Οι ασθενείς που προσέρχονται στο ΑΧΕΠΑ για την απαραίτητη και προγραμματισμένη χημειοθεραπεία συνεχίζουν να παραπέμπονται στο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ, το οποίο από άποψη αριθμού ασθενών είχε ξεπεράσει ήδη τα όρια του. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ, οι οποίοι ομολογουμένως υπερβάλλουν εαυτούς για να καλύψουν τις ανάγκες των νέων ασθενών, η κατάσταση παραμένει τραγική.
Οι καταπονημένοι ήδη από τις χημειοθεραπείες ασθενείς υπόκεινται σε...
μία άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία που αναμφίβολα επιβαρύνει και επιδεινώνει την κατάσταση της υγεία τους. Ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς εκτίθενται σε σοβαρούς κινδύνους αφού υποχρεούνται σε ώρες αναμονής για τη χορήγηση της θεραπείας με κίνδυνο η πιό αθώα λοίμωξη να αποβεί για αυτούς τραγική.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εκτίθεται επίσης στον κίνδυνο σοβαρών λαθών αφού καλούνται να λειτουργήσουν κάτω από αφόρητη πίεση και να πάρουν αποφάσεις για χορήγηση χημειοθεραπειών σε ασθενείς που βλέπουν για πρώτη φορά, χωρίς να γνωρίζουν αναλυτικά και με λεπτομέρειες το ιατρικό ιστορικό, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς (κάθε ασθενής αποτελεί μοναδικό περιστατικό και πρέπει να αντιμετωπίζεται με τρόπο μοναδικό) αλλά και τις παρενέργειες των θεραπειών που αντιμετωπίζει ο καθένας.
Επειδή το θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις και στα περισσότερα ΜΜΕ γίνεται λόγος για 160 ασθενείς, για αποκατάσταση της αλήθειας αναφέρονται ενδεικτικά ορισμένοι σωστοί αριθμοί:
Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ογκολογική Μονάδα του ΑΧΕΠΑ έχει δεχτεί 1500 ασθενείς.
Σήμερα εξυπηρετεί περίπου 800 ασθενείς εκ των οποίων οι μισοί βρίσκονται σε διαδικασίες θεραπειών και υπόλοιποι προσέρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για επανελέγχους.
Το 2009 η μονάδα υλοποίησε 11.500 χημειοθεραπείες.
Μόνο τον προηγούμενο μήνα η μονάδα υλοποίησε τις χημειοθεραπείες 230 ασθενών.
Ερωτηματικά προκαλεί η λήψη μιάς τέτοιας απόφασης η οποία στερείται κάθε λογικής μέσα σε ένα βράδυ, στην καρδιά του καλοκαιριού, και χωρίς καμμία εκ των προτέρων ενημέρωση των ασθενών τους οποίους αφορά κατά βάση .
Άξιο θαυμασμού και απορίας επίσης το γεγονός ότι το χρονικό διάστημα που λαμβάνονται και υλοποιούνται τέτοιες αποφάσεις ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ επιλέγει να λείπει σε άδεια.
Οι διοικήσεις των δύο νοσοκομείων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν προσωπική ευθύνη γιατί με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους βλάπτουν αντί να ωφελούν την υγεία μιας κατηγορίας ασθενών οι οποίοι αξίζουν και δικαούνται σεβασμό, αξιοπρεπή αντιμετώπιση κια προπάντων ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Να είναι σίγουροι ότι αυτή η ευθύνη θα αναζητηθεί και θα απαιτηθεί.
Αν αυτοί είναι αδυνατούν να διευθετήσουν άμμεσα και αποτελεσματικά ένα τόσο σοβαρό θέμα, είναι ίσως η ώρα να παρέμβει η Υπουργός Υγείας πρίν είναι αργά για κάποιους από τους ασθενείς.
Ένας από τους εκαντοτάδες ασθενείς του ΑΧΕΠΑ!!!
Read more...