Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Στήριξη ή χρεοκοπία

Τι σηματοδοτούν οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς


http://img.protothema.gr/F6239A58491BB3C37E970FB56E020E28.jpg

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς γιατί έχει ένα πολύ συγκεκριμένο νέο να τους πει: πως αν δεν στηρίξουν τα απαραίτητα μέτρα η τρόικα δε θα εγκρίνει την επόμενη δόση και η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Το αυτό θα συμβεί και σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, πριν δηλαδή η παρούσα κυβέρνηση ολοκληρώσει την αποστολή της, δηλαδή τις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Τις ημέρες των εορτών ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, αλλά και τους επικεφαλής της Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Κανείς του άφησε ούτε το παραμικρό περιθώριο αισιοδοξίας. Ή, έστω, ελιγμών. Αν η Ελλάδα δεν κάνει ότι της έχουν ζητήσει τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε πιστωτικό γεγονός. Κύριοι αποδέκτες του συγκεκριμένου μηνύματος είναι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου ο Λουκάς Παπανδρέου έχει άλλα στο «μενού». Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισημάνει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι οι διαδικασίες διαδοχής του μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη σταθερότητα της κυβέρνησης. Γιατί, έχουν ήδη βγει σε μέσα ενημέρωσης βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι δε θα ψηφίσουν, παραδείγματος χάριν, τη μείωση των μισθών.

Σε κάθε περίπτωση, ο Λουκάς Παπαδήμος θα πει στους αρχηγούς ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι χρειαστεί. Δε θα μπορέσει, όμως, αν κάποιοι επιμένουν να τον υπονομεύουν ή να επιχειρούν να του δέσουν τα χέρια πισώπλατα, στο πλαίσιο των δικών τους κομματικών σκοπιμοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: