"Οι υπάκουοι κηπουροί ποτέ δεν πάνε χαμένοι"
Επιλογή της «πράσινης Τίνας» ο Αρθούρος Ζερβός, επιλογή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο Κώστας Θέος, με τις εντολές βέβαια του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τη μέχρι τώρα διαδρομή του 50χρονου πολιτικού μηχανικού, ο οποίος ανελίχθηκε σε πολιτικές θέσεις ξεκινώντας από τις κυβερνήσεις Σημίτη στη δεκαετία του ’90, αλλά σε αντίθεση με άλλους σημιτικούς διασώθηκε στο σύστημα του Γιώργου Παπανδρέου. Τα 5,5 χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή οι δύο φίλοι, Παπακωνσταντίνου και Θέος, είχαν παράλληλη πορεία στο ΠΑΣΟΚ, μια πορεία που τους άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στην κυβέρνηση του Γιώργου.
Εκπρόσωπος του κόμματος ο Παπακωνσταντίνου, γραμματέας και αντιπρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ ο Θέος, που όμως την ίδια περίοδο κατείχε και μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Νηρεύς του επιχειρηματία Αριστείδη Μπελλέ, ο οποίος δραστηριοποιείται στις ιχθυοκαλλιέργειες. Μετά τις εκλογές του 2009, «τσάρος» της οικονομίας αναλαμβάνει ο Παπακωνσταντίνου και δεξί χέρι αρχικά του Χάρη Παμπούκη στο Μαξίμου ο αμετακίνητος εντέλει Κώστας Θέος, ο οποίος και μετά την αποχώρηση Παμπούκη έλυνε και έδενε στο πλευρό της «βασίλισσας Ρεγγίνας» (Βάρτζελη) από τη θέση του προϊσταμένου στο Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού του γραφείου του πρωθυπουργού από το 2009 μέχρι την παραίτηση Παπανδρέου και τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ο Κώστας Θέος, από τις θέσεις εξουσίας που κατείχε μέχρι τώρα, είναι αλήθεια πως δεν έχει προκαλέσει με πράξεις και ενέργειές του, με την έννοια που το συνηθίζουν πολλοί επαγγελματίες πολιτικοί είτε με τη συμπεριφορά είτε με αποφάσεις τους.
Ο ευνοούμενος των προέδρων
Στη διατήρηση του χαμηλού προφίλ βοήθησε σίγουρα το γεγονός πως τα νήματα που κινούσε βρίσκονταν πάντα πίσω από την πρώτη γραμμή της άσκησης πολιτικής, η οποία του παρείχε μια μορφή «προστασίας» από τη μεγάλη δημόσια έκθεση. Εκεί όμως, πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Κώστας Θέος έχτισε όλα τα προηγούμενα χρόνια ένα ασφαλές και χρήσιμο δίκτυο ανθρώπων δίπλα του, το οποίο δομήθηκε από την εποχή που ήταν σύμβουλος του τότε υφυπουργού Οικονομίας Χρήστου Πάχτα, επί της θητείας του οποίου αναβαθμίστηκε σε γενικό γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης, μια θέση-κλειδί για τα κοινοτικά προγράμματα και τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων που έρρεαν άφθονα στη χώρα ως το 2004 που αποχώρησε. Τα χρόνια Καραμανλή, ο Κώστας Θέος ανέπτυξε πλούσια δράση ως αρθρογράφος στις εφημερίδες του συγκροτήματος Μπόμπολα. Είναι η εποχή που οι άνθρωποι του Σημίτη και γενικά ακόμα και η αναφορά στην περίοδο αυτή αποτελούσαν για το περιβάλλον του Παπανδρέου έγκλημα καθοσιώσεως.
Παρ’ όλα αυτά, Θέος και Παπακωνσταντίνου, δύο στελέχη που ευνοήθηκαν όσο λίγα από την κυβέρνηση Σημίτη, από τη στιγμή που δεν είχαν κανένα πρόβλημα να την αποτάξουν, όχι μόνο αναγνωρίστηκαν, αλλά και αναβαθμίστηκαν παίζοντας σημαντικό ρόλο στο νέο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Μάλιστα ο τελευταίος με την πίστη και την προσήλωσή του στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου κέρδισε μια θέση -μη εκλόγιμη- αλλά εξαιρετικά τιμητική στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009. Ο,τι κι αν έχει να προσάψει κανείς στον νέο αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, σίγουρα δεν μπορεί να τον αποκαλέσει τεμπέλη. Εχει τη φήμη του εργασιομανούς από την εποχή που εργαζόταν ως σύμβουλος δίπλα στον Χρήστο Πάχτα και μετέπειτα ως γ.γ. του υπουργείου, συνήθεια που δεν εγκατέλειψε ούτε στο Μαξίμου, με τα φώτα του γραφείου του «να μη σβήνουν σχεδόν ποτέ». Ωστόσο, παρά τις εκατοντάδες χιλιάδες ώρες που περνούσε πάνω από τις στοίβες με τους φακέλους και τα χιλιάδες βιογραφικά που διαχειριζόταν μέσω του opengov, χρειάστηκε αρκετούς μήνες για τη διαχείριση της διαδικασίας επιλογής των γενικών και ειδικών γραμματέων της κυβέρνησης Παπανδρέου, χωρίς όμως να αποφύγει τελικά «αστοχίες» στα πρόσωπα, όπως για παράδειγμα η επιλογή Κουτούπη που πρώτα τον διάλεξαν και μετά ανακάλυψαν ότι είχε σούρει στο Διαδίκτυο τα εξ αμάξης στη νεοεκλεγείσα νομενκλατούρα του Γιώργου.
Πιστός στον αρχηγό
Για όσο διάστημα ο Κώστας Θέος υπηρέτησε στο πλευρό του Παπανδρέου στήριξε απόλυτα όλες τις επιλογές του αρχηγού, ακόμη κι εκείνες για τις οποίες ο Παπανδρέου δέχθηκε σκληρότατη κριτική, όπως για παράδειγμα το περιβόητο δημοψήφισμα. Αυτόν που στήριξε όμως περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο ήταν ο φίλος του Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Και δεν σταμάτη- σε στιγμή να τον στηρίζει ούτε κι όταν σύντροφοι και μη ζητούσαν τον «αποκεφαλισμό» του, χρεώνοντάς του ευθέως τη δραματική εξέλιξη της κρίσης λόγω των επιλογών και της πολιτικής του. Και όπως αποδεικνύεται στην περίπτωσή του, «το ’να χέρι νίβει τ’ άλλο». Τώρα που η διαφάνεια και το opengov πέρασαν στην Ιστορία, ο Κώστας Θέος πέρασε με τη στήριξη του εποπτεύοντος φίλου του υπουργού στη δεύτερη θέση της ιεραρχίας της ΔΕΗ, εξασφαλίζοντας ο ίδιος επαγγελματική στέγη έως το 2013, αλλά και ο κ. Παπακωνσταντίνου μια παρουσία της απολύτου εμπιστοσύνης του -ωσεί ο ίδιος παρών- στην Επιχείρηση. Πρόκειται για μια επιλογή που δικαιώνει απόλυτα το σχόλιο του παράγοντα πως αρκεί να έχεις τους σωστούς φίλους... Ετσι βρίσκεται με μηνιαίες αποδοχές 9.000 ευρώ, ενώ άλλοι συνάδελφοί του με τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας στο Δημόσιο είναι στα 1.300 ευρώ και άλλοι στην ανεργία. Και αυτό ενώ η ΔΕΗ αυξάνει τα τιμολόγια στα νοικοκυριά. Αλλά αυτά δεν αγγίζουν τα «δικά μας παιδιά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου