Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Η Ογκολογική Μονάδα του ΑΧΕΠΑ παραμένει κλειστή...


Παρά τις διαμαρτυρίες και παραστάσεις τόσο των ασθενών όσο και του Συλλόγου Καρκιναπαθών Βορείου Ελλάδος στη διοίκηση του νοσοκομείου, η Ογκολογική Μονάδα του ΑΧΕΠΑ παραμένει κλειστή από τη Δευτέρα 02/08/10, εκθέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τους ασθενείς που βρίσκονται σε διαδικασία χημειοθεραπείας.
Οι ασθενείς που προσέρχονται στο ΑΧΕΠΑ για την απαραίτητη και προγραμματισμένη χημειοθεραπεία συνεχίζουν να παραπέμπονται στο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ, το οποίο από άποψη αριθμού ασθενών είχε ξεπεράσει ήδη τα όρια του. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ, οι οποίοι ομολογουμένως υπερβάλλουν εαυτούς για να καλύψουν τις ανάγκες των νέων ασθενών, η κατάσταση παραμένει τραγική.
Οι καταπονημένοι ήδη από τις χημειοθεραπείες ασθενείς υπόκεινται σε...
μία άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία που αναμφίβολα επιβαρύνει και επιδεινώνει την κατάσταση της υγεία τους. Ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς εκτίθενται σε σοβαρούς κινδύνους αφού υποχρεούνται σε ώρες αναμονής για τη χορήγηση της θεραπείας με κίνδυνο η πιό αθώα λοίμωξη να αποβεί για αυτούς τραγική.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εκτίθεται επίσης στον κίνδυνο σοβαρών λαθών αφού καλούνται να λειτουργήσουν κάτω από αφόρητη πίεση και να πάρουν αποφάσεις για χορήγηση χημειοθεραπειών σε ασθενείς που βλέπουν για πρώτη φορά, χωρίς να γνωρίζουν αναλυτικά και με λεπτομέρειες το ιατρικό ιστορικό, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς (κάθε ασθενής αποτελεί μοναδικό περιστατικό και πρέπει να αντιμετωπίζεται με τρόπο μοναδικό) αλλά και τις παρενέργειες των θεραπειών που αντιμετωπίζει ο καθένας.
Επειδή το θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις και στα περισσότερα ΜΜΕ γίνεται λόγος για 160 ασθενείς, για αποκατάσταση της αλήθειας αναφέρονται ενδεικτικά ορισμένοι σωστοί αριθμοί:
Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ογκολογική Μονάδα του ΑΧΕΠΑ έχει δεχτεί 1500 ασθενείς.
Σήμερα εξυπηρετεί περίπου 800 ασθενείς εκ των οποίων οι μισοί βρίσκονται σε διαδικασίες θεραπειών και υπόλοιποι προσέρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για επανελέγχους.
Το 2009 η μονάδα υλοποίησε 11.500 χημειοθεραπείες.
Μόνο τον προηγούμενο μήνα η μονάδα υλοποίησε τις χημειοθεραπείες 230 ασθενών.
Ερωτηματικά προκαλεί η λήψη μιάς τέτοιας απόφασης η οποία στερείται κάθε λογικής μέσα σε ένα βράδυ, στην καρδιά του καλοκαιριού, και χωρίς καμμία εκ των προτέρων ενημέρωση των ασθενών τους οποίους αφορά κατά βάση .
Άξιο θαυμασμού και απορίας επίσης το γεγονός ότι το χρονικό διάστημα που λαμβάνονται και υλοποιούνται τέτοιες αποφάσεις ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ επιλέγει να λείπει σε άδεια.
Οι διοικήσεις των δύο νοσοκομείων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν προσωπική ευθύνη γιατί με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους βλάπτουν αντί να ωφελούν την υγεία μιας κατηγορίας ασθενών οι οποίοι αξίζουν και δικαούνται σεβασμό, αξιοπρεπή αντιμετώπιση κια προπάντων ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Να είναι σίγουροι ότι αυτή η ευθύνη θα αναζητηθεί και θα απαιτηθεί.
Αν αυτοί είναι αδυνατούν να διευθετήσουν άμμεσα και αποτελεσματικά ένα τόσο σοβαρό θέμα, είναι ίσως η ώρα να παρέμβει η Υπουργός Υγείας πρίν είναι αργά για κάποιους από τους ασθενείς.
Ένας από τους εκαντοτάδες ασθενείς του ΑΧΕΠΑ!!!

Read more...

Σαφάρι μεν, αλλά οι φοροκλέφτες δεν ανησυχούν...


Δείτε στη συνέχεια και τρία ακόμη θέματα απο τον κυριακάτικο τύπο. Κοινή συνισταμένη όλων το σαφάρι που γίνεται για να μαζέψουν - στο κράτος, με εντολή "τρόϊκας" - την φοροκλοπή και την φοροδιαφυγή (που είναι το εθνικό μας σπορ). Το πρόβλημα είναι οτι οι κλέφτες δεν δείχνουν να...ανησυχούν.Γιατί άραγε;

i-reportergr
Read more...

Ανατροπές παντού σε κοινωνικό κράτος, ανάπτυξη και κυβέρνηση...


Η ΕΦΕΤΙΝΗ ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ ίσως να είναι η πιο σημαντική της θητείας του επειδή αναμένεται να αποτελέσει το κλειδί για τις πολιτικές και τις οικονομικές εξελίξεις της επόμενης περιόδου. Η κυβέρνηση δεν καλείται απλώς να αναστρέψει την κλεψύδρα και να κερδίσει τον χρόνο που χάθηκε εξαιτίας των καθυστερημένων αποφάσεων για την οικονομία. Αυτό που απαιτούν οι περιστάσεις- και περιγράφεται από ανώτερες κυβερνητικές πηγές- είναι να...

...ξεφύγει ο Πρωθυπουργός από την τυπική παράθεση μέτρων και να συνθέσει «ένα νέο αφήγημα» για τη χώρα, να περιγράψει δηλαδή ένα συνεκτικό σχέδιο για την προοπτική της Ελλάδας και να καθορίσει τον στόχο στον οποίο συντείνουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης. Τότε μόνο, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές,
θα κατανοήσουν οι πολίτες για ποιον λόγο υπόκεινται σε αιματηρές θυσίες και θα στηρίξουν τις ανατροπές με τα συμφέροντα και τις συντεχνίες, μέσω της οποίας θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να οικοδομήσει το κράτος σε νέες βάσεις. Η προτεραιότητα, παρατηρούν κυβερνητικοί παράγοντες, είναι να δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση ξέρει πώς να βγάλει τη χώρα από την κρίση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η περιγραφή του νέου μοντέλου για το κοινωνικό κράτος και για την ανάπτυξη που θα παρουσιάσει στις 3 Σεπτεμβρίου και στη ΔΕΘ αντιστοίχως ο Πρωθυπουργός είναι μεγάλης σημασίας. Η πρόταση για το κοινωνικό κράτος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα έχει στον πυρήνα της την πολιτική για τα οικογενειακά επιδόματα. Η πρώτη εκτίμηση από τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί είναι ότι επιδόματα συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ χορηγούνται χωρίς κριτήρια. «Είναι σαν να πετάει το κράτος λεφτά από το αεροπλάνο» επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος του ΠαΣοΚ. Η πρόταση λοιπόν είναι να δομηθεί ένα μεικτό σύστημα το οποίο θα προβλέπει την παροχή επιδομάτων με κριτήρια εισοδηματικά και αναγκαιότητας αλλά ταυτοχρόνως θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακό μοντέλο προτείνεται ένα σχέδιο για τη συνολική αναδιάρθρωση της χώρας. Αυτή η προσπάθεια είναι πιο σύνθετη επειδή θα πρέπει να συντονιστούν πολλά υπουργεία ώστε να προχωρήσουν ταυτοχρόνως η αποκέντρωση, να δουλέψει το διοικητικό σύστημα, να παταχθεί η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, να αναπτυχθούν οι υποδομές και να μπουν οι βάσεις για την πράσινη ανάπτυξη.

Παράλληλα με αυτά, όπως επισημαίνεται από διάφορους παράγοντες, χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό πρότυπο παραγωγικότητας. Να ξεφύγει δηλαδή η κοινωνία από τη λογική του εύκολου πλουτισμού και της προβολής μέσω των talent shows και να αναδειχτεί η επιχειρηματικότητα. «Είναι αντιφατικό να λέμε ότι η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες και να προσκαλούμε επενδυτές σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει με καχυποψία την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα», επισημαίνει κορυφαίος υπουργός. Τα θέματα αυτά αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης σε πρόσφατα υπουργικά συμβούλια, όπου επισημάνθηκαν προβλήματα τα οποία δυναμιτίζουν τις προσπάθειες για ανάπτυξη, με κυριότερο τη στάση της Δικαιοσύνης. «Με τους ρυθμούς που λειτουργεί η Δικαιοσύνη δεν γίνεται ανάπτυξη. Δεν είναι δυνατόν μια επένδυση να “κολλάει” στο Συμβούλιο της Επικρατείας για δύο και τρία χρόνια» υπογραμμίστηκε.

Ανάπτυξη όμως δεν γίνεται ούτε με τον τρόπο που λειτουργεί η δημόσια διοίκηση και γι΄ αυτό έχει μεγάλη σημασία να προχωρήσουν οι αλλαγές στο κράτος αλλά και τα μέτρα για τη διαφάνεια. «Πρέπει να αλλάξουμε το κλίμα για τους επενδυτές», τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες. Πάντως η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την πρόκληση με τελείως άδεια χέρια: Το νέο φορολογικό σύστημα εκτιμάται ότι θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ σχεδιάζεται η κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου αλλά και η αναθέρμανση της αγοράς μέσω του ΕΣΠΑ και του νομοσχεδίου για τις αναθέσεις έργων και μελετών που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Υποδομών.

Στη λογική «λίγα λόγια και αποτελέσματα», η οποία θα αποτελέσει τη βάση της κυβερνητικής στρατηγικής, ο κάθε υπουργός θα κληθεί να παρουσιάσει με χειροπιαστό τρόπο τους καρπούς των κόπων του. Αυτό ακούγεται εύκολο αλλά η πράξη έδειξε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν μάθει να συντάσσουν γενικόλογες εκθέσεις και αδυνατούν να συγκεντρώσουν δεδομένα και να εκτιμήσουν με μολύβι και χαρτί το όφελος που θα προκύψει από τις προτεινόμενες αλλαγές. Αν δεν γίνει όμως μια τέτοια προσπάθεια είναι ορατός ο κίνδυνος μια μεγάλη μάζα πολιτών, μην κατανοώντας τι διακυβεύεται και υποφέροντας από τα σκληρά μέτρα, να στρέψει την πλάτη της στο πολιτικό σύστημα. Ηδη οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια τέτοια τάση στις αυτοδιοικητικές εκλογές και αυτό είναι ένα θέμα που προβληματίζει έντονα το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και το ΠαΣοΚ.
BHMA


Read more...

Το πελατολόγιο της εφορίας...


Η φράση των ελεγκτών της τρόικας, ότι πρέπει να πληρώσουν τώρα «οι πλούσιοι και οι φοροφυγάδες», δίνει το σύνθημα για εξονυχιστικούς ελέγχους σε κοινωνικές κατηγορίες που μέχρι σήμερα έχουν συμβάλει ελάχιστα στα φορολογικά βάρη και στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, την οποία έχουν φορτωθεί μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Η κυβέρνηση, όπως έλεγε αρμόδιος παράγοντας, σκοπεύει να φτιάξει «πελατολόγιο» με εκείνους οι οποίοι θα κληθούν να περάσουν από το ταμείο. Ποιοι θα περιλαμβάνονται σε αυτό; Επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που εκτιμάται ότι κινούνται με «αδήλωτο χρήμα» και αποτελούν τους βασικούς ιμάντες της «μαύρης οικονομίας», που, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, το 2009, ήταν το 25% του συνόλου της οικονομίας.

Οι τομείς στους οποίους ανθεί το σπορ είναι τρεις: καύσιμα, τουρισμός, διασκέδαση. Οσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα, το βάρος θα πέσει στους ελεύθερους επαγγελματίες στους οποίους έχει διαπιστωθεί εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Επίσης θα τεθούν στο μικροσκόπιο οι off-shore εταιρείες, ειδικά εκείνες που έχουν σχέση με σκάφη και ακίνητα.

«Θα βάλουμε στο μικροσκόπιο τους διευθυντές του ΕΣΥ. Οι περισσότεροι έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, που με κανέναν τρόπο δεν προκύπτει από τις δηλώσεις τους. Πρέπει λοιπόν να μας εξηγήσουν τι συμβαίνει», τονίζει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και προσθέτει ότι οι παραπάνω είναι οι πρώτοι που θα κληθούν «να περάσουν από το ταμείο». Ο συνομιλητής μας σημειώνει ωστόσο ότι, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, δεν μπορεί ο ΣΔΟΕ να προχωρήσει απευθείας σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Το επόμενο διάστημα, αναμένεται ότι θα δούμε πολύ πιο συχνά το φαινόμενο της έναρξης της διαδικασίας κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας οφειλετών, όπως έγινε τις τελευταίες μέρες με ιδιοκτήτες ακινήτων σε Μύκονο και Σαντορίνη.

Στο «πελατολόγιο» θα υπάρχουν ειδικές σελίδες με εκείνους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, όμως δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Πώς θα υλοποιηθούν όλα αυτά; Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συγκροτήσει αξιόπιστο ελεγκτικό μηχανισμό. Γι' αυτό το σκοπό τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί νομοσχέδιο ή θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα (η μορφή συζητείται ακόμη στο εσωτερικό της κυβέρνησης) για την πλήρη αναμόρφωση του φορολογικού μηχανισμού. Ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπονται είναι ακόμη και το κλείσιμο εφοριών και η ενοποίηση άλλων. Επίσης θα αλλάξει ο τρόπος που γίνονται οι έλεγχοι ώστε να μειωθεί κατά το δυνατόν η προσωπική επαφή ελεγκτή-ελεγχόμενου και, όπως τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, θα δημιουργηθούν task forces, που θα αναλάβουν τις πιο επικίνδυνες αποστολές (ήδη ανακοινώθηκε η απόφαση για δημιουργία μονάδων που θα επεξεργαστούν την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών, τη φορολόγηση μεγάλης περιουσίας και την αναμόρφωση του μηχανισμού).

Εκτός από το κυνήγι του «μαύρου χρήματος» στο «πελατολόγιο» των εχόντων περιλαμβάνονται οι κάτοχοι ακινήτων που το 2011, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, θα κληθούν να εισφέρουν επιπλέον 500 εκατ. με «διεύρυνση της φορολογικής βάσης ακίνητης περιουσίας αναπροσαρμόζοντας τις αντικειμενικές αξίες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Επίσης από 600 εκατ. το χρόνο για το 2011, το 2012 και το 2013 προβλέπεται να εισπραχθούν από «προσωρινές εισφορές κρίσης στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις», όπως αναφέρεται επίσης στο μνημόνιο.

Με τις κινήσεις αυτές πιστεύουν στην κυβέρνηση ότι πέραν των οικονομικών αποτελεσμάτων που θα προκύψουν, θα υπάρχει θετική υποδοχή και από μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες. Με το να βάλουν οι έχοντες το χέρι στην τσέπη, πιστεύουν στην κυβέρνηση, κατά κάποιον τρόπο θα αποκατασταθεί το αίσθημα της δικαιοσύνης. «Δεν έχουμε να δώσουμε λεφτά, ας δώσουμε τουλάχιστον την ικανοποίηση στους πολλούς ότι δεν είναι οι μόνοι που πληρώνουν», τονίζει κυβερνητικός παράγοντας.
Ελευθεροτυπία


Read more...

ΑΓΚΑΘΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Η "ΤΡΥΠΑ" 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ...


Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Συμφιλιώνεται με την ιδέα ότι τα έσοδα στο τέλος του έτους θα αποκλίνουν από τον στόχο που έχει τεθεί στο Μνημόνιο το οικονομικό επιτελείο. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί για την πορεία των δημόσιων...
εσόδων εξαιτίας προφανώς της συρρίκνωσης των δημόσιων δαπανών σε επίπεδα πολύ χαμηλά, ενώ, αν χρειαστεί, θα περικοπεί περαιτέρω το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Μάλιστα, στα στοιχεία που παρουσίασε προχθές ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου περιλαμβάνεται η παραδοχή της υστέρησης των εσόδων του προϋπολογισμού. Η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά πως τα έσοδα θα αποκλίνουν από τον στόχο κατά 500–700 εκατ. ευρώ, ενώ υπηρεσιακοί παράγοντες ανεβάζουν το ποσό αυτό σε 1,5–2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η υστέρηση στο εξάμηνο ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τους επόμενους μήνες, τα έσοδα θα πρέπει να αυξάνονται με ρυθμό 19,3% σε σχέση με πέρυσι. Ουσιαστικά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα πρέπει να εισπραχθεί ποσό ύψους 31,3 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερα έσοδα 7,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2010. Το κλιμάκιο των ξένων εμπειρογνωμόνων έχει πειστεί από την κυβέρνηση ότι είναι μέσα στις δυνατότητες η επίτευξη του στόχου, αλλά σημειώνει ότι χρειάζεται εντατική προσπάθεια. Επίσης οι ελεγκτές αναφέρουν ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να κεφαλαιοποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο η μεγάλη συγκράτηση των δαπανών (4 δισ. ευρώ) που επιτεύχθηκε στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου. Οπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ιδιαίτερα κρίσιμοι μήνες για την επίτευξη του προϋπολογισμού, στο σκέλος των εσόδων, θεωρούνται ο Ιούλιος και ο Δεκέμβριος. Με βάση τα ιστορικά στοιχεία των προηγούμενων προϋπολογισμών, τους μήνες αυτούς εισπράττονται τα περισσότερα έσοδα. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο το οικονομικό επιτελείο είχε προϋπολογίσει να εισπράξει 6,2 δισ. ευρώ και τον Δεκέμβριο 6,15 δισ. ευρώ. Την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία του Ιούλιου, το οικονομικό επιτελείο θα μπορεί να ξέρει σε σημαντικό βαθμό την υστέρηση στον τομέα των εσόδων. Πάντως, οι πληροφορίες για τον Ιούλιο δεν είναι καλές. Ολα δείχνουν ότι τα έσοδα θα αποκλίνουν ακόμα περισσότερο από τον στόχο, ακόμα και αν τεθεί άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης και το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τα διαρθρωτικά μέτρα για τη φοροδιαφυγή περιλαμβάνουν: 1. Σχέδιο ελέγχων, που να προβλέπει αυστηρές ποινές και διώξεις για τις βαριές μορφές παραβάσεων: π.χ., το 75% των ελεύθερων επαγγελματιών (μεταξύ άλλων, γιατροί, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικηγόροι) δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο. 2.Σχέδιο για τη διασφάλιση των εισπράξεων εσόδων από τους φορολογούμενους με τα μεγαλύτεραεισοδήματα. 3.Πρόγραμμα ενίσχυσης των μηχανισμών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους μεγαλύτερους οφειλέτες. 4.Σχέδιο για την ενίσχυση της συμμόρφωσης μέσα από τη δήλωση και την πληρωμή φόρων: π.χ. το 30% των οφειλετών ΦΠΑ δεν έχουν καταθέσει δήλωση. 5.Αυστηρό πρόγραμμα για την εφαρμογή των νέων κυβερνητικών πρωτοβουλιών στη φορολογία, που θα περιλαμβάνει: λεπτομερή σχέδια εφαρμογής, αποτελεσματική παρακολούθηση της προόδου και επανεξέταση των αποτελεσμάτων για τη διασφάλιση των πολιτικών στόχων. 6.Ενίσχυση των ελέγχων σε άτομα με μεγάλο πλούτο και υψηλά εισοδήματα. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού θα ενισχυθούν το δεύτερο εξάμηνο κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της δεύτερης αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, της τρίτης αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων, τσιγάρων και ποτών, και της απόδοσης της επέκτασης του λογιστικού προσδιορισμού, της είσπραξης ΕΤΑΚ του 2009 και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Δύσκολο το 2011 Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα έσοδα, αφού δεν είναι εφικτό να επαναληφθεί παρόμοια μείωση στις δημόσιες επενδύσεις, που είχαν αποτέλεσμα τη συγκράτηση των δαπανών κατά 4 δισ. ευρώ συνολικά. Οι ανωτέρω εξελίξεις αναγκάζουν τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να ξεκινά τη σύνταξη του προϋπολογισμού νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, μετρώντας τη δυναμική κάθε φόρου που θα επιβληθεί το 2011, αλλά και τι θα αποδώσουν ο ΦΠΑ και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, το επόμενο έτος τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα είναι σημαντικά μικρότερα. Κι αυτό γιατί τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν λιγότερους φόρους συνεπεία των μειώσεων στους μισθούς, στα δώρα, στα επιδόματα. Οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν ακόμα λιγότερα στη εφορία το 2011, από ό,τι το τρέχον έτος. Πέραν λοιπόν των νέων φόρων, ύψους πέντε δισ. ευρώ, που προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας για το 2011, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να κληθεί να λάβει και άλλα μέτρα ή να περικόψει εκ νέου τις δαπάνες. Το νέο φορολογικό πακέτο του 2011, που σε γενικές γραμμές αναλύεται στο Μνημόνιο, αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου καθώς μέχρι τότε θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να έχει έτοιμο το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Ποια είναι τα επόμενα μέτρα Το 2011 η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη επιβολή των εξής φόρων: 1. Φορολόγηση των αυθαίρετων κτισμάτων και επιβολή τέλους διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων. 2. Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Από την αναπροσαρμογή τους υπολογίζονται έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ 3. Χορήγηση αδειών για τυχερά και τεχνικά παιχνίδια με στόχο την είσπραξη 500 εκατ. ευρώ. 4. Εκτακτη εισφορά στις μεγάλες κερδοφόρους επιχειρήσεις. 5. Φορολόγηση των αμοιβών σε είδος (θα φορολογούνται ως εισόδημα, αυτοκίνητα κ.λπ.). Εκτιμώμενα έσοδα 150 εκατ. ευρώ. 6. Αναδιαμόρφωση των πράσινων τελών. Εσοδα 300 εκατ. ευρώ. 7. Μεταφορά του 30% των προϊόντων που βρίσκονται σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 11% στο 23%.
Read more...

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΝΕΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ...


Ρεπορτάζ : Βασίλης Νέδος
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Για το φθινόπωρο μετατίθεται το επόμενο επεισόδιο, που θα αφορά στο μέλλον της ΔΕΗ. Η εβδομάδα που πέρασε έδωσε στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να διερευνήσει τις αντιδράσεις κι εν πολλοίς να μετρήσει τις αντοχές, πρωτίστως, τις δικές της. Τα γεγονότα ανέδειξαν τελικά τρία κεντρικά πρόσωπα: τον υπουργό...
Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, την υπουργό Ενέργειας κ. Τίνα Μπιρμπίλη και τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ κ. Ν. Φωτόπουλο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ο αφανής «ήρωας» της υπόθεσης. Οι παρεμβάσεις του στην τρόικα, υπήρξαν καταλυτικές ως προς την παράταση που δόθηκε μέχρι το τέλος του χρόνου, για τον τρόπο με τον οποίο τελικά θα υλοποιηθεί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα. Οι εξάωρες διαπραγματεύσεις της Τρίτης απέδωσαν καρπούς. Η παράταση αυτή έδωσε και στο Μέγαρο Μαξίμου τη δυνατότητα να κρατήσει χαμηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, οι οποίοι από τις αρχές της εβδομάδας εμφανίζονταν αποφασισμένοι να φθάσουν στα άκρα. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, αρχικά, διαμηνύθηκε στους συνδικαλιστές ότι «δεν συζητάμε το αν, αλλά το πώς θα γίνει η απελευθέρωση», 24 ώρες μετά, ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου γνωστοποίησε διά του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει κανένα πρόβλημα με τα στελέχη της ΓΕΝΟΠ. Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού διαμηνυόταν μάλιστα ότι δεν είναι ίδια περίπτωση με εκείνη των ιδιοκτητών φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, οπότε πρέπει η συζήτηση μαζί τους να τεθεί σε άλλη βάση. Υστερα από αυτή τη στροφή, βρέθηκε εντός κλίματος και η αρμόδια υπουργός Ενέργειας κ. Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία σχεδόν από την πρώτη στιγμή τάχθηκε κατά της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ. Με την άποψη αυτή συντάχθηκαν με μικρότερη ή μεγαλύτερη καθυστέρηση και οι Δ. Ρέππας, Αννα Διαμαντοπούλου και Π. Μπεγλίτης. Είχε προηγηθεί ο κ. Χρ. Παπουτσής, ο οποίος κατηγορούσε τους «χαμηλόβαθμους κοινοτικούς υπαλλήλους», που επιχειρούν, όπως έλεγε, να επιβάλλουν αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Επιχείρησης. Στην πραγματικότητα, τα κανάλια συνεννόησης με τους προσκείμενους στο ΠΑΣΟΚ συνδικαλιστές της ΔΕΗ δεν διακόπηκαν ποτέ. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Ν. Φωτόπουλος έλαβε τη διαβεβαίωση από την κ. Μπιρμπίλη ότι οποιαδήποτε λύση για το μέλλον της ΔΕΗ θα αναζητηθεί σε συνεργασία με το συνδικάτο των εργαζομένων. Ο κ. Φωτόπουλος βέβαια δεν έμεινε άπραγος, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις. Με ένα μακροσκελές (για γραπτό μήνυμα) sms στα κινητά τηλέφωνα υπουργών και βουλευτών, γνωστοποίησε ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ «θα φτάσουν στα άκρα» και «θα ματώσουν», εφόσον αποφασισθεί πώληση μονάδων. Η απειλή του κ. Φωτόπουλου δεν εξέπληξε κανέναν από τους παραλήπτες του μηνύματος. Συνηθίζει άλλωστε να επικοινωνεί τις απόψεις του με τον συγκεκριμένο τρόπο. Μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1978, ο κ. Φωτόπουλος είναι ένα συνδικαλιστικό στέλεχος «παλαιάς κοπής», με ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό. Με την έκταση που έχει η επιρροή του στον συνδικαλιστικό χώρο, ορισμένοι θεωρούν ότι ο κ. Φωτόπουλος θα μπορούσε να μεταπηδήσει μέχρι και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ελάχιστοι από τους υπουργούς ή τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (ακόμη και εκείνοι που πρόσκεινται στην πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστική πτέρυγα), επέκριναν δημοσίως τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ για τις «απειλές» που διατύπωσε με το γραπτό μήνυμά του. Εξαίρεση αποτέλεσε η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία χαρακτήρισε τη φρασεολογία ως «απωθητική». Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν και από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Φωτόπουλος χαίρει της προσωπικής εκτίμησης του κ. Παπανδρέου. Οχι βέβαια μόνο λόγω της κομματικής ταυτότητάς του, αλλά και για τον ρόλο που ο κ. Φωτόπουλος είχε διαδραματίσει υπέρ του σημερινού πρωθυπουργού στην κρίσιμη ενδοκομματική διαμάχη του 2007 με τον κ. Ευ. Βενιζέλο. Πέραν τούτου, πάντως, οι ίδιες πηγές μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση θα τηρεί εποικοδομητική στάση διαλόγου έναντι της ΓΕΝΟΠ, για όσο χρονικό διάστημα οι συνδικαλιστές επιλέγουν να επιδεικνύουν ανάλογη συμπεριφορά. Επαναλαμβάνουν ότι η αγορά της ενέργειας θα πρέπει να απελευθερωθεί και ελπίζουν πως η «ειδυλλιακή» περίοδος μεταξύ ΓΕΝΟΠ και κυβέρνησης δεν θα λήξει απότομα το φθινόπωρο με τις πρώτες αποφάσεις...

Read more...

Η BP ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΜΑΥΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!


Ρεπορτάζ : Γιώργος Τσιάρας
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Ενώ η μαύρη τρύπα, ενάμισι χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια του Κόλπου του Μεξικού, μόλις προ ημερών σταμάτησε να ξερνά πετρέλαιο, μεθάνιο και πίσσα, οι χώρες της Μεσογείου έμαθαν με τρόμο ότι ο αμαρτωλός κολοσσός της ΒΡ ξεκινά νέες γεωτρήσεις στα ανοικτά της Λιβύης- προκαλώντας...
ανησυχίες ειδικών και μη για πιθανή οικολογική καταστροφή βιβλικών διαστάσεων στην κλειστή, και ακόμη δυσκολότερη να καθαριστεί, Μεσόγειο. Το πιο ανησυχητικό; Ο πυθμένας βρίσκεται σε βάθος 1.700 μέτρων- 200 μέτρα βαθύτερα από το μοιραίο πηγάδι στον Κόλπο. Και όλα αυτά μερικές εκατοντάδες ναυτικά μίλια από τις νότιες ακτές της Κρήτης και της Πελοποννήσου,μια ανάσα από τις παραλίες μας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Ντέιβιντ Νίκολας, οι εργασίες στο πρώτο από τα πέντε υποθαλάσσια πηγάδια που σκοπεύει να ανοίξει η ΒΡ στον Κόλπο της Σύρτης «θα ξεκινήσουν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες». Ο εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι η ολοκλήρωση κάθε πηγαδιού θα απαιτήσει έξι ή και περισσότερους μήνες. Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το κατά πόσον η τραγική εμπειρία του Κόλπου του Μεξικού θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η ΒΡ αντιλαμβάνεται την έννοια της ασφάλειας, απάντησε ότι «αν υπάρξουν διδάγματα από την έρευνα για το τι συνέβη στην Deepwater Ηorizon, προφανώς θα τα εφαρμόσουμε και στις άλλες υποθαλάσσιες γεωτρήσεις μας σε όλον τον κόσμο»... Το τι πήγε στραβά στον Κόλπο του Μεξικού είναι ήδη γνωστό. Τόσο η ΒΡ όσο και η συνέταιρός της, η αμερικανική Τransocean, παραβίασαν συστηματικά σειρά βασικών κανόνων ασφαλείας αρνούμενες- για λόγους κόστους- τη διακοπή λειτουργίας της εξέδρας άντλησης, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν ότι το κρίσιμο υποσύστημα ΒΟΡ (Βlow-Οut Ρreventer), η «δικλίδα ασφαλείας» που είναι σχεδιασμένη να «σφραγίζει» το πηγάδι και να εμποδίζει τη διαρροή πετρελαίου σε περίπτωση βλάβης στο τρυπάνι, παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα. Εργαζόμενοι και μηχανικοί έβλεπαν το κακό να έρχεται, αλλά δεν τολμούσαν να μιλήσουν παραέξω, για να μην απολυθούν. Εντεκα εξ αυτών πλήρωσαν τη σιωπή τους, και την αδηφαγία της ηγεσίας τους, με τη ζωή τους. Το γεγονός ότι η ΒΡ εξακολουθεί να μην παραδέχεται την ευθύνη (παρά τις σχετικές μαρτυρίες εργαζομένων στην Deepwater Ηorizon, που περιλαμβάνονται σε δύο πολυσέλιδες έρευνες που έχουν ήδη παρουσιαστεί στην αμερικανική Γερουσία), και δεν προτίθεται, όπως όλα δείχνουν, να βελτιώσει είτε τον εξοπλισμό είτε τους κανόνες ασφαλείας στα νέα της πηγάδια στη Λιβύη, εντείνει τις ανησυχίες. Τα χρήματα όμως είναι πολλά: η ΒΡ έχει ήδη από το 2007, και με τη μεσολάβηση του τότε βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, υπογράψει συμφωνία ύψους 900 εκατ. δολαρίων (700 εκατ. ευρώ) με την Τρίπολη, προκειμένου να αποκτήσει τα δικαιώματα συνεκμετάλλευσης τού πολλά υποσχόμενου μεσογειακού κοιτάσματος. Τη συμφωνία με τον «τρομοκράτη» ως πρόσφατα Καντάφι είχε υπογράψει ο απερχόμενος τον ερχόμενο Οκτώβριο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ, και ένας από τους πλέον μισητούς ανθρώπους στον κόσμο, Τόνι Χέιγουορντ. Το σημείο που η ΒΡ θα κάνει την πρώτη της διερευνητική γεώτρηση βρίσκεται εντός της «Γραμμής του Θανάτου» που είχε κηρύξει ο Μουαμάρ Καντάφι τη δεκαετία του 1980, όταν διεκδίκησε- με επιτυχία- τον απόλυτο έλεγχο του αμφισβητούμενου Κόλπου της Σύρτης. Είναι η περιοχή του κόσμου στην οποία ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν έστειλε το 1986, με αφορμή την τραγωδία στο Λόκερμπι, ισχυρή αεροναυτική δύναμη, αεροσκάφη της οποίας βύθισαν δύο λιβυκά πολεμικά πλοία, σκοτώνοντας 30 λίβυους ναυτικούς. Ο Καντάφι και το ιδιόρρυθμο δικτατορικό καθεστώς της «Τζαμαχιρίας» είναι σήμερα ο προνομιακός συνεταίρος των Βρετανών, των Γάλλων και πολλών ακόμη πρώην «ορκισμένων εχθρών» του. Στις αρχές Ιουλίου ο Τόνι Μπλερ επισκέφθηκε «ινκόγκνιτο» στην Τρίπολη για συνομιλίες με τον συνταγματάρχη και στενούς συνεργάτες του. Στον νέο ρόλο του μυστικοσυμβούλου του δικτάτορα, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας φέρεται να έπεισε το λιβυκό καθεστώς να επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια στερλίνες στην ΒΡ, η οποία αντιμετωπίζει θέμα ρευστότητας μετά τις τεράστιες οικονομικές ζημιές που έχει υποστεί λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού. Η ΒΡ μόλις κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ ζημιών ύψους 17 δισ. δολαρίων για το τελευταίο τρίμηνο: στην προσπάθεια να εξασφαλίσει την οικονομική επιβίωσή της, προγραμματίζει ήδη την πώληση περιουσιακών στοιχείων της συνολικού ύψους 30 δισ. δολαρίων. Επειδή όμως αυτό το ταχύρρυθμο... αδυνάτισμα δεν επαρκεί για να καλύψει τις τεράστιες αποζημιώσεις που θα πρέπει να πληρώσει στα εκατομμύρια αμερικανών πετρελαιοπαθών, ο κολοσσός (υπό το νέο του αφεντικό, τον Αμερικανό Μπομπ Ντάντλεϊ που όλως τυχαίως είναι και ο πρώτος μη Βρετανός διευθυντής σε 102 χρόνια εταιρικής ιστορίας)- θα επικεντρώσει, λέει, το μεγαλύτερο τμήμα των επενδύσεών του στην «έρευνα και εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων» για να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά του αποθέματα τα οποία σήμερα υπολογίζονται σε 2,5 δισ. βαρέλια ημερησίως και απειλούνται με εξάντληση. Και, όλως τυχαίως, οι κυβερνήσεις των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών, και ιδιαίτερα η Αθήνα, η Ρώμη και η Βαλέτα, τηρούν σε γενικές γραμμές «σιγήν ιχθύος» αφού έχουν και αυτές τα δικά τους ενεργειακά «αλισβερίσια» με την Τρίπολη- χώρια τις διάφορες φήμες που ακούγονται εσχάτως για υπεράκτια τρυπάνια και στο Αιγαίο.

Read more...

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...


Read more...

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Παπαδής
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Τα «προβληματικά» επικουρικά ταμεία αποτελούν το επόμενο πεδίο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ηδη το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει δώσει εντολή στις διοικήσεις των Ταμείων να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών, έτσι ώστε να...
απεικονισθεί με απόλυτη ακρίβεια η οικονομική τους κατάσταση σε βάθος χρόνου. «Οι συντάξεις των επικουρικών ταμείων που δεν αντέχουν οικονομικάθα αναπροσαρμοστούν από το 2015 και εντεύθεν» δήλωσαν σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας κ. ΑνδρέαςΛοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να χορηγούν συντάξεις στο 40% ή και 45% της κύριας σύνταξης και σε πέντε χρόνια να μην έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις παροχές τους. Οι αναλογιστικές μελέτες στα Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης είναι η μόνη εκκρεμότητα της χώρας απέναντι στις απαιτήσεις του μνημονίου. Εως την άνοιξη του 2011 θα έχουν ολοκληρωθεί και θα υπάρχει μια σαφής εικόνα για την οικονομική κατάσταση και προοπτική όλων των Ταμείων της χώρας. Μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών στα επικουρικά ταμεία και πιθανότατα εντός του 2012, θα σχεδιαστούν οι αλλαγές που είναι απαραίτητες στις παροχές των Ταμείων, έτσι ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη χορήγηση των συντάξεων, βασιζόμενες σε ίδιες οικονομικές δυνάμεις, δηλαδή χωρίς την επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού. Ο χρόνος των περικοπών Οι περικοπές των συντάξεων αυτών τοποθετούνται από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο χρονικό διάστημα μετά το 2015 και ως το 2020. «Οι αναπροσαρμογές αυτές θα ξεκινήσουν σταδιακά από το 2015 και θα ολοκληρωθούν σε βάθος χρόνου ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος κάθε Ταμείου» σημειώνει ο κ. Κουτρουμάνης. Διευκρινίζει μάλιστα ότι στα Ταμεία που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις παρεχόμενες συντάξεις. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανάγκης παρεμβάσεων στα επικουρικά ταμεία, ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρει το Ταμείο της Γενικής Τράπεζας, το οποίο επί ενάμιση χρόνο δεν είχε τη δυνατότητα να παρέχει συντάξεις. Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης οι ασφαλισμένοι εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ). Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να εξακολουθήσουν να δίδονται οι παροχές που χορηγούσε το Ταμείο, δηλαδή συντάξεις της τάξεως των 800 ως 1.500 ευρώ. Αντιστοίχως, όλα τα επικουρικά ταμεία των τραπεζών- Εθνικής, Εμπορικής, ΕΤΑΤ- αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ωστόσο το υπουργείο δεν σκέφτεται να «αγγίξει» όσα Ταμεία είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Θα εξαιρεθούν περιπτώσεις που θα το ζητήσουν οι ίδιες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η ΟΤΟΕ- εν προκειμένωέχει ζητήσει από το Φθινόπωρο να υπάρξει κάποια συζήτηση χωρίς να αποσαφηνίζει- ακόμη- τις θέσεις της. Πάντως, σε καμία περίπτωση το υπουργείο δεν πρόκειται να δεχθεί να «περισώσει» κάποιο επικουρικό ταμείο, διατηρώντας ταυτόχρονα επικουρικές συντάξεις της τάξεως του 40% έως 60% της κύριας σύνταξης. Ολες αυτές θα προσαρμοστούν στο 20% έως 24%, όπως θα ισχύσει στα περισσότερα Ταμεία. Υψηλότερα ποσοστά θα συνεχίσουν να δίδουν όσα επικουρικά ταμεία έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τα δύο μεγάλα επικουρικά ταμεία ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) και το ΤΕΑΔΥ αντιμετωπίζουν αναλογιστικό- και όχι ταμειακό- πρόβλημα. Συνολικά, τα δύο αυτά Ταμεία καλύπτουν 1.800.000 ασφαλισμένους. «Εχουν πρόβλημα όχι άμεσο αλλά σε βάθος χρόνου και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε» σημειώνει ο υφυπουργός. Παραδέχεται μάλιστα ότι ανάλογη είναι η διαπίστωση και των εκπροσώπων της τρόικας, στο «μικροσκόπιο» της οποίας ετέθησαν τα επικουρικά ταμεία. Και οι εκπρόσωποι των δανειστών μας μιλούν για αναλογιστικό πρόβλημα και όχι άμεσο ταμειακό. Ωστόσο, και αυτό χρήζει αντιμετώπισης. «Υποχρέωσή μας είναι να διασφαλίζουμε τους πόρους των Ταμείων ώστε να καταβάλλουν κανονικά τις συντάξεις και όχι να απευθύνονται όταν δεν έχουν χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό» τονίζει ο κ. Κουτρουμάνης. Ανάλογη είναι η θέση και της τρόικα. Οι ελεγκτές επιμένουν ότι οι επικουρικές συντάξεις θα πρέπει να διαμορφωθούν με βάση τις οικονομικές δυνατότητες των Ταμείων και να αποκλειστεί οποιαδήποτε «ανάμειξη» του κρατικού προϋπολογισμού στη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων παροχών. Τα στελέχη της τρόικας έχουν ζητήσει να «χυθεί άπλετο φως» στην οικονομική «γκρίζα ζώνη» των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων εν όψει της εφαρμογής της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Οι επιτηρητές της χώρας εκτιμούν ότι η επικουρική ασφάλιση αποτελεί μια «πηγή» παραγωγής ελλειμμάτων για το ασφαλιστικό σύστημα και, εφόσον η κατάσταση δεν ελεγχθεί άμεσα και αποτελεσματικά, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκτραπεί η προσπάθεια «συμμαζέματος» των ασφαλιστικών ταμείων. Κατά την τελευταία επίσκεψη στη χώρα μας είχαν- για τον λόγο αυτόνσυνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αλλά και συναντήσεις με τους διοικητές ορισμένων επικουρικών ταμείων, προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία και να αποκτήσουν ολοκληρωμένη εικόνα για τα ελλείμματα των Ταμείων. Οι ελεγκτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να έχουν άμεση πρόσβαση στα στοιχεία των αναλογιστικών μελετών, με στόχο να γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια και να προτείνουν ανάλογα μέτρα όπου χρειαστεί. Η διττή εικόνα του Ασφαλιστικού Στο μεταξύ, λίγους μήνες μετά τη λήψη των πρώτων κυβερνητικών μέτρων, εμφανίζονται τα πρώτα θετικά σημάδια για το «συμμάζεμα» των ανεξέλεγκτων δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και τα πρώτα ανησυχητικά στοιχεία για την μείωση των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ και άρα και των μελλοντικών εσόδων του. Τα στοιχεία της ηγεσίας του υπουργείου είναι ενδεικτικά. Στα θετικά καταγράφεται το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα χρειαστούν το 2010 κρατική ενίσχυση μικρότερη κατά 4 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009, προκειμένου να καλύψουν τις παροχές τους. Οι περικοπές δαπανών σε φάρμακα και Υγεία, όπως και η αύξηση των εσόδων από εισφορές και καθυστερούμενες οφειλές, έφεραν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Αρνητικό είναι το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ μειώθηκαν κατά 110.000, εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας και ενδεχομένως της συνταξιοδότησης ασφαλισμένων. Αυτό θα σημάνει και μακροπρόθεσμη μείωση των προσδοκώμενων εσόδων του ιδρύματος. Παρά ταύτα, τα έσοδα του ιδρύματος αυξήθηκαν τους πρώτους μήνες του έτους κατά 850 εκατομμύρια ευρώ τόσο από την είσπραξη εισφορών όσο και από τις εισπράξεις μέρους των οφειλών επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα το υπουργείο θα εντείνει τους ελέγχους με μεικτά κλιμάκια του σώματος επιθεωρητών εργασίας και των ελεγκτικών μηχανισμών των Ταμείων, προκειμένου να συλλάβει την ανασφάλιστη εργασία στις τουριστικές περιοχές, στις οποίες φθάνει περίπου το 50%. Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου ξεκαθάρισε χθες για μια ακόμη φορά ότι οι επιχειρήσεις που χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές και δεν θα ανταποκριθούν στη ρύθμιση των οφειλών τους ως τις 15 Οκτωβρίου θα υποστούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών. Σύμφωνα με το υπουργείο, τα μέτρα περιστολής των δαπανών στους κλάδους Υγείας και φαρμάκου έχουν φέρει τα πρώτα αποτελέσματα με την περικοπή περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ. Τον Ιούνιο η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 25,8% στο ΙΚΑ, κατά 13,97% στον ΟΑΕΕ (ταμείο αυτοαπασχολουμένων) και κατά 25,15% στον ΟΓΑ. Αυτό σημαίνει ότι μόνο από τα Ταμεία αυτά εξοικονομήθηκαν πόροι 78 εκατομμυρίων μηνιαίως, χωρίς να μειωθεί το επίπεδο υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη σπατάλη και τις απάτες που υπήρχαν πίσω από αυτές τις δαπάνες. «Η προσπάθεια για τον έλεγχο των δαπανών θα ενταθεί περισσότερο το επόμενο διάστημα» δηλώνει ο υφυπουργός. Ακόμη 120 εκατ. θα εισπραχθούν από τη νέα ειδική εισφορά (ΛΑΦΚΑ) 1,2 δισ. από την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και 300 εκατ. από τα νέα μέτρα για το φάρμακο. Με βάση όλα αυτά, το ασφαλιστικό σύστημα θα χρειαστεί εφέτος κρατική ενίσχυση 13,07 δισ., έναντι 17,14 δισ. που χρειάστηκε το 2009 για να καλύψει τις ανάγκες πληρωμής των παροχών του. «Ο στόχος της μείωσης της ενίσχυσης κατά 4 δισ. έχει επιτευχθεί κατά 80% και ως το τέλος του έτους θα πρέπει να εξοικονομήσουμε ακόμη 350-700 εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια» τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης. Διαιτησία ΜΟΝΟ του προχωρεί το υπουργείο Εργασίας στη ρύθμιση του καθεστώτος διαιτησίας και μεσολάβησης στην οποία θα προσφεύγουν οι εργοδότες και εργαζόμενοι στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν θα καταλήγουν σε συμφωνία, αφού το περιθώριο διαβούλευσης της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς απέβη άκαρπο. «Είναι δυνατή η σύμπτωση απόψεων για το θέμα αυτό» εκτίμησε ο υπουργός κ. ΑνδρέαςΛοβέρδος και πρόσθεσε ότι το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τον νέο τρόπο λειτουργίας του ΟΜΕΔ είναι έτοιμο και τις επόμενες ημέρες θα σταλεί στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας προκειμένου να διατυπώσει τις απόψεις του, δηλαδή κατά πόσον δεν αντίκειται στις διεθνείς συμβάσεις εργασίας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Read more...

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ "ΜΙΚΡΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ"...


Ρεπορτάζ : Γρηγόρης Τζιοβάρας
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Αντιφατικές στρατηγικές χαράσσουν τα κόμματα εξουσίας εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης του προσεχούς Νοεμβρίου στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας που θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αιρετούς επικεφαλής, στους οποίους επιφυλάσσεται ρόλος «μικρού πρωθυπουργού». Η κυβερνητική παράταξη που προτάσσει τον...
μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα του σχεδίου «Καλλικράτης», με το οποίο καθιερώθηκε ο θεσμός του εκλεγμένου περιφερειάρχη, προσανατολίζεται να ρίξει στη μάχη της κάλπης πολιτικά στελέχη. Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση που θέλει να δώσει πολιτικά χαρακτηριστικά στην ψήφο των πολιτών, επιλέγει μέχρι στιγμής στην πλειονότητα των περιφερειών «αυτοδιοικητικά» πρόσωπα, δίνοντας «χρίσματα»- ή «πολιτική στήριξη» κατά την ορολογία της εποχής- σε εν ενεργεία «γαλάζιους» νομάρχες. Αν και μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» τόσο για την Ιπποκράτους όσο και για τη Ρηγίλλης αποτελεί η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, που είναι η πολυάνθρωπη Αττική, στην οποία θα δοθεί η πιο κρίσιμη αναμέτρηση, δεν είναι μικρότερο το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν και για τις υπόλοιπες περιφέρειες. Αλλωστε το «χρώμα» που θα έχει ο εκλογικός χάρτης το βράδυ της Κυριακής 7ης Νοεμβρίου, αλλά, κυρίως, της επαναληπτικής εκλογής που θα γίνει μια εβδομάδα αργότερα εκεί όπου κανείς υποψήφιος δεν θα συγκεντρώσει το 50% από τον πρώτο γύρο, θεωρείται καθοριστικό για τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις. Δεκατρείς μήνες μετά τις βουλευτικές κάλπες του Οκτωβρίου 2009, τα αποτελέσματα των οποίων αποτελούν τον γνώμονα με τον οποίο τα κόμματα καταστρώνουν τα σχέδιά τους, αναμένεται να καταγραφούν με τον πιο έγκυρο τρόπο οι προθέσεις του εθνικού εκλογικού σώματος στις δεκατρείς περιφέρειες. Στο ΠαΣοΚ, το οποίο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχε αποσπάσει προβάδισμα σε όλες τις περιφέρειες- το μεγαλύτερο με 32,59% στην Κρήτη και το μικρότερο με 1,38% στην Πελοπόννησο-, επιδιώκουν με τις επιλογές των προσώπων που θα κάνουν να διατηρηθεί το «πράσινο» χρώμα παντού. Και αν και επισήμως υποστηρίζουν ότι θα είναι ικανοποιημένοι με την επικράτηση σε περισσότερες από τις μισές περιφέρειες, υπό την προϋπόθεση βεβαίως να είναι μέσα σε αυτές και η Αττική, οι ελπίδες τους είναι για διψήφιο αριθμό εκλεγμένων περιφερειαρχών που θα έχουν τη στήριξή τους. Στη Νέα Δημοκρατία τρέφουν ελπίδες για νίκη των υποψηφίων τους σε επτά περιφέρειες. Θεωρούν ότι μπορεί να ανατρέψουν εύκολα τους εκλογικούς συσχετισμούς του 2009 σε τρεις περιφέρειες που οι αποστάσεις με το ΠαΣοΚ ήταν μικρές: στην Κεντρική Μακεδονία (όπου η κυβερνητική παράταξη είχε τη χαμηλότερη επίδοση), στην Πελοπόννησο (όπου κατεγράφη η μικρότερη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων) και στη Δυτική Μακεδονία (όπου η ΝΔ κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό). Δηλώνουν επίσης αισιόδοξοι για τις αναμετρήσεις στη Θεσσαλία, στο Βόρειο Αιγαίο και στα Ιόνια Νησιά, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν «ντέρμπι» στον δεύτερο γύρο με καθοριστική την ψήφο των κομμάτων της Αριστεράς και κυρίως του ΚΚΕ που έχει υψηλές επιδόσεις σε αυτές τις περιφέρειες, όπως και στην Αττική. Στις δυνάμει διεκδικούμενες περιφέρειες εντάσσουν, εξάλλου, την Ηπειρο, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (λόγω της ευκόλως μετακινούμενης μουσουλμανικής ψήφου), καθώς και τη Στερεά Ελλάδα, αν και στις δύο τελευταίες το 2009 οι διαφορές υπέρ του ΠαΣοΚ υπερέβαιναν τον εθνικό μέσο όρο που ήταν 10,44% (43,92% έναντι 33,48%). ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ Ο νομάρχης Αθήνας κ. Ι. Σγουρός ακούγεται ότι αν δεν λάβει «πράσινη» στήριξη μπορεί να κατέλθει ως ανεξάρτητος, ενώ δεν αποκλείεται να τον στηρίξει η ΝΔ. Το ΠαΣοΚ στην Πελοπόννησο μάλλον θα κάνει την έπληξη και θα στηρίξει τον κ. Τατούλη. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδης έχει αρχίσει ήδη τον προεκλογικό αγώνα και αναμένει να δει ποιος θα είναι ο αντίπαλός του Για το τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου έχει μετατεθεί η ανακοίνωση των υποψηφίων περιφερειαρχών που θα στηρίξει το κυβερνών κόμμα,γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό και γκρίνιες μεταξύ των ενδιαφερομένων. «Κλειδί» τόσο για το κυβερνών κόμμα όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση θεωρείται η επιλογή υποψηφίων για την περιφέρεια Αττικής, όπου όμως φαίνεται ότι η μια παράταξη αναμένει την ανακοίνωση της άλλης.Στο ΠαΣοΚ τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η επιλογή πολιτικού «πρώτης γραμμής»,αν και το άκουσμα ονομάτων,όπως του κ.Κ.Σκανδαλίδη, συνοδεύεται από άμεση διάψευση.Μεγάλη κινητικότητα αναπτύσσει ο νυν νομάρχης Αθήνας κ.Ι.Σγουρός, από το περιβάλλον του οποίου διαρρέει ότι αν δεν λάβει «πράσινη» στήριξη μπορεί να κατέλθει ως ανεξάρτητος,την ίδια ώρα που φήμες θέλουν τη ΝΔ να εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει στήριξη στην υποψηφιότητά του. Με τον αυτόν τρόπο λέγεται ότι η ΝΔ θα απαντήσει στην «έκπληξη» που ετοιμάζει το κυβερνών κόμμα στηρίζοντας στην Πελοπόννησο τον πρώην βουλευτή της ΝΔ κ.Π. Τατούλη που θα αναμετρηθεί με τον ήδη χρισθέντα από τη Ρηγίλλης νομάρχη Μεσσηνίας κ.Π.Δράκο,η επιλογή του οποίου προκάλεσε την μήνιν του πρώην βουλευτή κ.Ι.Μανώλη που επιθυμούσε να εκτεθεί ο ίδιος στην περιοχή. Στη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας,την Κεντρική Μακεδονία,ο «γαλάζιος» νομάρχης Θεσσαλονίκης κ.Π.Ψωμιάδηςέχει αρχίσει προεκλογικό αγώνα,ενώ δυστοκία επικρατεί στο ΠαΣοΚ,καθώς ο υφυπουργός κ.Ι.Μαγκριώτηςδεν έχει λάβει «πράσινο φως»,συζητείται ενδεχόμενη υποψηφιότητα του επίσης υφυπουργού κ.Μ.Μπόλαρη, ενώ μάλλον αρνητικός εμφανίζεται ο πρώην υπουργός κ.Γ.Φλωρίδης που θεωρείται ότι θα ήταν η πλέον νικηφόρα επιλογή για την κυβερνητική παράταξη. Οι υποψήφιοι στη χώρα Η κυρία Αντζελα Γκερέκου βολιδοσκοπείται από την Ιπποκράτους να είναι υποψήφια στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων \344 Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα αναμετρηθούν δύο νομάρχες της περιοχής: ο «γαλάζιος» Ξανθιώτης κ.Γ. Παυλίδηςκαι ο «πράσινος» Ροδοπαίος κ.Α.Γιαννακίδης. \344 Τον νομάρχη Κοζάνης κ.Γ.Δακή «έχρισε» η ΝΔ στη Δυτική Μακεδονία, ενώ από στο ΠαΣοΚ ακούγεται ο κ.Π.Κουκουλόπουλος . \344 Στην Ηπειρο ο «γαλάζιος» νομάρχης Ιωαννίνων κ.Α.Καχριμάνη θα βρει απέναντί του τον αντιπρόεδρο της Βουλής κ.Ε.Αργύρη. \344 Στο Βόρειο Αιγαίο η ΝΔ στηρίζει τον νομάρχη Λέσβου κ.Π.Βογιατζή που πιθανότατα θα αναμετρηθεί με τη βουλευτή του ΠαΣοΚ κυρίαΕλπίδα Τσουρήή τον πρώην βουλευτή κ.Α.Κοτσακά. \344 Ο νομάρχης κ.Αθ.Χειμάραςαπό τη Φθιώτιδα,θα είναι πιθανότατα ο εκλεκτός της Ρηγίλλης στη Στερεά Ελλάδα,στην οποία δεν υπάρχουν σαφείς τάσεις για την επιλογή της Ιπποκράτους. \344 Ασάφεια επικρατεί ως προς τις επιλογές της ΝΔ στο Νότιο Αιγαίο, όπου το ΠαΣοΚ καταλήγει μάλλον στον νομάρχη Δωδεκανήσου κ.Ι. Μαχαιρίδη. \344 Στην Κρήτη το ΠαΣοΚ αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη νομάρχη Ηρακλείου κυρίαΕυαγγελία Σχοιναράκηκαι τον υφυπουργό Οικονομίας κ.Στ. Αρναουτάκη ενώ η ΝΔ καταλήγει μάλλον στον βουλευτή Λασιθίου κ.Ι.Πλακιωτάκη . \344 Στη Θεσσαλία η ΝΔ«κατεβάζει» τον πρώην βουλευτή Λάρισας κ. Κ.Αγοραστό, ο οποίος ίσως αντιμετωπίσει τον βουλευτή του ΠαΣοΚ κ.Ευ.Νασιώκα. \344 Στη Δυτική Ελλάδα θεωρείται πιθανή,αν και συναντά αντιδράσεις «σαμαρικών»,η υποψηφιότητα του προσκείμενου στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννηβουλευτή Ηλείας κ.Γ.Κοντογιάννη, ενώ στο ΠαΣοΚ μαίνεται παρασκηνιακός πόλεμος ανάμεσα σε δύο νομάρχες: τον κ.Δ.Κατσικόπουλο της Αχαΐας,και τον Αιτωλοακαρνάνα κ.Ε.Σώκο. \344 Στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τέλος,βολιδοσκοπείται να πει το «ναι» η πρώην υφυπουργός κυρία Αντζελα Γκερέκουπου αν το αποφασίσει,θεωρείται από την Ιπποκράτους ότι δεν θα έχει δύσκολο έργο απέναντι στον πρώην βουλευτή της ΝΔ κ.Σπ. Σπύρου.
Read more...