Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011

Εκτός ευρώ η Ελλάδα, λέει ο Ότμαρ Ίσινγκ

Εκ των αρχιτεκτόνων του ευρω


http://img.protothema.gr/0902D88679C44EB9465F9EF9439D624A.jpg

Αναπόφευκτη χαρακτηρίζει ο Ότμαρ Ίσινγκ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εκ των αρχιτεκτόνων του ευρώ, την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση» αναφέρει ο Ίσινγκ σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern. Με το χρέος της Ελλάδας να αναμένεται να φτάσει στο 160% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά, η χώρα χρειάζεται να αθετήσει τουλάχιστον το 50% των υποχρεώσεών της και «αυτό δεν μπορεί να γίνει εντός της νομισματικής ένωσης», υποστηρίζει.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ έχει χαρακτηρίσει «παράλογη» την ιδέα της αποχώρησης κάποιου κράτους - μέλους από την ευρωζώνη και επιμένει ότι η Ελλάδα μπορεί να λύσει τα προβλήματά της μέσω των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ίσιγνκ, είναι «πολύ αργά» πλέον για κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα «δεν θα καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια της χωρίς μια δραστική αναδιάρθρωση χρέους» τονίζει, σημειώνοντας πως αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο η χώρα βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ.


Read more...

Η ώρα των περικοπών και των απολύσεων στο Δημόσιο

Με φόντο την προειδοποίηση Μέρκελ για έξοδο από το ευρώ...

http://img.protothema.gr/DB09E524A3175958ECE21DEF13E8B3FE.jpg
Η ...νύχτα των μεγάλων μαχαιριών έφτασε καθώς στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο το οποίο συγκαλεί, προς επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του protothema.gr, ο πρωθυπουργός, θα συζητηθούν το ενιαίο μισθολόγιο και η εφεδρεία των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Υπό το βάρος της αποστροφής Μέρκελ κατά την οποία "για να μείνει η χώρα στο ευρώ, πρέπει να κάνει ό, τι έχει συμφωνηθεί", η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε περιθώριο για την ελάχιστη καθυστέρηση ή αλλοίωση των επιταγών της Τρόικας.

Με το ενιαίο μισθολόγιο, προβλέπεται δραματική περικοπή αποδοχών, της τάξης του 20% κατά μέσο όρο, κυρίως σε εργαζόμενους σε "προνομιακές", έως τώρα, υπηρεσίες, όπως οι εφορίες, τα τελωνεία κλπ. Οι ρυθμίσεις κινούνται στη λογική "ίσες αποδοχές για τα ίδια προσόντα, ανεξαρτήτως θέσης και υπηρεσίας", ενώ κυβερνητικές εκτιμήσεις - με τις οποίες διαφωνούν ΑΔΕΔΥ και συνδικάτα - αναφέρουν ότι το 80% των υπαλλήλων δεν θίγεται.

Με τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, για την ένταξη στην οποία θα αξιολογηθεί, ουσιαστικά, το σύνολο των εργαζομένων, "βγαίνουν στη σέντρα" περί τις 30.000 υπάλληλοι, οι οποίοι θα κριθούν ως πλεονάζοντες και θα οδεύσουν προς απόλυση, έπειτα από την κατάργηση των θέσεων στις οποίες εργαζόνται.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις εντάσσονται στα μέτρα που η κυβέρνηση στοχεύει να αποφέρουν περί τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία και για την υλοποίηση των οποίων έχει δεσμευθεί στην Τρόικα.

Read more...

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΠAΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ


Σε 1.248 παραβάσεις υπέπεσαν γιατροί του ΙΚΑ, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία κατά τη συνταγογράφηση φαρμάκων, σύμφωνα με τους ελέγχους που πραγματοποίησε η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών (ΚΜΕΣ) του Ιδρύματος...
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του ΙΚΑ, οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, αφορούν:

" Αναγραφή φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων

" Αναγραφή φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων εκτός ειδικότητας ιατρού

" Αναγραφή φαρμάκων που δεν αντιστοιχούν στη διάγνωση

" Αναγραφή μη εγκεκριμένου δοσολογικού σχήματος

" Συνταγογράφηση ιδιοσκευασμάτων που χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ χωρίς να αναγράφουν την ένδειξη "Χορηγείται σε φαρμακείο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ", με συνέπεια την αντίστοιχη επιβάρυνση του Ιδρύματος.

Για τις περιπτώσεις αυτές, έχει ήδη διαταχθεί πειθαρχικός έλεγχος, προκειμένου το Ίδρυμα να προχωρήσει σε καταλογισμό της οικονομικής ζημιάς που προκλήθηκε σε βάρος του, προσαυξημένης κατά 50%, καθώς και την επιβολή των προβλεπομένων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Από τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συνταγών αλλά και από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι Υπηρεσίες του ΙΚΑ, διαπιστώθηκαν παραβάσεις και σε φαρμακεία συμβεβλημένα με το Ίδρυμα.

Για τις περιπτώσεις αυτές, η Διοίκηση του Ιδρύματος έχει εκδώσει κατά τη διάρκεια του 2011, συνολικά 141 αποφάσεις επιβολής κυρώσεων και έχει επιβάλει χρηματικά πρόστιμα αξίας 636756 ευρώ.

Ακόμη, σε 15 φαρμακεία καταγγέλθηκε η σύμβαση εκτέλεσης συνταγών ΙΚΑ (ά ή β΄ βαθμού), ενώ δεσμεύτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί φαρμακοποιών και γιατρών, στους οποίους καταλογίστηκαν σοβαρές παραβάσεις (πλαστογραφία-εικονική συνταγογράφηση) συνολικού ποσού 1.200.000 ευρώ.

Στην ανακοίνωση της διοίκησης του ΙΚΑ επισημαίνεται, ότι οι έλεγχοι και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, ενώ θα αποδοθούν ευθύνες για κάθε παραβατική συμπεριφορά που θα εντοπισθεί।
http://fimotro.blogspot.com/2011/09/blog-post_7899.html
Read more...

ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ, ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΖΑΝΝΟΣ ΣΕ ΣΕΝΑΡΙΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Το Fimotro, φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα για πρώτη φορά και κατ' αποκλειστικότητα τη διαπλοκή συνεργατών του Π. Γερουλάνου με εκδοτικά συμφέροντα και δικηγορικά γραφεία. Αυτό το ρεπορτάζ αποδεικνύει περίτρανα το πως και γιατί κάποιοι θέλουν...
να βυθίσουν την ΕΡΤ στο σκοτάδι.
Η Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου, συνεργάτης του Γιαννίκου και συνιδιοκτήτρια του Παλλάς -στα χαρτιά τουλάχιστον- από το 1995 διατηρεί μαζί με τον Γιώργο-Ανδρέα Ζάννο και τον Δημήτρη Σαραφιανό το δικηγορικό γραφείο «ΖΑΝΝΟΣ – ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ – ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ», το οποίο ειδικεύεται σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και δικαίου Μ.Μ.Ε.! Αν σας θυμίζει κάτι το όνομα Γιώργος -Ανδρέας Ζάννος, σωστά μαντέψατε! Είναι ο Νομικός εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού του Π. Γερουλάνου και μέλος του Δ.Σ της ΕΡΤ, υπεύθυνος για τις χορηγίες!
Ο συνέταιρος λοιπόν της Αρχοντούλας και συνεργάτης του Γερουλάνου, δίνει χορηγία της ΕΡΤ στο Παλλάς του Γιαννίκου- ο οποίος έχει απλήρωτους 700 ανθρώπους έχοντας καταπατησει κάθε φορολογική, εργασιακή και ασφαλιστική νομοθεσία! Του Γιαννίκου που γνώριζε ότι αν δεν πληρώσει τον κόσμο, το Alter θα σιωπήσει- και σίγουρα αυτό εξυπηρετεί πολύ την κυβέρνηση αφού ο σταθμός του Μπουρναζίου ασκεί την πιο σκληρή αντιμνημονιακή πολιτική!
Και την ίδια στιγμή, ο Γ.Α. Ζάννος, ο συνέταιρος λοιπόν της Αρχοντούλας και συνεργάτης του Γερουλάνου ως μέλος του ΔΣ διαφημίζει την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, «Τρίτο στεφάνι» από την ΕΡΤ- την οποία ο Μόσιαλος διαλύει γιατί "λεφτά δεν υπάρχουν"!
Αν αυτό δεν είναι διαπλοκή, την ώρα μάλιστα που πετιούνται στο δρόμο εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται,τότε τι είναι;;
Στο μεταξύ, ήδη το enimerosi24.gr έχει παρουσιάσει τις αβάντες στον Κ. Γιαννίκο από τα διαφημιστικά της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο Πολιτισμού και ο Παύλος Γερουλάνος χάρισαν στο Παλλάς -του Κώστα Γιαννίκου- την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, «Τρίτο στεφάνι», διάρκειας 4 ωρών παρακαλώ αλλά και μία σειρά ακόμη παραστάσεων του ΚΡΑΤΙΚΟΥ Εθνικού Θεάτρου!
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής και κυρίως το οικονομικό όφελος Γιαννίκου, δεν εχουν φυσικά ανακοινωθεί! Να διευκρινίσω για όποιον δεν γνωρίζει ότι ο Κώστας Γιαννίκος είναι ο άνθρωπος που ως διευθύνων σύμβουλος του Alter οδήγησε το κανάλι στην χρεοκοπία, σε φέσι 500 εκατομμυρίων ευρώ, σε χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία και κυρίως οδήγησε 700 εργαζομένους σε απόγνωση!
Ως "επιβράβευση" ο κ.Γερουλάνος, του έδωσε κρατικές παραστάσεις για να συντηρήσει τα επόμενα χρόνια την προσωπική του περιουσία- μέσω Παλλάς!
Το "Παλλάς" βεβαίως επισήμως ανήκει στην Ελληνική Θεαμάτων, η οποία φέρεται να έχει μεταβιβαστεί -αφού άρχισαν οι περιπέτειες του Alter- στην κα Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου, νομική σύμβουλο των επιχειρήσεων Γιαννίκου η οποία χειρίστηκε νομικά και την υπαγωγή του σταθμού στο άρθρο 99।
http://fimotro.blogspot.com/2011/09/blog-post_2757.html
Read more...

«Δεν έχω να πληρώσω, ας με συλλάβει ο Βενιζέλος» λέει ο Θ.Πάγκαλος για τα χαράτσια στα ακίνητα

«Να συζητηθεί το θέμα των αποδείξεων»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
O Θ.Πάγκαλος δήλωσε ότι για να μπορέσει να πληρώσει τους φόρους για την ακίνητη περιουσία του θα πρέπει να πουλήσει ένα από τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του.

Στη διάρκεια συνέντευξής του στο Mega, είπε ότι ούτε και εκείνος έχει να πληρώσει τον φόρο για τα ακίνητα. Ο κ. Πάγκαλος αποκάλυψε μάλιστα ότι λόγω των πολλών ακινήτων, τα οποία δεν αγόρασε μεν ο ίδιος αλλά περιήλθαν στην κατοχή του από κληρονομιά, του ήρθε συνολικός φόρος 7.500 ευρώ, περιλαμβανομένου και του τέλους ακίνητης περιουσίας.

«Για να μπορέσω να πληρώσω τον φόρο θα πρέπει να αναγκαστώ να πουλήσω ένα ακίνητο» είπε, ενώ στην ερώτηση τι θα κάνει εάν δεν βρεθεί αγοραστής απάντησε: «Δεν έχω να πληρώσω, δεν μπορώ να πληρώσω, μπορεί να έρθει ο Βενιζέλος να με συλλάβει».

Στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης ο κ. Πάγκαλος ζήτησε να γίνει συζήτηση πριν την εφαρμογή του μέτρου της συλλογής αποδείξεων, επισημαίνοντας ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Επισήμανε, δε, ότι πλέον έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και η κυβέρνηση πρέπει να στραφεί στη δραστική μείωση των δαπανών.

«Νομίζω ότι πρέπει προφανώς εφόσον υπάρχει τέτοια αντίδραση να υπάρξει κάποια συζήτηση εκτενής και δεν νομίζω θα την αποφύγουμε, νομίζω θα την κάνουμε τη συζήτηση αυτή και σε κυβερνητικό επίπεδο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο» ανέφερε.

«Οι αποδείξεις είναι μέτρο υπέρ του μισθωτού και υπέρ του φορολογουμένου και ιδιαίτερα υπέρ του μισθωτού. Είμαι υπέρ των αποδείξεων. Θεωρώ ότι η συλλογή αποδείξεων, όταν γίνεται συστηματικά, μπορεί να περιορίσει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, υποχρεώνοντας αυτούς που δεν δίνουν αποδείξεις να δίνουν αποδείξεις και δημιουργώντας ένα κίνητρο για αυτόν που συλλέγει αποδείξεις με μια μείωση του δικού του φορολογικού βάρους» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση σχετικά με πρόωρες εκλογές, απάντησε ότι θα πρέπει να συζητηθεί και πως «δεν μπορεί να το απορρίψει εύκολα». Πρόσθεσε, όμως, πως πάγια θέση του είναι οι εκλογές να γίνονται στο τέλος της τετραετίας και οι κυβερνήσεις να εξαντλούν την τετραετία.

Για την λήψη δανείων από τους εταίρους μας ο κ. Πάγκαλος είπε ότι ντρέπεται για αυτά αλλά χαρακτήρισε όσους λένε να μην πάρουμε δάνειο παράφρονες, ανεύθυνους και εγκληματίες.

Είπε επιπρόσθετα ότι ο πρωθυπουργός είναι αυτός που πέτυχε το σχέδιο σωτηρίας της χώρας, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα λόγω της οικονομίας. Επιτέθηκε, επίσης, στη ΝΔ και τον Αντ. Σαμαρά για τα περί επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα. «Εύχομαι να μη ζήσουμε τη στιγμή που θα πάει να επαναδιαπραγματευτεί» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε να πουλήσουμε τσαμπουκά στην τρόικα».

Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί κατηγόρησε ανοιχτά τη ΝΔ ότι τις υποκινεί ενώ για τα συνδικάτα ανέφερε ότι «μόνο στην Ελλάδα στις απεργίες τρομοκρατούνται αυτοί που θέλουν να δουλέψουν και οι συνδικαλιστές τους το απαγορεύουν».

Ο Θ.Πάγκαλος απέρριψε τις αιτιάσεις για κομματικές επιλογές στην εφεδρεία, δηλώνοντας ότι «δεν έχουν θέση στην κυβέρνηση όσοι σκέφτονται με αυτή τη λογική», ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι διοικητές Οργανισμών που δεν εφαρμόζουν την κυβερνητική πολιτική, αναφερόμενος στη στάση τους για την εργασιακή εφεδρεία, αλλά και σε όσους δεν έχουν φροντίσει να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των υπαλλήλων τους.

Σχετικά με το πολιτικό μέλλον του ίδιου και της κυβέρνησης, δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει προσωπικά η επανεκλογή του.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Βουλευτής ΠΑΣΟΚ ψήφισε το «χαράτσι» που θα πληρώσει... 72 φορές! ...Κατά την διάρκεια της χθεσινής ψηφοφορίας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ γνωρίζοντας πως θα είναι ο... τελευταίος, είχε πάει στο καφενείο της Βουλής.

Και έβλεπε τους συναδέρφους του να λένε ΝΑΙ στην τροπολογία για την... επιβολή τέλος στα ακίνητα.

Η αγωνία του ήταν μεγάλη, το ένα τσιγάρο διαδεχόταν το άλλο, δείχνοντας πως είναι σε... απόγνωση.

Γιατί; Γιατί απλά σύμφωνα με το πόθεν έσχες του έχει στην κατοχή του 72 ακίνητα!

Ποιος είναι;

Ο Ευτύχιος Δαμιανάκης...
parapolitika।gr


Read more...

Έκτακτο Eurogroup για την εκταμίευση της 6ης δόσης στα μέσα Οκτωβρίου...Σε έκτακτο συμβούλιο Eurogroup, που θα διεξαχθεί στα μέσα Οκτωβρίου, θα αξιολογηθεί η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα και θα αποφασισθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ.

Τη... σχετική ανακοίνωση έκανε την Τετάρτη από τις Βρυξέλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνοντας χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου.

Πριν από λίγες ημέρες είχε ανακοινωθεί ότι στο προγραμματισμένο Eurogroup της 3ης Οκτωβρίου δεν θα υπάρξει αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικα επιστρέφει την Πέμπτη στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της πέμπτης έκθεσης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

"Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η τρόικα αποφάσισε να επαναλάβει την αποστολή της στην Ελλάδα", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν, προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη λήψη μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης.
in.grRead more...

Σχέδιο «Εύρηκα» για τη σωτηρία της Ελλάδας αποκαλύπτει η εφημερίδα Tribune

Υπόψη του Βερολίνου

(Φωτογραφία: Reuters )


Παρίσι, Γαλλία
Με την κωδική ονομασία «Εύρηκα» η Roland Berger, μιας από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων της Ευρώπης, με ισχυρή επιρροή όπως λέγεται στην κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, προβλέπει έξι βήματα για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. Το σχέδιο παρουσιάζει η γαλλική εφημερίδα La Tribune.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο έχει τα εξής βήματα:

Στο πρώτο βήμα, περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου ύψους 125 δισ. ευρώ συγκεντρώνονται σε μία εταιρεία συμμετοχών, η οποία πωλείται στην ΕΕ αντί 125 δισ. ευρώ.

Στο δεύτερο βήμα, Οργανισμός της ΕΕ, με έδρα το Στρασβούργο, αναλαμβάνει να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει στον έλεγχο της εταιρείας συμμετοχών έως το 2025.
Εάν η διαδικασία αποφέρει κέρδη, αυτά αποδίδονται στην Ελλάδα, αφότου αφαιρεθούν οι προμήθειες. Στην περίπτωση που καταλήξει σε ζημιές (κάτι που η Roland Berger δεν περιμένει), αυτές πάλι βαραίνουν το ελληνικό δημόσιο.

Στο τρίτο βήμα, η Ελλάδα χρησιμοποιεί τα έσοδα από την πώληση της εταιρείας συμμετοχών για να επαναγοράσει τα ομόλογά της από την ΕΚΤ και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης EFSF. Με την επαναγορά, το ελληνικό δημόσιο χρέος πέφτει από το 145% στο 88% του ΑΕΠ. Η έκθεση της ΕΚΤ και των Ευρωπαίων φορολογούμενων στο ελληνικό χρέος πέφτει στο μηδέν.

Στο τέταρτο βήμα, ο ευρωπαϊκός οργανισμός επενδύει 20 δισ. ευρώ στην αναδιάρθρωση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας συμμετοχών, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία των αποκρατικοποιήσεων. Υπολογίζεται ότι με τη μέθοδο αυτή μπορούν να συγκεντρωθούν 40-60 δισ. ευρώ επιπλέον.

Στο πέμπτη βήμα, εισρέουν στην ελληνική οικονομία διαρθρωτικά κονδύλια ίσα με το 8% του ελληνικού ΑΕΠ, τα οποία η χώρα δεν χρησιμοποιεί τώρα. Τα κονδύλια αυτά φέρνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από το -5% στο +5% και αυξάνουν τα φορολογικά έσοδα κατά 4% του ΑΕΠ.

Στο έκτο βήμα, με τα επιπλέον φορολογικά έσοδα, η Ελλάδα προχωρά σε επαναγορές ομολόγων ίσες περίπου με το 1% του ΑΕΠ της ετησίως. Η μείωση του χρέους και η βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας επιτρέπουν τη μείωση του ύψους των τόκων κατά 50% τουλάχιστον. Έτσι, το χρέος πέφτει κάτω από το 60% του ΑΕΠ το 2018.

Με βάση το σχέδιο, τα ελληνικά CDS καταρρέουν, επιφέροντας ζημιές σε όσους πόνταραν τόσο στην ελληνική χρεοκοπία όσο και στην κατάρρευση της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Επιπλέον, με τη σαρωτική ιδιωτικοποίηση του ελληνικού δημόσιο τομέα, πατάσσεται η διαφθορά και ευνοείται η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Με το σχέδιο αυτό, οι ελληνικές τράπεζες που έχουν στα χέρια τους κρατικά ομόλογα θα εγγράψουν κέρδη 30 δισ. ευρώ, αποκαθιστώντας τη φερεγγυότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Εγώ ήμουν η αυγοβόλος»...Την ευθύνη για την... αυγοβολή κατά του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μαν. Όθωνα, πριν από λίγες μέρες, στο Ρέθυμνο, αναλαμβάνει η ιστορικός κ. Μαρίνα Δημητριάδου, με... κείμενο που απέστειλε στο enet.gr (κείμενο το οποίο έχει αναρτήσει και σε blog, που δημιούργησε επί τούτου).
Η κ Δημητριάδου αναφέρει: "Προβληματίστηκα αν θα έπρεπε να συνεχίσω αυτή την ιστορία αυγοβολής που έλαβε χώρα ένα κυριακάτικο πρωινό (25/9/2011) στη μαρίνα Ρεθύμνου με δράστρια εμένα και θύμα τον κ. Όθωνα, βουλευτή Ρεθύμνου και υφυπουργό του υπουργείου Δήθεν Προστασίας του Πολίτη. Αλλά φαίνεται πως τη συνεχίζει ο ίδιος ο κ. Όθωνας έχοντας υποβάλει μήνυση εναντίον μου για προσβολή της τιμής του (και επιπλέον δηλώνοντας παράσταση πολιτικής αγωγής για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης εν ολίγοις επιφυλάσσεται να μου ζητήσει χρήματα στο μέλλον!!!). Προβληματίστηκα επίσης για το ύφος που θα ήθελα να έχει ένα τέτοιο κείμενο: χιουμοριστικό ή σοβαρό; Η υπόθεση έχει και τα δύο, επομένως το ίδιο θα συμβεί και στο κείμενο.

Την Κυριακή το πρωί ο κ. Όθωνας ήρθε να μας μιλήσει για την αξία του ποδηλάτου στη ζωή μας! Ενώ καταποντίζεται η χώρα, ο εκπρόσωπος του Ρεθύμνου θεώρησε ότι αυτός ήταν ο καταλληλότερος τρόπος να πλησιάσει τους ψηφοφόρους του σε αυτές τις δύσκολες ώρες που κρίνεται η αξιοπιστία της κυβέρνησης. Ίσως βέβαια να ήταν όντως ο καταλληλότερος να το κάνει, καθώς μας έχουν κάνει τη ζωή ποδήλατο. Ίσως ήγγικεν η ώρα να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ποδηλάτου στη ζωή μας, γιατί σύντομα δεν θα υπάρχουν λεφτά για βενζίνη και για τέλη κυκλοφορίας. Θεώρησα τουλάχιστον προκλητική αυτή την επιλογή του η οποία και προκάλεσε τη δική μου αντίδραση. Και είπα αφού μπήκα στο χορό να χορέψω λίγο ακόμη. Άλλωστε εγώ δεν έχω τίποτα για να το χάσω.

Την Κυριακή πέρασα οχτώ ώρες στο κρατητήριο λόγω αυγοβολής! Και ο κ. Όθωνας που κατ’ εξακολούθηση πνίγει το Σύνταγμα στα χημικά δεν έχει περάσει ούτε μία ώρα στο κρατητήριο για πρόκληση σωματικής και ψυχικής βλάβης σε βάρος χιλιάδων πολιτών που διαδηλώνουν ενάντια στην ψήφιση μέτρων και νόμων που υποβαθμίζουν περαιτέρω τη ζωή, την εργασία και την αξιοπρέπειά τους. Χημικά που αποδεδειγμένα έχουν κριθεί καρκινογόνα και απαγορεύονται σε καιρό πολέμου, επιτρέπονται σε καιρό ειρήνης. Και στατιστικά η δήθεν σοσιαλιστική και δήθεν δημοκρατική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει κατάχρηση χρησιμοποιώντας τα πλέον σχεδόν σε κάθε πορεία. Γιατί άραγε δεν υπάρχει αυτεπάγγελτη έγκληση κατά παντός υπευθύνου για εμπρόθετη πρόκληση σωματικών και ψυχικών βλαβών από ξυλοκόπημα και χρήση χημικών; Γιατί πέρασα εγώ λόγω αυγοβολής οχτώ ώρες στο κρατητήριο κι εκείνος καμία; Είναι γνωστό ότι μια μάσκα αυγού ωφελεί το τριχωτό της κεφαλής. Από την άλλη τα δακρυγόνα και τα κλομπ καθόλου!

Θίχτηκε ο κ. Όθωνας γιατί τον αποκάλεσα προδότη και δοσίλογο. Την ίδια ώρα προσπαθεί να μας πείσει ότι όπως το ποδήλατο έτσι και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι αναγκαία. Μήπως επιπλέον ψεύδεται ο κ. Όθωνας; Όπως ομολογείται στις εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος (Έκθεση του Διοικητή για το 2010 και έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2010-2011), για να μείνουμε στα καθ’ ημάς και να μην παραπέμψω στις εκθέσεις του ΔΝΤ, της Ε.Ε και του ΟΟΣΑ, η ένταση της οικονομικής κρίσης, της μείωσης των εισοδημάτων και της τεράστιας αύξησης της ανεργίας που βιώνει η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων αυτής της χώρας είναι αποτέλεσμα των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση, δηλαδή της πολιτικής βούλησης να δημιουργηθεί ύφεση για να γίνει η «εσωτερική υποτίμηση», όπως λένε οι οικονομολόγοι. Η δημιουργία ύφεσης λοιπόν είναι μια πολιτική απόφαση της κυβέρνησης με όλες τις τραγικές συνέπειες που έχει για τον πληθυσμό αυτής της χώρας. Μήπως λοιπόν τα κοσμητικά που απέδωσα στον κ. Όθωνα εκείνο το κυριακάτικο πρωινό δεν εμπίπτουν στην κατηγορία της εξύβρισης αλλά συνιστούν χαρακτηρισμούς που περιγράφουν την πραγματικότητα, και ίσως θα μπορούσα να κριθώ ακόμη και επιεικής; Και τελικά, όταν μιλάμε για δημόσια πρόσωπα, πού σταματάει η κριτική και πού αρχίζει η εξύβριση; Μήπως η μήνυση που μου κατέθεσε ο κ. Όθωνας αποσκοπεί σε φίμωση οποιασδήποτε κριτικής θα μπορούσε να ασκηθεί στην κυβέρνηση;

Γεννήθηκα στην Αθήνα πριν 33 χρόνια κι έχω ζήσει σχεδόν όλη μου τη ζωή στην Ελλάδα (με κάποια μικρά διαλείμματα στο εξωτερικό). Δεν ξέρω γιατί υπερτονίστηκε η κυπριακή μου καταγωγή και γιατί θεωρήθηκα ξένη, την ίδια στιγμή που υπάρχει όλη αυτή τη φιλολογία περί αδελφότητας Ελλήνων και Κυπρίων με την ευκαιρία της εξόρυξης του φυσικού αερίου. Έγιναν ξένοι οι «αδερφοί»; Άραγε πώς μπορεί να θεωρηθεί ξένος οποιοσδήποτε εργάζεται, δημιουργεί και προσπαθεί να ζήσει τη ζωή του με αξιοπρέπεια σε οποιοδήποτε τόπο; Ποιος τους έχει βάλει αυτούς τους διαχωρισμούς και γιατί; Ποιους τελικά ωφελούν;

Είχα την ευτυχία να σπουδάσω Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Και είχα ακόμη μεγαλύτερη ευτυχία να συνεχίσω για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο οποίο κάνω το διδακτορικό μου. Έχω την τύχη να γνωρίσω εξαιρετικούς επιστήμονες που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έχουν δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για σπουδή, έρευνα και διάλογο. Η κυβέρνηση στην οποία έχει νευραλγική θέση ο κ. Όθωνας έχει κρίνει τους καθηγητές μου αναξιόπιστους, τους φοιτητές που αγωνίζονται ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημίου μειοψηφίες. Και ο κ. Όθωνας ως βουλευτής Ρεθύμνου όφειλε να γνωρίζει ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης είχε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το νέο νόμο πλαίσιο που αγνοήθηκαν παντελώς. Ψεύδεται η αρμόδια υπουργός ότι δεν της έγιναν προτάσεις. Ψεύδεται ότι έκανε διάλογο. Για το δικό μας πανεπιστήμιο την παραπέμπω στην ιστοσελίδα του, στην περίπτωση που λόγω φόρτου εργασίας πέταξε κατά λάθος το αντίτυπο που της απεστάλη. Άλλοι είναι αναξιόπιστοι και κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα και όχι οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι. Όντως υπάρχουν παρατυπίες και όντως υπάρχει σε αρκετές περιπτώσεις παράβαση δεοντολογίας. Μήπως όμως θα καταργούσαμε όλη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση επειδή υπάρχουν τριάντα κακοί καθηγητές; Η βουλή έχει συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό ανάξιων βουλευτών από το αντίστοιχο ανάξιων καθηγητών στα πανεπιστήμια. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση άραγε; Το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι ίσως ο μόνος πραγματικά δημοκρατικός κρατικός θεσμός. Κανένας λειτουργός του δεν είναι διορισμένος, κανένα όργανό του δεν έχει την απόλυτη εξουσία και κάθε όργανο ελέγχεται από άλλα. Και ως δημοκρατικός θεσμός έχει όλα τα προβλήματα που έχει μια δημοκρατία. Μήπως τελικά έχουν με τη δημοκρατία πρόβλημα οι κ. βουλευτές που το ψήφισαν καταργώντας την στο ελληνικό πανεπιστήμιο;

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου (με τον οποίο είμαστε παλιοί γνώριμοι) ειρωνεύτηκε λέγοντας ότι είμαι 33 χρονών φοιτήτρια και αυτό τα λέει όλα. Ακόμη κι έτσι να ήταν, προς τι η ειρωνεία κ. Μαρινάκη; Ποιο είναι τελικά το πρόβλημα που δημιουργούν οι αποκαλούμενοι «αιώνιοι» φοιτητές; Πότε υπήρξε μια πολιτική υποτροφιών στο ελληνικό πανεπιστήμιο για να μπορεί το κράτος να μας βάλει χρονικό όριο στις σπουδές μας; Σε τι επιβαρύνει κάποιος που συνεχίζει να σπουδάζει όταν μετά τα έξι χρόνια φοίτησης δεν δικαιούται καμία απολύτως φοιτητική παροχή; Πιάνει χώρο στα αμφιθέατρα άραγε; Ας σταματήσει επιτέλους αυτή η συζήτηση που αποπροσανατολίζει τον κόσμο από τα πραγματικά και υπαρκτά προβλήματα του πανεπιστημίου. Δεν είναι ντροπή ούτε βάρος κάποιος που σπουδάζει πολλά χρόνια κάνοντας και άλλα πράγματα στη ζωή του. Άλλα είναι ντροπή και βάρος.

Η κυβέρνηση στην οποία έχει νευραλγική θέση ο κ. Όθωνας, με έχει χαρακτηρίσει λοιπόν αναξιόπιστη και επιπλέον κλέφτρα. «Μαζί τα φάγαμε», είπε ο κ. Πάγκαλος, και αναίσχυντα συνεχίζει να υποστηρίζει τη δήλωσή του μην έχοντας ανακαλέσει. Ο κ. Όθωνας συμφωνεί, καθώς δεν έσπευσε να υπερασπίσει την εντιμότητά μου. Μήπως δεν ξέρει λοιπόν ότι δεν έχω κανένα περιουσιακό στοιχείο; Ότι δουλεύω από τα 23 μου και έχω δύο μήνες ένσημα; Ότι ζω με 400 ευρώ το μήνα γιατί έχω προσπαθήσει να δουλεύω στο αντικείμενο που έχω σπουδάσει;

Μου το έχει πει ο κ. Όθωνας και η κυβέρνησή του: οι ανθρωπιστικές επιστήμες δεν είναι απαραίτητο συστατικό ενός πολιτισμού. Δεν παράγουν πολιτισμό. Ποιος σπουδάζει πλέον ιστορία, κοινωνιολογία, αρχαιολογία, ανθρωπολογία και όλα τα συναφή; Μήπως είμαστε περιθωριακοί και ρομαντικοί όλοι εμείς που θεωρούμε ακόμη αυτά τα αντικείμενα σημαντικά; Είναι πολυτέλεια μου λέει ο κ. Όθωνας και να τα παρατήσω. Ίσως και να μην έχει άδικο. Αλλά δεν είχα ποτέ περισσότερα για να τα επιθυμώ. Και προτιμώ να ζήσω τη μικρή ζωή μου με αξιοπρέπεια χωρίς να υπακούω στις προσταγές τις αγοράς. Θα αναγκαστώ βέβαια γιατί πλέον τα περιθώρια στενεύουν και με ωραίες ιδέες δεν γεμίζει το τσουκάλι. Μα όσο μπορώ θα αντισταθώ και θα συνεχίσω το διδακτορικό μου και ας ξέρω πως ποτέ δεν θα καταφέρω να ασχοληθώ με την έρευνα παρόλο που θα μπορούσα να είμαι καλή (να επισημάνω ότι όλα τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας είναι υποψήφια για την εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας). Με καταδίκασε σε δυσπραγία βλέπετε ο κ. Όθωνας και η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει, παρόλη την επιθυμία μου να προσφέρω. Έχει μειώσει το αντικείμενό μου, τη δουλειά μου, το μέλλον μου. Μου έχει απαγορέψει να ονειρεύομαι. Έχει φορτώσει στην πλάτη μου ένα χρέος με το οποίο δεν έχω καμία σχέση. Και επιπλέον μου έχει κάνει μήνυση γιατί του πέταξα ένα αυγό, επιφυλασσόμενος να μου ζητήσει ακόμη και χρηματική ικανοποίηση!

Ο κ. Όθωνας σε δηλώσεις του προεκλογικά έλεγε, όπως και ο κ. πρωθυπουργός, ότι λεφτά υπάρχουν. Άραγε πραγματικά δεν ήξερε; Και αν ναι, μετά που έμαθε γιατί δεν παραιτήθηκε ως όφειλε ζητώντας τη διενέργεια εκλογών για την ανανέωση της εντολής του λαού που δεν ψήφισε την τωρινή κυβέρνηση για αυτά που κάνει. Ο κ. Όθωνας είναι μέλος μιας παράνομης κυβέρνησης που συνεχίζει να βρίσκεται στην εξουσία υπό την απειλή δακρυγόνων, απολύσεων, μειώσεων των μισθών, ανεργίας, λογοκρισίας και μηνύσεων για αυγοβολή. Αν είχε τη στοιχειώδη ευθιξία θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί εδώ και καιρό.

Και να μη μου πει ότι είμαι υποκινούμενη από τίποτα σκοτεινές και αόρατες δυνάμεις. Ούτε τα στρουμφάκια ούτε οι τζεντάι βρίσκονται πίσω μου. Καιρό τώρα υπάρχει αυτή η παραφιλολογία ότι όσοι δεν ανήκουμε σε συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες είμαστε κατευθυνόμενοι.Ούτε κατευθυνόμενοι είμαστε ούτε πιόνια. Ζούμε, βλέπουμε, κρίνουμε, αποφασίζουμε και δρούμε.

Όταν είπα ότι ήθελα να γράψω αυτό το κείμενο, φίλοι με παρότρυναν να το ξανασκεφτώ. Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι αυτός και όχι παίξε γέλασε. Μπορεί να με βλάψει από την υπερβολική του επιθυμία να με προστατεύσει. Μα στοιχείο απαραίτητο μιας υγιούς δημοκρατίας δεν είναι και η κριτική και ο διάλογος; Επιτρέπει ακόμη το διάλογο η κυβέρνηση; Ή η μοναδική απάντηση στις αγωνιώδεις εκκλήσεις των κατοίκων της Ελλάδας για διάλογο απαντώνται με κλομπ και δακρυγόνα; Ο δικός μας διάλογος με τον κ. Όθωνα θα κριθεί στο δικαστήριο. Αν βέβαια καταδεχτεί να παραβρεθεί στην εκδίκαση της μήνυσης που μου έχει καταθέσει. Μήπως δεν αντέχουν οι πολιτικοί μας στην κριτική; Μήπως πρέπει να φοβόμαστε για κυρώσεις όταν δικαίως --όπως παραδέχεται και ο ίδιος-- διαμαρτυρόμαστε και ασκούμε κριτική; Μήπως ήδη φοβόμαστε και δεν μιλάμε; Και μήπως αυτός ο φόβος δεν αρμόζει σε δημοκρατικά καθεστώτα; Μήπως τότε έχουμε πλέον άλλο πολίτευμα; Ολιγαρχία; Δικτατορία;

Τέλος να κλείσω με μια ερώτηση που μου κάνουν δημοσιογράφοι. Με ρωτούν αν θα το ξαναέκανα. Είμαι υπόδικη για πράξη που έχω ήδη κάνει, παραδεχτεί και αναλάβει τις ευθύνες. Αυτή είναι ερώτηση για δημοσκόπηση. «Τι θα κάνατε σε έναν υπουργό αν σας δινόταν η ευκαιρία να του κάνετε κάτι;» Σε καμιά περίπτωση δεν προτείνω την αυγοβολή ως πολιτική στάση και μορφή κοινωνικού αγώνα! Και πραγματικά δεν ξέρω πώς πρέπει να αντιδρώ όταν με σταματάει κόσμος στο Ρέθυμνο και μου δίνει συγχαρητήρια, τη στιγμή που θεωρώ πως έχω κάνει πιο αξιόλογα πράγματα από το να πετάξω ένα αυγό και δεν έτυχαν ανάλογης υποδοχής! Για μένα το θέμα θεωρείται λήξαν. Οι καιροί που ζούμε είναι πάρα πολύ δύσκολοι και οι επιλογές που έχουμε είναι θαρρώ δύο: ή θα συνεχίσουμε να στρεφόμαστε ο καθένας εναντίον όλων των άλλων ή θα οικοδομήσουμε σχέσεις αλληλεγγύης και να αγωνιστούμε μαζί για ένα παρόν με ποιότητα (και όχι επίφαση αφθονίας με διακοποδάνεια). Κι ας αρχίσουμε με τη μαζική άρνηση πληρωμής της του κεφαλικού φόρου (εισφορά «αλληλεγγύης» θα μπορούσε να ονομαστεί μόνο αν προοριζόταν για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, και κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει). Η ζωή μας είναι πολύ μικρή για να μην τη ζούμε με αξιοπρέπεια...

Υ.Γ. Για να αποσαφηνίσω αυτό το σημείο στα βίντεο που συμβάλλει στη φαιδρότητα του όλου επεισοδίου, το «ωχ σόρρυ» που ακούγεται δεν απευθύνεται προφανώς στον κ. Όθωνα, αλλά σε έναν κύριο που βρισκόταν πίσω του και ίσως «έφαγε» το δεύτερο αυγό. Αν τον πέτυχα, του ζητώ ειλικρινά συγγνώμη. Και κάτι τελευταίο. Στην κατ’ ιδίαν συνομιλία μας με τον κ. υπουργό, το μόνο που με ρώτησε ήταν αν χρειάζομαι ψυχολόγο και τίποτε άλλο. Αυτή ήταν «η συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα» που ακολούθησε το περιστατικό, σύμφωνα με το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου. Τα σχόλια δικά σας".
enet.grRead more...

Εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Κονδύλια άνω των 100 εκατ. ευρώ

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων
Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων (Φωτογραφία: Phasma )


Αθήνα
Να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες ώστε να καταστεί δυνατή η καταβολή των μισθών των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που αποτελεί μια κρίσιμη προτεραιότητα, καλεί τους δήμους και τις περιφέρειες το υπουργείο Εσωτερικών.

Σε ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας, διασφάλισε τους αναγκαίους για τη συνέχιση του προγράμματος πόρους για το 2011.

Συγκεκριμένα διασφαλίστηκαν 52,9 εκ. ευρώ από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και 60 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι υπήρξαν δυσλειτουργίες στο μηχανισμό απορρόφησης των εθνικών πόρων που διατίθενται για τη μισθοδοσία α' εξαμήνου του προσωπικού του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Από το ποσό των 52,9 εκ ευρώ έχει ήδη αποδοθεί στις 13 Περιφέρειες το ποσό των 26 εκατ. ευρώ.

Σε τρεις Περιφέρειες όμως, έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2011, δεν είχε διενεργηθεί καμία πληρωμή προς δικαιούχους δημοτικούς φορείς.

Το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους περιφερειάρχες να μεριμνήσουν ώστε να «τρέξουν» οι εγκρίσεις των δικαιολογητικών και οι μεταβιβάσεις των πιστώσεων από την Περιφέρεια προς τους δικαιούχους δημοτικούς φορείς.

Εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στις προνοιακές δομές, πάντως, η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε να καλύψει συνδικαλιστικά την 24ωρη πανελλαδική απεργία στην οποία θα προχωρήσουν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στο πρόγραμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Ο Ραγκούσης θα περάσει πάνω από 50.000 πτώματα!»

Το... χαβά τους οι ταξιτζήδες


http://img.protothema.gr/E5634274A68C36BAE95AC0A08CC4A4B1.jpg

Χωρίς αποτέλεσμα ήταν η συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Λυμπερόπουλος ενημέρωσε τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί έξω από το υπουργείο ότι έθεσε στον γενικό γραμματέα τους προβληματισμούς τους, ωστόσο, είπε ότι θα συνεχίσουν τους αγώνες τους.

Ο κ. Λυμπερόπουλος είπε συγκεκριμένα ότι αν η κυβέρνηση κάνει έστω και μια κίνηση χωρίς να τους ειδοποιήσει, θα περάσει πάνω από 50.000 πτώματα, ενώ τόνισε ότι οι ταξιτζήδες θα είναι παρόντες σε όλες τις κινητοποιήσεις, ξεκινώντας από σήμερα.

Οι ταξιτζήδες έδωσαν νέο ραντεβού για τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης, έξω από τα γραφεία του ΣΑΤΑ, ενώ θα πραγματοποιήσουν και πορεία διαμαρτυρίας προς της Βουλή.

Εκτός από τους αυτοκινητιστές, έξω από το υπουργείο Μεταφορών συγκεντρώθηκαν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία.

Έξω μάλιστα από το υπουργείο βρέθηκαν από νωρίς ήδη ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και τέσσερις κλούβες των ΜΑΤ, ενώ επικράτησε μικροένταση όταν οι διαδηλωτές ζήτησαν την αποχώρησή τους.


Read more...

Ενιαίο μισθολόγιο και εργασιακή εφεδρεία επί τάπητος στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης

Μετά τις νέες ανακοινώσεις

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Συνεδριάζει την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο με κύρια θέματα στην ατζέντα το ενιαίο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρίνισε ότι το 80% των δημοσίων υπαλλήλων δεν πρόκειται να θιγούν από το ενιαίο μισθολόγιο, ενώ διευκρίνισε ότι κατά 20% θα μειωθεί η μισθολογική δαπάνη χωρίς να υπάρξει αντίστοιχη οριζόντια μείωση μισθών.

Για την εργασιακή εφεδρεία ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι στους 900.000 εργαζομένους του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν υπάρχει ένα 3% που πλεονάζει», ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προειδοποιεί ότι αν δεν προχωρήσει το μέτρο θα υπάρξουν απολύσεις.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί σύσκεψη στο γραφείο του στη Βουλή για θέματα παιδείας. Στο τραπέζι της σύσκεψης, στην οποία συμμετέχουν η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η αναπληρωτής υπουργός Φώφη Γεννηματά και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η πορεία υλοποίησης του νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις των πρυτάνεων και οι καταλήψεις σε ΑΕΙ και σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στην Αθήνα οι 3 «σκληροί» της Τρόικας

Προσγειώνονται σε λίγες ώρες…


http://img.protothema.gr/959E13FF82C0715BC8222C897388D84D.jpg

Σε λίγες ώρες προσγειώνονται στην Αθήνα μετά από απουσία σχεδόν 28 ημερών οι 3 σκληροί τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως μετέδωσε το protothema.gr και επιβεβαίωσε η Κομισιόν.

Μετά τη λήψη των ιδιαίτερα επώδυνων και άδικων μέτρων που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες οι κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς εκτίμησαν ότι έφτασε η ώρα να έλθουν στην Ελλάδα προκειμένου να επαναξιολογήσουν την όλη κατάσταση και στην συνέχεια να δώσουν (εκτός απρόοπτου) το πράσινο φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ προκειμένου να μην κηρύξει η χώρα στάση πληρωμών.

Τα 3 «αφεντικά» της τρόικας έρχονται από διαφορετικά σημεία του πλανήτη (Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη) και ως εκ τούτου οι ώρες άφιξης τους είναι διαφορετικές.

Πάντως σε κάθε περίπτωση έως αργά το απόγευμα θα έχουν προσγειωθεί στο Ελ. Βενιζέλος και οι τρεις και έως εκ τούτου δεν αποκλείεται οι συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο να ξεκινήσουν άμεσα ίσως πριν τα μεσάνυχτα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε επίσης ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει άλλη μια φορά μέσα στον Οκτώβριο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας και να εξετασθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το Eurogroup θα πραγματοποιήσει άλλη μία συνεδρίαση όσο το δυνατόν νωρίτερα, πάντως μέσα στον Οκτώβριο, προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στην Ελλάδα και να εξετάσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης», δήλωσε
Read more...

«Εισόδημα που καταναλώνεται ή αποταμιεύεται θα τεκμηριώνεται» λέει ο Ευ.Βενιζέλος

«Να συμφωνήσουμε σε δυσάρεστες αλήθειες»

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να «ισοσκελίσουν» στη φορολογική τους δήλωση τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν εφέτος με τις δαπάνες της χρονιάς και τυχόν καταθέσεις ή απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που ή καταναλώνεται ή αποταμιεύεται θα πρέπει να τεκμηριώνεται. «Αυτός ο απλός κανόνας, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος, θα αποκαταστήσει την πιο άγρια αδικία που υπάρχει στη χώρα μας σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής: «Έχει πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η ανακοίνωση της πρόθεσης του υπουργείου Οικονομικών να συλλάβει με απλές και πρακτικές κινήσεις τη φοροδιαφυγή και να περιορίσει την παραοικονομική δραστηριότητα, αντί να βρει την ενθάρρυνση των μέσων ενημέρωσης, προκάλεσε πλήθος πρώιμων αντιδράσεων.

» Εάν η Ελλάδα θέλει να φύγει από την αδιέξοδη δημοσιονομική κατάσταση και να λειτουργήσει ως πραγματικό κράτος δικαίου, διαφάνειας και ισονομίας, πρέπει όλοι οι Έλληνες να συμφωνήσουμε γύρω από μερικές δυσάρεστες αλήθειες:

» Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ή καταναλώνεται ή αποταμιεύεται. Από τις έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών προκύπτουν οι αναγκαίες ενδείξεις για τα ποσοστά κατανάλωσης και αποταμίευσης, ανάλογα με το εισοδηματικό επίπεδο.

» Η ρύθμιση του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος θα είναι πολύ απλή: το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του εκδότη ή του αποδέκτη τους.

» Αυτό δεν θα αφορά μόνον τις κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται τώρα υπ’ όψιν για τις αποδείξεις, αλλά το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κοκ).

» Το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύεται πρέπει επίσης να δηλώνεται (καταθέσεις, τίτλοι, ακίνητα κοκ).

» Αυτός ο απλός κανόνας, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος, θα αποκαταστήσει την πιο άγρια αδικία που υπάρχει στη χώρα μας σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα.

» Αν δεν παρέμβουμε δραστικά στις πρακτικές και τις νοοτροπίες της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, όλα όσα αγωνιζόμαστε να κάνουμε για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ανεξαρτησίας της χώρας θα είναι μάταια.

» Μία τέτοια όμως παραδοχή είναι επικίνδυνη και αδιέξοδη. Για αυτό δεν θα την κάνουμε. Δεν το δικαιούμαστε απέναντι στις θυσίες, στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός και κυρίως απέναντι στα παιδιά μας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διαψεύδει κατηγορηματικά κούρεμα 50% στα ομόλογα ο Ευάγγ. Βενιζέλος

Δηλώσεις στο CNN

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος δήλωσε πως μόνος δρόμος είναι να εφαρμοστεί η απόφαση της 21ης Ιουλίου
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος δήλωσε πως μόνος δρόμος είναι να εφαρμοστεί η απόφαση της 21ης Ιουλίου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα λάβει εγκαίρως την 6η δόση του μηχανισμού στήριξης δήλωσε στο CNN ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο ίδιος υπογράμμισε την βούληση της κυβέρνησης για απόλυτη εναρμόνιση με τις αποφάσεις της συνόδου της 21ης Ιουλίου και υπογράμμισε ότι οι φήμες για κούρεμα 50% των ελληνικών ομολόγων είναι ανεύθυνες συζητήσεις.

«Είμαι απόλυτα αισιόδοξος για την εκταμίευση της 6ης δόσης, αλλά και για την εφαρμογή του λεγόμενου νέου προγράμματος, πάντα σε σχέση με τους όρους της περίφημης απόφασης της 21ης Ιουλίου», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος στο δημοσιογράφο του CNN John Defterios.

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα που θα επέφερε κούρεμα 50% στις τιμές των ελληνικών ομολόγων ο κ. Βενιζέλος ήταν κατηγορηματικός: «Εγώ είμαι ο υπεύθυνος υπουργός Οικονομικών. Είμαι εδώ για να εφαρμοστεί η κοινής μας ευρωπαϊκή απόφαση του Ιουλίου. Όχι για να συμμετέχω σε διάφορες ανεύθυνες συζητήσεις ή για να επαναλαμβάνω φήμες ή σχόλια. Για μένα, το μόνο καθήκον, ο μόνος δρόμος, είναι να εφαρμοστεί η απόφαση της 21 Ιουλίου».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επιστρέφει ο Παπανδρέου και συγκαλεί υπουργικό

Η Μέρκελ χτύπησε καμπανάκι για να τρέξουν οι επενδύσεις


http://img.protothema.gr/2FDF0A8893B9DD40289C7A7634AEBD0B.jpg

Για νέες θυσίες και άλλες παραχωρήσεις επί της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας πιέζουν οι δανειστές την Αθήνα. Το ελληνικό δράμα πλησιάζει στην κορύφωσή του. Στο χθεσινό δείπνο Μέρκελ-Παπανδρέου στο Βερολίνο τα... πιρούνια δεν πήραν φωτιά. Παρά τα εκλεκτά πιάτα, γερμανικής κουζίνας, που είχαν ετοιμάσει οι σεφ της καγκελαρίας, οι δύο ηγέτες είχαν άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνουν. Η γερμανίδα καγκελάριος ήταν απολύτως ενήμερη για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι έκανε αναφορά στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων και ειδικότερα των ταξί! "Στήριξε τον Ραγκούση σα να ήταν μέλος του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου" ανέφερε στο protothema.gr συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Η Ανγκέλα Μέρκελ, όμως, δεν είχε παράπονα μόνο για τις μεταρρυθμίσεις που δεν προχωρούν, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, το νέο μισθολόγιο, το επιτελικό κράτος, η εξυγίανση των ΔΕΚΟ (σ.σ. έκανε ρητή αναφορά σε όλα αυτά), αλλά και για τις επενδύσεις που δεν γίνονται, εξαιτίας της απροθυμίας της κυβέρνησης να βάλει υπογραφές και των αντιδράσεων γραφειοκρατίας και τοπικών κοινωνιών. Ήξερε για τις οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες και για αυτό ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να βάλει αμέσως σε τάξη τα οικονομικά του κράτους και να προχωρήσει στη φορολογική μεταρρύθμιση για να ανασάνει η αγορά και να υπάρξει προοπτική εισόδου επενδυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση μπήκε και το θέμα των ΑΟΖ. Των ζωνών που ζητά η Γερμανία να δημιουργηθούν εντός της ελληνικής επικράτειας για να επενδύσει η ίδια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ένα θέμα που αποκάλυψε την Κυριακή το Πρώτο Θέμα.

Η γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε τις πολιτικές δυσκολίες της κυβέρνησης, αλλά κάλεσε τον έλληνα πρωθυπουργό να αναλογιστεί και τις δικές της πολιτικές σκοπιμότητες. Οι Γερμανοί δε θέλουν να αισθάνονται πως πληρώνουν για άλλους. Και η ίδια κινδυνεύει με εκλογική ήττα. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει αποφασιστικά, αντιμετωπίζοντας και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματός του. Γιατί πολλά δεν έχουν γίνει από το Μεσοπρόθεσμο απλά και μόνο επειδή κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί τους μετά την εξαγγελία του.

Το μήνυμά της ήταν πως ήρθε η ώρα των πράξεων. Για να μείνουν οι Έλληνες στο ευρώ, έστω κι αν θα έχουν λιγότερα ευρώ στις τσέπες τους, καθώς θα γίνουν φτωχότεροι. Η ελληνική πλευρά κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να πείσει πως στο τραπέζι δεν έπεσε το θέμα της χρεοκοπίας και της εξόδου της χώρας από το ευρώ. Γιατί, στο παρασκήνιο το Μέγαρο Μαξίμου είναι ενήμερο του σχεδίου Β' του Βερολίνου. Προκειμένου η Ευρώπη να μην υποστεί μια οικονομική και πολιτική ήττα από τους κερδοσκόπους, οι δανειστές μας έχουν μια τελευταία γραμμή άμυνας για να μας κρατήσουν στο κοινό νόμισμα.

- Να κουρέψουν το χρέος μας ώστε να φθάσει στο 100% του ΑΕΠ!

- Και να μας δανείζουν από εκεί και πέρα μόνο για τους τόκους!


Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να καταναλώνει όσα βγάζει και να έχει και πλεονάσματα για να πληρώνει το κεφάλαιο των δανείων που θα λήγουν! Δεδομένου ότι οι αγορές θα είναι κλειστές ή πολύ ακριβές, μπορεί ο καθένας να καταλάβει τι θυσίες θα χρειαστεί να κάνουν οι Έλληνες, ή... τι παραχωρήσεις.

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην Αθήνα το μεσημέρι. Το απόγευμα θα δεχθεί τον υπουργό Οικονομικών και θα αποφασιστεί η ώρα συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου (κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη) χωρίς να αποκλείεται και κάποια έκτακτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής σήμερα. Υπουργοί και βουλευτές είναι πλέον αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους. Με ό,τι είπαν και δεν έκαναν. Με ό,τι δεν είπαν και έκαναν, ενάντια στις επιταγές του Μεσοπρόθεσμου.

Read more...

Όλα εξαρτώνται από τη βούληση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων, λέει η Κρ.Λαγκάρντ

«Αρχίζει να ανταποκρίνεται η διεθνής κοινότητα»

Η Κριστίν Λαγκάρντ
Η Κριστίν Λαγκάρντ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Ουάσινγκτον
Η διεθνής κοινότητα «αρχίζει να ανταποκρίνεται» στον επείγοντα χαρακτήρα της κρίσης που απειλεί την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα με την ευκαιρία των γενικών συνελεύσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, «απηύθυνα προειδοποίηση για την νέα επικίνδυνη φάση την οποία πλέον αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία και ζήτησα τολμηρές συλλογικές ενέργειες» γράφει η Κριστίν Λαγκάρντ στο «σημειωματάριο» του ΔΝΤ στο Διαδίκτυο.

«Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων αυτών, έχω σχηματίσει την εντύπωση ότι η διεθνής κοινότητα έχει αρχίσει να ανταποκρίνεται» στις προκλήσεις αυτές, γράφει η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, έχει διαμορφωθεί μία συναίνεση επί του δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν «να υιοθετήσουν μία αξιόπιστη στρατηγική εξισορρόπησης των δημοσιονομικών τους πραγμάτων σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση», αντιμετωπίζοντας παράλληλα και χωρίς καθυστέρηση το πρόβλημα του υψηλού ποσοστού ανεργίας.

Στην Ευρώπη, όλοι συμφωνούν ότι η βασική πρόκληση είναι «η αντιμετώπιση των συνδεόμενων μεταξύ τους προβλημάτων του δημοσίου χρέους και των τραπεζών» γράφει.

Ως προς τις αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις, στόχος είναι, στο πλαίσιο της εξισορρόπησης της παγκόσμιας οικονομίας, η επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης χάρη στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και όχι των εξαγωγών, γράφει.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επισημαίνει ότι οι ηγέτες του πλανήτη δεσμεύθηκαν στην Ουάσινγκτον να αναλάβουν δράση για να αποφύγουν να υπονομεύσουν τόσο την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών, όσο και την οικονομική ανάκαμψη.

Σημειώνοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες οφείλουν να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να υποστηρίξουν την ανάκαμψη και ότι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» είναι αναγκαίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας χωρίς την επιβάρυνση των ασθενέστερων, η Κριστίν Λαγκάρντ θεωρεί ότι όλα εξαρτώνται στο εξής από τη βούληση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...

Διαβεβαιώσεις Μπαρόζο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης

Προανήγγειλε μέτρα στήριξης τραπεζών και επιχειρήσεων

O πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
O πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, παρέσχε σήμερα Τετάρτη ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοεζέ Μανουέλ Μπαρόζο μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει, μέλος της ζώνης του ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο και στην ώρα τους. Με τη σειρά τους, τα υπόλοιπα μέλη της ζώνης του ευρώ έχουν δεσμευθεί να υποστηρίξουν την Ελλάδα και ο ένας τον άλλον», δήλωσε από το Στρασβούργο ο κ. Μπαρόζο.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας ο Πορτογάλος πολιτικός είπε πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ για την χορήγηση δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Προανήγγειλε δε την θέσπιση ευρύτερου μηχανισμόυ εγγυήσεων για τις ελληνικές τράπεζες.

«Η Επιτροπή εξετάζει επίσης ένα ευρύτερο μηχανισμό εγγυήσεων για να βοηθήσει τις τράπεζες να δανείζουν και πάλι στην πραγματική οικονομία», τόνισε ο επικεφαλής της Επιτροπής.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεν θα φτάσει στο 50% του εισοδήματος η συλλογή αποδείξεων, λέει ο Ηλ.Πλασκοβίτης

Αναμένονται διευκρινίσεις

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Aθήνα
Οι πολίτες θα υποχρεωθούν να συλλέγουν αποδείξεις μεγαλύτερης αξίας από το 25% του εισοδήματός τους που προβλέπεται σήμερα προκειμένου να αποφύγουν το πέναλτι του 10% επί της διαφοράς, όμως το ποσοστό αυτό δεν θα ανέρχεται στο 50% του εισοδήματός τους, όπως είπε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης.

Σε δηλώσεις του στον Σκάι, ο κ. Πλασκοβίτης είπε ότι το ποσοστό των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι δεν έχει ορισθεί.

Επίσης, δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε το περιεχόμενο των δαπανών που περιλαμβάνονται στις αποδείξεις, ούτε το απαραίτητο ποσοστό συλλογής τους επί του εισοδήματος, ούτε το ποσοστό της πρόσθετης φορολόγησης στην περίπτωση που ο φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις μικρότερης αξίας από αυτές που υποχρεούται.

Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για υποχρέωση συλλογής αποδείξεων 60.000 ευρώ για ένα εισόδημα της τάξης των 100.000 ευρώ και 30.000 ευρώ για εισόδημα 60.000 ευρώ, παραπέμποντας σε ποσοστά 60% και 50% επί του εισοδήματος. Δηλαδή βάσει του παραδείγματος ο φορολογούμενος θα πρέπει να καταναλώνει το 60% των όσων βγάζει.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ο κ. Πλασκοβίτης τόνισε πως δεν ήταν συγκεκριμένες αλλά ένα παράδειγμα. Ο ίδιος τόνισε πως το ακριβές ποσοστό των αποδείξεων που θα χρειάζεται κάθε φορολογούμενος θα οριστικοποιηθεί στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου.

«Το ποσοστό θα είναι λογικό. Θα προκύπτει με στατιστικό τρόπο στην βάση της κατανάλωσης που κάνει ο μέσος φορολογούμενος» τόνισε σχετικά.

Ο ίδιος παρέσχε διευκρινίσεις και για την φοροκάρτα με την οποία θα συλλέγονται πλέον οι αποδείξεις. Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε την αλλαγή του τρόπου συλλογής των αποδείξεων, κάνοντας λόγο για ηλεκτρονικές αποδείξεις, εννοώντας την φοροκάρτα.

Για το θέμα ο κ. Πλασκοβίτης αποκάλυψε ότι οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει την εκτύπωση τους και μέσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η διάθεση στους πολίτες. Διευκρίνισε ωστόσο πως σε κάθε περίπτωση δεν καταργείται η υποβολή των κανονικών αποδείξεων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ... Δειτε τον πρώτο Ελληνα Δημόσιο υπάλληλο που απολύθηκεnews24 Δειτε τις δυο εικόνες πριν και μετα.
Αυτός είναι ο πρώτος ΕΛΛΗΝΑΣ που πέρασε στην εφεδρεία। Αυτό έγινε μετά από πολύ σκέψη στην οποία συμμετείχαν ολοι οι εικονιζόμενοι στις 2 εικόνες news24gr.


Read more...

O Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών "διέγραψε" τον Θ. Πάγκαλο

Στην αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου δικηγόρου από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κάνοντας δεκτή την πρόταση του προέδρού του Γιάννη Αδαμόπουλου

news247.gr

Ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών έκανε δεκτή αργά το βράδυ της Τρίτης την πρόταση του προέδρού του Γιάννη Αδαμόπουλου για να αφαιρεθεί ο τίτλος του επιτίμου δικηγόρου "από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και συνταξιούχο δικηγόρο Θεόδωρο Πάγκαλο για τα όσα συκοφαντικά και μειωτικά περί φοροφυγάδων εξέπεμψε συλλήβδην για τους δικηγόρους".

"Τη στιγμή που οι δικηγόροι και ιδίως οι νέοι πλήττονται από τον επαγγελματικό πληθωρισμό, την συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης, την βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης και τη ζοφερή οικονομική κατάσταση που βυθίστηκε η χώρα και όταν είναι η μόνη τάξη επαγγελματιών που αποδίδει αμέσως στο Ελληνικό Δημόσιο το φόρο που παρακρατείται από τις παραστάσεις" σημειώνεται.

Ο ΔΣΑ είχε εκφράσει και πάλι την έντονη αντίδρασή του για τις δηλώσεις του κ.Πάγκαλου σε ελβετική εφημερίδα, όπου μεταξύ άλλων είχε πει τα εξής:

"...Οι ελεύθεροι επαγγελματίες κλέβουν μόνιμα το κράτος. Π.χ. οι δικηγόροι στην Αθήνα δηλώνουν μηνιαίο εισόδημα 1.500 ευρώ. Αυτό είναι αδιανόητο."

Σε ανακοίνωσή του, ο Γ.Αδαμόπουλος τονίζει ότι "δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Πάγκαλος επιτίθεται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του δικηγορικού σώματος" και καταλήγει: "Φαίνεται ότι ουδόλως εκτίμησε την απονομή εις αυτόν του τίτλου του επιτίμου δικηγόρου του Δικηγορικού Συλλόγου".


Read more...

Κατάληψη δημαρχείων και αποκλεισμούς δρόμων πραγματοποιεί την Τετάρτη η ΠΟΕ - ΟΤΑ

Συνέχεια των κινητοποιήσεων

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Κατάληψη όλων των δημαρχείων, από τις 11:00 μέχρι το τέλος του ωραρίου, θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στους Δήμους. Η ΠΟΕ - ΟΤΑ καλεί τους υπαλλήλους να προχωρήσουν, κατά τη διάρκεια της κατάληψης, σε συμβολικό αποκλεισμό κεντρικών οδών και να κάψουν τα ειδοποιητήρια του υπουργείου Οικονομικών για την έκτακτη εισφορά.

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των συνδικαλιστών στελεχών του δημοσίου αλλά και όσων εργαζομένων το επιθυμούν, στις 3.00 το μεσημέρι στο ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΦΕΑΣ.

Στο τέλος της συγκέντρωσης, στις 6.00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και πορεία στη Βουλή.

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, θα προκηρυχθεί 24ωρη πανελλήνια απεργία για τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπιτι».

Το Σάββατο και την Κυριακή, 1 και 2 Οκτωβρίου, όλοι οι εργαζόμενοι θα απέχουν από κάθε υπερωριακή εργασία, με στόχο πάλι να μη λειτουργήσει καμία δημοτική υπηρεσία.

Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι καλούνται να προχωρήσουν, με ευθύνη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων, στην κατάληψη όλων των δημοτικών γκαράζ αλλά και των ΧΥΤΑ, έως την απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, στις 5 Οκτωβρίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στήριξη Ρέσλερ στις προσπάθειες για προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα

Γερμανικό επενδυτικό ενδιαφέρον

Ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ
Ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ


Βερολίνο, Γερμανία
Η Γερμανία θα χρηματοδοτεί η ίδια τις επενδύσεις Γερμανών επιχειρηματιών στη χώρα μας για όσο διάστημα η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές, ανακοίνωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σε συναντηση που είχε την Τρίτη με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στο Βερολίνο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου για την «Ημέρα Γερμανικής Βιομηχανίας», το οποίο διοργάνωσε η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), συζητήθηκε η επίσκεψη του κ. Ρέσλερ, την ερχόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα όπου θα είναι επικεφαλής πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής.

Τον κ. Ρέσλερ θα συνοδεύουν Γερμανοί επιχειρηματίες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης αποβλήτων. Στόχος της επίσκεψης θα είναι να αποτυπωθούν συγκεκριμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες, ενώ θα υπογραφεί και ελληνογερμανικό σύμφωνο οικονομικής συνεργασίας.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος εξέφρασε στον Έλληνα υπουργό την ξεκάθαρη στήριξή του στις ελληνικές προσπάθειες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά και την επαναφορά της οικονομίας μας, μέσω επενδύσεων, σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Μάλιστα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες και θα συμμετάσχει και ο κ. Χρυσοχοϊδης, θα υπάρχει ειδική ενότητα για το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, μετά από πρόταση του κ. Ρέσλερ.

Νωρίτερα, ο κ. Χρυσοχοϊδης είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο κ. Στάινμαγιερ εξέφρασε τη στήριξη του SPD στις ελληνικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς και την ελληνογερμανική πρωτοβουλία για την προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός θα εκφωνούσε ομιλία σε νέους Γερμανούς επιχειρηματίες για το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που οικοδομείται στην Ελλάδα, καθώς και για τις επενδυτικές ευκαιρίες που αναδεικνύονται στη χώρα μας.

Π.Κάιτελ: Έκκληση στους Έλληνες επιχειρηματίες


Έκκληση στον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας να μην εγκαταλείψει τη χώρα, αλλά να πρωτοστατήσει σε μία επενδυτική επίθεση για την ανόρθωση της οικονομίας έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας Χανς Πέτερ Κάιτελ.

«Κανένας ξένος επενδυτής δεν θα μπει επικεφαλής στην Ελλάδα, όταν οι Έλληνες επενδυτές - ακολουθώντας την αντίθετη κατεύθυνση - εγκαταλείπουν τη χώρα», είπε ο κ. Κάιτελ απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για το συνέδριο του BDI στο Βερολίνο. Ο κ. Κάιτελ πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό είναι και στην ατζέντα των επαφών με τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου προκειμένου να σταλεί ένα αντίστοιχο μήνυμα κοινής προσπάθειας.

Ο πρόεδρος του BDI, επικαλούμενος και την προσωπική του εμπειρία από την «πολύ επιτυχημένη» συνεργασία για την ανοικοδόμηση του αεροδρομίου της Αθήνας, είπε ότι γνωρίζει πολλούς επιχειρηματίες που είναι επιτυχημένοι στην Ελλάδα. «Εμείς είμαστε έτοιμοι αλλά ζητάμε και από τους Έλληνες συναδέλφους να συμπεριφερθούν ως πατριώτες», είπε ο κ. Κάιτελ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Αφαίμαξη και με... αποδείξεις

SOS, μαζέψτε όποια απόδειξη κινείται!


http://img.protothema.gr/44371C8432730C3EA9E504ABA04FA689.jpg
Αλλάζει και πάλι το σύστημα υπολογισμού εκπτώσεων με αποδείξεις που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2011 (και που δηλώνονται στη φορολογική δήλωση του 2012).

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε και παράδειγμα, λέγοντας πως για εισόδημα 50.000 – 60.000 ευρώ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέξουν αποδείξεις ύψους 30.000 ευρώ, δηλαδή το 50 - 60% του εισοδήματος που θα δηλώσουν, ενώ για δηλωθέν εισόδημα 100.000 ευρώ, αποδείξεις ύψους 60.000 ευρώ .

Συνεπώς οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν το 60% του εισοδήματος σε αποδείξεις, τις οποίες θα πρέπει να βρουν εντός του 2011 για να μην πληρώσουν επιπλέον φόρο με συντελεστή 10% και τις οποίες θα συλλέξουν με …ηλεκτρονικό τρόπο!

Αυτές οι αποδείξεις, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, θα είναι ηλεκτρονικές, οι αποδείξεις θα είναι συγκεντρωμένες με ηλεκτρονικό τρόπο και δεν θα παίρνεις καμία επιστροφή. Πρέπει να οικοδομήσεις το επίπεδο του δικού σου εισοδήματος με αποδείξεις οι οποίες θα είναι ηλεκτρονικές.

Αυτό το μέτρο θα ισχύσει με την φορολογική δήλωση του 2012 για τα εισοδήματα του 2011. Όλα τα μέτρα αυτά προκειμένου να αποδώσουν το 2012 πρέπει εφόσον αφορούν την φορολογική δήλωση του 2012 να αφορούν τα εισοδήματα του 2011.

Ήδη από το καλοκαίρι, στον εφαρμοστικό νόμο, θεσπίστηκε διάταξη η οποία ορίζει ότι το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι 60.000 ευρώ. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος ανέφερε:

«Πρώτον το αφορολόγητο όριο ανακοινώσαμε ότι τοποθετείται στα 5.000 ευρώ. Τα 5.000 ευρώ είναι το μέσο ευρωπαϊκό όριο για το αφορολόγητο. Δεν μπορεί η Ελλάδα με τα δεδομένα της, με το κατά κεφαλήν εισόδημα που έχει και με το δημοσιονομικό πρόβλημα που έχει, να είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό λοιπόν είναι το αφορολόγητο όριο. Το αφορολόγητο όριο πιάνει τους πάντες με μια εξαίρεση που είχαμε κάνει και την προηγούμενη φορά: Νέους μέχρι 30 και συνταξιούχους άνω των 65 με μόνο έσοδο την σύνταξή τους.

Βεβαίως τώρα που έχουμε κατέβει από το 8.000 στο 5.000, θα γίνει ανάλογη προσαρμογή και αυτού του ορίου. 'Αρα, εκεί που είχαν μείνει οι μέχρι 30 ετών και οι συνταξιούχοι άνω των 65 στις 12.000 ευρώ, θα τοποθετηθούν ανάλογα τώρα με την επεξεργασία που κάνουμε, σε ένα επίπεδο μεταξύ 9.000 και 10.000 ευρώ -ας πούμε 9.500 θα είναι το αφορολόγητο όριο γι' αυτούς- και θα γίνουν ανάλογες προσαρμογές για όλες τις φοροαπαλλαγές. Δεν μπορείς να έχεις 5.000 ευρώ όριο και κάποιος να φτάνει να έχει αφορολόγητο όριο 25.000 ευρώ. Θα υπάρξουν ανάλογες προσαρμογές.

Οι αποδείξεις δεν αφορούν το αφορολόγητο όριο, αφορούν το επίπεδο που πρέπει να φτάνεις με αποδείξεις, ανάλογα με τα εισοδήματά σου. Δηλαδή, αν τα εισοδήματά σου είναι 100.000 ευρώ, στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα προβλέπεται ότι πρέπει να εμφανίσεις 60.000 ευρώ σε αποδείξεις -ας πάρω ένα αισιόδοξο παράδειγμα γιατί μόνο 25.000 Έλληνες κάνουν δήλωση εισοδήματος άνω των 100.000 για να καταλάβουμε τι συμβαίνει με το φορολογικό σύστημα.

Μόνο 160.000 άτομα δηλώνουν εισόδημα πάνω των 50.000 ευρώ. Αν δηλώσεις 50.000 ή 60.000 ευρώ, πρέπει να έχεις αποδείξεις οι οποίες είναι 30.000 όχι 5.000 ευρώ. Αυτές οι αποδείξεις θα είναι ηλεκτρονικές, οι αποδείξεις θα είναι συγκεντρωμένες με ηλεκτρονικό τρόπο και δεν θα παίρνεις καμία επιστροφή. Πρέπει να οικοδομήσεις το επίπεδο του δικού σου εισοδήματος με αποδείξεις οι οποίες θα είναι ηλεκτρονικές.

Πότε θα αρχίσει να ισχύει το μέτρο αυτό; Αυτό το μέτρο θα ισχύσει με την φορολογική δήλωση του 2012 για τα εισοδήματα του 2011. Όλα τα μέτρα αυτά προκειμένου να αποδώσουν το 2012 πρέπει, εφόσον αφορούν την φορολογική δήλωση του 2012, να αφορούν τα εισοδήματα του 2011» κατέληξε ο κ.Βενιζέλος.
Read more...

«Με βρίζουν ακόμα και στη Γερμανία» δηλώνει η Ανγκελα Μέρκελ

«Ίσως υπήρξα πολύ αυστηρή...»

Με διάθεση αυτοκριτικής η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ
Με διάθεση αυτοκριτικής η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα

Σε μια δήλωση, έξω από τα πλαίσια που μας έχει συνηθίσει, η σιδηρά κυρία της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ έκανε την αυτοκριτική της: «Ίσως υπήρξα μερικές φορές πολύ αυστηρή και ορισμένοι άνθρωποι στην Ελλάδα με θεωρούν υπεύθυνη για το γεγονός ότι η χώρα αναγκάστηκε να λάβει αυστηρά μέτρα. Είμαι αναγκασμένη να ζήσω με αυτά. Ακόμα και στη Γερμανία με βρίζουν».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΤ και δημοσιεύεται στην εφημερίδα Τα Νέα, η Μέρκελ επέμεινε ότι «όλα είναι για το καλό της Ελλάδας» και τόνισε: «Θέλω να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Θέλω την Ελλάδα ισχυρή».

Έστειλε, δε, μήνυμα απευθείας στους Έλληνες: «Η Ελλάδα είναι μια θαυμάσια χώρα και θέλω να το πω αυτό στους Έλληνες». Θύμισε επίσης ότι πολλοί Έλληνες ζουν στη Γερμανία. Και «όλοι ανήκουμε στην Ευρώπη, ακόμα και αν είμαστε καμιά φορά αυστηροί».

Ακόμη, η Γερμανίδα καγκελάριος θύμισε ότι οι δεσμοί της με την Ελλάδα ανάγονται στην εποχή που ο Μίκης Θεοδωράκης είχε φυλακιστεί από την χούντα.

«Τότε από την Ανατολική Γερμανία στέλναμε κάρτες ζητώντας την απελευθέρωσή του» ανέφερε και σημείωσε ότι οι κάρτες ήταν γραμμένες στα ελληνικά από την μητέρα της που είχε διδαχθεί στο γυμνάσιο Αρχαία Ελληνικά.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

"Για να μείνετε στο ευρώ τηρήστε τις συμφωνίες με Τρόικα!"

Το είπε χωρίς περιστροφές η Μέρκελ


http://img.protothema.gr/49865240D14A8257171224DB72C2C96C.jpg
Την επιθυμία να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, αρκεί να τηρηθούν οι όροι της Τρόικας, εξέφρασε στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου η Γερμανίδα καγκελάριος κα Άγγελα Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε η καγκελάριος στον Έλληνα πρωθυπουργό, η κα Μέρκελ διατύπωσε την άποψη ότι η Γερμανία είναι διατεθειμένη να «κάνει ότι μπορεί» για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αρκεί οι Έλληνες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που τίθεται επίσημα ζήτημα παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ σε τέτοιο επίπεδο... Αντίθετα, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο haircut στο ελληνικό χρέος.

Παράλληλα, συζητήθηκε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου και η εφαρμογή της μετά την ψήφιση από όλα τα εθνικά κοινοβούλια της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης συμφωνίας αποτελεί πάγιο αίτημα της Ελλάδας τους τελευταίους δύο μήνες. Η κύρωση από το γερμανικό κοινοβούλιο πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη, εξέλιξη που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις προοπτικές διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Το θέμα της ενέργειας είναι αυτό που αναπτύχθηκε περισσότερο στη συζήτηση, όπως επίσης και ο συμβουλευτικός ρόλος που θα μπορούσε να παίξει η Γερμανία σε ζητήματα δημόσιας διοίκησης.

Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, η ελληνική πλευρά παρουσίασε αναλυτικά σχετικό πρόγραμμα και δεσμεύτηκε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει παρουσιαστεί.

Τέλος, συζήτηση έγινε και για το πρόγραμμα PSI στο οποίο πρόσφατα η Γερμανία είχε ενθαρρύνει πολλές τράπεζες να συμμετέχουν, με προοπτική τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Read more...

Απολύσεις αν δεν πετύχει η εφεδρεία, προειδοποιεί το οικονομικό επιτελείο

Απάντηση στην άρνηση των φορέων


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Παρά την απροθυμία των φορέων να αποστείλουν λίστες με υποψήφιους «εφέδρους», ο στόχος της κυβέρνησης για την υπαγωγή σε καθεστώς εφεδρείας περίπου 30.000 εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα έως το τέλος του 2011 ισχύει και θα υλοποιηθεί, ακόμη κι αν χρειαστεί να γίνουν απολύσεις, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε έκακτη σύσκεψη για το θέμα της εφεδρείας, στην οποία συμμετείχαν οι Ευ.Βενιζέλος, Δ.Ρέππας, Χ.Καστανίδης, Γ.Κουτρουμάνης, Ντ.Ρόβλιας και Χρ.Πρωτόπαπας. Κατά τη σύσκεψη, που θα επαναληφθεί και απόψε, συζητήθηκαν τα κριτήρια για την εφεδρεία.

«Δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι στους 900.000 εργαζομένους του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν υπάρχει ένα 3% που πλεονάζει», επισήμανε κατά τη συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, παραπέμποντας στους συναδέλφους του οι οποίοι «θα φροντίσουν ώστε να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός διαφανής, με ενιαία κριτήρια, υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ».

Όπως υπογραμμίζουν στελέχη του Δημοσίου, η αποτυχία για την καταγραφή του πλεονάζοντος προσωπικού από τους 151 φορείς που είχαν τεθεί στο στόχαστρο της Ειδικής Γραμματείας ΔΕΚΟ και η οποία είχε ζητήσει έως προχθές στοιχεία για το 10% των εργαζομένων που θα μπορούσαν να υπαχθούν στην εργασιακή εφεδρεία, συνδέεται άμεσα με την έλλειψη σαφών κριτηρίων για την επιλογή των «εφέδρων».
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στον καθορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού αφού, όμως, προηγουμένως θεσμοθετήσει τα "κριτήρια εξόδου" από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα», σχολίαζαν συνδικαλιστικά στελέχη, επαναλαμβάνοντας πως οποιαδήποτε άλλη διαδικασία στη βάση όσων αναφέρονταν στην εγκύκλιο του Ειδικού Γραμματέα ΔΕΚΟ Γιώργου Κυριακού θα κινδύνευε άμεσα να ακυρωθεί δικαστικά.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να φέρει νομοθετική ρύθμιση αν σκοπεύει να επεκτείνει την εφεδρεία στον στενό δημόσιο τομέα, καθώς η δυνατότητα που υπάρχει σήμερα για κάτι τέτοιο προϋποθέτει έγκριση υπηρεσιακών συμβουλίων, η οποία είναι απίθανο να δοθεί.

Η σχετική ρύθμιση θα περιλαμβάνεται κατά πάσα πιθανότητα στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί ώς το τέλος Οκτωβρίου για τη θεσμοθέτηση των νέων μέτρων.

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών αναμένεται να καθορίσουν το επόμενο διάστημα τα κριτήρια για την επιλογή του πλεονάζοντος προσωπικού και για τον σκοπό αυτό θα συγκροτηθεί και ειδική γνωμοδοτική επιτροπή. Ποικίλα είναι, πάντως, τα σενάρια που έχουν κατατεθεί από διάφορες πλευρές.
Βασικό κριτήριο εξακολουθεί να θεωρείται ο χρόνος εγγύτητας προς τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος -όπως ανέφερε χθες και ο κ. Βενιζέλος- με δεδομένο πως με τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν όσοι χρειάζονται λίγο διάστημα για να μπορέσουν να πάρουν σύνταξη, ενώ και το Δημόσιο δεν θα επιβαρυνθεί από τη στιγμή που με την ένταξή τους στην εφεδρεία δεν θα θεωρείται απόλυση και δεν θα δικαιούνται αποζημίωσης.
Στη δεξαμενή των πιθανών «εφέδρων» έχουν βρεθεί και οι περίπου 4.000 υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί το τελευταίο διάστημα από φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα που τέθηκαν σε εξυγίανση -όπως Ολυμπιακή Αεροπορία, ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ- καθώς εκτιμάται πως η κατάταξή τους σε προσωποπαγείς θέσεις αορίστου χρόνου ανοίγει τον δρόμο για ευκολότερη απομάκρυνσή τους από το Δημόσιο.
Αντιστοίχως, στο στόχαστρο έχουν τεθεί και οι 135.000 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου σε όλο το φάσμα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, με τους 27.000 απασχολουμένους σε δήμους, περιφέρειες και τις επιχειρήσεις τους να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για έμμεση απομάκρυνση.
Από τα διάφορα σενάρια δεν έχουν αποκλειστεί και οι περίπου 35.000 εργαζόμενοι, που αρχικώς προσλήφθηκαν με σχέση ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου και στη συνέχεια πήραν το εισιτήριο μονιμοποίησης μέσω διαφόρων νομοθετημάτων - για παράδειγμα το Διάταγμα Παυλόπουλου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αποκλεισμένο το υπουργείο Περιβάλλοντος από εργαζόμενους που αντιδρούν στην εφεδρεία

Αντιδράσεων συνέχεια

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Αποκλεισμένο είναι από το πρωί της Τετάρτης το υπουργείο Περιβάλλοντος στους Αμπελόκηπους από εργαζόμενους που αντιδρούν στο θεσμό της εργασιακής εφεδρείας.

Στο μεταξύ, συνεχίζουν την απεργία τους οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί, αντιδρώντας στη μείωση των αποδοχών τους, καθώς και στις κυβερνητικές εξαγγελίες περί εφεδρείας.

Στην απεργία συμμετέχουν και οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και του υπουργείου Οικονομικών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...