφορία. Όταν όμως ο Πρόεδρος δηλώνει ότι αποχωρεί, η συσπείρωση γίνεται ιδιαιτέρως δύσκολο εγχείρημα. Οι εθνικοσύμβουλοι, σκέφτονται περισσότερο με ποιον θα συνταχθούν για την επόμενη μέρα, παρά να κρατήσουν τον Γιώργο στην προεδρία για μερικούς ακόμα μήνες.

Το σκηνικό προδιαθέτει ότι ο Παπανδρέου θα αποχωρήσει νωρίτερα από τότε που επιθυμεί- πριν τις εκλογές. Και αυτό δρομολογεί αυτομάτως πυρετώδεις διεργασίες στα στρατόπεδα των «διαδόχων». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «όλοι μιλάνε με όλους» σε μια προσπάθεια διερεύνησης των προθέσεων και πιθανών συνεργασιών.

Το τριήμερο των Φώτων, ο Α. Λοβέρδος βρέθηκε στη Β. Ελλάδα, όπου κυριαρχεί λόγω εντοπιότητας η Βενιζέλος, ο οποίος- λέγεται ότι- ευχήθηκε στους περισσότερους Γιάννηδες που βρίσκονται στα κιτάπια του ΠΑΣΟΚ που μπόρεσε να εξασφαλίσει το επιτελείο του.

Ο Βενιζέλος έχει μιλήσει με τον Χρυσοχοΐδη και αρκετές φορές με την Άννα Διαμαντοπούλου. Η υπουργός Παιδείας, ανήκει στην ομάδα των «τεσσάρων» αλλά οι κακεντρεχείς δηλώνουν ότι δεν στοιχηματίζουν για την σταθερότητα των απόψεών της. Θυμίζουν δε ότι και το 2007 για Βενιζέλο πήγαινε και στον Γιώργο βρέθηκε μια εβδομάδα πριν από τις εσωκομματικές εκλογές.

Άγνωστη παράμετρος παραμένει ο Χρήστος Παπουτσής. Θα σηματοδοτήσει εν πολλοίς την στάση των παπανδρεϊκών, αλλά μέχρι στιγμής κρατάει τα χαρτιά του κλειστά.

Τέσσερις και σήμερα μείναμε- όπως λένε και στον στρατό.


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Φόρος από το πρώτο ευρώ για επαγγελματίες και αγρότες

Σενάρια για νέα μέτρα - σοκ και ηλεκτρονικό έλεγχο "πόθεν έσχες"


http://img.protothema.gr/75837F53A9FB9B78E46A6BA806BEC44D.jpg
Μπορεί μέτρα να ψηφίζονται και να μην εφαρμόζονται ή να μην αποδίδουν, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να αίρει την εμπιστοσύνη του στο ελληνικό πρόγραμμα διασωσης -όπως αποκαλύπτει το εμπιστευτικό έγγραφο που διέρευσε στο der Spiegel επτά μόλις μέρες πριν την έλευση των ελεγκτών- και να απαιτεί πρόσθετα διορθωτικά μέτρα 2 δισ. ευρώ για να καλυψθούν οι αστοχίες του 2011, όμως σσο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν να εργάζονται πυρετωδώς για να επινοήσουν νέους τρόπους αύξησης των κρατικών εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα ειδικών που επεξεργάζεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί αμέσως μετά την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου την ερχόμενη Πέμπτη, προτείνει μέτρα-σοκ όπως την φορολόγηση των αγροτών με τον ίδιο τρόπο που φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και των επαγγελματιών κατά τον τρόπο που φορολογούνται οι εταιρίες (!), δηλαδή με φόρο 20% από το πρώτο ευρώ.

Οι ρυθμίσεις που θα πλήξουν εκατοντάδες χιλιάδες επιτηδευματίες και αγρότες θα αφορούν στα εισοδήματα του 2012 που θα δηλωθούν το 2013.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση για τους αγρότες περιλαμβάνει την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολογήσεώς τους. Οι αγρότες θα αντιμετωπίζονται φορολογικά ως επιτηδευματίες και θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία και στοιχεία, να εκδίδουν αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούν και θα φορολογούνται λογιστικά με βάση τα δεδομένα των βιβλίων τους.

Ανατροπές προβλέπονται και στο φορολογικό καθεστώς που διέπει όμως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις. Εκτός από τα αντικειμενικά κριτήρια προσδιορισμού του εισοδήματός τους, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται και την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου τους, με αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων.

Επιπλέον προχωρά και το σχέδιο για την εισαγωγή ενός νέου εντύπου στην φορολογία εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, μέσω του οποίου θα ελέγχονται δαπάνες, καταθέσεις και εισοδήματα.

Με την καθιέρωση ενός νέου εντύπου "Ε10" επιχειρείται ο ηλεκτρονικός έλεγχος "πόθεν έσχες" για το σύνολο των εισοδημάτων και των δαπανών που θα αποτυπώνονται σε ειδικές στήλες: σε μία στήλη θα καταχωρούνται το σύνολο των εισοδημάτων και των καταθέσεων των φορολογουμένων και στην άλλη θα περιγράφονται οι δαπάνες (με αποδείξεις) και οι αποταμιεύσεις.

Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η εισήγηση που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5. 000 ευρώ για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και την αυτοτελή φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων τους με συντελεστή 20%, παρόμοιο με αυτό που θα εφαρμόζεται για τις εταιρείες.

Read more...

Διαψεύδει σχεδόν τα πάντα ο Κ.Κουλούρης, μετά το επεισόδιο με τους αστυνομικούς

«Το ΙΧ μου δεν άγγιξε τον αστυνομικό»

Ο Κ.Κουλούρης αρνείται ότι τραυμάτισε τον νεαρό αστυνομικό
Ο Κ.Κουλούρης αρνείται ότι τραυμάτισε τον νεαρό αστυνομικό (Φωτογραφία: ΑΠΕ )



Σε σχεδόν πλήρη διάψευση των όσων μαρτυρούν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ ότι συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου, προχώρησε ο Κίμων Κουλούρης το πρωί της Δευτέρας, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5.

Μετά το αίτημα για ποινική δίωξη του κ. Κουλούρη, που υπέβαλε ο 25χρονος αστυνομικός, ο οποίος τραυματίστηκε στη διάρκεια του επεισοδίου, όταν ο πρώην υπουργός επιχείρησε να διαφύγει με το όχημά του, πέφτοντας πάνω στο νεαρό, ο κ. Κουλούρης υποστήριξε ότι «ούτε που τον άγγιξε τον αστυνομικό το αυτοκίνητο».

Παράλληλα, αμφισβήτησε ότι πέρασε με κόκκινο, ενώ δέχθηκε μόνο ότι η άδεια κυκλοφορίας του έχει λήξει.

«Για ένα κόκκινο, καταστρέφεται η ζωή μου και κλαίει συνεχώς το παιδί μου», είπε ο Κ.Κουλούρης και κατήγγειλε ότι πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί δεν φέρθηκαν καλά στον ίδιο, τρομοκρατώντας το 15χρονο παιδί του, που επέβαινε στο όχημα.

«Μου έφεραν 30 αστυνομικούς, λες και βρήκαν τον τρόμοκράτη» είπε.

Όσον αφορά στον τραυματισμό του 25χρονου αστυνομικού, ανέφερε: «Πέφτει 1,5 τόνος αυτοκινήτου πάνω σε έναν ανθρώπινο οργανισμό και του προκαλεί διάστρεμμα; Αυτό σημαίνει ότι έπεσα βίαια πάνω του; Ούτε τον άγγιξε, γιατί αν τον άγγιζε δεν θα προκαλούσε διάστρεμμα...»

Ακόμη, ο πρώην υπουργός είπε: «Δεν ξέρω αν πέρασα με κόκκινο» και ζήτησε έλεος, αναρωτώμενος αν είναι έγκλημα που δεν ήταν η άδειά του ανανεωμένη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στήριξη ή χρεοκοπία

Τι σηματοδοτούν οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς


http://img.protothema.gr/F6239A58491BB3C37E970FB56E020E28.jpg

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς γιατί έχει ένα πολύ συγκεκριμένο νέο να τους πει: πως αν δεν στηρίξουν τα απαραίτητα μέτρα η τρόικα δε θα εγκρίνει την επόμενη δόση και η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Το αυτό θα συμβεί και σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, πριν δηλαδή η παρούσα κυβέρνηση ολοκληρώσει την αποστολή της, δηλαδή τις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Τις ημέρες των εορτών ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, αλλά και τους επικεφαλής της Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Κανείς του άφησε ούτε το παραμικρό περιθώριο αισιοδοξίας. Ή, έστω, ελιγμών. Αν η Ελλάδα δεν κάνει ότι της έχουν ζητήσει τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε πιστωτικό γεγονός. Κύριοι αποδέκτες του συγκεκριμένου μηνύματος είναι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου ο Λουκάς Παπανδρέου έχει άλλα στο «μενού». Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισημάνει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι οι διαδικασίες διαδοχής του μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη σταθερότητα της κυβέρνησης. Γιατί, έχουν ήδη βγει σε μέσα ενημέρωσης βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι δε θα ψηφίσουν, παραδείγματος χάριν, τη μείωση των μισθών.

Σε κάθε περίπτωση, ο Λουκάς Παπαδήμος θα πει στους αρχηγούς ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι χρειαστεί. Δε θα μπορέσει, όμως, αν κάποιοι επιμένουν να τον υπονομεύουν ή να επιχειρούν να του δέσουν τα χέρια πισώπλατα, στο πλαίσιο των δικών τους κομματικών σκοπιμοτήτων.

Read more...

Μέγα ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον Γιώργο

"Οι υπάκουοι κηπουροί ποτέ δεν πάνε χαμένοι"


http://img.protothema.gr/23994AC41FAB53946E70DEA44919DD77.jpg
Τελικά κανείς δεν χάνεται... αρκεί να έχει τους σωστούς φίλους...». Mε αυτή τη φράση οικονομικός παράγοντας σχολίασε την τοποθέτηση του Κώστα Θέου στη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ. Μία εβδομάδα μετά την τοποθέτησή του ως μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, ο Θέος έγινε το Νο 2 και δεξί χέρι του Αρθούρου Ζερβού στη διοικητική πυραμίδα της Επιχείρησης με μισθό που ξεπερνά τις 9.000 ευρώ. Και όλα αυτά την ώρα που δεν διστάζουν να επιβάλουν αυξήσεις-φωτιά στα τιμολόγια της Επιχείρησης.

Επιλογή της «πράσινης Τίνας» ο Αρθούρος Ζερβός, επιλογή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο Κώστας Θέος, με τις εντολές βέβαια του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τη μέχρι τώρα διαδρομή του 50χρονου πολιτικού μηχανικού, ο οποίος ανελίχθηκε σε πολιτικές θέσεις ξεκινώντας από τις κυβερνήσεις Σημίτη στη δεκαετία του ’90, αλλά σε αντίθεση με άλλους σημιτικούς διασώθηκε στο σύστημα του Γιώργου Παπανδρέου. Τα 5,5 χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή οι δύο φίλοι, Παπακωνσταντίνου και Θέος, είχαν παράλληλη πορεία στο ΠΑΣΟΚ, μια πορεία που τους άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στην κυβέρνηση του Γιώργου.

Εκπρόσωπος του κόμματος ο Παπακωνσταντίνου, γραμματέας και αντιπρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ ο Θέος, που όμως την ίδια περίοδο κατείχε και μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Νηρεύς του επιχειρηματία Αριστείδη Μπελλέ, ο οποίος δραστηριοποιείται στις ιχθυοκαλλιέργειες. Μετά τις εκλογές του 2009, «τσάρος» της οικονομίας αναλαμβάνει ο Παπακωνσταντίνου και δεξί χέρι αρχικά του Χάρη Παμπούκη στο Μαξίμου ο αμετακίνητος εντέλει Κώστας Θέος, ο οποίος και μετά την αποχώρηση Παμπούκη έλυνε και έδενε στο πλευρό της «βασίλισσας Ρεγγίνας» (Βάρτζελη) από τη θέση του προϊσταμένου στο Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού του γραφείου του πρωθυπουργού από το 2009 μέχρι την παραίτηση Παπανδρέου και τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ο Κώστας Θέος, από τις θέσεις εξουσίας που κατείχε μέχρι τώρα, είναι αλήθεια πως δεν έχει προκαλέσει με πράξεις και ενέργειές του, με την έννοια που το συνηθίζουν πολλοί επαγγελματίες πολιτικοί είτε με τη συμπεριφορά είτε με αποφάσεις τους.

Ο ευνοούμενος των προέδρων


Στη διατήρηση του χαμηλού προφίλ βοήθησε σίγουρα το γεγονός πως τα νήματα που κινούσε βρίσκονταν πάντα πίσω από την πρώτη γραμμή της άσκησης πολιτικής, η οποία του παρείχε μια μορφή «προστασίας» από τη μεγάλη δημόσια έκθεση. Εκεί όμως, πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Κώστας Θέος έχτισε όλα τα προηγούμενα χρόνια ένα ασφαλές και χρήσιμο δίκτυο ανθρώπων δίπλα του, το οποίο δομήθηκε από την εποχή που ήταν σύμβουλος του τότε υφυπουργού Οικονομίας Χρήστου Πάχτα, επί της θητείας του οποίου αναβαθμίστηκε σε γενικό γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης, μια θέση-κλειδί για τα κοινοτικά προγράμματα και τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων που έρρεαν άφθονα στη χώρα ως το 2004 που αποχώρησε. Τα χρόνια Καραμανλή, ο Κώστας Θέος ανέπτυξε πλούσια δράση ως αρθρογράφος στις εφημερίδες του συγκροτήματος Μπόμπολα. Είναι η εποχή που οι άνθρωποι του Σημίτη και γενικά ακόμα και η αναφορά στην περίοδο αυτή αποτελούσαν για το περιβάλλον του Παπανδρέου έγκλημα καθοσιώσεως.

Παρ’ όλα αυτά, Θέος και Παπακωνσταντίνου, δύο στελέχη που ευνοήθηκαν όσο λίγα από την κυβέρνηση Σημίτη, από τη στιγμή που δεν είχαν κανένα πρόβλημα να την αποτάξουν, όχι μόνο αναγνωρίστηκαν, αλλά και αναβαθμίστηκαν παίζοντας σημαντικό ρόλο στο νέο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Μάλιστα ο τελευταίος με την πίστη και την προσήλωσή του στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου κέρδισε μια θέση -μη εκλόγιμη- αλλά εξαιρετικά τιμητική στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009. Ο,τι κι αν έχει να προσάψει κανείς στον νέο αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, σίγουρα δεν μπορεί να τον αποκαλέσει τεμπέλη. Εχει τη φήμη του εργασιομανούς από την εποχή που εργαζόταν ως σύμβουλος δίπλα στον Χρήστο Πάχτα και μετέπειτα ως γ.γ. του υπουργείου, συνήθεια που δεν εγκατέλειψε ούτε στο Μαξίμου, με τα φώτα του γραφείου του «να μη σβήνουν σχεδόν ποτέ». Ωστόσο, παρά τις εκατοντάδες χιλιάδες ώρες που περνούσε πάνω από τις στοίβες με τους φακέλους και τα χιλιάδες βιογραφικά που διαχειριζόταν μέσω του opengov, χρειάστηκε αρκετούς μήνες για τη διαχείριση της διαδικασίας επιλογής των γενικών και ειδικών γραμματέων της κυβέρνησης Παπανδρέου, χωρίς όμως να αποφύγει τελικά «αστοχίες» στα πρόσωπα, όπως για παράδειγμα η επιλογή Κουτούπη που πρώτα τον διάλεξαν και μετά ανακάλυψαν ότι είχε σούρει στο Διαδίκτυο τα εξ αμάξης στη νεοεκλεγείσα νομενκλατούρα του Γιώργου.

Πιστός στον αρχηγό

Για όσο διάστημα ο Κώστας Θέος υπηρέτησε στο πλευρό του Παπανδρέου στήριξε απόλυτα όλες τις επιλογές του αρχηγού, ακόμη κι εκείνες για τις οποίες ο Παπανδρέου δέχθηκε σκληρότατη κριτική, όπως για παράδειγμα το περιβόητο δημοψήφισμα. Αυτόν που στήριξε όμως περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο ήταν ο φίλος του Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Και δεν σταμάτη- σε στιγμή να τον στηρίζει ούτε κι όταν σύντροφοι και μη ζητούσαν τον «αποκεφαλισμό» του, χρεώνοντάς του ευθέως τη δραματική εξέλιξη της κρίσης λόγω των επιλογών και της πολιτικής του. Και όπως αποδεικνύεται στην περίπτωσή του, «το ’να χέρι νίβει τ’ άλλο». Τώρα που η διαφάνεια και το opengov πέρασαν στην Ιστορία, ο Κώστας Θέος πέρασε με τη στήριξη του εποπτεύοντος φίλου του υπουργού στη δεύτερη θέση της ιεραρχίας της ΔΕΗ, εξασφαλίζοντας ο ίδιος επαγγελματική στέγη έως το 2013, αλλά και ο κ. Παπακωνσταντίνου μια παρουσία της απολύτου εμπιστοσύνης του -ωσεί ο ίδιος παρών- στην Επιχείρηση. Πρόκειται για μια επιλογή που δικαιώνει απόλυτα το σχόλιο του παράγοντα πως αρκεί να έχεις τους σωστούς φίλους... Ετσι βρίσκεται με μηνιαίες αποδοχές 9.000 ευρώ, ενώ άλλοι συνάδελφοί του με τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας στο Δημόσιο είναι στα 1.300 ευρώ και άλλοι στην ανεργία. Και αυτό ενώ η ΔΕΗ αυξάνει τα τιμολόγια στα νοικοκυριά. Αλλά αυτά δεν αγγίζουν τα «δικά μας παιδιά».

Read more...

Δεν θα ψηφίσει περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα, δηλώνει ο Δ.Καρύδης

Αντιδράσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Νέες αναταράξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η συζήτηση για ενδεχόμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης σχετικά με τη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, στην περίπτωση που μεταξύ των κοινωνικών εταίρων δεν επέλθει συμφωνία.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Δευτέρας, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ψηφίσει τέτοια ρύθμιση, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι την ίδια στάση θα τηρήσουν κι άλλοι βουλευτές του κόμματος.

«Αυτά τα μέτρα δεν θα περάσουν από την Βουλή» δήλωσε ο κ. Καρύδης και πρόσθεσε ότι «από το κλιμα που έχω, δεν βλέπω να ψηφίζονται από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Καρύδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους άλλους 26 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μαζί με τον ίδιο συνυπέγραψαν στα τέλη Δεκεμβρίου επιστολή προς τον πρωθυπουργό, με προτάσεις για τη στήριξη οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και ζητώντας τη σύσταση εθνικής επιτροπής για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Ο κ. Καρύδης ζήτησε να τρέξουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Το θέμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα συζητείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων τη Δευτέρα, ενώ την Τρίτη η ΓΣΕΕ συνεδριάζει για να καθορίσει τη στάση της.

Παράλληλα, το ζήτημα θα τεθεί και στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά το απόγευμα της Δευτέρας, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη την Τρίτη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου στα τέλη της εβδομάδας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις κρίσιμες εξελίξεις ζητά ο Αλ.Τσίπρας

Επιστολή προς τον Φ.Πετσάλνικο


Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζητά τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις κρίσιμες εξελίξεις και τη στάση που θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση για το PSI, τη νέα δανειακή σύμβαση και τα επώδυνα μέτρα που θα δεσμευθεί να λάβει.

Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει πως η κυβέρνηση Παπαδήμου καλείται να διαπραγματευτεί και να συναποφασίσει με τους δανειστές επιλογές που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας, χωρίς να διαθέτει γνήσια λαϊκή εντολή. Επισημαίνει, δε, πως το ελληνικό κοινοβούλιο δεν μπορεί να βρεθεί εκ νέου προ τετελεσμένων και οι πολίτες να μένουν χωρίς ενημέρωση.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας αναφέρει:

«Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, η τρικομματική κυβέρνηση υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο καλείται να διαπραγματευτεί και να συναποφασίσει με τους δανειστές μας επιλογές που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας, χωρίς να έχει γνήσια λαϊκή εντολή και καμία νομιμοποίηση από τους πολίτες.

»Ταυτόχρονα, μια επιχείρηση εκβιασμού και εκφοβισμού έχει ξεκινήσει τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό. Η τρόικα και οι αγορές, ο πρωθυπουργός και τα τρία κόμματα που τον στηρίζουν, όσο και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επιχειρούν με δηλώσεις τους να τρομοκρατήσουν τους πολίτες, ώστε να αποδεχτούν νέα σκληρά μέτρα και να κάμψουν τις λαϊκές αντιδράσεις.

»Επειδή δεν είναι δυνατόν το ελληνικό Κοινοβούλιο για άλλη μία φορά να βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων, επειδή δεν είναι δυνατόν να γίνονται συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς ενημέρωση των πολιτών, κάνοντας χρήση του άρθρου 143 του Κανονισμού της Βουλής, σας ζητώ το συντομότερο δυνατόν τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, με αποκλειστικό θέμα τις κρίσιμες εξελίξεις και τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση για το PSI, τη νέα δανειακή σύμβαση και τα νέα επώδυνα μέτρα που θα δεσμευτεί να λάβει η ελληνική κυβέρνηση».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεσμεύσεις από τον Αντώνη Σαμαρά επί όλων των καυτών θεμάτων επιζητά ο πρωθυπουργός

Τετ - α - τετ στο Μαξίμου


O πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στις 18:00 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό
O πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στις 18:00 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Το ξεκαθάρισμα των θέσεων της ΝΔ έναντι σειράς «καυτών» θεμάτων που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, εν όψει της έλευσης της τρόικας στις 16 Ιανουαρίου, επιζητά ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος από τον Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο συναντάται το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί το θέμα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, οι επικουρικές συντάξεις και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

Ο Λουκάς Παπαδήμος θα ζητήσει να λάβει σαφείς δεσμεύσεις για την στήριξη των νομοσχεδίων και των μέτρων που θα οδηγούν στην υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, η ΝΔ αναμένεται να εμφανιστεί με εποικοδομητική διάθεση, δεδομένου ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν επιθυμεί να εμφανιστεί ο ίδιος ως πρόβλημα στην πορεία δανειοδότησης της χώρας.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι αρνητικός ως προς τον οριζόντιο χαρακτήρα των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και είναι πιθανόν να ζητήσει την εξαίρεση κάποιων Ταμείων.

Για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και ειδικότερα για το θέμα των δικηγόρων και συμβολαιογράφων, οι απόψεις της ΝΔ δεν είναι μακριά από εκείνες της κυβέρνησης.

Όσον αφορά στο θέμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η ΝΔ αναμένεται να αντιταχθεί στην πτυχή της κατάργησης των δώρων, ενώ για τις ωριμάνσεις και το πάγωμα των αυξήσεων ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει να υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό όριο ισχύος του μέτρου.

Της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ, θα ακολουθήσει αντίστοιχο ραντεβού του κ. Παπαδήμου με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη την Τρίτη, ενώ προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πικάσο το ένα από τα τρία έργα τέχνης που εκλάπησαν από την Εθνική Πινακοθήκη

Αναζητούνται οι δράστες

Το έργο του Πικάσο «Γυναικείο κεφάλι» του 1939
Το έργο του Πικάσο «Γυναικείο κεφάλι» του 1939 (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Στο στόχαστρο διαρρηκτών μπήκε λίγο πριν από τις 5 τα ξημερώματα η Εθνική Πινακοθήκη που βρίσκεται στη Βασ. Κωνσταντίνου 50, απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον.

Άγνωστοι εισέβαλαν στο κτίριο, πιθανώς από την είσοδο της πίσω πλευράς, άρπαξαν τρία έργα τέχνης (δύο πίνακες και ένα σχέδιο) και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Στις 04:52 τα ξημερώματα χτύπησε ο συναγερμός της Εθνικής Πινακοθήκης και ο φύλακας, που δεν είχε αντιληφθεί τίποτα μέχρι εκείνη τη στιγμή, είδε ένα άτομο να απομακρύνεται τρέχοντας από το κτίριο.

Οι αστυνομικοί βρήκαν ακόμα ένα έργο στο δάπεδο της Πινακοθήκης το οποίο από ό,τι φαίνεται οι δράστες δεν κατάφεραν να το πάρουν μαζί τους.

Το ένα από τα δύο έργα που εκλάπησαν είναι το «Γυναικείο Κεφάλι» του Πάμπλο Πικάσο, το οποίο είχε δωρηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη τη δεκαετία του 1940.

Έρευνες διεξάγονται από την αστυνομία για τον εντοπισμό των δραστών, καθώς και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η διάρρηξη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...